Kapat
Salda Gölü Manzara

Türkiye’den kalkıp Maldivlere gidemeyenler için Maldivleri ayağımıza getiren Salda Gölü yurdumuzun cennet köşelerinden biri. Yöre halkı da buranın ismini Saldivler olarak benimsemiş bile. 2 milyon yıldır şu an bulunduğu yerde olmasına rağmen pek rağbet görmeyen Yeşilova Salda Gölü, sosyal medya sayesinde bir anda popüler oldu. Şu instagram nelere kadir!

Burdur Yeşilova’da bulunan Salda Gölü, artık yaz sezonlarında özellikle haftasonları öyle bir kalabalık oluyor ki keşfedilip popüler olması iyi mi oldu, kötü mü oldu, o konuda biraz tereddüt içerisindeyiz. 1989 yılında sit alanı ilan edilen Burdur Salda Gölü, 2019 yılında ise Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiş durumda. Yani bu bölgenin yakınına yöresine hiçbir şekilde inşaat izni verilmiyor. Kesinlikle yerinde ve çok doğru bir karar. İkinci bir Uzungöl vakası yaşamak istemeyiz ve umarız bu doğa harikası yeri olduğu gibi korumayı başarabiliriz.

burdur salda golu

Bilim insanları Salda Gölü’nün bundan 2 milyon yıl önce, ki daha Ajda Pekkan’ın ünlü olmadığı, Tarkan’ın kendini bozmadığı zamanlar, volkanik bir patlama sonucu oluştuğunu söylüyor. Mavinin her tonunu barındıran bu göl, berrak turkuaz rengiyle görenleri kendisine gerçekten hayran bırakıyor.

Burdur Salda Gölü’ne bu muhteşem mavi-beyaz rengini veren şey ise göl zeminini oluşturan, stromatolit adı verilen arkaik dönemde oluşmaya başlamış ve oluşumu şu anda da süren, bakteriyel kökenli beyaz mineral kayaçlar ve sudaki bazı mineraller. Salda Gölü renginin tam olarak nasıl oluştuğunu ekşi sözlük yazarı papatya nickli yazar detaylı şekilde açıklamış. Merak edeniniz varsa onu da paylaşmış olalım.

salda golu neden turkuaz

Gölün bu en güzel halini görmek için genellikle sabahın erken saatlerini tercih etmek gerekiyor. Çünkü göl suyundaki magnezyum ve manyezit yapılı kum, insanların suya girmesiyle, rüzgar ya da yağmur gibi etmenlerden dolayı suya karışınca su bulanıklaşıyor. Yine harika bir görüntüsü var tabi ama sabah saatlerindeki kadar değil.

Salda Gölü kıyılarının, uzaktan kayaya benzeyen ama elinize aldığınızda dağılan beyaz bir tortu şeklinde yüzeyi var. Gölde birkaç yıl boyunca araştırmalar yapan İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mike Russel ve ekibi, stromatolik kayaç olarak bilinen bu yapının zamanında Mars gezegeninde de olduğunu söylüyor. BBC kanalının belgesel haline getirdiği bu konu sayesinde Salda Gölü bilim dünyasının da ilgisini çekmiş. Prof. Dr. Mike Russel’a göre dünyada Mars yüzeyine benzeyen 2 yer bulunuyor. Birisi Kanada’nın kuzeyinde yer alan bir bölge (muhtemelen Devon Adası), diğeri ise Yeşilova’da bulunan Salda Gölü.

Yani Salda Gölü’ne gittiğiniz zaman; biraz Maldivler, biraz Mars, biraz da mangal havası almış oluyorsunuz. 😉

Salda Gölü’nün Özellikleri

# Yaklaşık 1200 metre rakımlı Salda Gölü 44 km² genişliğindedir.

# 184 metreyi bulan derinliği ile Türkiye’nin en derin göllerinden biridir.

# Popüler olduktan sonra bu özelliğini korumaya devam edecek mi bilemiyoruz ama Salda Gölü dünyanın en temiz 5 gölünden birisi olarak kabul ediliyor.

# Gölde çok sayıda yılan balığı bulunur fakat bu yılanlar zehirsizler ve tehlikeli değillerdir. Yine de dikkatli olmakta fayda var.

# Göl suyunda bulunan magnezyum, soda ve kil nedeniyle bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep olduğu söyleniyor. Özellikle sivilceler üzerinde. Bu konuda yapılmış bilimsel bir araştırma olduğunu duymadık ama gölün etrafında oluşan bazı çukurlarda çamur banyosu yaparak şifa arayanlar hiç eksik olmuyor.

# Salda Gölü ve çevresinde sadece bu bölgede görülen endemik bitki ve hayvan türleri bulunuyor.

# Dünyada eşine çok nadir rastlanan bembeyaz kumsallara sahiptir.

# Göl sularının bir miktar çekilmesiyle gölde 7 beyaz ada ortaya çıkmıştır.

Salda Gölü Gezi

Salda Gölü’ne Ne Zaman Gidilir?

Salda Gölü’ne gitmek için en uygun zaman dilimi Mayıs sonu ile Eylül arası diyebiliriz. Fakat yaz sezonu olsa da Salda Gölü’nde akşamları hava epey serinlemektedir. Giderken bunu kesin hesaba katın. Gündüz ne kadar kavurucu sıcak olursa olsun bu sizi aldatmasın. Gece-gündüz sıcaklık farkı yüksek olan bir bölge.

Yaz sezonu giderseniz hafta sonları ve bayram tatillerinde çok ama çok kalabalık olması muhtemel. Günlük binlerce insanın akın ettiği bir yer haline geldi Salda. Bunu düşünerek plan yapsanız iyi olur. Hafta içi kısmen daha tercih edilebilir. Eylül ayı ise kalabalık yavaş yavaş azalır. Daha çok kafa dinlenmelik gitme planınız varsa Eylül ayı tercih edilebilir.

Salda Gölü’nde Ne Yapılır?

Size şimdi Salda Gölü’ne tatile gittiğinizde bisiklete binin, gölde yüzün, kuşlara gülümseyin gibi gereksiz bir liste yapmayacağız. Zaten buraya eğlenmek için gidiyorsunuz, canınız nasıl istiyorsa öyle eğlenin. Bizce esas mesele Salda Gölü’nde yapılacaklar listesi değil ne yapılmaması gerektiği!

Salda Gölü popüler olduktan sonra çok yoğun bir turist akınına uğramaya başladı. Biliyorsunuz ki nerede çokluk olursa orada bir takım sıkıntılar baş göstermeye başlıyor. Anladınız siz onu 🙂 Dünyanın sayılı güzelliklerinden biri olan Salda Gölü hepimiz için çok kıymetli. Yüzbinlerce yıl tertemiz bir şekilde kalan ve günümüze ulaşan bu benzersiz doğa harikasına zarar vermeye hiçbirimizin hakkı yok! Göl ve çevresinde yüzmeye, konaklamaya izin verilen yerler var. Bir de izin verilmeyen yerler var. Bu kısımlara da görevliler gerekli tabelaları asmış durumda. İnanın yetkililer bu yasakları size gıcık oldukları için ya da zorluk çıkartmak için koymuyorlar. Hepsi hem sizin hem Salda’nın sağlığı için. Zaten çevreyi temiz tutma konusunda sorunlu insanların içinde yaşıyoruz. En azından kontrol altındaki bölgelerde kalırsak görevlilerin işini kolaylaştırırız. Hem de başımıza gelecek olumsuz bir durumda hızlı şekilde yardım bulabiliriz. Belki boğulma tehlikesi geçirirsiniz, belki vahşi bir hayvana denk gelirsiniz, belli olmaz. Gölün çevresini gezmek yasak değil. İsterseniz 44 km boyunca tamamını yürüyerek gezin hiç kimse bir şey demez ama gezerken etrafta gördüğünüz “çöp yığınları” hepimiz için utanç kaynağı.

Biz o sahilden ayrıldıktan sonra sanki o sahil artık orada olmayacakmış gibi davranmayalım. Çöp atmayın, attırmayın. Dünyanın en temiz 5. gölünü birkaç sene içinde o listeden silmeyelim!

Burdur Gezilecek Yerler

Salda Gölü’ne nasıl gidilir ve Salda Gölü’nde tüm konaklama seçenekleri nelerdir? Detaylı şekilde anlattığımız yazımız için şöyle buyurun.

BURDUR SALDA GÖLÜ KONAKLAMA YERLERİ (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir