Kapat
Kabis Nedir?

Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS), Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 03.10.2015 tarihinde devreye sokulmuş bir güvenlik sistemi. Peki araç kiralama firmalarına kullanım zorunluluğu getirilen KABİS nedir? KABİS nasıl kullanılır? KABİS’e nasıl üye olunur? Nasıl giriş yapılır? Bu ve buna benzer merak edilen soruların cevaplarını detaylı şekilde anlatalım.

KABİS – Kiralık Araç Bildirim Sistemi Nedir?

Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS), araç kiralama hizmeti (rent a car) veren firmaların, kiralanan araç bilgilerini ve aracı kiralayanların kimlik bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, internet üzerinden anlık bildirim yapması için oluşturulmuş bir sistemdir.

Bu güvenlik sistemindeki amaç, hem araç kiralama hizmeti veren şirketin hem de aracı kiralayan kişinin mağduriyet yaşamamasıdır. Bu sistemle tıpkı otellerde ve tüm konaklama hizmeti veren yerlerde olduğu gibi, araç kiralama hizmeti satın alan kişinin de bilgileri kolluk kuvvetlerine bildirilmek zorundadır. Bu sayede araç kiralayan kişinin herhangi bir suça dahil olması durumunda EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) tarafından anında tespiti yapılabilecektir.

Eskiden araç kiralayan kişilerin verdiği kimlik bilgilerinin doğruluğu kontrol edilemiyordu. Böyle olunca sahte kimlik bilgileri ile araç kiralayıp, terörden toplum düzenine aykırı hareketlere, hırsızlıktan kaçakçılığa kadar birçok suça dahil olan kişilerin takibi mümkün olmuyordu. Bu da araç kiralama şirketlerini ciddi şekilde sıkıntıya sokuyordu. KABİS’in devreye girmesiyle firmalar ile Emniyet Müdürlüğü arasında bağlantı kuruldu. Artık araç kiralayan müşterilerin ve kiralık araçların tüm bilgisi tek bir çatı altında toplanıyor. Bu bilgiler hem firmanın hem de Emniyet Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde oluyor. Yaşanabilecek olumsuz bir vakada da anında kimlik tespiti yapılabiliyor.

KABİS – Nasıl Üye Olunur?

KABİS’e üye olmak için araç kiralama firması (rent a car) yetkililerinin, sahip oldukları iş yerine ait ruhsat ve vergi levhası ile beraber bağlı bulundukları Asayiş Şube Müdürlüğü, Polis Merkezi Amirliği ya da en yakın karakoldaki ilgili birime (Kiralık Araç Bildirim Sistemi İl Yöneticisi) başvuruda bulunması yeterli. Başvuru yaptığınız zaman size bir de üyelik formu veriliyor. Evraklarla beraber bu formu da doldurup teslim ediyorsunuz.

! KABİS’e kayıt olacak firmadaki bilgisayarın IP numarasının sabit olması gerekiyor. Evrakları teslim etmeye giderken bu IP numarasını da not alıp beraber götürmeyi unutmayın. Çünkü sadece bu IP numarasındaki bilgisayara yetki verilecek.

Başvuru yapıldıktan sonra EGM tarafından e-posta adresinize üye kodu ve parolanız gönderilir. Bu bilgileri ile KABİS’e giriş yapabilirsiniz.

KABİS – Nasıl Kullanılır? KABİS Giriş

EGM’den aldığınız üyelik kodu ve şifre ile aşağıdaki adrese giriş yapabiliyorsunuz. Sisteme girdikten sonra araç ve araç kiralayan kişi bilgilerini düzenli şekilde sisteme bildiriyorsunuz. Aracın plakası, ruhsat bilgileri, markası, rengi, modeli vb.. Aracı kiralayan kişinin T.C. kimlik numarası, adı, soyadı vb..

EGM KABİS – Kiralık Araç Bildirim Sistemi Giriş
www.arackiralama.egm.gov.tr

Kabis Giriş

KABİS – Sıkça Sorulan Sorular

# KABİS (Kiralık araç bildirim sistemi) üye kodu nedir?
KABİS üyelik kodu, bağlı bulunduğu EGM ya da Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından araç kiralama firmalarına verilen, internet üzerinden sisteme girilmesini sağlayan kullanıcı adıdır. Her firmaya farklı bir üye kodu ve bu kodla beraber bir şifre verilir.

# KABİS şifremi unuttum, ne yapmalıyım?
Sistemle alakalı en fazla yöneltilen sorulardan biri de “Kabis’e giremiyorum, Kabis sistemine giriş yapamıyorum, ne yapmam gerek?” oluyor. Kiralık araç bildirim sistemi için size verilen şifreyi unutursanız yine bağlı bulunduğunuz EGM ya da Asayiş Dairesi Başkanlığı’ndaki yetkili kişiye bir dilekçe ile bildirim yapmanız gerekir. Bunu mümkün olduğu kadar çabuk haber vermelisiniz. Çünkü bildirim yapılmadan kiralık araç vermeniz durumunda cezai işlem görebilirsiniz. Vereceğiniz dilekçede ne kadar süredir sisteme erişemediğinizi bildirmeli ve bu süreçte araç kiralarsanız bunların bilgisini de yetkili birime aktarmalısınız.

# KABİS para cezası ne kadardır? (2021)
KABİS’e kayıt yaptırmayan ya da kayıtlı olup kiraladıkları araçları sisteme girmeyen firmalar için uygulanacak ceza her yıl Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından güncellenerek açıklanır. Bu cezai işlemin bedeli Türkiye genelinde sabit değildir. İller arasında farklılıklar vardır. Yani İstanbul’daki firmaya kesilen ceza ile Adana’daki firmaya kesilen ceza miktarları farklı olabilir. KABİS ceza ücreti (2021) değişkenlik göstermekle birlikte;

  • KABİS’e kayıt olmayan firmalar için ortalama 15.000 TL
  • KABİS’e günlük olarak kayıt tutmayan firmalar için ortalama 10.000 TL

Bildirim yapmama durumunun tekrarlanması ise firma ruhsatının iptaline kadar cezalandırılabilir. Örnek olması açısından Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nün 2019 yılı için resmi sitesinde açıkladığı idari para cezaları tablosunu paylaşalım.

Kabis Ceza Ücretleri

# KABİS cezasına itiraz edilir mi?
KABİS sebebiyle cezai işlem uygulanan bir araç kiralama firması, 15 günlük itiraz süresini geçirmeden bağlı bulunduğu Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak karara itiraz edebilir. İtirazın konusu ve gerekçesi gibi durumlar detaylı şekilde belirtilerek firma ve kişi bilgileriyle birlikte dilekçe yazılır ve mahkemeye sunulur.

# KABİS (Kiralık araç bildirim sistemi) üyesi olmak için şartlar neler?
KABİS üyeliği yaptırmak istediğiniz araç kiralama firmasının (rent a car) yasal faaliyet belgelerinin tam olması, sicil kaydının temiz olması gerekir.

KABİS’e bağlanacak olan firmaların bilgisayarlarındaki IP adresi kayıt altına alınır ve güvenli olması için sadece o IP adresine yetki verilir. Dolayısı ile firmanızda KABİS’e bağlanmak için kullanacağınız PC’nin sabit bir IP adresi olmalı, değiştirilmemeli. “KABİS sistemine giriş yapamıyorum” şikayeti sıkça dile getirilen bir konu. Bu sıkıntıyı yaşayanlar IP adresinin değişmediğine dikkat etmelidir.

! Üyelik sistemi sabit IP üzerinden işlediği için KABİS sisteminin şu an herhangi bir mobil uygulaması bulunmuyor. Sadece PC üzerinden bağlantı sağlanıyor.

Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) ile ilgili diğer konularda yardım almak için aşağıdaki linkten bulunduğunuz ilin EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ iletişim numarasına ulaşabilirsiniz.

▶ EGM – İl Emniyet Müdürlükleri

Kabis Sistem Giriş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir