Kapat
Kolombiya Resimleri

Kolombiya insanları ülkelerini şöyle tarif ediyor;

“Tanrı ülkemizi o kadar güzel yarattı ki dünyanın geri kalanına haksızlık oldu. Eşitliği sağlamak için de Tanrı, bu toprakları şeytani adamlarla doldurdu.”

Olayı o kadar abartmasalar daha iyi tabi ama Kolombiya gerçekten beklentilerimizin çok üzerinde bulduğumuz harika bir ülke.

Bu ülkenin uyuşturucu yüzünden bozulan imajının üzerine bir de Hollywood tuz biber ekip, sürekli uyuşturucu kartelleri üzerine yaptığı dizi ve filmleri ekleyince, Kolombiya maalesef hak ettiği değeri göremeyen bir ülke olmuş. Ama biraz düzeliyor gibi sanki. Son yıllarda ülkeye gelen gezgin sayısı çok artmış durumda. Güney Amerika ülkelerinin hemen hemen tamamını görmüş olarak size şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; ‘Eğer Güney Amerika’da bir ülkeye yerleşip orada yaşamak durumunda kalsaydık burası kesinlikle Kolombiya olurdu. Şehir de seçecek olursak Medellin.’

“Seçe seçe Pablo Escobar’ın yaşadığı şehri mi seçtiniz?” diyebilirsiniz ama adam burayı boşuna seçmemiş. Güzel şehir. Escobar’ın ölümünden sonra uyuşturucu trafiğinin Cali’ye kaydığını söylüyorlar zaten. Medellin’i el birliğiyle temizleyeceğiz tamamen.

Ama şöyle anlaşılmasın tabi. Kolombiya refah seviyesi olarak bizden iyi durumda değil. Hatta ekonomisi, siyasi geçmişi, iç, dış sorunları vs. hep bizimle benzerlikler gösteriyor. Kolombiya’ya yerleşince daha yüksek yaşam standartlarına ulaşamazsınız belki ama Güney Amerika geneline göre en yaşanılası ülke olarak gözüküyor. Kolombiya’da yaşam şartları Türkiye ile paralel. Orada yaşayan Türk esnaflarla da muhabbet etme şansımız oldu. Genel olarak Kolombiya insanları hayatlarından memnunlar.

‘Kolombiya güvenli mi?’ konusu da çok tartışılan bir durum. Kolombiya, tıpkı Brezilya gibi gezginler için ismini duyunca bir durup düşünmeye sevk ediyor insanı. Şu Amerikan filmleri yok mu, sağlıklı düşünce yapısı falan bırakmadı insanda. Hep bir ön yargı yüklemesi yapıyorlar bize. Ama izlemeden de olmuyor yani. Atsan atılmaz satsan satılmaz. Neyse Kolombiya’da güvenlik konusuna dönecek olursak.. Gezimiz sırasında başkent Bogota’nın bazı semtleri dışında bizi tedirgin edebilecek hiçbir yerini görmedik. Olumsuz bir durum da yaşamadık. Bahsettiğimiz semtler de sadece akşam saatlerinde çok tekin olmuyor, yoksa şahit olduğumuz gasp, hırsızlık vs. gibi bir durum olmadı. Evsiz sayısı çok fazla. Yabancı olduğunuzu çok belli ederseniz de rahatsızlık verebilirler. Onun dışında İstanbul’da ne kadar dikkat ediliyorsa orası için de aynısı geçerli deyip konuyu netleştirebiliriz.

Kolombiya’yı uyuşturucu ticaretiyle anmanızı gerek yok. Mondragon’u, Cordoba’sı, Falcao’su ile futbolumuza damga vurmuşluğu var, Shakira ile 90’lı yıllar gençliğinin gönlünde taht kurmuşluğu var. Kolombiya insanlarını bu şekilde analım.. Ha unutmadan kahvesi var, salsası var, Karayip Sahilleri var.. 4 mevsim bahar bu ülke, daha ne olsun?

Kolombiya Hakkında Bilgi

Birazdan Medellin dahil Kolombiya’nın gezilmesi gereken yerlerini tek tek ele alacağız ama önce bu güzel ülke hakkında bazı temel bilgileri özetleyelim.

Kolombiya Nerede? Nasıl Gidilir?
Kolombiya, Güney Amerika’nın kuzeybatı ucunda Orta Amerika’ya geçiş notasında bulunuyor. Hem Büyük Okyanus’a hem de Atlas Okyanusu’na kıyısı var. Venezuela, Brezilya, Peru, Ekvador ve Panama ile komşular.

İstanbul’dan Kolombiya’nın başkenti Bogota’ya direkt uçuş seferleri bulunuyor. Aktarmasız şekilde İstanbul-Bogota uçuş süresi yaklaşık 14 saat. Ama bu seferler oldukça pahalı tabi. Daha uygun biletler için Avrupa ya da Amerika üzerinden aktarmalı seferler tercih edilebilir.

Kolombiya Vizesi
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kolombiya seyahatinde 90 gün süreyle vizeden muaf durumdalar. Kolombiya, Türkiye’den vize istemeyen ve gezip görülmeyi hak eden güzel ülkelerden bir tanesi.

Kolombiya Resmi Dili
Kolombiya’nın resmi dili İspanyolca. Ülkede konuşulan 50’nin üzeride yerel dil de var.

Kolombiya Nüfusu
2021 yılı itibariyle Kolombiya nüfusu yaklaşık 51 milyon. En kalabalık şehri ise 8 milyona yakın nüfusu bulunan başkent Bogota.

Kolombiya Para Birimi
Kolombiya’nın resmi para birimi Kolombiya Pesosu (COP).

Kolombiya Ekonomisi
Kolombiya hızlı gelişen bir ülke ve Güney Amerika’nın en büyük ekonomilerinden birine sahip. En fazla ihracat payı petrol ve kömürden sağlanıyor. Tarım konusunda da iyiler, dünyanın en iyi kahve üreticilerinden biri olduğunu söylemeye gerek yok. Bizde çay neyse Kolombiya’da kahve o.
Son yıllarda turizm popülasyonu da çok yükselmiş durumda. Eğer petrol üretimi başlarına iş açmaz, kimse ülkelerine demokrasi falan getirmeye çalışmazsa! Kolombiya gelecek vadeden, hakkında çizilen olumsuz imajları silebilecek potansiyele sahip bir ülke.

Kolombiya Gezginler İçin Pahalı mı?
Kolombiya, Türkiye’ye kıyasla gezginler için pahalı bir ülke değil. Hatta fiyat/performans açısından Güney Amerika’daki en iyi ülkelerden bir tanesi. Hem gezip görülecek çok yeri var hem de sizi ekonomik olarak çok zorlamıyor. İster konaklama olsun ister yeme içme gibi temel ihtiyaçlar olsun, her bütçeye uygun alternatifler bulabiliyorsunuz.

Kolombiya Fotoğrafları

Kolombiya Gezilecek Yerler

Kolombiya’nın tanıtımı için yapılan bir reklam filmi izlemiştik. Filmin sloganı ise tam olarak şöyle;
“Kolombiya’da karşılaşacağınız tek risk; orada kalmak istemeniz olacaktır.”

Bir slogan bir ülkeye ancak bu kadar yakışır. Gezi Hocası olarak yazının başından belirttiğimiz gibi bu durumu test edip onayladık. Havasına, suyuna da mı kokain katıyorlar nedir, bağımlılık yapıyor bu ülke. Yine de biz yerleşmek değil de, gezip görmek isteyenler için Kolombiya’nın görülmesi gereken mekanlarını sıralayalım.

Bogota

Kolombiya’nın başkenti. Kolombiya gibi her yeri yemyeşil bir ülkenin içinde, böyle betonlara gömülmüş, gri ve ruhsuz bir yer olmasından mı nedir Bogota’yı maalesef pek sevmedik. Kötü bir yer gibi algılamayın tabi, sadece Kolombiya’da gezilecek yerleri gördükçe çıtamız epey yükselmişti. Bogota diğer şehirlere göre epey yavan kaldı diyebiliriz. İstanbul ve İzmir dururken Ankara’yı gezmeye çalışmak gibi düşünün. Şehri yeterince gömdüysek biraz da güzel yerlerine geçelim ayıp olmasın.

bogota gezilecek yerler

Güney Amerika şehirlerinin çoğunda olduğu gibi şehir eski ve yeni merkez olarak iki alanda yoğunlaşıyor.

La Candelaria ve çevresi tarihi kent merkezi. Turist yoğunluğu genelde bu kısımda. Kentin meşhur Bolivar Meydanı (Plaza Bolivar), hükümet sarayları, tarihi binaları, kiliseleri, yöresel alışveriş noktaları için bu bölgeyi gezebilirsiniz. Grafiti denilen duvar sanatı ise Bogota’da etkileyici seviyelere ulaşmış. Bogota’da başlı başına grafiti turu bile yapılıyor. Bazı boyamalar o kadar iyi ki fotoğraf gibi duruyor.

Eğer müzelere ilginiz varsa Bogota bu konuda size çok seçenek sunuyor. Şehirde çok iyi müzeler var ve bunlara giriş ya ücretsiz ya da çok ucuz. Başta Altın Müzesi (Museo del Oro) ile Botero Müzesi olmak üzere Bogota müzelerini gezmenizi tavsiye ederiz.

bogota grafiti sokak

Chapinero bölgesi ise şehrin daha modern ve yeni yapılaşmış kesimi. Şehir gezisi, AVM ziyaretleri yapmak için burası daha uygun. Teknolojik cihaz alışverişi yapma niyetiniz varsa Chapinero size ilaç gibi gelebilir. Fiyatlar oldukça iyi. Bogota genel olarak ucuz bir şehir denilebilir zaten.

Monserrate Tepesi (Cerro de Monserrate) ise bize göre Bogota’nın en keyifli noktası. Şehir merkezinde bulunan bu tepeye ister teleferiklerle ister yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Yaklaşık 3200 metre yükseklikte bulunan zirveden tüm şehir kuşbakışı gözüküyor. Tepede büyük bir kilise, kafe ve restoranlar var. Bogota’ya bu tepeden bakınca az önce neden beton yuvası diye gömdüğümüzü daha iyi anlarsınız.

bogota gezi rehberi

Bogota’ya yaklaşık bir saat mesafede bulunan Zipaquira adındaki kasabada, maden içine kurulmuş ilginç bir Tuz Katedrali var. Bogota içinden buraya günlük turlar düzenleniyor. İlla gidip görmeye değer bir yer diyemeyiz ama sıra dışı olduğu kesin. Eğer yol üstü uğramak isterseniz aklınızda bulunsun.

bogota tuz madeni

Bogota’yla alakalı birkaç ekstra bilgi de verelim.

Şehirde TİKA’nın (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) bir ofisi bulunuyor. Chapinero merkezine çok yakın bir yerde. Biz tesadüfen fark edince uğrayıp bir çaylarını içmiştik. Sağolsun güzel ağırladılar. Bogota’da girdiğimiz bazı market ve bakkalların televizyonlarında Türk dizileri izleyenleri de görünce bizimkiler burayı sarmışlar dedik.

Bogota’da 3-4 tane de cami/mescit var. Bir tanesi İstanbul Cami (Mezquita Estambul).

Medellin

Burası başkent Bogota’dan sonra Kolombiya’nın en büyük ikinci şehri. Medellin, bir şehir ne kadar büyük olursa olsun nasıl doğayla iç içe yaşanabilir bunun canlı kanıtı bir kent. İçerisinde merkezi ikiye ayıran bir nehri ve her yere dağılmış yeşil alanları mevcut.

Medellin iki sıradağ uzantısı arasına kurulmuş bir şehir. Bu iki sıradağ yamaçları genellikle gecekondu mahallerine ev sahipliği yapıyor. Mahallelerin bulundukları tepelere teleferik hatları mevcut. Yukarından Medellin manzarası harika. Şehir içinde metro ve otobüs hatları çok yaygın, ulaşım konusunda oldukça iyiler. Geldiğinizde metro kartı alırsanız uygun fiyata şehrin her yerine kolayca gidebilirsiniz. Konaklama için her bütçeye uygun güzel hostel ve otel seçenekleri var. Hostelde kalırsanız ücretsiz yapılan yürüyüş turlarına katılarak şehri genel olarak tanıyabilirsiniz. Ayrıca Medellin’in yazı kışı yok, dört mevsim bahar.

medellin gezilecek yerler medellin gezi rehberi

Pablo Escobar’ın ölümünden sonra Medellin tamamen kabuk değiştirmiş ve hızla gelişmiş. Şu an oldukça güvenli ve sakin bir şehir. Escobar’ın evi bu şehirde ve şu an müze olarak kullanılıyor. Hatta denk gelirseniz abisi Roberto Escobar da genelde orada bulunuyor. Görüşme şansınız olabilir. Pablo Escobar’ın mezarı da hiç boş kalmıyor. Sürekli ziyaret eden birileri var.

İnsanları yabancıya karşı çok sıcakkanlı. Kaldığımız pansiyon sahibi bile neredeyse bizi aileden sayıp her işimize yardımcı oluyordu.

Medellin yakınlarında görülmesi gereken en önemli yer Guatape. Şehir otogarından buraya sürekli otobüs bulabilirsiniz. Yol yaklaşık 2 saat kadar sürüyor. Guatape rengarenk evlerle kaplı küçük bir kasaba. Burada La Piedra, diğer adıyla El Penon de Guatape denen büyük bir kaya bloğu var. Bu kayanın zirvesine çıkmak için 600 küsür basamaklı bir merdiveni tırmanmanız gerekiyor. Ama manzarası buna kesinlikle değer. Piedra Del Penol’un tepesinde kafe ve restoranlar da var. Hava da güzelse Guatape ve çevresinde bir gün geçirmeniz yeterli olur. Civarda hosteller de mevcut. Dilerseniz Medellin merkezde değil burada da kalabilirsiniz. Buraya Medellin’deki tur firmaları da ulaşım sağlıyormuş ama otogardan geliş gidiş oldukça kolay. Tura katılmanıza pek gerek olduğunu düşünmüyoruz. Tepeden indikten sonra güzel manzara eşliğinde Guatape merkezine yürüyüp şehre oradan dönebilirsiniz.

La Piedra Del PenolKolombiya Resimleri

Ipiales

Burası Kolombiya’nın Ekvador sınırında ufak bir şehir. Ekvador’un Tulcan şehriyle komşular ve minibüsle ülkeler arasında kolay bir şekilde ulaşım sağlayabiliyorsunuz. İki ülke arasında geçiş yapacaksanız bir günlükte olsa buraya uğrayın deriz.

Ipiales’te görülmesi gereken en önemli yer Las Lajas Kilisesi (Las Lajas Sanctuary). Ama burası pek bildiğimiz sıradan kiliselere benzemiyor. Aşağıda fotoğrafını görünce hak verirsiniz. İki yamaç arasına ve nehir üzerine inşa edilmiş, görsel anlamda çok farklı bir kilise. Köylüler tarafından inşası neredeyse 40 yıl sürmüş. Yapımı hakkında tıpkı bizim Anadolu’daki bazı efsane inanışlar gibi bir hikayesi de var.

Maria adındaki bir kadın ve onun sağır/dilsiz olan kızı bir fırtına nedeniyle bu yamaca sığınmışlar. Konuşamayan kızın bir anda karşısında gördüğü silueti göstererek annesine “Meryem Ana beni çağırıyor” diyerek konuştuğu rivayet edilir. Sonrasında burada şifa bulunduğuna yönelik söylentiler artınca kilise inşa edilir. O gün bugündür de yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor.

Ipiales şehir merkezinden bu kiliseye yakın bazı köylere gelen minibüsler var. Köy girişinde inip kilisenin olduğu yere kadar yürüyebilirsiniz. Ya da merkezden buraya kadar taksi ile gelebilirsiniz. Hafta sonları çok kalabalık olduğunu duyduğumuz için biz hafta içi gittik ve çok sakindi.

Las Lajas Tapınağı’nın kurulu olduğu iki yamaç arasında bir de büyük teleferik var. Genelde güzel bir fotoğraf açısı yakalamak isteyenler için iyi bir seçenek olabilir ama giriş biletli tabi. Kilise ve etrafını gezmek için birkaç saat ayırmanız yeterli. Gezerken kulaklığınızda Yüzüklerin Efendisi müziklerinden birkaç arka fon olursa fena gaza gelebilirsiniz.

Kolombiya Gezilecek Yerler

Cali

Cali, Medellin’in tam olarak ufak versiyonu sayılır. Yeni gelişen küçük bir şehir. Burası salsa dansının ana vatanı. Hostellerde bile ücretsiz salsa öğretiyorlar. Her tarafta okulları var. Dansa meraklıysanız Cali sizin için unutulmaz bir şehir olabilir ama ilginiz yoksa Cali’de yapacak pek bir şey bulamazsınız. Cali’nin gezilecek yerleri tarihi binalar, kilise ve müzelerden oluşuyor. Bunun dışında özellikle önerebileceğimiz bir yer yok. Daha çok bir geçiş güzergahı gibi düşünün. Büyük Okyanus’la Cali merkez arası birkaç saat mesafede. Vaktiniz olursa sahil keyfi yapabilirsiniz belki. Cali’nin iyi tarafı ucuz olması, kötü tarafı ise Kolombiya’nın en güvensiz şehirlerinden biri. Medellin civarından ayrılan karteller şimdi buralara musallat olmuş durumdalar.

Cali’nin bizim için en unutulmaz tarafı tanıştığımız harika insanlar oldu. Hem orada yaşayan yerli hem de bazı Türk vatandaşları ile sohbet etme imkanı bulduk. Yıllar sonra bile iletişimiz kopmadı. Güney Amerika ile Türk insanları arasındaki gönül bağı gerçekten kuvvetli.

Cali Gezi Rehberi

Kolombiya’da gezilecek en popüler yerler genel hatlarıyla böyle. Bir de Kolombiya’nın Karayipler sahil şeridinde bulunan tatil bölgeleri var. Buralar gezi yapmaktan ziyade, deniz, kum, güneş, sörf gibi aktiviteleri sevenler için tercih edilebilir. Kolombiya ortalamasına göre daha pahalı yerler tabi.

  • Cartagena
  • Santa Marta
  • Barranquilla
  • San Andres Adası

San Andres Adası Kolombiya Karayipler

Kolombiya Amazonları’nı da içeren Amazon Ormanları yazı dizimizi de okuyabilirsiniz.

AMAZON ORMANLARI GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Küçük Bir Anekdot

Pablo Escobar’ın oğlu, bir gece saklandıkları dağ evinde kız kardeşinin soğuktan donmaması için babasının 2 milyon dolar nakit parayı yaktığını söylüyor. Escobar, 1989’da Forbes Dergisi’nde dünyanın en zengin 7. ismi seçilmişti ama bu bilginin doğruluğu tartışılır. Çünkü Pablo Escobar’ın servetinin bir kısmı bugün dahi hala bulunabilmiş değil. Köy tarlalarında bile gömülü şekilde yüz milyonlarca dolar parası çıkan Escobar’ın sadece kayıp olan serveti milyarlarca dolar. Kesin olan şu ki Pablo Escobar 1980’lerde Kolombiya devletine borç verebilecek kadar zengin ve güçlü birisiydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir