Kapat
Artvin Gezi Rehberi

‘Artvin gezilecek yerler’ konusu, yazmak için sabırsızlıkla sırasının gelmesini beklediğimiz yazılardan biriydi. Evet.. Artvin gerçekten hem gezmesi, hem de gezilen yerleri yazıya dökmesi en keyif veren illerimizden biri.. Özellikle doğal güzellikler bakımından ülkemizin belki ilk sırasına yerleşebilecek manzaralara sahip..

Kentin kıyı kesimi tipik bir Doğu Karadeniz coğrafyasını yansıtıyor ve kıyıdan hemen yükselen yamaçlarıyla dikkat çekiyor. Dar bir sahil şeridi ve virajlar.. Şehir merkezine pek girmeyeceğiz bu yazımızda. Artvin’in muhteşem doğası dururken şehirden bahsetmek biraz zaman israfı olur. Özellikle yeşilin her tonuna boyanmış ormanları, insanı cezbeden yaylaları, akarsuları, tarihi kaleleri, köprüleri, çeşmeleri, kilise ve manastırlarıyla Artvin, anlatmakla bitmeyecek bir zenginliğe ev sahipliği yapıyor.

artvin hakkinda bilgi

Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Artvin ili sınırları içinde yer alan Borçka Karagöl, ilçe merkezine yaklaşık 27 km. uzaklıktadır. 368 hektarlık alana sahip olan mekan, 2002’de Milli Park olarak ilan edilmiştir. Borçka Karagöl, kamp ve karavan turizmi için ideal bir yerdir.

Borçka Karagöl Milli Parkı fotoğraf sanatçıları için her mevsim ideal ve eşsiz görüntüler sunar. Göl kenarında bir gece kamp kurabilir ve günün ilk ışıklarından itibaren şahane fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Eğer hava koşullarına önem veriyorsanız, Karagöl’de fotoğraf çekmek için en uygun zamanın, yaprak değişim zamanı olan sonbahar mevsimi olduğunu hatırlatalım. Karagöl’de birçok ağaç çeşidi bulunuyor. Sonbaharda her bir ağacın yaprakları farklı renklere bürünüyor. Kimi sarı, kimi kırmızı, kimi hala yeşil.. Tam bir renk cümbüşü yaşanıyor. Bu renk cümbüşünün göle yansımasıyla birlikte inanılmaz kareler ortaya çıkıyor.

Yalnız Borçka Karagöl’de dikkat edilmesi gereken bir konu var ki o da ayılar.. “Ne ayısı?” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet.. Doğru anladınız. Ayı nesli koruma altına alındığı için ayıların sayıları bu bölgede hayli fazladır.

Artvin Doğal Güzellikler

Milli Park sınırları içinde, Karagöl Yaylası’nda yer alan Borçka Karagöl, 19. yy’da heyelan kaynaklı çökelme sonucu oluşmuştur. 82 dönümlük alanda, 30 metre derinliğindedir. Göl çevresinde konaklama yapılabilecek açık ve kapalı alanlar mevcuttur. Burada her mevsim görülmeye değer şahane manzaralar oluşmaktadır. Her yıl binlerce turist bölgeyi ziyaret etmektedir. Göl içinde teknelerle gezintiler yapılabilmektedir. Bununla birlikte gölün kuzeydoğusundaki Bagat mevkii ve çevresinde çim kayağı pisti niteliğine sahip alanlar vardır.

Ender görebileceğiniz güzelliklere sahip, kültürel ve turistik potansiyeli olan bu sahada bitki türlerinden ladin, sarıçam, ahlat, orman gülü, kızılcık, fındık, orman çileği, böğürtlen, eğrelti ve çayır otları bulunmaktadır. Hayvan türlerinden ise ayı, kurt, tavşan, domuz, porsuk, tilki, sincap, vaşak, kertenkele, kaplumbağa, yılan, keklik, doğan, yabani güvercin, saksağan, sığırcık, alakarga, alabalık ve sazan vardır.

Göl çevresinde çok fazla aktif işletme yok. Bu yüzden buraya gelmeden önce yol üzerinde yemek molası verebilir ya da yanınızda piknik malzemeleri getirebilirsiniz. Yöre halkı burada sık sık piknik yapıyor ve horon oynayarak her günü mini festival havasına çeviriyorlar.

Karagöl Nerede? Karagöl’e Ulaşım

Borçka Karagöl, Artvin merkeze yaklaşık 60 km. mesafede bulunuyor. Göl, Borçka ilçe merkezine ise 27 km. uzaklıkta yer alıyor. Yolun büyük bölümü asfalt olduğu için özel aracınızla bölgeye rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Hava yolunu tercih etmek isteyenler ise Borçka’ya en yakın havalimanı olan Gürcistan sınırındaki Batum Havalimanı’nı kullanabilirler. Batum Havalimanı’nda Artvin-Hopa’ya ulaşım sağlayan ayrı bir terminal var. Normal yurt içi uçuş yapar gibi Batum’a bilet alıyor, daha sonra oradan ücretsiz servislerle Artvin’e geçebiliyorsunuz. Sınır geçişi için pasaportunuzun olmasına gerek de yok.

Karagöl Sahara Milli Parkı

Türkiye’nin önemli yeşil alanlarından biri olan Karagöl Sahara Milli Parkı, Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alıyor. Buradaki Karagöl genellikle Borçka’daki ile karıştırılıyor. Ama ikisinin farklı göller olduğunu hatırlatalım. Sahar Milli Parkı, Karagöl ve Sahara Yaylaları’ndan oluşur. Şavşat Karagöl, ilçe merkezinin yaklaşık 40 km. kuzeyinde bulunurken, Sahara Yaylası ise ilçe merkezine 17 km. uzaklıktadır. Bu iki bölge de 1994 yılından bu yana Milli Park statüsündedir.

Artvin'de Yaşam Nasıl?

Cehennem Deresi Kanyonu

Artvin Cehennem Kanyonu sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı kanyonlarından biridir. Bu eşsiz kanyon, Ardanuç ilçesinin hemen girişinde, tam olarak Artvin – Ardanuç karayolunun 25. km’sinde yer alır. Kanyona taşlı ve dik bir patikadan girilmektedir. Bazı noktalarda yollar tek bir kişinin bile girmekte zorlanacağı şekilde daralmaktadır.

Yürüyüş sırasında karşınıza çok sayıda taş sarkıtlar çıkar. Cehennem Deresi Kanyonu’nu gezerken isminin korkutuculuğuna yaraşır dar patikalardan ilerlersiniz. Ancak karşılaşılan manzara tüm zorluklara bedeldir. Tam bir doğa harikasıdır. Dağlar arasında oluşmuş bu müthiş yapıdan etkilenmemek mümkün değil!

Kanyon gibi doğal yapılara merakınız var fakat Arizona’ya gitme imkanınız da yoksa, Cehennem Kanyonu’nu Artvin’de gezilecek doğal yerler listenize yazmalısınız. Artvin Cehennem Deresi Kanyonu dağcılıkla uğraşan ve tırmanmayı seven herkes için keşfedilmeyi beklemektedir.

Artvin Gezilecek Doğal Yerler

Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi ve bu vadide bulunan Cam Seyir Terası, Artvin’in en önemli turistik mekanlarından biri olduğu için konuyu bu yazı içinde geçiştirmek istemedik. 1994 yılında milli park ilan edilen alan, Artvin’de gezilecek doğal yerlerin başında geliyor. Hatila Vadisi ve Cam Seyir Terası ile ilgili detaylı bilgileri hemen altta linkini vermiş olduğumuz yazımızda bulabilirsiniz.

ARTVİN HATİLA VADİSİ VE CAM SEYİR TERASI (TIKLAYIN)

hatila cam teras

Kafkasör Yaylası

“Artvin demek doğa demek, doğa demek yayla demektir.” Şimdilik atasözü değil ama Gezi Hocası olarak bizim böyle bir sözümüz olsun. Tutarsa belki ileride atasözü olur. Artvin şehir merkezine 10 km. mesafede ve 1250 metre yükseklikte bulunan Kafkasör Yaylası, Artvin’in en güzel yaylalarından biri. Bu yaylada belediye tarafından götürülmüş altyapı hizmetleri ve ufak boyutlarda bungalov evler de var. Şifalı kabul edilen üç tane de içmesi bulunuyor. Uzun yürüyüşleri seviyorsanız Kafkasör Yaylası’ndan Genya Dağı’na çıkabilir, buradan Çoruh Vadisi’ni ve harika kent manzarasını izleyebilirsiniz.

Kafkasör Yaylası geleneksel olarak her yıl düzenlenen şenlikleri ve Boğa Arenası ile meşhur. Esasında doğa severlerin boğa güreşinden keyif alması bir tezattır. Ama neyse.. Bu arena işlerinden pek haz etmediğimiz için konuyu es geçelim. Üstelik Kafkasör gibi harika bir doğaya sahip yaylada yeni beton yapıların artması da “yazma” şevkimizi epey kırdı!

Kafkasör Yaylası Festival

Beyazsu Yaylası

Bir dağ düşünün.. Zirvesini bulutlar kaplamış, yemyeşil zirveden, bulutların arasından gürül gürül sular düşüyor.. Her taraf ağaçlarla ve çimenlerle örtülü.. Hayali bile ne kadar güzel değil mi? Evet.. Tam tasvir ettiğimiz gibi bir yer Beyazsu Yaylası..

Artvin’e yaklaşık 82 km, Borçka ilçesine ise yaklaşık 50 km. mesafede bulunan Beyazsu Yaylası, sırtını Karçal Dağları’na yaslamış, içinde kamp ve konaklama imkanları da bulunan efsane bir doğa harikasıdır.

Artvin Gezilecek Yerler

Maral Şelalesi

Maral Şelalesi, Artvin Borçka’daki Karçal Dağları’ndan gelen Maral Deresi suyunun 63 metre yükseklikten düşmesi sonucu oluşmuş. Dar ve uzun bir yapıya sahip. Zamanında buradaki eski bir yerleşim yeri olan Maralköy’ün isminden dolayı bu dereye ve şelaleye ‘Maral’ ismi verilmiş. Şarkıcı Ceylan’ın söylediği; “Heey dağlar maralım heey / Hayırsız belalım heey / Kaşı gözü karalım ceylanım.” şarkısında geçen ‘Maral’ aynı maral mıdır? Araştırma konusu. 🙂

Yaz aylarında şelaleye ulaşmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilgisi sebebi ile şelale yolu üzerinde yoğunluk olabiliyor. Yol zaman zaman tek şeride düştüğü için trafik tıkanabiliyor. Aracı şelalenin otoparkına park ettikten sonra yaklaşık 200 metre yaya ilerleyip seyir terasına çıkıyorsunuz ve efsane şelale karşınızda.. Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri olan Maral Şelalesi’nin alt kısmında yüzmek için uygun bir bölüm de var. Ama oraya ulaşmak biraz sıkıntılı. Yanınızda çocuk ya da yaşlı insanlar varsa o yola hiç girmeyin deriz.

Artvin Doğal Güzellikler

Mençuna Şelalesi

Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri diğeri de Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Mençuna Şelalesi’dir. Şelaleye ulaşmak için önce aracınızla oldukça zahmetli ve virajlı bir yolu aşmanız gerekiyor. Aracınızı park ettikten sonra da 20-30 dakikalık bir tırmanışa hazır olun. Ahşap merdivenleri tırmanmayı bitirdiğinizde görevi başarı ile tamamlamış oluyorsunuz. Şelaleye vardığınızda o kadar zahmete ziyadesiyle değdiğini göreceksiniz. Şelaleden kopan su tanecikleri yüzünüze vurunca, büyüleyici bir atmosferin içinde olduğunuzu fark edeceksiniz. Havada uçuşan negatif iyonlar aklınızı başınızdan almaya yetecek.. (Negatif iyonlarla ilgili detayları Antalya’daki En Güzel Şelaleler yazımızda anlattık.)

mencuna selalesi

Yıldız Gölü

Borçka ilçesinin bir başka doğa harikası olan Yıldız Gölü’nü şöyle anlatalım.. “Biz böyle güzel bir göl, ne gördük ne işittik” ツ. Gülücük koyduğumuza bakmayın durum ciddi. Yeşil tepelerin ve beyaz karların ortasında masmavi bir göl.. Yer yer üzerinden geçen sis bulutları.. Sanki ressam bir tablo resmetmiş de onu izliyorsunuz.

Karçal Dağları’nın buzlarıyla beslenen gölün çevresinde yaz aylarında bile beyaz karlar görmek mümkün. Yani yukarıda tasvir ettiğimiz manzara yaz kış hiç değişmiyor. Tablo dedik ya.. Tablo gibi sabitlenmiş adeta.. Umarız betonun b’si bile buralara girmez de nesilden nesile temiz ve doğal şekilde görülmeye devam eder..

artvin yildiz golu

Çoruh Nehri

Türkiye’nin önemli akarsularından biri olan Çoruh Nehri’nin yaklaşık 150 km’lik bölümü Artvin ilinden geçer. 3.225 metre rakımlı Mescit Dağları’nda doğan bu nehir, 466 km. yol katettikten sonra Gürcistan sınırları içinde Karadeniz’e dökülür. Bu bölgeye her yıl rafting, kano ve nehir kayağı gibi akarsu sporlarını yapan yerli ve yabancı sporcular gelmektedir.

Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden olan Çoruh’ta her yıl rafting şampiyonası da düzenleniyor. Rafting parkuru Bayburt’tan başlar, İspir ve Yusufeli boyunca sürer.. Artvin’e kadar yaklaşık 260 km. boyunca 4 farklı etapta devam eder. Adrenalin tutkunları Artvin’in bu yönünü de mutlaka keşfetmeliler. Tabi sadece rafting değil.. Çoruh Nehri çevresinde rafting haricinde çok sayıda turistik faaliyetler de yapılmaktadır.

artvin coruh nehri rafting

Karçal Dağları

Eşsiz manzaralara sahip olan bu dağlar kendi başına onlarca gezilecek yer barındırıyor. Zaten yukarıda saydığımız “Artvin’de gezilecek doğal yerler”in birçoğu da Karçal Dağları üzerinde yer alıyor.

Artvin gezi rehberi yazımızın bu kısmında, özellikle doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için bir liste hazırladık. Birbirinden güzel alanları ile sizi mest edecek Karçal Dağları’nda gezip görülmesi gereken diğer yerleri bu listemizde bulabilir, böylece kendinize uygun bir yürüyüş rotası çıkartabilirsiniz.

  • Karçal Zirvesi
  • Ziyaret Tepesi
  • Arsiyan Yaylası
  • Boğa Gölü
  • Berta Yaylaları (Ortaköy)
  • Adagül Yaylası
  • Naçadirev Gölü
  • Şirata Gölleri
  • Merata Yaylası
  • Lekoban Yaylası
  • Gorgit Yaylası
  • Macahel (Maçahel) Vadisi

artvin dogal guzellikler

Çifte Köprü

Eski kartpostallarda, tablolarda ve masaüstü/arka plan resimlerde sık sık karşımıza çıkan Çifte Köprü, Artvin ile özdeşleşmiş tarihi mekanlardan biri. Arhavi ilçesindeki Kamilat ve Soğucan nehirlerinin üstüne kurulmuş olan köprünün 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Fakat konuyla ilgili net bir kaynak maalesef bulamadık. Mençuna Şelalesi yolu üzerinde bulunan bu taş köprüyü şelaleye giderken ya da dönüş yolunda inceleyebilirsiniz.

artvin ciftekopru

# Artvin’de Gezebileceğiniz Diğer Tarihi Köprüler

Artvin, doğal güzellikler bakımından ülkemizin önde gelen illerinden biri. Bununla beraber şehirde bulunan Osmanlı Dönemi’nden kalma taş köprüler de görülmeye değer nitelikte. Ziyaret etmenizi tavsiye edebileceğimiz bu köprülerden bazıları;

  • Berta Köprüsü
  • Borçka Demirciler Köprüsü
  • Borçka Düzköy Köprüsü
  • Meydancık Kemer Köprüsü

Artvin Gezilecek Tarihi Yerler

Barhal (Altıparmak) Kilisesi / Parhali Manastırı

Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Barhal Köyü’nde bulunan bu manastırdan günümüze sadece kilise binası gelebilmiştir. Bazı kaynaklara göre manastır 9. yy’da Kral David Magistros zamanında yapılarak Vaftizci Yahya’ya adanmıştır. Sağında bir sundurması olan kilisenin üstü sivri kırma çatı ile örtülüdür. Üç nefli, bazilikal planlı Barhal Kilisesi bir dönem cami olarak da kullanılmıştır. Kilise binası 1987 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış durumda.

Parhali Manastırı

İşhan Manastırı (Kanlı Kilise)

Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı İşhan Köyü’nde yer alan bu manastır 9. yy’da Gürcüler tarafından yaptırılmıştır. Bir kilise ve şapelden oluşan Ishkhani (İşhani) Manastırı ayrıca 16.yy’a kadar piskoposluk merkezi olarak da kullanılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında manastırın bir bölümü camiye çevrilmiştir.

İşhan Manastırı ayrıca Kanlı Kilise olarak da bilinmektedir. Bunun nedeni ise farklı rivayetlere dayanıyor. Bir rivayete göre bu manastırın onarımı sırasında çıkan isyanda çok kan dökülmüş. Diğer bir rivayete göre ise ‘Bey kızı Elen’ ile evlenmek isteyenler bir ok atma yarışına katılmışlar. Oku 2 km. uzaklıktaki bu kilise üzerinden geçiremeyenler burada öldürülmüş.

Artvin Kanlı Kilise

Othta Eklesia Manastırı (Tekkale ya da Dört Kilise Manastırı)

Yusufeli ilçesi, Tekkale Köyü sınırları içinde bulunan Othta Eklesia Manastırı, köy merkezine 7 km. uzaklıktaki mezra yolu üzerindedir. Tekkale Manastırı olarak da bilinen tarihi mekanın bir diğer adı da Dört Kilise’dir. Orta Çağ’a ait yapıları çağrıştıran kilisede rahibe okulu da bulunmaktadır. Yine Gürcüler tarafından 10. yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilen Othta Eklesia, Artvin’de gezilecek en güzel tarihi yerlerden biridir.

Tekkale Manastırı - Dört Kilise

# Artvin’de Gezebileceğiniz Diğer Tarihi Kiliseler

Artvin’de Hristiyan dünyası için oldukça önemli tarihi yapılar da mevcut. İl sınırları içinde hizmete açık-kapalı birçok kilise bulunuyor. Yukarıda sıraladıklarımızın dışında, Artvin’de ziyaret edebileceğiniz tarihi kiliselerden bazıları;

  • Dolishane (Hamamlı) Kilisesi
  • Köprülü Kilise
  • Tibeti Kilisesi
  • İbriga Şapeli
  • Yeni Rabat Kilisesi

Artvin Gezilecek Kiliseler

Ferhatlı Kalesi

Ardanuç ilçesi sınırlarında bulunan Ferhatlı Kalesi, Çoruh Nehri’nin hemen kıyısında bulunan dimdik bir yamacın üzerine kurulmuş esrarengiz bir yapıdır. İnşa edildiği tarihten bu yana hiç tadilat görmeyen yapı, define arayan duyarsız insanlar tarafından yer yer tahrip edilmiş.

Kalenin olduğu yer “Ferhat ile Şirin” efsanesinin geçtiği topraklar olarak bilindiği için kaleye Ferhatlı ismi verilmiş. Kalenin altında Ferhat ve Şirin’e ait iki mezarın da bulunduğu rivayet ediliyor. Ferhatlı Kalesi’yle ilgili bir diğer gizemli bilgi de, kale kapılarının dış dünyaya kapalı olmasıdır. Rivayete göre kalenin kapıları içeriden kilitlenmiş ve kaleye girişler kapatılmış. Fakat bu bilgilerin doğruluğuna dair yazılı bir kaynağa ulaşamadığımızı da belirtmek isteriz.

Artvin Tarihi Kaleler

Artvin (Livana) Kalesi

Çoruh Nehri üzerinde bulunan Livane Kalesi, Artvin Köprüsü’nün hemen yanındaki ana kayaya inşa edilmiştir. 10. yy’a tarihlenen kalede sarnıç ve şapel kalıntıları görülmektedir. Kale, yüksek kulesi ile günümüze kadar sağlam şekilde gelebilmiştir. Artvin Kalesi’nin, kente girişi kontrol altında tutmak için Gürcü Kralı Oşet tarafından 937 yılında yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Artvin Livana Kalesi

Ardanuç’un Adakale Köyü’nde bulunan Gevhernik Kalesi ile Şavşat’ın Söğütlü Mahallesi’nde yer alan Şavşat (Satlel) Kalesi, Artvin’de ziyaret edebileceğiniz diğer tarihi kaleler.

Merkez Çarşı Cami

16. yüzyıldan sonra bu bölgeye hakim olan Osmanlı Devleti, Artvin ve çevresine yerleştirmiş olduğu Müslüman-Türk halkları ile birlikte Artvin’deki Müslüman nüfusunun artmasını sağlamış. Bu süreçte Hristiyanlardan kalma tarihi yapılar cami olarak kullanıldığı için bölgede yeni cami yapmaya pek gerek duyulmamış. Kim bilir belki bu sebepten dolayı Artvin’de çok fazla tarihi camiye rastlanmaz.

Merkez Cami, Artvin’de ender bulunan tarihi camilerden biri. 18. yüzyılda yapılan bu ibadethane, 1954 yılında yıkılarak yeniden inşa edilmiş. Fakat minare, minber ve vaaz kürsüsünün orijinal hali korunmuş.

artvin merkez carsi cami

# Artvin’de Ziyaret Edebileceğiniz Diğer Tarihi Camiler

  • Zeytinlik Camii ve Türbeleri
  • Arhavi Ortacalar Köyü Camii
  • Borçka Muratlı Cami

Atabarı Kayak Merkezi

Şehir merkezine 17 km. mesafede bulunan Atabarı Kayak Merkezi’nin dik ve virajlı bir yolu bulunuyor. Kışın kar seviyeleri yükselince kar lastiği olmadan alana gitmenizi tavsiye etmeyiz. Ana pist uzunluğu yaklaşık 800 metre olan kayak merkezinde soyunma odaları, otopark ve kafeterya mevcut. Atabarı Kayak Merkezi çok geniş çaplı olmasa da, Artvin gibi küçük bir şehirde günübirlik eğlenceler için yeterli bir tesis diyebiliriz.

Artvin yakınlarında daha profesyonel bir kayak merkezine ihtiyaç duyarsanız, buraya 200 km. mesafede bulunan Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’ni tercih edebilirsiniz.

ERZURUM PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ (TIKLAYIN)

Artvin Kayak Merkezi

Artvin’de Doğa Yürüyüşü (Trekking) ve Doğa Sporları

Dağ ve doğa yürüyüşlerini seviyorsanız, Karçal ve Kaçkar Dağları tam size göre demektir. Buralarda yaz sezonu tırmanışları için Ağustos ve Eylül aylarını tercih edebilirsiniz. Kış şartlarında ise tırmanış çığ tehlikesi gibi nedenlerle zor olsa da, profesyonel tırmanışlar için en uygun zaman Şubat ve Mart aylarıdır.

Artvin Belediyesi Spor Kulübü de dağcılık ve trekkingle ilgilenenler için Hatila Vadisi’nde yürüyüş rotaları oluşturmuş. Rota, Artvin Yeni Mahalle İskebe’den başlayarak sırasıyla Hatila Vadisi, Yankı Tepesi, Mersivan ve Genya Dağı’na ulaşıyor. Genya’da bir gece kamp yapıldıktan sonra ertesi gün Atatepe’ye iniliyor ve yürüyüş sonlandırılıyor. Hatila Vadisi’nden Atatepe’ye çizilen bu parkur yaklaşık 30 km. Ayrıca Hatila Vadisi’nde bisiklet kullanmak da çok eğlencelidir.

hatila vadisi hakkinda bilgi

Meraklıları için, yaklaşık bir hafta sürecek ve Karçal Dağları’nı da içine alacak bir rota tavsiyesi de verelim;

Kars • Sahara Milli Parkı • Şavşat • Karagöl • Maden Köyü • Lekoban Yaylası • Naçadirev Gölü • Canciri Gölleri • Çışkara Geçidi • Şırata Gölleri • Gorgit • Beyazsu • Yıldız Gölü • Karçal Dağı Zirvesi • Atanoğlu Yaylası • Borçka • Karagöl • Fırtına Deresi • Çamlıhemşin • Trabzon

Safari severler için de Artvin mükemmel doğası ile tercih edilebilecek bir yerdir. Bunun yanında Kafkasör Orman İçi Dinlenme Yeri, Borçka Karagöl, Şavşat Karagöl, Hatila Vadisi, Sahara Milli Parkı, Yusufeli Kaçkar Turizm Merkezi ve Yusufeli Çevreli Köyü Rafting Kamp Merkezi karavan ve kamp turizmi açısından en uygun alanlardır.

Atlı doğa yürüyüşü yapmak isteyenler ise Karçal ve Kaçkar Dağları’nın eteklerindeki yaylaları tercih edebilirler.

ARTVİN NASIL BİR YER? ARTVİN HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Artvin Doğal Güzellikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir