Kapat
Kapadokya Gezilecek Yerler

‘Güzel Atlar Ülkesi’ olarak tanımlanan Kapadokya, merkezi Nevşehir olmak üzere toplam 5 ile yayılmış bir coğrafya. Niğde, Aksaray, Kayseri, Kırşehir ve Nevşehir. Peribacaları ve renkli balonları ile bütünleşmiş Kapadokya, dünyada eşine pek rastlanmayan bir jeolojik alandır. Yer üstünde olduğu kadar yeraltında bulunan şehirleri, tarihi yapıları ve vadileriyle Kapadokya, Türkiye’de ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden biri. Burası bir iki günde gezilecek kadar ufak bir yer değil. O yüzden gitmeden önce Kapadokya hakkında bilgi edinilmesi ve planlama yapılması gerekiyor. Zaten bir kez gören, kaç gün gezerse gezsin tekrar gelmek istiyor.

Kapadokya gezi rehberi yazımızda, bu masal diyarı hakkındaki tüm bilgileri mümkün olduğu kadar detaylı şekilde anlatmaya çalışacağız. Kapadokya nerededir? Nasıl gidilir? Peribacaları nasıl oluşmuştur? Kapadokya’da gezilecek yerler, balon turları ve çok daha fazlası.. Hazırsanız Kapadokya turumuza başlayalım.

Kapadokya Nasıl Bir Yer?

Kapadokya Nerede? Nasıl Gidilir?

Kapadokya bir şehir ya da kasaba değil, coğrafi bir bölge. Tıpkı Güney Amerika’nın Patagonyası gibi. Türkiye’nin tam ortasında merkezi bir konumda bulunuyor. Büyük bölümü Nevşehir’e dahil olan Kapadokya bölgesi Kayseri, Aksaray, Kırşehir ve Niğde illerine de kısmen dağılıyor. Anadolu’nun göbeğinde bulunan Kapadokya’ya ulaşım her yönüyle çok kolaydır.

# Kapadokya Havayolu Ulaşımı;
Kapadokya’ya uçakla ulaşmak için tercih edebileceğiniz en yakın yer, Nevşehir merkeze yaklaşık 30 km. uzaklıktaki Nevşehir Kapadokya Havalimanı. Haftanın her günü İstanbul’dan Nevşehir’e direkt uçuş bulabilirsiniz. İkinci alternatif olan Kayseri Havalimanı ile Nevşehir merkez arası ise yaklaşık 80 km. ve 1 saatlik mesafede. Bu iki havaalanında da Nevşehir merkeze özel servis ve araç kiralama imkanınız var. Otel rezervasyonu yaptırdıysanız birçok otelin havalimanı servisi zaten bulunuyor. Kapadokya gezisi için Nevşehir’i merkez olarak alırsanız gezeceğiniz tüm ilçeler birbirine yakın konumda kalacaktır.

# Kapadokya Karayolu Ulaşımı;
Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Kapadokya’yı verimli şekilde gezmenin en iyi yolu ya kendi aracınızla gelmek ya da Nevşehir’den araç kiralamak. Çünkü bölgenin her yerine otobüs ve minibüs seferi bulamıyorsunuz. Bulsanız da saatleri tutturmak ayrı bir dert. Ama kısıtlı bir bölgeyi gezecekseniz Nevşehir’e otobüsle de gelip turlara katılabilir veya kişisel olarak gezebilirsiniz. Farklı illerden Kapadokya’ya ulaşım hizmeti veren birçok otobüs firması var. Nevşehir otobüs terminali merkeze yaklaşık 15 dakika uzaklıkta.

  • İstanbul – Kapadokya arası yaklaşık 780 kilometre ve 8 saat 30 dakika.
  • Ankara – Kapadokya arası yaklaşık 350 kilometre ve 4 saat.
  • İzmir – Kapadokya arası yaklaşık 800 kilometre ve 10 saat.
  • Antalya – Kapadokya arası yaklaşık 600 kilometre ve 7 saat 30 dakika.
  • Trabzon – Kapadokya arası yaklaşık 630 kilometre ve 8 saat.
  • Niğde – Kapadokya arası yaklaşık 65 kilometre ve 50 dakika.
  • Kayseri – Kapadokya arası yaklaşık 65 kilometre ve 50 dakika.
  • Aksaray – Kapadokya arası yaklaşık 130 kilometre ve 1 saat 40 dakika.
  • Kırşehir – Kapadokya arası yaklaşık 100 kilometre ve 1 saat 20 dakika.

# Kapadokya Demiryolu Ulaşımı;
Kapadokya’nın içinden geçen bir demiryolu güzergahı yok. Kapadokya’ya trenle gelmek için en yakın nokta Kayseri.
Kayseri’den geçen birçok tren hattı bulunuyor.

Transasya Ekspresi ▶ Doğu Ekspresi ▶ Erciyes Ekspresi ▶ Güney Kurtalan Ekspresi ▶ Vangölü Ekspresi

Bu hatların hepsi farklı noktalardan Kayseri’ye ulaşıyor. Tren ile Kayseri’ye geldikten sonra şehir merkezinde bulunan Kayseri Garı’ndan otogara geçerek Nevşehir’in merkezi dahil istediğiniz ilçesine giden otobüslere binebilirsiniz.

Kayseri Tren Garı Telefon: 0 (352) 231 13 13
TCDD Taşımacılık Web Sitesi: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)

Kapadokya Gezilecek Yerler Haritası

Kapadokya Gezilecek Yerler Harita

Kapadokya Hakkında Bilgiler ve İpuçları

# Kapadokya’ya ne zaman gidilir? 4 mevsim ayrı güzelliği olan Kapadokya’nın her mevsime göre avantajları ve dezavantajları var. Çok sıcak ve çok soğuk havalara denk gelmemek adına Kapadokya gezisi için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar ayları. Ama bahar aylarında otellerden balon turlarına ve safarilere kadar her şeyin fiyatı yükseliyor. Hele bayram ve tatil günlerine denk gelirseniz aşırı bir kalabalık sizi bekliyor demektir.

Kış mevsimi karlarla örtülü olan Kapadokya bambaşka güzeldir. Fakat bu mevsimde balon turları hava muhalefetlerine bağlı olarak sık sık iptal edilebiliyor. Trekking yapmak, atv ya da bisiklet turlarına katılmak önceliğiniz ise yağmurun azaldığı yaz ayları daha ideal olabilir. Ama bizim tavsiyemiz; Kapadokya’ya bir kez değil farklı mevsimlerde birçok kez gelin.

# MüzeKart önemli. Kapadokya’daki müze, kale ve ören yerlerinin birçoğuna girişlerde 2,5,10 TL gibi ufak ya da biraz daha fazlası miktarlar ödüyorsunuz. Ama Kapadokya’da bu tarz yerlerin sayısı çok fazla. Kapadokya gezisi genel olarak maliyetli bir seyahat olacaktır. En azından bu masrafla uğraşmamak ve sıra beklememek için gitmeden bir müzekart edinmeniz faydanıza olur. Kapadokya’da müzekartın geçmediği bir kaç nokta var ama genel olarak çok büyük kısmında kartınızı kullanabilirsiniz. Müzekart hakkındaki detaylı bilgileri bu yazımızda paylaştık.

MÜZE KART NEDİR? NASIL ALINIR? (TIKLAYIN)

Müze kart ne kadar?

# Kapadokya kaç günde gezilir? Kapadokya’yı hakkıyla gezmek için en az 4-5 gün gerekli. Ama bu sadece ortalama bir gezi olur. Bölgenin keşfedilmesi gereken ve ulaşımı kolay olmayan birçok yeri var. Detaylı bir tur için yukarıda önerdiğimiz gibi birden fazla kez gelip farklı bölgeleri keşfetmek en mantıklısı.

# Safari turları, balon gezileri ve otel konaklamaları için önceden rezervasyon yapmanız önemli. Resmi tatil günleri ve bahar sezonlarında hevesiniz kursağınızda kalabilir.

# Adeta doğal bir film seti olan Kapadokya’da bugüne kadar çekilmiş yüzlerce film, belgesel ve dizi var. Asmalı Konak, Yılanların Öcü, Yazı Tura, Dünyayı Kurtaran Adam, Dila Hanım… daha niceleri. Eğer izlemediyseniz bir Nuri Bilge Ceylan başyapıtı olan ve Kapadokya’da geçen Kış Uykusu filmini Gezi Hocası olarak özellikle tavsiye ederiz.

Kapadokya Kışın Nasıl?

Kapadokya Peri Bacaları Nasıl Oluştu?

Bilim adamları milyonlarca yıl önce Kapadokya’nın bir iç deniz olduğunu belirtiyor. Kapadokya’nın güney kesimlerinde yapılan arkeolojik çalışmalarda bulunan deniz canlısı fosilleri bu durumu destekliyor. O çağlarda bölgede yer alan Erciyes, Hasan Dağı ve Güllüdağ volkanlarının püskürmesiyle deniz kuruyor ve oluşan boşluk lavlarla dolmaya başlıyor.

Lavların biriktiği bölge soğuyarak sertleşiyor ve volkanik kayalar oluşuyor. Kaya diyoruz ama aslında yumuşak bir yapıya sahipler. Yanardağlar, kurumuş lavların biriktiği aynı bölgeye daha sonra tekrar lav püskürtüyor. Bu süreç yüzbinlerce yıl boyunca defalarca devam ediyor. Ta ki yanardağlar sönene kadar.

Daha sonra bölgedeki akarsular bu kayaçları aşındırıp çukurlar açarak vadiler oluşturuyor. Açılan bu yarıklar rüzgarın da etkisiyle dalgalı bir görünüme kavuşuyor. Eğer aşınan kısmın üst tabakası sert, alt kısmı yumuşaksa aşınmayan kesim yukarıda bir şapka gibi asılı kalıyor ve aşağıdaki yumuşak kesime baskı uygulayarak şapkalı peribacalarının oluşumu sağlıyor.

Yani Kapadokya Peri Bacaları gibi bir eserin oluşması, yüzbinlerce yıl süren bir doğa çalışmasının sonucu.

Peribacası Oluşumu

Peri bacalarının içlerinin oyularak barınma amacıyla kullanılmasına ise Paleolitik Çağ’da yaşayan insanlar tarafından başlanmış.

Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya coğrafyası 300 km²’lik bir alanı kapsar. Ama Kapadokya’da ziyaret edilmesi gereken yerlerin yoğunlukta olduğu kısım 80 km²’yi, hatta geziyi kısıtlarsanız daha düşük bir kesimi kapsıyor. Kapadokya gezilecek yerleri merkezi olarak 5 bölgeye ayırabiliriz.

  • Ürgüp
  • Avanos
  • Göreme
  • Uçhisar
  • Ortahisar

Nevşehir’deki bu çemberin olduğu bölge dışında, merkeze ve diğer illere yayılan irili ufaklı gezilecek başka yerler de var. Bir yeri gezerken ‘altını üstüne getirmek’ deyimi vardır ya hani. Kapadokya tam anlamıyla bu deyime uyuyor. Çünkü Kapadokya’da sıcak hava balonlarıyla yerin yüzlerce metre üstünde uçarak gezebileceğiniz gibi, yerin onlarca metre altında bulunan tarihi yeraltı şehirlerini de ziyaret edebiliyorsunuz. Her şeyiyle çok özel topraklar.

Şimdi Kapadokya’da görülmesi gereken yerleri, merkezi kesimden başlayıp uzaklaşarak tek tek sıralayalım.

Cappadocia Tatil Rehberi

Avanos ve Gezilecek Yerler

Avanos, Aksaray – Kayseri kervan yolu üzerinde, Kızılırmak’ın iki kenarına kurulmuş, Nevşehir’in doğusunda kalan, Kapadokya’nın en etkileyici ilçelerinden biridir. Çanak-çömlek ve halı dokuma gibi el sanatlarıyla ünlenmiş Avanos’ta yeraltı şehirleri, peri bacaları, vadiler ve tarihi yapılar gibi gezilecek etkileyici yerler bulunuyor.

# Devrent Vadisi (Hayal Vadisi)

Avanos – Ürgüp yolu ya da Paşabağı – Zelve yolunu kullanarak bölgeye ulaşabilirsiniz. Asmalı Konak dizisinden de hatırlayacağınız vadinin en meşhur peribacası deve görünümlü olanı. Esasında birçok peribacasını farklı hayvanlara benzettiğiniz de olacak. Hayal Vadisi olarak da bilinen Dervent, isminin hakkını veriyor. Bu vadide günbatımı manzarası ise muhteşem.

Deve Peribacası Kapadokya

# Paşabağ Vadisi (Rahipler Vadisi)

Paşabağ, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde keşiş, rahip gibi din adamlarının inzivaya çekildikleri bir bölge olduğu için Rahipler Vadisi olarak anılıyor. Bu vadinin en büyük özelliği ise şapkalı peribacalarını barındırması. Üst kısmındaki sert kayaçların henüz yok olmadığı peribacaları her yerde görülmüyor. Paşabağ Vadisi bu anlamda biraz daha özel bir bölge.

# Çavuşin Köyü

Göreme – Avanos yolu üzerinde bulunan bu köy Kapadokya’nın en güzel yerlerinden biri. Çavuşin Köyü, Avanos ilçesine bağlı olsa da Göreme’ye sadece 2 km. uzaklıkta. Göreme ve Çavuşin arasında çok fazla sayıda peribacası var. Ayrıca bu köy zamanında çok sayıda Hristiyan din adamına sığınak olduğu için kiliseleri de oldukça meşhurdur. Vaftizci Yahya Kilisesi, Çavuşin Kilisesi, Üç Haçlı Kilise ve Aziz Jean Kilisesi bunlardan bazıları.

Nevşehir Çavuşin Gezi Rehberi

# Güray Müze

Avanos merkezde Dereyamanlı Caddesi üzerinde bulunan Güray Müze, antik ve modern Türk seramik çalışmalarının sergilendiği bir yer altı mağarasıdır. Çeşitli çömlekler ve birçok farklı eserin sergilendiği bu müzeyi mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Milattan önceki dönemlere ait avcılık ve tarım aletleri oldukça dikkat çekici. Merakınız varsa müzede testi yapma atölyesine de uğramalısınız. Burada ziyaretçiler de ebru sanatı çalışabiliyor, testi yapabiliyor ve yaptıkları testileri götürebiliyor. Harika bir deneyim değil mi?

Avanos gezilecek yerler listesinde olması gereken Güray Müze, dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesidir.

# Zelve Vadisi ve Zelve Açık Hava Müzesi

Avanos’un yaklaşık 5 km. kadar güneyinde bulunan Zelve Vadisi (Zelle Valley) Hristiyanlığın ilk yayıldığı yerlerden biri. Bu sebeple manastır ve kilise kalıntılarına çokça rastlanıyor. Geyikli Kilise, Vaftizci Kilise, Direkli Kilise, Balıklı Kilise ve Üzümlü Kilise bunlardan bazıları. Zelve, Kapadokya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Eski devirlerde taş oyuklarda ve mağaralarda yaşayan insanlar Zelve’yi bir köy haline getirmişler.

Vadide birçok kaya ev ve tünel bulunuyor. Fakat tünellerin bazıları ziyarete kapatılmış. Zelve Vadisi içinde yer alan açık hava müzesi de oldukça geniş bir alana yayılmış. Zelve Açık Hava Müzesi harika bir manzaraya sahip kaya evlerden oluşuyor. Hayal mi desek, roman mı desek, animasyon mu desek bilemedik. Öyle güzel bir atmosferin içine giriyorsunuz.

Kapadokya Zelve Vadisi

# Saç Müzesi (Chez Galip Çömlek Atölyesi)

Burası dünyada eşi benzeri olmayan, ‘Dünyanın En İlginç Müzeleri’ listesinde her zaman yer alan ve 1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş bir mekan. Sebebini anlatalım;

Galip Körükçü, Avanoslu bir çömlek ustası. Çalıştığı çömlek atölyesine 1979 yılında Fransız bir turist kadın geliyor. Bu ikili arasında duygusal bir bağ oluşuyor ve birbirlerini çok seviyorlar. Fransız kadın birkaç ay sonra ülkesine dönmek zorunda kalınca, Galip ustaya bir anı bırakmak istiyor ve saçından bir tutam keserek ona veriyor. Galip usta bu saçı duvarına asıyor. Gel zaman git zaman dükkana gelen diğer kadınlar bu hikayeden etkilenip kendi saçlarından bir tutam keserek bu dükkana asamaya başlamışlar. Saçlarının yanına da, “Eğer bir gün kavuşursanız bize haber verin” diyerek iletişim bilgilerini bir kağıda yazıp iliştiriyorlarmış. Chez Galip adıyla bilinen Galip usta 15 bini aşkın kadın saçının biriktiği mekanı müzeye çevirmiş.

Avanos merkezde bulunan Saç Müzesi’ni (Chez Galip Çömlek Atölyesi) ziyaret edebilirsiniz. Galip usta her sene, yanındaki notta iletişim bilgileri yazılı olan bu saç demetlerinden bir kısmını rastgele seçerek çekiliş yapıyor ve kazanan kişileri Kapadokya’da tüm masraflarını karşılayarak ağırlıyor.

kapadokya sac muzesi

# Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Kasabası’nın doğusunda yer alan bu yeraltı şehrinin Avanos merkeze uzaklığı yaklaşık 15 kilometre.

Yapım tarihi net olmayan Özkonak Yeraltı Şehri’nin tahmini olarak M.Ö. 400’lü yıllarda inşa edildiği düşünülüyor. Dört kat olarak inşa edilen bu yeraltı şehri apartman gibi düşünülmüş. Hayvanların giriş çıkışı zor olmasın diye giriş kat ahır olarak ayrılmış. Alt katlara inildikçe salonlar, odalar, kiler ve depo gibi büyük alanlar inşa edilmiş. Henüz tamamı temizlenerek açılmamış durumda olan Özkonak Yeraltı Şehri yüzlerce metre alana yayılmış devasa bir yer. Eğer kapalı mekan korkunuz yoksa mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Avanos merkezde ziyaret edebileceğiniz diğer yerler;

  • Sarıhan (Saruhan) Kervansarayı
  • Alaaddin Cami
  • Taş Köprü
  • Avanos Asma Köprü (Sallanan Köprü)
  • Yeraltı Cami
  • Çanakçı Heykeli
  • Hacı Nuri Bey Konağı
  • Dereyamanlı Kilisesi

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Göreme ve Gezilecek Yerler

Diğer ilçe ve beldeleri gücendirmek gibi olmasın ama Göreme, Kapadokya’nın adeta başkenti. Bu eşsiz coğrafyanın tam kalbinde yer alıyor. Açık hava müzesi, peri bacaları ve vadileri ile Göreme, Nevşehir gezilecek yerler listesinde üst sıralarda olması gereken bir yer.

Göreme’de gezilecek yerlere geçmeden ufak bir not aktarmak istiyoruz. Göreme Vadisi, 1986 yılından bu yana koruma altına alınmış ‘Tarihi Milli Park’ olarak kabul ediliyordu. Fakat 2019 yılı itibariye Göreme, ‘Tarihi Milli Park’ statüsünden çıkartıldı.

# Göreme Açık Hava Müzesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya’da yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. M.S. 4. yüzyıla ulaşan geçmişiyle tıpkı Zelve gibi Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olmuş burası.

Kayalara oyulmuş yüzlerce kilise ve manastırın birçoğu çok iyi korunmuş durumda. Göreme Açık Hava Müzesi’nde bulunan en dikkat çekici yapılar;

  • Karanlık Kilise
  • Elmalı Kilise
  • Kızlar ve Erkekler Manastırı (Rahibeler Ve Rahipler Manastırı)
  • Aziz Basileus Kilisesi
  • Aziz Barbara Kilisesi
  • Yılanlı Kilise
  • Çarıklı Kilise
  • Tokalı Kilise
  • Azize Catherine Şapeli

Kapadokya Göreme Gezi Rehberi

# Güllüdere Vadisi

Çavuşin Köyü ile Göreme arasında bulunan Güllüdere Vadisi iki kola ayrılıyor. Bu iki kol boyunca yaklaşık 4 kilometrelik bir trekking rotası bulunan Güllüdere Vadisi, Göreme’nin en gözde yürüyüş alanı. Güneş ışınlarının gül rengine bürüdüğü kayalardan oluşan Güllüdere Vadisi, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. İçerisinde yine birçok kilise ve manastır barındıran vadi, manzara anlamında peri bacalarını en iyi seyredebileceğiniz rotalardan biri.

Güllüdere Vadisi’nin meşhur kiliselerinden bazıları;

  • Üç Haçlı Kilise
  • Ayvalı Kilise
  • Aziz Agathangelus Kilisesi
  • Sütunlu (Direkli) Kilise

# Aşk Vadisi (Bağlıdere Vadisi)

Balon turuna katılanlara muhteşem manzaralar sunan bu vadi, Göreme – Uçhisar yolunun kuzeyinde, 5 km’ye yakın bir alanı kaplıyor. Vadinin bulunduğu arazinin ismi halk arasında Örencik olarak geçiyor.

Göreme Aşıklar Vadisi’nin efsanesi ise kısaca şöyle;

Buradaki köyde yaşayan iki düşman aşiretin çocukları imkansız bir aşka tutulurlar. Gel zaman git zaman tüm engellere rağmen bir şekilde evlenirler. Güzel de bir çocukları dünyaya gelir. Fakat kinleri yatışmayan ailelerden birisi damadı öldürür. Olayın acısına dayanamayan gelin de intihar ederek canına kıyar. İki gencin ölümü ile birlikte Allah vadiye taş yağdırarak bu çifte karşı içinde düşmanlık besleyen herkesi öldürür. Hikaye böyle dilden dile anlatılınca da bu vadinin ismi haliyle ‘Aşıklar Vadisi’ olmuş.

Göreme Aşk Vadisi hem balon turu hem de yürüyüş için muazzam manzaralar barındırıyor. Bölgede bulunan kalp şeklinde çok meşhur bir salıncak var. Fotoğraf çekmek için kuyruğa girmeyeni dövüyorlar. Gezi Hocası olarak, özellikle sevip de kavuşamayan herkesin Aşk Vadisi’ni ziyaret etmelerini şiddetle öneriyoruz.

Kapadokya Love Valley

# Zemi Vadisi

Ürgüp – Nevşehir Yolu üzerinde bulunan bu vadi, Göreme Açık Hava Müzesi’nin bulunduğu yerden başlayıp Kermil Tepesi’ne kadar uzanıyor. İçinden Zemi Deresi geçen vadinin toplam uzunluğu 5,6 kilometre. Yaklaşık 3-4 saat süren harika bir trekking rotası var. Zemi Vadisi yürüyüşü sırasında karşılaşacağınız yerlerden bazıları;

  • Sarnıç Kilisesi
  • Saklı Kilise
  • Görkündere Kilisesi
  • El Nazar Kilisesi

# Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi

Aşıklar Tepesi, Göreme merkezi ve muhteşem manzarasını tam tepeden, panoramik olarak görebileceğiniz bir zirve. Sunset Point denilen bu tepe noktaya özellikle gündoğumu ve günbatımı saatlerinde çıkılıyor. İster yürüyerek ister araçla gidebilirsiniz. Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi fotoğrafçılar için Kapadokya’nın en efsanevi yerlerinden. Balonları, peri bacalarını, yeşil vadileri ve mükemmel bir gündoğumu manzarasını tek bir kareye sığdırabiliyorsunuz. Aydın Kırağı’yı Kapadokya’da gezilecek yerler listesi haricinde Kapadokya’da fotoğraf çekilecek yerler listesinin zirvelerine yazın.

Göreme Gezilecek Yerler

Uçhisar ve Gezilecek Yerler

Pers İmparatorluğu zamanında Kral Yolu üzerinde bulunan Uçhisar Beldesi, Selçuklu İmparatorluğu zamanında ise İpek Yolu üzerinde yer almış. Cilalı Taş ile Neolitik Dönem’den kalma izlerin tespit edildiği Uçhisar, birçok medeniyetin izleme kulesi ve savunma kalesi olmuş.

Nevşehir’in merkez ilçesine bağlı olan Uçhisar, şehir merkezinin 5 km. kadar doğusunda bulunuyor. Doğal manzaraların yanında tarihi sokakları ve Kapadokya evleriyle başlı başına görülmeye değer bir beldedir.

# Uçhisar Kalesi

Burası Kapadokya’nın zirve noktası. Bölgedeki en yüksek yer olması sebebi ile eşsiz bir ufka sahip. Erciyes’ten Hasan Dağı’na kadar müthiş bir manzarası var. Bölge halkı, büyük olan zirveye ‘Ağanın Kalesi’, küçük olana ise ‘Çavuşun Kalesi’ diyor. Günümüzde olduğu gibi o devirlerde de yükseklerde yaşama sevdası varmış galiba.

Uçhisar Kalesi’ne çıkmak için taş merdivenleri kullanarak 100 metreyi aşkın bir yüksekliğe tırmanıyorsunuz. Biraz yorucu. Ama zirvesine ulaştığınız zaman Kapadokya’da gezilecek yerler diye listelediğimiz büyüleyici manzaraların birçoğu ayaklarınızın altına seriliyor. Çünkü Kapadokya’da bundan yüksek zirve yok. Özellikle günbatımı saatlerinde fotoğraf makinenizin şarjını doldurup yola koyulmalısınız.

Uçhisar Kalesi

# Cevizli

Burası Nevşehir – Göreme yolunun tam kenarında, Uçhisar Kalesi’nin kuzeyinde kalan ufak bir bölge. Cevizli’de bulunan peribacaları ufak tefek evleri andırıyor. Zamanında sığınak ve barınak olarak oyulmuş kayalar şu an kafe ve hediyelik eşya satan dükkanlar haline gelmiş. Soluklanıp manzaralı kafede bir şeyler içmek ve alışveriş yapmak için Cevizli’yi tercih edebilirsiniz.

# Tığraz Kalesi

Burası Uçhisar Kalesi’nden sonra yörenin en büyük ikinci tepesi. Tığraz Kalesi aynı zamanda kayaların içine oyulmuş odalar, depolar, tüneller ve mahsenleriyle içinde bir yeraltı şehri barındırıyor. Ama ziyaretçilerin yeraltı bölümüne girmesi yasak.

# Kuran Kalesi

Eski zamanlarda Arapça olarak yazılmış çeşitli kitap, muska, evrak gibi kağıtlar yere ya da çöpe atılmaması ve Müslümanlara saygısızlık olmaması için bu koni şeklindeki peribacasının içinde biriktirilirmiş. Kuran Kalesi’nin ismi buradan geliyor. Biriktirilen parçalardan günümüze ulaşan olmamış.

# Güvercinlik Vadisi

Uçhisar’dan başlayıp Göreme’ye kadar uzanan, Kapadokya’nın en meşhur vadilerinden biri. Yıllar evvel burada yaşayan insanlar, güvercinlerin yuva yapması için buradaki kayalara oyuklar açmışlar. Bu oyuklar hem güvercinlere fayda sağlamış hem de halk kuş gübrelerini kullanarak üzüm yetiştirmiş. Vadinin ismi buradan geliyor. Güvercinlik Vadisi sessiz, sakin ve huzurlu bir yürüyüş rotası için en uygun bölgelerden biri.

Kapadokya Nasıl Gidilir?

Ürgüp Gezilecek Yerler

Ürgüp, Nevşehir merkeze yaklaşık 20 km. uzaklıkta bulunan ve bölgenin en büyük ilçesi. Üç Güzeller ve Asmalı Konak gibi yörenin en popüler mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Ürgüp tam anlamıyla bir tarih-turizm merkezi. Sadece gezmek için değil, Türkü seslerinin yükseldiği canlı müzik mekanları, kafe ve restoranları, nargile çay eşliğinde derin arkadaş sohbetleri yapabileceğiniz taş avluları ile çok iyi vakit geçirebileceğiniz bir ilçe. Ayrıca ‘Kapadokya’da ne yenir ya da Kapadokya’dan hediyelik ne alınır?’ gibi soruların bütün cevaplarını Ürgüp merkezi gezerken bulabilirsiniz.

# Üç Güzeller

Kapadokya fotoğraflarında en fazla gördüğümüz manzara burası. İkisi büyük, biri küçük olan üç adet şapkalı peribacası ‘Üç Güzeller’ ismiyle anılıyor. Bu üçlü Kapadokya’nın simgesi haline gelmiş. Muhtemelen dünyanın en meşhur peribacaları da bunlardır. Her yıl bölgeye gelen yüzbinlerce turistin en fazla fotoğraf çektiği mekan.

Üç Güzeller, Ürgüp merkezden Ortahisar yönüne doğru giderken 5 dakikalık uzaklıkta bulunuyor. Estetiği hiç bozulmamış şapkalı peribacası görmek her yerde mümkün değil. Üç Güzeller o yüzden Kapadokya’nın en kıymetlilerinden.

Bu üç peribacası hakkında anlatılan farklı efsaneler var. En popüler olanı ise yine bir imkansız aşk hikayesi. Üç Güzeller efsanesi kısaca şöyle;

Evvel zaman içinde bir gün, Kapadokya Kralı’nın kızı bir çobana aşık olmuş. Babasının tüm karşı çıkmalarına rağmen bu ikili evlenmiş. Bir de çocukları dünyaya gelmiş. Ama durumu hazmedemeyen Kral, torun morun dinlemeyip aileyi öldürmesi için askerlerine emir vermiş. Tam öldürülecekleri sırada kız bu durumdan kurtulmak için Allah’a yalvarmış. O anda üçü de orada taşa dönmüşler. İki büyük taş anne-baba, küçük olanı da çocukları imiş.

Ürgüp Gezilecek Yerler

# Sobesos Antik Kenti (Sobesos Ancient City)

Ürgüp’ün Şahinefendi Köyü’nde bulunan Sobesos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait onlarca mezar, mozaik parçası, hamam, kilise ve bir salon ortaya çıkartılmış. Sobesos Antik Kenti, Ürgüp merkeze yaklaşık yarım saat uzaklıkta.

# Gomeda Vadisi (Şeytan Deresi)

Gomeda Vadisi, Ürgüp’ün birkaç kilometre güneyinde, Mustafapaşa kasabasının hemen yanından başlıyor. İçerisinde fazla peribacası barındırmadığı için diğer vadilerin gölgesinde kalan bir yer. Vadi içinde birkaç kilise, yağmur sularını toplama haznesi olarak kullanılan bir mağara, barınak yerleri ve dışarıdan bakıldığında apartmana benzeyen güvercin oyukları bulunuyor. Gomeda, fazla bilinmeyen ve keşfedilmesi keyifli, gizemli bir vadi.

Kapadokya Güvercin Yuvaları

# Üzengi Vadisi

Burası Gomeda Vadisi’nin hemen devamında yer alıyor. Üzengi Vadisi kiliseleri, doğal kaynakları, dereleri ve kayalara oyulan binlerce güvercin evi ile insanların oldukça ilgisini çeken bir ortam.

Güvercin evlerinin hemen yakınından geçen Üzengi Deresi çevresi insanların piknik yapmak için seçtikleri bir yer. Ortam o kadar huzur verici ki, bağları, bahçeleri ve yer yer kaynayan maden suları ile tam bir dinlence yeri. Gazlı ve demir kokulu maden suyu sindirim bozukluklarına ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geliyor.

# Temenni Tepesi

Ürgüp’ün en yüksek ve manzarası en güzel noktası. Zirvesinden Erciyes Dağı bile izlenebiliyor. Temenni Tepesi üzerinde bulunan iki kümbetten biri türbe. İnsanların bu türbeye gelip bez bağlaması ve dilek dilemesi nedeniyle zirvenin ismi Temenni Tepesi olarak anılmaya başlanmış. Ürgüp gezilecek yerler listesinde olması gereken oldukça etkileyici bir yer.

# Asmalı Konak

2002 – 2003 yılları arasında yayınlanan ve dönemin en popüler dizisi olan Asmalı Konak’ın çekildiği ev Ürgüp merkezde bulunuyor. Daha doğrusu dizinin en meşhur evi diyelim. Çünkü Asmalı Konak genel olarak Ürgüp’ün birçok farklı noktasında çekildi ve bölgeyi tanıtması açısından önemli bir yapımdı. Şu an müze olarak kullanılan Asmalı Konak çok fotojenik bir yapı. Ürgüp merkeze gittiğinizde avlusunda bir çay içmeden pas geçmeyin.

Nevşehir Gezilecek Yerler

# Mazı Yeraltı Şehri

1995 yılında bir çobanın tesadüfen bulduğu bu tarihi yapı ismini Ürgüp’ün 20 km. kadar güneyinde bulunan Mazı Köyü’nden alıyor. Frigya, Lidya, Bizans ve Roma medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bu yeraltı şehri, savaşlarda sığınak olarak da kullanılmış. 8 katlı ve binlerce kişilik kapasitesi olan bu devasa şehre girişte ufak bir tereddüt etseniz de içeri girdiğinize pişman olmayacağınız bir deneyim sizi bekliyor. Yazımızın başında dediğimiz gibi, Kapadokya havadan, yer üstünden ve yeraltından gezmekle bitirilecek gibi değil. İşte yeraltı zenginliklerimizden biri de burası.

# Mustafapaşa

Ürgüp merkezin 6 km. kadar güneyinde bulunan Mustafapaşa Kasabası, Kapadokya’daki en doğal ve en bakir kalmış yerlerden biri. Yüzlerce taş konağın bulunduğu yöre hem insanları hem de doğallığı ile çok sıcak bir ortam. Mustafapaşa merkez içinde gezebileceğiniz önemli noktalardan bazıları;

  • Mehmet Şakirpaşa Medresesi
  • Konstantin – Eleni Kilisesi
  • Aziz Nikolas Manastırı
  • Aziz Vasilyos Kilisesi
  • Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
  • Aziz Gregorius Kilisesi

Ürgüp’te gezebileceğiniz diğer yerler;

  • Damat İbrahim Paşa Külliyesi / İbrahimpaşa
  • Kurşunlu Cami / İbrahimpaşa
  • Pembe Vadi
  • Kızılçukur Vadisi

Ürgüp En Güzel Yerler

Ortahisar ve Gezilecek Yerler

Kayalara oyulmuş minik evleri, tarihi dokusu ve heybetli kalesi ile Kapadokya’nın en eski turizm bölgesi Ortahisar. Peribacaları, kiliseleri ve vadileri haricinde Ortahisar merkezi kendi başına gezilmesi gereken bir belde. Uçhisar ve Ürgüp arasında, Göreme’nin güneyinde kalan Ortahisar, Nevşehir merkeze yaklaşık 15 km. mesafede bulunuyor

Etiler, Firikyalılar, Likyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslıların gelip geçtiği ve izler bıraktığı bu bölge, Kapadokya’da ziyaret edilmesi gereken yerler listenizde mutlaka olmalı.

# Ortahisar Kalesi

Ortahisar Kalesi, 85 metreye yakın yüksekliği ile Kapadokya’nın en büyük peribacası. Eski devirlerde hem sığınma hem de savunma amaçlı kullanılan bu heybetli yapı, Kapadokya’nın en çok ziyaret alan yerlerinden. Ortahisar Kalesi bölgenin en eski yerleşimlerinden biri, hatta dünyadaki ilk çok katlı yerleşimlerden. İç kısmında birbiriyle bağlantılı koridorlar, tüneller ve çeşitli odalar bulunuyor.

Ortahisar merkez ve yakın çevresinde ziyaret edebileceğiniz diğer mekanlar şu şekilde;

  • Zindan Tepesi
  • Aziz Theodoros Trion Kilisesi (Üzümlü Kilisesi)
  • Ortahisar Etnografya Müzesi
  • Hallaç Dere Manastırı
  • Tavşanlı Kilisesi
  • Harim Kilisesi
  • Sarıca Kilise
  • Ali Reis Kilisesi (Cambazlı Kilise)
  • Balkan Deresi Kiliseleri
  • Pancarlık Vadisi – Pancarlık Kilisesi

Ortahisar Kalesi

Kapadokya’da Gezilecek Diğer Yerler ve Yeraltı Şehirleri

Yukarıda saydığımız tüm noktalar Nevşehir’in doğusunda ve Kapadokya’nın kalbi olan bölgede toplanmış, birbirine çok yakın yerler. Bu merkezin biraz dışına çıktığınızda, Nevşehir içine ve çevre illere dağılmış başka ziyaret bölgeleri de bulunuyor. Özellikle Kapadokya’nın gizemli yeraltı şehirleri mutlaka keşfedilmeli. Daha hiç gün yüzüne çıkmamış yüzlercesi var. Kapadokya’da gezilecek yerler listemize merkezden biraz uzaklaşarak devam edelim.

# Ihlara Vadisi / Aksaray

Tarihi kaynaklarda adı Peristremma olan Ihlara Vadisi, dünyanın en büyük üç kanyonundan biri olarak gösteriliyor. Diğer kanyonlardan en büyük farkı ise zamanında içinde insanların yaşamış olması. Uzunluğu 18 kilometre, derinliği 150 metre, genişliği ise yaklaşık 200 metre olan Ihlara Vadisi’nin 4-5 km.’ye yakın kısmı yürüyüşe açık.

Melendiz Çayı’nın hayat verdiği Ihlara Vadisi içinde kayalara oyulmuş yüzlerce freskli kilise, manastır ve hücre yer alıyor. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi, Ihlara Beldesi’nde bulunan bu vadi sadece Kapadokya ya da Türkiye değil, dünyanın en önemli kültür hazinelerinden.

Ihlara Vadisi, Aksaray merkeze 40 km, Nevşehir merkeze ise yaklaşık 80 km. uzaklıkta. Vadi içinde bulunan kiliselerden bazılar;

  • Ağaçaltı Kilisesi
  • Ala Kilise
  • Sümbüllü Kilise
  • Yılanlı Kilise
  • Eğritaş Kilisesi
  • Kırkdamaltı Kilisesi
  • Belisırma Bezirhan Kilisesi
  • Kokar Kilisesi
  • Pürenliseki Kilisesi

Kapadokya Vadileri

# Derinkuyu Yeraltı Şehri / Nevşehir

Nevşehir – Niğde karayolu üzerinde, Derinkuyu ilçesinde bulunan bu yeraltı şehri Kapadokya’da bulunan emsallerinden oldukça büyük. Hakkında net bilgiler olmayan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin M.Ö. 3000’li yıllara uzanan bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor. En yoğun kullanıldığı dönem ise Roma İmparatorluğu çağlarında. Romalı askerlerden kaçan ilk Hristiyanlar bu bölgelere ve yeraltı şehirlerine sığınmışlar. Şehirde ayrıca Roma dönemine ait mermer bir kartal heykeli bulunmuş.

Şu an için temizlenip ziyarete açılan 8 katı bulunuyor. Onbinlerce insan kapasiteli Derinkuyu Yer Altı Şehri, ismini yaklaşık 70 metre derininde bulunan onlarca içme suyu kuyusundan almış. Sınırları henüz belli olmayan bu devasa yapının en alt katına bile inen havalandırma sisteminin nasıl yapıldığı, kilometrelerce uzunluktaki tünellerin birbiriyle nasıl bağlandığı, makine kullanılmadan bu arazinin nasıl bu kadar oyulabildiği ise hala gizemini koruyor.

Eğer klostrofobiniz varsa buradan uzak durun ama kapalı mekanlardan korkmuyorsanız Kapadokya’nın bu gizemli şehrini görmeniz gerek.

Türkiye Yeraltı Şehirleri

# Kaymaklı Yeraltı Şehri / Nevşehir

Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir’in 20 km. kadar güneyinde, Ihlara Yolu üzerindeki Kaymaklı Kasabası’nda bulunuyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nden biraz daha küçük olan bu kentin temizlenerek ziyarete açılan 4 katı var.

Oturma sekileri, ambarlar, duvara oyulmuş dolap yerleri, kilerler ve kiliselerin sağlam şekilde günümüze ulaştığı Kaymaklı Yeraltı Şehri, yine Hristiyanlığın ilk dönemlerinde düşman saldırılarından kaçan kişiler tarafından kullanmış ve geliştirilmiş. Binlerce kişinin uzun süre yaşayabileceği şekilde dizayn edilen şehrin kapıları, dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı içeriden kapanan ve değirmen taşına benzer büyük sürgü taşlarından yapılmış.

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

# Tatlarin Yeraltı Şehri / Nevşehir

Nevşehir’in Acıgöl ilçesine 10 km. uzaklıkta bulunan Tatlarin Yeraltı Şehri’nin geziye açık iki katı bulunuyor. Diğer yeraltı şehirlerden farklı olarak bu kentin içinde tuvalet var. Tatlarin, diğer yeraltı şehirleri ile benzerlik gösterse de çok daha sonraki yıllarda inşa edilmiş. İçerisinde kiliseler, mutfak, kiler, ahır gibi mekanlar var. Tatlarin Yeraltı Şehri’nin yapısından dolayı sivil barınaktan çok dini ya da askeri amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.

# Özlüce Yeraltı Şehri / Nevşehir

Bu yeraltı şehri Nevşehir merkeze bağlı Özlüce Köyü’nde (Zile) bulunuyor. Nevşehir – Derinkuyu yolu üzerindeki Kaymaklı Kasabası’nın 5-6 km. kadar batısında. Özlüce Yeraltı Şehri hem jeolojik hem de mimari olarak diğer yeraltı şehirlerinden farklı. Kat kat olarak değil geniş bir alana yayılarak oluşturulmuş. Fakat bu yeraltı şehri henüz tam olarak temizlenmediği ve göçük tehlikesi gibi nedenlerle ziyarete açık değil.

# Soğanlı Vadisi / Kayseri

Burası Kayseri’nin kendine has küçük Kapadokya’sı. Soğanlı Ören Yeri ve Soğanlı Vadisi, Kayseri merkeze 80 km., Nevşehir merkeze ise 60 km. mesafede. Bölgenin antik dönemlerdeki ismi Soandos.

Soğanlı Vadisi’nde yüzlerce kaya kilise olmasına rağmen gezilebilecek olanların sayısı çok az. Büyük çoğunluğu kapatılmış ve güvercinlik olarak kullanılmaya başlanmış. Soğanlı Vadisi’nin en ünlü kiliseleri; Azize Barbara (Tahtalı) Kilisesi, Karabaş Kilisesi, Kubbeli Kilisesi ve Yılanlı Kilisesi.

Soğanlı beldesinde yöre halkının el emeği ile yaptığı bez bebekler çok ünlüdür. Kayseri hatırası olarak alınabilecek güzel bir hediyelik ürün, aklınızda bulunsun.

Kayseri Soğanlı Vadisi

# Selime Katedrali (Manastırı) ve Peribacaları / Aksaray

Selime Katedrali, Kapadokya bölgesinde bulunan ve kendi sınıfının en büyük kilisesidir. Bu sebeple her yıl binlerce insanı ağırlar. İki katlı bu kilise konum olarak Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan Selime beldesinde. Aksaray merkezle arası yarım saat kadar. Ihlara Vadisi’ne gidecek olursanız vadi bitiminde bulunan bu heybetli manastırı ve peribacalarını ziyaret edebilirsiniz.

# Sivasa Gökçetoprak Yeraltı Şehri / Nevşehir

Bu yeraltı şehri Nevşehir’in Gülşehir ilçesi, Gökçetoprak Köyü yakınlarında yer alıyor. 1990’lı yılların başında Fransız bir araştırma ekibi tarafından keşfedilmiş. Henüz iki katı ortaya çıkartılan Sivasa Gökçetoprak Yeraltı Şehri’nde depo, samanlık ve ahır olarak kullanılan odalar var ama büyük bölümü henüz gün yüzüne çıkmamış.

Nevşehir ve civarında bu ve bunun gibi daha gizemini koruyan, araştırılmaya devam eden fakat henüz ziyarete açılmamış onlarca yeraltı şehri var. Arkeolog olsanız bile keşfetmeye ömrünüz yetmez. O yüzden biz şu an sadece göz önünde olan ve gidip görebileceğiniz Kapadokya Yeraltı Şehirleri’nin bir kısmını sıraladık.

Kapadokya’da bulunan yeraltı şehirleri dar koridorlar, havasız ve kapalı odalar, karanlık ve uzun tüneller barındırıyor. Bu şehirleri gezmek yerüstünü gezmekten çok farklı. Kapalı mekanlara karşı zaafı olanlar bu tarz yerlere girerlerse kendilerini sıkıntıya sokarlar. Üstüne bir de vücudunuz alışık olmadığı için adrenalin salgılıyor ve heyecanlanıyorsunuz. Ama eğer klostrofobiniz yoksa Kapadokya’ya gelip yeraltı şehirlerini görmeden ayrılmayın.

# O Ağacın Altı / Nevşehir

Uçhisar – Göreme arasında bulunan O Ağacın Altı, gezilecek bir yerden ziyade fotoğraf çekilmek için yoğun ilgi gösterilen bir ağaç sadece. Üzeri nazar boncuklarıyla kaplı, görsel olarak güzel gözüken bir yer.

Nevşehir Gezilecek Yerler

# Gümüşler Manastırı / Niğde

Niğde merkeze bağlı Gümüşler Kasabası’nda bulunan bu doğal yapı, Kapadokya’nın en büyük manastırlarından. Geçmişi ile ilgili net bilgiler bulunmayan yapının M.S. 8 – 12. yy. arasında yapıldığı tahmin ediliyor.

Kare bir avlunun etrafına dizili odalardan oluşan manastırda mutfak, kilise ve farklı odalar bulunuyor. Kilise duvarlarında ilk Hristiyanlık dönemine ait muazzam renkli çizimler var. Gümüşler Manastırı, Kapadokya’da biraz gölgede kalmış ama mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Her yıl yüzbinlerce ziyaretçi ağırlayan Kapadokya’nın gezilip görülecek yerleri bu kadar fazla olunca, çok az ziyaretçisi olan bazı yerleri kıyıda köşede kalmış ve unutulmaya yüz tutmuş. Mesela;

  • Çat Vadisi / Nevşehir
  • Fırınasma Vadisi / Nevşehir
  • Manastır Vadisi / Aksaray
  • Balkanderesi Vadisi / Nevşehir
  • Gülşehir Açıksaray Ören Yeri / Nevşehir

Kapadokya her yönüyle Türkiye’mizin en büyük değerlerinden. Şair boşuna dememiş;

“Dam başında sarı çiçek, burdan kalkak Ürgüp’e göçek,
Ürgüp’e vardığımız gece, Hak yoluna kurban kesek”

Kapadokya Balon Turu

Kapadokya’daki en sıra dışı deneyim şüphesiz sıcak hava balonu ile yapılan gezi. Aynı anda 100’ün üzerinde balon havalanınca aşağıdan izleyenler için de müthiş bir görsel şölen oluyor. Kapadokya balon turu fiyatları sezonluk olarak değişse bile genel olarak çok yüksek.

Balon seyahati oldukça güvenli. Balon turu firmaları çok sıkı denetimlerden geçiyorlar ve çalışan ekipler tamamen profesyonel. Bu konuda içiniz rahat olabilir. Yükseklik korkunuz yoksa balona binmekten çekinmenizi gerektiren bir durum yok. Fiyatlar uçuk olsa da bu deneyimi düşünenler için Kapadokya Balon Turları hakkında genel bilgileri aktaralım. Bölgede onlarca firma var. Ama hepsinin tur içeriği yüzde 99 oranında aynı. Biraz daha uzun süreli delüks turlara katılmak istersiniz ya da balon içinde evlilik teklifi programı planlarsınız.. o konular geneli kapsamadığı için ayrı tutuyoruz.

Göreme Balon Turu Fiyatları

Kapadokya Balon Turları Hakkında Bilgi ve Balon Turu Fiyatları

# Tur güveliği için kalkış saatlerinde hava durumunun önemi büyük. Kapadokya’da 4 mevsim uçuş yapılıyor. Uçuşların iptal edilmesi havanın soğuk ya da sıcak olmasından ziyade tamamen rüzgarın durumu ile ilgili. Havanın karlı ya da yağmurlu olması önemli değil, rüzgarsız olması mühim. Bu nedenle en sık uçuş yaz aylarında oluyor.

# Balon turuna katılmak için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Hadi gidip uçalım gibi bir durum söz konusu değil. Uçuşlar genellikle hava durumu şartları gözetilerek önceden planlandığı için son anda iptal edilme durumu çok sık yaşanmıyor. Tabi bu yaşanmayacağı anlamına da gelmez. O gün uçuş yapılıp yapılmayacağına Sivil Havacılık Müdürlüğü karar veriyor. Şu siteden uçuşların iptal olup olmadığını siz de takip edebilirsiniz. ➜ shm.kapadokya.edu.tr

# Balon turu ortalama 1 saat sürüyor. Sabah gün doğmadan, çok erken saatlerde otelinizden araçla alınıyorsunuz. Firmanın kahvaltı ikramı oluyor. Hava şartları iyiyse ve kalkış izni alınırsa tur başlıyor. Yaklaşık 1 saatlik tur sonrası firmanın atıştırmalık ikramları tekrar yapılıyor Ardından otelinize geri bırakılıyorsunuz.

# Balonların kalkış noktası Nevşehir, Göreme. İniş yerleri ise rüzgarın durumuna göre en uygun yer neresi ise orası oluyor.

# 6 yaşından küçük çocukların ve hamile kadınların balona binmesi yasak. 6-12 yaş arası ise indirimli.

# Tur öncesi uçuş sigortanız yapılıyor.

# Balon turları, 2 kişilik küçük VIP sepetlerde de yapılabiliyor ya da 28 kişiye kadar kapasitesi olan büyük sepetlerde de. Ama turların büyük çoğunluğu 14-20 kişilik yapılıyor.

# Balon turu sırasında hem sabahın çok erken saatleri olduğundan, hem de yüzlerce metre yükseğe çıkacağınızdan, hangi mevsim olursa olsun hava epey serin olacak. Kıyafetlerinizi ona göre ayarlayın.

# Kapadokya balon turu bitince tur firmasından adınıza özel düzenlenmiş uçuş sertifikası alabiliyorsunuz.

# Gelelim en cafcaflı habere. Kapadokya Balon Turu fiyatı ne kadar? 🙂 Aslında ne siz sorun, ne biz söyleyelim. Kapadokya’da balonla 1 saatlik tur maliyeti ortalama olarak 200 Euro’dan başlıyor. Yoğun olmayan sezonlarda giderseniz ya da özel kampanya fırsatlarını yakalarsanız biraz daha uygun seçenekler bulabilirsiniz ama ortalama fiyat bu. Bir de ailecek gitmeye kalkarsanız maalesef çok yüksek meblağlar ortaya çıkıyor.

Kapadokya Sıcak Hava Balonu Gezisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir