Kapat
Jaguar

Amazon ormanları dünyada eşi benzeri olmayan harika tabiatıyla bizi kendine ne kadar hayran bıraksa da, aynı zamanda içerisinde birbirinden ölümcül hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Dışarıdan bakıldığında yemyeşil, sessiz, sakin ve durağan gözüken bu ağaç okyanusunun içerisi ise hiç göründüğü gibi durağan değil. Medeniyetten uzak kendi halinde yaşayan kabileleri, Amazon Nehri kıyılarında kurulu kasabalarda yaşayan yerlileri, on binlerce çeşit bitki türünün yanında Amazon ormanları, gezegenimizde çok fazla rastlayamayacağımız bazı vahşi hayvan türlerini barındırıyor.

Bölgede yaşayan canlılar ve hayvan türleri o kadar fazla ki birçoğu hala keşfedilmeyi bekliyor.

Amazon Yağmur Ormanları’nda yaşayan en tehlikeli vahşi hayvan türlerine yakından bakalım.

Zehirli Ok Kurbağası

zehirli ok kurbagasi

Ortalama 2,5 cm’lik boyuna rağmen dünyanın en zehirli hayvanı bu kurbağalardır. Zehirli ok kurbağasının şu ana kadar keşfedilmiş 200’e yakın türü bulunmakta. En zehirli olanları, boyu en küçük ve en renkli olanlarıdır. Bir insana dokunduktan sonra 400 farklı alkali zehir yaymaya başlar. Kanınıza karışırsa saniyeler içinde ölürsünüz. En iyi ihtimalle felç olursunuz. Boyları 1,5 ila 6 cm. arasında değişip, ağırlıkları 2-10 gr. arasında olan zehirli ok kurbağalarının bir tanesi tek seferde onlarca insanı öldürebilecek zehir taşımaktadır.

Eskiden bölgedeki yerliler ava çıkarken oklarının ucunu bu kurbağanın derisine sürüp giderlermiş. O yüzden ismi Zehirli Ok Kurbağası olarak biliniyor.

Derilerinin çok parlak renkli olması yırtıcı hayvanlara ‘ben çok zehirliyim, bana bulaşma yanarsın’ mesajı veriyor. Zehirli ok kurbağası Amazon ormanları en tehlikeli hayvanlar listesinin üst sıralarında bulunuyor.

Payara (Vampir) Balığı

amazon ormanlarinda yasayan hayvanlar

Balık yemeyi seven insanlar olduğu gibi, insan yemeyi seven balıklar da olabilir mi? Amazon ormanları vahşi hayvanları deyince akla ilk gelen türlerden biri Payara yani Vampir Balığı. Bu balık ortalama 30 cm. uzunluğunda, korkunç alt çene dişleriyle en tehlikeli hayvanlardan biridir. Piranalar da dahil olmak üzere kendisinden küçük balıklarla beslenen Payara’nın bir diğer ismi Vampir Tetra’dır.

Bugüne kadar (2020) kayıtlara geçmiş en büyük Vampir Balığı, 2016 yılında Brezilya’daki Xingu Nehri’nde yakalanmıştır ve boyu 98 cm’dir.

Anakonda

Dünyanın en büyük yılanı

Boyları 8-10 metreye yaklaşan, dünyanın en uzun ve en büyük yılanlarıdır. Avını enlemesine sarıp boğarak öldürür. Zehirli değildir. Geyik, timsah, inek dahil her türlü hayvanı sarıp öldürebiliyor. Özellikle Yeşil Anakonda olarak bilinen türü 200 kilodan daha ağırdır. Anakondalar hızlı hayvanlar değildirler ve durduk yere bir insana saldırdığı görülmemiştir. En azından çok aç değillerse. Ancak ormanda bu büyüklükte bir yılanla karşı karşıya gelirseniz muhtemelen büyük bir şok yaşayacak ve çok yavaş hareket edeceksiniz. Bu sizi bir av haline getirebilir. O nedenle nadiren de olsa medyada insan yediğine dair haberler dolaşabiliyor. Anakonda, Amazon ormanlarıyla özdeşleşmiş bir hayvan.

Pirana

Pirana Balığı Amazon

Küçük ama çok yırtıcı olan bu balık türü otobur ve etobur olarak iki sınıfa ayrılıyor. Tatlı su balığıdır ve denizde yaşayamazlar. Otobur olanı saldırgan değildir ama etobur olanı oldukça tehlikelidir. Boyları küçük olsa da sivri dişleriyle sudaki avlarını çok seri hareketlerle lime lime ederler. Grup halinde çalıştıkları için daha tehlikeli olurlar. Brezilya’nın doğusundan görülen ve boyları 60 cm’ye yaklaşan Kara Pirana, türünün en büyükleridir.

Candiru

Amazon Nehri'nde Yaşayan Balıklar

Amazon Nehri’nde yaşayan bir parazit balık türüdür. Normalde boyları çok küçük olan bu kan emici canavarlar emdikleri kan sayesinde 40 cm’ye kadar büyüyebilirler. Saydam yapıda olduğu için suda görülmesi çok zordur. Vampir kılıklı bu balıklar suda yakaladıkları canlıların üreme organlarından ve süzgeçlerinden içeri boşaltım sistemlerine girer ve kan emmeye başlarlar. Düşünmesi bile tüylerimizi ürperten bu balık, Amazon Nehri kıyılarında bolca bulunuyor. O sebeple buralarda tenha bir yer bulup, tuvalet ihtiyacınızı giderirken tekrar düşünmenizde fayda var. 🙂 Doktor müdahalesi ile çıkartılmazsa sonuç ölümcül olabiliyor.

Kuş Yiyen Goliath (Goliath Birdeater)

Kuş Yiyen Goliath (Goliath Birdeater)

Tarantula cinsinden olan Goliath Birdeater, bir diğer ismiyle Theraphosa Blondi dünyanın bilinen en büyük birkaç örümceğinden biridir. Boyut olarak rakibi Venezuela’da görülen ve yine Tarantula cinsinden olan Theraphosa Apophysis örümceğidir. Bölgeye özgü bu örümceklerin vücutları 12 cm, bacak boyları ise 30 cm’lere kadar uzanıyor. Derin yuvalarda ve bataklık bölgelerde bulunan Kuş Yiyen Goliath (Goliath Birdeater) solucan, böcek, fare, yılan ve kertenkele gibi hayvanlarla besleniyor. Tehlike anında tıslamaya benzer ses çıkartır, ön ayaklarını kaldırarak saldırı pozisyonuna geçerler. Tahriş edici tüyleri ve ısırıkları vardır ama insana karşı etkili ölümcül zehirleri yoktur. Onun için, olur da Amazon ormanlarında karşınıza çıkarsa bu şirin yaratığı kucağınıza alıp sevebilirsiniz. 😉

Dişiler 25 yıl kadar yaşarken, erkekleri 5-7 yıl arasında yaşarlar. Goliath Birdeater gündüzleri pek ortalarda gözükmez, geceleri avlanmaya çıkarlar.

Boğa Köpekbalığı (Bull Shark)

Boğa Köpekbalığı

Hem tatlı hem tuzlu sularda yaşayabilen, dünyanın en tehlikeli köpekbalığı türlerinden biridir. Boğa Köpekbalığı’nın testosteron düzeyi o kadar yüksektir ki en ufak bir yanlış harekette hemen saldırgan hale geliyor. Çok agresif ve saldırgan bir tür. Fok balığından deniz aslanına, ayı balığından kaplumbağaya kadar sudaki hemen her tür canlıyla beslenir. Her tür suda yaşayabildiği için insanlarla karşılaşma ihtimali vardır ve insanlara karşı da saldırgan tutumunu gösterir.

Erich Ritter ismindeki köpekbalığı araştırmacısı, 2002 yılında Boğa Köpekbalığı türü üzerinde bir belgesel araştırması yaparken, kameralar önünde ve kayıt anında saldırıya uğrayıp bir bacağını kaybetmişti. Boğa Köpekbalığı Amazon ormanlarının ev sahipliği yaptığı en etkili canavarlardan biridir.

Harpy (Harpia) Kartalı

Harpy Harpia Kartali

Güney Amerika’ya özgü bu kuş türü, 2,5 metreye yakın kanat uzunluğu ve 8-10 kilo arasındaki ağırlığıyla Amazon ormanlarının en tehlikeli hayvan türlerinden biridir. Tembel hayvan ve maymun başta olmak üzere kendi ağırlığına yakın her türlü canlıyı av olarak görüp saldırabilir. Tırnak uzunluğu 13 santimi bulan Harpia Kartalı, Amazon’un gökyüzündeki ölüm makinasıdır.

Elektrikli Yılan Balığı

Amazon Ormanlarında Yaşayan Hayvanlar

Elektrikli yılan balığı iletişim kurmak, yön bulmak, bazı durumlarda avlanmak ve kendini korumak için elektrik üretebilen organlara sahip çok sıra dışı bir türdür. Saliseler içinde tam 600 voltluk elektrik akımı üretebilen bu balığın boyu ortalama bir insan kadar olabiliyor. Bir timsahı bile acı vererek rahatça öldüren elektrikli yılan balığı, insanlar içinde son derece ölümcül olabilecek bir hayvan.

Siyah Kayman (Black Caiman)

En Tehlikeli Timsah Türü

Amazon yağmur ormanları vahşi hayvanları listesinin en bilinenlerinden biridir. Siyah Kayman, Alligator ailesinden çok büyük bir timsah türüdür. Koyu renkli, pullu bir cilde sahip olan Siyah Kayman’ın boyu 5 metreyi bulmaktadır. Bu kara ölüm makinesi kendi türü dahil gördüğü her canlıya saldırıp avlama gücüne sahiptir. Saatlerce hiç kıpırdamadan durabilen Siyah Kayman’ın av menziline giren canlıların hayatta kalma şansı çok düşüktür.

Jaguar

Jaguar Ve Timsah Saldirisi

Aslan ve kaplandan sonra kedigiller ailesinin en büyük üçüncü üyesidir. Baştan aşağı karizma olan bu hayvanın en sık bulunduğu yerler nehir kenarları. Tek başlarına avlanırlar. Dış görünüş olarak leopara benzese de ondan çok daha güçlü ve tehlikelidir. Ormanda Jaguarla karşılaşma ihtimaliniz çok düşüktür. İnsanlara karşı bir garezi yoktur ama olur da karşı karşıya gelirseniz topuklayın diyemeyeceğiz. Çünkü bir Jaguara karşı yapabileceğiniz pek bir şey yok. Kendisi süratinin yanında mükemmel bir yüzücüdür. Bu sebeple, görmemiş gibi, çaktırmadan yolunuza devam etmek daha mantıklı. Timsah avladığı gibi kaplumbağa kabuklarını da çekirdek gibi kırabiliyor. Kedi canını yediğimiz Jaguar, Amazon hayvanlarının asil liderlerinden.

En Tehlikeli Hayvan Hangisi?

Amazon ormanları en tehlikeli hayvanlar listesi bu şekilde ama aslına bakarsanız Amazon ormanlarında bir insan için en tehlikeli hayvan sivrisinektir. Evet bildiğimiz minicik bir sivrisinek. Taşıdıkları virüslerle birçok hastalık yayan sivrisinekler her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Amazon ormanlarında yaşayan bazı sivrisinek türleri özellikle çok tehlikeli. Sıtma, dang humması, sarı humma, zika virüsü gibi hastalıkları bir ısırışta bulaştırabiliyorlar. Ve bu hastalıkların bazılarının henüz kesin tedavisi de bulunabilmiş değil.

Amazon ormanlarında bir jaguarın saldırısından mucizevi bir şekilde kurtulmayı başardım diye sevinirken küçücük bir sivrisineğin ısırığıyla hayatınızı kaybedebilirsiniz.

sivrisineklerden bulasan hastaliklar

Peki Amazon ormanlarına giderken sivrisineklerden korunmak için ne yapmalı? Bulaştırabilecekleri hastalıklar ve bu hastalıklara karşı gerekli aşılar neler? Amazon ormanları hakkında her türlü detaylı bilgiyi verdiğimiz şu yazımızda cevapları bulabilirsiniz.

AMAZON ORMANLARI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY! (TIKLAYIN)

Amazon yağmur ormanları hayvanları konulu yazımızı burada sonlandırıyoruz. Umarız faydalı bir içerik olmuştur.

“Amazon Ormanları’nda Yaşayan Vahşi Hayvanlar” üzerine 1 yorum

  1. çağın says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir