Kapat
Machu Picchu Gezi Rehberi

Dünyada insan eliyle inşa edilmiş en muhteşem yerlerden biri Machu Picchu. Tıpkı Mısırlıların Piramitleri ya da Romalıların Kolezyum’u gibi… İnka medeniyetinin geleceğe bıraktığı büyük bir armağan. Machu Picchu sadece Güney Amerika değil, tüm dünya coğrafyasında en çok ilgi gören ve ziyaret edilen yerlerden biri. Şu sıralar (2020) yıllık ziyaretçi sayısı 1,5 milyona yakın durumda. Hani hemen her haber sitesinde, seyahat dergileri ya da gezi kitaplarında “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler” yazısı mutlaka vardır ya. İşte buranın olmadığı liste pek göremezsiniz. Öyle bir liste görürseniz de Gezi Hocası olarak bir tavsiyede bulunalım; ‘O siteyle/dergiyle/kitapla bir daha görüşmemek üzere vedalaşın’.

İnkaların Antik Şehri Machu Picchu;

  • 1981‘de Peru’nun Tarihi Kutsal Tapınağı ilan edildi.
  • 1983‘de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi.
  • 2007‘de tüm dünyadan gelen oylarla Dünyanın Yeni 7 Harikası arasına seçildi.

Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesinde bulunan bu kentin günlük ziyaretçi sayısı, UNESCO’nun da ısrarlı talepleriyle 2500 kişiye kadar düşürülmüş durumda. Hemen karşısındaki zirve olan Huayna Picchu ziyaretinde bu sayı 400 kişiye kadar düşüyor. Sebebi ise yoğun ziyaretçi akını nedeniyle bölgenin tahribata uğraması ve Machu Picchu kentinin her yıl belli bir ölçüde çökmesiymiş. Eğer bu çökme tehlikeli bir seviyeye gelirse kentin bir süre ziyarete kapatılması bile tartışılıyor. Umarız böyle bir durum yaşanmaz.

2.430 metre yükselikte kurulu olan Machu Picchu’nun Quechua (Keçuva) dilinde anlamı Yaşlı Zirve. Peki bu Yaşlı Zirve’nin hikayesi nedir?

Machu Picchu (Maçu Piçu) Antik Kenti nerede, nasıl gidilir? Machu Picchu bilet fiyatları ne kadar?.. gibi konulara tek tek değineceğiz ama önce bu İnkalar diyarının nasıl keşfedildiğini, gizemini ve ne gibi özelliklere sahip olduğuna bir bakalım.

Machu Picchu Fotoğrafları

Machu Picchu Hakkında Bilgi

Machu Picchu’nun 1450’li yıllarda İnka İmparatoru Pachacutec Yupanqui tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Yapılış sebebi ise tam olarak net değil. Eski imparatorların gücünü göstermek için inşa ettirdiği dev yapılar düşünülünce (Babil Kulesi, Piramitler vs.) Pachacutec’in burayı bir zafer anıtı olarak yaptırdığı ağır basan fikirlerden. İspanyol işgalleri sırasında bulunamayan ve gizli kalan bu kentin yerlileri, 1530’lu yıllarda İspanyollar İnka medeniyetini yerle bir edince Machu Picchu’yu terk etmişler. İçerisinde yaklaşık bin kişinin yaşadığı düşünülen bu şehir yüzyıl kadar kullanıldıktan sonra hayalet şehre dönmüş. O dönem etrafı sık ve büyük ormanlarla çevrili olduğundan mıdır bilinmez, 1900’lü yıllara kadar da yakınlardaki köylüler haricinde kimse tarafından da keşfedilmemiş. Ta ki 1911’e kadar.

ABD’li bir tarihçi olan Hiram Bingham, And Dağları üzerinde İnkalarla ilgili araştırma yaparken bir köylünün yardımı sayesinde tesadüfen burayı buluyor. Takip eden yıllarda burayı iyice araştıran Bingham, daha sonra yazdığı kitap sayesinde de Machu Picchu’yu tüm dünya ile tanıştırmış. Böylesine bir mühendislik harikası olan şehrin, henüz 15. yy’da, ulaşımı çok zor olan bir zirveye tam olarak nasıl yapıldığı ise bugün hala tam olarak açıklığa kavuşmuş değil.

Machu Picchu Kim Keşfetti

Neredeyse 600 yıl öncenin teknolojisi ile bu yükseklikteki bir dağa, devasa blok taşlarla bir şehir kurmak zaten pek akıl karı gibi durmuyor. Zemin kısmında 20 tondan daha ağır taşların bile kullanıldığını söyleyelim. Üstelik bilindiği kadarıyla İnkalar hiçbir zaman tekerleği kullanmamışlar. Büyük parçalardan küçüğe doğru üst üste dizilen taşların arasında hiçbir yapıştırıcı madde yok. Ufak sarsıntılar ve yağan yağmurlardan sonra duvarların zamanla yerine oturmasıyla şehir oldukça sağlamlaşmış. Aradan geçen altı yüzyıla, onca yağmur, sel, erozyon, deprem gibi doğal felaketlere rağmen şehrin duvarları dimdik ayakta duruyor.

Machu Picchu antik şehri iki kısımdan oluşuyor. Zirvede yer alan yerleşim alanı ve şehrin etrafını çeviren yüksek basamaklardan oluşan teraslı bölümler. Bu teraslar hem şehrin kaymasını engelleyen bir mimariye sahip hem de zamanında tarım arazisi olarak kullanılmış. Basamak sayısı yaklaşık 200 ve aralarında mükemmel bir sulama sistemi mevcut. Çatılar yoğun yağıştan etkilenmemek için eğimli yapılmış.

Machu Picchu Yapımı

Yerleşim bölümünde ise yaklaşık 200 hane var. Bunların içinde Güneş Tapınağı, Kral Mezarı, Üç Pencereli Oda, Ana Tapınak, Adak Yeri gibi kutsal mekanlarda var. Intihuatana (Güneş Taşı) denilen ve İnka kültüründe önemli yeri olan taşlardan biri de burada bulunuyor. Bu taş güneşin hareketlerine göre hem takvim olarak kullanılıyor hem de dini ritüellerde önemli bir yere sahip. Şehirde birçok din adamının da yaşamış olduğu tahmin ediliyor.

İster Machu Picchu olsun ister Mısır Piramitleri olsun, bu inanılmaz yapıları görünce “Acaba teknolojik olarak biz mi ilerdeyiz yoksa onlar mı?” sorusu ister istemez aklımıza geliyor. Eğer uzaylılar yaptıysa gelip bizim için de yapsınlar bir şeyler. Beton binalardan, yüksek gökdelenlerden sıkıldık artık. Yapın şu dünyalı kardeşlerinize bir güzellik ne var yani!

Machu Picchu Gezi Rehberi

Machu Picchu Antik Kenti Nerede?

Machu Picchu, Peru’nun Cusco şehrine yaklaşık 85 km. mesafede bulunuyor. And Dağları’nın doğu yakasında, Urubamba Vadisi üzerine kurulmuş bir şehir. Antik kentin üzerine kurulu olduğu zirve Machu Picchu (Yaşlı Zirve), tam karşısındaki dağ ise Huayna Picchu (Genç Zirve). Machu Picchu’ya en yakın yerleşim yeri ise hemen dağın dibindeki Aguas Calientes kasabası. Aguas Calientes’e herhangi bir karayolu bulunmuyor.

Machu Picchu Bilet Fiyatları (2020)

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Cusco Kültür Bölge Müdürlüğü, Machu Picchu Antik Kenti’nin korunması adına 2011 yılından beri ziyaretçi sayısına kısıtlama getirmiş durumda. Bu sayı şu an Machu Picchu için 2500, Huayna Picchu tırmanışı için 400 kişi. Dolayısı ile özellikle Mayıs-Ekim arası olan sezonda gidecekseniz biletleri haftalar önceden ayarlamakta fayda var. Machu Picchu biletini belki daha kolay bulabilirsiniz ama Huayna Picchu tırmanışı da yapacaksanız kesinlikle aylar önceden planlama yapmanız gerekli. Eğer yoğunluk olmayan Kasım-Mart arası giderseniz daha rahat bilet bulabilirsiniz. O dönem yağışlı sezon diyorlar ama biz Aralık ayında gitmemize rağmen çok güzel bir hava vardı. Bu dönem en fazla 1-2 gün öncesinden de bilet bulunabiliyor.

2020 Machu Picchu giriş bilet fiyatları şu şekilde;

  • Yetişkin: 152 Peru Nuevo Solü (45 Dolar)
  • Öğrenci: 77 Peru Nuevo Solü (23 Dolar)

Machu Picchu + Huayna Picchu tırmanışı birlikte olursa;

  • Yetişkin: 200 Peru Nuevo Solü (60 Dolar)
  • Öğrenci: 125 Peru Nuevo Solü (37 Dolar)

Machu Picchu giriş belgesi olarak yanınızda pasaport ya da öğrenci belgesi olması yeterli. Birazdan Machu Picchu’ya ucuza nasıl gidilir? konusuna gireceğiz.

Bilet satın almak ve güncel bilet fiyatlarını takip etmek için resmi siteyi ziyaret edebilirsiniz ➜ www.machupicchu.gob.pe

Machu Picchu Antik Kenti

Machu Picchu’ya Nasıl Gidilir?

Şunu baştan söyleyelim; Peru, hazır Machu Picchu gibi bir nimeti bulmuşken, buraya uzanan tüm yolları nakite çevirmeyi kafasına koymuş bir ülke. Hem de baya fahiş fiyatlarla. Öyle ki Machu Picchu’ya en yakın yerleşim ve konaklama yeri olan Aguas Calientes kasabasına kara yolu ulaşımı bile yok. Sadece tren yolu var. Ya mecburen yüksek fiyatlarla satılan bu tren biletlerinden alacaksanız ya da bizim gibi tabana kuvvet biraz yürüyeceksiniz.

Machu Picchu’ya gelmek için öncelikle Cusco şehrine gelmeniz gerekiyor. Lima’dan buraya her gün uçak bulabilirsiniz. Peru’nun hemen her şehrinden Cusco’ya otobüsle gelmekte mümkün. Cusco tamamen turistik bir şehir. Kıyafet, yiyecek, içecek, kamp ekipmanları dahil aradığınız her şeyi rahatlıkla bulabilirsiniz. Her sokakta onlarca tur acentası var. Machu Picchu için bilet alımını Cusco’dan da yapabilirsiniz.

İster tur satın alarak, isterseniz kendi başınıza olsun, Cusco’dan Machu Picchu’ya giden tüm yöntemleri özetleyelim.

Machu Picchu Ulaşım Yolları

Machu Picchu Tren Yolculuğu

Cusco – Machu Picchu ulaşımını sağlayan iki demiryolu firması var.

# TREN: Cusco’dan Aguas Calientes’e kadar olan tüm yolu trenle gidebilirsiniz. Pahalı yöntemlerden biri. Yol yaklaşık 3 saat. Seçeceğiniz saate ve klasmana göre sadece tren bileti ortalama tek yön için 90 dolardan başlayıp 400-500 dolara kadar değişiyor. Trenin ilk durağı Cusco’dan yaklaşık 15-20 dakika uzaklıktaki Poroy istasyonu. Trene binmek için önce buraya gelmeniz gerekiyor.

# MİNİBÜS + TREN: Ollantaytambo ya da Urubamba kasabalarına araçla gidip buradan trenle Aguas Calientes’e geçebilirsiniz. Ollantaytambo – Aguas Calientes tren yolu yaklaşık 2 – 2,5 saat.

# MİNİBÜS + TREN: Cusco’dan yaklaşık 7 saat uzaklıktaki Santa Teresa kasabasına araçla gelip buradan trene binmek. Santa Teresa – Aguas Calientes tren yolu yaklaşık 45 dakika. Santa Teresa diğer iki demir yolunun zıt istikametinde, dağın arka tarafında kalıyor. Bu yüzden karayolu mesafesi biraz uzak.

# MİNİBÜS + YÜRÜYÜŞ: Bizim tercih ettiğimiz en ucuz yöntem. Cusco’dan minibüs ya da bulabildiğiniz özel araçlarla Santa Teresa yakınlarındaki Hidroelectrica isimli kasabaya geliyorsunuz. Yol 6-7 saat kadar. Buradan itibaren tren yolunu yürüyerek Aguas Calientes’e ulaşıyorsunuz. Yürüyüş yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Yol dümdüz (malum tren yolu) ve manzarası muhteşem. Yol boyunca çok sayıda gezginle beraber olduğunuz için oldukça eğlenceli geçiyor. Ama tabi kondisyonunuz iyi değilse böyle bir yolu tercih etmenize gerek yok. Hidroelectrica’ya gelince gözünüz yolu kesmezse paraya kıyıp tren ile yola devam edersiniz. Yükünüz çok ağır değilse genç, yaşlı, çocuk herkesin rahatlıkla yürüyebileceği bir yol. Eğer tekrar geriye Cusco’ya dönecekseniz bizce fazla çanta ve eşyalarınızı Cusco’da bir hostele bırakın, ihtiyacınız olan şeylerle yola çıkın. Daha rahat edersiniz.

Cusco Gezilecek Yerler

# YÜRÜYÜŞ: Inca Trail isimli trekking rotasında 4 gün 3 gece süren yürüyüş ile Machu Picchu’ya gidebilirsiniz. Sadece tur satın alarak bu yapılabiliyor. Kendi başınıza gidemiyorsunuz. Günlük 500 kişi limiti olduğu için haftalar hatta bazen aylar öncesinden yer ayırtmanız gerekiyor. Inca Trail, İnkaların taşlarla ördüğü bir yol üzerinden yapılıyor ve bölgenin en popüler rotası burası. Ollantaytambo kasabası yakınlarından başlıyor. Bu turun sonunda Aguas Calientes’e uğramadan direkt antik şehre çıkıyorsunuz. Machu Picchu’ya ulaşımın en pahalı yöntemlerinden biri bu yol. Bildiğimiz kadarıyla turun içeriğine göre minimum 600 dolar gibi rakamdan başlayıp 1500 dolar ve üzerine çıkabilen bir fiyat aralığı var. Eğer paraya kıyacaksanız Machu Picchu’ya gitmenin en unutulmaz ve harika yolu bu seçenek.

Inca Trail’e alternatik olarak farklı rotalardan yapılan yürüyüş yolları da var. Cusco’da etrafınızı çeviren milyarlarca tur firmasından hepsi hakkında detay bulabilirsiniz.

  • Salkantay Trek (Alttaki müthiş manzara bu rota üzerinde)
  • Lares Trek
  • Jungle Trek
  • Choquequirao Trek

Machu Picchu Gezi Rehberi

Peki Aguas Calientes’e geldiniz. Bundan sonrası nasıl olacak?

Aguas Calientes yine yabancıların ceplerini mümkün olduğu kadar boşaltmaya çalışan pahalı bir kasaba. Bölgedeki tek alternatif yer olduğu için yapacak bir şey yok tabi. Bir gece burada konaklamak gerekiyor. Temiz ve güzel bir kasaba. Buraya ulaştığınızda yorgunluktan bayılacak halde değilseniz akşam güzel vakit geçirebilirsiniz.

Sabah 6:00 itibariyle Machu Picchu’nun kapıları açılıyor. Buradan antik şehrin olduğu zirveye çıkış için iki alternatif var. Tek yön 12 dolar bilet ile minibüse binip çıkmak ya da yine bizim gibi tabanvay. 😉

machu picchu ulasim yollari 1

Gün doğumuna yetişmek için sabah saat 4:30’da dağın dibindeki giriş kapısına geliyorsunuz. Buradan yaklaşık 1.5 saat sürecek zorlu bir tırmanış başlıyor. Tamamı merdiven basamaklarından oluşan dik bir yol. Saat 6:00 gibi Machu Picchu şehir girişine ulaşmış oluyorsunuz. Epey bir terlemiş olacaksınız, üzerinize mutlaka polar tarzı bir giyecek alın. Yürümeyi tercih etmezseniz yine sabah 5:30 gibi minibüs durağında sıraya girerek 20 dakikalık bir yolculuktan sonra tepeye varıyorsunuz.

  • Machu Picchu sabah ziyaretleri 6:00 – 12:00. Öğlen ziyaretleri 12:00 – 17:30 arası yapılıyor. Yarım günlük gezi burası için gayet yeterli.
  • Zirveye çıkan minibüsler 5:30’da sefere başlıyor.
  • Tek giriş kartıyla aynı gün içinde şehre toplam 3 kez giriş yapabiliyorsunuz. Neden tekrar giriş-çıkış yapayım diyecek olursanız; tuvaletler ve büfeler dışarıda. Machu Picchu içinde yiyecek içecek bulamazsınız, yasak zaten. O nedenle ilk girişten sonra aynı biletle 2 kez daha girebilirsiniz.
  • Machu Picchu’nun tam karşısındaki sivri dağ Huayna Picchu. Ayrıca bileti olanlar aynı gün ya da ertesi gün buraya da tırmanacaklar. Machu Picchu’ya göre çok daha zorlu bir dağ. Kondisyonunuza güvenmiyorsanız kesinlikle tavsiye etmeyiz. Machu Picchu’yu gezerken rehberimiz bize şöyle bir şey söylemişti;
    “Huayna Picchu’ya tırmanan herkesin ağzından ilk dökülen cümle hep aynıdır: Ben şimdi buradan nasıl ineceğim” 🙂
  • Antik şehrin içinde lamalar var. İnsanlardan kaçmıyorlar. Fotoğrafçılar bu fırsatı iyi değerlendirebilir.
  • Giriş – çıkış kapılarının olduğu yerde pasaportunuza Machu Picchu damgası bastırabilirsiniz.

Machu Picchu Tur Fiyatları

Eğer bizim gibi Hidroelectrica’dan buraya yürüyerek geldiyseniz Machu Picchu ziyaretiniz bittiğinde, öğlen saatlerinde aşağı inişe başlıyorsunuz. Aguas Calientes’e hiç uğramadan tren yolunu takip ederek Hidroelectrica’ya geri gidebilirsiniz. Toplam 3 saat civarı bir yürüyüş oluyor. Cusco’ya dönen minibüsler indiğiniz aynı noktada sizi bekliyor. Tren ile dönecekseniz Machu Picchu’dan ister minibüs ister yürüyerek Aguas Calientes’e inip oradan trene binebilirsiniz.

Cusco Gezilecek Yerler

Machu Picchu Kaça Mâl Olur?

Machu Picchu ziyaretinin kaça mâl olacağını belirleyen en büyük faktör ulaşım. Cusco’dan buraya gelirken;

  • Giriş bileti aldınız 45 dolar.
  • Bir gece konaklama için Aguas Calientes’te hostel buldunuz, ortalama 15-20 dolar.
  • Yol boyunca yiyecek masrafınız tamamen size bağlı olmakla beraber ortalama 20 dolar diyelim.
    Yani banko harcamanız gereken sabit gider 80 dolar civarı.
  • Yukarıda bahsettiğimiz ulaşım seçeneklerinin ise ucu açık. Eğer “Ben Cusco’dan otostop + yürüyüşle bir şekilde Machu Picchu’ya ulaşırım” diyorsanız yol bedavaya da gelebilir. “Ben en iyi saatteki en lüks kompartmanı seçip tüm yolu tren ile gideceğim” derseniz 500 dolara kadar yolu var. Yukarıda linklerini bıraktığımız PeruRail ve IncaRail firmalarının sitelerinden tüm fiyat aralıklarını inceleyebilirsiniz.
  • Cusco’dan minibüs + yürüyüş ile işi çözmek en makul seçenek olabilir. Bu da ortalama 15-20 dolar.

Şöyle bir Gezi Hocası tavsiyesi verebiliriz. Machu Picchu Temmuz – Ağustos dönemlerinde çok kalabalık oluyor. Hem daha pahalı, hem de her şeyi önceden rezervasyon ile çözmek gerekiyor. Eğer sezonda değil Ekim-Mart arası bir zamanda giderseniz Cusco’dan çok uygun tur paketleri bulabilirsiniz. Hatta şöyle söyleyelim; Cusco’dan kendi başınıza gitmek için harcayacağınız minimum tutara, her şey dahil tur bulabilirsiniz. Hem de bilet, araç, otel gibi ihtiyaçlarla hiç uğraşmamış olursunuz. Çok önceden rezervasyon yaptırmanıza da gerek kalmaz. İmkanı olanlar bu fikri değerlendirebilir.

Machu Picchu Tren Ulaşımı

Soru: Machu Picchu ziyareti harcanan paraya değer mi?
Cevap: Değer.
Soru: Kesin bilgi mi?
Cevap: Kesin bilgi, yayabilirsiniz 😉

PERU GEZİ REHBERİ VE GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

“Machu Picchu Nerede & Nasıl Gidilir? Hakkında Bilgi” üzerine 1 yorum

  1. COME RENT says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir