Kapat
Bartın Hakkında Bilgi

Bartın.. Köklü tarihi, yemyeşil ormanları, asırlık çınarları, renkli ahşap evleri, dar sokakları ve turistik mekanları ile Karadeniz’in küçük ve şirin sahil şehri..

Yaz, kış demeden yerli-yabancı turistlerin ilgisini çeken Bartın, milli parkları, şelaleleri ve tertemiz sahilleriyle ülkemizin doğa harikası bölgelerinden biri. Özellikle Amasra ilçesi, Batı Karadeniz’in en dikkat çeken tatil beldelerinden biri haline gelmiş durumda. Küçük bir şehir olsa da, sahip olduğu tarihi ve turistik değerleriyle Türkiye’nin önemli bir ili burası.

Peki Bartın nasıl bir şehir? Öğrenci ve memurlar için Bartın’da yaşam nasıl? Bartın’ın ekonomisi, tarihi, iklimi ve yöresel mutfağı hakkında bilgiler vereceğimiz yazımıza başlayalım.

Amasra Hakkında Bilgi

Bartın Nerede? Nasıl Gidilir?

Bartın, Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde yer alıyor. Bartın’ın komşuları; güneyde Karabük, batıda Zonguldak, doğuda ise Kastamonu’dur. Şehrin kuzey sınırı ise Karadeniz ile çevrilidir.

Bartın ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Bartın Karayolu Ulaşımı;
Batı Karadeniz’de yer alan ve Marmara Bölgesi’ne yakın bir konumda bulunan Bartın’a kara yolu ulaşımı son derece kolaydır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Trabzon gibi büyük şehirlerden Bartın’a düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Bartın Otogarı (Bartın Otobüs Terminali) şehir merkezinin yaklaşık 8 km. güneyinde, Tuzcular Mahallesi’nde bulunuyor. Servis ve toplu taşıma araçları ile otogara ulaşım sağlanabiliyor.

  • İstanbul – Bartın arası yaklaşık 450 kilometre ve 5 saat 30 dakika.
  • Ankara – Bartın arası yaklaşık 300 kilometre ve 3 saat 30 dakika.
  • İzmir – Bartın arası yaklaşık 800 kilometre ve 9 saat.
  • Adana – Bartın arası yaklaşık 780 kilometre ve 9 saat 20 dakika.
  • Eskişehir – Bartın arası yaklaşık 400 kilometre ve 6 saat.
  • Trabzon – Bartın arası yaklaşık 760 kilometre ve 10 saat.

# Bartın Havayolu Ulaşımı;
Bartın il sınırları içerisinde herhangi bir havaalanı bulunmuyor. Bartın’a uçuş yapabileceğiniz en yakın nokta, şehir merkezine 35 km. uzaklıktaki Zonguldak (Çaycuma) Havalimanı. Bartın ile Zonguldak Çaycuma Havaalanı arasındaki ulaşım ve transfer işlemleri özel servisler ile sağlanıyor. Yol yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Zonguldak Çaycuma Havaalanı Telefon: 0 (372) 618 24 57

# Bartın Denizyolu Ulaşımı;
Şehir merkezine yaklaşık 11 km. mesafede bulunan Bartın Limanı, yük ve yolcu taşımacılığında uluslararası liman olarak hizmet veriyor. Topluca Köyü sınırları içinde bulunan bu liman, aynı zamanda yük ve yolcu giriş-çıkış gümrük kapısıdır.

Bartın’da bulunan diğer ticari liman, iskele ve barınaklar;

  • Amasra Limanı
  • Askeri İskele
  • Tarlaağzı Balıkçı Barınağı
  • Tekkeönü Balıkçı Barınağı
  • Kurucaşile Balıkçı Barınağı
  • Akkonak Limanı

Bartın Liman Başkanlığı Telefon: 0 (378) 238 61 51
Amasra Liman Başkanlığı Telefon: 0 (378) 315 10 05

Kısaca Bartın Tarihi

Bartın’daki ilk yerleşimcilerin, M.Ö. 14. yy’da bu bölgede hakimiyet kuran Gaşkalar (Kaşkalar) ile hemen ardından M.Ö. 13. yy’da bölgeye gelen Hititler olduğu tahmin ediliyor. Sonraki dönemde Karadeniz’e yayılan Bitinyalılar ve Paflagonyalılar, Bartın yöresini bölüşmüşlerdir. M.Ö. 12. yy’da ise bu iki uygarlığın elindeki topraklar Frigler ile Fenikelilerin eline geçmiştir.

M.Ö. 12. yy’dan sonra Anadolu’da değişen güç dengeleri, Bartın’daki yönetimleri de etkilemiştir. Fenikeliler bölgeyi terk ettikten sonra Bartın, M.Ö. 7. yy’da Kimmerlerin, M.Ö. 6. yy’da Lidyalıların ve Perslerin, M.Ö. 334 yılında ise Makedonya Kralı Büyük İskender’in hakimiyetine girmiştir. Bartın bu dönemlerde koloniler arasında sürekli el değiştirmiş, iç karışıklıkların artması sonucu M.Ö. 279 yılında Pontus Krallığı’na dahil olmuştur.

M.Ö. 70’li yıllara gelindiğinde Bartın yöresi önce Roma, daha sonra Bizans hakimiyetine girmiştir. Bu süreçte sayısız akınların hedefi olan bölge, yine de uzun yıllar Bizans yönetiminde kalmıştır. 1084 yılında Kutalmışoğlu Süleyman Bey tarafından bölge bir süre Türk topraklarına katılsa da, 1. Haçlı Seferleri sonrası Karadeniz sahilinin büyük bölümü tekrar Bizans’ın eline geçmiştir.

Bartın ve çevresindeki Türk hakimiyeti, 11. yy. sonlarında Anadolu Selçukları ile başlamıştır. 200 yılı aşkın Selçuklu yönetimi sonrası bölge önce Candaroğulları Beyliği, daha sonra Osmanlı sınırlarına dahil olmuştur. 1402 yılındaki Ankara Savaşı sırasında kent, kısa bir süre İsfendiyaroğlu Beyliği’nin eline geçmiş fakat Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı Donanması, 1461’de Amasra’ya çıkartma yaparak bölgeyi geri almıştır.

Bartın, 1692 yılına kadar Anadolu Beylerbeyliği’ne bağlı Bolu Sancağı sınırları içinde yer aldı. 1692 – 1811 arasında Voyvodalıkla yönetildi. 1811 yılında tekrar Bolu Sancağı’na bağlanan Bartın, 1867’de ilçe oldu. 1920 yılında Zonguldak Sancağı’na bağlanan kent, 1924’de Zonguldak’ın il olmasıyla bu ilin ilçesi yapıldı. Nihayetinde 1991 tarihinde çıkan yasa ile Bartın, il statüsüne geçti.

Bartın İsmi Nereden Gelmiştir? Bartın Adının Kaynağı

Bartın Irmağı’nın Antik Çağ’daki ismi olan Parthenios, ‘muhteşem akan su’ anlamına geliyor. Bu suyun yanı başına kurulan şehrin adı ise Parthenia’dır. Homeros’un İlyada Destanı’nda ve Amasyalı Strabon’un bir eserinde de geçen Parthenia şehrinin ismi, zaman içinde değişime uğrayarak Bartın haline gelmiştir.

Bartın Eski Fotoğrafları

Bartın Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Bartın’ın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 200 bin kişidir.
Plaka Kodu: Bartın’ın plaka kodu: 74
Telefon Kodu: Bartın’ın telefon kodu: 0378
Posta Kodu: Bartın’ın posta kodu: 74000
Yüz Ölçümü: Bartın’ın yüz ölçümü: 2.120 km²

Bartın Belediyesi Web Sitesi: www.bartin.bel.tr
Bartın Belediyesi Telefon: 0 (378) 227 10 25

Bartın Valiliği Web Sitesi: www.bartin.gov.tr
Bartın Valiliği Telefon: 0 (378) 227 10 43

Bartın İlçeleri;

  • Amasra
  • Kurucaşile
  • Ulus

Amasra Nasıl Bir Yer?

Bartın Ekonomisi

Bartın ekonomisindeki en büyük pay tarım ve hayvancılık sektörlerine ait. Şehrin iklimi tarım için çok elverişlidir fakat tarıma uygun arazilerin engebeli ve küçük parçalar halinde olması, makine kullanımına ve dolayısı ile geniş çaplı üretime engel oluşturuyor. Böyle olunca da düşük verim ve yüksek maliyet nedeniyle Bartın’da tarım gelişim gösteremiyor.

Bartın’da yapılan tarımsal üretim daha çok hububat, yem bitkileri ve sebze, meyve üzerine yoğunlaşıyor. İlin başlıca tarım ürünleri; buğday, mısır, domates, kara lahana ve biberdir.

Hayvancılık sektöründe ise, küçükbaş ve büyükbaş yetiştiriciliği, bal üretimi ve balıkçılık ön plana çıkıyor.

Bartın, sanayi alanında henüz gelişme aşamasında olan bir il. Taş kömürü üretimi uzun zamandır Bartın sanayisinin can damarını oluşturuyor. Şehrin sahil kesiminde Tarlaağzı, Amasra, Kurucaşile ve Arıt bölgeleri geniş kömür yataklarıyla kaplı fakat henüz yeterli yatırım ve girişim olmadığı için bu kaynaklardan yararlanılamıyor.

Bartın’ın sahip olduğu sahil şeridi ve limanları, şehrin ticaret ve turizm hayatına az da olsa hareketlilik sağlıyor.

Bartın Limanı

Bartın’ın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Bartın, tipik Karadeniz iklimi etkilerinin görüldüğü illerimizden biri. Yaz aylarında şehrin sıcak ve nemli bir havası vardır. Kışlar ise serin ve ılık geçer. Bartın’ın kıyı kesimi ile doğu ve batı bölgeleri dağlarla çevrilidir. Kıyıya paralel uzanan bu dağlar sayesinde ilin sahil şeridi Balkanlardan gelen hava akımının etkisinde kalır. Kuzey kesimler iç kesimlere göre daha nemlidir ve sıcaklık farkı azdır. Bartın’daki yağış miktarı Türkiye ortalamasının çok üzerindedir.

Yüksek yağış ve ılıman iklimin getirisi olarak Bartın’da ormanlık alanlar, bitki ve ağaç türleri de çok zengindir. İl yüz ölçümünün yarıya yakını genellikle yayvan ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlık arazidir. Bartın – Kastamonu il sınırında, Küre Dağları’nın batı bölümünde yer alan bölge, Milli Park statüsüne geçirilip koruma altına alınmıştır.

Bartın İklimi ve Coğrafyası

Bartın Mutfağı ve Bartın’a Özgü Yemekler

Karadeniz mutfağından esintiler sunan Bartın, oldukça geniş bir yöresel yemek çeşitliliğine sahiptir. Bartın mutfağının geleneksel yemekleri ağırlıklı olarak hamur işi, sebze yemekleri ve balık türlerinden oluşur. Özellikle Amasra salatası ve pumpum çorbası çok meşhurdur.

Başta Amasra ilçesi olmak üzere Bartın, bahar ve yaz aylarında çok sayıda turist çeken bir ilimiz. Bölgeye giden misafirler için “Bartın’da ne yenir? Bartın’ın meşhur yemekleri nelerdir?” sorularına cevap olması açısından, Bartın mutfağının sevilen yemeklerini listeleyelim;

  • Pumpum Çorbası
  • Yumurtalı İsbut
  • Pirinçli Mantı
  • Amasra Salatası
  • Kırk Katlı Börek
  • Tavuklu Köy Böreği
  • Araka (Bezelye Yemeği)
  • Unlu İspit Dolması
  • Etli Ayva
  • Erik Yemeği
  • Döşemeli Mancar
  • Şapşap Köfte
  • Tatlı Böreği
  • Kabak Burması
  • Deli Oğlan Sarığı
  • Zırva Tatlısı
  • Halışka
  • İncir Dondurması
  • Kaha Tatlısı

Bartın Mutfağı

Memur ve Öğrenciler İçin Bartın Nasıl Bir Yer? Bartın’da Yaşam

Bartın şehrimizde 2008 yılında kurulan Bartın Üniversitesi bulunuyor.

Bartın Üniversitesi, tıpkı Bartın’ın kendisi gibi henüz küçük ve gelişmekte olan bir yer. Üniversitenin iki kampüsü var. Merkez kampüs şehrin birkaç kilometre güneyinde, Ağdacı Mahallesi’nde bulunuyor. Kutlubey isimli diğer kampüs ise daha da güneyde, Kutlubeyyazıcılar Mahallesi’nde yer alıyor. Öğrenci sayısı fazla olmadığı için şehirde yurt imkanları yeterli ve ulaşım konusunda sıkıntı bulunmuyor.

Bartın’ın hem merkezi hem de ilçeleri oldukça ufaktır. Memurlar için Bartın’ın her yeri sessiz sakin bir görev bölgesi sayılır. Zaten merkez harici şehrin 3 ilçesi var. Amasra turistik bir bölge olduğu için diğer yerlere göre biraz daha hareketli denilebilir. Şehrin gezip görülecek çok fazla bir yeri yoktur. Sosyal hayat kısıtlıdır. Büyük şehirlerden gelenler bu konuda biraz zorlanabilir.

Oldukça yeşil ve bol yağış alan bir ildir Bartın. Karadeniz’in doğal güzelliğini burada da görebilirsiniz. Özellikle sahil kesimleri yaşanılası bölgelerdir. Temiz ve güvenlidir. Halkı sıcakkanlı ve yardımseverdir.

Bartın pahalı mı? Bartın’ın olumsuz yönlerinden biri, Anadolu ortalamasına göre biraz pahalı bir şehir olması. Özellikle kiralık ev fiyatları bazı semtlerde abartılı şekilde yüksek. Bu durum memur kesiminden ziyade öğrencileri biraz daha zorluyor. Bunun haricinde ortalama bir şehir diyebiliriz. Para harcamaktan ziyade, birikim yapabileceğiniz bir yer Bartın.

Bartın Öğrenci Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir