Kapat
giresun yaylalari gezi rehberi

Dört bir yanı yayla cenneti olan ülkemizin, bu güzel mekanlarını görmeden bir ömür geçirmek kendimize yaptığımız en büyük yanlışlardan biri olur herhalde. Yayla zengini olan illerimizden biri de Giresun.. Gidip de gezmeye doyamayacağınız, doğal güzellikleri ile göz kamaştıran ‘Giresun Yaylaları’nı birlikte inceleyelim.

Giresun Bektaş Yaylası

Bektaş Yaylası, Giresun’un en güzel yaylarından bir tanesi. Giresun’un Dereli ilçesine bağlı olsa da, daha çok Bulancak ilçesi sakinleri tarafından kullanıldığı bilinmektedir. 2100 m. yükseklikte bulunan Bektaş Yaylası, kendi içinde birçok küçük yaylaya ev sahipliği yapıyor. Giresun il merkezine 41 km. uzaklıkta olan yaylaya D865 yolu üzerinden gitmek isterseniz mesafe 60 km’ye ulaşıyor. Artık trafik durumuna göre hareket edersiniz. ツ Giresun merkezden gelecekseniz Batlama ➛ Bulancak ➛ Dereli üzerinden, asfalt yollardan yaylaya ulaşılabilirsiniz.

Bektaş Yaylası’nda çok sayıda piknik alanı mevcuttur. Yayla sürekli serindir. Yazın bile ısınmak için yayla sakinleri soba yakmaktadır. Yaylanın en önemli özelliği, sürekli yaylayı kaplayan sis tabakasıdır. Sisler dağıldığında ise bulutların ne kadar alçaktan uçtuğunu görürsünüz. Adeta bulut cenneti gibi bir hayal aleminde hissedersiniz kendinizi.

Sık çam ağaçları, bulutlar üzerinden sunduğu eşsiz manzarası, soğuk suları, bol oksijeni ile harika bir yayladır Bektaş Yaylası..

Yaylada elektrik, su, telefon mevcuttur. Cep telefonu operatörleri de çekiyor. Çeşitli işletme ve dinlenme tesisleri bulunmaktadır. Bununla birlikte kamp yapmak için ideal mekanlar da var. Yaylada her yıl, Ağustos ayının son haftası Bektaş Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir. Bu şenlikler sırasında, yaylada üretilen organik ürünler turistler tarafından satın alınmaktadır. Bu da yöre halkının gelirine katkı sağlamaktadır.

Giresun Yaylaları

Giresun Kulakkaya Yaylası

Kulakkaya Yaylası, Giresun’un en eski yaylalarından biridir. Şehir merkezine uzaklığı, İncegeriş köy yolu üzerinden takriben 30 km., Giresun yolu üzerinden ise 48 km’dir. Yaklaşık 1500 rakımlı yayla, harika doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Daha yaylaya varmadan, yol üzerinde çok sayıda manzara karşılamaya başlar sizi. Desput Kayası, Erimez mevkii, Gelin Kayası ve akarsular turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Kulakkaya Yaylası’nın iklimi diğer yaylalara göre daha sıcaktır. Yıl içinde de sıcak zamanlar diğer yaylalara göre daha uzundur. Bu yüzden burayı ziyaret eden turist sayısı fazladır. Yaylada dinlenme tesisleri mevcuttur. Kamp da yapılabilmektedir.

kulakkaya yaylasi giresun

Giresun Kümbet Yaylası

Kümbet Yaylası, Giresun yaylaları içinde en meşhur olanlardan biridir. Dereli ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Yayla, Giresun’a 60 km., Dereli ilçesine 27 km. uzaklıktadır. Yaklaşık 1750 m. ile 1950 m. arasında yüksekliğe sahip yaylaya çok sayıda yerli – yabancı turist gelmektedir.

Kümbet Yaylası çevresinde sık ladin ağaçları bulunmaktadır. Ilık ve insanı rahatlatan bir havası vardır. Ayrıca yayla civarında birçok akarsu mevcuttur.

Yaylaya Giresun ➛ Dereli ➛ Güdül ➛ Yüceköy yolu üzerinden gidilirse asfalt yoldan ulaşılmaktadır. Şebinkarahisar yolundan İkisu, Uzundere üzerinden de ulaşım vardır. Yaylada elektrik, su, telefon, sağlık ocağı ve dinlenme tesisleri mevcuttur. Yaylayı tepeden gören Aymaç mevkiinde, her yıl Temmuz ayında Kümbet Şenlikleri düzenlenmektedir. Yayla yemyeşil çimlerle, ormanları da çok sayıda ladin ağacı ve rengarenk çiçeklerle kaplıdır.

Kümbet Yaylası’ndaki Salon Çayırı Piknik Alanı’nda, dinlenme tesisleri ve çok sayıda bungalov ev mevcuttur. Bununla birlikte, kamp yapmak için ideal mekanlar da bulunmaktadır. Yayla yolunun asfalt olduğunu da buraya not düşelim.

Giresun Kumbet Yaylasi

Giresun Paşakonağı Yaylası

Denizden yaklaşık 1450 m. yükseklikteki Paşakonağı Yaylası’na Bulancak ilçesi, Kovanlık beldesinden ulaşılmaktadır. Yaylaya ulaşırken, eşsiz güzellikteki fındık bahçeleri ile meşhur Bulancak ilçesinden geçersiniz. İlçe, bölgedeki en uzun kıyı şeridi iskelesine sahiptir. Yılda yaklaşık 4 bin turist bu ilçeye gelmektedir. Giresun Paşa Konağı Yaylası, Giresun’un en popüler yaylalarından biridir.

Paşakonağı Yaylası, rengarenk açelyaları (orman gülleri) ile ünlüdür. Yaylaya gelen turistler genellikle 5 km. uzaklıktaki Sarıalan Orman Tesisleri’nde konaklamaktadırlar. Ayrıca geniş çayırlara sahip yaylada, çadır kurup kamp yapma imkanı da mevcuttur. Yaylada bulunan doğa harikası Karasay Şelalesi, Geçilmez Vadisi, Çiğseli Gölü ve Kızılot Çayırı doğa yürüyüşleri için harika mekanlardır. Burada her yıl Ağustos ayının ikinci haftası Bulancak Paşakonağı Yayla Festivali düzenlenmektedir.

pasakonagi yaylasi

Görele Sis Dağı Yaylası

Sis Dağı, adından da anlaşılacağı üzere yılın hemen her mevsiminde sislerle kaplı bir yayladır. Giresun’un en güzel yaylalarından biri olan mekan, merkeze yaklaşık 110 km. mesafededir. Virajlı yolları da hesaba katarsak, yaylaya ulaşmak 2 saatten fazla zaman alıyor.

Sis Dağı Nerede? Sis Dağı’na Nasıl Gidilir?

Yaklaşık 2182 m. yükseklikteki Sis Dağı, Giresun’un Görele ilçesi sınırları içinde yer alır. Sahile 40 km. uzaklıktadır. Sahilden başlayarak yaklaşık 1.5 saatte, doğanın tadını çıkararak buraya ulaşabilirsiniz. Sis Dağı’na ulaşım kolaydır. Deniz seviyesinden en kolay ulaşılan en yüksek yer olması sebebiyle turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Dağa Eynesil üzerinden, Şalpazarı ➛ Geyikli ➛ Ağasar derelerini takip ederek ulaşabilirsiniz. Trabzon tarafından geliyorsanız, Beşikdüzü – Şalpazarı istikametindeki asfalt yolları kullanabilirsiniz. Bununla birlikte yakın çevrelerde yer alan stabilize köy yollarını takip ederek de buraya ulaşabilirsiniz. Toprak yollar nemden dolayı hafif çamurlu olabiliyor. Yoğun sise denk gelirseniz, bu yolda araç kullanmak kolay değil uyaralım. Adrenalin seviyorsanız bu yolculuk tam size göre. Unutmadan belirtelim.. Dönüşte Paşaca Şelalesi’ne uğrayacak bir plan yapabilirsiniz.

Sis Dağı’nda her yıl, Temmuz ayının belirlenen haftalarında turizm etkinlikleri ve festivaller gerçekleştirilmektedir. C statüsünde Milli Park olarak belirlenmiş dağda coşkun akan dereler, birbirinden farklı ağaç ve bitki türleri karşılar sizi. Birçok vahşi hayvan türüne ev sahipliği yapar burası. Sis Dağı tepelerinde Temmuz başına kadar karlar erimez. Dağ kış mevsiminde de önemli bir turizm merkezidir. Birçok kış sporuna ev sahipliği yapabilecek kapasitededir. Sis Dağı’nda yer alan Armut alanı, gün batımının şahane güzelliğinin izlendiği ender yerlerden biridir. Elektriği ve suyu bulunan yaylalarda kamp yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

sis dagi yaylasi

Gölyanı Obası (Gölyanı Yaylası)

Adından da anlaşılacağı üzere bu yayla ufak da olsa bir gölün kenarındadır. Harika bir doğa manzarasına sahiptir. Yağlıdere Yaylası olarak farklı bir mekanmış gibi anılsa da, asıl ismi Gölyanı Yaylası’dır. Yağlıdere ilçe sınırları içinde olduğundan bu şekilde isimlendiriliyor olabilir. Gölyanı Obası, fotoğraf çekmeyi sevenler için de eşsiz bir ortamdır.

Gölyanı Yaylası

Giresun’un Diğer Yaylaları

# Melikli Obası

Giresun Melikli Yaylası
# Çakrak Yaylası

cakrak yaylasi giresun
# Karagöl Yaylası

karagol yaylasi giresun

Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Giresun yaylaları henüz betonlarla kapanmamışken acele edin.

Bu tarz dağlık alanlarda navigasyona çok güvenmeyin. Sizi bozuk dağ yollarına yönlendirebilir. Bununla beraber zaman zaman cep telefonu operatörleri çekmez ve sıkıntıya düşebilirsiniz. Burada yerli halk sizin için daha güvenilir rehberdir.

Her zaman asfalt yolu tercih edin. Yol uzun dahi olsa.. Güvenliğiniz daha önemli.

Sisli havalara dikkat edin. Hem kendi hayatınızı, hem başka canlıların hayatını tehlikeye atmayın. Yol üzerinde önünüze bir anda büyükbaş ya da küçükbaş hayvan çıkabiliyor.

Gündüz güneşli havada fark edemeyebilirsiniz ama akşama doğru yaylalar buz gibi olur. Her zaman hazırlıklı olun. Yaz sıcakları burada sökmez.

Yaylalarda yiyeceğiniz etin lezzetini başka yerde bulamazsanız. Yörenin meralarında otlamış hayvanların eti ile, marketlerde seri üretimle önümüze sunulmuş et hiç bir olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir