Kapat
Sakarya Nasıl Bir Yer?

Sakarya 1954 yılında Kocaeli’den ayrılarak il statüsüne geçti. Merkez ilçesi Adapazarı olduğu için Sakarya bu isimle de anılıyor. Aslında bu bölgede birçoğumuzun kafasını karıştıran il ve ilçe isimleri var. Sakarya, Kocaeli, Adapazarı, İzmit, Düzce gibi yerlerden hangisi il, hangisi ilçe? Hangisi nereye bağlı? Her seferinde siz de bu durumu biraz karıştırıyorsanız basit bir şekilde konuyu aydınlatalım;

  • Sakarya – İL
  • Adapazarı – Sakarya’nın merkez ilçesi
  • Kocaeli – İL
  • İzmit – Kocaeli’nin merkez ilçesi

Bonus olarak;

  • Düzce – İL (1999 yılında Bolu’dan ayrıldı)
  • İznik – Bursa’nın ilçesi (Ne İzmit’le ne konumuzla alakası yok, hiç bulaşmayın)

Sakarya fazlasıyla kozmopolit bir şehir. İlk kez gittiğinizde “Sen hangi millettensin?” sorusunu duyarsanız hiç şaşırmayın. Burada Çerkes, Muhacir, Manav, Abaza, Laz, Boşnak, Gürcü.. ve daha bir çok farklı etnik grup bir arada yaşıyor. O yüzden  bu soruyu sormak Sakarya’da adet olmuş biraz.

Sakarya doğayı koruyarak büyüyen ve şehirleşen, aradaki dengeyi iyi kuran güzel illerimizden birisi. Yaşadığı büyük deprem felaketlerine rağmen yaralarını hızla sarmış ve gelişmeye devam ediyor.

Başta futbol olmak üzere spor sevdalısı bir şehir. Semih Saygıner, Yılmaz Vural, Aykut Kocaman, Oğuz Çetin, Tuncay Şanlı, Kenan Sofuoğlu gibi bir çok sporcu yetiştirmiş Sakarya. Aynı zamanda hangi ligde oynarsa oynasın her maç Sakaryaspor tribünlerini dolduran Tatangalar taraftar grubu da çok meşhurdur.

Tatangalar Sakarya Maçı

Sakarya nasıl bir şehir? Nerededir, nasıl gidilir? Öğrenci ve memurlar için Sakarya’da hayat nasıl? Şehirle alakalı temel bilgilere kısa kısa başlıklar halinde bir göz atalım.

Sakarya Nerede? Nasıl Gidilir?

Marmara Bölgesi’nde yer alan ilimiz Karadeniz’e dökülen Sakarya Nehri etrafında kuruludur. Batısında Kocaeli ve Bursa, doğusunda Bolu ve Düzce, güneyinde Bilecik ile komşudur. Sakarya’nın kuzeyi Karadeniz’e sınırdır.

Sakarya ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Sakarya Karayolu Ulaşımı;
İstanbul-Ankara karayolu hattında bulunan Sakarya, Türkiye’nin en yoğun geçiş yapılan ana yol hatlarından biri üzerinde olduğu için ulaşım imkanları son derece kolaydır. Türkiye’nin doğudaki her noktasından İstanbul istikametine giden otobüs seferleri ile Sakarya’ya ulaşabilirsiniz. Sakarya şehir otogarı merkeze yakın konumdadır ve servislerle ulaşım sağlanabilir.

  • İstanbul – Sakarya arası yaklaşık 150 kilometre ve 2 saat.
  • Ankara – Sakarya arası yaklaşık 310 kilometre ve 3 saat 20 dakika.
  • İzmir – Sakarya arası yaklaşık 510 kilometre ve 5 saat 30 dakika.
  • Kayseri – Sakarya arası yaklaşık 630 kilometre ve 7 saat.
  • Antalya – Sakarya arası yaklaşık 600 kilometre ve 7 saat.
  • Van – Sakarya arası yaklaşık 1500 kilometre ve 18 saat.

# Sakarya Havayolu Ulaşımı;
Sakarya il sınırları içinde havalimanı yok. Şehre en yakın havaalanı olan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı yaklaşık yarım saatlik mesafede. Ayrıca İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Sakarya’ya araçla 1,5 saatte ulaşabiliyorsunuz. Hiç de uzak sayılmaz. İstanbul Avrupa yakasından gelecek bir kişi 2 saatte gelemiyor. Bu açıdan siz daha avantajlısınız. 🙂

# Sakarya Demiryolu Ulaşımı;
İstanbul-Ankara hızlı tren hattında bulunan Sakarya’ya bu iki büyükşehirden hızlı tren seferleri ile ulaşmak mümkün. Sakarya’daki hızlı tren garı Arifiye’de bulunuyor. Hızlı tren ile Arifiye’ye ulaşmak İstanbul-Pendik’ten 1 saat 10 dakika kadar, Ankara’dan ise 3 saat civarı sürüyor

Kısaca Sakarya Tarihi

Sakarya, Anadolu’da ilk siyasi birliği oluşturan Hitit Uygarlığı sınırları içinde yer alıyordu. Sonrasında sırasıyla Frigler, Lidyalılar ve Perslerin hakimiyeti altına girdi. M.Ö. 4 yy.’da Büyük İskender, Pers Devleti’ni yenilgiye uğratarak bölge topraklarını ele geçirdi. Makedonya Kralı Büyük İskender’in ölümü ile Bitinya Krallığı kendi bağımsızlığını ilan edip Sakarya’nın da bulunduğu bölgede hakimiyet kurdu.

M.Ö. 1 yy’da Roma İmparatorluğu sınırlarına katılan bölge, M.S. 365’te Roma bölününce Bizans (Doğu Roma) sınırlarına dahil edildi.

Anadolu Fatihi Süleyman Şah, 1071 Malazgirt Zaferi ile bütün Anadolu gibi Sakarya bölgesini de fethetti. Bu dönemde kurulan Selçuklu Devleti’nin başkenti İznik yapıldı. I. Haçlı Seferi’nde bu bölge Bizans’ın eline geçse de 14. yy’da Orhan Gazi döneminde Sakarya tekrar fethedilip Osmanlı Devleti’ne katıldı.

Milli Mücadele yıllarında Yunan ordusunun işgaline uğrayan Sakarya, 21 Haziran 1921’de işgalden kurtuldu. 1954 yılına kadar Kocaeli’ne bağlı kalan Sakarya bu tarihten sonra ayrı bir il olarak kabul edildi.

Sakarya Tarihi

Sakarya Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Sakarya’nın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 1 milyon kişidir.
Plaka Kodu: Sakarya’nın plaka kodu: 54
Telefon Kodu: Sakarya’nın telefon kodu: 0264
Posta Kodu: Sakarya’nın posta kodu: 54000
Yüz Ölçümü: Sakarya’nın yüz ölçümü: 4.824 km²

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.sakarya.bel.tr
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Telefon: 44 44 054

Sakarya Valiliği Web Sitesi: www.sakarya.gov.tr
Sakarya Valiliği Telefon: 0 (264) 251 35 15

Sakarya İlçeleri;

  • Adapazarı, Akyazı, Arifiye
  • Erenler
  • Ferizli
  • Geyve
  • Hendek
  • Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali
  • Pamukova
  • Sapanca, Serdivan, Söğütlü
  • Taraklı

Sakarya Köprüsü

Sakarya Ekonomisi

Şehrin ekonomisi tarım ve sanayi üzerine yoğunlaşmıştır. Yatırımcılar açısından Sakarya; İstanbul, Bursa ve Kocaeli üçgenindeki sanayi yoğunlaşması için iyi bir alternatif bölge konumunda bulunuyor. Sakarya Organize Sanayi Bölgesi özel sektör yatırımları sayesinde çok hızlı büyüyor ve gelişiyor. Son yıllarda özellikle otomotiv, tekstil ve gıda sektörlerinde büyük gelişmeler yaşandı. Gıda alanında süt ürünleri ve tavukçuluk yatırımları başı çekiyor.

Topraklarının yarısından fazlası tarım arazisine uygun olan Sakarya, İstanbul’un sebze ihtiyacının ciddi bir bölümü karşılıyor. Sakarya’da tarım ürünü çeşitliği çok ve verimi yüksektir. Başlıca tarım ürünleri; şeker pancarı, buğday, arpa, mısır, patates, soğan, fasulye, ayçiçeği, ceviz, fındık, kestane ve tütündür. Ayrıca kiraz, elma, armut, çilek, ayva, erik, şeftali ve üzüm gibi meyveler de yetiştirilir.

Orman arazisi bakımından çok zengin bir şehir olan Sakarya’da ormancılık ve orman ürünleri imalatı da şehrin ekonomisi için önemli bir paya sahiptir.

Sakarya Ekonomisi Nasıl?

Sakarya’nın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Sakarya’nın sahil kesiminde ve doğusunda Karadeniz iklimi, batısı ile güneyinde Marmara iklimi görülür. Şehir yağışlı, nemli bir havaya ve ılıman bir iklime sahip. Sakarya’da kışlar bol yağışlı ve soğuk, yazlar ise ortalama ölçüde sıcaktır.

Sakarya’nın coğrafi yapısını üç kısım olarak düşünmek mümkün. Kuzey kesimi alçak tepelik alanlar, orta kısımda Adapazarı ovası düzlüğü, güneyi ise engebeli dağlık alanlardan oluşuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Sakarya’nın bitki örtüsü çok zengin, ormanlık alanları ise oldukça yaygındır.

Ayrıca Sakarya, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığı için 1. derece riskli deprem bölgesidir. Maalesef geçmişinde önemli depremlerden büyük zararlar görmüştür.

Sakarya İklimi Nasıl?

Sakarya Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Hızla sanayileşen ve büyüyen Sakarya’da eskiye dair klasik Anadolu düğünü, nişanı, sözü, yöresel kıyafet ve halk oyunu gibi gelenek, görenekleri yavaş yavaş yok olmaya ve değişmeye başlamıştır.

Yörenin kırsal kesimlerinde ve özellikle Geyve-Taraklı bölgesinde rastlanabilecek bazı halk oyunları; konak getirme, ince hava, zeybek, ada kasabı, çiftetelli, kadın karşılaması, argat sallaması, Türkmen alayı ve zöbektir.

Sakarya’da farklı bir etnik grup olarak Yörük/Türkmen göçmeni olan Manav Türkleri yaşamaktadır.
Manavların günümüzde geleneksel yapılarını iyi korudukları en önemli yerleşim alanı Sakarya’nın Taraklı ilçesi ve köyleridir. Kendi ifadeleriyle yedi kez düşünmeden adım atmayan, yavaş davranan bir topluluk olan Manavlar uysal, uyumlu, çekingen ve mülayim yapıda bir topluluktur.

Manavların bir Ramazan adeti olarak Temcit Geleneği vardır. Temcit; Ramazan ayında sahura kalkmadan önce kadınların, erkekleri rahatsız etmeden temcit pilavı pişirmeye çağrılmasıdır. Köyün genç erkekleri minarelerden ilahi ve kafiyeli güzel sözler söyleyerek bu görevi yerine getirirler.

Sakarya İlçeleri

Sakarya Mutfağı ve Sakarya’ya Özgü Yemekler

Sakarya geçmişten beri çok göç alan, farklı milletlerin bir arada yaşadığı bir il olduğu için Sakarya mutfağı da aynı ölçüde zengin ve çeşitlidir.

Manav göçmenlerinden Kafkaslara, Rumeli ve Karadeniz bölgesinden Abaza, Çerkes, Gürcülere kadar her toplum Sakarya mutfağında kendi etkisini göstermiştir. Böyle olunca “Sakarya’da ne yenir, Sakarya lezzetleri nelerdir?” sorusunun cevabı pek kolay olmuyor. Çünkü Sakarya mutfağı yüzlerce farklı çeşit yemek türü barındırıyor. Biz sadece Sakarya’nın belli başlı meşhur yöresel lezzetlerini sıralayacağız. Devamı için mutlaka şehri ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Islama Köfte
  • Çerkes Tavuğu
  • Dartılı Keşkek
  • Hamsili Pilav
  • Kara Lahana Haşlaması
  • Laz Böreği
  • Kabak Tatlısı
  • Ada Gıvırma
  • İncir Uyutması
  • Köpük Helvası
  • Rumeli Mamaligası
  • Uğut Tatlısı

Islama Köfte Sakarya Kocaeli

Memur ve Öğrenciler İçin Sakarya Nasıl Bir Yer? Sakarya’da Yaşam

Sakarya şehir merkezinde Sakarya Üniversitesi, Geyve ilçesinde ise Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bulunuyor.

Sakarya, İstanbul’a yakınlık avantajıyla beraber doğayla da iç içe olabileceğiniz bir şehir. Sapanca Gölü kıyısına kurulu olan Sakarya Üniversitesi merkez kampüsü konum olarak çok güzel bir noktada yer alıyor. Sakarya Üniversitesi sadece konumu ya da kampüsü ile değil eğitim kalitesi olarak da Türkiye’nin en iyi hizmet veren kurumlarından birisi. Şehri sever ya da sevmezsiniz ama üniversitesi kesinlikle kalitelidir.

Sakarya son yıllarda hızlı büyüdüğü için şehirde yurt ya da kiralık ev sorunu yok. Her bütçeye uygun konaklama bulabilirsiniz. Öğrencilerin en çok yoğunlaştığı ilçe ise Serdivan. Burası öğrencilere yönelik bir çok kafe ve restoran barındırıyor. Sedirvan’da kiralık ev ya da kampüsteki yurtlar Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin en çok talep gösterdiği yerler. Ama talep çok olduğu için Sakarya geneline göre ucuz bir ilçe sayılmaz.

Sakarya her ne kadar milyonluk nüfusa sahip olsa da sakin bir şehirdir. Halkı muhafazakardır. Geç saatlerde şehir hareketliliği yoktur. Sosyal hayat anlamında sıkıcı olabilir ama merkezden sıkıldığınız anda kendinizi doğaya atabilirsiniz. Sakarya genel olarak yeşil alanı bol bir şehirdir.

Memurlar için Sakarya ilçelerinden de bahsetmek gerekirse; Taraklı, Karapürçek, Kocaali ve Kaynarca biraz küçük ilçelerdir. Sosyal imkanları daha azdır. Diğer ilçeler hem merkeze yakın hem de daha hareketlidir. Şehirde genel olarak ulaşım ve güvenlik sorunu yok. Adapazarı ve Serdivan diğer ilçelere göre daha popülerdir ama hayat biraz daha pahalıdır.

Memur ve öğrenciler için Sakarya ortalama bir şehir. Ne çok ucuz ne çok pahalı, ne çok hareketli ne çok sessiz. Ama Sakarya özellikle İstanbul’un yoğun ve hareketli akışını sevmeyenlerin yaşamak istediği şehirlerden birisi. Kendinizi kısa sürede İstanbul’a da atabiliyorsunuz doğaya da.

Sakarya denince ilk akla Çark Caddesi gelir. Öğrenci ve memurların öyle bir dolaşmak için en çok tercih ettiği mekanlar bu caddededir. İstanbul’da İstiklal Caddesi neyse, Sakarya’da Çark Caddesi de odur. Sürekli kalabalıktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Çerkes, Muhacir, Manav, Abaza, Laz, Boşnak, Gürcü.. Hepsinden görmeniz mümkün Çark Caddesi’nde.. Ne ararsanız bulabileceğiniz bu caddede yüzlerce mağaza, cafe, restoran, kitapçı vs. bulunuyor.

# Sonuç olarak: Hem memur ve hem de öğrenci için Türkiye’nin en ideal şehirlerinden biridir Sakarya.

Sakarya'da Öğrenci Olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir