Kapat
Sinop Hakkında Bilgi

Türkiye’nin en kuzey ucunda bulunan Sinop, Karadeniz’in doğa harikası şehirlerinden biri. Ülkemizde yapılan “En Mutlu Şehir” anketlerinde genellikle birinci sırada yer alan Sinop gerçekten de çok huzurlu, sakin ve güler yüzlü insanlarla dolu bir yer. Karadeniz’in diğer şehirlerine göre biraz daha geri planda kalsa da, sanırız bu durum Sinop için bir avantaj oluşturmuş. Doğallığını ve güzelliğini hemen hemen hiç kaybetmemiş. Henüz 2019 yılına kadar Türkiye’de trafik lambası olmayan tek kent Sinop’tu (artık değil). 21 yıl boyunca bu şehre tek bir trafik lambası konmamış ve tüm trafik doğal akışında ilerlemiş. Dile kolay..

Tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken Sinop aynı zamanda Anadolu’nun en eski kentlerinden biri. Hatta antik çağ filozoflarından Diyojen de Sinop doğumlu olarak biliniyor. Eski çağlardan bugüne pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kent kaya mezarları, kaleleri, mağaraları, şelaleleri, koyları, plajları ile gezilip görülmesi gereken bir belde.

Peki Sinop yaşamak için nasıl bir şehir? Özellikle öğrenci ve memurları Sinop’ta nasıl bir ortam bekliyor? Sinop’un ekonomisi, tarihi, coğrafi özellikleri ve yöresel mutfağı hakkında bilgiler vereceğimiz Sinop şehir rehberi yazımızda bu soruların hepsine tek tek cevap verelim.

Sinop Hakkında Bilgiler

Sinop Nerede? Nasıl Gidilir?

Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde, Türkiye’nin en kuzey ucunda bulunuyor. İl merkezinin büyük bölümü Boztepe Burnu denilen yarımada üzerinde kurulu. Sinop’un komşuları; batıda Kastamonu, doğuda Samsun, güneyde ise Çorum’dur. Sinop’un kuzeyi ise Karadeniz’e sınırdır.

Sinop ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Sinop Karayolu Ulaşımı;
Karadeniz sahil yolu üzerinden ulaşabileceğiniz Sinop oldukça virajlı ama kaliteli kara yolu bağlantılarına sahiptir. Türkiye’nin belli başlı büyük şehirlerinden Sinop’a karşılıklı otobüs seferleri düzenleniyor. Sinop Otogarı, Sinop-Ayancık yolu üzerindeki Korucuk Mahallesi’nde bulunuyor.

  • İstanbul – Sinop arası yaklaşık 690 kilometre ve 8 saat.
  • Ankara – Sinop arası yaklaşık 410 kilometre ve 5 saat 20 dakika.
  • İzmir – Sinop arası yaklaşık 1000 kilometre ve 11 saat.
  • Antalya – Sinop arası yaklaşık 900 kilometre ve 11 saat.
  • Malatya – Sinop arası yaklaşık 720 kilometre ve 9 saat.
  • Samsun – Sinop arası yaklaşık 160 kilometre ve 2 saat 20 dakika.

# Sinop Havayolu Ulaşımı;
Sinop Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 7 km. uzaklıkta bulunuyor. Sinop Havaalanı’na İstanbul’dan direkt, diğer şehirlerden ise aktarmalı şekilde uçuş seferleri yapılıyor. Havalimanı ile Sinop merkez arasında ulaşımı sağlamak için uçuş saatlerine göre hareket eden özel servisleri kullanabilirsiniz. Ayrıca Sinop Havaalanı içinde taksi ve araç kiralama hizmetleri de sunuluyor.

Sinop merkezden kalkıp Fen Fakültesi – Cezaevi istikametine giden belediye otobüsleri de Sinop Havalimanı’na yakın bir noktadan geçiyor. Fakat bu otobüsleri kullanmak için havalimanı dışındaki ana yola kadar yaklaşık 5-10 dakika yürümek gerekiyor.

Sinop Havalimanı Telefon: 0 (368) 271 56 08

Kısaca Sinop Tarihi

Sinop, Antik Çağ’da Paphlagonia (Paflagonya) denilen bölge içerisinde yer alıyordu. Anadolu’nun kuzey ucu olarak bilinen Sinop İnceburun’da yapılan arkeolojik kazılarda bulunan taş aletler, şehrin Üst Paleolitik Çağ’a kadar uzanan bir geçmişi olduğunu gösteriyor. Sinop’un sahil şeridinde bulunan höyüklerdeki kalıntılar ise bu kesimlerin Kalkolitik Çağ’dan Tunç Çağı’na uzanan süre boyunca yerleşim yeri olarak kullanıldığını kanıtlıyor.

Bölgedeki yüzey araştırmalarına bakıldığında M.Ö. 18. yy. ile M.Ö. 8. yy. arasında Sinop çevresinde ne Hititlere ne de başka bir uygarlığa yönelik işaretlere rastlanmamıştır. Bu nedenle bu dönem Sinop için karanlık çağ olarak nitelendirilmektedir.

M.Ö. 8. yy’da Milet’ten ayrılarak bu bölgede kolonileşen İyonyalılar, Sinop ilinin ilk temellerini atmış ve burada ‘Sinope’ isimli şehri kurmuşlardır. Bölgedeki ikinci kolonileşme süreci ise M.Ö. 630 yılında yaşanmıştır. Fakat bu süreç hakkında fazla bilgi olmadığı için yine karanlık bir dönem olarak kabul edilmektedir. Bölge bu sürecin devamında Kimmerlerin ve Perslerin istilasına da uğramıştır.

Yunanlılar M.Ö. 400’lü yıllarda Persleri bozguna uğratınca bu bölgedeki koloniler bir süre özerklik ilan etmişlerdir. M.Ö. 330’larda Makedonya Kralı İskender’in Anadolu’ya girişiyle ise bölgedeki Pers egemenliği tamamen son bulmuştur. Bunu fırsat bilen I. Ariarathes, Kapadokya’da kurduğu bağımsız devlete Sinop’u da dahil etmiştir. M.Ö. 302’ye gelindiğinde I. Mithridatis, Paflagonya’daki prenslikleri bir araya getirip daha güçlü bir devlet olan Pontus Krallığı’nı kurmuştur. Bu süreçte bir süre Pontus’a başkentlik yapan Sinop ve çevresi en parlak dönemlerini yaşamış, hem mimari hem de ticari anlamda oldukça gelişmiştir.

Pontus Krallığı’nın ardından Romalılar Sinop ve çevresine hakim olmuştur. Bu süreçte gelişmeye devam eden kent, Roma’nın ikiye bölünmesi ile Bizans topraklarına katılmıştır. Sinop’un Bizans hakimiyetinde kaldığı dönemle ilgili fazla bilgi yoktur fakat bu süreçte Sinop’un kale içine çekildiği ve küçüldüğü tahmin edilmektedir.

Sinop Eski Fotoğrafları

Sinop, Türkler tarafından ilk olarak Anadolu Selçuklu Devleti’ni kuran Süleyman Şah’ın komutanı olduğu bilinen Emir Karatekin önderliğinde ele geçirilmiştir. 13. yüzyılın başlarında İstanbul’da Latin Krallığı’nın kurulmasıyla Karadeniz Bölgesi yeniden değer kazanmış ve hareketlenmiştir. Bunu fırsat bilen Anadolu Selçuklu Devleti de 1214 yılında Sinop’u hakimiyeti altına almıştır. Bu dönemde Sinop yeniden imar edilmiştir. Bir süre Pervaneoğulları ve Candaroğulları tarafından yönetilen Sinop, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kent Osmanlı zamanında önemli bir deniz üssü olmayı sürdürmüştür.

Milli Mücadele yıllarında Kastamonu’ya bağlı bir sancak olan Sinop, cumhuriyetin ilanı sonrası yapılan yeni düzenlemeler ile 1924 yılında il haline getirilmiştir.

Tarihin gördüğü en büyük komutanlardan biri olan Makedonya Kralı İskender felsefeye meraklı, filozoflara değer veren bir hükümdardır. Kendisi aynı zamanda Aristoteles’in de öğrencisidir.

Büyük İskender bir gün Sinoplu Diyojen’i ziyaret etmiş ve ona; “Benden bir isteğin var mı?” diye sormuştur. Bir fıçı içinde yaşayan Diyojen, kıtalara hükmeden Büyük İskender’e verdiği cevap ile çevredeki herkesi şaşırtmıştır; “Gölge etme başka ihsan istemem.”

Sonraki dönemlerde Büyük İskender’in; “Eğer İmparator İskender olmasaydım ‘Diyojen’ olmak isterdim” dediği rivayet edilir.

Gölge Etme Başka İhsan İstemem

Sinop Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Sinop’un 2020 yılı nüfusu yaklaşık 220 bin kişidir.
Plaka Kodu: Sinop’un plaka kodu: 57
Telefon Kodu: Sinop’un telefon kodu: 0368
Posta Kodu: Sinop’un posta kodu: 57000
Yüz Ölçümü: Sinop’un yüz ölçümü: 5.862 km²

Sinop Belediyesi Web Sitesi: www.sinop.bel.tr
Sinop Belediyesi Telefon: 0 (368) 261-1844

Sinop Valiliği Web Sitesi: www.sinop.gov.tr
Sinop Valiliği Telefon: 0 (368) 261 1500

Sinop İlçeleri;

  • Ayancık
  • Boyabat
  • Dikmen
  • Durağan
  • Erfelek
  • Gerze
  • Saraydüzü
  • Türkeli

Sinop Nasıl Bir Şehir

Sinop Ekonomisi

Sinop ilinin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım-hayvancılık, ormancılık ve balıkçılığa dayanır.

Aslında Sinop topraklarının büyük bölümü tarım arazisi olarak kullanılmaya elverişli değildir. Fakat şehir sanayileşme anlamında pek gelişme gösteremediği için nüfusun çok büyük bölümü tarımla uğraşarak geçimini sağlamaktadır. Sinop’un öncelikli tarım ürünleri; buğday, mısır, arpa, pirinç, çeltik gibi tahıl ürünleridir. Bunun yanında domates, fasulye, biber, ceviz, fındık, kestane, armut, kiraz, muşmula ve kızılcık gibi ürünler de yetiştirilir.

Sinop, geniş yaylalara sahip olması nedeniyle hayvancılık yapmaya çok uygun bir ildir. Sinop’ta küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanında hindi üretimi ve arıcılık da yapılır. Kıyı kesimlerinde yoğun olarak yapılan balıkçılık ise kentin önemli ekonomik faaliyetlerinden bir diğeridir.

Orman varlığı bakımından zengin olan Sinop’ta ağaç ve ağaç ürünleri üretimi yaygındır. Fakat il topraklarının engebeli oluşu, ulaşım zorlukları, Sinop limanının yetersizliği gibi nedenlerden dolayı ildeki diğer sanayi kolları gelişim gösterememiştir.

Sinop Hakkında Bilgiler

Sinop’un Coğrafi Yapısı ve İklimi

Genel olarak Karadeniz iklimin hakim olduğu Sinop’ta yıl boyunca ılıman bir hava görülür. Mevsimler arasında büyük sıcaklık farkları yoktur. Yaz mevsiminin belli bir dönemi nispeten kurak geçse de, il geneli dört mevsim boyunca sürekli yağış alır. Bu nedenle Sinop toprakları çok zengin orman ve bitki örtüsüyle kaplıdır.

Sinop il yüz ölçümünün yüzde 75’e yakın bölümü dağlık arazilerden oluşur. Fakat bu dağlık kesimler çok yüksek değildir. İldeki en büyük zirveler ortalama 1500 m. – 1800 m. arasında yükseltilere sahip, Karadeniz’e paralel şekilde uzanan Küre Dağları üzerinde yer alır.

İlde az sayıda da olsa irili ufaklı göller bulunur. Şehrin en büyük akarsuyu ise Kastamonu’dan doğup Kızılırmak’a bağlanan Gökırmak’tır. Merkez ve Boyabat yöresindeki düzlükler şehrin en önemli ovalarını oluşturur. Boyabat – Durağan bölgesindeki Kızılırmak Vadisi dışında ise Sinop’ta önemli bir vadi yoktur.

Sinop İklimi ve Coğrafi Yapısı

Sinop Mutfağı ve Sinop’a Özgü Yemekler

Sinop, Karadeniz’in zengin mutfak kültürünü yansıtan şehirlerimizden biri. Sinop’un yöresel yemekleri ağırlıklı olarak et ve tahıl ürünlerinden oluşuyor diyebiliriz. Ayrıca denize kıyısı olmasından dolayı deniz ürünleri de Sinop mutfağının önemli bir parçasıdır.

Tüm Karadeniz’de olduğu gibi mısır tüketimi Sinop’ta da çok yaygındır. Mısırdan yapılan çorbalar, tarhanalar ve ekmek çeşitleri Sinopluların sofralarından eksik olmaz. Sinop’a gittiğinizde özellikle ‘Mısır Çorbası’nı mutlaka denemelisiniz. Şehrin en önemli yöresel yemeklerinden bir diğeri de ‘Sinop Mantısı’. Diğer mantılardan biraz farklı hazırlanan bu yemek yoğurt, ceviz, tereyağı üçlüsüyle bir araya gelerek harika bir lezzet oluşturur.

Sinop mutfağında tadabileceğiniz yöresel yemeklerden bazıları şöyle;

  • Nokul
  • Sinop Mantısı (İçi Etli Hamur – Kulak Hamuru)
  • Mısır Çorbası
  • Mısır Tarhanası
  • Mısır Pastası
  • Pırasalı Mısır Ekmeği ve Hamsili Mısır Ekmeği
  • Keşkek
  • Hamursuz Tatlısı
  • Kestaneli İç Pilav
  • Mantar Kavurması
  • Islama
  • Kaşık Çıkartması (Mamalika)
  • Balık Pilaki
  • Akkabak Böreği (Kabak Millesi)
  • Sirkeli Pırasa
  • Katlama

Sinop Yöresel Yemekleri

Memur ve Öğrenciler İçin Sinop Nasıl Bir Yer? Sinop’ta Yaşam

Sinop’ta 2007 yılında kurulan Sinop Üniversitesi bulunuyor.

Sinop Üniversitesi henüz gelişmekte olan küçük bir okul. Üniversitenin tam olarak merkezi bir kampüsü bulunmuyor (2020). Fakat önemli fakülteler genellikle 15 Temmuz Yerleşkesi denilen bölgede yoğunlaşıyor. 15 Temmuz Yerleşkesi şehir merkezinin yaklaşık 8 km. kadar dışında, Korucuk Mahallesi’ne yakın bir alanda yer alıyor. Yerleşke etrafında öğrenci yurtları mevcut. Şehir merkezi ile bu kampüs arasında düzenli olarak çalışan çok sayıda otobüs/minibüs de bulunuyor.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Sinop, Türkiye’nin en mutlu şehri. Sakin ve huzurlu bir yer. Ülkemizdeki en yaşanılası illerden biri olduğuna hiç şüphe yok. Bu anlamda Sinop’ta öğrencilik ya da memurluk yapacak kişiler oldukça şanslı diyebiliriz. Üstelik bu söylediğimiz hem merkez hem de ilçeler için geçerli. Sahil kesimleri mavisiyle, iç kesimleri yeşiliyle güzel Sinop’un. Tam bir tatil beldesi burası.

“Hiç mi olumsuz bir yanı yok bu şehrin? derseniz, belki biraz küçük bir şehir olması diyebiliriz. Sinop’un tarihi ve doğal güzellikleri çoktur ama şehir merkezinde vakit geçirebileceğiniz çok fazla sosyal mekanı bulunmuyor. Belli başlı caddeleri dışında çok hareketli bir şehir hayatından söz edemeyiz. Büyük şehirlerden gelenler için sıkıcı bir ortam sayılabilir. Fakat birçok küçük şehre göre bazı avantajları vardır. Sinop’un merkezinde denize girebilir, bol bol piknik yeri bulabilir, çevresindeki büyük şehirlere kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. Güvenlik anlamında da bir sıkıntı yaşamazsınız. Sinop ekonomik anlamda da ortalama bir şehir sayılır. Konaklama, yeme-içme ve ulaşım gibi temel masraflar Türkiye standartlarına göre normaldir. Büyük ve kalabalık bir şehir hayatı beklentisi olmayan herkesin çok seveceği bir şehirdir Sinop.

Sinop Öğrenci Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir