Kapat
kahramanmaras nasil bir yer

“Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz” diyerek çıktıkları bağımsızlık mücadelesinde büyük bir “Kahramanlık” destanı yazanların şehri.. Düşmana karşı ilk kurşunu sıkarak Milli Mücadele’nin fitilini ateşleyen Sütçü İmam’ın doğduğu topraklar.. Binlerce yılda onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kent Kahramanmaraş..

Biz bu şehri daha çok dondurması ile anıyoruz. Fakat Kahramanmaraş doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve kültürel zenginliği ile ziyaretçilerine çok daha fazlasını sunan renkli bir şehir. Hititlerden Osmanlı’ya pek çok uygarlığın izlerini taşıyan Kahramanmaraş’ta Anadolu’nun bütün güzelliklerini bir arada görmek mümkün. Biberi, tarhanası ve dondurması ile nam salmış harika bir mutfak, şifalı kaplıcalar, tarihi konaklar, kaleler, köprüler, müzeler, üzüm bağları, binlerce yıllık mağaralar, yemyeşil yaylalar… Kısaca Akdeniz’in gezilip görülesi en güzel şehirlerinden biri burası.

Peki “Kahraman” unvanıyla şereflenmiş Maraş nasıl bir şehir? Özellikle memur ve öğrencileri Maraş’ta nasıl bir ortam bekliyor? Şehrin tarihi, ulaşım imkanları, iklimi, coğrafi yapısı ve yöresel mutfağı hakkında bilgiler vereceğimiz bu yazımızda, Kahramanmaraş’ı biraz daha yakından tanıyalım..

kahramanmaras hakkinda bilgi

Kahramanmaraş Nerede? Nasıl Gidilir?

Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi’nin en doğu kesiminde yer alan illerimizden biri. Kahramanmaraş’ın komşuları; kuzeyde Sivas, kuzeydoğuda Malatya, kuzeybatıda Kayseri, doğuda Adıyaman, batıda Adana, güneyde Gaziantep, güneybatıda ise Osmaniye’dir.

Kahramanmaraş ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Kahramanmaraş Karayolu Ulaşımı;
Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kesişim güzergahında bulunan Kahramanmaraş’a Türkiye’nin hemen her noktasından kara yolu ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Adana ve Şanlıurfa’yı birbirine bağlayan Otoyol 52’ye de yakın olan Kahramanmaraş’a birçok şehrimizden otobüs seferleri de düzenleniyor. Hacımustafa Mahallesi’nde bulunan Kahramanmaraş B.B. Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne özel araç, minibüs ya da belediye otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • İstanbul – Kahramanmaraş arası yaklaşık 1110 kilometre ve 12 saat.
  • Ankara – Kahramanmaraş arası yaklaşık 630 kilometre ve 7 saat 30 dakika.
  • İzmir – Kahramanmaraş arası yaklaşık 1100 kilometre ve 13 saat.
  • Gaziantep – Kahramanmaraş arası yaklaşık 80 kilometre ve 1 saat.
  • Diyarbakır – Kahramanmaraş arası yaklaşık 385 kilometre ve 4 saat 30 dakika.
  • Trabzon – Kahramanmaraş arası yaklaşık 725 kilometre ve 10 saat 30 dakika.

# Kahramanmaraş Havayolu Ulaşımı;
İl merkezine 8 km. mesafedeki Kahramanmaraş Havalimanı, Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Erkenez Mahallesi’nde yer alıyor. Zaman zaman uluslararası uçuşlar için de hizmet veren bu havalimanına İstanbul ve Ankara’dan direkt, diğer şehirlerden aktarmalı uçuş bulabilirsiniz. Kahramanmaraş Havaalanı ile il merkezi arasında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne ait yolcu servis otobüsleri, özel servis araçları ve taksiler hizmet veriyor. Ayrıca havalimanı içerisindeki araç kiralama firmalarından da faydalanabilirsiniz.

Kahramanmaraş Havalimanı Telefon: 0 (344) 236 53 50 – 52

# Kahramanmaraş Demiryolu Ulaşımı;
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ve Pazarcık ilçelerinde bulunan tren istasyonları, Elazığ ↔ Adana arasında düzenli olarak hizmet veren Fırat Ekspresi’nin geçiş güzergahında yer alıyor. Bu hat üzerinde çalışan seferleri kullanarak Kahramanmaraş’a trenle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Fırat Ekspresi’nin geçtiği duraklar;
Adana • Osmaniye • (Türkoğlu/Köprüağzı/Narlı/Pazarcık) • Gölbaşı • Malatya • Elazığ

TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
TCDD Taşımacılık Online Bilet: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr

Kısaca Kahramanmaraş Tarihi

Kahramanmaraş ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar, bu yörenin Üst Paleolitik Çağ’dan bu yana yerleşim alanı olarak kullanıldığını göstermektedir. Başta Döngel Köyü’ndeki mağaralar olmak üzere Elbistan, Pazarcık ve Türkoğlu çevresindeki kazılarda antik çağlara ait bulgular çıkartılmıştır.

Kendi döneminde Anadolu’nun büyük bölümüne hükmeden Hititler, Maraş bölgesinde de ilk medeniyetin kurucularıdır. Hitit İmparatorluğu, yıkıldığı döneme kadar (M.Ö. 1200) Maraş’ı siyasal ve kültürel olarak oldukça etkilemiştir. Bu imparatorluk çöktükten sonra ortaya çıkan Geç Hitit Krallıklarından Gurgum, “Markas/Markasi” ismiyle anılan bu yöreyi merkezleri olarak kabul etmişlerdir. Varlıkları kısa süren bu medeniyet, M.Ö. 762’den sonra Asurlulara katılmıştır. Ticari yolların geçiş noktasında yer alan Maraş, Asurlular için en önemli kentlerden biri olmuştur.

Asur Devleti sonrası Maraş ve çevresi sırasıyla Medler (M.Ö. 560), Persler (M.Ö. 330) ve Makedonya İmparatorluğu yönetimlerinden geçmiştir. Büyük İskender’in kurduğu devletin merkezi noktalarından biri olan Maraş’ta, M.S. 64 yılından itibaren ise Roma İmparatorluğu’nun etkileri görülmeye başlanmıştır. Bu süreçte “Germenicia” ismiyle bilinen kent, Roma’nın ikiye bölünmesiyle Bizans sınırlarına dahil olmuştur. Roma ve Bizans dönemlerinden kalma çok sayıda kalıntıya ev sahipliği yapan Maraş, stratejik önemini bu çağlarda da sürdürmüştür.

6. yüzyıldan sonra sık sık Arapların akınına uğrayan Maraş, Halid Bin Velid’in önderliğindeki İslam ordusu tarafından 637 yılında ele geçirilmiştir. Fakat bu dönemde yaşanan savaşlar uzun sürmüş, Maraş yöresi 10. yüzyıla kadar Bizans ve Müslümanlar arasında sık sık el değiştirmiştir. 1086 yılında Selçuklular tarafından fethedilen Maraş ve Elbistan bölgeleri, 12. yüzyıla kadar yine farklı devletler tarafından pek çok kez istila edilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra İlhanlılar, Memlükler ve Dulkadiroğulları gibi beyliklerin hüküm sürdüğü Maraş ve çevresi özellikle Dulkadiroğulları zamanında sosyal, sanatsal ve mimari anlamda büyük ilerlemeler kaydetmiştir.

Yavuz Sultan Selim tarafından 1515 yılında fethedilen bu yöre, “Dulkadir Eyaleti” olarak isimlendiriliyordu. Bu isim 1831 yılında “Maraş” olarak değiştirilmiş, bölge ise eyalet değil kaza olarak kabul edilmiştir. Kent, cumhuriyetin ilanı sonrasında da il statüsüne geçmiştir. Kurtuluş Savaşı zamanında müthiş bir mücadele örneği gösteren ve 12 Şubat 1920’de kendi özgürlüğünü kazanan Maraş, TBMM tarafından 5 Nisan 1925’te “Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası” ile ödüllendirilmiş, 7 Şubat 1973 yılında da “Kahraman” unvanı ile onurlandırılarak “Kahramanmaraş” ismini almıştır.

Kahramanmaraş Tarihi

Kahramanmaraş Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Kahramanmaraş’ın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 1 milyon 170 bin kişidir.
Plaka Kodu: Kahramanmaraş’ın plaka kodu: 46
Telefon Kodu: Kahramanmaraş’ın telefon kodu: 0344
Posta Kodu: Kahramanmaraş’ın posta kodu: 46000
Yüz Ölçümü: Kahramanmaraş’ın yüz ölçümü: 14.327 km²

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.kahramanmaras.bel.tr
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Telefon: 0 (344) 228 46 00

Kahramanmaraş Valiliği Web Sitesi: www.kahramanmaras.gov.tr
Kahramanmaraş Valiliği Telefon: 0 (344) 223 76 10 – 11

Kahramanmaraş İlçeleri;

  • Afşin
  • Andırın
  • Çağlayancerit
  • Dulkadiroğlu
  • Ekinözü
  • Elbistan
  • Göksun
  • Nurhak
  • Onikişubat
  • Pazarcık
  • Türkoğlu

Elbistan Resimleri

Kahramanmaraş Ekonomisi

Kahramanmaraş ekonomisi, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren genellikle tarım ve hayvancılık üzerine yoğunlaşmıştır. 1980’li yıllardan sonra ise kalkınmada öncelikli illerden biri haline getirilen Maraş, farklı sanayi kollarında da önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Ayrıca geleneksel el sanatları, Maraş ekonomisine her dönem katkı sağlamaya devam etmiştir

Günümüzde Kahramanmaraş ekonomisine yön veren en önemli sektörler; tekstil, gıda, metal mutfak eşyası, kağıt sanayi ve kuyumculuktur. Türkiye’ye çelik tencere, tava, çaydanlık gibi mutfak eşyası üretimi için giren hammaddenin yarıya yakını Kahramanmaraş’ta işlenmekte, buradan iç ve dış pazarlara dağıtılmaktadır. Altın üretimi bakımından da ülkemizin lokomotifi olan Kahramanmaraş’ta yapılan takılar sadece Türkiye’de değil, dünyada da ilgi görmeye başlamıştır.

Tarım sektörünün Maraş ekonomideki payı azalsa da, tahıl üretimi kent için hala önemli bir geçim kaynağıdır. Kahramanmaraş’ta yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, şekerpancarı, fasulye, pamuk, zeytin, üzüm, çilek, yerfıstığı, domates, biber ve lahanadır. Özelikle Kahramanmaraş’ın acı kırmızı biberi ülke genelinde çok meşhurdur. Hayvancılık alanında ise daha çok kıl keçisi ve sığır yetiştiriciliği yapılır. Kümes hayvancılığı, arıcılık ve balıkçılık da gelişmektedir.

Tekstil Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Topraklarının yaklaşık yüzde 60’ı dağlarla kaplı olan Kahramanmaraş’ta bu yükseltilerin büyük bölümü şehrin kuzey kesimlerinde toplanmıştır. Genellikle Güneydoğu Torosların uzantıları olan bu dağların başlıcaları Engizek, Amanoslar, Nurhak, Kandil, Sarımsak, Ahır Dağı ve Binboğa’dır. Bu dağların arasında kalan büyük çöküntülerde ise Elbistan, Kahramanmaraş ve Göksun gibi geniş ovalar bulunur. Doğal göl bakımından çok zayıf olan Kahramanmaraş topraklarındaki önemli su kaynakları Ceyhan Nehri üzerine kurulmuş olan barajlardır.

Akdeniz Bölgesi’nin doğu sınırında yer alan Maraş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktaya çok yakındır. Bu nedenle farklı iklim tiplerinin görüldüğü bir şehirdir. Fakat ilde öne çıkan iklim tipi daha çok bozulmuş Akdeniz iklimidir. Kuzeye doğru çıkıldıkça yer yer karasal iklim etkileri görülen Maraş’ta yazlar oldukça sıcak ve kurak geçer. Kışlar ise ılık ve yağışlıdır.

Bulunduğu coğrafya nedeniyle pek çok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ın bitki örtüsü de çok zengindir. Yüksek dağ formasyonu, orman, bozkır ve çalı olmak üzere dört çeşit bitki topluluğu görülen kentte yüksek kesimler daha çok karaçam, ardıç, meşe, göknar ve sedir ormanlarıyla; orta kesimler kuru ve yarı nemli ağaçlarla örtülü ormanlarla; alçak kesimler ise maki karakterli bitkilerle kaplıdır.

kahramanmaras ali kayasi

Kahramanmaraş Mutfağı ve Maraş’a Özgü Yemekler

Kahramanmaraş, hem lezzetli sulu yemekleri hem de kendine has tatlıları ile Anadolu’nun en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Bulunduğu coğrafyanın bereketi ve yüzlerce yıllık birikimin neticesinde oluşmuş bu mutfakta onlarca çeşit yöresel yemek yapılmaktadır. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin uyumlu ahengi ile yapılan bu yemekler bölgeye özgü farklı baharatlar ile tatlandırılır. Özellikle ekşinin ve acının bol kullanımı, Maraş mutfağında yapılan yemeklerin olmazsa olmazıdır.

Kahramanmaraş yöresel lezzetlerinde ön plana çıkan bir de tatlı var ki ondan ayrıca bahsetmek gerek; Maraş Dondurması.. Ahır Dağı eteklerinde yetişen yabani orkidelerin köklerinden elde edilen salebin keçi sütü, şeker ve iyi bir ustayla bir araya gelişi, bu muhteşem lezzeti ortaya çıkarıyor. Uzaması ve erimemesi ile meşhur olan Maraş dondurmasının kıvamı o kadar serttir ki sadece kesilerek ikram edilir. Bu dondurmanın benzerleri birçok şehirde yapılmaya çalışılsa da, hiçbiri Maraş’ta yiyeceğiniz orijinal dondurmanın yerini tutmayacaktır elbet.

Peki Maraş’ta ne yenir? Kahramanmaraş’ın meşhur yemekleri hangileri? Şimdi bunları sıralayalım;

  • Çöş Börek
  • Sömelek Köfte, Kalili Köfte, Maraş Köfte
  • Maraş Tava
  • Maraş Usulü Paça Çorba
  • Yoğurtlu Dövme Çorbası
  • Patlıcanlı Ekşili Çorba
  • Ekşili Aya Sulusu
  • Kahramanmaraş Tarhanası
  • Acem Pilavı
  • Eli Böğründe
  • Ciğerli Bulgur Pilavı
  • Mumbar Dolması
  • Pazı Sarması
  • Maraş Çöreği
  • Un Sucuğu
  • Çullama
  • Cevizli Kırma Tatlısı
  • İlende Tatlısı
  • Ravanda Şerbeti
  • Maraş Dondurması

Kahramanmaraş Mutfağı

Memur ve Öğrenciler İçin Kahramanmaraş Nasıl Bir Yer? Kahramanmaraş’ta Yaşam

Kahramanmaraş’ta 1992 yılında kurulan K. Sütçü İmam Üniversitesi ve 2018 yılından bu yana hizmet veren İstiklal Üniversitesi bulunuyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin ana kampüsü (Avşar) il merkezinin yaklaşık 10 km. kadar batısında, Onikişubat ilçesinde konumlanıyor. Üniversitenin bir diğer büyük yerleşkesi olan Karacasu Kampüsü de şehrin 10 km. güneyinde yer alıyor. Her iki yerleşkeye de toplu taşıma ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. İstiklal Üniversitesi ise Sütçü İmam Üniversitesi’nden ayrılarak kurulmuş, henüz çok yeni bir eğitim kurumu. Bu okulun il merkezi ve çevresinde hizmet veren birkaç fakültesi bulunuyor.

Kahramanmaraş şehir merkezini iki kısım olarak değerlendirebiliriz. Şehrin doğu yakası, tarihi kent merkezi diyebileceğimiz bölümü oluşturuyor. Batı yakası ise şehrin yeni yapılaşan moren yüzünü yansıtıyor. Sütçü İmam Üniversitesi’nin ana kampüsünün de bulunduğu batı yakası haliyle biraz daha pahalı bir bölge. Gelir seviyesi yüksek olan insanlar genellikle bu tarafta ikamet ediyor. Fakat burada öğrencilere yönelik inşa edilen apart, yurt ve dairelerin sayısı da bir hayli fazla. Bu nedenle öğrencilerin Maraş’ta konaklama konusunda sıkıntı yaşamadıklarını söyleyebiliriz. Her bütçeye göre yer bulmak mümkün.

Maraş genel olarak orta halli bir şehirdir. Çok büyük bir alana yayılmadığı için kent içi ulaşım sorunsuzdur. Memur ve öğrencilere hitap eden eğlence mekanlarının sayısı azdır. Fakat doğal güzellikleri ve tarihi mekanları sayesinde gezilecek yerleri boldur. Şehrin her tarafında çok sayıda mesire alanı görebilirsiniz. Kahramanmaraş, bulunduğu coğrafyanın en yeşil illerinden biridir. Ayrıca Gaziantep, Kayseri ve Adana gibi büyük şehirlere çok yakın olduğu için gezi alanınızı daha da genişletebilirsiniz. Maraş’ın merkez ilçeleri olan Onikişubat ve Dulkadiroğlu ile Elbistan da hareketli ve büyük yerlerdir. Memurların da daha çok tercih ettiği ilçeler buralardır. Maraş’ın iklimi ılıman, mutfağı çok lezzetli, halkı ise muhafazakar ve yardımseverdir. Kahramanmaraş, beklentilerini çok yüksek tutmayan her kesim için Akdeniz’deki en yaşanılası kentlerden biridir.

sutcu imam universitesi kahramanmaras

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir