Kapat
artvin hakkinda bilgi

“Alternatif turizmde alternatifsiz il”..

Sahip olduğu bu sloganın hakkını fazlasıyla veren bir şehrimiz Artvin. Sarp ve engin dağları, Çoruh Nehri’nin oluşturduğu kanyon ve vadileri, uçsuz bucaksız ormanları ve gölleri ile tam bir doğa cenneti. Gezi Hocası olarak gezdiğimiz iller arasında Artvin kadar yeşil bir şehir gördüğümüz pek söylenemez. Özellikle Borçka Karagöl.. 4 mevsim bambaşka güzel.. Türkiye’nin tartışmasız en güzel doğa kamp alanlarından biri burasıdır. Eğer Trabzon Uzungöl’de olduğu gibi şantiyecilerin eline düşmezse, bu durum kolay kolay değişmez. Bir de ikiz kardeşi var ki ayrı güzel; Şavşat Karagöl.. Aslında Artvin’in diğer göllerine, yaylalarına, tabiat parklarına da haksızlık etmek istemiyoruz. Çünkü her biri kartpostaldan fırlamış gibi mekanlar.

Yolları çok zorludur Artvin’in. Dağları, tepeleri, kayalıkları, virajları bitmez.. Ama el değmemiş güzelliğini de biraz bunu borçludur tabi.

Peki doğa harikası olan Artvin nasıl bir şehir? Ulaşım olanakları, ekonomisi, iklimi nasıl? Artvin mutfağının lezzetli yemekleri hangileri? Memurları ve öğrencileri Artvin’de neler bekliyor? Kısa başlıklar halinde şehri tanıyalım.

Artvin Doğal Güzellikler

Artvin Nerede? Nasıl Gidilir?

Artvin şehrimiz Karadeniz Bölgesi’nin en doğu ucunda bulunuyor. Artvin’in komşuları; güneyde Erzurum, doğuda Ardahan, batıda ise Rize’dir. Şehrin kuzeydoğusu Gürcistan’a komşudur. Kuzeybatı kesiminde ise Karadeniz’e sınırı vardır.

Artvin ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Artvin Karayolu Ulaşımı;
Artvin, Türkiye’nin en kuzeydoğu ucunda olduğundan, batıdaki büyük şehirlere oldukça uzak bir mesafede kalıyor. Ama şehre ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Bölgeye giden yollar çok virajlı olsa da gayet yüksek standartlara sahip. İstanbul yönünden Artvin’e gitmek için Karadeniz sahil şeridini kullanmanız gerekiyor. Artvin’in yer aldığı Doğu Karadeniz Bölgesi oldukça engebeli ve yüksek bir arazidir. Özellikle kış mevsimlerinde bu yolu kullanırken dikkatli olmak gerek. Yollar ne kadar iyi olsa da iklim şartları zorlayıcı olabilir.

Artvin’e Türkiye’nin birçok noktasından otobüs seferi bulabilirsiniz. Artvin otogarı şehir merkezine 10 dakika mesafede ve Artvin – Erzurum yolu üzerinde. Eğer İstanbul ya da İzmir gibi şehirlerden Artvin’e otobüs ile gidecekseniz, Türkiye’deki en uzun otobüs yolculuklarından birini yapacaksanız demektir.

  • İstanbul – Artvin arası yaklaşık 1290 kilometre ve 15 saat 30 dakika.
  • Ankara – Artvin arası yaklaşık 960 kilometre ve 12 saat.
  • İzmir – Artvin arası yaklaşık 1650 kilometre ve 19 saat.
  • Antalya – Artvin arası yaklaşık 1450 kilometre ve 18 saat.
  • Rize – Artvin arası yaklaşık 150 kilometre ve 2 saat.
  • Kayseri – Artvin arası yaklaşık 800 kilometre ve 10 saat 30 dakika.

# Artvin Havayolu Ulaşımı;
Artvin il sınırları içerisinde herhangi bir havalimanı bulunmuyor. Artvin’e uçakla gelmenin en kestirme yolu Gürcistan sınırındaki Batum Havalimanı’na uçmak. Batum Havalimanı’nda Artvin-Hopa’ya ulaşım sağlayan ayrı bir terminal var. Normal yurt içi uçuş yapar gibi Batum’a bilet alıyor daha sonra oradan ücretsiz servislerle Artvin-Hopa’ya geçebiliyorsunuz. Sınır geçişinde pasaportunuzun olmasına gerek yok.

! Rize’nin Pazar ilçesi Yeşilköy beldesine yapılan Rize-Artvin Havalimanı inşaatı devam ediyor (2021).

Sarp Sınır Kapısı Nerede?

Türkiye ile Gürcistan arasında geçişi sağlayan Sarp Sınır Kapısı, Artvin’in Hopa ilçesinin 18 km. doğusunda bulunuyor. 1989 yılında açılan bu sınır kapısı, Türkiye’nin Kafkasya’ya ve Orta Asya ülkelerine kara yolu bağlantısını sağlayan önemli bir noktadır. Sarp Sınır Kapısı geçişlerinde Türk vatandaşlarından pasaport istenmiyor. Kimlik gösterilmesi yeterli.

Kısaca Artvin Tarihi

Artvin çevresinde yapılan kazılarda M.Ö. 2000’li yıllara ait yerleşim alanları bulunmuştur. M.Ö. 9. yy’larda ise bölgede Urartu Devleti’nin izleri vardır.

Antik Yunan tarihçisi Ksenophon’un kayıtlarında, M.Ö. 4 yy. gelindiğinde bu yörede Kolkhlar, Makaronlar ve Taokhlar gibi farklı kavimlerin hüküm sürdüğü görülüyor. Coğrafyacı Strabon’un bildirdiğine göre ise VI. Mithridatis bu bölgeyi ele geçirip Pontus Krallığı’na dahil etmiştir. Pontus’u yenilgiye uğratan Pompeius da bu yöreyi yerel krallıkların hakimiyetine bırakmıştır. Yani bu topraklarda Roma hükümdarlığı pek etkili olmamıştır. 5. yy’dan itibaren ise Bizans hakimiyeti görülmeye başlanmıştır.

646 yılında Hz. Osman’ın fethi ile beraber İslam topraklarına dahil olan Artvin, bu süreçte birkaç kez daha Bizans tarafından ele geçirilmiştir. Artvin’in meşhur Livane Kalesi de bu dönemde inşa edilmiştir.

1068’den itibaren Selçuklu Devleti bölgeye yerleşmeye başlamıştır. Sonraki dönemlerde Gürcülerin, Moğolların ve İlhanlıların istilasına uğrayan Artvin yöresi, önce Akkoyunlular hakimiyetine girmiş, daha sonra II. Selim tarafından yarı müstakil şekilde Osmanlı himayesine alınmıştır.

1800’lü yıllara kadar sürekli Türklerin hakimiyetinde kalan Artvin, bu tarihten sonra birkaç kez Rus işgaline uğramıştır. Osmanlı-Rusya arasında defalarca el değiştiren Artvin, 1918 yılında ise İngilizlerin işgali ile karşı karşıya kalmıştır. 1920 yılında geri çekilen İngilizler bölgeyi bu kez Gürcistan’a bırakmışlardır. Yeni kurulan TBMM, 22 Şubat 1921’de Gürcistan’ı uyararak Artvin’i işgal edeceklerini bildirmiş, bunun üzerine Gürcülerin bölgeden çekilmesiyle 27 Şubat 1921’de şehir kesin olarak tekrar Türklerin eline geçmiştir. 16 Mart 1921’de imzalanan Moskova Antlaşması’yla bu durum resmiyete dökülmüş ve Artvin, Ardahan sancağına bağlanmıştır. Daha sonra uzun bir süre de Çoruh vilayeti olarak bilinen şehir, en son 17 Şubat 1956 yılında Artvin ismini almıştır.

Artvin Tarihi

Artvin Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Artvin’in 2020 yılı nüfusu yaklaşık 175 bin kişidir.
Plaka Kodu: Artvin’in plaka kodu: 08
Telefon Kodu: Artvin’in telefon kodu: 0466
Posta Kodu: Artvin’in posta kodu: 08000
Yüz Ölçümü: Artvin’in yüz ölçümü: 7.436 km²

Artvin Belediyesi Web Sitesi: www.artvin.bel.tr
Artvin Belediyesi Telefon: 444 70 08

Artvin Valiliği Web Sitesi: www.artvin.gov.tr
Artvin Valiliği Telefon: 0 (466) 212 10 08

Artvin İlçeleri;

  • Ardanuç
  • Arhavi
  • Borçka
  • Hopa
  • Kemalpaşa
  • Murgul
  • Şavşat
  • Yusufeli

Artvin'de Yaşam Nasıl?

Artvin Ekonomisi

Artvin’in coğrafi yapısı genel olarak çok engebeli olduğu için tarım alanları oldukça kısıtlıdır. Ama bu durum Artvin’deki üretim çeşitliliğine engel olmamıştır. Özellikle çay ve fındık üretiminde Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri Artvin’dir. Şehrin diğer önemli tarım ürünleri; patates, mısır, domates, fasulye, yeşil yonca, elma, ceviz, Trabzon Hurması, zeytin ve kividir. Şehirdeki tarımsal faaliyetler genellikle küçük aile işletmeleri tarafından yapılmaktadır.

Artvin’de tarıma uygun arazi sınırlı olunca, halkın en önemli gelir kaynağını hayvancılık oluşturuyor diyebiliriz. Orman ve bitki örtüsü bakımından çok zengin olan Artvin, özellikle arıcılık yapmaya oldukça elverişlidir. Kafkas arı ırkının gen merkezi Artvin’dir. Ayrıca Türkiye genelinde ana arı üretiminin merkezi bu şehirdir. Bunun dışında yöre halkının başlıca gelir kaynaklarını küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvancılığı oluşturuyor.

Şehirde endüstriyel hammadde, yeraltı kaynakları ya da maden rezervleri açısından önemli bir potansiyel bulunmuyor.

Artvin Fındık Üretimi

Artvin’in Coğrafi Yapısı ve İklimi

Artvin, içinde barındırdığı binlerce bitki türü ve yüzde 40’a yakın ormanlık arazisi ile Türkiye’nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip ilidir. Türkiye florasının yaklaşık yüzde 13’ü Artvin’de bulunuyor. Şehir yalnızca ülkemizin değil, sahip olduğu doğal yaşlı ormanlar sayesinde, ekosistem açısından dünyanın da önemli merkezlerinden biridir.

Şehrin sahil kesimleri tamamen Karadeniz iklimi altındadır ve çok sık yağış alır. İç kesimlere gidildikçe yarı nemli bir hava vardır. Bu kısımlarda karasal ve Akdeniz iklimi etkileri görülür. Artvin il sınırları içinde yüksek dağlar yoğunlukta olduğu için ilçeden ilçeye bile çok farklı hava değişimleri olabiliyor. Kuzey kesimlerde ılıman hava hakimken, Cankurtaran dağlarından şehir merkezine doğru gidildikçe kışlar daha sert geçmeye başlar. Ardanuç ve Yusufeli tarafları ise hem Akdeniz hem karasal iklim tipi altındadır.

ARTVİN HATİLA VADİSİ MİLLİ PARKI HAKKINDA BİLGİLER (TIKLAYIN)

Artvin Coğrafi Özellikleri

Artvin Mutfağı ve Artvin’e Özgü Yemekler

Artvin, başta Karadeniz ve Kafkas olmak üzere çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapar. Lazlar, Gürcüler, Hemşinliler, Kıpçak Türkleri… Böyle olunca Artvin mutfağı da çok renkli bir yelpazeye sahip. Bereketli yaylalardan gelen sebze ve et yemeklerinin yanında, süt ve süt ürünlerinden yapılan çok sayıda yemek de vardır. Tabi ayrıca Karadeniz’in getirisi olarak bolca deniz mahsulleri..

Artvin yemekleri Karadeniz mutfağının çok önemli bir parçasıdır. Bu harika lezzetler bir de yöre insanının hamaratlığı ile birleşince ortaya enfes işler çıkıyor. Artvin’e gidip bu mutfağı görmemek olmaz.

Artvin mutfağının kendine has lezzetlerinden bazıları;

  • Mıhlama
  • Laz Böreği
  • Kuymak
  • Karalahan Sarması
  • Karalahana Kavurması
  • Hamsili Pilav ve Hamsili Ekmek
  • Turşu Kavurması
  • Alabalık
  • Yoğurtlu Silor
  • Kete

Artvin Mutfağı

Memur ve Öğrenciler İçin Artvin Nasıl Bir Yer? Artvin’de Yaşam

Şehirde bulunan Artvin Çoruh Üniversitesi, 2007 yılında kurulmuş ve henüz gelişmekte olan bir okul. Üniversitenin ana kampüsü merkeze yaklaşık 8 km. mesafede bulunuyor. Çoruh’un ortadan ikiye böldüğü bölgede nehrin bir tarafı şehir, diğer tarafı ise üniversitedir.

Artvin’in hem şehir merkezi hem de üniversitesi oldukça ufak ve mütevazidir. Burası çok sakin ve sessiz bir şehirdir. Sosyal hareketlilik beklentisi olan öğrenciler ve memur kesimi üzülebilirler. Merkezde sadece sınırlı sayıda kafe ve restoran tarzı yerler vardır. Öyle büyük AVM’ler, sinema salonları, kültür merkezleri gibi yerler aramayın. Ayrıca her yer o kadar yokuştur ki Artvin merkezde düz zemin bulmak zordur. O yüzden “Şöyle bir çıkıp dolaşayım” diyenler iki kere düşünür.

Artvin’de gezmek isteyenler genellikle Karadeniz sahil şeridindeki Hopa ve Arhavi ilçelerine gitmeyi tercih ediyorlar. Zaten memurlar için de Artvin’in ilçeleri merkeze göre daha fazla tercih ediliyor. Hopa, Borçka, Arhavi ve Yusufeli ilçeleri, nüfus anlamında en az merkez kadar kalabalık yerler.

Artvin’in muhteşem bir doğası vardır, burası kesin. İster merkezinde ister ilçelerinde olun, oksijenden başınız döner. Ama.. Artvin, sakinlik ve doğayı sevenler için cennet; İstanbul ya da İzmir’deki gibi ortamdan ortama akmayı bekleyenler için ise hayal kırıklığının başkentidir. Sonra ben bilmiyordum olmasın.

Artvin pahalı bir şehir mi? Artvin’de ilçeler ve mahalleler birbirine çok yakın kalitede olduğu için aralarında ayrım yapmayacağız. Fakat genel olarak Artvin’de göze batan olumsuz bir durum var. Ev kiraları.. Antalya, İzmir veya Ankara kadar olmasa da ortalama bir Anadolu şehrine göre Artvin bu konuda biraz pahalı bir şehir. Belki memurlar bu durumdan çok şikayetçi değildir ama şehirde KYK yurtlarının az sayıda olduğu da düşünülünce, bu durum öğrencileri biraz zorluyor. Çünkü devlet yurdu olmayınca, mecburen ya özel yurtta kalmanız ya da ev kiralamanız gerekiyor. Bir öğrencinin en ciddi gideri de doğal olarak kira masrafı oluyor. Şu anda Artvin Çoruh Üniversitesi’nin öğrenci sayısı az ve henüz fazla fakültesi olan bir okul değil (2021). Umuyoruz okulun zamanla büyümesi ve şehrin daha da gelişmesiyle bu pahalılık daha iyi bir düzeye inecektir.

ARTVİN GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Artvin Öğrenci Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir