Kapat
Rinpung Dzong Tapınağı

Mutlu insanların ülkesi Bhutan..

Doğu Himalayalar’da, kuzeyinde Çin’in Tibet bölgesi, batısında, doğusunda ve güneyinde ise Hindistan’a bağlı topraklar bulunan, yaklaşık 38 bin km²’lik alanıyla güzel bir ülke.. Ülkenin resmi adı Bhutan Krallığı’dır. Yerel adı ise “Druk Yul (Barışçıl Ejderhanın Ülkesi)” olarak bilinir. Ülkenin başkenti Thimphu’dur. Ülke yönetimi parlamenter demokrasi ile anayasal monarşi üzerine kuruludur. Bhutan’ın adında da yönetiminde de krallık mevcuttur ancak yürütme organını başbakan ve bakanlardan oluşan hükümet temsil etmektedir.

Kaplan Yuvası Manastırı

Burada 775 binin üzerinde (2021) mutlu insan yaşar. Evet… 775 bin mutlu insan… Bhutan’da mutluluğa o kadar önem verilir ki, burada insanların iç huzurunu korumak için 2008 yılında Gayri Safi Milli Mutluluk Komitesi kurulmuş.. Bu ülkede Gayri Safi Mutluluk oranının yüksekliği, Gayri Safi Milli Hasıla oranının yüksekliğinden daha önce gelmektedir. Hatta nüfus sayım anketinde bile yaşadıkları hayattan memnun olup olmadıkları sorulmaktadır. 2015 yılında yapılan nüfus sayımında, nüfusun %91’i mutlu olduğu yönünde cevap vermiş..

mutlu ulke bhutan

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Bhutan, az gelişmiş ülke kategorisinde değerlendirilir. Bhutan’ın başlıca geçim kaynağı, ülkede halkın yarısından fazlasının istihdam alanı olan tarımdır. Başlıca yetiştirilen ürünler pirinç, mısır, kök bitkiler ve narenciyedir. Ayrıca ormancılık ve hayvancılık da yaygın geçim kaynakları arasındadır. Bu arada ülkede yapılan tarım, büyük ölçüde organiktir ve tarımda kullanılmak üzere kimyasal madde alımı yasaktır. Sadece almak değil, satmak ve kullanmak da yasaktır.

Ülkede yaşayan ana grupları Ngaloplar (Batı Butanlılar) ve Şarçoplar (Doğu Butanlılar) oluşturur. Ülkedeki dini grupların dağılımı ise Tibet Budistleri (%75), Hint ve Nepal Hinduları (%25) şeklindedir. Ayrıca az sayıda Hristiyan toplumlar da bulunmaktadır. Mahayana Budizm resmi din olarak benimsenmiştir.

bhutan hakkinda bilgiler

Bhutan Anayasası’nda, ülkedeki ormanlık alanların ülke yüz ölçümünün % 60’ının altında olamayacağı maddesi bulunmaktadır. Bhutan’da bu oran 2020’li yıllarda %70’e yakın seviyelerdedir. Bu oranın yüksekliği sayesinde Bhutan, dünyadaki negatif karbon düzeyine sahip bir kaç ülkeden biri olmuştur. Geleneksel inançlarına göre ekolojik alanlar tanrıların ve koruyucu ruhların evidir ve onları bozmak ülkeye felaket getirir. Yeraltı zenginliklerini de işletmeyerek, doğanın güzelliğini ve dengesini bozmak istemiyorlar. Bu dengeyi maddesel zenginliğe tercih ediyorlar.

Ormanlardan ve temiz havadan bahsetmişken, ülkedeki mevcut bir yasaktan söz etmeden geçmeyelim. Dünyada tütün ekimini ve satışını yasaklayan ilk ülke Bhutan’dır. Sigara yüzde yüz vergiye tabidir ve sadece evlerde içilebilir. Ayrıca bu yasak turistler için de geçerlidir. Ülkeye sigaranızı sokmak isterseniz yüksek bir vergi ödemeniz gerekecektir.

Ülkede sağlık hizmetleri bedava. İlaç masrafları ve bakım hizmetleri de devlet tarafından karşılanır. Havası bu kadar temiz olan bir ülkede, sigara içmeyen mutlu insanlar kolay kolay da hasta olmazlar sanırız. Neden sağlık hizmetleri bedava şimdi daha iyi anlıyoruz. 😉

Bhutan Resimleri

Evsizseniz evinizi, ekip dikmek için toprağınızı da devlet veriyor.

Miras hukuku konusunda da birçok ülkeden farklı uygulamaları mevcut. Mesela; mallarını kız çocuklarına miras bırakıyorlar.

Bhutan halkı geleneksel kıyafetler giyerler. Bu kıyafetleri günün belli saatlerinde giymek zorunludur. Bu saatlerin dışında kalan zamanlarda günümüzün modern kıyafetlerini giyebiliyorlar. Biraz yöresel kıyafetlerden söz edelim: Erkekler kalın, dize kadar uzanan kaftanlar, kadınlar ise uzun elbiseler giyerler. Bir erkeğin statüsü ve sosyal seviyesi, sol omzunun üzerinden aşağıya sarkan ve kabney adı verilen fular ile belli olur. Sıradan insanlar beyaz fular takarlar, soylu insanlar ve rahipler sarı, milletvekilleri mavi, yargıçlar ise yeşil kabney takarlar.

bhutan kiyafetleri bhutan insanlari

1999 yılına kadar dünyada televizyon yayınının olmadığı tek ülkedir Bhutan.. Uluslararası çevrelerin “ülke halkının haber alma özgürlüğünü kısıtlayamazsınız” baskılarına dayanamayan kral yasayı değiştirmiş ve ülkede başkent Thimphu’da sınırlı olmak şartıyla televizyon yayınlarını başlatmış. 2006 yılında ise uydu aracılığıyla bu yayın tüm ülkeye dağılmış.

Bhutan halkı, kendi kendilerine yetmeyi, kültürlerini muhafaza etmeyi ilke edinmişler. Kültürlerinin zarar görmemesi için de sınırlı sayıda turiste ülkeye giriş izni veriyorlar. Krallık, ülkeye giren her turist için gün başına belli bir ödeme talep ediyor. Bu rakam 180 ile 290 dolar arasında değişiyor. Kişi sayısı, konaklama şartları, seyahat türüne göre net rakam belirleniyor. Bu tutarın dışında vize, otel, yemek, tur ücretleri ayrıca talep edilmiyor.

Butan Konaklama

Bhutan (Butan); yasakların, kuralların ve mutluluğun ülkesi olmakla birlikte, din ve siyaset alanındaki özgürlükçü tavrı nedeniyle ‘Dünyanın en özgür ülkesi’ olarak da anılıyor. Yasaklar ve özgürlüğün beraber anıldığı, beraber yaşandığı bir ülkeden söz ediyoruz. Son dönemde ülkemizde hatta dünyada meşhur olmuş bir kavram var; Kültürel Miras.. İşte bu ülke yasakları ve kurallarıyla kültürel miras için güzel bir örnek. Umarız 21. yüzyılda bu miraslarına sahip çıkar ve dünyanın farklı mozaiklerine renk katmaya devam ederler.

Bhutan Krallığı’ndan söz etmişken, Bhutan’da gezilecek yerler listesine de kısaca değinmek istiyoruz.

Taktsang Manastırı (Paro Taktsang)

taktsang manastiri

Doğal güzellikleri ve heybetli tapınaklarıyla meşhur bu ülkede, gezilecek yerler listesinin ilk sırasında Taktsang Manastırı bulunuyor. Öyle ki Bhutan’ı Google’da arattığınızda karşınıza ilk bu tapınağın fotoğrafları çıkıyor. Taktsang, yani Kaplan Yuvası 1692 yılında inşa edilen görkemli bir manastırdır. Paro Vadisi’nde, bin metre yükseklikte yer alan bu manastıra ulaşmak için yaklaşık 2-3 saat sürecek bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Bu yürüyüşünüzün sonuna doğru manastırı uzaktan da olsa görmeye başladığınızda muhteşem manzarası sizi çok etkileyecek. Siz de her gezgin gibi bu kadar dik bir uçurumun üzerine bu yapının nasıl inşa edildiğini merak edeceksiniz.

Manastırda, yanan tütsünün yoğun ve kendine has kokusunun yanı sıra, dua eden müritlerle karşılaşmak bambaşka bir deneyim yaşatacak size. Tiger’s Nest Manastırı’nın sınırlarına girdiğinizde keşfedilecek düzinelerce küçük salon, alter ve mağara bulacaksınız. Kaplan Yuvası Tapınağı’nda fotoğraf çekmek yasak. Bu sebeple tapınağa girerken fotoğraf makinesi, cep telefonu, kamera ve benzeri kayıt cihazları toplanıyor ve kilitli dolaplara koyuluyor. Bu durum sizi üzmesin çünkü tapınağın dışından fotoğrafını çekebiliyorsunuz.

Kuensel Phodrang Doğa Parkı (Buddha Dordenma)

Kuenselphodrang Doğa Parkı

Tapınak gezisinden sonraki durağımız Kuenselphodrang Doğa Parkı. Bu park, bir tepenin üstünde bulunan ve dünyanın en büyük Buda heykellerinden biri olarak kabul edilen Büyük Buda Heykeli (Buddha Dordenma Statue) ile şehri kuşbakışı izleyebileceğiniz manzarasıyla ünlü. Bhutan’ın 5. Kralı zamanında yaptırılan bu heykeli görmek ve ülkenin muhteşem manzarasını seyretmek istiyorsanız Büyük Buda Heykeli’ni ziyaret etmelisiniz. Bronzdan yapılan ve yaklaşık 51,5 metre yüksekliği olan bu heykelin içinde ise 120 binden fazla küçük Buda heykeli var.

Rinpung Dzong Tapınağı

Bhutan Gezilecek Yerler

Ülkedeki en büyük ve gösterişli yapılardan biri olan Rinpung Dzong Tapınağı’nı da Bhutan gezilecek yerler listesine yazabilirsiniz. Rinpung Dzong, Bhutan’ın 2. Kralı zamanında yaptırılmış. Budist rahipleri ve ibadet eden yerlileri görme imkanı bulacağınız bu tapınağa kısa kollu tişört ve şortla girmek yasak. Ayrıca içeride fotoğraf da çekemiyorsunuz.

Ülkenin batı bölümünde konumlanan bu tapınak, Paro şehrindedir. Bhutan’ın uluslararası tek havaalanı da buradadır. 5500 metre yüksekliğinde dağlarla çevrili derin bir vadi içinde bulunan Paro Havaalanı’na Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Bu ülkeye ulaşım için Yeni Delhi, Katmandu, Bangkok, Kalküta gibi şehirlerden aktarma yapabilirsiniz.

# Nur Gezer / Gezi Hocası

GEZGİNLER İÇİN EN İYİ SEYAHAT UYGULAMALARI (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir