Kapat
Kırklareli Nasıl Bir Yer?

“Kırk kimse şehid oldu bu yerde,
Bu nam ile anılsın bu belde.”

Eski ismi ‘Kırk Kilise’ olan bu şehrimiz, Sultan I. Murad zamanında Demirtaş Paşa emrindeki akıncılar tarafından fethedilmiştir. Bu akın sırasında 40 şehit verilmesinden dolayı bu belde artık Kırklareli olarak anılmaya başlanmıştır.

Nüfusu az, merkezi küçük bir yer belki ama büyük ve zengin doğal güzelliklere sahip bir ilimiz Kırklareli. Trakya illeri arasında doğal yapının en iyi korunduğu bir doğa cennetidir burası. Istranca Dağları, İğneada Longoz Ormanları, tertemiz ovaları, yaylaları, Karadeniz kıyısında huzurlu ve sessiz kıyıları… Kırklareli’nin eşsiz güzelliklerinden sadece bazıları. Trakya şehirleri arasında biraz geri planda kalmış bir yer Kırklareli aslında ama bu kötü mü olmuş, yoksa şehrin doğallığının koruması için iyi mi olmuş orasını bilemiyoruz.

Candan Erçetin gibi dünyanın en güzel müzik öğretmenini çıkartan bir şehir kötü olabilir mi zaten!

Peki Kırklareli nasıl bir şehir? Tarihi nedir, ekonomisi nasıldır? Öğrenci ve memurlar için Kırklareli nasıl bir yer? “Mutlu İnsanlar Kenti Kırklareli” hakkında tüm bilgileri kısa kısa başlıklar halinde inceleyelim.

Kırklareli Merkez Nasıl

Kırklareli Nerede? Nasıl Gidilir?

Kırklareli, Marmara Bölgesi’nde, Avrupa ile köprü vazifesi gören Trakya Yarımadası’ndaki illerimizden biridir. Kuzeyinde Bulgaristan, güneyinde Tekirdağ, batısında Edirne, güneydoğusunda İstanbul ile komşudur. Doğu sınırı ise Karadeniz ile çevrilidir.

Kırklareli ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Kırklareli Karayolu Ulaşımı;
İstanbul’a çok yakın olan Kırklareli, karayolu ile kolay ulaşım sağlanabilecek bir noktadır. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerden ve komşu illerinden Kırklareli’ne yapılan direkt otobüs seferleri bulabilirsiniz. Diğer şehirlerden ise İstanbul aktarmalı olarak Kırklareli ulaşmak mümkün.

  • İstanbul – Kırklareli arası yaklaşık 185 kilometre ve 2 saat 15 dakika.
  • Ankara – Kırklareli arası yaklaşık 650 kilometre ve 7 saat.
  • İzmir – Kırklareli arası yaklaşık 650 kilometre ve 7 saat 30 dakika.
  • Bursa – Kırklareli arası yaklaşık 350 kilometre ve 4 saat.
  • Erzurum – Kırklareli arası yaklaşık 1430 kilometre ve 16 saat.
  • Van – Kırklareli arası yaklaşık 1800 kilometre ve 21 saat.
  • Antalya – Kırklareli arası yaklaşık 900 kilometre ve 10 saat.

# Kırklareli Havayolu Ulaşımı;
Kırklareli sınırları içerisinde herhangi bir havalimanı bulunmuyor. Şehre en yakın havaalanı Kırklareli merkeze 120 km. mesafedeki Tekirdağ Çorlu Havalimanı’dır. Ankara aktarmalı uçuşlar bulabileceğiniz Tekirdağ Çorlu Havalimanı ile Kırklareli merkez arasında, uçak iniş-kalkış saatlerine göre servis hizmeti de veriliyor.

# Kırklareli Hızlı Tren Güzergahı;
Kırklareli’den geçecek hızlı tren için çalışmalar şu anda devam etmekte (2021). Halkalı – Kapıkule arasında sefer yapacak hızlı trenin bir kolu Kırklareli için ayrılmış durumda. Kırklareli için ayrılan bu hızlı tren güzergahı yaklaşık 60 km. olacak ve Büyükkarıştıran, Lüleburgaz ile Babaeski istasyonlarından geçecek.

Kısaca Kırklareli Tarihi

Şehirde yapılan arkeolojik çalışmalar gösteriyor ki, Trakya kültürü ile Ege ve Balkan kültürleri arasında yakın ilişkiler var.

Kırklareli’deki kazı çalışmalarında bulunan Aşağıpınar Höyüğü, şehirdeki yerleşimin Neolitik Çağ’a kadar (M.Ö. 5800-4800) uzandığını kanıtlıyor. Trakya M.Ö. 1200 ila M.Ö. 600 yılları arasında Anadolu ve Ege’de gelişen uygarlıkların etki alanına girmiş, bu dönemde ilk Trak yerleşmeleri ve beraberinde tümülüs denen büyük yığma tepeler görülmeye başlanmıştır.

Traklar ilk zamanlar bu bölgede siyasi birlik kurmayı başaramasa da, sonrasında birbirinden bağımsız feodal beylikler ya da şehir devletleri halinde varlıklarını sürdürmüşlerdir. Ama Kırklareli’ni de içine alan Trakya bölgesi sürekli farklı kavimlerin saldırılarına maruz kalmıştır. Bu süreçte önce Persler ve Odrys Devleti akınlarına uğrayan bölge toprakları, II. Filip’in Kırklareli de dahil tüm Trakya’yı istila etmesiyle Makedonya Krallığı’na katılmıştır. Bu dönem sonrasında yine bir çok saldırıya maruz kalan Trakya; Keltler, Roma İmparatorluğu, Ostrogotlar, Hunlar, Bulgarlar, Slavlar ve Bizans hakimiyetine girmiştir.

Bizans döneminde biraz toparlanmaya başlayan şehir daha sonra Avar akınları ve Peçeneklerin saldırısına maruz kalmıştır.

Kırklareli, Sultan I. Murad Hüdavendigar döneminde, Demirtaş Paşa tarafından Bizanslılar’dan alınarak, Türk-Osmanlı yönetimine dahil edilmiştir. Bu yıllarda kısa süreli bir Bulgar işgali de yaşanmıştır.

1. Dünya Savaşı sırasında iki yıl süreyle Yunan işgali altında kalan Kırklareli, 10 Kasım 1922 tarihinde bağımsızlığına kavuşup Türkiye Cumhuriyeti’nde bir il olarak yerini almıştır.

Kırklareli Eski Fotoğrafları

Kırklareli Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Kırklareli’nin 2020 yılı nüfusu yaklaşık 360 bin kişidir.
Plaka Kodu: Kırklareli’nin plaka kodu: 39
Telefon Kodu: Kırklareli’nin telefon kodu: 0288
Posta Kodu: Kırklareli’nin posta kodu: 39000
Yüz Ölçümü: Kırklareli’nin yüz ölçümü: 6.550 km²

Kırklareli Belediyesi Web Sitesi: www.kirklareli.bel.tr
Kırklareli Belediyesi Telefon: 0 (288) 214 10 45

Kırklareli Valiliği Web Sitesi: www.kirklareli.gov.tr
Kırklareli Valiliği Telefon: 0 (288) 214 51 55

Kırklareli İlçeleri;

  • Babaeski
  • Demirköy
  • Kofçaz
  • Lüleburgaz
  • Pehlivanköy
  • Pınarhisar
  • Vize

Kırklareli İlçeleri

Kırklareli Ekonomisi

Kırklareli topraklarının yüzde 40’a yakın bölümü tarım arazisine uygundur. Ancak şehir bu potansiyelini tam olarak kullanıyor sayılmaz. Bu nedenle tarım alanında üretimi artırıcı teşvik ve destekler Kırklareli’de de yoğun olarak sağlanıyor. Bu destekler son yıllarda Kırklareli’deki seracılık faaliyetlerini artırmış durumda.

Kırklareli’de en yaygın üretilen tarım ürünlerinden biri buğdaydır. Bununla beraber ayçiçeği ve çeltik üretimi de yoğundur. TÜİK verilerine göre Türkiye ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 8’ini Kırklareli karşılamaktadır. İlde en çok üretilen sebze ve meyvelerin bazıları ise; domates, soğan, balkabağı, üzüm, ceviz ve kiraz olarak sıralanabilir.

Hayvancılık alanında mevcut canlı hayvan sayıları bakımından en büyük pay kümes hayvancılığına aittir. Sonrasında ise küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık gelmektedir.

Kırklareli, sanayi alanında ise henüz yeni gelişmekte olan illerimizden biri. Şehrin sektörel dağılımına bakıldığı zaman en yüksek paya sahip alan ‘Gıda, İçki ve Tütün Sanayi’ olduğu görülüyor. Ardından gelen iki sektör ise ‘Taş, Toprak, Maden’ ve ‘Dokuma, Giyim, Deri Sanayi’dir.

Kırklareli Tarım ve Hayvancılık

Kırklareli’nin Coğrafi Yapısı ve İklimi

Kırklareli’de Karadeniz’den uzaklaşıp iç kesimlere yaklaştıkça karasal iklim hakimiyeti görülür. Özellikle buralarda kışlar çok soğuk, yağışlı ve sert geçer. Yıldız Dağları’nın kuzeye bakan kesimlerinde, yani denize yaklaştıkça daha ılıman olan Karadeniz iklimi görülmeye başlanır. Yazlar ise ortalama derecede sıcak ve hafif serindir. Bulgaristan sınırında duvar gibi uzanan Istrancalar (Yıldız Dağları) Bilecik’te farklı iklim şartlarının oluşmasında oldukça etkilidir.

Kırklareli topraklarının yüzde elliye yakın bir bölümü dağlardan oluşur. Geri kalan kesim ise dalgalı arazi ve düz ovalardır. Ormanlık alanları yoğun ve sıktır. Istrancalar’ın sık ormanlarla kaplı yüksek kesimlerinde yabani hayvan popülasyonu çoktur. Şehrin neredeyse tüm ovaları Yıldız Dağları bitiminde, Ergene Havzası yönünde bulunmaktadır. Bu ovaların tümü Ergene Ovası olarak adlandırılır.

Kırklareli İklimi

Kırklareli Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Kırklareli alışık olduğumuz Anadolu örf, adet ve geleneklerinin yanında Balkan ve Trakya kültürünün de yoğun şekilde etkilediği bir coğrafyadır.

Kırklareli’de yöresel halk oyunlarına genelde iki davul ve iki zurna eşlik eder. Özellikle düğünlerde klarnet, darbuka ve keman gibi aletler kullanılan Roman havası da sıkça oynanır.

Trakya’da sık görülen ‘Adım Çöreği Geleneği’ Kırklareli’de de mevcuttur. Bu geleneğe göre yeni yürümeye başlayıp ilk adımlarını atan bebeğin dizlerine kırmızı kurdele bağlanır. Bu bağlama ve çözülme işi üç defa üst üste yapılır. Çocuğun yürümesi biraz pekiştirildikten sonra bu güne özel olan adım çöreği pişirilir. Bu çöreğin özelliği ise, çöreklerden birinin içine bozuk para konur ve çörekler rastgele misafirlere dağıtılır. Parayı bulan kişiden çocuk için özel bir hediye alması beklenir.

Ayrıca Kırklareli’de her yıl Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali yapılır. Neredeyse 30 yıldır hiç aksatılmadan yapılan bu festival Kırklareli halkı için çok özelidir. Festivalde Karagöz-Hacivat gösterileri, konserler, konuşmalar, çeşitli yarışmalar ve daha bir çok etkinlik gerçekleştirilir.

Yağlı Güreş Turnuvaları, Gençlik Festivalleri gibi faaliyetlerin yanında şehirde her yıl düzenlenen önemli şenliklerden biri de ‘Kırklareli Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri’dir. Her yıl Eylül ayında yapılan bu organizasyonda Kırklareli’ne özgü yöresel lezzetler sergilenir.

Kırklareli Bağ Bozumu Şenlikleri

Kırklareli Mutfağı ve Kırklareli’ne Özgü Yemekler

Kırklareli, turizm anlamında Trakya illeri arasında biraz geri planda kalmış bir şehrimiz. Şehirle alakalı gezi ve tatil alanında çok fazla tanıtım yapıldığını göremiyoruz. Bir Edirne ya da Tekirdağ gibi gezi rehberi yazılarını çok fazla okuyamıyoruz. Ama Kırklareli mutfağı diğer Trakya illerini aratamayacak kadar çeşitli ve lezzetlidir.

Toplumsal ve kültürel kimliklerdeki farklılıklardan dolayı Kırklareli’nin yemek kültürü o kadar çeşitlilik gösterir ki, ilçe ve köylerinde bile farklı farklı beslenme alışkanlıkları gözlemleyebilirsiniz. Kırklareli, Trakya mutfağının önemli bir parçasıdır.

Kırklareli’nin lezzetli yöresel yemeklerinden bazıları;

  • Kırklareli Köftesi
  • Papara
  • Sini Mantısı
  • Labada Boranisi
  • Tavuklu Kalle
  • Manca
  • Kuzu Kapama
  • Papaz Yahnisi
  • Sütlü Hamur Çorbası
  • Kupriva (Isırgan)
  • Sütlü Biber Turşusu
  • Kaçamak (Pirjona)
  • Hardaliye
  • Höşmerim

Kırklareli Yemekleri

Memur ve Öğrenciler İçin Kırklareli Nasıl Bir Yer? Kırklareli’de Yaşam

Bu şehrimizde bulunan üniversite 2007 yılında kurulan Kırklareli Üniversitesi.

Kırklareli küçük bir şehir. Üstelik nüfusunun büyük bölümü de ilçe ve köylere dağılmış olduğu için şehir merkezi kalabalık da değil. Böyle olunca merkezde gezerken sürekli tanıdık yüzler görüyor ve her yeri ezbere biliyorsunuz. Zaten şehri bir uçtan bir uca yarım saatte yürüyebilirsiniz. Arabaya bile ihtiyacınız yok.

Kırklareli merkezde yaşayanların ve özellikle öğrencilerin en çok uğrak notası olan yer İstasyon Caddesi. Bu bölge araç trafiğine kapalı bir alan. Sağlı sollu kafeler ve restoranlar var. Gecenin üçünde bile gitseniz oldukça güvenli ve nezih bir bölge.

Kırklareli’de okuyan öğrencilerin en çok şikayet ettiği konuların başında genelde toplu taşıma mevzusu geliyor. Sefer sayılarının biraz az olması nedeniyle otobüslerin içi her zaman çok kalabalık durumda. Özellikle sıcak havalarda bu durum öğrencileri biraz zorluyor. Dolayısı ile burada okuyan hangi öğrenciye sorsanız öncelikle otobüslerden veryansın ediyor.

Olumsuz yorum yapılan bir diğer konu da aslında bir çok şehrin öğrencileri ile ortak. Merkezin ufak olması nedeniyle sosyal imkanların azlığı. Eğer büyük şehirden geliyorsanız bu durum sizi biraz üzecektir muhtemelen. Demin de söylediğimiz gibi şehri bir uçtan bir uca yarım saatte yürüyebiliyorsunuz. Ama hem Edirne hem İstanbul’a oldukça yakınsınız. Olmadı arada bir hafta sonları kaçamak yaparsınız.

Bu olumsuz görüşler tabi memurlar için de geçerli. Merkez bile bu kadar ufak olunca ilçeleri daha az imkana sahip oluyor haliyle. Lüleburgaz hariç diyelim. Çünkü Lüleburgaz, Kırklareli merkezden bile daha büyük bir ilçe. Kırklareli’nin diğer ilçeleri dahil her yeri ulaşım açısından yakın ve rahattır.

Kırklareli’de son yıllarda kira fiyatlarının hızlı yükselmesi de öğrenci ve memurları biraz zorlayan konulardan. Aslında bize sorarsanız Kırklareli bir çok konuda İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerle kıyaslanamaycak kadar ucuz bir yer. Ama üniversite büyüyor, öğrenci sayısı artıyor ve buna paralel olarak ev fiyatları çok hızlı yükseliyor. Olmayacak paralar isteniyor. Nasıl olsa müşteri bol mantığı. Esas sıkıntı bu sanırız. Yine de yurt ya da ev bulma konusunda şehirde fazlasıyla seçenek mevcut.

Eğitim kalitesi konusunda Kırklareli Üniversitesi öğrencileri memnun eden bir üniversitedir. İyi eğitim veren, imkanları geniş bir okuldur ve kampüsleri çok güzeldir.

Kırklareli merkez, sokakta yürürken çoğu insanı tanıyıp selam vereceğiniz, arabaya bile binmeden bütün her yerini gezebileceğiniz sessiz, sakin ve güvenli bir şehirdir. Bu açıdan yaşayanları mutlu eder. Kimse ne memura ne öğrenciye karışmaz, ön yargılı yaklaşmaz. Ama şu da var ki, Kırklareli’nin kışı çok soğuktur. Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası var ya hani. İşte onu ilk siz yersiniz ve fena çarpar. Ama soğuk mutluluğa engel değildir. Kırklareli güzeldir.

Kırklareli Üniversitesi Nasıl?

“Kırklareli Nasıl Bir Yer? Kırklareli Hakkında Bilgi” üzerine 1 yorum

  1. Fazlı says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir