Kapat
ordu gezilecek yerler

Türkiye’nin yeşil kuşağı Karadeniz.. Karadeniz’in sessiz ve derin nefesi.. Oksijenin şehri.. Özlemin yurdu..

Kanınız suya, yeşile, doğaya kaynar.. Canınız yaşamak, gezmek, tebessüm çeker. Karadeniz kıyısında, Boztepe’nin yamaçlarına kurulmuş bir şehirdir Ordu.. Bir nefes kadar yakın, sıcak ve hayat dolu..

Ordu’nun temiz doğası ve masmavi deniz manzarası eşliğinde ziyaretçilerine sunduğu mekanlara gelmeden önce şehirle ilgili birkaç bilgi verelim.

Ordu’nun geçim kaynağını genel olarak tarım sektörü oluşturur. Burası ülkemizdeki fındık üretiminin lideri konumundadır. Bununla beraber orman ürünleri üzerine çalışan birkaç fabrika da kent ekonomisinde etkili olmaktadır. Ordu, deniz turizminde Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer illere göre daha ön plandadır. Yeşil ve mavinin kavuştuğu koyları ve plajlarıyla dikkat çekmektedir. Kent son yıllarda yayla ve ekolojik turizmde de daha popüler hale gelmiştir.

Ordu’nun ilk kurucu halkının “Kut Kavmi” adındaki bir topluluk olduğu tahmin ediliyor. Bu kavmin, Hazar Gölü civarından Anadolu’ya göç ettiği ve Türk kökenli olduğu düşünülmektedir. Kotyora, Ordu’nun tarihi kaynaklarda geçen ismidir ve M.Ö. 400’lü yıllarda, halk arasında Bozukkale denilen yerde kurulmuştur. Bozukkale, şehir merkezine yaklaşık 5 km. mesafede bulunuyor. Burada yapılan kazılar, yörenin tarihinin Prehistorik Çağ’a kadar uzandığını göstermiştir.

Ordu ve çevresi Türkler tarafından 14. yy’da fethedilmiştir. Türk aileleri bu bölgede toplu iskan politikası uygulayarak kendi düzenlerini kurmuşlardır. Ordu, 1920 yılında Trabzon’a bağlı bir kaza iken 1923’de vilayet olmuştur.

Şimdi gelelim Ordu’nun gezilecek en güzel yerlerine..

Ordu Resimleri

Boztepe

Altınordu ilçesinde bulunan bu seyir terası Karadeniz ve Ordu’nun eşsiz manzarasını bir arada sunmaktadır. 450 metre yüksekliğindeki tepenin şehir merkezine mesafesi yaklaşık 6 km’dir. Boztepe’nin eteklerine kurulmuş seyir terasından Ordu ilinin tüm güzelliklerini seyredebilirsiniz.

Ordu merkezden Boztepe’ye minibüs seferleriyle ya da teleferikle ulaşım mümkündür. Bizim tavsiyemiz tabii ki teleferikle çıkmanız yönünde olacaktır. Tepede yöresel ürünlerin satıldığı tezgahlardan alışveriş de yapabilirsiniz. Ordu gezinizde ilk yapacağınız şey bu tepeden kuşbakışı şehri izlemek olmalı.

Ordu Manzara Resimleri

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından 1896 yılında yaptırılan Paşaoğlu Konağı, 1987 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. 19. yüzyıl sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan konak, Ordu’nun Selimiye Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Ordu ilinin kültürel özelliklerini ve yörenin günlük yaşamını yansıtan takı, giysi, silah gibi çeşitli eşyalar ve bazı arkeolojik buluntular müzenin birinci katında sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında ise dönemin özelliklerine uygun olarak düzenlenmiş odalar bulunmaktadır.

pasaoglu konagi etnografya muzesi

Zengin taş işçiliği ile dikkat çeken konağın birinci ve ikinci katı yarım sütun ve bitkisel motifli konsollar ile süslüdür. Birinci katın girişi basık kemerli ve çift kanatlı olup etrafı bitkisel motifli kalem işleri ile bezelidir. Ayrıca giriş kapısının önünde bir çıkma, üst katta da bir balkon yer almaktadır. 625 m²’lik bir alana sahip olan konağın bahçesine fıskiyeli bir havuz ile bir taş ocağı yerleştirilmiştir. Zemin katı taş, birinci ve ikinci katları ahşap olan yapının taşları Ünye’den, ağaç malzemesi ise Romanya’dan getirilmiştir.

Ünye Kalesi

Ünye Kalesi’nin ilk olarak M.Ö. 250’li yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Pers kökenli Pontus krallarından II. Mithridates tarafından savunma amaçlı yaptırıldığı düşünülen kale zaman içerisinde yapılan eklemelerle büyütülmüştür. Ünye ilçesinde bulunan yapı, Ünye – Niksar karayolunun 7. kilometresinde başlayan bir tali yolun sonunda yer almaktadır. 5 metrelik kapısı, yüksek duvarlarıyla yalçın bir tepenin yamacına kurulmuş bu ihtişamlı eseri Ordu’da gezilecek tarihi yerler listesine kesinlikle eklemelisiniz.

unye kalesi ordu

Gölköy Kalesi

Ordu’nun Gölköy ilçesi sınırlarında bulunan kale, ilçe merkezine 4 km. uzaklıktaki Kale Mahallesi’nde yer alıyor. Yapının M.Ö. 3. yy. ila 4. yy. arasında Pers Kralı Darius tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Yüksek bir konuma, büyük bir kaya kütlesi üzerine inşa edilmiş olan Gölköy Kalesi’nin harika panoramik manzaraya sahip bir gözetleme kulesi de bulunuyor. Kalenin giriş bölümü kısmen ayakta. Bununla beraber içerisine girince surlardan geriye kalan yıkıntıları görmek de mümkün. Kaledeki bazı bölümlerin çok yüksek ve korunaksız olduğunu belirtmek isteriz.

golkoy kalesi

# Ordu’da Gezebileceğiniz Diğer Kaleler;

  • Kurul Kalesi
  • Çatalpınar Göller Köyü Kalesi
  • Mesudiye Kaleköy Kalesi
  • Meletios Kalesi
  • Bolaman Kalesi
  • İkizce Gençağa Kalesi
  • Kumru Kuşnefak Kalesi
  • Ulubey Çubuklu Kalesi

Atik İbrahim Paşa Cami

Atik İbrahim Paşa Cami, Ordu il merkezinde çarşı içindedir. Cami orijinalinde ahşaptır. Fakat 1800 yılında bu caminin yerine kesme ve moloz taştan dikdörtgen planlı yeni bir cami inşa edilmiştir.

Üzeri ahşap çatı ile örtülü olan caminin eski mihrabı Selimiye Camii’ne taşınmış, onun yerine ise ampir üslubunda bezemeli yeni bir mihrap yerleştirilmiştir. İbadet mekanı dörder pencere ile aydınlatılmıştır. Son cemaat yeri iki katlıdır ve dışarıya kapalı bir mimariye sahiptir. Minare ise yuvarlak gövdeli, iki şerefelidir. Cami, çarşının ortasında bulunduğundan halk arasında Orta Cami adıyla da anılmaktadır.

Ordu Orta Cami

Aziziye (Yalı) Cami

Ordu merkezde, Fatih Caddesi üzerinde bulunan bu tarihi cami şehri gezen bütün ziyaretçilerin dikkatini çeker. Sultan Abdülaziz tarafından yaptırıldığı bilinen Yalı Cami, Atik İbrahim Paşa Camii’nde olduğu gibi ilk olarak ahşap malzemeden inşa edilmiş. Sonraki yıllarda yıpranma ve aşınmaların artmasından dolayı Hicri 1310 (Miladi 1892/1893) yılında Kadızade Hasan Efendi tarafından kesme ve moloz taşla yeniden yaptırılmış. Şehrin en güzel manevi ziyaretgahlarından biri olan Aziziye Camii’ni Ordu gezinize dahil etmenizi tavsiye ederiz.

ordu aziziye cami

# Ordu’da Ziyaret Edebileceğiniz Diğer Tarihi Camiler;

  • Hamidiye (Hükümet) Cami
  • Selimiye Cami
  • Eskipazar Bayram Bey Camii
  • Saray Cami / Ünye
  • Hacı Osmanağa Cami / Ünye
  • Bolaman Yenipazar (Gölbaşı) Camii / Fatsa
  • Çayır Cami / Çaybaşı
  • Laleli Cami / İkizce

Taşbaşı Kilisesi (Taşbaşı Kültür Merkezi)

19. yy. ortalarında inşa edilmiş olan Taşbaşı Kilisesi, Ordu’nun Taşbaşı Mahallesi’nde bulunmaktadır. Bir dönem cezaevi olarak da kullanılan bu tarihi yapı günümüzde kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.

Dikdörtgen bazilikal planlı olarak inşa edilen Taşbaşı Kilisesi (Taşbaşı Kültür Merkezi), üç nefli olup üzeri kırma çatı ile örtülüdür. İbadet mekanı yuvarlak kasnaklı bir kubbe ile kapatılmış, kasnağın çevresine ise pencereler yerleştirilmiştir. Yapının duvarları kesme taş ve tuğla ile örülmüştür. Doğu yönüne bakan apsis dışarıya doğru çıkıntı yapmıştır. Yanlarda ise iki küçük apsis yer almaktadır.

Taşbaşı Kültür Merkezi

Ordu Kaya Mezarları

Doğal güzellikler bakımından misafirlerini cömertçe ağırlayan Ordu, tarihi yapılar noktasında da azımsanmayacak kadar çok mekana sahip. Eski çağlardan günümüze kadar ulaşmış ve anıtsal özellikler taşıyan çeşitli kaya mezarları da Ordu ilimizde görülmeye değer noktalardan. Ordu’da ziyaret edebileceğiniz kaya mezarlarının listesi şu şekilde;

  • Büben Kaya Mezarları
  • Delikkaya Kaya Mezarları
  • Ünye Kaleköy Kalesi Kaya Mezarları
  • Sırma (Kadavat) Kaya Mezarı
  • Tozkoparan Kaya Mezarları
  • Gürgentepe Dikenlice Kaya Mezarları
  • Mesudiye Kaya Mezarları
  • Ulubey Kıranyağmur Köyü Kaya Mezarları

ordu kaya mezarlari

Ordu’nun Tarihi Çeşmeleri ve Köprüleri

Eski ve yakın tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Ordu’nun çeşitli yerlerinde tarihi çeşme, köprü ve kemerler bulunmaktadır. Ordu’yu gezerken bu güzel eserleri de rotanızda bulundurabilirsiniz.

  • Kiraz Limanı Çeşmesi
  • Osmanbey Çeşmesi
  • Zaferi Milli Mahallesi Çeşmesi
  • Soğuksu (Oluklu) Çeşmesi
  • Başkotanı Köprüsü
  • Kemer Köprü
  • Gülyalı Kestane Köyü Kemer Köprüleri
  • İkizce Kenş Kemer Köprüsü
  • Ulubey Sarpdere Kemer Köprüsü
  • Ulubey Akoluk Köprüsü

Ordu Tarihi Köprüler

Turnasuyu Vadisi

Turnasuyu Vadisi, Ordu Giresun Havalimanı yolu üzerinde, Ordu il merkezine çok yakın bir noktadadır. Türkiye’nin en ideal yürüyüş parkurlarından birine sahip Turnasuyu Vadisi, el değmemiş doğası ile görenleri kendine hayran bırakan bir yerdir. Vadide yeşilin her tonunu görmek mümkündür.

Turnasuyu Vadisi dört mevsim boyunca ziyaretçiler için seyrine doyulmaz manzaralar oluşturur. Ayrıca vadi içinde geçmiş dönemlerden kalma kalıntılar, tarihi köprüler ve farklı mekanlar bulunmaktadır. Özellikle onlarca metre yükseklikteki ağaç köprüler üzerinden geçerken heyecanlı anlar yaşayabilirsiniz. Vadinin en önemli özelliklerinden biri de, Karadeniz alası ya da som balığı olarak bilinen balık türünün yumurtlama mekanı olmasıdır. Eşsiz doğasıyla Turnasuyu Vadisi (Yürüyüş Parkuru), Ordu’da gezilecek yerler listenize almanız gereken yerlerden biri.

turnasuyu vadisi ordu

Ulugöl Tabiat Parkı

Burası Gölköy ilçesine bağlı Haruniye Köyü yakınlarında bulunan bir krater gölü. 26 hektarlık bir alanı kaplayan Ulugöl Tabiat Parkı, ilçe merkezine yaklaşık 17 km. mesafededir. Krater gölünün çevresi gürgen ve meşe ormanlarıyla kaplı olup göl içinde bol miktarda yaban ördeği yaşamaktadır. Göl suyu son derece temiz ve berraktır. Koruma altında olan Ulugöl’de sandal gezintileri de yapılabilmektedir.

ulugol tabiat parki

Gaga Gölü

Fatsa-Aybastı kara yolu üzerinde yer alan ve 60 dekarlık bir alanı kaplayan Gaga Gölü iki parçadan oluşuyor. Yemyeşil fındık bahçelerinin ortasında bulunan bu şirin gölün içinde bir de minik adacık bulunuyor. Beklentileri çok yüksek tutmadan, Ordu’da gezilecek doğal yerler listesine Gaga Gölü’nü de yazabilirsiniz.

ordu gaga golu

Küpkaya Kanyonu

Küpkaya Kanyonu, Ordu’nun Ulubey ilçesindeki Kardeşler Köyü’nde yer alır. Ulaşımı kolay bir konumdadır. Melet Irmağı’nın Sarpdere kolunun oluşturduğu bu kanyon, Ordu’da görülmeye değer en güzel doğal alanlardan biridir. 2 km. uzunluğunda, yer yer 5 ila 20 metre genişliğindeki kanyona balık tutmak ve kano sporu yapmak için her yıl çok sayıda turist gelmektedir. Bölgede kovanlık düzü olarak bilinen alan ise piknik yapmak için oldukça elverişlidir. Dağ havasını içinize çekip yorgun ruhunuzu dinlendirebileceğiniz Küpkaya Kanyonu, yüksek kayaları ve desenli taş yapısı ile ziyaretçilerini beklemekte..

Ordu Küpkaya Kanyonu

Karaoluk Çiseli Şelalesi

Altınordu ilçesine bağlı Karaoluk Köyü’nde bulunan bu şelaleye aracınızla kolay bir şekilde ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Güçlü debisi ve su derinliğiyle oldukça güzel bir manzara sunan Karaoluk Çiseli Şelalesi buz gibi suyu ile aynı zamanda doğal bir havuz. Fakat üst kısımlarda oluşan yosunların zemini kayganlaştırması ziyaretçileri zaman zaman tedirgin edebiliyor.

Şelalenin hemen yanında küçük bir işletme var. Yiyecek, içecek gibi ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilirsiniz. Mekan aynı zamanda doğa yürüyüşüne de çok uygun. Bu bölgede kamp ve piknik yapabilir ya da balık avlayabilirsiniz.

karaoluk ciseli selalesi

# Ordu’da Gezebileceğiniz Diğer Şelaleler;

  • Sarısay (Kurşunçal) Şelalesi
  • Çatalpınar Ortaköy Şelalesi
  • Uzundere Şelalesi
  • Pösküden Şelalesi
  • Kapılı (Cıngırt) Kazankaya Şelaleleri
  • Hatipli Şelalesi
  • Ohtamış Şelalesi
  • Kadıncık Şelalesi ve Su Değirmeni

Boğazcık (Bahçeköy) Mağarası

Boğazcık (Bahçeköy) Mağarası, Perşembe ilçesine bağlı Boğazcık Köyü’nün içerisinde yer alıyor. Yatay konumda yerleşmiş fosil bir mağara olan Boğazcık’a stabilize yoldan kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. 300 metre derinliğe sahip mağarada birkaç metre aşağı inildiğinde 50 kişinin sığabileceği genişlikte bir hol bulunmaktadır. Mağaradaki sarkıt ve dikitler ilginç manzaralar oluşturur. Mağaranın yer aldığı Boğazcık Köyü de görülmeye değer bir doğal güzelliğe sahiptir.

bogazcik magarasi

Yazkonağı Mağarası

Toplam uzunluğu yaklaşık 900 metreyi bulan Yazkonağı Mağarası, Ünye ilçesinin Karagöl Mahallesi’nde yer alır. Mağara, aralarında 150-200 metre mesafe bulunan karşılıklı iki galeriden oluşur. Bu iki galeri dar ve uzun koridorlarla birbirlerine bağlıdır.

Nispeten soğuk ve nemli bir havaya sahip olan mağaranın girişi deniz seviyesinden 85 metre yüksekliktedir. Mağaranın ikinci galerisinde farklı boyutlarda ve değişik şekillerde duvar damlataşları, sarkıt, dikit ve sütun örnekleri mevcuttur. Yazkonağı Mağarası’nda bulunan yer altı deresi burada ufak bir de şelale oluşturmuş. Mağaranın can alıcı yeri de esasen burasıdır. Tabi mağara içinde ilerlerken bir anda karşınıza çıkan yarasalardan ürküp geri dönmezseniz. ツ

yazkonagi magarasi

Ordu’nun Yaylaları

Karadeniz’de bir il yoktur ki muazzam doğal güzelliklere sahip yaylaları olmasın. Ordu da bu güzelliklerden nasibini almış illerden biri. Eğer doğa aşığı bir insansanız Ordu’nun yaylalarına hayran kalacağınızdan emin olabilirsiniz. Özellikle Perşembe Yaylası bir başka güzel diyebiliriz. Bu yaylalar geleneksel evleri, tarihi ve kültürel açıdan değer taşıyan zenginlikleri, yayla şenlikleri ve her türlü sosyal etkinlikleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil yapma şansı tanıyor.

Perşembe Yaylası

Labirent gibi menderesleriyle meşhur Perşembe Yaylası, kıvrım kıvrım akarsuları ve yemyeşil doğasında otlayan kuzu sesleriyle bir rüyanın içine alıverir ziyaretçilerini. Yeşile ve oksijene kanarsınız.. Ordu’ya gitmek için tek bahaneniz Perşembe Yaylası’nı görmek bile olabilir. Bu muazzam doğa harikasını bir an dahi olsa yaşamalısınız. Dünyada nadir olarak yetişen güçlü çimleriyle dikkat çeken Perşembe Yaylası, Ordu’nun Aybastı ilçesine yaklaşık 17 km. uzaklıkta yer alıyor.

persembe yaylasi ordu

Çambaşı Yaylası

Kabadüz ilçesinde yer alan Çambaşı Yaylası deniz seviyesinden yaklaşık 1800 metre yüksekliktedir. Dinlenme tesislerine ve gelişmiş bir alt yapı sistemine sahip olan yayla, doğa ile baş başa kalmak isteyenler için rahat bir tatil imkanı sunar. Konaklama için fiyatlar makul seviyelerdedir. İsterseniz kamp atabileceğiniz yerler de vardır.

Çambaşı Yaylası aslında bu bölgedeki onlarca yayla ve obanın merkezi gibidir. Yayla çarşısı gün içinde oldukça fazla ziyaretçi alıyor. Bu nedenle bölgede şehirleşme maalesef çok hızlı ilerliyor. Yaylada kasap, fırın, nalbur gibi dükkanlar bolca mevcut. Hatta popüler market zincirlerinden birinin şubesi bile var. Fiyatlar şehre göre bir tık fazla ama abartılı değil. Çambaşı Yaylası’nın yolları epey virajlı olsa da ulaşımı oldukça rahat. Tamamen asfalt kaplı bu yollardan çevredeki diğer yaylalara da kısa sürede gidebilirsiniz.

ordu cambasi yaylasi

Keyfalan Yaylası

Mesudiye ilçesinin güneydoğu kesiminde yer alan Keyfalan Yaylası, denizden yaklaşık 1200-1500 metre yüksekliktedir. İlçe merkezine ortalama 20 km. uzaklıkta bulunan yaylanın etrafı reçine kokulu sık çam ormanları ile kaplıdır. Temiz havası, kuş sesleri eşliğinde ruhu dinlendiren atmosferi ve buz gibi suları ile görülmeye değer bir bölgedir. Keyfalan Yaylası’nda konaklama tesisleri, cami ve bakkal gibi yerler de mevcuttur.

keyfalan yaylasi

Ordu’nun En Güzel Plajları

Doğu Karadeniz’de deniz turizmi açısından belki de en şanlı kenttir Ordu. Çaka Plajı, Belicesu, Uzunkum Plajı, Efirli Plajı, Gölevi, Mavi Dünya Plajı ve Aktaş Plajı burada deniz keyfi yapmak isteyenlerin tercih edecekleri mekanlardandır.

# Çaka Plajı: Perşembe ilçesinde yer alan Çaka Plajı ekolojik kirlilikten uzaktır. Hoynat Adası yakınlarında bulunan bu kumsal beyaz renklidir. Bundan dolayı Beyaz Kum Plajı olarak da biliniyor. Türkiye’de tamamen doğal kalmış ender sahillerden biridir.

# Belicesu: Perşembe ilçesinin en batısında yer alan bu kumsal, Fatsa ile Perşembe arasındaki Belicesu mevkiinde, ana yoldan sahile doğru inen yolun sonunda bulunuyor. Bölge kamp yapmaya da oldukça müsait.

# Efirli Plajı: Kadınlar Plajı olarak kullanılan bu kumsal Perşembe ilçesinin doğusunda yer alıyor. Sosyal aktivitelere ve eğlence faaliyetlerine sık sık ev sahipliği yapan Efirli Plajı, Ordu’nun en hareketli sahillerinden biridir.

ordu sahilleri

# Ordu’da Gezebileceğiniz Diğer Yerler;

  • Ünye Yaşayan Kültürel Tarih Müzesi
  • Bilal Köyden Açıkhava Basın Müzesi
  • Ordu Büyükşehir Belediyesi Ters Ev
  • Muzadere Kilisesi
  • Düz Mahalle Kilisesi
  • Yalı Kilisesi
  • Osman Paşa Şadırvanı
  • Şeyh Abdullah Türbesi
  • Yoroz Kent Ormanı
  • Yason Burnu
  • Hoynat Adası
  • Kordon Tepe
  • Çamaş Kanyonu
  • Ablak Taşı
  • Cotyora (Bozukkale)
  • Asarkaya Milli Parkı
  • Ordu Saray Hamamı
  • Ünye Saray Hamamı
  • Ünye Çınarcık Mağarası
  • Yaylacık Mağarası
  • İkizce Dambalı Mağarası
  • Korgan Yaylası
  • Argın Yaylası
  • Yeşilce Topçam Yaylası
  • Sarmaşık Kaplıcası

ordu yason burnu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir