Kapat
Gaziantep Gezilecek Yerler

Çağlar boyunca doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir köprü olarak varlığını sürdüren kadim Anadolu’da, ilk uygarlıkların doğup geliştiği toprakların adıdır Gaziantep. Mezopotamya ve Akdeniz arasındaki İpek Yolu üzerine kurulmuş, tarihin her döneminde medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir duraktır burası. Yüzlerce yıl önemli bir üretim merkezi olmuş ve bugün de modern sanayi ile beraber dünyaya açılmıştır. Gaziantep’in sahip olduğu uygarlık mirasları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Her bir adımda ziyaretçilerine farklı tarih sayfaları açan kent; camileri, hamamları, kaleleri ve hanlarıyla kıymet biçilmez eserlere sahiptir.

Şimdi isterseniz Gaziantep’te gezilecek tarihi ve turistik yerler listesini birlikte inceleyelim.

Gaziantep Gezi Rehber

Zeugma Antik Kenti

Nizip ilçesine bağlı Belkıs Mahallesi’nde bulunan Zeugma Antik Kenti, Gaziantep’in tarihine ışık tutan en önemli mekanlardan biri. Büyük İskender’in generallerinden Seleukos I Nikator tarafından M.Ö. 300’lü yıllarda kurulan bu kent, özellikle Roma İmparatorluğu zamanında adından çok söz ettirmiştir. Günümüzde ortaya çıkartılan kent mozaikleri, Zeugma’nın çağın çok ilerisinde bir sanat anlayışına sahip olduğunu göstermektedir.

zeugma antik kenti

Yaklaşık 20 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan Zeugma, kendi zamanının en büyük şehirlerinden biri olarak biliniyor. Kentte yapılan kazılarda ortaya çıkartılan 100 binin üzerinde bulla (mühür baskı) dünya rekoru olarak tescillenmiş durumda. Buradan çıkartılan önemli eserlerin bir kısmı hemen aşağıda bahsettiğimiz Zeugma Müzesi’nde sergileniyor. Zeugma Antik Kenti sanata ve tarihe ilgisi olan herkesin görmesi gereken bir yer.

Zeugma Mozaik Müzesi

Mozaik müzeleri, dünyada ender bulunan müze çeşitlerindendir. Zeugma Müzesi de bu ender yapılar içerisinde alanında en iyi olanlardan biridir. Müze temel olarak üç bloktan oluşuyor. Birinci blokta Zeugma Antik Kenti mozaikleri sergileniyor. İkinci blokta (B blok) Gaziantep yöresinde elde edilen Doğu Roma İmparatorluğu’na ait mozaikler sergileniyor. Üçüncü yani C blok ise konferans salonu ve çeşitli toplantı odalarından oluşuyor.

zeugma mozaik muzesi

Müzedeki en önemli parçaların başında meşhur “Çingene Kızı” mozaiği geliyor. Zeugma Antik Kenti kazılarında ortaya çıkartılan bu eşsiz eser günümüzde Gaziantep’in simgesi haline dönüşmüştür. Özel bir odada sergilenen mozaik “Zeugma’nın Mona Lisa’sı” olarak da adlandırılır.

Müze, il merkezindeki Mithatpaşa Mahallesi’nde yer alıyor. Kafeterya ve dinlenme alanlarına da sahip Zeugma Mozaik Müzesi’ni Müze Kart sahipleri ücretsiz şekilde gezebilir.

Zeugma Müzesi giriş ücretlerini ve ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Zeugma Mozaikleri

Gaziantep Kalesi

Roma İmparatorluğu döneminde şehri korumak için bir gözetleme kulesi olarak yaptırıldığı tahmin edilen Gaziantep Kalesi’nin hangi tarihte inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. Kale, Bizanslılar zamanında genişletilerek bugünkü halini almış. Yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde kale içinde Osmanlı döneminde inşa edilen bir cami ve bir de hamam olduğu ortaya çıkmış.

Şahinbey ilçesindeki Seferpaşa Mahallesi’nde yer alan Gaziantep Kalesi’nde sesli ve görüntülü bilgi alabileceğiniz dijital ekranlar bulunuyor. Ayrıca duvarlardaki kabartmalı çizimler ve ışıklandırmalar da oldukça başarılı. Müze Kart sahipleri yapıyı ücretsiz gezebilirler.

Gaziantep Kalesi giriş ücretlerini ve ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Antep Kalesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Yazar ve şair Sunay Akın’ın öncülüğü ile kurulan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde yapımı 1700’lü yıllara kadar uzanan oyuncak çeşitleri sergileniyor. Şahinbey ilçesine bağlı Bey Mahallesi’nde yer alan bu müze, tarihi bir Antep evine konumlandırılmış. Hem evin estetik ortamı hem de oyuncak çeşitliliğinin fazlalığı her yaştan insanın hoşuna gidecek bir atmosfer oluşturmuş. 3 katlı müzede yerli ve yabancı masal kahramanlarının maketlerini, pelüş oyuncakları, uçak, araba gibi ulaşım araçlarını ve robot gibi teknolojik yüzlerce oyuncağı yakından görebilirsiniz.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi giriş ücretlerini ve ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Muzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Yine Bey Mahallesi’nde yer alan bu müze yukarıda bahsettiğimiz Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi binasının hemen yanında bulunuyor. Gaziantep’in eski kent dokusunu yansıtan tarihi bir binada hizmet veren Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Antep kültürünü ve geleneklerini daha yakından tanımak için uğramanız gereken bir mekan. Müze; iç dekorasyonundan bahçe dizaynına, odalarda bulunan tandır ve ocaklardan duvar süslemelerine, halı ve kilimlerden döşeklere kadar her adımda Gaziantep tarihinden bir sayfa açıyor ziyaretçilerine.

hasan suzer etnografya muzesi

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi (Savaş Müzesi)

Burası Gaziantep ilimizin sahip olduğu “Gazi” unvanını nasıl kazandığını gelecek nesillere daha iyi anlatabilmek adına açılmış önemli bir tesis. 1. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan Fransız ve İngiliz işgallerine karşı büyük mücadele vermiş Antep halkının savaştan kalma eserleri burada sergileniyor. Balmumu heykeller, kıyafetler ve silahlar eşliğinde yapılan seslendirmeler sizi adeta Kurtuluş Savaşı’nın içine çekiyor. Bir bölümü sığınak, bir bölümü sergi olan müzenin toplamda 12 odası bulunuyor. Bu değerli mekanı özellikle çocuklarınızla beraber ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Müze, Şahinbey ilçesine bağlı Suyabatmaz Mahallesi’nde yer alıyor. Müze kartı olanlara giriş ücretsiz. Müze kartı olmayanlara da ücretsiz. 😉

Savaş Müzesi

Kendirli Gazi Kültür Merkezi (Kendirli Kilisesi)

1800’lü yıllarda kilise olarak inşa edilen bu tarihi yapı, sonraki yıllarda bir dönem okul, bir dönem de halk evi olarak hizmet vermiş. Bina günümüzde kültür merkezi olarak çeşitli etkinliklerde kullanılıyor. İlerleyen yıllarda ise arkeoloji kütüphanesi ve laboratuvarı olarak hizmet vermesi planlanıyor.

Yapının temelinde siyah kesme taşlar kullanılmış. Duvarları beyaz kesme taşlardan örülmüş. Zemini ise mermerle kaplanmış. Binanın girişinde dikkatinizi çekecek ilk şey muhtemelen duvarlardaki mermi izleri olacaktır. Bey Mahallesi’nde yer alan Kendirli Gazi Kültür Merkezi ismine münhasır, Kurtuluş Savaşı gazisi bir yapıdır.

Kendirli Gazi Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlikleri güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Kendirli Kilisesi

Gaziantep Hamam Müzesi

Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin bir bölümünü oluşturan bu tarihi hamam 1577 yılında inşa edilmiş. Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan yapı, Antep’te görülmesi gereken tarihi yerlerden biridir.

“Antep’in hamamları sallanır külhanları
Hoşgör mahallesinin dip dibedir damları”

Antep hamamları denince ister istemez bu türkü geliyor aklımıza. Türkülere konu olacak kadar meşhur olan Antep’in hamamları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, illa aktif olarak çalışan bir hamama gidip kese attırmanız gerekmez. Karagöz Mahallesi’nde yer alan Gaziantep Hamam Müzesi’ni ziyaret ederek de bu meşhur yapılar hakkında her türlü bilgiyi edinebilirsiniz. Osmanlı geleneklerini yansıtan müzede klasik Türk hamamı görüntülerinin yanında, gelin hamamı mizanseni de sergileniyor.

Hamam Müzesi giriş ücretlerini ve ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

antep hamam muzesi

Gaziantep İslam Bilim Tarihi Müzesi

Burası İslam dünyasında yetişmiş bilim adamlarının astronomi, fizik, kimya, tıp, coğrafya ve denizcilik alanlarında yaptıkları araştırma ve deneylerde kullandıkları aletlerin sergilendiği bir müze. Esasında mekana bir müzeden çok atölye havası verilmiş. Çok da başarılı olmuş. Müzeye girdiğinizde sanki bir bilim adamı hali hazırda çalışma yapıyormuş gibi bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. Antep’in gezilmesi gereken en önemli mekanlarından biri olan İslam Bilim Tarihi Müzesi gerekli ilgiyi maalesef görmüyor. Böylesine değerli yerleri yeterince ziyaret etmiyor, hakkında araştırmalar yapmıyoruz. Avrupa’nın karanlık çağlardan geçtiği dönemlerde, Osmanlı topraklarında bilimsel çalışmaların yapıldığından habersiz oluyoruz. Sonra “Osmanlı ilime, bilime önem vermemiş” diyoruz. Yapmayalım.. Lütfen..

İl merkezinde bulunan Gaziantep İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

gaziantep islam bilim tarihi muzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi

İslahiye ilçesine bağlı Yesemek Köyü yakınlarında yer alan bu tarihi mekan Gaziantep’te görülmesi gereken ilginç noktalardan biri. M.Ö. 2 binli yılların sonu ile M.Ö. 8. yüzyıl arasında farklı medeniyetlerin kullandığı bu bölge, yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel atölyesiymiş. Şu anda açık hava müzesi olarak ziyaret edebileceğiniz alanda 300’den fazla yontu taslağı bulunmuş. Günümüzde yapılan kazı çalışmaları ile yenileri bulunmaya devam ediyor. Çevre düzenlemesi yapılarak oldukça güzel bir hale getirilen Yesemek Açık Hava Müzesi’nde aslan kabartmaları, sfenksler, Amanos Dağları’nı temsil eden Dağ Tanrısı kabartmaları ve farklı mimari parçaları yakından görebilirsiniz.

yesemek acik hava muzesi

Rumkale

Antik çağlardan günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmış olan Rumkale, tarih boyunca farklı isimlerle adlandırılmış önemli bir mekan. Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin, Kale-i Zerrin (Altın Kale) bu isimlerden bazıları.. Rumkale’nin bir kısmı doğal kayaların oyularak sur haline getirilmesiyle yapılmış. Diğer kısımları ise kesme taşlarla inşa edilmiş. Günümüze ulaşan kalıntılardan Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları, kuyu ve hendek görülmeye değer yerler.

Rumkale, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde, Kasaba Köyü’ne yakın bir noktadadır. Kalenin bulunduğu konum muazzam bir doğa güzelliğine de sahip. Yaz aylarında kalenin çevresinde tekne turu etkinlikleri yapıldığını da buraya not düşmüş olalım.

gaziantep rumkale

Ömeriye Cami

Düğmeci Mahallesi’ndeki Suburcu Caddesi üzerinde yer alan Ömeriye Cami’nin bir diğer adı ‘İki Ömer’ anlamına gelen Ömereyn’dir. Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle beraber Hz. Ömer ya da Hz. Ömer’in torunu Ömer Bin Abdulaziz tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Ömeriye Cami’nin en önemli özelliği Antep’in günümüzde hizmet veren en eski camisi olmasıdır. Ayrıca yapının minarelerinde Kurtuluş Savaşı’ndan kalma kurşun izleri bulunmaktadır.

omeriye camii gaziantep

Boyacı Cami

Gaziantep’in en büyük camilerinden biri olan Boyacı Cami’nin 13. yy. ila 14 yy. arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapının kitabesinde Memlükler döneminde bitirildiğine dair bir not yer almaktadır. Boyacı Camii’nde diğer camilerde görmeye pek alışık olmadığımız bir minber uygulaması dikkat çekiyor. Alttan kızaklı olan bu minber, duvara gömmeli şekilde hareket ettirilebiliyor. Böylece kullanılmadığı zamanlarda yerden tasarruf edilmesi sağlanıyor. Bununla beraber caminin ahşap kısımlarında yapılan el işi oymalar görülmeye değer güzelliktedir. Boyacı Cami il merkezinde, kendi adını verdiği mahallede yer alıyor.

boyaci cami antep

Şeyh Fethullah Cami Ve Külliyesi

Şehir merkezindeki Kepenek Mahallesi’nde bulunan Şeyh Fethullah Külliyesi, Aşağı Şeyh Cami olarak da anılıyor. 1550’li yıllarda yaptırıldığı tahmin edilen külliye; cami, zaviye, hamam, medrese ve kastel bölümlerinden oluşuyor. Kastel konusuna birazdan değineceğiz. Manevi bir atmosfere sahip bu tarihi yapının avlusunda ise Şeyh Fethullah Hazretleri’nin türbesi bulunuyor. Türbenin bulunduğu bu alana Şıh Ocağı deniliyor. Kurtuluş Savaşı’nda hastane olarak da kullanıldığı bilinen bu külliye her hali ile ziyareti hak eden değerli bir mekan.

seyh fethullah kulliyesi

Gaziantep’te Ziyaret Edebileceğiniz Diğer Tarihi Camiler

Gaziantep, gerek eski gerekse yakın tarihimize damgasını vurmuş önemli kentlerimizden biri. Özellikle tarihi eserler noktasında misafirlerine çok faza seçenek sunan bir ilimiz. Bu güzel eserlerin başında da Antep camileri geliyor. İlin birçok mahallesinde tarihi camilere rastlamak mümkün. Esasında Antep’in tarihi camileri başlı başına ayrı bir konuyu hak ediyor. Fakat şimdilik bu camilerin listeni yazmakla yetinelim.

  • Ali Nacar Cami
  • Handaniye (Handan Bey) Cami
  • Eyüpoğlu Cami
  • Kılınçoğlu Cami
  • Ömer Şeyh (Şıh Ömer) Cami
  • Bostancı Cami
  • Kabasakal Cami
  • Ahmet Çelebi Cami
  • Alaybey (Gami Bey) Cami
  • Şirvani (Şirvani Mehmet Efendi) Cami
  • Tahtani (Tahtalı) Cami
  • Alaüddevle (Ali Dola) Cami
  • Tekke (Tekke Mevlevihane) Cami
  • Karatarla Cami
  • Kozanlı Cami
  • Nuri Mehmet Paşa Cami
  • Hüseyin Paşa Cami
  • Ağa Cami
  • Kurtuluş Cami (Antep Meryem Ana Kilisesi)
  • İhsanbey (Esenbek) Cami

gaziantep tarihi camiler

Gaziantep Kastelleri

Herkes tarafından bilinen bir yapı olmadığı için öncelikle “Kastel nedir?” sorusunu kısaca cevaplayalım. Kasteller eski dönemlerde yer altı sularını bir merkeze toplamak amacıyla inşa edilmiş yapılardır. Burada toplanan sular yine yer altında açılmış “livas” isimli kanallarla evlerin kuyularına taşınırmış. Bu kuyular hem hanelerin su ihtiyacını karşılar hem de yaz aylarında gıdaların bozulmaması için kullanılırmış. Gaziantep’e özgü olan bu yapıların dünya genelinde benzerlerine pek rastlanmıyor. O dönemin belki en önemli teknolojilerinden biri olan kasteller bugün maalesef çoğumuz tarafından bilinmiyor bile. Gaziantep’te gezilecek tarihi yerler listesine eşsiz Antep kastellerini de kesinlikle yazmalısınız.

Gaziantep kastellerinden bazıları yok olmuş. Günümüze kadar sağlam şekilde ulaşan kasteller ise genellikle cami ya da mescitlerin bir parçası olarak hizmet veriyor. Bunlardan bazılarını listeleyecek olursak;

  • Şeyh Fethullah Kasteli (Külliye)
  • İhsan Bey Mescidi ve Kasteli
  • Pişirici Mescidi ve Kasteli
  • Kozluca Kasteli
  • Ahmet Çelebi Camii Kasteli

Kastel Nedir

Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri şehrin birçok mahallesinde bulunduğu gibi ağırlıklı olarak Bey Mahallesi’nde yer alıyor. ‘Havara’ ve ‘Kıymık’ isimleri ile anılan bu taş yapılar ziyaretçilerini adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Kalın duvarları ve estetik tasarımlarıyla dikkat çeken bu evler aynı zamanda kışın sıcak, yazın ise serin kalma özelliğine sahip. Yüzlerce yıllık birikimin yansıması olan bu evler son yıllarda yerli ve yabancı turistlere unutulmaz anılar yaşatıyor. Gaziantep’in geleneksel ev kültürünü merak ediyorsanız Tarihi Antep Evleri’ni yakından incelemenizi tavsiye ederiz. Hatta sadece ziyaret değil, aynı zamanda bu evlerde konaklayabilirsiniz. Tarihi yapıların bazıları günümüzde butik otel olarak hizmet vermektedir.

tarihi antep evleri

Tarihi Gümrük Hanı

1873-1878 yılları arasında ‘yolcu hanı’ olarak inşa edilen bu yapı, 2011 yılında restore edilerek “Yaşayan Müze”ye dönüştürülmüş. Günümüzde Antep yöresine ait el sanatlarının işlenip satıldığı bir mekan olan Tarihi Gümrük Hanı, il merkezindeki Karagöz Mahallesi’nde yer alıyor. Gaziantep’e geldiğinizde huzur dolu bu atmosferde bir kahve molası verebilir, butik dükkanlardan hediyelik el işi ürünler satın alabilirsiniz.

Tarihi Gumruk Hani

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep gezilecek yerler listesinin en önemli duraklarından biri de şüphesiz Bakırcılar Çarşısı. Bakır işçiliği Antep’te neredeyse 400 yıldır devam eden bir gelenek. Günümüzde de varlığı sürdüren bu sanatın en güzel eserlerini 19. yüzyıldan kalma Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda görebilirsiniz. Tek katlı dükkanlardan oluşan bu tarihi çarşı yerli ve yabancı turistlerin Antep’te yoğun ilgi gösterdiği mekanlardan biri.

Sahanlar, semaverler, kahve setleri, siniler, gaz lambaları, tepsiler, saatler, duvar süsleri ve daha neler neler.. Her biri ince el işçiliği ile yapılmış harika yöresel ürünler. Bakırcılar Çarşısı sadece bir pazar değil, aynı zamanda Gaziantep’i tüm dünyaya bağlayan bir ticari koridor niteliğindedir. Yabancı turistlerin “Old Town” ismini verdiği bu çarşıyı ziyaret etmeden Gaziantep’ten ayrılmayın.

antep bakircilar carsisi

Tarihi Almacı Pazarı (Elmacı Pazarı)

Şehitkamil ilçe merkezinde bulunan Tarihi Almacı Pazarı, Antep mutfağına özgü pek çok şeyin satıldığı eski bir çarşı. İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nı andıran bu mekanda Antep fıstığından tutun da çeşit çeşit kuruyemişlere ve baharatlara kadar yöreye ait sayısız ürün bulunuyor. Gaziantep seyahati sırasında “Antep’ten ne alınır? Antep’in neyi meşhur?” diye düşünenler, bizce bu çarşıya bir göz atmalılar.

Gaziantep Elmacı Pazarı

Zincirli Bedesten

Gaziantep yöresine ait ürünlerin bol olduğu bir diğer turistik çarşı Zincirli Bedesten. El işlemesi bakır ürünler, ahşap küçük sandıklar, çeşit çeşit hediyelik eşyalar bulabileceğiniz otantik bir ortam. Ziyaretçiler fiyatların yüksek olmasından biraz şikayetçi. Bu nedenle her alışverişte pazarlık yapmak çarşıda bir çeşit adet haline gelmiş. Zincirli Bedesten’i Gaziantep’te gezilecek turistik yerler listenize yazmayı unutmayın. Çarşı şehir merkezinde, Bakırcılar Çarşısı ile Gümrük Han’ın arasında bulunuyor.

zincirli bedesten antep

Gezegenevi ve Bilim Merkezi

Burası uzay boşluğunda hareket eden gök cisimlerinin çeşitli maket ve simgelerle canlandırıldığı bir eğitim merkezi. Oldukça eğlenceli ve öğretici etkinliklerin düzenlendiği bir mekan. Bilim merkezinde üç boyutlu eğitim videoları izleyebilir, bilgi veren robotlarla tanışabilirsiniz. Gezegenevi’nde ayrıca ziyaretçiler ufak deneyler yapma fırsatı da buluyor. Toplamda 5 bin m²’ye yakın bir alanı kaplayan tesis Şehitkamil ilçesi, Zübeyde Hanım Bulvarı’nda yer alıyor.

Gezegenevi ve Bilim Merkezi

Gaziantep’te Gezebileceğiniz Diğer Yerler

  • Tarihi Naib Hamamı
  • Kaleoğlu Mağarası
  • Tahmis Kahvesi
  • Emine Göğüş Mutfak Müzesi
  • Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi
  • Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi
  • Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
  • Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
  • Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi
  • Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi
  • Gaziantep Botanik Bahçesi
  • Parkantep Harikalar Diyarı
  • Doğal Hayatı Koruma ve Rekreasyon Alanı
  • Sofdağı Yaylası
  • Köklüce Kanyonu
  • Hızır Yaylası (Huzur Yaylası)
  • Dülükbaba Mesire Alanı
  • Dülük Antik Kenti

duluk antik kenti

“Gaziantep’te Gezilecek Tarihi ve Turistik Yerler” üzerine 1 yorum

  1. epoksi zemin kaplama says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir