Kapat
Aksaray İli Nasıl Bir Yer?

Kapadokya bölgesinde bulunan Aksaray ilimiz, dünyanın en görkemli ve en güzel doğa harikalarından birine ev sahipliği yapıyor. Ihlara Vadisi… Gidip göremeyenler belki abarttığımızı düşünebilirler ama bu fikriniz Ihlara’yı görmenizle değişecektir. Ihlara Vadisi, içinde yerleşim yeri olan, dünyanın en büyük ikinci vadisi olarak gösteriliyor. Kurak ve çorak bir yapısı olan Kapadokya’da yemyeşil bir cennet köşesi.

Aksaray ayrıca devasa yeraltı şehirlerine, Hasan Dağı gibi Anadolu’nun en heybetli zirvelerinden birine, Tuz Gölü, Nora Antik Kenti, Eğri Minare gibi gezip görmeniz gereken daha birçok yere sahip. Anadolu’nun mütevazi şehirlerinden biri olan Aksaray, tarihi ve kültürel değerleriyle önemli bir ilimiz.

Aksaray’ın il olarak tanınması çok eskilere dayanmadığı için, “Aksaray il mi, ilçe mi? Aksaray il olmadan önce nereye bağlıydı?” gibi sorular bazen kafa karıştırabiliyor. Birazdan Aksaray’ın tarihini kısaca özetlerken bu konuya da açıklık getireceğiz.

Peki Aksaray nasıl bir şehir? Aksaray’da memur ve öğrencileri nasıl bir yaşam bekliyor? Ekonomisi, iklimi, ulaşım olanakları nasıl? Aksaray mutfağında hangi lezzetler var? Sırayla inceleyelim..

Kapadokya Vadileri

Aksaray Nerede? Nasıl Gidilir?

Aksaray, İç Anadolu’nun orta kesiminde, Kapadokya yöresinde yer alan illerimizden biri. Aksaray’ın komşuları; kuzeyde Kırşehir ve Ankara, kuzeydoğuda Nevşehir, güneydoğuda Niğde, batıda ise Konya’dır. Ayrıca kuzeybatıda Tuz Gölü’ne uzun bir sınırı bulunur.

Aksaray ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Aksaray Karayolu Ulaşımı;
Anadolu’nun merkezi bir konumunda bulunan Aksaray’a Türkiye’nin her bölgesinden kara yolu ile ulaşım mümkündür. Aksaray; Kayseri, Konya, Ankara gibi büyük şehirlerle çevrili olduğu için otobüs seferleri ile şehre ulaşmak kolaydır. Aksaray otogarı, şehir merkezinde Hacılarharmanı Mahallesi’nde bulunuyor. Terminalden şehir merkezinin farklı noktalarına ve çevre ilçelere servis/otobüs imkanları mevcut.

  • İstanbul – Aksaray arası yaklaşık 680 kilometre ve 7 saat 30 dakika.
  • Ankara – Aksaray arası yaklaşık 230 kilometre ve 2 saat 30 dakika.
  • İzmir – Aksaray arası yaklaşık 700 kilometre ve 8 saat.
  • Antalya – Aksaray arası yaklaşık 460 kilometre ve 5 saat 40 dakika.
  • Rize – Aksaray arası yaklaşık 800 kilometre ve 10 saat.
  • Kayseri – Aksaray arası yaklaşık 160 kilometre ve 2 saat.

# Aksaray Havayolu Ulaşımı;
Aksaray il sınırları içinde havalimanı bulunmuyor. Aksaray’a uçak yolculuğu yapmak için tercih edebileceğiniz en yakın yer Nevşehir Kapadokya Havalimanı.

Nevşehir Kapadokya Havalimanı ↔ Aksaray merkez arası yaklaşık 80 km. ve 1 saat uzaklıkta. Bu havaalanı içinde Aksaray’a ulaşım sağlayan servis hizmeti var. Ayrıca araç kiralama ve taksi de kullanabilirsiniz.

Kısaca Aksaray Tarihi

Aksaray’ı da kapsayan Kapadokya yöresinde ilk izler M.Ö. 7000’li yıllara, yani Neolitik Çağ’a kadar uzanıyor. Bu dönemde Aksaray’da çeşitli yerleşim izlerine rastlanıyor.

M.Ö. 3000 ile 2000 yılları arasında, Anadolu’nun bu kesimindeki yerleşimciler Hatti Uygarlığı olmuştur. M.Ö. 1700’lerde ise Anadolu’ya hakim olan Hitit Devleti’nin Aksaray’ı da içine aldığı düşünülüyor. M.Ö. 13. yy’a kadar süren bu hakimiyet sırasında bölgeye yeraltı şehirleri ve tüf tabakalarla kaplı kayalara oyulmuş yerleşim alanları yapılmıştır.

7. yüzyıl sonlarına doğru bölgeye sığınmak için akın eden Hristiyanlar, bu yöredeki yerleşim yerlerinin sayılarını artırmıştır.

1080 yılından sonra Anadolu Selçuklu Devleti’ne katılan Aksaray, bu dönemde Selçukluların askeri üssü konumuma gelmiştir. Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan zamanında Aksaray’a kervansaraylar, medreseler, zaviyeler yaptırılmıştır. II. Kılıç Arslan bölgeye ayrıca büyük bir saray da yaptırmış, bu sarayla birlikte Arkhelais olan kentin ismini Aksaray’a çevirmiştir.

Aksaray; İlhanlı, Danişmentli ve Karamanoğulları yönetimlerinin ardından 1470 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na dahil olmuştur.

İstanbul fethedildiği dönemde, İstanbul nüfusunun büyük bölümü yöreyi terk etmişti. Fatih Sultan Mehmet’in talimatıyla, İstanbul’dan boşalan nüfusun yerine Aksaray halkının bir bölümü getirilip yerleştirildi. İstanbul’da bulunan Aksaray semtinin ismi de buradan gelmektedir.

Aksaray Nereye Bağlıydı? Aksaray Ne Zaman İl Oldu?
Aksaray, Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar Karaman’a bağlı bir kaza, Kanuni’den sonra ise Konya’ya bağlı bir sancaktı. 1920’de il olan Aksaray, 1933 yılında il olmaktan tekrar çıkartılıp Niğde’ye bağlı bir ilçe olmuştur. Sonraki 56 yıl boyunca Niğde’nin bir ilçesi olan Aksaray, 15 Haziran 1989 yılında ise tekrar il olarak kabul edilmiştir.

Aksaray Eski Resimleri

Aksaray Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Aksaray’ın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 420 bin kişidir.
Plaka Kodu: Aksaray’ın plaka kodu: 68
Telefon Kodu: Aksaray’ın telefon kodu: 0382
Posta Kodu: Aksaray’ın posta kodu: 68000
Yüz Ölçümü: Aksaray’ın yüz ölçümü: 7.626 km²

Aksaray Belediyesi Web Sitesi: www.aksaray.bel.tr
Aksaray Belediyesi Telefon: 444 55 68

Aksaray Valiliği Web Sitesi: www.aksaray.gov.tr
Aksaray Valiliği Telefon: 0 (382) 213 50 20

Aksaray İlçeleri;

  • Ağaçören
  • Eskil
  • Gülağaç
  • Güzelyurt
  • Ortaköy
  • Sarıyahşi
  • Sultanhanı

Aksaray Nasıl Bir Şehir?

Aksaray Ekonomisi

Aksaray il topraklarının yarıya yakın bölümü tarım arazisi için uygundur ve il nüfusunun dörtte üçüne yakın kesimi tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlar. Aksaray’da üretilen tarım ürünleri ağırlıklı olarak; baklagiller, endüstriyel bitkiler, başta buğday olmak üzere hububat çeşitleri ve sebze-meyve üzerinedir.

Hayvancılık alanında ise koyun yetiştiriciliği ilk sırayı alır. Bunun dışında az da olsa tiftik ve kıl keçisi ile kümes hayvancılığı yapılır.

Aksaray, sanayi üretiminde ise henüz gelişme aşamasındadır. Tarıma dayalı gıda sanayi, maden sanayi, otomotiv sanayi, metal eşya ve makine imalatı sanayi gibi dallarda üretim yapılır. Ayrıca küçük beldelerde halı ve kilim dokumacılığı yaygındır.

Tuz Gölü Aksaray

Aksaray’ın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Yaklaşık bin metre rakımda bulunan Aksaray topraklarının büyük bölümü düzlük arazidir. Özellikle kuzey-güney ekseni boyunca şehir boydan boya büyük ovalarla kaplıdır. En önemli iki yükseltisi Hasan Dağı ve Ekecik Dağı’dır.

Bir bölümü Tuz Gölü havzasında bulunan Aksaray, deniz etkisinden tamamen uzaktır ve karasal iklime sahiptir. Aksaray’da gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı yüksektir. Kış mevsimleri oldukça soğuk ve yağışlıdır. Yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Aksaray’ın bitki örtüsü mera, otlak ve çayırlarla kaplıdır. Toprakları tarım arazisi olarak kullanılmaya son derece elverişlidir.

Aksaray’ın kuzeybatı sınırını çeviren Tuz Gölü, Türkiye’nin en büyük ikinci gölüdür. Bu göl dışarıya akıntısı bulunmayan kapalı bir havza gölü özelliği taşır. Toplam yüz ölçümü 1500 km² olan Tuz Gölü’nün 400 km²’lik kısmı Aksaray il sınırları içinde yer alır.

Aksaray Coğrafyası ve İklimi

Aksaray Mutfağı ve Aksaray’a Özgü Yemekler

Aksaray ilinin en büyük geçim kaynaklarının hayvancılık ve başta buğday olmak üzere hububat üretimi üzerine olduğunu belirtmiştik. Bu durum Aksaray mutfağının daha çok et, süt ve buğday ile yapılan yiyeceklerle şekillenmesini sağlamış. Mesela Aksaray yöresel yemeklerinde yufkanın yeri ayrıdır. Börek çeşitleri, erişte, çörek ve sıkma gibi ürünler oldukça lezzetlidir. Aksaray’ın bağ bahçelerinde yetişen zengin sebze meyve türleri de Aksaray mutfağını çeşitlendirir.

Aksaray ilimizin yöresel mutfağında hazırlanan bazı yemek çeşitleri şöyle;

  • Bamya Çorbası
  • Sıkma
  • Aksaray Tava
  • Soğanlama
  • Mantarlı Bulgur Pilavı ve Kuskus Pilavı
  • Papara
  • Çiğleme
  • Karıştırma
  • Dolma Mantı
  • Sarığı Burma (Katmer)
  • Dolaz
  • Soğan Dolması ve Ayva Dolması

Aksaray Yemekleri

Memur ve Öğrenciler İçin Aksaray Nasıl Bir Yer? Aksaray’da Yaşam

Aksaray ilimizde 2006 yılında kurulmuş olan Aksaray Üniversitesi yer alıyor.

Aksaray Üniversitesi’nin kampüsü şehir merkezine yakın konumda ve ulaşım sorunu bulunmuyor. KYK ve özel yurt imkanları oldukça iyi. Aksaray ilinin, sahip olduğu toprak yapısı nedeniyle ağaç yetiştirmeye çok uygun bir arazisi yok. Bu nedenle bol ağaçlı, yeşillikler içinde bir kampüs beklentiniz olmasın. Ama kampüsün düzenli, estetik ve temiz bir çevre düzenlemesi var.

Aksaray küçük bir şehir ve sosyal imkanlar kısıtlı. Her küçük şehirde olduğu gibi burada da öğrencilerin genel olarak vakit geçirdikleri bir mecburiyet caddesi var. Merkezdeki Kafeler Caddesi. Aksaray’da öğrencilerin okuldan arta kalan zamanlarda takıldıkları mekanlar hep bu kesimde. Ayrıca doğa ve tarih turlarına ilginiz varsa, Kapadokya gibi müthiş bir coğrafyaya çok yakın konumdasınız. Günübirlik olarak Niğde, Nevşehir ve Kayseri gibi çevre illere gidebilirsiniz. Ayrıca Ankara, Konya, Adana ve Mersin gibi illere de oldukça yakındır.

Aksaray klasik bir memur şehridir. Merkezi, ilçelerine göre daha uygun ve avantajlıdır ama ilçeleri arasında da büyük farklar yoktur. Memurlar için söylemek gerekirse, Aksaray’da en fazla olumlu yorum alan ilçeler Güzelyurt ve Gülağaç’tır. Genelde memurların birbirlerine tavsiye ettikleri bölgeler buralar ve merkez oluyor.

Aksaray’ın kışı çok serttir, yazları da epey kurak geçer. Tam bir karasal iklim şehridir yani, ortası yok.

Aksaray ucuz mu, pahalı mı? Ekonomik anlamda ise Aksaray’a ucuz ya da pahalı bir şehir demek biraz yanıltıcı olur. Aksaray ev ve yurt kiraları, ulaşım ve temel ihtiyaç giderlerinde ortalama bir Anadolu şehridir. Ne eksik, ne fazla. Şehir dışına çok fazla çıkmadığınız müddetçe Aksaray’da hem öğrenci hem memur kesimi için tasarruflu bir hayat sürdürülebilir. Ama muadillerine göre çok da ucuz diyemeyiz.

KAPADOKYA GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Aksaray'da Öğrenci Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir