Yedigöller Milli Parkı; Batı Karadeniz’de, Bolu il sınırları içinde bulunan, koruma altındaki tabiat harikası bir bölge. Özellikle sonbaharda tam bir renk cümbüşünün yaşandığı, çok zengin bir ekosisteme sahip, doğaseverlerin, fotoğrafçıların ve gezginlerin hayran olacağı bir park.
Bu Milli Park ismini birbirine çok yakın konumda bulunan yedi tane gölden alıyor.
- Büyükgöl
- Deringöl
- Nazlıgöl
- Küçükgöl (Kurugöl)
- İncegöl
- Sazlıgöl
- Seringöl
Bu göller kuzeyden güneye 1,5 km’lik bir mesafe boyunca sıralanıyor. Park çok büyük değil. Yaklaşık 1600 hektarlık bir alanı kaplıyor. Fakat çok zengin bir bitki örtüsüne ve hayvan çeşitliliğine sahip. Bu da Bolu Yedigöller Milli Parkı’nı dünya ekosisteminin önemli bir parçası haline getiriyor.
Karaçam, sarıçam, köknar, gürgen, kızılağaç, dişbudak, kayın, meşe, karaağaç, ıhlamur gibi ağaçlarla kaplı bu muhteşem orman, bahar aylarında yaprakların renk değiştirmeye başlamasıyla kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Tabiri caizse Yedigöller bu dönemlerde fotoğrafçıların istilasına uğrayan bir mekan. Ayrıca ormanda geyik, karaca, tavşan, ayı, domuz, kurt, tilki, keklik, sincap ve ördek gibi birçok hayvan da barınıyor.
Bolu Yedigöller Milli Parkı koruma altına alınmış bir bölge olduğu için etrafta beton binalar, oteller, restoranlar ya da marketler göremezsiniz. Tabiatın doğal haliyle kalması için parkta sadece kamp yapmaya ve bungalov tarzı evlerde konaklamaya izin veriliyor. Şehir hayatının stres ve karmaşasından bir süreliğine uzaklaşmak için burası tam yeri diyebiliriz. Özellikle İstanbul’a yakın olması büyük bir avantaj.
Yedigöller Milli Parkı’nı ziyaret etmek isteyenler için merak edilen tüm detayları tek tek aktaracağız. Bolu Yedigöller nerede, nasıl gidilir? Yedigöller Milli Parkı’nda nerede kalınır? Yedigöller bungalov fiyatları ne kadar? Bolu Yedigöller’de gezilecek yerler ve daha fazlası.. Dilerseniz başlayalım.
İçerikler
Bolu Yedigöller Milli Parkı Nerede? Nasıl Gidilir?
Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Yedigöller, Bolu merkezin yaklaşık 42 km. kuzeyinde kalıyor. Milli parka ulaşmak için, İstanbul – Ankara karayolunda ilerlerken ya Bolu merkezden ya da Yeniçağa ilçesinden kuzeye yönelmeniz gerekiyor. Fakat kışın Bolu – Yedigöller yolu genelde kar nedeniyle kapanır. Bu dönemlerde ulaşım sadece Yeniçağa ➜ Mengen ➜ Yazıcık istikameti üzerinden yapılır.
Yedigöller Milli Parkı, Zonguldak’ın güneyinde, Düzce’nin ise doğusunda kalıyor.
- Bolu Merkez – Yedigöller Milli Parkı arası yaklaşık 42 km. ve 1 saat 15 dakika.
- İstanbul – Yedigöller Milli Parkı arası yaklaşık 300 km. ve 4 saat.
- Zonguldak – Yedigöller Milli Parkı arası yaklaşık 115 km. 2 saat.
- Düzce – Yedigöller Milli Parkı arası yaklaşık 93 km. ve 2 saat.
- Ankara – Yedigöller Milli Parkı arası yaklaşık 230 km. ve 3 saat.
- Karabük – Yedigöller Milli Parkı arası yaklaşık 135 km. 2 saat 15 dakika.
Yedigöller’e gitmek için normalde Bolu merkezden yapılan herhangi bir toplu taşıma hizmeti yok. Fakat yaz sezonlarında bazen özel servislerin gittiği dönemler oluyormuş. Denk gelirseniz kullanabilirsiniz. Konuyla alakalı Bolu otogarından bilgi alınabilir.
Bunun dışında parka sadece özel araçla gitmek mümkün. Yollar oldukça virajlı ama bu durum sıkıntı oluşturmuyor. Tabi bölge kışın yoğun kar yağışı aldığı için bu dönemlerde daha dikkatli olmak gerekiyor. Bolu merkezden taksi tutmak da bir seçenek ama bu epey pahalıya mal olur.
Bahar ve yaz sezonlarında “Yedigöller Kamp Turu” adı altında etkinlik yapan firmalar da oluyor. Konaklamalı çadır kampı ya da günübirlik geziler şeklinde. Kamp tecrübeniz yoksa bu tür turlara katılarak Bolu Yedigöller Milli Parkı’na gidebilirsiniz. Güzel bir tecrübe olur.
Bolu Yedigöller Milli Parkı Konaklama Seçenekleri
Bolu Yedigöller’de otel tarzında konaklama yerleri bulunmadığını belirtmiştik. Peki Bolu Yedigöller’de nerede kalınır? Eğer Yedigöller Milli Parkı içinde konaklama yapacaksanız iki seçeneğiniz var.
- Yedigöller Kamp Alanları (Çadır – Karavan)
- Yedigöller Bungalov Evleri
Bu iki tercih için de lüks beklentileriniz olmasın. Yedigöller daha çok akışına bırakılmış, kimsenin kimseye karışmadığı, sessiz, sakin ve huzurlu bir tabiat ortamı vadediyor. Eğer tam pansiyon bir otel hizmeti ararsanız bunun için Bolu merkezde konaklamanızı ve günübirlik olarak Yedigöller’e gezmeye gelmenizi öneririz. Bir de Yedigöller Milli Parkı’na çok uzak olmayan köy ve ilçelerde pansiyon ya da Yedigöller dağ evi gibi seçenekler sunuluyor. Özellikle Mengen ilçesi bu konuda tercih edilebilir.
Bolu Yedigöller Kamp Alanları ve Fiyatları
Milli Park’ta, yukarıda isimlerini saydığımız irili ufaklı 7 adet gölün çevresinde kamp yapmaya uygun noktalar bulunuyor. İsterseniz çadırla isterseniz karavanla kamp yapabiliyorsunuz. Göllerin çevresinde mükemmel trekking rotaları var. Her birinin görüntüsü birbirinden harika. Bu rotalar üzerinde ufak şelaleler ve dereler de bulunuyor.
Yedigöller kamp alanı hakkında bazı bilgiler ve tavsiyeler;
# Yedigöller Milli Parkı içinde çadır ya da karavan kiralama hizmeti yok. Kendinize ait çadır ya da karavan ile konaklama yapabiliyorsunuz.
# Piknik yapabiliyorsunuz ama gün içinde mangal ya da ateş yakmak yasak. Ateş yakmanın serbest olduğu saatler akşam 20:00 ile sabah 7:00 arası. Bu saatlerde görevlilerin verdiği teneke kutular içinde ateş yakabilirsiniz.
# Kamp alanı içerisinde tuvalet, abdesthane ve bay/bayan mescit bulunuyor.
# İçme suyu için etrafta çok sayıda çeşme var.
# Elektrik ihtiyacını sadece mescitteki ve tuvaletteki prizlerden karşılayabiliyorsunuz.
# Kamp yerinde duş alanları yok.
# Park içinde market yok. Sadece çay, kahve, simit gibi günübirlik ihtiyaçlar için ufak bir büfe var. Kendi yiyeceğinizi yanınızda getirin. Yoksa aç kalma ihtimaliniz yüksek.
# Yedigöller, ilkbahar ve yaz aylarında bile geceleri oldukça serin olur. Ayırca ilkbaharda çok yoğun yağmur yağar. Kampa gitmeden önce hava durumu hakkında bilgi alırsanız iyi olur.
# Hafta sonu için burada kamp yapma niyetiniz varsa akşam geç saatlere kalmadan parka giriş yapmanız gerek. Yoksa kalabalık nedeniyle istediğiniz yere çadır kurmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.
# Bolu Yedigöller’e ne zaman gidilir? Eğer fazla üşümeden kamp yapmak istiyorsanız Haziran-Ağustos arası. Ağaçların rengarenk olduğu dönemi görmek istiyorsanız Ekim-Kasım ayları. Yeşile doymak, biraz da sessiz ortam bulmak istiyorsanız Nisan-Mayıs aylarını tavsiye ederiz.
# Kış aylarında kamp yapacaksanız kesinlikle sağlam ekipmanla gelmelisiniz. Geceleyin çok soğuk olur. Sıradan uyku tulumlarında donarsınız.
# Sağdan soldan müzik sesleri gelmesin, gürültü patırtı, insan kalabalığı olmasın istiyorsanız hafta içi günleri tercih etmelisiniz.
Bolu Yedigöller Kamp Alanı Fiyatları (2021)
- Çadır (günlük) – 40 TL
- Karavan (günlük) – 45 TL
Bunlar kişi başı fiyatlar değil, çadır başına fiyatlar. Yani bir çadırda 4 kişi de olsa aynı fiyat 1 kişi de. Öğrencilere indirim yapılıyor. Özel araçla geldiyseniz artı olarak otopark ücreti de ödersiniz.
- Şahıs 7 TL
- İndirimli 3.5 TL
- Bisiklet 7 TL
- Motorsiklet ve ATV 14 TL
- Otomobil ve Kamyonet 21 TL
- Minibüs 63 TL
- Midibüs 112 TL
- Otobüs 189 TL
Bolu Yedigöller Bungalov Evleri ve Fiyatları
Yedigöller Milli Parkı içinde diğer konaklama seçeneği ise ahşap bungalov evleri. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı bu ahşap bungalovlar özel bir şirket tarafından işletiliyor. Habitat Mesire Bungalov Evleri olarak geçen bu konaklama alanları, Yedigöller Milli Parkı içinde en çok rağbet gören yerler. Ama sayıları az, o yüzden erken rezervasyon yaptırmanız önemli.
Habitat Mesire Evleri toplamda 18 bungalov ev ve 90 kişilik yatak kapasitesine sahip (2021). Bu evlerde ısıtma sistemi, WC, duş, mangal ünitesi ve mutfak bulunuyor.
Yedigöller Habitat Mesire Bungalov Evleri Ne Kadar? Yedigöller Dağ Evi Fiyatları
- Pisagor Evler: 6 kişilik ve orman manzaralı bungalovlar. Gecelik 900 TL’den başlıyor.
- Nazlı Evler: 4 kişilik, göl ve orman manzaralı bungalovlar. Gecelik 700 TL’den başlıyor.
- Serin Evler: 4-6 kişilik ve orman manzaralı bungalovlar. Gecelik 700 TL’den başlıyor.
Habitat Mesire Evleri Yedigöller Milli Park İletişim ve Rezervasyon
- Ofis: 0 (850) 241 1581
- Yedigöller: 0 (374) 229 4010
- Web sitesi: www.yedigollermillipark.com
Bolu Yedigöller’de Ne Yapılır? Gezilecek Yerler
# Dik bir üçgene benzediği için Pisagor ismini alan ünlü Pisagor Ağacı’nı ziyaret edebilirsiniz.
# Kapankaya Seyir Terası ya da Atmaca Seyir Terası’na çıkıp muhteşem manzarayı tepeden izleyebilirsiniz.
# Geyikleri koruma amacıyla kurulmuş olan Geyik Üretim Çiftliği’ni görebilirsiniz.
# Dilek Çeşmesi ve Gülen Kayaları gezebilirsiniz.
# 500 yaşındaki, 30 metrelik Anıt Çam’ı görebilirsiniz.
# ATV ya da bisiklet sürüşü yapabilirsiniz.
# Oltanız varsa balık avlayabilirsiniz.
# Eğer sonbaharda gelirseniz, Instagram’ı sarsacak fotoğraflar çekebilirsiniz.
ÇEKME KARAVAN MI MOTOKARAVAN MI? (TIKLAYIN)
BOLU NASIL BİR YER? BOLU HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)