Halkın tabiriyle “etrafı dağlık, ortası bağlık” bir şehir olan Erzincan, Doğu Anadolu’nun küçük ve mütevazi illerinden biridir. Yaşadığı büyük deprem felaketleri nedeniyle sürekli dışarıya göç vermiş ve bu nedenle fazla büyüyememiş bir yerdir burası. Fakat bu doğal afetlerin bir getirisi olarak çok düzenli yapılaşmış bir kenttir. 4-5 katın üzerinde bina göremezsiniz Erzincan’da. Dümdüz bir araziye kurulmuştur. Munzur Dağı eteklerinde muazzam bir doğası vardır.
Engin dağları, bereketli ovaları, Fırat Nehri ve Karanlık Kanyon’u ile özellikle doğa sporu tutkunları için çok fazla seçenek vadeder Erzincan. Gezi siteleri çokça yer vermese de bu şehrin bilinmeyen özellikleri de vardır. Raftingden yamaç paraşütüne, kayaktan kanyon tırmanışına kadar birçok spor dalına ev sahipliği yapar. Ayrıca birazdan bahsedeceğimiz şehrin yöresel mutfağı da oldukça lezzetlidir. Türkiye’nin en kaliteli tulum peynirleri burada üretilir.
Erzincan gezilecek yerler bakımından da oldukça zengin illerimizdendir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve nice medeniyetlerin gelip geçtiği Erzincan aynı zamanda sahip olduğu kervansaraylar, kaleler, hamamlar, camiler ve köprüler ile önemli bir tarih ve kültür turizmi merkezidir.
Peki Erzincan nasıl bir şehir? Erzincan’da memur ve öğrencileri nasıl bir yaşam bekliyor? Erzincan tarihi, ekonomisi ve yöresel yemekleri hakkında bilgiler vereceğimiz yazımıza başlayalım.
İçerikler
Erzincan Nerede? Nasıl Gidilir?
Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı kesiminde yer alıyor. Erzincan’ın komşuları; batıda Sivas, doğuda Erzurum, kuzeyde Giresun, Gümüşhane ve Bayburt, güneyde Tunceli, güneydoğuda Bingöl, güneybatıda ise Malatya’dır.
Erzincan ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;
# Erzincan Karayolu Ulaşımı;
İç Anadolu ile Doğu Anadolu bölgeleri arasında geçiş güzergahında bulunan Erzincan’a kara yolu ulaşımı oldukça rahattır. Doğu-batı illeri arasında koridor görevi gördüğü için Erzincan’a birçok ilimizden direkt yapılan otobüs seferleri bulabilirsiniz. Erzincan Otogarı şehir merkezine 5 km. uzaklıkta yer alıyor. Şehir merkezi ile otogar arasında belediye otobüsleri sürekli olarak hizmet veriyor.
- İstanbul – Erzincan arası yaklaşık 1000 kilometre ve 12 saat.
- Ankara – Erzincan arası yaklaşık 680 kilometre ve 8 saat.
- İzmir – Erzincan arası yaklaşık 1300 kilometre ve 15 saat.
- Kayseri – Erzincan arası yaklaşık 440 kilometre ve 5 saat 30 dakika.
- Antalya – Erzincan arası yaklaşık 1050 kilometre ve 13 saat.
- Erzurum – Erzincan arası yaklaşık 190 kilometre ve 2 saat 30 dakika.
- Sivas – Erzincan arası yaklaşık 250 kilometre ve 3 saat.
# Erzincan Havayolu Ulaşımı;
İlde bulunan Erzincan Havalimanı ile şehir merkezi arası yaklaşık 6 kilometre. İstanbul ve Ankara’dan direkt, diğer şehirlerden ise aktarmalı şekilde Erzincan Havalimanı’na uçuş bulabilirsiniz.
Erzincan Havalimanı ile şehir merkezi arasında uçak saatlerine göre hareket eden özel servisler çalışıyor. Ayrıca havalimanı içerisinde araç kiralama ya da taksi hizmetleri de mevcut.
Erzincan Şehir Merkezi ↔ Erzincan Havalimanı arasındaki servis saatlerini güncel olarak takip etmek için ➛ tıklayın.
# Erzincan Demiryolu Ulaşımı;
Erzincan, Doğu Ekspresi demiryolu güzergahında bulunan şehirlerden biridir. Her gün Ankara ↔ Kars arasında hizmet veren Doğu Ekspresi Treni ile Erzincan’a gidebilirsiniz.
Erzincan Tren Garı şehir merkezine 2 km. gibi çok yakın bir konumda bulunuyor. İstasyon çıkışındaki duraktan belediye otobüslerini kullanarak merkeze ulaşabilirsiniz.
Doğu Ekspresi’nin uğradığı duraklar şu şekilde;
Ankara • Kırıkkale • Kayseri • Sivas • Erzincan • Erzurum • Kars
Ayrıca Erzincan ↔ Divriği (Sivas) arasında her gün düzenli olarak bölgesel tren seferleri yapılıyor.
Erzincan ↔ Divriği Bölgesel Treni’nin geçtiği duraklar şu şekilde;
Erzincan • Cebesoy • Alp • Kemah • Eriç • Çakşur • Yahşiler • Güllübağ • Atma • İliç • Bağıştaş • Adatepe (Pingen) • Kemaliye Çaltı • Dazla • Divriği
Erzincan ↔ Divriği arasında tren yolculuğu yaklaşık 3 saat 10 dakika sürüyor.
Erzincan Tren Garı Telefon: 0 (446) 225 20 25
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
TCDD Taşımacılık Online Bilet: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr
! İstanbul ↔ Erzincan arası hızlı tren inşaat çalışmaları devam ediyor (2021).
Kısaca Erzincan Tarihi
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Erzincan’ın İlk Çağ dönemi hakkında net bilgiler bulunmuyor. Tarihçilerin tahminlerine göre ikinci bin yıl içinde bu bölgede Hurriler ve Azzi-Hayaşa Krallığı hüküm sürmekteydi. M.Ö. 1050 sonrasında ise bölgede büyük bir imparatorluk kuran Hititler, Erzincan yöresine de hakim olmuşlardı.
M.Ö. 900’lü yıllara gelindiğinde ise bu bölgede Urartu Devleti hüküm sürmeye başlamıştı. Erzincan Altıntepe’de yapılan kazı çalışmalarında Urartulara ait çok sayıda kalıntı bulunmuştur. Urartular sonrası bölge önce Med Krallığı’nın (M.Ö. 612), sonrasında Pers İmparatorluğu’nun (M.Ö. 550) eline geçmiştir. Ardından Büyük İskender Anadolu’yu fethetmiş ve Erzincan yöresini de Persler’den alarak Makedonya topraklarına katmıştır.
M.Ö. 70’li yıllar sonrası Erzincan ve çevresi Roma İmparatorluğu, Harputlular, Tigran Krallığı, Pontus Devleti ve İranlılar arasında mücadelelere sahne olmuş, nihayetinde İmparator Herakleios tarafından yöre daha sonra Bizans topraklarına katılmıştır (629).
Bu coğrafyanın ilk kez Müslüman yönetimine girmesi ise Halife Hz. Osman (644-656) zamanında olmuştur. Bu dönemde yine sık sık Bizans saldırılarına maruz kalan bölge 1071 Malazgirt Savaşı sonrası Türklerle tanışmıştır. Sultan Alp Arslan’ın komutanlarından olan Mengücek Ahmet Gazi, Erzincan, Kemah, Divriği ve Şebinkarahisar yörelerini hakimiyeti altına almıştır.
1240’lı yıllarda Anadolu’yu işgal eden Moğollar, Kösedağ Savaşı’nda Anadolu Selçuklu Devleti’ni mağlup edince Erzincan İlhanlıların hakimiyetine girmiştir. 1400’lü yıllara kadar çeşitli taht kavgalarına sahne olan yöre, 1419 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı hakimiyetine alınmıştır. Sonrasında bölge bir süre çeşitli beyliklerin eline geçse de Osmanlı’nın yöreyi geri alması uzun sürmemiştir.
1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Ermeni işgallerine uğrayan Erzincan, 13 Şubat 1918’de Kazım Karabekir komutasındaki askeri birlikler tarafından düşman işgalinden tamamen temizlenmiştir. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile devletimizde bir il olarak yerini almıştır.
Erzincan Adının Kaynağı
- Tarih öncesi zamanlarda şehrin ismi Eriza,
- Antik Grek kaynaklarında Aziris,
- Ermeni kaynaklarında Erez, Erzng, Erznga,
- Bizans kaynaklarında Arıngam, Arsingan, Erzingan,
- Arap kaynaklarında ise Erzencan şeklinde geçer.
Türklerin bölgeyi fethinden sonra şehrin adı önce Erzingan ve Ezirgan olarak anılmış, daha sonra zaman içinde değişerek bugünkü şeklini almıştır.
Erzincan Hakkında Kısa Bilgiler
Nüfus: Erzincan’ın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 235 bin kişidir.
Plaka Kodu: Erzincan’ın plaka kodu: 24
Telefon Kodu: Erzincan’ın telefon kodu: 0446
Posta Kodu: Erzincan’ın posta kodu: 24000
Yüz Ölçümü: Erzincan’ın yüz ölçümü: 11.974 km²Erzincan Belediyesi Web Sitesi: www.erzincan.bel.tr
Erzincan Belediyesi Telefon: 444 9 024Erzincan Valiliği Web Sitesi: www.erzincan.gov.tr
Erzincan Valiliği Telefon: 0 (446) 212 10 30Erzincan İlçeleri;
- Çayırlı
- İliç
- Kemah
- Kemaliye
- Otlukbeli
- Refahiye
- Tercan
- Üzümlü
Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketlerinden biri 27 Aralık 1939 günü Erzincan’da yaşanmıştır. 7.9 büyüklüğündeki bu deprem gece saat 02.00’de başlayıp yaklaşık 52 saniye sürmüştür. Resmi rakamlara göre bu depremde 116 bin bina yıkılmış, 33 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Yaralı sayısı ise 100 binin üzerindedir. Erzincan’da yaşanan bu deprem sonrası şehirde tek 1 bina sağlam kalmış, bunun dışında bütün Erzincan adeta haritadan silinmiştir. Sağlam kalan o tek bina ise Erzincan Tren Garı Binası’dır. Bu bina hemen hastaneye dönüştürülmüş ve yardımlar trenlerle şehre ulaştırılmıştır. Cezaevlerindeki mahkumlar dahil şehirde hayatta kalan herkes -30 derecede yapılan arama kurtarma çalışmalarına katılmıştır. Bu deprem sonrası Erzincan, tren istasyonun üst kısmından başlayarak kuzey kesime doğru tekrar kurulmuştur.
Erzincan’da yaşanan bir diğer büyük deprem ise 13 Mart 1992’de, saat 19:08 gerçekleşmiştir. Resmi rakamlara göre 1992 Erzincan Depremi’nde 653 kişi hayatını kaybetmiş, 8 binden fazla bina yıkılmıştır.
Erzincan Ekonomisi
Erzincan’ın ekonomisinde en önemli pay tarım ve hayvancılığa aittir. Başta Fırat Nehri olmak üzere sulama imkanlarının bolluğu bölgede çok çeşitli tarım ürünlerinin yetişmesine olanak sağlamaktadır. Erzincan’ın başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, yonca, fasulye, şeker pancarı, elma, üzüm ve kayısıdır. Son yıllarda başta Üzümlü ilçesinde olmak üzere seracılık faaliyetleri de gelişmiştir.
Şehirde çok sayıda arıcılık işletmesi bulunur. Bunun yanında küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ile kümes hayvancılığı da yaygın olarak yapılır. Yöre toprakları doğal otlaklar bakımından oldukça zengindir. Erzincan’ın tescilli tarımsal ürünleri olan tulum peyniri ve cimin üzümü de şehir ekonomisine katkı sağlar. Merkezde çıkartılan maden suyu da ülke çapında bir üne kavuşmuştur.
Yaşanan deprem felaketleri Erzincan’a yapılması muhtemel yatırımları engellediği için şehirde sanayi alanında pek bir gelişme yaşanamamıştır. İlde en fazla bulunan ticari işletmeler bakır ve turistik bakır eşya satan dükkanlardır.
Şehirde çıkartılan önemli madenler ise krom, mermer, linyit kömürü, demir, manganez ve tuzdur. Ayrıca Erzincan altın rezervi bakımından Türkiye’nin en önemli kentlerinden biridir. İliç ilçesinde bulunan altın madeninde 55 tonluk altın rezervi işletilmektedir.
Erzincan’ın Coğrafi Yapısı ve İklimi
Erzincan il topraklarının yaklaşık %60’ı dağlarla kaplıdır. Munzur, Refahiye ve Kop Dağları’nın kuzey-güney yönünde böldüğü Erzincan’ın en yüksek bölgesi ise Esence (Keşiş) Dağları’dır. Bu dağ sıralarının arasındaki çöküntülerde ise büyük ovalar bulunmaktadır. Doğu-batı istikametinde uzanan Erzincan Ovası, şehrin en verimli topraklarıdır. İlin en önemli akarsuyu ise Fırat Nehri’dir.
Erzincan’da karasal iklim hakimiyeti görülür. Kışlar sert ve soğuk geçer ama komşu illerine nazaran daha ılıman bir havası vardır. Doğu Anadolu’da Elazığ ve Malatya’dan sonra en ılıman iklim Erzincan’dadır. Yaz mevsimi yine çevre illerine göre daha uzun ve sıcak geçer.
Şehrin genel bitki örtüsü steptir. Dağların yüksek kesimlerinde meşe ormanları görülür. Erzincan’ın en yeşil kesimi ise Refahiye, Kemah ve Kemaliye yönünde uzanan çam ormanlarıdır. Bu bölgede çam dışında meşe ve çalılık araziler de geniş yer kaplar.
İlginizi çekebilecek bir yazı: gezihocasi.com/erzincan-ergan-dagi-kayak-merkezi/
Erzincan Mutfağı ve Erzincan’a Özgü Yemekler
Doğu Anadolu’nun renkli illerinden biri olan Erzincan çok zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Hamur işleri ayrı, etli sebzeli yemekleri ayrı güzeldir. Erzincan mutfağı özellikle döner konusunda ön plana çıkmıştır. İç yağı ve yöresel baharatlarla terbiye edilerek hazırlanan enfes dönerini bir yiyen bir daha unutamaz.
Erzincan yöresel yemeklerinde süt ve süt ürünleri de önemli bir yer tutar. Lezzetli sütlü çorbalarının yanında Erzincan tulum peyniri de ülke çapında üne kavuşmuştur. Ayrıca buğday ve buğday ürünleri, tarhana, erişte ve fasulye de Erzincan geleneksel mutfağının vazgeçilmez parçalarıdır.
Erzincan mutfağının meşhur yemeklerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Erzincan Yaprak Döneri
- Kesme Çorba
- Etli Yaprak Sarması
- Kelecoş
- Yoğurtlu Kesme Çorbası
- Keşkek
- Gah Yahnisi
- Ayran Aşı
- Kemah Tiridi
- Çökelek Piyazı (Eğin Piyazı)
- Gasefe Tatlısı (Kasefe)
- Tulum Peyniri
- Cimin Üzümü
- Kete
- Bonus: Erzincan Maden Suyu
Erzincan Kemah gezilecek yerler hakkında detaylı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz: gezihocasi.com/kemah-gezilecek-yerler/
Memur ve Öğrenciler İçin Erzincan Nasıl Bir Yer? Erzincan’da Yaşam
Erzincan’da 2006 yılında kurulan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bulunuyor.
Üniversitenin ana kampüsü şehir merkezinin yaklaşık 12 km. kadar dışında. Sık sık sefer yapan belediye araçları ile okula 15 dakikada ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi henüz küçük ama hızla gelişmekte olan bir kampüse sahip. Kampüs çevresinde yurt imkanları mevcut. Okula yakın mahallelerde ve şehir merkezinde çok sayıda kiralık ev bulma şansınız da var.
Erzincan oldukça küçük bir şehir. Bütün yolların Dörtyol denilen merkeze çıktığı, iki büyük ana cadde üzerine kurulmuş bir kent burası. Bir uçtan bir uca yarım saatte yürüyebileceğiniz, birkaç günde her yerini ezberleyebileceğiniz bir yer.
Erzincan uzun yıllardır dışarıya göç veren ve nüfusu hiç artmayan bir şehir. Fakat üniversitenin büyümeye başlamasıyla şehir gelişmeye ve sosyal imkanlar artmaya başladı. Öğrenci nüfusu arttığı için buna paralel şekilde merkezdeki kafe, restoran, AVM tarzı yerlerin sayısı da çoğalıyor.
Hem memurlar hem de öğrenciler için Erzincan son derece sessiz, sakin ve güvenli bir kent diyebiliriz. Fazla bir sosyal hayat beklentiniz yoksa Erzincan’da rahat bir çalışma/okuma dönemi geçirebilirsiniz. Özellikle doğa sporları ile aranız iyiyse Erzincan’da bulamayacağınız ortam yoktur. Kayak, yamaç paraşütü, trekking, kamp, offroad, bisiklet vb. her türlü aktiviteyi Erzincan’da en iyi şartlarda yapabilirsiniz. Trabzon, Sivas, Erzurum gibi büyük şehirlere birkaç saatlik mesafede olduğu için hafta sonları buralara da gidebilirsiniz.
Erzincan merkez tamamen dümdüz bir ovaya kuruludur. Bir bisiklet sahibi olarak tüm ulaşım sorununu çözebilirsiniz. Erzincan’da gencinden yaşlısına çok sayıda insan bisiklet kullanarak şehirde dolaşır. Bu açıdan Türkiye’nin benzersiz illerinden biridir.
Erzincan’ın ilçeleri ise merkeze göre çok daha küçüktür. İlçeler memurlar için tamamen sakin ve sorunsuz bölgeler diyebiliriz. Şark görevi için Erzincan ilçelerinden daha rahat bir yer bulmanız zordur. Tek dezavantajı kışın biraz soğuk olmasıdır. Özellikle Refahiye ilçesi yılın büyük bölümü kar yağışlıdır. Şehir genel olarak soğuk bir iklime sahiptir ama Erzurum ve Sivas gibi Türkiye’nin en soğuk iki memleketinin ortasında olmasına rağmen bu illere göre kışı daha kısadır. Yazlar ise serin geçer, bunaltıcı bir havası yoktur.
Konaklama detayları ile ilgili güncel bilgiler sunduğumuz yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz: gezihocasi.com/erzincan-konaklama-yerleri/
Erzincan pahalı mı?
Erzincan ekonomik anlamda ortalama bir Anadolu şehridir. Çok ucuz ya da çok pahalı diyemeyiz fakat özellikle merkezdeki kiralık daire fiyatları öğrenciler için biraz yüksek gelebilir. Erzincan’da gayrimenkul fiyatları gerçekten manasız bir şekilde çok hızlı yükseliyor. Özellikle yeni kurulan mahallelerdeki fiyatlar büyük şehirler ile yarışacak seviyeye bile ulaşabiliyor. Ama yine de şehir küçük olduğu için bütçenize uygun herhangi bir bölgede yaşayabilirsiniz. İster merkezde ister ilçelerde olun, ulaşım ya da trafik sorununuz olmayacak.