Kapat
Green Card Başvuru Anlatımı

Green Card size göçmenlik vizesi altında ömür boyu ABD’de yaşama, yerleşme, eğitim görme ve çalışma hakkı sağlayan bir belgedir. Green Card çekilişiyle her yıl ABD’nin belirlediği ülkeler arasında, milyonlarca başvuru içinden ortalama 50-55 bin kişi seçilir ve bu belgeyi almaya hak kazanır.

Green Card Rehberi yazımızda size bu kart ile ilgili her şeyi, kimlerin başvurabileceğini, başvuru şartlarını ve dikkat etmeniz gereken tüm detayları ayrıntılı şekilde anlatmaya çalıştık. Green Card başvurusuna geçmeden önce bu yazıyı mutlaka gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

GREEN CARD HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER (TIKLAYIN)

Eğer bu yazıda belirtilen tüm şartlara uyuyorsanız, fotoğrafınız hazırsa ve geçerlilik süresi devam eden bir pasaportunuz mevcutsa Green Card başvurusu yapmaya hazırsınız demektir. Başvuru tamamen ücretsizdir ve son derece basit sorulardan oluşur. Başvuru yapmak için herhangi bir aracı kuruma para ödemenizi gerektirecek kadar sizi zorlayacak bir durum yok. Emin olabilirsiniz.

ABD Göçmenlik Başvurusu

Green Card (Yeşil Kart) Başvurusu Resimli Anlatım

Çekiliş döneminde, yani Ekim ayının ilk haftası ile Kasım ayının ilk haftası arasında Green Card başvurusu yapacağınız (tek ve gerçek) resmi siteye giriyoruz;

dvprogram.state.gov

Siteye girdiğinizde ilk açılan sayfada aşağıda gördüğünüz bölüm gelecek. Formu doldurmaya başlamak için ‘Begin Entry’ yazan butona tıklıyoruz.

! Başvuru dönemi haricinde siteye girerseniz bu sayfa gelmeyecektir, sonuçları kontrol edeceğiniz ‘Check Status’ butonunun olduğu başka bir sayfa çıkar, kafanız karışmasın. Bu anlatacağımız sayfalar sadece başvuru döneminde aktiftir.

Aynı sayfanın en üst kısmında bulunan ‘DV Instructions’ butonu sizi Green Card hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu sayfaya yönlendirir. Ortada bulunan ‘Photo Examples’ butonu da başvuru için kullanılacak fotoğrafın nasıl olması gerektiğini anlatan sayfaya yönlendirir.

Eğer bekarsanız ve çocuğunuz yoksa başvuru doldurma kısmı tek sayfada bitecek. Evli ve çocuk sahibi iseniz ikinci bir sayfaya geçiş olacak. Onu yazının sonunda anlatacağız.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

Begin Entry’ dedikten sonra çıkan sayfada bot değil insan olduğunuzu onaylamanız için bir güvenlik sayfası açılıyor. Bu sayfada size gösterilen ‘Doğrulama Kodu’nu altındaki boşluğa yazıyoruz ve ‘Submit’ diyoruz.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

Şimdi karşımıza 15 bölümden oluşan bir form çıkıyor. Green Card çekilişine katılmak için artık tek yapmamız gereken bu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmak.

Formu doldururken TÜRKÇE KARAKTER KULLANMIYORUZ. Büyük – küçük harf kullanma şartı yok, nasıl isterseniz o şekilde doldurun. Tüm bilgiler kesinlikle kimlik bilgilerinizle birebir uyumlu olmalı.

Şimdi bu 15 maddelik kısımları tek tek inceleyelim.

1 Name/İsim: Bu kısımda 3 kutu var. Sırasıyla SOYADINIZ – ADINIZ ve eğer varsa İKİNCİ ADINIZ’I girmeniz gerekiyor. Kimlikte yazan ikinci bir isim yoksa o kısmı boş bırakın ve altındaki ‘No Middle Name’ kutucuğunu işaretleyin.

2 Gender/Cinsiyet: Bu kısımda erkekler için MALE, kadınlar için FEMALE kısmını işaretliyorsunuz.

3 Birth Date/Doğum Tarihi: Sırasıyla AY – GÜN – YIL şeklinde doğum tarihinizi giriyorsunuz.

4 City Where You Were Born/Doğduğunuz Şehir: Bu kısma doğduğunuz şehir ismini yazıyorsunuz. Doğduğu şehir belli olmayanlar için kutunun altında ‘Birth City Unknown’ diye bir tik alanı var. Şehir ismi yazdıysanız o kısmı işaretlemeyin.

5 Country Where You Were Born/Doğduğunuz Ülke: Bu kısımda doğduğunuz ülkeyi (TURKEY) seçiyorsunuz.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

6 Country Of Eligibility For The DV Program/DV Programı İçin Uygun Ülke: Burada katılım gösterdiğiniz ülke çekiliş için uygun bir ülke mi diye soruyor. Türkiye’den katılım yapanlar için bu kısımda ‘Yes’ kutucuğunu işaretlemek yeterli.

7 Passport/Pasaport: Bu bölümde en üstteki 3 kutu yine isim bilgileriniz için. Sırasıyla SOYADINIZ – ADINIZ ve eğer varsa İKİNCİ İSMİNİZ’i girmeniz gerekiyor. Kimlikte yazan ikinci bir isim yoksa o kısmı boş bırakın ve altındaki ‘No Middle Name’ kutucuğunu işaretleyin.

Altındaki Passport Number (Pasaport Numarası) yazan uzun kutuya Pasaport numaranızı yazıyorsunuz.

Bir altındaki kısımda Passport Expiration (Pasaport Geçerlilik Tarihi) kısmına sırasıyla AY – GÜN – YIL şeklinde pasaportunuzun son kullanım tarihini giriyorsunuz.

Bu kısımdaki son kutu olan ‘Country Authority of Issuance’ kısmına pasaportunuzun verildiği ülkeyi işaretliyorsunuz.

Pasaport bilgilerini girdiğimiz bu 7. kısmın sonunda ‘Passport Exemption’ yazılı bir bölüm var. Burası devlet tarafından pasaport verilmeyen ülkelerdeki vatandaşlar için konulmuş bir bölüm. Biz bu kısma hiç dokunmadan/işaretlemeden geçiyoruz.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

8 Entrant Photograph/Green Card Fotoğraf Girişi

Buradaki ‘Choose New Photo’ kısmını tıklayıp bilgisayar ya da telefonunuzdan kendi fotoğrafınızı seçip yüklüyorsunuz. Fotoğrafı mutlaka istenilen şartlarda hazırlamalısınız yoksa başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Fotoğrafın nasıl olması gerektiği bilgilerini Green Card Rehberi yazımızda detaylıca anlattık.

9 Mailing Address/Yazışma Adresi: Burada adres bilgilerinizi gireceğiniz toplam 7 kutudan oluşan bir bölüm var.

  • a. In Care Of (optional): Bu kısma adres sahibinin adı-soyadı yazılabilir ya da boş bırakabilirsiniz. Doldurmak zorunlu değil.
  • b. Address Line 1: Adres bilgilerinizi gireceğiniz ilk satır. Mahalle/Sokak/Daire vs.
  • c. Address Line 2: Adres bilgilerinizi gireceğiniz ikinci satır. Mahalle/Sokak/Daire vs.
  • d. City/Town: Adresin bulunduğu şehir. İstanbul/Ankara/Erzincan vs.
  • e. District/Country/Province/State: Adresin bulunduğu semt. Kadıköy/Karşıyaka/Kemaliye vs.
  • f. Postal Code/Zip Code: Adresteki semtin posta kodu. Bilmiyorsanız Google’dan öğrenebilirsiniz, alttaki ‘No Postal Code/Zip Code (Posta Kodu Yok)’ kutucuğu işaretlemenize gerek yok.
  • g. Country: Adresim bulunduğu ülke (TURKEY).

10 Country Where You Live Today/Şu An Yaşadığınız Ülke: Halihazırda yaşadığınız ülkeyi kutudan seçiyorsunuz. Türkiye’de olmanız şart değil.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

11 Phone Number/Telefon Numarası: Bu kısmı doldurmak mecburi değil. Doldurmak isterseniz telefon numaranızı yazmanız yeterli.

12 E-mail Address/E-posta Adresi: Bu kısımdaki iki kutuya da (aynı) mail adresinizi doğru şekilde yazın. Bu kısmın doldurulması ŞART ve ÖNEMLİ. O yüzden mail adresinizi doğru şekilde girmelisiniz. Küçük harf kullanın.

13 What is the Highest Level of Education You Have Achieved, as of Today?/Bugün İtibariyle Elde Ettiğiniz En Yüksek Eğitim Düzeyi Nedir?: Formu doldurduğunuz sırada sahip olduğunuz en son diploma neyse o kısmı işaretleyin. Ya da şıklar arasında halihazırda okuduğunuz okul durumu geçiyorsa onu işaretleyin.

  • Primary school only (İlköğretim mezunu)
  • High School, no degree (Lise, okuyor ya da terk)
  • High School, degree (Lise mezunu)
  • Vocational School (Önlisans ya da Meslek Yüksekokul mezunu)
  • Some University Courses (Ünversite öğrencisi ya da terk)
  • University Degree (Üniversite Mezunu)
  • Some Graduate Level Courses (Yüksek Lisans öğrencisi ya da terk)
  • Master’s Degree (Yüksek Lisans mezunu)
  • Some Doctorate Level Courses (Doktora öğrencisi ya da terk)
  • Doctorate Degree (Doktora)

14 What is Your Current Marital Status?/Şu An Medeni Durumuz Nedir?: Formu doldurduğunuz sıradaki medeni halinizi işaretleyin.

  • Unmarried (Evli değilim)
  • Married and my spouse is NOT a U.S. citizen or U.S. Lawful Permanent Resident (LPR) – (Evliyim ve eşim ABD vatandaşı değil, kanuni olarak orada sürekli oturma izni de yok)
  • Married and my spouse IS a U.S. citizen or U.S. Lawful Permanent Resident (LPR) – (Evliyim ve eşim ABD vatandaşı yada kanuni olarak orada sürekli oturma izni var)
  • Divorced (Boşanmış)
  • Widowed (Dul)
  • Legally Separated (Resmi olarak evli ama mahkeme kararıyla uzaklaştırılmış, boşanma süreci devam ediyor vs.)

15 Number of Children/Çocuk Sayısı: 21 yaşından küçük ve bekar olmak kaydıyla öz, üvey ya da evlatlık alınmış olan tüm çocuklarınızın sayısı.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

Şimdi..
Eğer bekar ve çocuk sahibi değilseniz form doldurma işlemi bu sayfada sona eriyor. Sayfanın sonunda ‘Continue (Devam Et)’ butonunu tıkladığınız zaman yeni açılan pencerede doldurduğunuz form bilgilerinin son halini göreceksiniz. Burada bilgilerinizin doğru olup olmadığını son bir kez kontrol ediyorsunuz.

Eğer hatalı bilgi girmişseniz sayfanın en altında ‘Go Back to Part 1 (Bölüm 1’e Geri Dön)’ butonu ile geri gidip hatalı bilgileri düzeltin. Ayrıca eğer Türkçe karakter kullanmışsanız veya hatalı bir şeyler yapmışsanız bu sayfada size kırmızı yazı ile hata yaptığınız yer gösterilecektir. Ekranda kırmızı işaretli bir yer görürseniz yine geri dönüp o kısmı düzeltin.

Bütün bilgilerin doğruluğundan eminseniz sayfanın sonunda ‘Submit (Gönder)’ butonuna basıyorsunuz ve formunuz çekilişe katılmak üzere yola çıkıyor.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

Çekiliş kaydı dönemlerinde sayfa yoğunluğu yüzünden bazen ‘Sayfa Görüntülenemiyor’ uyarısı alırsınız. Formu göndermeye çalıştıkça form gitmez ve sayfa hata verir. Bu yoğunluktan kaynaklanan bir durumdur. Yoksa ABD beni blokladı mı acaba? diye endişelenmeyin. 🙂 Sayfayı geri alıp bilgileri tekrar göndermeye çalışın. Onay sayfasını görene kadar bunu deneyin. Yoksa gönderdiğinizi sanıp hata yaparsınız.

Form gönderildiğinde yeşil bir kutu içinde ‘Success (Başarılı)’ yazan yeni bir sayfa açılır.

BURAYA DİKKAT!

Bu sayfada ‘Confirmation Number (Onay Numarası)‘ yazan bir kısım var. Bu numara çok önemli. Kesinlikle bir yerlere kaydetmeniz ve kaybetmemeniz gerekiyor. Çünkü çekiliş yapıldığında kimse size çekilişi kazandığınız yönünde bir posta/e-mail/mesaj göndermez. Çekiliş sonuçlarını bu numara sayesinde yine aynı internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Bu numara bu sayfada bir kez verilir ve başka bir yerden öğrenme şansınız yoktur. O yüzden Confirmation Number (Onay Numarası) sayfasındaki bilgileri kaydedin. Fotoğrafını çekin, bilgisayara kaydedin ya da deftere yazın vs..

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

Peki evli ya da çocuk sahibi olduğunu belirtenler nasıl devam edecek?

İlk sayfayı doldurup ‘Continue (Devam Et)’ butonunu tıkladığınız zaman ikinci bir sayfa açılacak. Bu sayfada önceki sayfaya çok benzer soruların olduğu bir bölüm açılıyor. Burada eşiniz ve kaç çocuk sahibi iseniz onların bazı bilgilerini gireceğiniz birkaç kısım var.

Önceki sayfanın aynısı gibi ama daha az sayıda soru var.

Spouse (Eş)
Bu kısımda eşinizin;

  • Spous Name: Soyadı – Adı – (varsa) İkinci Adı,
  • Birth Date: Doğum Tarihi, Ay – Gün – Yıl sırasıyla,
  • Gender: Cinsiyeti,
  • City Where Spous Was Born: Eşinizin doğduğu şehir,
  • Country Where Spous Was Born: Eşinizin doğduğu ülke,
  • Spouse Photograph: Eşinizin fotoğrafı.

Child #1 (Çocuk #1)

Bu kısımda aynı soruları 1. çocuğunuza göre cevaplıyorsunuz.

Child #2 (Çocuk #2)
Child #3 (Çocuk #3)

21 yaşından küçük ve bekar kaç çocuğunuz varsa hepsi için aynı soru/cevap şeklini devam ettiriyorsunuz.

Tüm bilgiler girildikten sonra;
Continue (Devam Et) → Bilgileri Kontrol Et → Submit (Gönder) işlemini aynen yapıp Confirmation Number (Onay Numarası) bölümünü kaydederek işlemi tamamlıyoruz.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

Green Card Çekiliş Sonucu Öğrenme

Mayıs ayının ilk haftası, çekiliş yapıldıktan sonra yine başvuru yaptığımız aynı web sayfasına giriyoruz.

dvprogram.state.gov

Bu kez ana sayfada tek bir buton göreceksiniz; Check Status (Durumu Kontrol Et).

Butonu tıklayın. Sonraki sayfayı ‘Continue (Devam Et)‘ diyerek geçin. Şimdi karşınıza çekiliş sonucunu öğrenmek için kendi bilgilerinizi gireceğiniz bir sayfa gelecek.

  • Confirmation Number (Onay Numarası)
  • Last/Family Name (Soyadı)
  • Year of Birth (Doğum Yılı)
  • Authentication (Doğrulama Kodu)

Bu bilgileri sırasıyla girip ‘Submit (Gönder)’ butonuna bastığınızda çekiliş sonucunu öğrenmiş oluyorsunuz.

Green Card Başvuru Resimli Anlatım

Çekilişi kazanamadıysanız bir sonraki yıl aynı şekilde tekrar başvurabilirsiniz. Başvuru hakkı için herhangi bir limit yok. Eğer Green Card çekilişini kazandıysanız öncelikle ‘DS-260 Göçmen Vize Elektronik Başvuru Formu‘nu doldurup bundan sonraki süreç için size gelecek e-maili bekliyorsunuz. E-mailin gönderilmesi ile bir sonraki aşamalarda neler yapacağınız bilgisi size ulaşacaktır.

“Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır? 2024 (Nasıl Alınır?)” üzerine 1 yorum

  1. Gülsüm says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir