Kapat
amazon yagmur ormanlari

Güney Amerika’da bulunan Amazon Yağmur Ormanları dokuz ülke sınırları içerisinde uzanmakta. Yani Amazon Ormanları Gezi Turları‘na katılmak isterseniz ilk önce bu dokuz ülkeden birine yolculuk yapmanız gerekiyor. Bu ülkelerden yedi tanesi Türkiye’den vize talep etmiyor. İki ülkeye girmek içinse vize almak gerekiyor.

  • Brezilya
  • Peru
  • Kolombiya
  • Venezuela
  • Ekvador
  • Bolivya
  • Guyana (vize gerekli)
  • Surinam
  • Fransız Guyanası (vize gerekli)

Guyana ve Fransız Guyanası hem vize gerekliliği hem de diğer ülkelere göre biraz daha pahalı seçenekler sunması nedeniyle, özellikle sırf Amazon Turu yapmak için pek tercih edilecek ülkeler değil.

Bu dev ormanın en büyük kısmı %60’la Brezilya sınırları içerisinde. Peru ve Kolombiya dışındaki ülkelerde ise sadece kısmen bu ormanlar yer alıyor. Amazon Yağmur Ormanları için gezi turu arıyorsanız ilk tercih olarak Brezilya Amazonları, daha sonrasında ise Peru ve Kolombiya Amazonlarını düşünebilirsiniz.

Amazon Ormanları Nerede

Amazonlardaki yerleşim yerlerinin çok büyük kısmı bu yağmur ormanlarının ortasından geçen Amazon Nehri kıyısınca uzanmıştır. Peru’daki And Dağları’nın zirvesinden doğup kıta boyunca 6.400 km. uzanan Amazon Nehri, Brezilya’nın doğu kıyısından Atlas Okyanusu’na dökülüyor. Nehir kenarındaki yerleşim yerleri ilkel kabileler şeklinde değil günümüz modern yaşamına geçmiş topluluklardan oluşmakta. Yani Amazon Nehri kıyısında büyük bir kazan etrafında dans edip şarkılar söyleyen çıplak insanlar beklemeyin. ‘Amazon Yerli Kabileleri’ bu ormanın daha iç bölgelerinde yer alıyor.

Amazon Ormanları Gezilecek Yerler

Amazon ormanlarına nasıl gidilir ve Amazon yağmur ormanlarında nereler gezilip görülebilir?
Şimdi bu konulara kısa kısa biraz değinelim.

Güney Amerika kıtasının 1/3’ünü kaplayan, Türkiye’nin tam 7 katı büyüklüğündeki bu muazzam ormana kafanıza göre gidip gezeyim diyemiyorsunuz. Bunun iki önemli sebebi var;

Birincisi bu ormanlar bildiğimiz ormanlar gibi bir zemine ve araziye sahip değil. Büyük kısmında tarlada yürür gibi yürüyecek bir ortam yok yani. İkincisi ise tehlikeli olması.

Zemininin yüzde 20’sine hiçbir zaman güneş ışığı ulaşmayan sıklıkta bir ormandan bahsediyoruz. Bataklıklar, zehirli bitkiler, ölümcül hayvanlarla dolu bir ortam. Küçücük bir sivrisinek ısırığından ömür boyu felç kalma ihtimaliniz var.

Aynı zamanda dış dünyadan gelen misafirleri hiç hoş karşılamayan yerli kabileler mevcut. Doğal tehlikeler dışında, Amazon Nehri üzerinde ve orman içerisindeki gizli bölgelerde yoğun bir uyuşturucu trafiği olduğu söyleniyor. Bu sadece bilinen ve duyulan kısım. Kim bilir hiç bilmediğimiz daha ne tehlikeler mevcut. Yani “Hadi beyler Amazon’a gidip bi’ mangal çevirelim” deme şansınız yok. Ha gidersiniz belki ama bu seferde geri döner misiniz onun garantisi yok! Zaten Brezilya hükümeti bu toprakların büyük kısmını koruma altına alarak giriş yasağı getirmiş durumda.

Koruma altında diyoruz demesine ama Amazon ormanlarında her yıl çıkan yangınlar küçük bir ülkeyi haritadan silecek kadar büyük boyutlara ulaşabiliyor. Ayrıca ormanda kaçak yollarla sürekli kesim yapan, her yıl binlerce futbol sahası büyüklüğünde ağaçlık kesimi yok eden kaçak işçilerin ve çiftçilerin sonu getirilemiyor. Amazon ormanlarında, sadece 2019 yılının ilk yarısında 74 bin farklı yangın çıkmış ya da çıkartılmış!

Amazon Yangın Felaketi

İnsanoğlu olarak bu muhteşem ormanları yok etmekte son derece karalıyız gibi duruyor. Eğer hala ayaktayken Amazonları gidip görmek isterseniz hangi ülkelere ve bu ülkelerin hangi bölgelerine gitmeniz gerekiyor tek tek inceleyelim.

Brezilya Amazonları – Manaus

Amazon ormanlarının yarısından fazlasını içinde barındıran ülke Brezilya. Yağmur ormanlarını görmek için ilk ve en uygun seçenek burası. Brezilya’nın Amazonas eyaletindeki Manaus şehri bu bölgenin en büyük şehri ve başkenti konumunda. Bütçe açısından değerlendirecek olursak da yine en uygun yer Manaus olur diye düşünüyoruz. Brezilya Amazon Turu kapsamında ziyaret edebileceğiniz en iyi yer olan bu şehri Manaus Gezi Rehberi yazımızda detaylı şekilde inceledik.

BREZİLYA AMAZONLARI – MANAUS GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Brezilya Amazon Gezilecek Yerler

Peru Amazonları

Amazon ormanları gezisi için en ideal ülkelerden biri de Peru. Doğu sınırı boydan boya Amazon ile çevrili Peru’ya gitme sebebinizin sadece Amazon gezisi olmasına gerek yok. Çünkü dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Machu Picchu başta olmak üzere Peru, tüm dünya gezginlerini cezbeden muhteşem yerler barındırıyor.

Peru Amazonları için en çok tercih edilen iki merkezi nokta bulunuyor. Kuzey kesimdeki Iquitos ve Güney bölgedeki Puerto Maldonado şehirleri. Bu iki şehri içeren Peru Amazonları Gezi Rehberi yazımız için sizi şöyle alabiliriz.

PERU AMAZONLARI GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Iquitos Gezi Turları

Kolombiya Amazonları

Kolombiya’daki yağmur ormanlarının turistik olarak en popüler iki bölgesi bulunuyor.

  • Leticia
  • Puerto Narino

Leticia şehri ve Puerto Narino kasabası birbirlerine çok yakın konumdalar. Leticia, Kolombiya’nın en güney ucunda, Brezilya, Peru ve Kolombiya sınırlarının tam birleştiği yerde. Puerto Narino ise buraya tekneyle iki saate yakın bir uzaklıkta, daha batıda kalıyor.

Kolombiya Amazon Turu

Leticia’ya Nasıl Gidilir?

Buraya başta Peru-Iquitos ve Brezilya-Manaus’tan olmak üzere Amazon Nehri üzerindeki şehirlerden gemilerle ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda şehirde havalimanı da bulunuyor. Bogota, Cali, Medellin gibi Kolombiya içinden buraya sık sık yapılan uçak seferleri var. Yine Peru’dan haftanın belirli günleri uçak bulabilirsiniz. Leticia ile bitişik olan sınır komşusu ise Brezilya’nın Tabatinga şehri. Bu iki şehir arasında sınır geçişi olmadan gidip gelebiliyorsunuz. Ama Brezilya kesimi pahalıdır. Leticia konaklama için daha iyi bir seçenek.

Leticia ve Puerto Narino’da diğer Amazon bölgelerinde olduğu gibi günübirlik ya da konaklamalı Amazon Turları bulunuyor. Pirana avı, (göstermelik) yerli ziyaretleri, yürüyüş rotaları var. Leticia, Brezilya’nın Manaus ve Peru’nun Iquitos şehirlerinden sonra Amazon seyahatlerinin yapıldığı en popüler üç şehirden biri.

Kolombiya Amazon Gezi Rehberi

Bolivya Amazonları

Bolivya Amazon Turu için en popüler bölge ülkenin kuzeyinde bulunan Rurrenabaque kasabası. Burada turlar iki bölüme ayrılmış durumda. Biri Pampas Turu denilen, daha çok vahşi hayvanları görmeye yönelik yapılan geziler. Diğer ise Jungle Tur. Bu da adı üzerinde yağmur ormanlarını keşfetmeye yönelik daha çok doğa yürüyüşü ve tekne gezisi şeklinde olan bir tur. Pampas turun farkı diğerine göre biraz daha ekonomik olması.

Rurrenabaque

Burası Bolivya’nın kuzeyinde yer alan Beni Nehri üzerine kurulu küçük bir kasaba. Yağmur ormanlarının harika bir parçası olan Madidi Ulusal Parkı’nı (Madidi National Park) içinde barındırdığı için Bolivya Amazonları ziyaretinin merkez noktalarından biri.

Bolivya Amazon Gezisi

Rurrenabaque Nerede? Nasıl Gidilir?

Rurrenabaque, başkent La Paz’ın 400 km. kadar kuzeyinde yer alıyor. La Paz’da bulunan El Alto Uluslararası Havalimanı’ndan 45 dakika süren uçuşlar mevcut. Kara yolu ile gitmek isterseniz yine La Paz’dan bu bölgeye otobüsler var. Yol 400 km. olsa da Bolivya’nın şehir içi yollarının bile çok kötü olduğunu düşününce buraya giden yolun nasıl olabileceğini az çok tahmin edersiniz. Yol en ihtimalle 14-16 saat arası sürüyor ve epey tehlikeli kısımları var.

Madidi Ulusal Parkı (Madidi National Park)

Bu park Rurrenabaque kasabasından teknelerle yaklaşık 2-3 saatlik uzaklıkta yer alıyor. 19 bin km² alanı kaplayan Madidi Ulusal Parkı dünyada koruma altında tutulan en büyük parklardan bir tanesi. Binlerce farklı hayvan türü ve on binlerce çeşit bitki barındırıyor. Rurrenabaque’den alacağınız turlar ile parka ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Daha önceden La Paz, Sucre gibi şehirlerden de bu turları alabilirsiniz ama Rurrenabaque’den almanız fiyat açısından daha avantajlı olabilir. Bu turlar yine genelde 3-4 günlük paketler şeklinde oluyor ve yukarıda belirttiğimiz gibi Pampas Tur – Jungle Tur olarak ikiye ayrılıyor. Madidi Milli Parkı bitki ve hayvan çeşitliği bakımından dünyadaki en eşsiz bölgelerden bir tanesi.

Bolivya Gezilecek YerlerAmazon Gezi Turları

Bolivya Amazonları için alternatif bir seçenek, ülkenin en kuzeyindeki Madre De Dios Nehri üzerinde kurulu olan Riberalta şehri. Bu şehrin batısından yer alan Manuripi Amazon Kırsalı (Manuripi Heath National Amazon Reserve) adında yine koruma altından özel bir bölge bulunuyor. Burası tam Brezilya, Peru ve Bolivya Amazon ormanlarının kesiştiği noktada. Amazon Nehri üzerinden ya da havayolu ile ulaşım sağlanabiliyor.

Ayrıca Bolivya’nın doğu sınırında bulunan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Noel Kempff Mercado Ulusal Parkı ve Rios Blanco y Negro Kırsalı yine kısmi olarak yağmur ormanlarını barındırıyor. Bu iki bölge de muhteşem bir doğaya sahip olamalarına rağmen ulaşım zorluğu nedeniyle turistlerin çok sık uğrak noktası olmuyorlar. Gezi blogu yazılarında bu iki bölgeden pek bahsedilmez. Eğer yeni yerler keşfetme duygusuna sahipseniz, Bolivya’nın doğu sınırını bir kenara not edin deriz.

Bolivya Gezi Fotoğrafları

Ekvador Amazonları

Ekvador’un doğu sınırında, yağmur ormanlarının kısmen uzantısı bulunuyor. Ayrıca ülke içinde Amazon Nehri’nin kolları var ve Ekvador Amazon Turları için genellikle bu nehir kenarlarını tercih etmelisiniz. Bolivya Amazon gezisi için önemli noktalardan birisi Tena şehri.

Tena, başkent Quito’ya yaklaşık 200 km. mesafede ve karayoluyla ulaşım 4 saate yakın sürüyor. Şehrin havalimanı merkeze biraz uzak. Jumandy Havaalanı ile merkez arası en az 30 km. Haftada sadece birkaç kez uçak seferi yapılıyor. Hatta bu uçuşlar hala devam ediyor mu ondan bile emin değiliz. Gitme niyetiniz olursa mutlaka önceden sorgulayın. Tena şehrinden alacağınız turlarla Napo Nehri üzerindeki Amazon bölgelerine gidebiliyorsunuz. Diğer bölgelerde olduğu gibi günübirlik ve daha uzun süreli seferler var.

Napo ve Coca nehirlerinin buluştuğu noktada ise Francisco de Orellana (El Coca) şehri bulunuyor. Burası’da Ekvador Amazon gezisi için tercih edilebilecek noktalardan.

Yasuni Ulusal Parkı (Parque Nacional Yasuni) bölgede bulunan ve koruma altından olan en büyük park. Yasuni Ulusal Parkı dünyada en çok biyolojik çeşitlilik olan alanlardan biri. Tena ve El Coca’dan bu bölgeye turlarla gelebilirsiniz.

Ekvador Amazon Turları Yasuni Ulusal Parkı Nerede

Amazon Turları için yukarıda saydığımız beş ülke; Brezilya, Kolombiya, Peru, Ekvador ve Bolivya, Amazon yağmur ormanlarının en çok ziyaret edildiği bölgeleri içinde barındırıyor. Bunun haricinde, içinde kısmen Amazon bölgesi bulunan dört ülke daha var. Venezuela, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası.

Venezuela son yıllarda yaşadığı büyük ekonomik sıkıntılar, iç çatışmalar ve kaos ortamı nedeniyle gezginler için oldukça tehlikeli bir ülke. Guyana ve Fransız Guyanası ise hem Türkiye’den vize istemesi hem de güney sınırlarındaki yağmur ormanlarını barındıran yerlere ulaşımın çok zor olması (hatta birçok bölgeye kara yolu hiç yok) gibi sebeplerden turistik açıdan gezginlere pek seçenek vadetmiyor. Vizesiz gidilebilse de aynı şeyler Surinam için de geçerli. Tabi bunu sadece Amazon Turu açısından söylüyoruz. Yine de aklınızda bulunması için bu ülkelerdeki belli başlı ziyaret noktalarına başlıklar halinde değinmek istedik.

Fransız Guyanası Amazon Bölgesi

# Guyana Amazon Parkı (Parc Amazonien de Guyane): Ülkenin neredeyse yarısını kaplayan, koruma altındaki bir bölge. Resmi olarak Fransa’ya bağlı olduğu için ‘Avrupa Birliği sınırları içindeki en büyük park’ gibi ilginç bir özelliği bulunuyor. Bölgeye tur ayarlayabilmek için en uygun yer başkent Cayenne.

Fransız Guyanası Gezi Rehberi

Surinam Amazon Bölgesi

# Sipaliwini Bölgesi: Ülkenin güneyinde, Brezilya sınırında bulunan yağmur ormanlarına kara yolu yok. Özel küçük uçaklar ile ulaşım sağlayıp, jip ve teknelerle yapılan turlara katılabilirsiniz. Tur araştırması için en uygun yer başkent Paramaribo.

Guyana Amazon Bölgesi

Ülkenin Brezilya sınırındaki yağmur ormanlarında küçük köyler dışında hiçbir yerleşim yeri ya da kara yolu bulunmuyor.

Venezuela Amazon Bölgesi

Venezuela, Angel Falls ve Roraima Dağı gibi dünyada ender görülen doğal güzelliklere sahip olsa da bu bölgeler tam olarak Amazon sınırlarına giriyor sayılmaz. Venezuela’nın en güneyinde Brezilya sınırında, Venezuela Amazon bölgesi diyebileceğimiz ve koruma altında olan iki önemli yer var.

# Parima Tapirapeco Ulusal Parkı (Parque Nacional Parima Tapirapeco​)
# Serrania de la Neblina Ulusal Parkı (Parque Nacional Serrania La Neblina)

Amazon Tur Firmaları

Amazon ormanları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz şu iki yazımıza da göz atabilirsiniz.

AMAZON ORMANLARI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY! (TIKLAYIN)

AMAZON ORMANLARI’NDA YAŞAYAN KABİLELER (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir