Kapat
Peru Gezi Rehberi

Peru 13. yy’da kurulan İnka İmparatorluğu’nun merkezine ev sahipliği yapmış, tarihi, doğası, insanları ve şehirleriyle Güney Amerika’nın en renkli ve sıra dışı ülkelerinden biri. Uzaklığına aldırmadan Avrupa’dan ve Uzak Doğu’dan bile her yıl yüz binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Bunun en büyük nedeni ise tabi ki Machu Picchu. Ama Peru’yu sadece Machu Picchu ile özdeşleştirmek bizce yanlış. İnkalar ve sonrasına ait birçok gelenek, görenek ve kültürlerini hala sürdürüyorlar. Peru, Latin Amerika kültürünü yakından deneyimleyebileceğiniz bir ülke. Hele bir Peru mutfağı var ki içinden çıkamazsınız. Peru’da binlerce çeşit patates yetişiyor. “Patatesin çeşidi mi olur, bildiğimiz patates işte” diyorsanız çok yanılıyorsunuz. Marketlerde tatlısı, tuzlusu, renklisi, şekillisi bir sürü patates çeşidi görünce durumu sorup soruşturduk. Söylediklerine göre Peru’da 4 binden fazla patates türü yetiştiriliyormuş. Bir kısmını gözümüzle görmesek hayatta inanmazdık. Peru’nun hakikaten çok çeşitli ve müthiş bir mutfağı var.

Coğrafi olarak ise anlatılmaz yaşanır. Amazon ormanlarından tutun, çöldeki vahalara, gizemli Nazca Çizgileri’ne varana kadar her bir bölgesinde farklı heyecan yaşatıyor. Lima gibi Güney Amerika’nın en modern ve gelişmiş şehirlerinden birine sahip.

Peru Hakkında Genel Bilgiler

Peru’nun gezilecek en güzel yerlerini tek tek incelemeden önce ülke hakkında genel bilgileri kısaca özetleyelim.

Güney Amerika Yerlileri

Peru Nerede? Nasıl Gidilir?
Peru, Güney Amerika’nın batı yakasında Atlantik Okyanusu kıyısında, And Dağları’nın ortadan ikiye böldüğü, yarısı çöl, yarısı orman ilginç bir ülke. Şili, Bolivya, Brezilya, Ekvador ve Kolombiya ile sınır komşuluğu var.

2021 yılı itibariyle Türkiye’den Peru’nun herhangi bir şehrine aktarmasız uçuş yok. İstanbul’dan ya Avrupa üzerinden ya da Güney Amerika şehirlerinden tek aktarma yaparak uçabilirsiniz. Bolivya, Ekvador gibi komşu ülkelerden kara yoluyla kolay ulaşım sağlanabilir. Aynı zamanda Brezilya ve Kolombiya’dan Amazon Nehri’ni kullanarak gemilerle de geçiş yapılabiliyor.

Peru Vizesi
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 gün süreyle Peru’da vizeden muaf durumdalar. Peru, Türkiye’den vize istemiyor.

Peru Resmi Dili
Kıta genelinde olduğu gibi Peru’nun resmi dili İspanyolca. Bunun yanında yoğun nüfusu olan Quechua ve Aymara yerlilerinin dilleri de resmi dil statüsünde. Quechua dili aynı zamanda İnkaların da diliydi.

Peru Nüfusu
2021 yılı itibariyle Peru nüfusu yaklaşık 33 milyon. Bu nüfusun 1/3’ü Peru’nun başkenti Lima’da yaşıyor.

Peru Para Birimi
Peru’nun resmi para birimi Nuevo Sol (PEN).

Peru Gezginler İçin Pahalı mı?
Peru gezginler için pahalı bir ülke değil. Hemen her şehrinde uygun fiyatlarla gezebilirsiniz. Özellikle komşusu Brezilya ve Ekvador’u düşününce Peru bu anlamda çok daha ekonomik. Sadece Machu Picchu ziyareti biraz pahalıya mâl olabilir. Ama onu da Avrupa ile kıyaslarsanız aslında normal. Böyle bir ziyaret alanı Avrupa’da olsa muhtemelen giriş çok daha pahalı olurdu. Machu Picchu’ya ucuza gitme yöntemlerini Peru yazı dizimizin içinde detaylı şekilde anlatacağız.

Ayrıca Amazon turu yapmak için Peru’nun Iquitos şehri en uygun noktalardan biri. Kolombiya ya da Bolivya’yı da yanına katarsanız Peru sırf gezip görmeye gitmek için bile çok güzel bir coğrafya.

Peru Ekonomisi
Peru yeraltı kaynaklarında altın ve bakır ön planda. En fazla ihraç edilen iki maden bunlar. Kıyı ülkesi olduğu için balıkçılık ve tarım da önemli bir geçim kaynağı. Kahve üretiminde çok iyiler. Sahip oldukları doğal güzellikler ve tarihi dokusuyla turizm de ülkenin en fazla gelir getiren ekonomik kaynaklarından.

Perulular binlerce çeşit patates yetiştirmelerine rağmen bunu ekonomik anlamda pek iyi kullanamamışlar.

Peru Patates Çeşitleri

Peru Gezilecek Yerler

M.Ö. 1200’lü yıllardan başlayarak birçok medeniyetin gelip geçtiği ve izler bıraktığı, İnkalara, Amazon ormanlarına ve And dağlarına ev sahipliği yapan Peru’nun gezip görülmesi gereken en güzel yerlerine bakalım.

Huacachina

Peru gezilecek yerler listesinde olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir yer Huacachina. Ertem Şener’in bir Barcelona maçında Ronaldinho için kullandığı çok meşhur replik vardı; “Çöldeki bir vaha gibi o”. Böyle demişti çünkü vaha dünyada ender görülen güzelliklerden bir tanesi. İlk gördüğünüzde ‘gerçek mi değil mi’ diye bir duraksatır insanı.. En güzellerinden biri de burası. Huacachina gerçekten Ronaldinho kadar büyüleyici bir yer. Hakkını vermek lazım.

Huacachina, Peru’nun Ica şehrine çok yakın bir konumda yer alıyor. Ica, başkent Lima’ya karayoluyla 4-5 saat civarı mesafede. Otobüsle kolay ulaşılabilecek bir noktada. Cusco’dan da sürekli gelen otobüsler bulabilirsiniz. Huacachina ise Ica’ya araçla en fazla 10 dakika sürüyor. Ica’da karınca gibi her yerde göreceğiniz mototaksilerle Huacachina’ya gidip gelebiliyorsunuz. İşin ilginç yanı, dünyanın en kurak yerlerinden biri olan bu vahanın okyanusla arası sadece 55 km. Sabah Mecnun gibi aşkınızdan çöllere düşüp Leyla.. Leyla.. diye dolaşmaya başlasanız akşamına okyanusa ulaşıyorsunuz. Şaşkınlıktan Leyla’yı falan unutursunuz. Öyle enteresan bir yer.

Çöl Vaha Fotoğrafları

Ica biraz sıcak olsa da gayet güzel bir şehir. Çok iyi hosteller mevcut. Konaklama konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Pahalı bir yer de değil. Şehirde normal araçtan çok 3 tekerli mototaksiler var. Her yere kolay ve hızlı ulaşım sağlayabilirsiniz.

Huacachina buraya yürüyecek kadar yakın bir noktada. Konaklamayı Huacachina’da da yapabilirsiniz. Burası yaklaşık 100 kişinin yaşadığı bir vaha. Geceyi Huacachina’da bir hostelde geçirirseniz sabah muhteşem bir gün doğumuna şahit olabilirsiniz. Tabi biraz erken kalkıp gölün hemen yanındaki tepeye tırmanmanız gerek. Huacachina’da genelde turistik tesisler ve göl etrafında tur firmaları bulunuyor. En çok yapılan atraksiyon ise kum üzerinde snowboard yapmak. Merkezden uygun fiyata snowboard kiralayıp yakındaki tepelere çıkarak kayabiliyorsunuz.

Ica Mototaksiler Peru'da Nerelere Gidilir?

Bir de buradaki Dune Buggy denilen safari araçlarıyla çöl içinde uzun ve kısa süreli turlar var. Kum üzerinde oldukça süratli gidebilen bu araçlar adrenalini tavan yaptıran bir gezi gerçekleştiriyorlar. Öyle laf olsun diye adrenalin demiyoruz yalnız. Baya Mad Max filmini canlı canlı yaşıyorsunuz. Kum tepelerin zirvesine son sürat çıkıp oradan aşağı salıyorlar aracı ki araçta atılan çığlıklar birbirine karışıyor. Fena yani.. Bu gezi sırasında da snowboard yapılacak yerler oluyor. Oralarda da kayak yapabilirsiniz. Araçlar genelde 8-10 kişilik. Huacachina’ya gelirseniz kayak olayını ikinci plana atıp kesinlikle bu turlara katılın deriz.

Gezi Hocası olarak Huacachina’yı sadece Peru değil tüm Güney Amerika’da görülmesi gereken yerler listesinde bulundurmanızı özellikle tavsiye ediyoruz.

Çöl Yürüyüş

Nazca Çizgileri

Peru’nun güney sahillerinde yer alan Nazca şehri ve bu şehri popüler yapan gizemli Nazca Çizgileri. Yapılış şeklini ve nedenini bilmediğimiz için “Kesin uzaylılar yaptı” inanışının yaygın olduğu bir başka coğrafya. Bir çok haber sitesinde “Nazca Çizgileri’nin Sırrı Çözüldü” gibi haberler görürsünüz ama emin olun çözüldüğü yok. Sadece teoriler üretiliyor.

Nazca’da bulunan bu çizgiler M.Ö. 500 ile M.S. 500 tarihleri arasında yapılmış. Düz çizgiler, geometrik şekiller, hayvan resimleri, bitki motifleri olmak üzere binden fazla çizgi bulunuyor. Bu çizgiler 450 km² gibi çok büyük bir alana yayılmış. Sinekkuşu, maymun, örümcek, balık, lama, kertenkele, köpek gibi çok dikkat çeken hayvan figürleri var. Bu bölge dünyanın en kuru çöllerinden biri olduğu için çizgiler yağışlardan etkilenmeden günümüze kadar tahrip olmadan ulaşmışlar. Bu şekiller sadece gökyüzünden görülebildiği için, 1920’lerde üzerinden uçakla geçilip tesadüfen keşfedilene kadar ne oldukları anlaşılamamış.

Nazca Çizgileri Nerede

Yapıldığı dönemde herhangi bir uçuş aracı bulunmadığı için bu çizgilerin insanların yapmadığı inanışı dilden dile yayılmış. Bu gizemli çizgilerle alakalı ortaya atılan çeşitli teoriler var. İsviçreli araştırmacı yazar Erich Von Daniken, bu çizgileri uzaylıların havayolu pisti olarak kullandığını iddia ediyor. Bir çeşit astronomi takvimi olduğu görüşü de var. Sıcak hava balonu icat etmişlerdir diyen de var ama buna dair hiçbir kanıt bulunmadığı için bu görüş pek ciddiye alınmıyor.

Belki dini anlamı olan şekillerdir, belki Tanrı’yla konuşmak için bir iletişim şekliydi onlar için bilemiyoruz. Ancak kilometrelerce yükseklikten fark edilen ve sanki kağıda çizilmiş kadar düzgün yapılan bu çizimler insanı gerçekten çok şaşırtıyor.

Nazca Çizgilerinin Gizemi

Nazca’ya Nasıl Gidilir?
Nazca’ya Peru’nun bütün önemli şehirlerinden otobüs ve minibüs bulabilirsiniz. Burası Lima’ya yaklaşık yedi, Ica’ya iki saat kadar uzaklıkta. Lima’dan uçakla da gelinebilir. Nazca Çizgileri gezisi küçük pırpır uçaklarla yapılıyor. Nazca çok küçük bir şehir. İsterseniz bir tur firmasıyla anlaşıp onunla gidebilirsiniz. Ya da havalimanına kendiniz gidip daha uygun fiyata bir uçuşa katılabilirsiniz.

Nazca Çizgileri Uçuş Firmaları

Iquitos

Dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazon ormanları dokuz ülke sınırları içinde bulunuyor. Bu ormanın yüzde 13’lük kısmı ise Peru’da. Bu doğa harikası alanı ziyaret etmek için en uygun yerlerden biri de Peru’nun Brezilya ve Kolombiya ile kesiştiği bölgede bulunan Iquitos şehri. Amazon Nehri kıyısında kurulu olan Iquitos’a nasıl gidilir? Iquitos’da yapılabilecek Amazon turları ile detaylı bilgiler için sizi şöyle alalım.

PERU AMAZONLARI GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Iquitos Gezi Turları

Cusco

Burası İspanyol işgalinden önce İnkaların başkenti olan şehir. Genellikle Machu Picchu’ya gitmek için duraklama yeri gibi anılsa da öyle bir günde geçip gidilecek kadar basit bir yer değil. Kendinizi çağlar öncesinde hissettiren harika bir mimariye sahip Cusco. Hem İnkalardan kalma yapıtlar hem de İspanyolların kolonyal mimarisi çok iyi korunmuş. Sokakları da tertemiz. Yapılaşma çok düzgün.

Cusco Gezilecek Yerler

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Cusco’nun hemen dışındaki dağ köylerinde yerel yapı ve kültürler halen dipdiri şekilde yaşatılıyor. Hatta halkın geneli İspanyolca değil Quechua dilini konuşuyor. Köy demişken, Cusco’nun kuzeyinde yer alan Calca köyünde iki Türk gezgin tarafından kurulmuş Vamoss adında bir ev var. Bu ev imece usulü, herkesin her işi beraber yaparak paylaştığı bir yaşam alanı olarak kurulmuş. Genellikle gurbetteki Türk misafirlerini ağırlayan, Selin Ercil ve Arda Kurtoğlu isimli iki gezgin tarafından oluşturulan Vamoss Evi’ne, buralara yolunuz düşerse uğrayabilirsiniz. Ev hakkındaki tüm bilgilere kendi sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Vamoss Evi (TIK)

Cusco dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri. Şehirde konaklama, yemek, alışveriş dahil ihtiyacınız olan her şey için fazlaca seçenek mevcut. Çevrede kısa ve uzun süreli birçok trekking rotası var. Machu Picchu ziyaretini de hesaba katarsanız Cusco’ya en az bir hafta zaman ayırmak ideal olabilir.

Cusco’yla alakalı en çok duyduğumuz şeylerden biri de, şehir çok yüksekte olduğu için yüksek irtifa hastalığına neden olduğuydu. Biz herhangi bir zorluk yaşamadık ama ilk birkaç gün, vücut alışana kadar kendinizi fazla yormamakta fayda var. Çabuk uyum sağlamak için her yerde bulabileceğiniz koka yaprağını alıp çiğneyebilir ya da çay şeklinde kaynatıp içebilirsiniz.

Cusco’da gezilecek yerlerin sayısı oldukça fazla ve çevresinde katılabileceğiniz oldukça güzel tur seçenekleri mevcut. Köylerindeki İnka kalıntıları bile görülmeye değer. Biz en popüler tur rotalarını sizin için özetleyelim ama isterseniz daha uzun süre kalarak daha fazla keşif de yapabilirsiniz.

Sacred Valley (Kutsal Vadi)

Cusco’ya yaklaşık 30 km. uzaklıkta, Urubamba Nehri kıyısında kurulu Pisac adında bir köy var. Bu köyün yakınında Moray ve Maras adında taraçalı şekilde yapılmış, dairesel şekillerden oluşan İnka medeniyetine ait bir vadi bulunuyor. Tarım alanı olarak kullanılan bu vadinin görüntüsü muazzam. Hem vadiyi hem de köyü gezmek için günübirlik turlara katılabilirsiniz. Köyde kurulan yerel pazarı da mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz.

Kutsal Vadi Cusco

Saksaywaman (Sacsayhuaman)

Cusco’nun birkaç kilometre dışında bulunan İnkalara ait bir kale. Daha doğrusu kaleden geriye kalan harabeler. Dev taş bloklardan örülmüş etkileyici bir yapı. İspanyol işgalleri sırasında savunma amaçlı kullanılmış bir yer.

Peru Cusco Tur Rehberi

Qurikancha Tapınağı (Coricancha)

15. yy’da yapılan bu İnka tapınağı zamanında tamamen altın kaplama olarak inşa edilmiş. Pachacutec Yupanqui tarafından yaptırılan bu Güneş Tapınağı, İspanyol işgalleri sonrası tamamen yağmalanmış tabi. Şehir merkezinde bulunan Coricancha, Cusco’daki en görkemli yapılardan biri.

Güneş Tapınağı İnka

Gökkuşağı Dağı (Cerro Colorado Vinicunca – Rainbow Mountain)

Bu eşsiz dağa ulaşmak için Cusco’dan 3 saatlik araç yolculuğu ve biraz yürüyüş yapmak gerekiyor. And Dağları’nın bir uzantısı olan Vinicunca, Quechua dilinde yedi renkli anlamına geliyor. Volkanik faaliyetlerle oluşan farklı minerallerin, binlerce yıl boyunca hava koşullarının etkisiyle katmanlaşması sonucu dağ böyle rengarenk olmuş. Bu dağ 5,200 metre yükseklikte ve alışık olmayanlar için bu rakım çok yüksek.

Cusco’ya geldiğiniz ilk birkaç gün içinde bu dağa çıkmayın, olumsuz etkilenebilirsiniz. Buraya giden turlar genelde sabah çok erken saatlerde hatta henüz hava karanlıkken başlıyor. Dağa yürüyüş yolu 3-4 saati bulabilir. Ama buraya tırmanmanın zorluğu çok dik bir yol olmasından kaynaklanmıyor. Rakım o kadar yüksek ki oksijen azlığından biraz zorlanıyorsunuz. Ayrıca biraz anne tavsiyesi gibi olacak ama üstünüzü kalın giyin. 😀

Gökkuşağı Dağı

Machu Picchu

İnka İmparatorluğu’nun en nadide eseri, ‘Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olan Machu Picchu, Peru’nun simgesi bir yer. Bu ülkeye gelen turistlerin tamamına yakını sırf burayı görmek için geliyorlar ve iyi de yapıyorlar.

Machu Picchu hakkında detaylı bir yazı hazırladık. Machu Picchu’ya nasıl gidilir? Machu Picchu bilet fiyatları ne kadar? Machu Picchu’yu ziyaret etmek kaça mâl olur? Hepsinin cevabı için sizi Macchu Picchu Gezi Rehberi yazımıza alalım.

MACHU PICCHU NEREDE & NASIL GİDİLİR? (TIKLAYIN)

Machu Picchu Gezi Rehberi

Lima

Burası Peru’nun başkenti. Bir liman şehri ve oldukça temiz, düzenli bir yer. Lima’nın Kahire’den sonra dünyanın en kurak ikinci başkenti olduğunu söylüyorlar. Yıl boyunca neredeyse hiç yağmur yağmıyormuş. Lima’da kaldığımız günlerin çoğunda hava kapalıydı. Ha yağdı ha yağacak galiba derken gerçekten de tek bir damla bile yere düşmedi. Ama yine de Lima yemyeşil bir şehir. Parkları, bahçeleri bakımlı.

Lima’da gezilecek bölgeleri iki kısma ayırabilirsiniz. Bir tanesi tarihi kent merkezi olan Centro Historico. Hükümet Sarayı, kilise ve katedraller, tarihi meydanlar Centro Historico tarafında bulunuyor. Diğeri ise şehrin sahil kenarında bulunan Miraflores semti.

Lima Gezilecek Yerler

Miraflores şehrin en hareketli kısmı. Okyanus kenarında yükselen falezler buraya çok güzel bir hava katmış. Falezlerin alt yamacında okyanusa girenler, sörf yapanlar, plajda güneşlenenler varken, falezlerin üst kısmında yamaç paraşütü yapılıyor. Bisiklet, kaykay ve yürüyüş yollarında herkes kafasına göre takılıyor. Ayrıca Miraflores’in tam ortasında Huaca Pucllana adından bir piramit var. Evet şehrin merkezinde büyük bir kazı alanı, ortasında da dev bir piramit. Miraflores gezisi sırasında uğramayı unutmayın.

Lima Gezilecek Yerler

San Isidro bölgesindeki El Olivar parkının tam köşesinde ise Bereket Döner isimli bir Türk restoranı bulunuyor. Helal kesim döner yapıyorlar. Birçok çeşit Türk yemeğini bulabilirsiniz. Zaten Lima’da yaşayan epey bir Türk nüfusu da mevcut.

Ayrıca Miraflores ve San Miguel arasındaki sahil şeridinin ortasında Asociacion Islamica Lima isimli büyük bir cami var.

Lima Bereket Döner

Peru’da gezilecek yerlerin sayısı bir hayli fazla olduğu için Lima’ya çok fazla vakit ayırmaya gerek olduğunu düşünmüyoruz. 2-3 günlük bir konaklama yeterli. Ama eğer gezmek için değil de dinlenmek için tercih edecekseniz Lima güzel bir şehir. Uzun süre kalınabilir.

Puno – Titicaca Gölü

Peru’nun güney sınırındaki Puno, Güney Amerika kıtasının en büyük göllerinden biri olan Titicaca Gölü (Lago Titicaca) kıyısına kurulmuş bir şehir. Buraya havayolu ve karayolu dışında Cusco’dan tren ile de gelebiliyorsunuz. Gölün tam ortası Bolivya ve Peru sınırının geçtiği yer olarak kabul ediliyor. Titicaca’nın batısında Puno, güneydoğu kısmında ise Bolivya’nın Copacabana şehirleri var. Bu iki şehir arasında teknelerle gidip gelebiliyorsunuz.

İçerisinde doğal ve insan yapımı yüzen küçük adacıklar bulunan Titicaca Gölü’nün çevresinde ve içindeki adacıklarda yerli halktan insanlar yaşıyor. Eskiden buralarda yaşayan kabileler İnkalar’dan korunmak için bu adaları sazlıklardan kendileri yapmış ve üzerlerinde yaşamaya başlamışlar. Şu an burada yaşayan halkın ismi Uros Halkı. Uros yerlilerinin bir kısmı çok zorunlu olmadıkça karaya ayak basmayı reddediyorlar ve burada kültürlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Devlet, adalarda elektrik, su, okul gibi imkanlar sağlamış. Uros halkı karadaki modern yaşamı istemiyor ama adalara gelen turistlere karşı oldukça sıcakkanlılar. İşin arka planında şöyle bir bilgiyi de verelim. Burada yaşayan yerlilerin bir bölümü zamanla kıyı şeridinde bulunan büyük şehirlere göç etmişler ve sayıları oldukça azalmış. Şu an geçim kaynaklarının büyük bir kısmı turizm üzerinden dönüyor. Bugün muhtemelen gezginler tarafından ziyaret edilen bir bölge olmasaydı, adalarda yaşayan yerli halktan pek kimse kalmazdı.

Gölün içindeki bazı büyük adalar kutsal kabul ediliyor. En meşhur olanı ise Isla Del Sol (Güneş Adası). Bu adaya Puno ve Copacabana şehirlerinden teknelerle ulaşabiliyorsunuz. Diğer bir kutsal ada ise Isla de la Luna (Ay Adası).

Titicaca Gölü muhteşem bir doğal güzelliğe sahip. Peru ya da Bolivya gezinize dahil etmeyi unutmayın.

DÜNYAYI GEZMEK İSTİYORUM AMA PARAM YOK! (TIKLAYIN)

Dünyanın En Yüksek Gölü Titicaca Gölü Bolivya

“Peru Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler” üzerine 1 yorum

  1. Beste Erbak says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir