Kapat
Afyonda gezilecek yerler

Afyon’un meşhur yerleri listemize gelmeden önce belirtelim ki; Afyonkarahisar, Türkiye’deki en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış nadide topraklarımızdan biridir. Tarihi eserler sadece cami, kilise gibi ibadethanelerden oluşmuyor. Afyon’da M.Ö. yaşamış medeniyetlerin eserleri, yapıtları, mağaraları da bulunuyor. Tabi sadece tarihi eserler değil, kaplıcaların, maden sularının, doğal güzelliklerin de bol olduğu bir ilimizden bahsediyoruz. Birçok kimse gezi blogları üzerinden bir araştırma yapmadı ise şayet, Afyon’u sadece harita üzerinde sıradan illerimizden biri olarak görmektedir. Ta ki gidip görene ya da bu yazımızı okuyana kadar. 😉 Birazdan tüm detaylara gireceğiz.

Afyonkarahisar fotograflari

Kaymağı, lokumu, kaplıcaları ve haşhaşı ile tanınan Afyonkarahisar, eski tarihlerden bu yana kuzey-güney yol sisteminde olup, doğu-batı güzergahını birbirine bağlayan bir kavşak kenti olmuştur.

M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olan kent Hitit, Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans Devletlerine ev sahipliği yapmıştır. Selçuklu Türkleri’nin 1071 Malazgirt Zaferi sonrası Anadolu’ya girmesiyle Selçuklu egemenliği altına giren Afyonkarahisar, sonrasında Sahipoğulları Beyliği, Germiyanoğulları Beyliği hakimiyetine girmiş, ardından 1428 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılmıştır.

Afyonkarahisar merkez fotograflari

Şehir trakit ve bazalt bir araziye sahip olduğundan, 1927 yılında Afyonkarahisar ismini almıştır. Trakit ve bazalt, püskürük kayaçlar içinde rengi en koyu, en kara olan maddedir. “Kara” ismi buradan gelmektedir. Kent, daha önce Sahip Ata Karahisar olarak anılıyordu. Afyon hakkında daha geniş bilgi sahibi olmak isterseniz bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz: gezihocasi.com/afyon-nasil-bir-yer-afyon-hakkinda-bilgi/

Afyon Gezilecek Yerler Merkez

Afyonkarahisar’ı gezecek gezgin dostlarımıza tavsiyemiz ilk önce merkeze gitmeleri yönünde olur. Öncelikle burada konaklar, merkezdeki önemli noktaları gezer ve diğer ilçelere buradan kolay bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Yine dönüş yaparken Afyon’un meşhur ürünlerini inceleyip alışverişinizi yapabilirsiniz. Afyon’un gezilecek yerleri yazımızın bu kısmında merkezle alakalı bazı bilgiler verelim.

Afyon Konaklari

Şehrin merkezi bize göre iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım ve bizim için önemli olan tarafı eski yerleşim yerleri. İkinci kısım ise yeni yerleşim yerleri. Bu iki kısmı birbirinden ayıran herhangi bir şerit, yol falan yok. Kale ve yakın çevresi eski yerleşim yeridir. Burada tarihi konaklar, camiler, medreseler, külliyeler, türbeler, çarşılar bulunuyor. Kaleden uzaklaştıkça yeni yerleşim bölgelerine doğru gidiyorsunuz. Buralarda gezilecek görülecek fazla bir şey yok. Sıradan apartmanlar, marketler vs.. Fakat kale ve çevresi için oldukça fazla zaman ayırmanızı tavsiye ederiz.

Afyon resimleri

Afyonkarahisar Kalesi

“Afyonkarahisar” denilince akla ilk olarak tarihi kalesi gelir. Çünkü merkeze girince gözünüze ilk çarpan şehrin ortasında bulunan heybetli kale oluyor. Zaten şehir ismini bu kaleden almaktadır. Hititler döneminde üstüne kale inşa edilen bu tepe, çok büyük bir volkan bacasının donmuş halidir. Farklı bir ifade ile; volkanın bacası ve baca içindeki lavlar donmuş ve üzerine kale inşa edilmiştir. Bu bacanın maddesi ise koyu renkli trakittir (yukarıda bahsetmiştik). Kale Hititler döneminde yapılmış. Daha sonra bölgeye yerleşen diğer uygarlıklar tarafından genişletilmiştir. Kız Kulesi adı verilen kalenin iç bölümünde Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılan mescit, saray, erzak depoları, cephanelik ve su sarnıçlarının kalıntıları görülebilir. Kalenin bulunduğu bu tepe, dağ dibinden çıkan lavlarla örtülü olduğundan ağaç bakımından fakirdir. Gerçek ismi Hapanuva’dır. Anlamı: Yüksek tepe şehridir. 226 metre yükseklikte bulunan kalenin oldukça dik merdivenleri bulunuyor.
Afyon tarihi mekanlar

Kaleye çıkmadan tarihi bir çeşme var. Oradan hem su içmenizi hem de yanınıza almanızı tavsiye ederiz. Gerçi kaleye çıkmadan incik boncuk satan teyzeler soğuk su da satıyor. Yanınıza su alın da, hangisi olur artık tercih sizin diyelim. Kaleye çıkmak 15 dk. ile 40 dk. arasında sürüyor. Kondisyonunuza bağlı. Güneş tam tepedeyken, öğlen saatlerinde çıkmanızı tavsiye etmeyiz. Akşama doğru serin vakitler en doğru tercih. Kaleye çıktığınızda şehir ayaklarınızın altında… Özellikle sağ tarafta bulunan tarihi konaklar ve camiler harika ötesi bir manzaraya sahip. Kaleye çıkmadan merkezden ayrılmayın deriz. Merkezin dışında bir de Sandıklı Kalesi bulunuyor. Yazının ilerleyen kısımlarında bahsetmeyiz herhalde. ?

Afyon eski sokaklar

Afyon Tarihi Sokakları

Her ne kadar Safranbolu, Amasra ve Kemaliye’nin tarihi evleri meşhur olmuş olsa da, Afyonkarahisar’ın da tarihi konakları bulunuyor. Her nedense şehrin bu özelliği pek duyulmamış. Az önce de yazdığımız gibi, şehrin bir kısmı yeni yapılardan, bir kısmı ise tarihi yapılardan oluşuyor. O sebeple konumuz sadece kale ve çevresi olacak. Çünkü buradaki her sokak görmeye değer eski konaklardan oluşuyor. Foto galeride bolca örnek eklemeye gayret etsek de daha bu yapılardan yüzlerce olduğunu hatırlatmak isteriz. Afyon’a vardığınızda bu sokakları gezmek için muhakkak vakit ayırın.

Afyonkarahisar Sokaklari

Afyonkarahisar’da Bulunan Cami, Külliye ve İbadethaneler

Osmanlı, Türk tarihi ve öncesindeki medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu önemli ilimizin hemen her yerinde tarihi eserler, anıtlar, mağara ve doğal güzellikler bulunuyor. Afyon’da gezilecek yerler yazımıza merkezde bulunan tarihi camilerle devam edelim..

Afyon Ulucamii

Afyon Ulu Cami / Sahip Ata Ulu Cami

Ayfon’un meşhur yerlerinden bir diğeri de Afyon Ulu Camii’dir. Kale’nin hemen yanı başında bulunan bir cami. 1273 yılında inşa edilmiştir. Cami, içeriden bir takım direk ve sütunlarla desteklenmiş, çatısı düz bir yapıya sahiptir.

40 Direkli Afyon Ulu Cami

Her ilimizde bir Ulu Cami var çok şükür. 🙂 Afyon’un ulu camisi de burada. Camiye girdiğinizde gözünüze ahşap/ağaç kolonlardan önce kapının hemen ağzındaki kabir çarpacak. Sonra “Bu camide ne kadar çok kolon var” diyeceksiniz. Ama ahşap olduğundan gözünüzü rahatsız etmeyecek. Hatta bizim fikrimizi soracak olursanız farklı, güzel bir tasarım olmuş. 40 ahşap direği bulunan caminin 3 kapısı bulunuyor. Tavanı da komple ahşap kapatma olan bu eser, diğer camilere göre biraz daha farklı bir görüntüye sahip. Tavan çatıdan önce, hatıl denilen düzende, düz şekilde enine tomruklarla kaplanmıştır. Bu hatıllı çatılar Hititlerden beri bu toprakların ana mimarisini oluşturur. Hatıllara dikkatlice bakıldığında, hatılların ve bu hatılları sütunların üstünde taşıyan büyük kirişlerin sağ ve sola bakan taraflarında az miktarda izler görülebilir. Yine sütun başlıklarında da aynı kalem süslemelerini görmek mümkündür. Fakat bu kalem işi süslemeler cami yapımından 70 yıl sonra 1343’te gördüğü restorasyon çalışmalarından kalmadır. Caminin orijinal halinden kalan sütun başlıkları iki tanedir. Diğerleri restorasyon ve Osmanlı devirlerinden kalan mukarnaslı başlıklardır. Cami aydınlatması avize yerine yağ kandillerinden elde ediliyormuş. Dolayısıyla bu ve bunun gibi yağ kandilleriyle aydınlatılan camilerin direkt kandile bakan yüzeylerde asla süsleme yoktur. Bu sebeple hatılların ve kirişlerinin iki tarafı süsleme içerir.

Afyonda gezilecek yerler

Orijinalinde galerisi olmayan camiye Osmanlı zamanında galeri eklenmiştir. Çok ayaklı bu cami, taş duvar olarak hala orijinalliğini korumakta. Mihrap mermerden, minberin gövdesi orijinal değil fakat kapısı orijinaldir. Bu kapının ya da minberin korkuluklarının birinin üstünde kapıyı yapan ustanın ismi bulunmaktadır. Selçuklu döneminden günümüze kadar gelen bu güzel eseri görmenizi tavsiye ederiz. Caminin adresi şu şekilde: Ulucami Caddesi No:31 / Merkez.

Kabe Mescid

Kale’den indikten sonra, bölgeden uzaklaşmadan uğramanızı tavsiye ettiğimiz şirin bir camidir. 1397 yılında yapılmış bu camiyi pek bilen yok. Kabe’ye benzediği ve ölçüleri birebir Kabe’yle aynı olduğu için bu ismi almış. Üzerinde kubbesi olmasa sanki biraz daha benzermiş. 😉 Görülmeye değer bu ufak cami az önce de bahsettiğimiz gibi Kale’ye yakın Çavuşbaşı Mahallesi’nde, Kabakmescit Cami Sokak’ta bulunuyor.

Afyon Kabe Mescid

Gedik Ahmet Paşa Külliyesi

Erken Osmanlı Devri külliyesi olup Afyonkarahisar’da bulunan en önemli Osmanlı eserlerindendir. Cami, medrese, hamamdan oluşan külliye 1472 yılında Sadrazam Gedik Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin ibadet mekanını iki kubbe, yan mekanlarını da üçer küçük kubbe örtmektedir. Son cemaat yeri caminin kuzeyinde yer alır, altı sütunlu ve beş kubbelidir. Giriş kapısı oldukça gösterişli olup köşeler yarım sütunlarla yuvarlatılmıştır. Caminin mihrabı beyaz mermerden olup yukarı doğru daralan mukarnaslarla süslüdür. Gri mermerden yapılmış olan minberin girişinde burmalı iki yarım sütun vardır. Hutbe yeri pramidal bir şekilde başlayıp konik külahla son bulur.

Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Camii

Caminin minaresi taş kaide üzerine oturtulmuş burmalı ve yivlidir. Yivler arasında lacivert renkte Kütahya çinileri bulunmaktadır. Medrese dikdörtgen planlı olup kesme taştan inşa edilmiştir. Avlunun doğu ve batısında revakların arkasında üçer hücre, iki köşede de iki ayrı hücre vardır. Girişin karşısında ise kubbeli dershane ve bir hücre bulunmaktadır. Moloz taştan yapılmış olan hamam, erkek ve kadınlara ait iki kısımdan oluşmaktadır. Bugün yol seviyesinin yükselmesi ile hamamın zemini yolun altında kalmıştır. Osmanlı mimarisine sahip bu medrese günümüze kadar bozulmadan ayakta durmuş eserlerden biridir. Osmanlı’dan bu zamana kadar çeşitli amaçlarda kullanılan bu eser bir dönem müze olarak kullanılmış. Caminin 24 adet ufak kubbesi, kesme taşlardan yapılmış duvarları, ön kısımda bulunan şadırvanı ile oldukça güzel görünüyor. Afyon merkezde gezilecek yerler listesine almanızı tavsiye ederiz.
Not alınız, adres veriyoruz: Barbaros Mah. Kurtuluş Cad. Afyonkarahisar / Merkez

Afyon Mevlevihane Türbesi & Camisi

Sultan Divani Mevlevihanesi, kuruluşu 13. yy’a uzanan, Anadolu’daki ilk Mevlevihanelerdendir. “Kırk Hatimli Şifalı Aşure” geleneğini devam ettiren tek Mevlevihane olma özelliğini de taşımaktadır. Aşure, 40 hafızın dualarıyla 40 kazanda pişirilir. Bize göre Afyon’un en önemli noktalarından biridir. Afyon Mevlevihanesi önem sırasına göre Konya Dergâhı’ndan sonra gelmektedir. Tekke ve zaviyelerin kapatılması kanununun ardından bir süre Afyon Müftülüğü’ne tahsis edilen yapı, günümüzde cami olarak hizmet vermektedir. Mevlevihane; semahane, harem ve selamlık, matbah, derviş hücreleri gibi bölümlerden oluşmaktaydı. Cami ise kesme taştan inşa edilmiş olup üzeri merkezi kubbe ile örtülüdür. Semahanenin doğusundaki kafesli bölüm kadınlar mahfilidir. Afyonkarahisar turistik yerler listenin en favori mekanlarından biri olan bu güzel eseri görmenizi tavsiye ederiz.

Afyon MevlevihaneAfyon Mevlevihane resimleri

Tarihi konakların arasında bulunan türbe, yapı itibariyle Mevlana Türbesi’ni anımsatmaktadır. Mevlevi Türbesi deyince akla ilk gelen yer Konya olsa da, Afyonkarahisar bu konuda önemli şehirlerden biridir. Mevlana’nın Afyon’a gelmesi ile Mevlevi kültürü bu şehirde oldukça yaygın hale gelir. Öyle ki Konya’da Şeb-i Aruz töreninde ilk sema ekibi Afyon’dan gelmektedir. Özetle; Mevlevilik kültürünün ikinci adresi Afyon’dur. Türbenin içinde çeşitli kısımlar bulunuyor. Bal mumundan yapılmış eserlerle tarihi kültürler bu odalarda canlandırılmış. Türbe bölümünde Mevlevi şeyhlerine ait 12 ahşap sanduka bulunmaktadır.

Afyon Gezi Rehberi Afyon Mevlevihane ResimleriAfyon Mevlevihane Resimleri 1

Sahipata Kervansarayı

Afyonkarahisar Sultandağı’nda bulunan Sahipata Kervansarayı 1249’da II. İzzettin Keykavus’un vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmıştır.

Dikdörtgen planlı yapı açık avlu etrafında oluşturulmuştur. Avlunun duvarları dışa kapalıdır ve giriş kapısı anıtsal bir görünüme sahiptir. Yolcular için yapılmış mekanlar avlunun çevresinde bir set üzerinde sıralanmıştır. Avlunun ortasında kervansaraya ait iki katlı, kare mekanlı bir mescit yer almaktadır. Mescidin üstü mukarnaslı bir kubbe ile örtülmüştür.

sahipata kervansarayi

Taş Medrese / Taş Han

Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde bulunan Selçuklu dönemine ait Taş Han, Taş Medrese’nin doğusunda yer alır. 1278 yılında III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmıştır. Büyük bir avluya sahip olan hanın, bugün avlu duvarlarının büyük kısmı yıkılmış, yalnız kapalı kısmı ayaktadır.

Kare planlı Taş Han’ın iç mekanı dört sahın ile beş bölüme ayrılmıştır. Hanın merkezini oluşturan mekanın üstü dört büyük ayak üstünde yükselen bir kubbe ile örtülüdür. Bunun dışında kalan bölümler ise tonoz örtülüdür. Yapının anıtsal kapısı kesme taştan yapılmıştır ve istiridye motifleri ile köşe dolgularında üçgen yüzeylerle bezenmiştir.

Taş Medrese, planı bakımından İnce Minareli Medrese’ye, çinileri bakımından Karatay Medresesi’ne benzemektedir. Binanın yapımında kesme ve moloz taş kullanılmış, giriş kapısı kesme taştan inşa edilmiştir. Medresenin duvarları dışa kapalıdır. Medresenin kapısı, yapının duvarlarından daha yüksektedir. Kapıyı çepeçevre bir bordür sarmakta, bir sıra örgü motifi ile birlikte gittikçe küçülen geometrik desenler süslemektedir.

Afyon Taş Han

Yapıda mihraplı medrese eyvanı, hücreler ile iki katlı küçük kubbeli mekanlar bulunmaktadır. Giriş eyvanında yer alan kemer köşe dolguları, orta kubbenin pandantifleri ve mihrap mozaik kakma tekniği kullanılarak çini döşenmiştir. Orta kubbenin iç kısmı koyu ve açık renkli sırlı tuğlalarla bezelidir.
Medresenin adresi: Barbaros, Ceviz Altı Sk. No: 20, Afyonkarahisar / Merkez

# Afyon’da bulunan diğer tarihi camilerden bazıları;

  • Kuyulu Cami
  • Yeni Cami
  • Ot Pazarı Cami
  • İmaret Cami
  • Adeyze Cami

Afyon Yeni Camii

Afyonkarahisar Müzesi

Hep camilerden bahsettik. Biraz da Afyon müzelerinden bahsedelim diyeceğiz ama şehirde kayda değer sadece bir tane müze var. Merkezde bulunan bu müzede Roma, Bizans, Hitit ve Frigya dönemlerinden kalma önemli kalıntılar bulunuyor. Kentin arkeolojik kazılarından çıkan lahitleri, mezar stellerini, heykelleri, sütun başlıklarını ve etnografik malzemeleri burada ve Bolvadin Müzesi’nde yakından görebilirsiniz.

afyonkarahisar muzesi

Kentte bir de Zafer Müzesi bulunuyor. Müze 1900’lerin başında yapılmış bir binada hizmet vermektedir. Bu bina, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde taarruz emrinin verildiği yer olmasından dolayı Cumhuriyet tarihimiz açısından önem taşımaktadır.

Afyon’un Doğal Güzellikleri

Afyon merkez ve ilçelerinde yaz-kış fark etmeksizin gezilecek yer o kadar fazla ki gezmekle bitiremezsiniz. Öncelikle Afyonkarahisar’ın doğal güzellikleri ile başlayalım. Yazının ilerleyen kısımlarında gezilecek tarihi yerlerden de söz edeceğiz.

Afyon Peribacaları

Sönmüş pek çok volkanın bulunduğu ülkemizde, Kapadokya yöresi dışında da peri bacalarını görebileceğiniz yer Afyon’dur. Jeolojik yapısından dolayı volkanik bir arazide bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ilçelerinde şapkalı, şapkasız pek çok peri bacasıyla karşılaşacaksınız. Türkiye’de peri bacası denince bu şehrimiz pek akla gelmese de, Afyon doğal güzellikleri listesinin önemli bölümlerinden biridir peri bacaları. Volkanik arazilerde görülen peri bacaları, sellenme sularının neden olduğu, farklı aşınma sürecinde oluşan sütun, piramidal sütun görünüşlü yer şekilleridir.

Afyon Peribacalari Resimleri

Afyon Bolvadin ilçesinde bulunan Özburun’da, Minareli Deresi bölgesindeki peri bacaları, Afyon’da bulunan diğer peri bacalarına nazaran daha farklı yapıları ile dikkat çeker. Bununla birlikte Bayat ilçesinde bulunan İnpazarcık ile Mekan Yaylası’nın tam karşısına denk gelen Eyerli Dağı’ndaki peri bacaları da görülmeye değer alanlardan biridir.

Afyon ihsaniye Peri Bacalari

Afyon’da peri bacalarının yoğun olduğu ilçelerin başında İscehisar ilçesi gelmektedir. Buradaki Seydiler kasabasında oldukça fazla bulunur. Kasabaya, Ankara’ya giden kara yoluna yakın olması sebebi ile ulaşım oldukça basittir.

Bununla beraber İhsaniye ilçesinin Döğer Kasabası’da da peri bacaları sıklıkla görülmektedir. Fotoğrafta İhsaniye Ayazini köyünde bulunan peri bacaları bulunmaktadır. İhsaniye’de Gezilecek Yerler yazımızda detaylara gireceğiz. Bunların dışında Karakaya Köyü, Veliler Mahallesi’nde Ağın Dağı bulunmaktadır. Burada dağın eteklerinde de peri bacaları görülmektedir. Son olarak Çatağıl Köyü yakınlarında bulunan orman içinde Ornaş Kayalıkları bölgesinde oldukça fazla sayıda peri bacaları bulunmaktadır.

Afyon ihsaniye Tarihi Kilise Tapinak

Anıtlar – Kutsal Alanlar

M.Ö. 750 yıllarında Frigler Anadolu’da Eskişehir, Kütahya ve Afyon bölgelerinde konaklıyorlardı. Bölgenin genel ismi Frig Vadisi olarak biliniyordu. Afyon ve çevre ilçelerinde kült mezar, mezar anıtları, Ana Tanrıça Kibele kültüne ait aslan kabartmaları gibi benzersiz eserler bu vadide ziyaret edilebilir. Afyon’un kuzeyindeki Göynüş Vadisi ve Döğer Bölgesi’nde bulunan Aslantaş, Yılantaş, Matlaş, Kapıkaya I ve Kapıkaya II gibi Frig kaya anıtları bunların başında gelmektedir. Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerinde volkan tüfü kayaların oyulmasıyla meydana getirilen Metropolis, Bin İnler, İnpazarcık, Ornaş gibi yerleşim birimleri, Bayramaliler, Asar Kale gibi savunma mekanları, Selimiye, Alanören, Devrent, Elicek gibi mezar odaları, Kırkinler gibi dini mekanlar, Yedikapılar gibi yer altı yerleşimleri de mutlaka gezilmeli ve görülmelidir.

Afyonkarahisar Termal Sular & Kaplıcalar

Tarihi zenginliği yanında Afyon, Türkiye’nin termal başkenti olmaya adaydır. İlde bulunan beş kaplıca, içme, su banyosu, çamur banyosu olarak çeşitli hizmetlerle size kucak açmayı beklerken, Gazlıgöl Termal Merkezi, Hüdai Termal Turizm Merkezi, Heybeli Termal Turizm Merkezi Afyon’da gidebileceğiniz yerlerdendir.

Afyon Kaplicalar

# Ömer Kaplıcası

Afyonkarahisar ilimiz, termal ve kaplıca denince akla ilk gelmesi gereken şehirlerimizden biridir. Bölgede oldukça fazla termal ve kaplıca hizmeti veren firma bulunuyor. Ülkemizde son yıllarda termal turizmi oldukça gelişti. Afyon’da bu gelişime iyi ayak uyduran illerimizden.. Ömer Kaplıca da bu mekanlardan biri. Afyon merkezine takriben 15 km. mesafede bulunan mekan şehrin en önemli turizm merkezlerinden biri olma yolunda. Kaplıca sularında bulunan kurşun, magnezyum, baryum, demir arsenik, krom, bakır, florür, sülfat, nitrat, karbondioksit ve çinko birçok hastaya şifa vermektedir. Mekanın bölgede bilinir olmasının sebebi merkeze yakın olması ve ulaşım kolaylığıdır. Merkezde bulunan servisler ile kolayca Ömer Termal’e gelebilirsiniz.

# Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Afyon’un Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, suyunun sıcaklığından dolayı oldukça buharlı bir yerdir. Kaplıcadan çıkan suyun sıcaklığı 60 dereceyi aşmaktadır. Kaplıca suyunun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Sandıklı Kaplıcaları’nda bulunan bazı tesisler bakanlığın onayı ile sevkli hasta kabul ediyor. Sandıklı Hüdai Kaplıcaları’nın bir özelliği de çamur banyosudur. Kaplıcanın biraz tepesinde bulunan çamur bölümü oldukça ünlüdür ve ziyaretçiler çamur banyosu yapmadan kaplıcanın tadına varamaz.

# Gazlıgöl Kaplıcaları

İhsaniye’de bulunan Gazlıgöl, bir termal cennetidir. Farklı bir yazımızda Gazlıgöl’deki termal sular ve gezilecek yerler konusunu işledik. Afyon’da gezilecek yerler o kadar çok ki İhsaniye’yi bu listeden ayırmak zorunda kaldık. Çünkü İhsaniye ve Gazlıgöl ciddi manada gezilmesi gereken ayrı bir belde.

Gazlıgöl ve çevresinde gezilecek yerleri listelediğimiz yazımızı da incelemenizi tavisye ederiz: gezihocasi.com/gazligol-gezilecek-yerler

Ayrıca Gazlıgöl’de bulunan Özgül Termal inceleme yazımızı da okumalısınız: gezihocasi.com/afyon-grand-ozgul-termal-tatil-koyu-yorumlari

Afyon Çevresi Gezilecek Yerler

Afyon çevresi gezilecek yerler bakımından oldukça zengin illerimizden biridir. Sadece merkez değil, merkez çevresinde ve diğer ilçelerde onlarda görülmesi gereken tarihi ve doğal güzellikler bulunuyor.

Afyonkarahisar Göller

Afyonkarahisar göllerinin ortak özelliği kuş cenneti olması. Flamingo ve diğer kuş sürülerinin oluşturduğu harika manzara görülmeye değer.

# Eber Gölü

Afyonda gezilecek doğal yerler deyince akla ilk gelen mekanlardan biridir Eber Gölü.. Küçük karabatakların, sakarca kazının, büyük cılıbıtın ve dalmaçya pelikanının uğrak yeri olan bu güzel mekan gezginlerin de her zaman dikkatini çekmiştir. Türkiye çapında da bilinirliği yüksek olan bu göl, konum olarak Bolvadin ilçesi ve Çay arasında kalmaktadır. Gölün en önemli özelliği üzerindeki çayırlıklarla farklı bir atmosfer sergilemesidir. Görülmeye değer olan bu doğal göl Türkiye’nin en büyük on ikinci gölüdür. Avcıların da çokça ziyaret ettiği gölde adacıklar bulunuyor. Halk arasında bu adacıkların ismi “Kopak”…

Esef ile Bir Not: Endemik türleri ve göçmen kuşların yuvalama alanı olmasından dolayı ülkemizde özel bir konuma sahip olan bu göl, 2019 yılı itibari ile tamamen kurumuş bulunuyor. Nedeni ise, çevredeki fabrikalar, bilinçsiz su tüketimi, küresel ısınma olduğu belirtiliyor. Neticede bu ifsadın sebebi insanoğlu! Yani Eber gölünü görmeye gittiğinizde ancak Eber ovasını görebileceksiniz. ?

afyon eber golu eber golu afyon

# Akşehir Gölü

Sazlık ve kamışlarla çevrili, bu yeşil renge bürünmüş gölün 304 km² alanı Afyon sınırları içinde bulunuyor. Gölün bir kısmı ise Konya sınırları içindedir. Sazlık görünümü ve göçmen kuşların uğrak yeri olması sebebi ile Eber Gölü’nü anımsatmaktadır. Gölde sazan ve turna gibi balıklar bulunmaktadır.

Afyon Aksehir Golu

# Karamık Gölü

40 km² yüz ölçümüne sahip Karamık Gölü, Afyonkarahisar ilimizin Çay ilçesindedir. Saz ve kamışların bol olduğu göllerden biridir. Turna ve sazan balığı bu gölde de bulunmaktadır. Bununla birlikte karabatak, yaban ördeği ve çulluk gibi kuşların da mekanıdır. Karamık Gölü’nün güney kıyılarında nilüfer çiçekleri harika bir manzara sergiler.

# Acıgöl

41,5 km² yüz ölçümüne sahip olan göl, Denizli ve Afyon sınırları içinde yer alıyor. Hemen hemen yarısı Afyon sınırları içinde olup, bu alanlar Dazkırı ve Basmakçı ilçelerine dahil olmuştur. Göl, Basmakçı ilçe merkezine 4 km. mesafededir. Sodyum ve sülfür üretimi yapılan gölün sodalı olduğu bilinmektedir. Acıgöl’ü güney kısımda bulunan Söğüt dağlarından gelen sular beslemektedir. Gölde flamingo, martı, karabatak, yaban ördeği, turna, yaban kazı, pelikan ve leylek gibi kuşlara bolca rastlanır. Flamingo kuşları için yaz ve kış ayları en uygun olan mekanlardan biridir. Çeşitli balıkların yaşadığı gölde su kaplumbağaları da görülmektedir. Kampçılar için gölün güney kısımlarında bulunan yaylalar en ideal alanlardan biridir.

Afyon Acigol Resimleri

# Karakuyu Göleti

Karakuyu Göleti, Dinar ilçesine bağlı Eldere köyünde bulunmaktadır. Yüz ölçümü 1.099 hektar olan gölet, Afyonkarahisar-Antalya karayolu kenarındadır. Su kaynaklarının fazla oluşu, gölün kış aylarında donmasını engellemektedir. Gölün büyük bölümünde yetişen hasır otu, kamış, nilüfer ve birçok bitki türü, zengin florayı oluşturmaktadır. 1991 yılından itibaren bu bölgeye gelen dikkuyrukların yanı sıra, ördek, turna, leylek, balıkçıl, sakar meke, uzun bacak, saz delicesi, yalıçapkını, angut, söğüt bülbülü, flamingo, kuğu gibi kuşlar bu bölgede konaklamaya başlamıştır.

# Emre Gölü

İhsaniye tarafında ufak, şirin bir göl. Etrafında piknik ve bir çay keyfi yapılabilir.

Afyon’daki Diğer Doğal Alanlar

  • Tam anlamıyla incelenmesi tamamlanmamış olsa da yörede pek çok mağara bulunmaktadır. Bunlardan sadece Kurtini Mağarası’nın envanteri çıkarılmış durumdadır.
  • Karakuyu Gölü, Eber Gölü, Acıgöl kuş gözlemi açısından uygun yerlerdir.
  • Henüz turizme açılmış olmasa da coğrafi özelliklerinden dolayı yaylacılığa uygun bir yer Afyon. Şuhut, Dazkırı, Emirdağ, Hocalar, Sandıklı ilçelerinde yaylacılık faaliyeti halen devam etmektedir.

Afyonkarahisar Mağaraları

# Buzluk Mağarası

Afyon’un mağaralarından biri olan Buzluk Mağarası, Sultandağı ilçesi sınırları içerisindedir. Dereçine kasabasının güneyinde olan Buzluk Mağarası’na Afyon-Konya karayolu ile ulaşılmaktadır. Mağara keşiflerinde bu bölge turistik bir yere sahiptir.

Mağaranın girişi bir kişinin geçebileceği genişliktedir. İçinde 3 kademe vardır ve girildiği anda mağaranın soğuk havasıyla karşılaşılmaktadır. Aşağı doğru inildikçe hava daha fazla soğumaktadır ve yerlerde buzlanmalar olmaktadır. Burada oluşan buz sarkıtları iklim koşulları sonucunda oluşmuştur. Mağaraya sadece yazın çıkılabildiği için ziyaretlerde genelde yaz aylarında olmaktadır. 2500 m.’yi bulan Sultandağları’nın zirvesindeki mağaranın buzulları, yüzyıllardan beri sadece yaz sıcağında erimektedir. Buzluk Mağarası, Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine kasabasının güneyinde Sultandağları’nın 2519 m. ile en yüksek yeri olan kuzeybatı zirvelerinde yer alan bir doğa harikasıdır. Sadece yazın çıkılabilmektedir.

# İnsuyu Mağarası

Afyon Bolvadin’e 7 km. uzaklıkta bulunan İnsuyu Mağarası, Dipes köyü, Karakaya yöresindedir. İki kat şeklinde, onar metrekarelik odalar mevcuttur. Sarkıt ve dikitlerle dolu olan mağaradaki berrak ve tatlı su bulunmaktadır.

Afyon Magaralari

# Karacamal Mağarası

Afyon’da az bilinen Karacamal Mağarası, Kocadere bölgesindedir. En yakın yerleşim yeri Balçıkhisar Kasabası’dır. Giriş kısmı geniş olan mağarada içeri doğru ilerledikçe alan oldukça daralır. Beş galeriden oluşan mağaranın dördü geniş biri dar alana sahiptir. İlk baharda su seviyesi yükselince son galeriye girmek biraz güçleşir.

# Kurtini Mağarası

“Bökenin Yurdu” olarak bilinen bir mekanda bulunan Kurtini Mağarası, oldukça güzel manzaraya sahip bir bölgededir. 300 m. uzunluğunda olduğu tahmin edilen mağara, Sandıklı ilçesine 34 km. mesafede. Bölgeyi ziyarete gelen gezginlere tavsiyemiz Oktur Mağarası’nı da görmeleri.

Afyon Başkomutanlık Milli Parkı

Ormanlık alanları, bitki örtüsü ve vadi boylarıyla doğanın sunduğu güzel mekanlardan…

Kocatepe ve Dumlupınar savaşlarını bilirsiniz. Bu savaşların yapılığı bölgede kurulan anıt ve şehitlikler turistlerin dikkatini çeken mekanlardan biridir. Bölgeye uğrarsanız, Afyon’un gezilecek yerleri listenize burayı da eklemenizi tavsiye ederiz.

Afyon Baskomutanlik Milli Park

Afyon’dan Ne Alınır?

Afyonkarahisar’a bir gezgin olarak ya da öğrenci, memur, asker gibi mecburi ihtiyaç gereği yolunuz düştü. “Buraya kadar gelmişken neler almalıyız? Afyonun neyi meşhur?” diye soruyorsanız hemen başlayalım.

# Kaymak

Afyon deyince akla ilk gelen ürünlerden biridir. Çok fazla üretildiği için Türkiye geneline göre fiyatı biraz daha uygun, üstelik lezzetlidir. Manda kaymağı, keçi kaymağı, inek kaymağı gibi farklı ürünler bulunuyor. Tabi fiyatları da buna göre farklı. Karşılaştırmayı doğru yaparak fiyat alın. 🙂

# Lokum

Lokum deyince aklınıza düz kare şeklinde lokumlar gelmiş olabilir. Bunlar da var ama Afyon’un meşhur lokumu kaymaklı lokumdur. Merkezde ve ilçelerde birçok mağaza bu lokumlardan satmaktadır. Bir tane firmada oldukça yoğunluk var. Fiyatı da piyasaya göre yüksek. Bize sorarsanız aynı kalitede başka firmalar da bulunuyor. Sadece ismi çok duyulmuş. Biz size isim vermeyelim beğendiğiniz yerden alın. Fiyatlar sizi aldatmasın.

# Sucuk

Afyon merkezde hemen her sokakta sucukçu görürsünüz. Birçoğu da imalatçı. Meşhur Cumhuriyet sucuklarının merkezi de burası. Hemen her markanın sucuğundan denedik ama bize sorarsanız Tekirdağ sucuğunun yerini almaz. 🙂

# Diğer Ürünler

Dazkırı’dan ipek halı, İscehisar’dan mermer biblolar, Sandıklı’dan bakır süs eşyaları, Sultandağı’ndan Napolyon kirazı ve vişne, haşhaşlı ekmek, katmer gibi haşhaştan yapılmış yiyecekler, keçe, yemeni de alabileceğiniz diğer ürünlerdendir. Ayrıca kaymaklı ekmek kadayıfı, haşhaşlı, ıspanaklı, patatesli bükme de sevdiklerinize götürebileceğiniz muhteşem lezzetler arasındadır.

Afyon’da Ne Yenir?

Afyon Yemekleri

Zengin bir yemek kültürü olan Afyon’da temel lezzetler hamur ve ete dayanıyor olsa da, sadece Afyon’a özgü kaymak ve lokum gibi ürünler de mevcuttur. Yemek çeşitliliği oldukça fazladır.

Afyon’da kebapçı deyince akla ilk önce Bacaksız gelse de, biz size Park Afyon AVM’nin karşısında bulunan İkram Et Restoranı’nı tavsiye edelim. Oradan kuzu kuyu kebabı yemeden gelmeyin deriz. Geç saatlere kalırsanız kuzu kalmaz. Bu bilgiye de başka yerde bulamazsınız. Hadi iyisiniz. 🙂

Köfte çeşitleri olarak; çullama köfte, sulu köfte, ilibada dolması ve göce köftesi aklımıza ilk gelenlerden.

Afyon’da tadabileceğiniz diğer ev yemekleri;

Göce tarhanası, keşkek, arabaşı, ağzı açık, bükme, börek, bazlama, börek kenarı, haşhaşlı börek, ikiz börek, katmer, ocak bükmesi, şepit, cızdırma, cücü, çörek, nohut çöreği, dolama, ev hamuraşı, ev makarnası, nuska hamuraşı, sakala çarpan, velense hamuraşı, miyane çorbası övme, peksimet, ak pide, haşhaşlı pide, katıklı pide, yalım pidesi, halka pişi, lokma pişi, düz pişi, Afyon salatası, patlıcan böreği, bütün (parça) et patlıcan, yanı yarma, nohutlu patlıcan, kavurmalı patlıcan kebabı, patlıcan küllemesi, patlıcan dolması, yoğurtlu sarımsaklı patlıcan kızartması, imambayıldı ve patlıcan köftesi.

Afyon’da Aktivite Olarak Neler Yapılabilir?

# Offroad

Afyonkarahisar, her yıl düzenlenen yarışlar ile offroad konusunda önemli bir yere sahiptir. Afyon, Sandıklı, Akdağ rotalarında önemli offroad turnuvaları düzenlenmektedir. Yarış sırasında Frig vadisi ve Afyon’un zorlayan doğal ortamları ile karşılaşılmaktadır.

Çok sayıda yılkı atları yarış sırasında karşınıza çıkmaktadır. Offroad sırasında piknikler, konser vb. gibi birçok etkinlik yapılmaktadır.

# Trekking

Doğa ile başbaşa kalmak, orman içinde dolaşmak, toprağa basmak, temiz hava solumak, su ve kuş sesi dinleyip haftanın yorgunluğunu atmak çoğu zaman kaçınılmaz ihtiyaç olmaktadır. Afyon ili sınırları içinde yer alan milli parklarda çok sayıda yürüyüş parkurları bulunuyor. Ülkemizin en önemli trekking rotalarından olan Frig Vadisi yürüyüş yolunun bir bölümü Afyon’dan geçer. Doğaseverlerin favori rotalarından olan Frig Vadisi’nin Afyon ayağını siz de keşfedebilirsiniz.

Afyon'da Görülmesi Gereken Yerler

# Kuş Gözlemciliği

Afyon, Türkiye’nin önemli kuş gözlem noktalarındandır. Önemli türlerin göç yolları buradan geçmektedir. Örneğin, Afyon-Dinar ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karakuyu Gölü, Afyon-Çay ve Bolvadin ilçesi sınırları içerisinde bulunan Eber Gölü, Afyon-Başmakçı ve Dazkırı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Acı Göl kuş gözetleme turizmi için elverişlidir. Afyon, tarihi ile olduğu kadar doğası ile görülmeye değer bir şehirdir. Özellikle kuş gözlemcileri için cennet niteliğinde göller ve parklar var. Başkomutanlık Milli Parkı, Eber Gölü, Akşehir Gölü, Acıgöl, Akdağ görülmesi gereken yerlerdendir.

Afyon’da Yapılan Festival ve Şenlikler

# Aşure Festivali

Aşure Festivali, mevleviliğin ikinci merkezi olarak nitelendirilen Afyonkarahisar’ın manevi şahsiyetlerinden, Mevlana’nın torunu Sultan Divani Mehmet Semai Hazretleri’nin tanıtılması ve Afyonkarahisar halkının birlik ve beraberliğinin sağlanması amacıyla kutlanmaktadır.

Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nde “Aşure Geleneği” ilk defa 1540 yılında Sultan Divani ile başlamıştır. Etkinlikte Aşure dağıtımının yanı sıra bilimsel toplantılar ve sema gösterileri yapılmaktadır. Muharrem ayının 10. günü Afyonkarahisar’ın merkezinde düzenlenmektedir.

# Uçurtma Şenliği

Bu şenlik, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 1984 yılından beri her yıl 6 Mayıs’ta kutlanmaktadır. Çocuklar arasında yardımlaşma, arkadaşlık ve yarışma duygularının geliştirilmesi ve el becerilerinin arttırılması amacı ile düzenlenen şenlikte ayrıca halk oyunları ve müzik dinletileri de yapılmaktadır.

# Flamingo ve Yumurta Festivali

Festival sayesinde Türkiye’nin yumurta borsası olarak bilinen Başmakçı ile flamingoların ürediği 5 alandan birisi olan Acıgöl’ün adı dünyaya duyurulmaktadır. Flamingo ve Yumurta Festivali, Nisan ayında Afyon Basmakçı ilçesinde düzenlenmektedir.

Afyon Eğlence

# Basmakçı Hıdırellez Bahar Şenlikleri

1999 yılından beri 6 Mayıs’ta Basmakçı ilçesinde kutlanmaktadır. Birlik ve beraberliğin geliştirilmesi amacı ile halk konserleri, folklor gösterileri, fakir ve öksüz çocukların sünnet ettirilmesi için sünnet şöleni düzenlenmektedir.

# Bolvadin Kaymak Festivali

Afyonkarahisar’ın en meşhur ürünlerinden birisi olan kaymağın festivali ise Bolvadin ilçesinde “Kaymak ve Kültür Şenlikleri” adıyla gerçekleştirilmektedir. Bolvadin’i kültürel yönleriyle tanıtmak, kaymak ve kaymakçılığın yanında manda besiciliğini teşvik etmek amacıyla yapılan bir şenliktir. Çeşitli eğlenceler, müzik, yöresel yarışmalar, sergiler, panel ve konferanslar başlıca etkinliklerdir. Her yıl Ağustos ayının ilk haftası düzenlenmektedir.

# Vişne Festivali

Festival, Çay ilçesinde yetişen ve ilçe halkının önemli bir geçim kaynağı olan vişneyi tanıtmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla düzenlenir. Halkın paylaşım ve dayanışma duygularını da geliştirmek için yapılan Vişne Festivali, 1974 yılından bu yana her yıl Temmuz ayının 2. haftasında yapılır. Toplu sünnet şöleni, halı saha futbol turnuvası, resim sergisi, Türk halk müziği ses yarışması, yöresel yemek yarışması, festival yürüyüşü, mehteran gösterileri, en güzel vişne ve en güzel vişne bahçesi seçimi, Belediye Açık Hava Amfisi’nde halk konseri ve havai fişek gösterileri başlıca etkinliklerdir.

# Ayazin (Metropolis) Turizm Şenliği

Tarihsel ve turistik yönü açısından önemli olan bu şenlik, 1996 yılından bu yana her yıl Nisan ayının 4. haftasında yapılır. Yörenin geleneksel yaşamının tanıtılması, tarihsel ve turizme yönelik yönlerin ortaya çıkarılması başlıca amaçlardır. Afyonkarahisar’da yapılan festivaller arasında en büyüklerinden biri olan Ayazin Turizm Şenliği’ne, Afyonkarahisarlıların yanı sıra Türkiye’nin birçok yerinden ziyaretçiler akın etmektedir. Bu çerçevede tarihi ve turistik yerlere düzenlenen geziler ise en önemli etkinliklerdir.

# Yunus Emre ve Hocası Taptuk Emre’yi Anma Etkinlikleri

Yunus Emre’nin Türkiye’de on beş yerde mezarı bulunduğu, bunlardan birinin de Sandıklı İlçesi, Yunus Emre Mahallesi’nde olduğu bilinmektedir. Yunus Emre’nin hocası Taptuk Emre’nin mezarının da burada olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Yunus Emre’yi ve hocası Taptuk Emre’yi anmak ve ilçenin kültürel zenginliklerini yeni nesillere tanıtmak amacıyla, Temmuz ayı içerisinde Sadıklı ilçesinde yapılan bir törendir. Tiyatro, şiir yarışmaları, konferans, halk oyunları başlıca etkinliklerdir.

Tavsiye bir yazı: gezihocasi.com/en-iyi-android-ve-ios-gezi-rehberi-mobil-seyahat-uygulamalari

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir