Kapat
Brezilya'nın En Güzel Yerleri

Güney Amerika’nın en meşhur ülkesi Brezilya. Neler yok ki bu ülkede! Rio Karnavalı, sambası, sokak dansları ile bitmeyen gece hayatı, Pele, Ronaldinho, Maracana Stadı’yla futbol tutkusu, az daha Türkiye’ye gelin gelecek olan Adriana Lima’sı, dünyanın en büyük şelalesi Iguazu, 5,5 milyon km²’lik, üzerinde hala hiçbir insanın ayak basmadığı yerler barındıran Amazon Ormanları, devasa İsa heykeli, her babayiğidin giremeyeceği, girse de sağlam çıkamayacağı favelaları

Dünyada gezilip görülmeyi Brezilya kadar hak eden ülke sayısı azdır. Bu yazımızda Brezilya’yı merak edenler için önemli bilgiler ve deneyimler paylaşacağız. Ülkenin güvenlik sorunlarına, ekonomisine ve pahalılığına değineceğiz. Meşhur plajları, harika doğası, Rio de Janeiro ve Sao Paulo şehirleri, dünyanın en büyük şelaleleri ve daha birçok macerayı fotoğraflarla birlikte not alıp derledik.

rio de janeiro brezilya

Brezilya Hakkında Genel Bilgiler

Brezilya’da gezilip görülmesi gereken yerler konusuna geçmeden önce ülkeyle alakalı temel bilgilere kısaca değinelim.

Brezilya Nerede? Nasıl Gidilir?
Brezilya, Güney Amerika kıtasının en büyük ve en kalabalık ülkesi. Atlas Okyanusu’na çok uzun bir kıyısı ve tam dokuz ülkeyle birden sınır komşuluğu var. Bunlar güneyden kuzeye; Uruguay, Arjantin, Paraguay, Bolivya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası’dır.

İstanbul’dan Sao Paulo’ya direkt yapılan uçuşlar var. Yaklaşık 14 saat kadar sürüyor. Daha ekonomik gidiş için Kuzey Afrika ya da Avrupa aktarmalı seferleri kontrol edebilirsiniz. Bizim gittiğimiz dönemde en ucuz uçuş Fas/Kazablanka üzerinden aktarma yapılan seferlerdi.

Brezilya Türkiye’den Vize İstiyor mu? (2021)
Brezilya-Türkiye arasında 2004 yılında yapılan anlaşma gereği, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yılda 90 gün süreyle Brezilya vizesinden muaf durumunda. Bu yüzden ülkeye girerken herhangi ekstra bir evrak gerekmiyor. En az 6 ay geçerli pasaportunuz olması yeterli.

Brezilya Tehlikeli mi?
Brezilya, gittiğimizde acaba başıma bir iş gelir mi diyerek yaklaştığımız ülkelerden bir tanesi. Tehlikeli şehirleri, mahalleleri, sokakları var mı? Gezi hayali olan birçok dostumuzun yönelttiği ya da araştırdığı soru bu. Belki Brezilya’nın en çok merak edilen yanı da diyebiliriz. Evet, Brezilya’nın tehlikeli bölgeleri gerçekten var. Ama niyetiniz uyuşturucu ticareti yapmak değil de, dünyanın en renkli ülkesini gezip görmekse, bunu başınızı belaya sokmadan rahatlıkla yapabilirsiniz. Merak etmeyin sokaklarda keklik gibi insan avladıkları falan yok.

Brezilya’da favela denilen gecekondu bölgeleri, gelir düzeyi çok çok düşük insanları barındırıyor. Şehir merkezinde yaşayan yüksek gelirli insanlar bu gecekondu mahalleleri ile aralarına duvarlar, setler örmüşler. Fakir kesimi görmezden geliyorlar yani. Böyle olunca buralarda hırsızlık ve gasp gibi olaylar sıklıkla yaşanıyor. Brezilya’da favela kesimlerine tek başınıza gitmemeniz, turist olarak çok fazla dikkat çekmemeniz önemli. Bu konuyla alakalı detaylı bir yazı paylaşacağız.

Brezilya Pahalı mı? Brezilya Ekonomisi Nasıl? (2021)
Bize göre güvenlikten ziyade Brezilya’nın en olumsuz tarafı biraz pahalı bir ülke olması. Özellikle ulaşım, yemek ve biletli giriş yapılan yerler için Güney Amerika’daki diğer ülkelere nazaran daha fazla harcama yapmanız gerekiyor. Anlayacağınız; bir sırtçantalı için ucuz olması gereken her şey pahalı.

Brezilya ekonomisi, Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi. Dünyada da ilk on içerisinde yer alıyor ve büyümeye devam ediyor. Ama ülke gelir dağılımı konusunda çok sıkıntılı bir yer. 2017’de yayınlanan verilere göre, Brezilya’nın en yüksek gelir seviyesine sahip %1’lik kesimi, 2016 yılında ülke nüfusunun yarısının elde ettiği gelirden 36 kat daha fazla gelir elde etmiş durumda. Ayrıca, 2016 yılında ülkede 1.8 milyon çocuk işçi çalıştırıldığı açıklanmış.

Önümüzdeki yıllarda Brezilya’nın ekonomik anlamda dünyada söz sahibi olan ülkeler arasında bulunacağı öngörülüyor. Ülkede karma bir ekonomi sistemi var. Petrol üretimi bakımından kıtanın en büyük ülkelerinden. Tarım ve hayvancılık konusunda iyiler. Madencilik, otomotiv, savunma sanayii gibi alanlarda büyümeye devam ediyorlar.

Brezilya Para Birimi: BREZİLYA REALİ (BRL)
brezilya parasi

BURAYA DİKKAT! Hangi ülke olursa olsun havalimanı-otogar gibi yerlerde fazla döviz bozdurmayın. Normal piyasaya göre çok zarar edersiniz. Sizi birkaç saat idare edecek kadar para bozdursanız ilk aşamada yeter. Şehir merkezine ulaşınca bir dövizcide kalan paranızı çevirirsiniz. Biz Brezilya’ya gitmeden önce ilk gün bizi idare etmesi için Kapalıçarşı’dan uygun fiyata biraz real almıştık. Otel ya da hostelinize varana kadar para konusunda kafanız rahat olur.

Brezilya’da Yaşayan Türkler

Brezilya 200 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olmasına rağmen Türkler tarafından pek keşfedilmemiş bir yer. Brezilya’da yaşayan Türk nüfusu sayısı çok az. Resmi rakamlara göre birkaç yüz kişi. Bazı büyük şehirlerinde Türk restoranlarına rastlamak mümkün ama esnaf olarak çalışan sayıları yok denecek kadar az. Meşhur sahillerinde gezerken Türkçe konuşan turistlere denk gelme ihtimaliniz bile daha yüksek. Ülkede Türklere ‘Turco’ diye sesleniyorlar. Ama bunu çoğu kez Araplar için de söylüyorlar. Sebebi ise 1. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı pasaportu ile buraya göçen Araplar’ın da kıtada ‘El-Turco’ olarak tanınmaları.

Brezilya’da Yaşayan Müslümanlar

20. yy. başları ve 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Ortadoğu’dan bu topraklara epey bir göç dalgası olmuş. Ülkede yaşayan, özellikle Lübnanlıların başı çektiği milyonlarca Arap kökenli nüfus var. Başta Sao Paulo olmak üzere birçok şehirde onlarca cami ve mescit bulunuyor. Büyük şehirlerde helal ürün satışı yapan restoranlar bulmak mümkün ama sayıları çok az. Gittiğiniz şehirdeki cami ya da mescitlere uğrayarak bu tarz yerlerin adreslerini kolayca bulabilirsiniz. Brezilya halkı, ne Müslümanlara ne de Türklere karşı kesinlikle ön yargılı bir tutum sergilemiyorlar. Aksine çok sıcak kanlılar. Brezilyada yaşayan Müslüman sayısı 1,5 milyon olarak tahmin ediliyor.

Brezilya’da Gezilecek Yerler

Sao Paulo brezilya

Sao Paulo

20 milyonu aşan nüfusu ile Brezilya’nın en büyük şehri Sao Paulo. Burası bir Latin şehrinden ziyade her türden insanla karşılaşabileceğiniz kozmopolit bir yer. İstanbul – Sao Paulo arası direkt uçuş süresi yaklaşık 13-14 saat. Sao Paulo – Guarulhos Uluslararası Havalimanı’na vardığımızda bizden vize ya da herhangi bir uçak bileti görme talepleri olmuyor ve ülkeye kolayca girebiliyoruz.

İlk kez gideceklere, şehirde kaldığınız yeri kolay bulabilmeniz ve kaybolmamanız için şöyle pratik bir tavsiye verelim.

Sao Paulo’nun oldukça gelişmiş bir metro ağı var. Şehir merkezinde hemen her yere metro ile kolayca ulaşabilirsiniz. Kalacağınız yerin hangi metro istasyonuna yakın olduğunu önceden hesap ederseniz, hem ilk vardığınızda hem de günlük gezilerden sonra kalacağınız mekana her geri dönüşünüzde daha kolay bir şekilde ulaşım sağlarsınız. Sao Paulo Guarulhos Uluslararası Havalimanı’ndan çıktıktan hemen sonra kapıda üzerinde TATUAPE yazan belediye otobüslerini göreceksiniz. TATUAPE, merkezi konumdaki metro istasyonlarından biridir. Belediye otobüsü ile metroya ulaştıktan sonra konaklayacağınız semte (hostel, otel, ev vs.) daha kolay ulaşabilirsiniz. Sonrasında zaten isterseniz otobüs ağını ve diğer ulaşım seçeneklerini zamanla çözersiniz. Şehri gezerken metro genellikle işinizi rahatça görecektir.

İstanbul’da yaşayanlarınız için hem metronun hem de şehrin kalabalığı hiç yabancı gelmeyecek. Hele bir de iş çıkış saatlerinde görün. İstanbul metrosunu mumla ararsınız.

sao paulo metro
(Sao Paulo Metro Haritası)

Bu haritayı bir kenara kaydedin ve Sao Paulo sokaklarda dilediğinizce kaybolun. En sonunda bir metro istasyonuna dalmanızla otel ya da hostelinizi rahatça bulursunuz.

Sao Paulo, Brezilya’daki gelir dengesizliğinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri. Bir tarafta favela denilen gecekondu bölgeleri. İnsanların yıkık dökük ve oldukça pis şartlarda yaşamaya çalıştığı mahalleler. Diğer tarafta ise buradaki fakir insanların hırsızlıklarından kendini korumak için lüks evlerini demir parmaklıklar ve dikenli tellerle çevirmiş yüksek gelirli kesim. Gözünüzü ne tarafa çevirseniz hapishane gibi evler görüyorsunuz. Şehrin merkezinde bile sokakta yatan onlarca-yüzlerce evsiz insan var. Bu görüntüye alışmanız biraz zaman alabilir.

Şehirde, her ne kadar pahalı olsa bile her bütçeye uygun hostel bulma imkanınız var. Merkeze yakın yerlerde temiz hosteller bulabilirsiniz.

Sao Paulo eglence

Sao Paulo Gezilecek Yerler

Brezilya’ya gidip de bu şehri görmeden dönmenizi asla tavsiye etmeyiz. Ülkenin insanlarını, kültürünü, alışkanlıklarını tanımak ve görmek istiyorsanız bu şehrin sokaklarında dolaşmanız gerek. Bu kısımda Sao Paulo Katedrali, Beco do Batman, Avenida Paulista (Paulista Bulvarı), Parque do Ibirapuera (Ibirapuera Parkı) gibi önemli yerler hakkında bilgiler vereceğiz, fotoğraflar paylaşacağız.

avenida paulista

Avenida Paulista (Paulista Bulvarı)

Şehrin Bağdat Caddesi diyebileceğimiz en işlek yeri Avenida Paulista. İki taraflı devasa binaların ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu bir yer. Yaklaşık 3 km. uzunluğundaki bu cadde pazar günleri araç trafiğine kapatılarak yayalar için karnaval yerine çevriliyor.

Konser, dans ve farklı eğlencelerin yanı sıra, yaya, bisiklet ve kaykay kullananlar için ayrı ayrı şeritli yollar açılıyor. Tüm pazar gününüzü ayırabileceğiniz güzel bir ortam.

paulista bulvari

Sao Paulo Katedrali

Katedral, şehrin tarihi meydan denilen bölümünde yer alıyor. Oldukça büyük ve heybetli. Bu meydanda esas dikkat çeken şey katedral ya da diğer tarihi binalar değil sokaklarda yatan inanılmaz sayıda evsizi barındırması. Brezilya’da bizi en çok şaşırtan görüntülerden biri buradaydı. Bu ülkede nasıl bir gelir adaletsizliği var, sırf bunu görmek için bile buraya gelmeniz gerekli. Öyle birkaç evsizden falan bahsetmiyoruz. Onlarca-yüzlerce insan sokak ortasında elden bozma çadırlarda, kaldırımlara serdikleri battaniyeler üzerinde yaşıyorlar. Gündüzleri gezerken size bir zararları dokunmaz. En fazla el uzatıp para isteyeceklerdir. Fakat geç saatlerde bu civara hiç uğramayın deriz. Aynı meydana gündüzleri bitpazarı tarzında geniş bir çarşı kuruluyor. Hediyelik bakmak için güzel bir mekan.

sao paulo katedral
brezilya evsizler
Sao Paulo gezilecek yerler brezilya yerlileri brezilya ekonomisi

Beco do Batman

Şehirde Beco do Batman (Batman’s Alley) dedikleri bir sokak var. Baştanbaşa muazzam grafitilerin yer aldığı bir sokak. Zaten Latin Amerika bu duvar sanatı konusunda aşmış bir yer. Nereye giderseniz harika çizimler görüyorsunuz. Bu sokak ise bu tarz işlere ilgi duyanlar için yürümesi çok keyifli bir yol. Uğramanızı öneririz.

brezilya duvar sanati
Beco do Batman brezilya grafitiSao Paulo Grafiti Sokagi

Parque do Ibirapuera (Ibirapuera Parkı)

Bu koca metropolün bize göre en güzel mekanı. Şehrin göbeğinde 2 km² alana kurulu Ibirapuera Parkı. Yemyeşil bir ortam, ortasında büyük bir göl. İçerisinde bisiklet yolları, müze, kocaman köklere sahip yüzyıllık ağaçlar ve birçok kuş çeşidi barındırıyor. Saatlerce yürüyebileceğiniz bir ortam. Spora aşık Brezilya halkı için hafta sonları dolup taşan bir yer burası. Koşu, basketbol, kaykay, paten ve futbol için uygun köşeler var. Oldukça bakımlı ve tertemiz. Konserler ve moda geceleri düzenlenen parkta yılda 200 bine yakın turist ağırlandığı söyleniyor. Halka her zaman açık ve ücretsiz. Toplu ulaşım ve metroya çok yakın. Brezilya turistik yerler listesinin en başlarına yazabiliriz.

sao paulo sehir merkezi Ibirapuera parki sao paulo brezilya Parque do Ibirapuera brezilya sao paulo amazon agaclari
Sao Paulo’da gezilecek diğer yerleri de kısaca sıralayalım. İlgi alanınıza göre ziyaret edebilirsiniz.

  • Municipal Market of Sao Paulo (Sao Paulo Marketi): Şehrin en renkli yerlerinden biri. Her çeşit tropikal sebze, meyveden et ürünlerine, baharat çeşitlerine kadar Brezilya lezzetlerini deneyebileceğiniz büyük bir halk pazarı. Mimarisi de oldukça güzel. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
  • Municipal Theatre of Sao Paulo (Sao Paulo Şehir Tiyatrosu): Görkemli ve tarihi bir bina. Her gün ziyarete açık. Kentin simge yerlerinden bir. Dünya çapında büyük oyunlar sergileniyor.
  • Museum of Art of Sao Paulo Assis Chateaubriand (Sao Paulo Sanat Müzesi / MASP): Paulista Caddesi’nde yer alan büyük bir müze. Dünyanın en ünlü ressamlarının eserleri sergileniyor. Ve ülkenin en büyük sanat kütüphanesini barındırıyor.
  • Shopping Light: Sao Paulo’nun en ünlü alışveriş merkezi.
  • Estacao da Luz (Luz Tren İstasyonu): Bizdeki Haydarpaşa garına benzer tarihi bir tren garı.
  • Ayrıca futbola ilginiz varsa Arena Corinthians’da bir lig maçı izleyebilir, şehirdeki büyük Futbol Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

bob marley ve pele

Rio de Janeiro

Brezilya’nın rüya şehri Rio. Sadece Brezilya değil tüm Latin Amerika’nın gözbebeği olan bir yer. İstanbul’da bulunduğunuzda çok duymuşsunuzdur; “İstanbul dünyanın en güzel şehri, bence dünyada böyle bir şehir daha yok” diye. Hatta belki siz de böyle düşünüyorsunuz. Ama bizce buna karar vermeden önce Rio de Janerio’yu bir görmelisiniz.

brezilya en guzel yerler

Sao Paulo’dan 5-6 saatlik bir karayolu uzaklığında. Gelir adaletsizliğinin çok keskin olduğu bir şehir Rio. Favela denilen gecekondu bölgeleri çok yaygın ve zengin kesimin evleri yine hapishane gibi demir parmaklıklar, yüksek duvarlarla çevirili. Hatta işin garip tarafı 8. ya da 10. kattaki dairelerin bile balkonları, pencereleri parmaklıklarla çevrili. O kadar mı diyorsunuz ama maalesef hırsızlık o boyutlara bile ulaşabiliyormuş. Zaten neredeyse her köşe başında polis araçları görüyorsunuz. Doğa harikası bir şehre hiç yakışmayan görüntüler.

Peki buna rağmen bu şehir gezilir mi? Rio de Janerio’da turist olmak güvenli mi? Rio de Janerio tehlikeli mi?

Rio de Janerio iki yüzlü bir sevgili gibi. Her türlü çirkin huylarına rağmen cazibesinden vazgeçemediğiniz bir güzellik.
Sürekli korkutucu hikayeler duysanız da Rio’da belli başlı kurallara uyarsanız rahat rahat gezebileceğinizi düşünüyoruz. İstanbul gibi bir şehirde gezerken başınıza ne kadar bela gelebilirse burayı da o kadar düşünün. TanrıKent filmindeki gibi ortalıkta sıka sıka gezen adamları aramasın gözleriniz.

Rio de Janerio için birkaç güvenlik tavsiyesi;

  • Akşam saatlerinden sonra favela bölgelerine tek başınıza gitmeyin. Gidince illa başınıza bir şey gelir demiyoruz ama yanınızda değerli eşyalarınız varsa ve turist olarak dikkat çekerseniz sıkıntı yaşarsınız. Yok ben illa gideceğim derseniz yanınızda yerel halktan tanıdık birilerini bulun. Hostelden ya da şehirde gezerken tanıştığınız birileri olabilir.
  • Hava karardıktan sonra özellikle ıssız yerlerde sahil yürüyüşlerine çıkmayın.
  • Turist olduğunuzu çok belli edecek şekilde bilmediğiniz arka mahallelerde pek takılmayın.

Bunun dışında şehrin gezilip görüleceği yerleri zaten bellidir. Zorla başınızı belaya sokmak istemiyorsanız Rio sizin için harika anılar vadediyor. Aslında Rio’nun en tehlikeli yanı biraz pahalı olması. Yoksa biz de Tarlabaşı görmüş, Kapalıçarşı’da çalışmış insanlarız yani favela dediğin nedir? ?

Rio de Janerio’nun oldukça temiz ve güzel bir metro ağı var. Şehri gezmenizde çok kolaylık sağlayacak.

rio de janeiro metro
(Rio de Janerio Metro Haritası)

Rio de Janeiro Gezilecek Yerler

Meşhur Kurtarıcı İsa heykeli başta olmak üzere, Kemseşeker Dağı, Rio De Janeiro Plajları, Santa Teresa (Lapa), Tijuca Milli Parkı (Tijuca), Maracana Stadyumu (Estadio do Maracana) gibi görmenizi ısrarla tavsiye ettiğimiz bu yerleri biraz inceleyelim.

Christ the Redeemer (Kurtarıcı İsa Heykeli)

Rio de Janeiro’nun simgesi, 30 metre uzunluğundaki dev İsa heykeli. Hatta Rio’dan ziyade Brezilya’nın en büyük simgesi diyebiliriz. Corcovado Dağı’nın tepesindeki heykele birkaç yoldan ulaşmak mümkün. Dağın dibinde yukarıya sürekli sefer yapan eski bir raylı sistem var. İsterseniz bunu kullanabilirsiniz. Çok konforlu değil ama manzara açısından iyi bir seçim olabilir. Yine aynı bölgeden yukarı çıkan minibüsler var. Biraz daha hızlı ve konforlu şekilde çıkmak için minibüsleri tercih edebilirsiniz. Hangi yoldan olursa olsun ulaşım ve giriş bileti olarak yaklaşık 15 dolar civarı maliyetiniz olur (2020). “Ben bunlara hiç para vermeden çıkamaz mıyım?” derseniz; çıkarsanız ama bunu pek tavsiye etmeyiz. Sabah erken saatlerde dağın dibine gelip 2 saat civarı çok dik bir yamacı yürüyerek tırmanmayı göze alırsanız zirveye bedava çıkabilirsiniz. Ama muhtemelen ciğerinizin bir kısmını yolda bırakırsınız, çünkü epey dik bir yol. Kondisyonunuz iyiyse sıkıntı yok. Birkaç saatte dinlene dinlene yürürsünüz. Heykele giriş kısmında bilet ücretinden kaçma şansınız yok ama. Brezilya gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz.

rio gezilecek yerler

Zirvede sizi muhteşem bir manzara bekliyor. Tüm Rio ayaklarınızın altında. Kalabalıkta heykelle fotoğraf çekilme mücadeleniz bittikten sonra bir kenarda bu manzarayı uzun uzun seyredersiniz. Doğal güzelliğinin yanında, şehirde zengin ve fakirlerin nasıl ayrıştırıldığını bu manzaradan daha rahat görebiliyorsunuz. Gökdelenlerin bittiği yerlerde dağların yamaçlarına doğru uzanan favelalar.

Zirvede tam karşınızda gördüğünüz sivri tepe ise Pao de Acucar (Kesmeşeker Dağı).

Heykel geziniz bitip aşağı indikten sonra şehir merkezine yürüyerek geçebilirsiniz.

brezilya favela

Sugarloaf – Pao de Acucar (Kesmeşeker Dağı)

Manzarası en az Corcovado Dağı kadar güzel olan Rio’nun ikinci tepe noktası. Zirveye iki parça teleferik yolculuğu ile gidiliyor. İlk tepede kafe ve restoranlar bulunuyor. Vaktiniz varsa burada biraz zaman geçirebilirsiniz. Oldukça güzel bir yer. Daha sonra diğer teleferiğe binerek en uç noktaya varıyorsunuz. İsa Heykeli, tüm sahil şeridi dahil Rio’nun her yerini görebileceğiniz muazzam bir manzarası var. Gidiş-geliş 20-25 dolar gibi bir maliyetiniz olacaktır (2020). Rio’daki bu iki zirveye çıkmak için maalesef biraz masraf etmek gerekiyor ama Avrupa’ya nazaran bu bilet fiyatları burası için gayet normal.

kesmeseker dagi manzara

Ayrıca bu iki zirveden inişlerde, şehir merkezine yürüyerek geze geze dönmenizi öneririz. Rio’yu ve mahallelerini daha yakından görmüş olursunuz.

Sugarloaf Mountain brezilya

Rio De Janeiro Plajları

Rio sahilinde birbirini ardına uzanan Copacabana Plajı, Ipanema Plajı ve Leblon Plajı var. En meşhur olanı şüphesiz Copacabana Plajı. Yaklaşık 4 km. uzunluğunda ve gün içerisinde sürekli kalabalık bir sahil.

Copacabana nerede? Bu plaj Rio’nun güney ucunda, Zona Sul denilen bölgede bulunuyor. Rio de Janeiro metrosunun Cantagalo, Siqueira Campos ve Cardeal Arcoverde duraklarına yürüme mesafesinde.

brezilya copacabana plaji

Copacabana’nın her ne kadar adı çıkmış olsa da bize göre en güzel sahili Ipanema Plajı. Daha temiz, yoğunluğu daha az ve lüks otellerin bulunduğu kısımda olduğu için güvenlik açısından daha tercih edilebilir bir yer. 3 plaj birleşik vaziyette ve yürüyerek tamamını gezebilirsiniz. Sahil boyunca her yer futbol ve voleybol oynayan insanlarla dolu. Brezilya’da futbol sadece bir spor değil, yaşam tarzı. Nüfusunun büyük çoğunluğu favelalarda yaşayan ve geçim sıkıntısı çeken bu insanlar için bir hayal kapısı futbol. Bir gün Ronaldinho, Rivaldo, Ronaldo, Kaka gibi olup yaşadıkları çukurdan çıkma çabası biraz da. Ellerindeki en büyük sermaye bu yetenekleri. Böyle olunca her köşe başından futbol topu eksik olmuyor Brezilya’da. Hele ki sahillerde.

copacabana brezilya

Rio’da okyanus çok dalgalı. Yüzme keyfi Ege ve Akdeniz kadar sizi tatmin etmeyebilir. Ama sörfe ilginiz varsa tam sizlik bir yer. Büyük keyif alırsınız. Kalabalık gruplar halinde sörf yapan insanlara katılabilirsiniz. Bu 3 plajın olduğu kısım Rio’da en güzel vakit geçirilen yerler. Eğer mümkünse Ipanema Plajı’na yakın bir yerde konaklayın ve buralara yürüme mesafesinde kalın deriz. Metro ile gün içerisinde şehir merkezine kolayca gidip gelebilirsiniz zaten.

duvar grafiti sanati

Santa Teresa (Lapa)

Meşhur Rio Karnavalı’nın yapıldığı, şehir merkezindeki bölge. Karnaval Şubat ayında yapılıyor ama Santa Teresa her daim Rio’nın eğlence merkezi sayılır. Dar ve dolambaçlı sokakları, Arnavut kaldırımlarıyla rengarenk bir mahalle burası. Görkemli binaları ve çok güzel bir manzarası mevcut. Santa Teresa, diğer adıyla Lapa bölgesi Rio’nun en orijinal ve gezmesi en keyifli mahallelerinden.

Selaron Basamaklari brezilya

Maracana Stadyumu (Estadio do Maracana)

16 temmuz 1950… Dünya Kupası final maçında Brezilya ve Uruguay karşı karşıya geliyor. Tam 200.000 kişinin izlediği ve futbol tarihinin en kalabalık maçında Uruguay, Brezilya’yı 2-1 yenerek dünya şampiyonu oluyor. O gün statta 3 kişi kalp krizinden ölürken bazı taraftarlar ise stadın çatısından atlayarak intihar ediyor. Brezilya teknik direktörü stadı kadın kılığında terk etmek zorunda kalıyor. Kalecileri ise vatan haini ilan ediliyor. İşte bu anlara tanıklık eden, dünyanın en büyük stadı Maracana’yı buralara gelmişken mutlaka ziyaret etmeli ve mümkünse canlı canlı bir maç izlemelisiniz. Futbol, Brezilya’dan neden futboldan çok daha fazlası. Bu stat bunun en yakın şahitlerinden.

maracana dünya kupasi
1950 Dünya Kupası Finali – Maracana Stadyumu

maracana brezilya
Maracana Stadyumu (Restorasyon sonrası kapasitesi 80 bin kişiye düşürülmüştür.)

Tijuca Milli Parkı

32 km² alana yayılmış olan bu park, dünyada şehir içinde yer alan en büyük yağmur ormanı. Yürüyüş yolları, ufak şelale ve göletler, sayısız bitki ve hayvan çeşidi bulunan ormana bir rehber ya da tur aracılığıyla girmeniz gerekli. Çünkü hem kaybolma hem de zehirli hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz olan bir yer.

Brezilya Ormanları

Curitiba ve Gezilecek Yerler

Curitiba, genellikle Rio ya da Sao Paulo’dan Foz Do Iguaçu şehrine geçerken yol üzerinde uğranılan bir şehir. Sao Paulo’dan karayolu ile yaklaşık 7-8 saat sürüyor. Fenerbahçeli eski yıldız Alex de Souza’nın memleketi. Curitiba’nın diğer Brezilya şehirlerine nazaran daha bir Avrupai havası var. Ne her yerde görünen gecekondu mahalleleri ne de demir parmaklıklarla çevrili hapishane gibi evler var. İnsanları da tüm Brezilya’da olduğu gibi çok cana yakın ve yardımsever. Türk olduğunuzu öğrendiklerinde futbol ile azıcık alakası olanlar hemen lafı Fenerbahçe ve Alex’e getiriyorlar.
Curitiba pek turistik bir şehir olmasa da uğramışken görebileceğiniz birkaç yer var.

curitiba gezilecek yerler

Jardim Botanico – Curitiba

Bunlardan ilki, yüzlerce farklı bitki türüne ev sahipliği yapan, Jardim Botanico denilen büyük bir botanik bahçesi. Tam ortasında camdan yapılmış bir bina ve etrafından çok iyi düzenlenmiş yeşil bir bahçesi var. Ayrıca tarih ve sanata meraklıysanız Curitiba’da Brezilya ve Latin Amerika tarihi ile alakalı çok iyi müzeler var. Müzelere ilginiz olsun olmasın gezdiğinize pişman olmayacağınız kadar iyiler.

brezilya tarihi muze
curitiba sanat muzesi

Ayrıca Curitiba tarihi şehir merkezine çok yakın bir konumda orijinal ismi Mesquita Imam Ali ibn Abi Talib olan 1972’de yapılmış bir de cami bulunuyor.

curitiba cami brezilya
İmam Ali Cami – Curitiba (Mesquita Imam Ali ibn Abi Talib)

Foz do Iguaçu (Iguazu Şelaleleri)

iguazu selalesi

Brezilya, Arjantin ve Paraguay’ın birleştiği sınıra geldiğinizde Foz do Iguaçu isimli Brezilya şehrine ulaşıyorsunuz (şehrin Arjantin tarafındaki ismi Puerto Iguazu). Ve burada dünyanın 7 doğa harikasından biri olan muhteşem bir şelale var. 2.7 km boyunca 300’e yakın şelalenin birleşmesinden oluşmuş bir doğa harikası.

Şelaleye geçmeden önce şehri biraz tanıyalım.

iguazu sehir merkezi

Iguazu şehri yemyeşil doğası, geniş caddeleri, tertemiz havası ile sadece gezilecek değil aynı zamanda yaşanacak bir şehir. Yerli nüfus 260.000 bin civarı ama turist popülasyonu çok yüksek bir yer. Buna rağmen Brezilya geneline göre çok pahalı bir şehir değil. Bütçenize uygun hostel ya da otel rahatlıkla bulabilirsiniz. Şehir merkezinde PizzaRama isminde bir Türk restoranı var. Ağırlıklı pizza üzerine hizmet verseler de içli köfte, döner, lahmacun gibi yerel lezzetleri de bulabilirsiniz. Ayıca Iguazu’da çok sayıda Müslüman yaşıyor. Zaten şehir merkezinde birçok Arap restoranı ve döner tezgahları dikkat çekiyor. Nüfuslarının kalabalık olduğu, şehrin kuzeyindeki bir mahallede büyük bir de cami inşa etmişler. Helal yemek yapan kafe ve lokantaları var. Geneli Lübnan vatandaşı. Buraya geldiğinizde Brezilya’dan çok kendinizi biraz memleketinizde gibi hissediyorsunuz.

brezilya cami iguazu
Mesquita Omar Ibn Al-Khatab (Ömer bin Hattab Camii / Foz do Iguaçu, Brezilya)

Iguazu şelalelerini gezmek için ne şehirden ne de parkın içinden herhangi bir tur paketi almanızı pek tavsiye etmeyiz. Her türlü ulaşım ve aktiviteyi kendi başınıza rahatlıkla yapabilirsiniz. Ekstra masraf yapmanıza gerek yok. Şehir merkezinde, otobüs son duraklarının olduğu bir meydan var. Buradan hem şehrin her yerine, hem de Iguazu Şelalesi’ne otobüs bulabilirsiniz. Şelaleler için otobüs ile yol yaklaşık 40 dakika kadar sürüyor.

Yanınıza mutlaka yağmurluk alın!

Parkın girişine geldiğinizde bilet gişeleri var. Bilet alıp içeri girdiğinizde çift katlı, üzeri açık shuttle otobüslerine binerek şelalelerin başladığı noktaya kadar orman içinde çok güzel bir yoldan geçerek ilerliyorsunuz. Otobüsten inip karşınızdaki manzarayı görünce muhtemelen kısa süreli bir şok yaşayacaksınız. Çünkü dünyada görüp görebileceğiniz en güzel doğa manzaralarından biri ile karşı karşıyasınız.

dunyanin en buyuk selalesi

Şelalenin Brezilya tarafı panoramik açıdan daha iyi. Tam karşıdan tüm manzarayı görebiliyorsunuz. Şelalenin merkezinde Şeytan Gırtlağı (Devil’s Throat – Garganta del Diablo) denilen ve suyun en şiddetli aktığı kısım var. Buraya kadar yaklaşık 2 km’lik bir yolu bu manzara eşliğinde yürüyerek ilerliyorsunuz. Yol boyunca ve şelalenin çevresinde koati denilen rakun familyasından hayvanlar var. Görünüşleri ne kadar şirin olsa da bu hayvanlar evcil değil. Koku alma duyuları o kadar iyi ki eğer yanınızda, yörenizde, çantanızda yiyecek varsa hemen fark edip almaya çalışıyorlar. Bu yüzden kafanızın rahat olması için yanınızda hiç yiyecek taşımamanızı öneririz.

koati

Parkın içinde ve dışında bot, rafting hatta helikopter turu atabileceğiniz aktivite alanları var. Tercihinize göre katılabilirsiniz. Restoran ve kafelerin olduğu, internet bulabileceğiniz yerler de mevcut.

Şeytan Gırtlağı kısmına yaklaştığınızda şelalenin çok yakınına kadar girme şansınız oluyor. Epey bir ıslanacağınız için ya yanınızda yağmurluk bulundurun ya da elektronik eşyalarınızı iyi muhafaza edin.

Şelale üzerindeki gökkuşakları, suyun heybeti ve muhteşem doğa görüntüsü karşısında muhtemelen saatlerce fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Buraya en az 1 tam gününüzü ayırmanızı öneririz. Fırsatınız olursa 1 günü de Arjantin tarafında geçirebilirsiniz. Brezilya tarafı manzara açısından ne kadar iyiyse, Arjantin tarafı da suya çok daha yakın olduğundan suyun gücünü hissetmeniz açısından o kadar iyi. Gün içinde şehir merkezinden belediye otobüsleriyle Arjantin sınırını kolayca geçebilirsiniz.

brezilya selalesi

foz do iguacu arjantin selalesibrezilya gezilecek yerler

 

Brezilya Turları

Güney Amerika’nın gözde ülkesi Brezilya’nın en güzel şehirlerini rehberli turlar eşliğinde keşfedebilirsiniz. Kıtanın ve ülkenin en büyük kenti Sao Paulo’nun hareketli yaşantısına kapılabilir, Rio de Janeiro’da ise tüm dünyanın yakından takip ettiği Rio Karnavalı’na katılıp samba dansı eşliğinde eğlenceyi doruklarda yaşayabilir, Kurtarıcı isa Heykeli ve Escadaria Selarón gibi turistik destinasyonları yakından görebilirsiniz.

İşte Brezilya’da en eğlenceli tatili geçirmenize olanak tanıyacak bazı turlar;

  • Arjantin Brezilya Turu
  • Brezilya Rio de Janeiro Turları
  • Sao Paulo Turu

Ayrıca Iguazu Park girişinin tam karşısında Parque das Aves diye tabelasını göreceğiniz büyük bir kuş parkı var. Ormanlık alan içine kurulu bu parkta, başta Tukan olmak üzere çok sayıda kuş ve kelebek cinsini görebilirsiniz. Daha önce böyle bir kuş parkında bulunmadıysanız burayı es geçmeyin deriz.

BREZİLYA AMAZONLARI GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

tukan kusu
Gri Taçlı Turna Kuşu
amazon papagani
BREZİLYA’NIN KARANLIK YÜZÜ! (TIKLAYIN)

Küçük Bir Anekdot

210 milyon nüfuslu Brezilya’nın gecekondu mahalleleri olarak bilinen favelalarda yaklaşık 15 milyon kişi yaşamaktadır. En kalabalık olanı ise Rio de Janeiro şehrinde 200 bine yakın nüfusu olan Rocinha favelasıdır (2020).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir