Kapat
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Çok yüksek bir dolaşım gücüne sahip olan hususi (yeşil) pasaport, özellikle kamu görevlilerinin oldukça merak ettiği konulardan biri. Yeşil pasaport, dünya genelinde en geniş kapsamlı serbest dolaşım hakkı sağlayan, çok avantajlı bir pasaport türü. Fakat bu avantaja sahip olabilecek kısıtlı bir kesim var. Çünkü yeşil pasaport herkese verilmiyor. Bu yazımızda hususi pasaport ile ilgili merak edilen detaylara değineceğiz.

  • Yeşil (Hususi) Pasaport Nedir? Avantajları Neler?
  • Hususi (Yeşil) Pasaport’un Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
  • Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? Öğretmenler Yeşil Pasaport Alabilir mi?
  • Avukatlara Yeşil Pasaport Hakkı Tanınıyor mu?
  • Yeşil Pasaport Ne Zaman Alınır?
  • Yeşil Pasaport Başvuru Şartları Nelerdir? Gerekli Evraklar Neler?
  • Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar?
  • Yeşil Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Tüm bu konu başlıklarını kısa ve net olarak sırasıyla cevaplandıralım.

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Nedir?

Resmi adı ‘Hususi Damgalı Pasaport’ olan bu kimlik, Türkiye’de verilen pasaport türlerinden biri. Yeşil pasaportun dolaşım gücü çok yüksektir ve oldukça avantajlı bir pasaport türüdür. Bu pasaport ile 130’dan fazla ülkeye vizesiz, online ya da kapıda vize kolaylığı ile seyahat edebilirsiniz.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil Pasaport’un Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Yeşil pasaportun geçerlilik süresi maksimum 5 yıldır. Maksimum diyoruz çünkü sabit bir geçerlilik süresi yok. Yeşil pasaport, bağlı bulunduğunuz kurum amirinin başvurusu neticesinde İçişleri Bakanlığı tarafından 6 ay ila 5 yıl arasında geçerli olacak şekilde verilir. 5 yılın ardından yeşil pasaportun yenilenmesi gerekir.

Yani yeşil pasaport geçerlilik süresi minimum 6 ay, maksimum 5 yıldır. ‘Yeşil pasaport süre uzatma’ mevzusuna yazının sonunda değineceğiz.

Yeşil Pasaport’un Avantajları Neler?

Yeşil pasaport sahipleri pasaport harcından muaftır. Diğer pasaport türlerinde yüksek miktarlarda harç bedeli ödenirken yeşil pasaport başvurusunda sadece defter bedeli ödenir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yeşil pasaport sahipleri Schengen ülkeleri de dahil olmak üzere 130’dan fazla ülkeye vizesiz girebilirler. Dünyada resmi olarak tanınan (Birleşmiş Milletler’e üye) 193 tane ülke olduğu düşünülürse, bu bakımdan yeşil pasaport dünyanın en güçlü pasaportlarından biridir. Vize alımı için hazırlamanız gereken evraklardan, dokümanlardan, prosedürlerden kurtulmuş oluyorsunuz.

Sahip oldukları pasaport çeşidine göre Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamalarını detaylı şekilde T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca aynı sayfadan yeşil pasaport vizesiz ülkeler hangileri? Onları da görebilirsiniz.

Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları (Tıklayın)

Ama burada şöyle bir uyarı yapalım. Vizeye gerek olmasa da, gideceğiniz devletlerin ülkeye girişte resmi pasaportlarda aradığı minimum geçerlilik süreleri vardır. Yani “en az 6 ay geçerli pasaport” şartı gibi.. Siz ülkede 10 gün bile kalacak olsanız bu şartı yerine getirmeniz gerekiyor. Çoğu ülkede bu talep 6 ay olsa da bazılarında 1 yıla kadar çıkabiliyor. Yeşil pasaportla gidilen ülkeler için de bu durum geçerli.

Resmi pasaportlar için ülkelerin istediği asgari geçerlilik sürelerini güncel olarak aşağıdaki linkten kontrol edebilirsiniz.

Ülkelere Göre Resmi Pasaportun Asgari Geçerlilik Süresi (Tıklayın)

Yeşil Pasaport Hangi Ülkelerde Geçerli?

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Gelelim en önemli konuya. Bu kadar avantaj sağlayan yeşil pasaport kimlere veriliyor? Yeşil pasaport alma şartları nelerdir?

Genel kanı olarak ‘yeşil pasaport memurlara ve memur ailelerine verilen bir pasaport’ gibi bilinse de bu biraz eksik bir kavram. Çünkü yeşil (hususi) pasaport sahibi olmak için memur olmak tek başına yeterli bir sebep değil. Yeşil pasaport sahibi olmak için memurlukta belirli derecelere gelmek ve bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Ayrıca son yapılan düzenlemelerle birlikte avukatlara ve özel ihracatçı firmaların temsilcilerine de yeşil pasaport verilmeye başlandı. Yazının devamında bu ihracatçı firmaların ne gibi şartlar taşıması gerektiğini, ihracatçıya yeşil pasaport verilme limitlerini de aktaracağız.

Yeşil pasaport alabilecek kişilerin listesini şu şekilde sıralayabiliriz;

1) TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara,

2) 1. 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer (sözleşmeli) kamu görevlilerine,

3) Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp, emekli kesenekleri 1., 2. ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığı’na yatırılan çalışanlar ve bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurlarına,

4) Görev süreleri devam ettiği müddetçe büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarına,

5) Baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlara,

(Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki bir suçtan soruşturma geçirmemiş olma şartı var.)

6) 1. dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,

7) Branş fark etmeksizin devlet sporcularına,

8) Belirli şartlara tabi olmak üzere, özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,

(Özelleştirmeden önce yeşil pasaport hakkını elde etmiş olanlar, kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar, sosyal güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığı’na bağlı olanlar, kamu görevlisi olanlar, 4603 Sayılı İş Kanunu’na tabi olanlar.)

9) 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş adamlarına,

2019’da yayınlanan resmi gazete bilgilerine göre, son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı;

➛ 500 bin – 10 milyon dolar arasında olan firmaların 1,
➛ 10 – 25 milyon dolar arasında olan firmaların 2,
➛ 25 – 50 milyon dolar arasında olan firmaların 3,
➛ 50 – 100 milyon dolar arasında olan firmaların 4,
➛ 100 milyon doların üstünde olan firmaların ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport veriliyor.

Bu yasa devlete karşı şu suçlardan birinden hüküm giymemesi durumunda geçerli;

➛ Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık.

Diğer suçlardan hüküm giyenler, Bakanlar Kurulu’nun belirlediği miktarı tutturuyorsa yeşil pasaport alabilir.

10) Yeşil pasaport alma hakkı bulunan bu kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine,

Yeşil pasaport sahibi kişinin;

➛ Eşi,
➛ 18 yaş altı çocukları,
➛ 25 yaşın altındaki, hak sahibi ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocukları. Ya da hangi yaşta olursa olsun, yine hak sahibi ebeveyn ile ikamet eden zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli, bekar ve işsiz çocukları (tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş) yeşil pasaport alabilirler.

Burada dikkat edilmesi gereken 3 önemli konu. Çocukların 25 yaş altında olması, öğrenciliğine devam etmesi ve çalışmıyor olması gerekliliği. Ayrıca vefat eden ebeveynden dolayı bağlanan emekli aylığıyla (yetim maaşı) çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmiyor. Eğer yukarıdaki şartları karşılıyorsanız yetim maaşı yeşil pasaporta engel teşkil etmiyor.

Pasaport Çeşitleri

Öğretmenler Ne Zaman Yeşil Pasaport Alır?

“Öğretmenler yeşil pasaport alabilir mi?” sorusu da çok merak edilen konulardan biri. Devlet kurumlarında çalışan öğretmenler, devlet memuru statüsünde oldukları için kadro dereceleri 1, 2 veya 3 olduğunda yeşil pasaport almaya hak kazanabilirler.

En düşük öğretmen derecesi 9/1 olarak ifade edilir. Bu dereceler 9/1 – 9/2 – 9/3 – 8/1 – 8/2 – 8/3…. şeklide 1/4’e kadar yükselir. Bir öğretmenin yeşil pasaport almaya hak kazanması için en az 3/1 seviyesine gelmesi gerekir. Bu da yaklaşık 15 yıllık bir çalışmaya tekabül eder. Ama bu yükseliş her öğretmen için aynı zaman diliminde gerçekleşmez. Olumlu ya da olumsuz artış kriterleri vardır. 15 yıl ortalama bir süredir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Gelelim bir diğer önemli konuya. Yeşil pasaport nasıl alınır? (2021) Yeşil pasaport için gerekenler neler? Ve yeşil pasaport yenileme işlemlerine madde madde değinelim.

1) Yukarıda saydığımız “Yeşil pasaportu kimler alabilir?” kriterlerine uyum sağlıyorsanız birinci basamak tamam.

2) Aşağıdaki linkten “Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu”nu yani yeşil pasaport başvuru formunu indirip dolduruyor ve çalıştığınız kuruma onaylatıyorsunuz.

Pasaport Talep Formları (Tıklayın)

3) Yeşil pasaport başvurusu da tıpkı diğer pasaportlar gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne yapılıyor. Randevu almak için aşağıdaki linkte giriyorsunuz ve “Pasaport Randevu Al ➛ Hususi Pasaport (Yeşil)” bölümünü seçerek online randevunuzu alıyorsunuz.

Online Pasaport Randevusu (Tıklayın)

4) Anlaşmalı bankalara ya da ptt şubesine giderek pasaport cüzdan bedelini yatırıyorsunuz.

Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar? Yeşil Pasaport Fiyatları
Yeşil pasaport ücreti olarak sadece pasaport defter bedelini ödemeniz yeterli. Herhangi bir harç parası yatırmanıza gerek yok. 2021 pasaport defter bedeli 180 tl. Bankaya gittiğinizde sadece pasaport defter bedelini yatırmak istediğinizi belirtin. Onlar T.C. kimlik numaranız üzerinden ücreti yatırıp size dekontu verecektir.

Pasaport Harç Bedeli Yatırmak İçin Anlaşmalı Bankalar Listesi (Tıklayın)

5) Gerekli evrakları hazırlayarak randevunuza gidip başvurunuzu yapıyorsunuz. Başvuru yapacak her kişinin bizzat orada olması gerekiyor.

Yeşil pasaport başvurusu için gerekli evraklar;

  • T.C. kimlik kartının aslı,
  • 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Çalışan kamu görevlileri, ihracatçılar ve avukatlar için hususi damgalı pasaport talep formu,
  • Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri,
  • Emeklilerin emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge,
  • İstifa etmiş kişilerin çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge,
  • Hak sahibi vefat edenlerin hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge,
  • 18 yaşından küçükler için “Muvafakat Belgesi”,
  • Eğitim hayatı devam edenler için “Öğrenci Belgesi”,
  • Engelli çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu”,
  • Varsa eski pasaportlarınız,
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğini gösteren makbuz.

Eğer daha önce alınmadıysa, başvuru esnasında bir defaya mahsus parmak izleriniz alınır.

Yeşil pasaport ne zaman alınabilir? Evraklar teslim edilip başvuru yapıldıktan sonra, yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde pasaportunuz adresinize gönderilir. Herhangi bir yoğunluk yoksa çok daha kısa sürede de gelebilir.

Yeşil Pasaport Evrakları

Yeşil Pasaport Yenileme

Artık önceden olduğu gibi eski pasaportların süresini uzatmak gibi bir durum söz konusu değil. Süresi biten pasaportların yerine, tıpkı sıfırdan pasaport alır gibi işlem yapılıyor. Yani yeşil pasaport süresi dolduğunda, yeşil pasaport yenileme (2021) için yukarıdaki işlemleri tekrar yaparak yeni bir pasaport alıyorsunuz.

Pasaport yenileme ile yeni pasaport alma işlemlerinde süreç aynı işliyor, arada bir fark yok.

GREEN CARD BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir