Kapat
Ayasofya Camii İçi

İstanbul’un tarihi camileri, her biri ayrı güzelliğe ve özelliğe sahip muazzam eserlerdir. Manevi atmosferi ile ziyaretçilerine huzur veren bu eserlere özellikle Tarihi Yarımada’daki her mahallede, hatta yer yer her sokakta rastlamak mümkün. Şehirdeki bu görkemli camilerin bir kısmı İstanbul’un fethinden sonra, farklı Osmanlı padişahları zamanında sıfırdan inşa edilmiş. Bir kısmı ise yine fetihten sonra, kiliseden camiye dönüştürülerek günümüze kadar ulaşmış.

İstanbul Gezi Rehberi

İstanbul’daki tarihi camilerin hepsinin farklı bir önemi var. Fakat kentteki her bir camiyi ayrı ayrı ele almak, yüzlerce sayfa yazı demek olur. Bu nedenle bu başlık altında sadece belli başlı camilerimizi listeleyeceğiz. İşte İstanbul’un en güzel tarihi camileri..

Ayasofya Camii (The Hagia Sophia Grand Mosque)

The Hagia Sophia Grand Mosque

İlk olarak 324 yılında yapımına başlanan Ayasofya, tamamlandıktan bir müddet sonra yaşanan çeşitli ayaklanmalar ve yangınlar neticesinde yıkılır. Yıkılan yapının yerine yeni bir kilise yapılsa da, sonraki yıllarda bu yapı da yıkılır. Ve nihayet 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde, günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan şu anki yapı inşa edilir. 1453 yılında İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, şehrin en büyük ve en ünlü Bizans kilisesi olan Ayasofya’yı camiye çevirir.

Ayasofya’nın duvarları, kubbe ve kemerleri tuğladan; ayakları ve hatılları kesme taştan inşa edilmiş. Sütunları, başlık ve kaplamaları renkli mermerden yapılmış. Camiye dönüştürüldükten sonra Ayasofya’ya, genel yapı bozulmadan minare ve medrese ilave edilmiş.

Ayasofya, yapıldığı tarihten günümüze kadar dünyanın en önemli yapılarından biri olma özelliğini hep korumuştur. İstanbul’da gezilecek tarihi camiler listesinin ilk sırasına bu muazzam eseri ekleyebilirsiniz.

Ayasofya Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Tavsiye: Ayasofya Camii’ne çok yakın konumda bulunan Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı ve Aya İrini Kilisesi’ni de gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.

Sultanahmet Camii (Blue Mosque)

Blue Mosque Istanbul

Yurt dışında Blue Mosque ismiyle bilinen Sultanahmet Camii, İstanbul’daki camilerin en güzellerinden biridir hiç şüphesiz. Altı minaresi ile geniş bir alana kurulan Sultanahmet, esasında büyük bir külliye olarak inşa edilmiş. Sultan I. Ahmet döneminde, 1609-1616 yılları arasında yapılan bu görkemli eserin mimarı ise Sedefkar Mehmet Ağa’dır.

Sultanahmet Camii’nin hem avlusu, hem iç yapısı, hem de dış mimarisi incelemeye değer detaylarla dolu. Caminin içinde 20 binden fazla İznik çinisi olduğu biliniyor. Bu çiniler ağırlıklı olarak mavi renkte olduğu için (konunun başında da belirttiğimiz gibi) yabancılar Sultanahmet’e Mavi Cami ismini vermişler. 6 minaresi ve 16 şerefesi olan camiyi tam anlamıyla incelemek için bir saatten uzun zaman ayırmak şart. Özellikle Cuma günlerinde ve dini bayramlarda Sultanahmet Camii ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaret tarihinizi belirlerken bu detayı göz önünde bulundurabilirsiniz.

Sultanahmet Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Süleymaniye Camii

İstanbul Gezi Rehberi

İstanbul’un Süleymaniye semtinde yer alan eser, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırdığı, Osmanlı döneminin en önemli selatin külliyelerinden biridir. Dönemin belgelerinden bu külliyenin yapımı için tüm devlet örgütlerinin seferber edildiği, dünyanın dört bir yanından getirilen çeşitli gereçlerden yararlanıldığı ve geniş bir usta/sanatçı kadrosuyla çalışıldığı öğrenilmektedir. Evliya Çelebi, külliyenin bin kubbeyle örtülü olduğunu ve yapımında üç bin kişinin görevli bulunduğunu yazmıştır.

Süleymaniye Camii, kente hakim en yüksek tepelerden birine, çevreyle çok uyumlu bir biçimde inşa edilmiştir. Sokaklarla camiden ayrılan öteki yapılar da bölgede ahenkli bir hat meydana getirirler. Cami, İstanbul Boğazı ve Haliç’e bakan eşsiz bir şehir manzarasına sahiptir. Özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde Süleymaniye’den İstanbul manzarasını izlemelisiniz.

Süleymaniye külliyesinin geniş bir avlusu bulunuyor. Tüm yapıları çevreleyen dış avlunun birçok farklı kapısı var. Avludan içeri girer girmez ziyaretçileri etkisi altına alan bu muazzam yapı Mimar Sinan’ın ”Kalfalık eserim” dediği bir camidir. Nasıl bir kalfalık siz düşünün. ツ

Süleymaniye Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Küçük Ayasofya Camii

Sergios ve Bakhos Kilisesi

Burası da tıpkı Ayasofya-i Kebir Camii gibi İmparator Justinianus ve eşi Thedora tarafından yaptırılmış bir kilise. Fakat bu bina büyük Ayasofya’dan 10 yıl önce yani 527 yılında inşa ediliyor. 1497 yılında (başka bir bilgiye göre 1504), II. Bayezid zamanında eser genel yapısı bozulmadan camiye çevriliyor. Hem Ayasofya gibi camiye çevrilmesi hem de Justinianus döneminde yaptırılmış olması sebebi ile Küçük Ayasofya olarak isimlendirildiği tahmin ediliyor.

Fatih ilçesinin Küçük Ayasofya semtinde bulunan Küçük Ayasofya Camii’nin maneviyat dolu çok şirin bir de avlusu var. Bu nostaljik ortamda bir çay molası verebilir ve hediyelik eşyaların satıldığı küçük çarşıdan alışveriş yapabilirsiniz.

Küçük Ayasofya Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Bayezid Camii (Beyazıt Camii)

Beyazıt Camii

İstanbul’un Fatih ilçesinde, Beyazıt Meydanı’nda bulunan bu cami, II. Bayezid tarafından 1501-1506 yılları arasında kendi adına yaptırılmış. Haziresinde Yıldırım Bayezid’in türbesi de bulunan tarihi yapı İstanbul’daki en eski ikinci, ama orijinalliğini hala koruyan birinci selatin camisidir. (Selatin cami, sultan adına yapılmış camilere verilen isimdir).

Osmanlı klasik dönem mimarisinin erken dönem eserlerinden biri olan Beyazıt Camii’nin mimarı konusunda muhtelif bilgiler mevcut. Tahminler arasında Mimar Hayrettin, Mimar Kemaleddin ve Yakup Şah bin Sultan Şah gibi isimler bulunuyor.

Gerek dış yapısı ve avlusu, gerekse iç mimarisi ile ziyaretçilerini büyüleyen bu güzel eseri görmeden İstanbul’dan ayrılmayın.

Bayezid Camii (Beyazıt Camii) nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Fatih Camii

Fatih Cami İçi

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462-1470 yılları arasında bugünkü Fatih semtinde yaptırılan Fatih Cami, fetih sonrası inşa edilen ilk külliye örneklerinden biridir. Doğu Roma İmparatorluğu’nun Havariyyun Kilisesi (Kutsal Havariler) kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. 1766’da yaşanan depremin ardından neredeyse tamamı yıkılan cami, III. Mustafa zamanında, 1771 yılında barok üslubunda tekrardan yapılandırılmıştır. Çok geniş bir arazi üzerine kurulan Fatih Külliyesi; cami, türbeler, medrese, kütüphane, imaret, kervansaray, mektep, konukevi, darüşşifa ve hamamdan oluşmaktadır.

Fatih Camii’nin ilk inşasından günümüze medreseler, şadırvan, taç kapı, mihrap, avlunun üç duvarı ve minarelerin birinci şerefelerine kadar olan kısımları gelebilmiştir. Külliyenin konukevi, hamam ve çarşı bölümleri yıkılmıştır. Medreseler avluyu üç taraftan kuşatmıştır. Toplam 16 medreseden 8 tanesi günümüze ulaşmıştır. Caminin son cemaat yerinde yer alan çiniler de orijinalliğini korumaktadır.

Fatih Camii’nin hazire kısmında Fatih Sultan Mehmet ve eşi Gülbahar Sultan, I. Abdülhamit’in eşi Nakşıdil Sultan, Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa ile Osmanlı Devleti’nin son döneminde görev yapmış bazı padişah ve devlet adamlarının türbeleri yer almaktadır.

Bir dönem batılılaşma ve kalkınma adı altında, anlamsız bir şekilde uygulamaya konulan Türkçe ezanın ilk denemesi 29 Ocak 1932 tarihinde bu camide yapılmıştır. Halbuki bir milletin kalkınması ve yükselmesi kendi değerlerini, dinini, kültürünü, geleneklerini yok ederek değil; ancak akılla, ilimle, bilimle ve ahlakla olabilir. Tarih ve tarihi eserler, kültür ve gelenekler bir milletin geleceğe miras bıraktığı en kıymetli hazinedir.

Fatih Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Pertevniyal Valide Sultan Camii

Aksaray Valide Sultan Camii

II. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülaziz’in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan bu tarihi cami, Aksaray ilçesindeki Aksaray Meydanı’nda bulunuyor. Cami, hem dış hem de iç tasarımı ile İstanbul’un diğer tarihi camilerden farklı bir mimariye sahiptir. Caminin mimari üslubu genel olarak Çırağan Sarayı’na benzer bir yapıdadır. Hint ve Türk mimarilerinin karışımı olarak tasarlanan Pertevniyal Valide Sultan Camii’de Gotik mimarlık üslubu da ön plana çıkmıştır.

1871 tamamlanıp, günümüze kadar güzelliğini koruyan bu sanat harikasını İstanbul’da gezilecek tarihi camiler listesine kesinlikle eklemelisiniz.

Pertevniyal Valide Sultan Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Yavuz Sultan Selim Camii

Yavuz Selim Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın, babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırmış olduğu bu cami Fatih ilçesi, Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunuyor. Bir rivayete göre caminin yapımına Yavuz Sultan Selim’in emri ile başlanıyor. Yavuz Selim döneminde bitirilemeyen yapı Kanuni döneminde tamamlanıyor. Kanuni, babasına olan saygısından dolayı camiye Yavuz Selim ismini veriyor. 1522 yılında tamamlanan külliyenin türbe, imaret, mektep, medrese, hamam ve darüşşifa gibi bölümleri de bulunuyor. Yavuz Selim Camii mimarının Mimar Acem Ali olduğu tahmin ediliyor. Tarihi Yarımada’nın yüksek bir konumuna kurulmuş olan caminin benzersiz bir İstanbul manzarası var.

Yavuz Sultan Selim Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Gül Camii

istanbul gul cami

Haliç Ayakapı’da bulunan Gül Camii, Bizans döneminden kalma bir eser. İstanbul’da camiye çevrilen kiliselerden biri. Eski adının “Theodosia Kilisesi” olduğu tahmin ediliyor. II. Selim döneminde (1566-1574) Hasan Paşa tarafından camiye dönüştürülen kilisede yan cepheler, ana kemerler ve kubbe klasik Türk mimarisi ile yeniden inşa edilmiş. Gül Camii’nin iç duvarlarında Bizans dönemine ait hiç bir süsleme bulunmuyor. Bu ihtişamlı eseri İstanbul’da gezilecek camiler listesine kesinlikle yazmalısınız.

Gül Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Arap Camii

istanbul arap cami

Arap Camii, Emevî Kumandanı Mesleme b. Abdülmelik’in 716-717 yıllarında İstanbul kuşatması sırasında yaptırdığı bir camii olarak bilinse de bu bilginin aslı yoktur. Doğrusu şu şekildedir: San Paolo/San Domenico adına inşa edilen bir kilise olan bu yapı, İstanbul’un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet’in emri ile camiye dönüştürülmüştür. Yani, ‘İstanbul’un en eski camisi Arap Camii’dir’ şeklinde yayılmış olan bilgi yanlıştır.

Beyoğlu’nda yer alan Arap Camii’nin minaresinin altında bir geçit bulunuyor. Bu geçitte görülen tuğla duvarlar orijinal hali ile Bizans dönemine ait. Caminin yapısı dikdörtgen planlı, dar ve uzundur. Sultan III. Mehmed (1595-1603) zamanında restore edilen caminin son cemaat yeri ise 1913 yılında Arap mimarisi üslubunda tasarlanmıştır.

Arap Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Fethiye Camii

fethiye camii

İlk olarak Theotokos Pammakaristos Manastırı’nın bir parçası olarak inşa edilen bu yapı, İstanbul’un fethinden yıllar sonra camiye çevrilmiş bir eser. Kilise, Fatih Sultan Mehmet döneminde patrikhane olarak kullanılmış, III. Murad döneminde (1574-1595) Gürcistan ve Azerbaycan’ın fethi anısına camiye dönüştürülmüş. Patrikhane ise önce Aya Dimitri Kilisesi’ne, daha sonra Aya Yorgi (Hagios Georgios) Kilisesi’ne taşınmıştır.

Fethiye Camii’nin kitabesine göre yapı 1846 yılında restore edilmiş ve minaresi yeniden yapılmış. 1936-1938 yılları arasında tekrar restore edilen Fatih’teki bu cami bir dönem müzeler idaresine devredilerek ibadete kapatılmış. Bu süreçte bakımsız ve terk edilmiş halde sahipsiz bırakılan önemli yapı adeta harabeye dönmüş. 1960 yılında halkın yoğun talebi üzerine yeniden restore edilerek ibadete açılmış.

Fethiye Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Laleli Camii

istanbul laleli cami

Sultan III. Mustafa Han tarafından 1763 yılında yaptırılan cami, Laleli semtinde bulunuyor. Esasında imaret, türbe, sebil, muvakkithane, hamam, han ve dükkânlardan oluşan bir külliye olarak inşa edilen yapının birçok bölümü günümüze kadar ulaşamamış. İstanbul’un en işlek ve en kalabalık ortamlarından birinde bulunan Laleli Camii’nin dışı gürültü ve uğultuyla sarılmış olmasına rağmen, içi huzur ve maneviyat dolu. Laleli Camii’nin meşhur bir de hikayesi var. Efendim şöyle ki:

III. Mustafa, Laleli Baba ismiyle bilinen bir zatın sohbetlerinden istifade ediyordu. Bir gün Laleli Baba’ya ”Bu dünya hayatının en değerli şeyi nedir?” diye sordu. Laleli Baba da kendisine ”Def-i hacettir” cevabını verdi. Aldığı cevap karşısında şaşıran III. Mustafa bu cevaptan pek memnun olmadı. Kendisinden daha derin ve sırlarla dolu bir cevap beklerken, ‘def-i hacet’ cevabına biraz da kızmıştı. Gel zaman git zaman.. Bir gün III. Mustafa’da şiddetli bir karın ağrısı baş gösterdi. Kabız olmuştu. Hekimler her ne ettiyseler de şifa olamadılar. III. Mustafa’nın bir anda aklına küçümsediği o ‘def-i hacet’ cevabı geldi ve soluğu Laleli Efendi’nin yanında aldı. Durumu tüm saydamlığı ile anlattı. ”Efendim.. Ben sizin bu cevabınızı hor gördüm.. Küçümsedim.. Ama şimdi ne hikmetli bir söz olduğuna bizzat şahit oldum. Bana dua buyurun da Allah’tan şifa bulayım. Bana dua ederseniz, yeni yaptırdığım camiye sizin adınızı veririm” dedi. Laleli Efendi ”Camiye ismimi vermen yetmez, saltanatı da isterim” diye cevap verdi. Acılar içinde kıvranan III. Mustafa bu şartı kabul etmek zorunda kaldı. Laleli Efendi de şifa bulması için kendisine dua etti. Derken III. Mustafa iyileşti. Saltanatını teslim etmek için Laleli Efendi’ye gidince, Laleli Efendi kendisine şu cevabı verdi: “Bir saltanat ki bir def-i hacete değişiliyor, öylesine ucuz bir saltanat bize lazım değil..”

Laleli Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Kalenderhane Camii

Theotokos Kyriotissa Kilisesi

Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen bu yapı, Osmanlı Devleti zamanında camiye çevrilmiştir. Tam olarak yapım tarihi bilinmeyen Kalenderhane Camii, Fatih ilçesine bağlı Vefa semtinde, Bozdoğan Kemeri’nin bitişiğinde yer alıyor. Eski adıyla Theotokos Kyriotissa Kilisesi olan yapı camiye çevrildikten sonra Kalender tarikatının dervişleri tarafından kullanıldığı için Kalenderhane ismini almış. Cami metruk bir haldeyken 1969 yılında restore edilerek tekrar ibadete açılmıştır. İstanbul’un tarihi camileri içinde önemli bir yeri olan Kalenderhane Camii’ni İstanbul’da gezilecek yerler listesine yazmalısınız.

Kalenderhane Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Yeni Camii (Valide Sultan Camii)

Eminönü Yeni Cami

İnşasına III. Murat’ın eşi ve III. Mehmet’in annesi olan Safiye Sultan’ın emriyle 1597 yılında başlanan Yeni Camii, Eminönü’nde bulunuyor. Caminin ilk mimarı Mimar Sinan’ın talebelerinden Mimar Davut Ağa’dır. Ancak Davut Ağa 1598 yılında idam edilince yerine Mimar Dalgıç Ahmet Ağa görevlendirilmiş. Sultan IV. Mehmed döneminde, 1660’lı yıllarda yapımı tamamlanan Valide Sultan Camii’ni İstanbul’da ziyaret edeceğiniz tarihi camiler listesine yazmayı unutmayın.

Yeni Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Mihrimah Sultan Camii (Üsküdar)

mihrimah sultan cami uskudar

1547 yılında yapımı tamamlanan bu külliye, Üsküdar’daki İskele Meydanı’nın kuzeyinde yer alan Paşalimanı Caddesi’nin girişinde bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için yaptırılan bu eserin mimarı Mimar Sinan’dır. Esasında bu yapı cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, tabhâne, çeşme, hazne ve helâ gibi tesislerden oluşan büyük bir külliye olarak inşa edilmiş. Bugün İskele Camii olarak da bilinen Mihrimah Sultan Cami, İstanbul’da görülecek en güzel tarihi eserlerden biri.

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Edirnekapı Camii ve Külliyesi (Mihrimah Sultan Camii)

edirnekapi mihrimah sultan cami

Cami, medrese, bir çifte hamam ve çok sayıda dükkandan oluşan Edirnekapı Külliyesi, Suriçi’nin en yüksek noktasında bulunuyor. Burası aynı zamanda eski İstanbul şehrinin baş ucu oluyor. Tam olarak yapım tarihi bilinmeyen külliyenin, Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan adına inşa edildiği rivayet edilmektedir. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde Edirnekapı Camii’ni şu şekilde tarif etmiş:

”Süleyman Han, kızı namına inşa ettirerek cemî-i masârifi hazîne-i şâhâneden sarfolunmuştur. Mihrap ve minberi ve mahfili gayet musannadır; amma hünkâr mahfili yoktur ve taşra haremi serâpâ çınar ağaçlarıyla sâyedar olmuştur. Dört tarafı medrese hücreleridir. Bir hamamı, bir çarşısı vardır, lâkin dârüzziyâfesi ve dârüşşifâsı yoktur. Minaresi bir tabakalı serâmed bir minaredir” (Seyahatnâme, I, 165).

Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Kariye Camii (Hora/Chora Manastırı)

Chora Manastırı

Hristiyanlık inancına göre bu yapı “Khora’nın İsa’ya adanmış kilisesi” olarak inşa edilmiş. Eski kayıtlarda “Kenîse (Kilise) Camii ve Kahriye Camii” adlarıyla zikredilen yapının Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildiği bilinmektedir. Dış görüntüsü her ne kadar sade bir yapıda olsa da, iç mimarisi oldukça süslü ve gösterişlidir. Bir dönem müze olarak hizmet veren Kariye Camii, 2020 yılında yeniden ibadete açılmıştır.

Kariye Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Hırka-i Şerif Camii

Hırka-i Şerif Nerede

Sultan Abdülmecid tarafından 1851 yılında yaptırılan bu cami, Fatih’in Hırka-i Şerif Mahallesi’nde yer alıyor. Hz. Peygamber’in Veysel Karani’ye verilmesini vasiyet ettiği hırkası bu camide sergileniyor. Zaten caminin yapılış amacı da ‘Hırka-i Şerif’in muhafazası ve halkın onu ziyaret edebilmesi içindir.

Kesme taştan ve sekiz köşeye müs­tenit tek kubbeli olarak inşa edilmiş Hırka-i Şerif Camii iki katlıdır. Üst kat­ta Hırka-i Şerif odası ve ziyaretçilerin rahat giriş-çıkış yapabileceği şekilde dizayn edilmiş bir koridor bulunuyor. İsmini kutsal emanetten alan Hırka-i Şerif Camii özellikle bayram ve kandil günlerinde adeta ziyaretçi akınına uğrayan bir mekan.

Hırka-i Şerif Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Büyük Mecidiye Camii

Boğazın harika manzarası ile bütünleşmiş büyüleyici bir eser. Öyle ki Ortaköy Camii’nin olmadığı bir İstanbul Boğazı fotoğrafı görmek zor. Beşiktaş ilçesinde, Ortaköy İskele Meydanı’nın kuzey ucunda bulunan Ortaköy Camii, Neobarok mimari tarzının en dikkat çeken örneklerinden biridir. 1853-1854 yıllarında Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen bu güzel eserin mimarı ise Nigoğos Balyan’dır.

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Eyüp Sultan Camii

Eyyub El Ensari Türbesi

Etrafındaki medrese, aşhane-imaret, hamam ve türbe ile beraber bir külliyenin parçası olan Eyüp Sultan Camii, adını verdiği Eyüpsultan ilçesinde yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden hemen sonra yaptırılan bu cami, yine İstanbul’u fethetmek amacıyla sefere çıkan sahabelerden Ebu Eyyub el-Ensari’nin kabrinin hemen yanı başındadır. Eyüp Sultan Hazretleri başta olmak üzere birçok önemli şahsiyetin kabrine ev sahipliği yapan mekan, bayram ve kandil gibi günlerde dolup taşan camilerden biridir.

Eyüp Sultan Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Şemsi Paşa Camii

semsi pasa cami uskudar

1580 yılında, Şemsi Ahmet Paşa döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Üsküdar sahilinde, denizin hemen kıyısında bulunuyor. Kare planlı inşa edilen caminin duvarlarında kesme taş kullanılmış. Cami avlusunun, biri Üsküdar Meydanı yönünde diğeri deniz tarafında olmak üzere iki girişi var. Caminin hemen yan tarafında ufak bir de kütüphane yer alıyor.

Şemsi Paşa Camii’nin halk dilinde bilinen ismi ise Kuşkonmaz Camii.. Anlatıldığına göre kuzey-güney yönünde esen rüzgarların kesiştiği noktada yer alması ve dalgaların oluşturduğu seslerin verdiği rahatsızlık nedeniyle kuşlar bu cami üzerine konmuyormuş.

İstanbul gezinizde Şemsi Paşa Camii’ne uğrayıp, caminin avlusundan sahildeki balıkçıları, martıları, kız kulesini ve gün batımı eşliğinde boğazın güzel kıyılarını izlemeyi ihmal etmeyin.

Şemsi Paşa Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Çinili Camii (Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii)

Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii

Üsküdar’da bulunan Çinili Camii 1640 yılında, medrese, sebil, avlu dışındaki çifte hamam, sıbyan mektebi ve çeşmeden oluşan bir külliyenin parçası olarak inşa edilmiş bir eser. Külliyenin Sultan I. Ahmet’in eşi, Sultan IV. Murat’ın ve Sultan İbrahim’in annesi olan Mahpeyker Kösem Sultan tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Mimarının ise kesin olmamakla birlikte Kasım Ağa olduğu tahmin ediliyor. Tek kubbeli ve kare planlı olarak inşa edilen caminin minberdeki kaliteli taş işçiliği ziyaretçileri mest ediyor. İstanbul’da gezilecek tarihi camiler listesine Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii’yi de eklemeyi unutmayın.

Çinili Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Cerrah Mehmed Paşa Camii

cerrah mehmed pasa camii

Burası İstanbul tarihi camilerinden Cerrah Mehmed Paşa’nın 1593-1595 yılları arasında yaptırdığı bir külliyedir. İstanbul’da, kendi adıyla anılan Cerrahpaşa semtinde yer alan külliye cami, medrese, hamam, türbe, şadırvan ve çeşmeden meydana geliyor. Hamam ve sebil kısmı günümüze kadar ulaşamamış. Şadırvanın yanında bulunan kuyu ise hala faal durumdadır. Klasik Osmanlı mimari tar­zında yapılan cami tek minarelidir.

Cerrah Mehmed Paşa Camii’nin bir de talihsiz ve üzücü bir anısı bulunuyor. 1660 yılında çıkan büyük yangın felaketinde cami yanmış ve maalesef içine sığınanlar da kurtarılamamış. Ertesi yıl cami yeniden onarılmış.

Cerrah Mehmed Paşa Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Piyale Paşa Camii

piyale pasa cami

Beyoğlu ilçesinde, çevre yolunun hemen bitişiğinde bulunan Piyale Paşa Külliyesi; cami, medrese (dârülhadis), tekke, türbe, hazîre, sıbyan mektebi, sebil, çarşı ve hamamdan oluşuyor. II. Selim’in damatlarından Kaptan-ı Derya Piyale Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılan külliyenin hamam, çarşı, sebil, sıbyan mektebi, medrese ve tekkesi günümüze kadar ulaşamamış.

Duvarları kesme küfeki taşından yapılan cami dikdörtgen planlıdır. Mimar Sinan’ın harikulâde eserlerinden biri olan Piyale Paşa Camii ezber bozan bir yapıya sahip. Altı kubbesi olan bu eserin minaresi tam merkezde, giriş kapısının üstünde yer alıyor. Piyale Paşa Camii, İstanbul’da görülmesi gereken en önemli tarihi eserlerden biridir.

Piyale Paşa Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Dolmabahçe Camii (Bezm-i Alem Valide Sultan Camii)

Bezm-i Alem Valide Sultan Camii

Bezmialem Valide Sultan, Sultan II. Mahmud’un hanımı ve Sultan Abdulmecid’in annesi.. Valide Sultan, yapmış olduğu sayısız hayırlarla Osmanlı döneminin en önemli örnek şahsiyetlerindendir. Dolmabahçe Camii de bu hayırlardan biri.. Caminin tamamlanmasına Valide Sultan’ın ömrü yetmese de, eser Sultan Abdülmecid tarafından bitirilmiş. Bezm-i Alem Valide Sultan Camii olarak bilinen bu ibadethane, Dolmabahçe Sarayı’na yakın bir konumda olduğu için daha çok Dolmabahçe Camii ismiyle anılıyor.

Camii, meşhur mimar Nigoğos Balyan tarafından, Osmanlı-Türk mimarisinden farklı olarak tasarlanmış. 1948-1961 yılları arasında müzeye çevrilen Dolmabahçe Camii, daha sonraki yıllarda yeniden ibadete açılmış. 1966 yılında restore edilen bu güzel eser, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmış.

Dolmabahçe Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Ahi Çelebi Camii

ahi celebi camii

Eminönü’nde bulunan Ahi Çelebi Camii’nin 15. yy. sonları ya da 16. yy. başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Evliya Çelebi’nin bu camide uyuya kaldığı bir sırada, rüyasında Hz. Peygamber’i görüp heyecanlanarak “Şefaat ya Resulallah ” yerine “Seyahat ya Resulallah” dediği ve seyyah olduğu rivayet edilir.

Ahi Çelebi Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Osman Ağa Camii

kadikoy osman aga camii

Kadıköy’deki Söğütlüçeşme Caddesi üzerinde bulunan Osman Ağa Camii, Sultan I. Ahmed döneminde Babussaade Ağası olan Osman Ağa tarafından 1612 yılında yaptırılmış.

Osman Ağa Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa Camii

kaptani derya kilic ali pasa camii

Kılıç Ali Paşa’nın talimatıyla yaptırılan bu cami, 16. yy’ın sonlarında inşa edilmiş. Tophane semtinde bulunan yapının mimarı ise Mimar Sinan.

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Nuruosmaniye Camii

nuruosmaniye camii

Kapalıçarşı’nın hemen yanında yer alan Nuruosmaniye Camii, 1748-1755 yılları arasında, barok mimari tarzında inşa edilmiş. İstanbul camileri içinde görülmeye değer eserlerden biridir.

Nuruosmaniye Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Rüstem Paşa Camii

rustem pasa camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan bu caminin 1561 ila 1564 yılları arasında tamamlandığı tahmin ediliyor. Fatih’in Tahtakale semtinde yer alan caminin mimarı yine Mimar Sinan.

Rüstem Paşa Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Şehzade Camii

sehzade camii

İstanbul Büyükşehir Belediye Binası’nın tam karşısında bulunan Şehzade Camii, Mimar Sinan’ın “Çıraklık eserim” dediği İstanbul camilerinden biridir.. 1543-1548 yılları arasında inşa edilen bu eser, Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta vefat eden oğlu Şehzade Mehmed adına yaptırılmış.

Şehzade Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Zeyrek Camii (Pantokrator Manastırı Kilisesi)

Pantokrator Manastırı Kilisesi

Bizans döneminde (12. yy.) Pantokrator Manastırı Kilisesi olarak inşa edilen bu yapı, İstanbul’un fethi sonrası medrese ve cami olarak kullanılmaya başlanmış. Fatih’te bulunan Zeyrek Camii, İstanbul’da ayakta kalan eski kiliselerden biri.

Zeyrek Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

İSTANBUL’DA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

İSTANBUL’UN EN GÜZEL MÜZELERİ (TIKLAYIN)

Gezi Hocası İstanbul Gezi Rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir