Kapat
Antalya Nasıl Bir Şehir?

Antalya sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde ün yapmış en güzel illerimizden biridir. Türkiye ve Avrupa’nın en önemli tatil merkezlerinden biri olan bu şehir, sadece kendisinin ağırladığı milyonlarca turist ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

Antalya, Ankara’nın 500 km. güneybatısında, İzmir’in 450 km., İstanbul’un 600 km. güneydoğusunda yer alır. Antalya, Torosların eteğinden çıkan sayısız kaynakla, Kırkgöz ve Düden suyunun çökerttiği travertenlerden oluşan, deniz kıyısında 25-30 m. yükseklikteki dik yarlarla biten bir taraça üzerindedir. Bu düzlüğün batısında (Konyaaltı) ve doğusunda (Lara) kilometrelerce uzunlukta plajlar yer alır. Düden suyu ve kolları, kıyıdaki yarlardan şelaleler oluşturarak denize dökülür. Kentin çekirdeği, dik yarların eteğinde, İlk ve Ortaçağ’ın gemilerini barındıracak boyutta küçük, doğal limanın çevresinde kurulmuştur. Antalya, Roma döneminde genişledi, Bizans döneminde işlek bir liman, Selçuklular döneminde ise önemli bir ticaret merkezi ve donanma üssü oldu. Sonraki yüzyıllarda ise Akdeniz’in ticaret yolu olarak öneminin azalması, iç bölümlerle hatta kıyıdaki yakın yörelerle kara bağlantısının zor ve zayıf olması nedeniyle kentin gelişimi büyük ölçüde azaldı. 19. yy. sonlarına gelindiğinde Antalya, yaklaşık 15 bin nüfuslu bir Anadolu kasabası görünümündeydi.

antalya side gezi rehberi

1950’lerden başlayarak, Antalya’yı iç kesimlere bağlayan karayolları yapıldı. Bataklıklar kurutularak ticari ürünlerin büyük ölçüde yetiştirildiği tarım alanları elde edildi. Tarımsal sanayi kolları kuruldu. Kentin ekonomik etki alanı genişledi ve turizm büyük önem kazandı. Bunların sonucunda Antalya hızla gelişti ve çağdaş bir görünüm kazandı. Bu dönemde Antalya, özellikle batıya ve doğuya doğru genişlerken, eski mahalleler kısmen düzenlendi, yeni yollar açıldı, parklar bahçeler yapıldı. Bu gelişmeler sonucu, 1935’te yaklaşık 23 bin olan nüfus, 1960’ta 41 bine, 1980’de 173 bine, 1985’te 261 bine, 1990’da 378 bine yükseldi. Ülkemizin en önemli şehirlerinden biri haline gelen Antalya’nın nüfusu bugün 2,5 milyonu aşmıştır. Hızla büyümeyi sürdüren Antalya, Türkiye’de kent nüfusu artışı bakımından önde gelen kentlerimizdendir. Günümüzde Antalya, sadece turizm değil, değerli ticari tarım ürünlerinin yetiştirildiği zengin bir bölgenin ekonomik ve kültürel başkenti durumundadır.

Antalya manavgat selalesi

Antalya gezmekle kolay kolay bitirilecek bir yer değil onu belirtelim. Doğa harikası yaylaları, antik kentleri, tarihi eserleri, mağaraları, şelaleleri ve daha neler neler.. “Denizini söylemediniz” der gibisiniz. Onu da biz mi söyleyelim?

Antalya çevresi ve merkezde gezilecek yerler 2021 listesine ufaktan bir giriş yapalım isterseniz. Nereden başlayalım?

Şelaleler iyidir.. Şelalelerden başlıyoruz.

Antalya’daki Şelaleler

Ülkemizin en meşhur şelaleleri içinde Düden ve Manavgat muhakkak yer alır. Bu üç şelale de Antalya ilimizde yer alıyor. Üç diyoruz çünkü Düden Şelalesi’nden iki tane var. Bununla birlikte 18 metre yükseklikten akan Kurşunlu Şelalesi görülmeye değer yerlerden biridir. İsmi Gizli Cennet Şelalesi olan bir şirin şelale daha var ki adından da anlaşılacağı gibi harika bir atmosfere sahip. “Huzur” diyoruz başka bir şey demiyoruz. Uçansu ve Sapadere Şelaleleri de görülmeye değer mekanlardan. Son olarak Dim Çayı Şelalesi’ni de listeye alalım. Antalya şelaleleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz buradaki yazımızı okumadan yola çıkmayın.

ANTALYA’DAKİ EN GÜZEL ŞELALELER (TIKLAYIN)

Antalya Doğal Güzellikler

Antalya Antik Kentler

Antalya’nın her ilçesi turizm açısından görülmeye değer doğal güzelliklere ve tarihi dokuya sahiptir. Mavi bayraklı 163 plajı ile Antalya yaz turizmi açısından taşıdığı zenginlik dışında, sahip olduğu 50’den fazla antik kent ile de göz doldurur. Termesos, Perge, Side, Olympos, Myra, Patara, Xanthos, Aspendos antik kentleri bunların içinde en çok bilinen ve ziyaret edilenleridir. Bu arada Antalya’da bulunan, amfi tiyatrosu ile meşhur antik kent Aspendos’tur. Belkıs Antik Kenti ismi ile de ön plana çıkmaktadır. Şunu belirtelim ki buradaki antik kentleri görmeden Antalya’yı gezmiş sayılmazsınız. Antalya’daki efsane 12 Antik Şehir listemizi incelemek için sizi şöyle alalım.

ANTALYA’DAKİ ANTİK KENTLER (TIKLAYIN)

Antalya Gezilecek Tarihi Yerler

Antalya’daki Mağaralar

Jeolojik açıdan karstik yapıda olan Antalya birçok mağaraya sahiptir. Karain ve Beldibi mağaraları tarih öncesi devirlerde insanlara ev sahipliği yapmış iki mağaradır. Bunun dışında astım hastalarına şifa olarak bilinen havasıyla Damlataş Mağarası, Dim Mağarası, Altınbeşik Mağarası, Kocain Mağarası, Zeytintaşı Mağarası, Geyikbayırı Mağarası, Konakaltı Mağarası, Sırtlanini Mağarası görülebilecek diğer mağaralardır.

Damlataş Mağarası

Çok sayıda turisti Antalya’ya çeken Damlataş Mağarası, görülmesi gereken önemli bir doğal oluşumdur. Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan mağara harika bir görselliğe sahiptir.

Bazı işçilerin, marina çalışması esnasında dinamit patlaması sonucu tesadüfen bulunmuştur. Ortalama olarak 200 m² bir alanı kaplayan mağara, sarkıt ve dikitlerden oluşmaktadır. Mağaradaki bu sarkıt ve dikitlerin M.Ö. 20.000’li yıllarda oluştuğu tahmin ediliyor.

Damlataş Mağarası’nın sıcaklığı yaz ve kış aylarında sabit olup sürekli 22 derecedir. Sağlık alanında da önemli bir yere sahip olan mağaranın astım hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Sadece sağlık turizmi için mağarayı ziyaret edenlerin sayısı oldukça fazla.

Alanya Damlataş Mağarası giriş ücretleri 2019 yılında yetişkinlerde 7 TL idi. Görkemli ve gizemli görüntüsü ile Damlataş, Antalya’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Burası Türkiye’nin turizme açılan ilk mağaralarından biridir.

Alanya Damlataş Mağarası nerede? Bilmeyenler için basitçe tarif edelim. Mağara, Alanya ilçe merkezinin hemen batı sahilinde, Alanya kalesinin üst kısmında bulunuyor. Merkezden yürüyerek 10 dakika.

Alanya Gezilecek Yerler

Beldibi Mağarası

Beldibi Mağarası, Antalya Obaköy mevkisinde denizden 25 metre yükseklikte, sığınak biçiminde bir mağaradır. Mağarada yapılan arkeolojik kazılarda üst Paleolitik ve Mezolitik döneme ait çakmaştaşı aletler ele geçirilmiştir.

Ziyarete açık olan mağaranın duvarlarında insan, geyik ve dağ keçisi resimleri de oldukça ilgi çekicidir. Çevresi çam ormanları ile kaplı mağara tarih öncesi çağlarda avcılar tarafından sığınma yeri olarak kullanılmıştır. Bu özellikleri ile Beldibi Mağarası arkeolojik sit alanıdır.

Antalya Mağaralar

Karain Mağarası

Antalya’nın önemli mağarası Karain, Toros kalker kıvrımlarının yükseldiği bir yamaçta bulunur. Döşemealtı Bucağı’nın Yağcı Köyü yakınındaki mağara bir ilkçağ yerleşimidir. Mağara Katran (Şam) Dağı’nın Akdeniz’e bakan yamacında, dar giriş ve geçitlerle birbirine bağlı üç boşluktan oluşur.

Birinci boşluk giriştir ve yaşam alanıdır. İkinci boşluk mezar alanı, üçüncü boşluk geçişin dar olması nedeniyle sığınak ve mezarlık olarak kullanılmış olduğu düşünülmektedir. Geçmişi Paleolitik Çağ’a dayanan mağaranın, girişteki Yunanca yazıtlardan antik çağda da kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Türkiye’deki ender insan fosillerinden olan Neanderthal çocuk kafatası bu mağarada bulunmuştur ve Antalya müzesinde sergilenmektedir.

Antalya Mağaralar

Altınbeşik Mağarası

Manavgat vadisinin batı yamacında bulunan Altınbeşik Mağarası’nın uzunluğu 2500 metredir. Manavgat ırmağını besleyen kaynak sularının oluşturduğu mağara gölünün doğaya kattığı güzellik görülmeye değer niteliktedir.

Mağaranın alt ve orta seviyesi aktif, üst kısmı kurudur. Aktif olan kısımda büyük ölçüde göletler oluşmaktadır. Kuru olan üst kısımda ise büyük kaya blokları bulunmaktadır. Mağaranın havası oldukça rutubetli, ortalama sıcaklık ise 16-18 °C’dir.

Antalya Gezilecek Yerler

Zeytintaşı Mağarası

Zeytintaşı Mağarası, Antalya’nın Serik ilçesinin 15 km. kuzeyinde bulunmaktadır. Mağara küçük bir alana sahip olsa da içinde yer alan damlataşlar oldukça güzel bir görüntü sunmaktadır.

Gelişimini hala sürdüren küçük sarkıtlar, büyük sütunlar arasında yer alan gölcükler mağarayı dikkat çekici kılmaktadır. Birinci dereceden sit alanı olan mağara turizme açıktır.

Antalya Gezi Rehberi

Kaleiçi

Antalya’nın tarih kokan beldesi… İtalya ya da küçük Avrupa ülkelerinin gizli sokaklarının benzerini bulabileceğiniz adres Kaleiçi’dir. O sıcacık sokaklarda yürürken top oynayan çocuklara, şirin kafelere ve tavla oynayan esnaflara rastlarsınız. İçinizi ısıtan bir ortamı vardır Kaleiçi’nin. Şehrin yerlileri için de ayrı bir önemi vardır bu bölgenin.

Kaleiçi’nin girişinde yer alan Hadrian Kapısı, antik bir kentin bıraktığı korunmuş kalıntılardandır. Geçmişte var olmuş birçok imparatorluğun izlerini üzerinde taşıyan Kaleiçi, Helenistik, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu’nun günümüze uzanan karşılıklı mirasıdır. Kaleiçi’ne gitmeyi düşünürseniz, Antalya’nın mütevazi otelleri burada konaklamanız için sizi beklemektedir.

Bize sorarsanız Antalya merkezin en güzel mekanı burası. Tarihi yaşatan sokaklarda yürümek, çiçeklerle süslenmiş bir mekanda çay sohbeti yapmak yaşanması gereken bir deneyim. Bütün sokakları denize çıkan Kaleiçi’nin en güzel yanı araç girişinin yasak olması. Araba sesi yok, egzoz dumanı yok, korna sesi yok. Sokaklarda sadece tarih ve yayalar var. Bir de işletmeler.. Gecesi ayrı güzel, gündüzü ayrı güzel olan bu mekan sadece turistlerin değil, Antalyalıların da sık sık ziyaret ettiği yerlerden biridir. Tabii onlar da haklı.. Kim böyle bir mekana sahip olur da her fırsatta gelmek istemez.

Antalya Kaleici Resimleri

Yivli Minare

Kaleiçi’nde bulunan bu güzel eser 13. yüzyıl ilk İslam dönemine ait eserlerin başında gelir. Kaleiçi’ne kadar gelmişken bu güzel eseri görmeden gitmeyin. Tabii sadece dış görünüşü ile kalmayıp, içindeki mistik atmosferi de yaşamalısınız.

Kaleiçi Yivli Minare

Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar)

Kaleiçi’ne çok yakın Hadrianus kapısının bir diğer adı da Üç Kapılar. Milattan sonra yaklaşık 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’un Antalya’yı ziyaretine istinaden yapılmış bir Kral Kapısı. Kaleiçi’ne gitmeden önce yüzlerce yıla meydan okumuş bu güzel eseri yakından görmeden geçmeyin deriz.

Antalya Tatil Rehberi

Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra Türkiye’nin ikinci büyük arkeoloji müzesidir.

Antalya ve çevresinden derlenen arkeolojiyle ilişkin buluntular 1923 yılında Panaya Kilisesi’nde toplandı. Daha sonra 1934-1969 yılları arasında Yivliminare Camisi’nde toplanmıştır. 1972 yılında ise yeni müze yapısında ziyarete açılmıştır. Lykia, Pisidia, Pamphylia bölgelerinde yapılan kazı ve araştırmalarda ele geçen yapıtlar, 12 salon ve açık hava bölümünde sergilenmektedir.

Antalya Müzesi, eski çağlardan günümüze ulaşan iskeletler, lahitler, frizler, günlük eşyalar, av aletleri, içki kapları, gözyaşı şişeleri ve ölü gömme adetlerinin sergilenmesinin yanında 19.yüzyıla ait gelin elbiselerinden kağnı arabalarına kadar etnik bir takım eserleri de ziyaretçilerine sunmaktadır. Müze bu özelliğiyle aynı zamanda etnografya müzesi olarak da görev yapmaktadır.

Antalya yöresi kalkerli bir yapıya sahip olduğundan mağara oluşumu bakımından zengin bir bölgedir. Yontma taş devrinden itibaren bu mağaralarda barınan insanların günlük hayatta kullandıkları obsidyen (volkan taşı) ve çakmak taşından aletleri, mızrak uçları, bıçakları bu müzede görmek mümkündür.

Karain Mağarası’nda bulunan Paleolitik Çağ’dan itibaren, iskeletler de dahil her türlü buluntu Antalya Müzesi’nin bel kemiğini oluşturmaktadır.

Antalya Müzeleri

İlk tarım ne zaman başladı, ilk köyler ne zaman kuruldu, ilk mezarlar ne zamana tarihlenir? Bu soruların cevabını bu müzede bulmanız olasıdır. Maden çağına tarihlenen ölü gömme şeklinin bir örneği olan küp içine gömme burada sergilenmektedir. Küpün insan boyundan küçük olduğu dikkat çekicidir. Bunun nedeni, küpe yerleştirilen ölünün embriyo şeklini alması gerektiğindendir. Çünkü çok eski çağlardan beri insanın öldükten sonra tekrar dirileceği inancı vardır. Bu yüzden ölüye küp içinde tekrar doğum pozisyonu verilir. Ölü, küpe yerleştirildikten sonra küp toprağa gömülür. Böylece ölü gömme işi tamamlanır.

Antik çağ oyuncaklarının sergilendiği bir çocuk bölümünün de bulunduğu müze de Likya, Pamphilya, Pisidya kentlerinden getirilen önemli buluntular, Elmalı Bayındır Tümülüs buluntuları ve Kumluca definesi dikkat çekicidir. Aziz Nikolas’a ait olduğu düşünülen kemik parçaları, bir Bizans melek betimlemesi iken Selçuklu döneminde elindeki diske ”Allah” adı kazınmış kabartma müzenin diğer önemli parçalarıdır.

# Antalya Müzesi kendine has koleksiyonları ile dünyanın en önemli müzeleri arasındadır.

Tarih öncesi yerleşkelerde yapılan kazıların buluntularından başlayarak, Antik dönem eserlerine kadar geniş bir yelpazede pek çok önemli buluntu müzede sergilenmektedir. Prehistorya salonundaki küp mezar, Elmalı-Bayındır Tümülüslerinden elde edilen M.Ö. 7. yy buluntuları, İmparatorlar salonundaki siyah beyaz mermerden yapılmış dansöz heykeli, Patara mezarlarına ait bir örnek, sikkeler ve Korydella defineleri müzenin en dikkat çekici unsurlarıdır. Ayrıca Etnografya Salonu’nda Anadolu Türk sanatı örnekleri sergilenmektedir.

Antalya Tarihi Yerleri

Alanya Arkeoloji Müzesi

Alanya Müzesi kentteki diğer bir müzedir. Eski Tunç, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine ait buluntular Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilmiş ve burada sergilenmektedir. Helenistik, Roma ve Bizans Dönemleri’ne ait eserler de arkeoloji bölümünde ziyaretçiler tarafından görülebilir. Yörede sıkça kullanılan heybeler, çuvallar, ev eşyaları ve Alanya’ya özgü gelin başı takıları ise etnografya bölümünde sergilenmektedir. Müze bahçesinde ise Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait İslami mezar taşları, Roma dönemi sütun başlıkları ve İslami dönem yazıtlar bulunmaktadır. Ayrıca Alanya’da Selçuklu Tersanesi, Kızılkule, Alanya Kalesi görülmelidir.

Side Müzesi, Manavgat ilçesindedir. M.S. 5. ve 6. yy’lara ait agora hamamı onarılıp müze binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hitit, Roma ve Helenistik dönemlere ait steller, yazıtlar, heykeller, ostetekler, lahitler, sunaklar, güneş saati gibi pek çok buluntuyu burada görebilirsiniz.

Antalya Gezilecek Müzeler

Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi de şehir merkezinde görülebilecek müzelerdendir.

Kaş

Kaş, Akdeniz’in sıcak suyuna oranla daha serin bir şekilde karşılıyor sizi. Son senelerde gözlerin Kaş’a çevrilmesinin en büyük nedenlerinden biri de dalış eğitimleri ve dalış için elverişli denizi. Turistik bir yer olsa da Akdeniz’in geleneksel kasaba tanımını hala yaşatan bir yer. Likya kentlerinin özelliklerini Kaş’ın her noktasında izleyebilirsiniz.

antalya kas

Kemer

Turistlerin akınına uğrayan Kemer, doğanın armağan ettiği güzellikler bakımından da Türkiye’nin incisi konumunda. Phaselis Antik Kenti, Göynük Kanyonu ve Beldibi Mağarası ziyaretçilerin sık sık uğradığı yerlerin başında geliyor. Diğer yandan Kemer bölgesi, uzun yaylalarıyla ziyaretçilere ve alan halkına yaz aylarında aşırı sıcak havadan kaçış imkanı da sunuyor. Bölgede tatil konaklaması için oldukça lüks oteller de var.

Bodrum Denize Girilen Yerler

Kepez/Varsak Kındıra Mesire Alanı & Seyir Parkı

Yüksek bir arazi üzerinde, harika Antalya manzarasına sahip bir mekan. Antalya’ya gittiğinizde buraya uğramayı ihmal etmeyin. Seyir tepesinde ahşap bir kule var. Kulenin en tepesine kadar çıkarak ayaklarınızın altında kalan yemyeşil ormanı, Antalya ve Akdeniz manzarasını izleyin. Mesire alanında sosyal tesisler de mevcut. Mescid, tuvalet ve çocuklar için oyun alanları da mevcut. Ormanın içinde, geniş bir alana yayılmış seyir parkının açık otoparkı da bulunuyor. Pazar günleri yerli halkın da akın etmesi ile biraz kalabalık olduğunu hatırlatmak isteriz.

Antalya Kepez Varsak Kindira Mesire Alani

Antalya’nın En Güzel Plajları

Türkiye’de yaşamış çoğu kişinin ‘’tatil’’ kelimesini duyduğunda aklına gelen ilk şehirlerden biridir Antalya. Tarihi, doğası, kültürü ile ayrım yaratan, bacasız sanayinin markalaşmış temsilcilerinden olan Antalya, ülkemiz turizmini ayakta tutan, ileri götüren bir turizm ve tatil kentidir.

Eğer yolunuz Antalya’ya düşerse görmeden gitmemeniz gereken yerleri sizin için sıraladık. Şimdi biraz Antalya sahillerine yer verelim.

Antalya’da güneş ve denizin tadını çıkarmanın yanında farklı aktivitelerden de yararlanabilirsiniz. Lezzetli yemekler yemek ve bol bol alışveriş yapmak isterseniz size Konyaaltı Plajı Beach Park, Patara, Olimpos ve Lara plajlarından söz edelim.

Konyaaltı Plajı Beach Park

Mavi bayrağı ile Konyaaltı Plajı Beach Park’ta su sporlarının yanında ormanda paintball ve golf oynayabilir, at binebilirsiniz. Plaj geceleri de yaşamaya devam ediyor. Açık hava konserleri, canlı müzik yapan barlar, sokak gösterileri ve animasyonlarla insanlar eğlencenin tadını çıkarma fırsatı buluyorlar. Beach Park bünyesinde ayrıca havuzların ve çeşitli kaydırakların yer aldığı Aqua Land, sevimli yunusların, beyaz balinaların ve fok balıklarının gösteri yaptığı Dolphin Land size eğlencenin kapılarını açacak.

Antalya Denize Girilen Yerler

Antalya Patara Plajı

18 km’lik sahili ile Türkiye’nin en uzun plajı olma özelliğine sahip olan Patara Plajı, Antalya’nın Kaş ilçesi yakınlarındadır. Plajın kumu ince, denizi ise sığdır.

Sahil aynı zamanda caretta carettaların yumurtlama alanı olduğundan plajın bazı bölümlerine girişler yasaklanmıştır. Akşam saatlerinde plaja girmek tamamen yasaklanmakta ve ışık yakılmasına izin verilmemektedir.

Antalya Denize Girilen Plajlar

Lara Plajı

Kumsallarının uzunluğu ve incecik kumu ile Antalya’nın 12 km. doğusunda bulunmaktadır. Altınkum Plajı olarak da bilinen Lara Plajı 2 km. uzunluğa sahiptir.

Plajın ince kumullarının romatizmal hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Kıyıdan 25 metre açıldıktan sonra derinleşmeye başlayan denizin içi kum, çakıl karışımından oluşmaktadır. Plaj bünyesinde bar, kafe, çocuk oyun sahaları, beach volley sahaları, kır kahveleri, paten ve bisiklet kullanım alanları ve ücretsiz otopark bulunmaktadır.

Antalya'da Denize Girilen Yerler

Olimpos Plajı

Tarihle iç içe olan Olimpos Plajı ve çevresi oldukça huzurlu bir ortama sahiptir. Tertemiz berrak suyunun yanında doğal ortamı ve çam ormanları ile de insanları büyülemekte ve kendine çekmektedir.

Antalya Kumsalları

Kaputaş Plajı

Kaputaş, Antalya’nın Kalkan ve Kaş mevkileri arasındaki sahil yolunda bulunuyor. Yeraltı sularının plajda bulunan kumsaldan süzülmesi sonucu denizin suyu turkuaz renginde ve harika görünüyor. Dünya’da benzeri nadir olan bu plaj kanyon ağzı şeklindedir. Son yıllarda çok popüler olmasından dolayı oldukça kalabalık. Aracınızı yol kenarına park ederek sahile yaya olarak inebiliyorsunuz. Tabii yol kenarında yoğunluktan dolayı araç için yer bulmak da biraz sıkıntılı. Plajda yemek ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayan bir tesis bulunuyor.

Antalya Plajları

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon Isparta’nın Sütçüler ilçesinden başlar Antalya’da denize dökülür. Rafting yapmaya oldukça elverişli olan bu akarsu adını üzerindeki iki köprüden almaktadır.

Akarsu kenarı ağaç ve zengin maki toplulukları ile kaplıdır. Milli park, çadır ve karavan ile kamp yapmak isteyenler için uygundur. Ayrıca park içinde yeme içme imkanı sunan tesisler bulunmaktadır. Köprülü Kanyon 14 km. uzunluğu ve 100 metre derinliğindeki vadisi ile ülkemizin en uzun kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Kanyonda rafting yapmak için özel bir eğitime gerek yoktur. 7’den 70’e herkes bu heyecanlı ve keyifli aktiviteyi yaşayabilir.

Antalya Milli Parklar

Zaten mekana ulaştığınızda işletmelerin personelleri etrafınızı saracak. Rafting için yüksek fiyat teklif etseler de pazarlığa açıklar. %50’ye kadar fiyatı geri çekebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi herhangi bir tecrübeye ihtiyacınız yok. Sizinle beraber tecrübeli bir personel geliyor ve sizi yönlendiriyor. Personel dediğimiz profesyonel elemanlar değil.. Yörenin gençleri.. Cana yakın, neşeli sohbetleri var.

Rafting konusunda tecrübeli iseniz, size çok basit gelebilir. Fakat hiç rafting yapmamışlar için oldukça maceralı bir anı olacaktır. Cep telefonu ve fotoğraf makinesi ile çekim yapmak rafting sırasında biraz tehlikeli olabiliyor.

Kanyona kadar araçla gelebiliyorsunuz. Bölgeye gittiğinizde taş köprünün üzerine çıkarak kanyonu ve masmavi suyu tepeden izlemenizi de tavsiye ederiz. Eğer uygun kıyafetleriniz bulunuyorsa buz gibi suya dalış yapmadan gitmeyin.

Antalya Koprulu Kanyon Resimleri

Antalya’da Kültür ve Eğlence

Ülkemizin turizm merkezi olan Antalya pek çok kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Bunların başında Antalya Altın Portakal Film Festivali gelmektedir. Avrasya Film Market, Antalya Piyano Festivali, Beachpark Rock Festivali diğer önemli etkinlikler.

Yaz turizminin merkezi olan Antalya’da tatil köyleri ve otellerin hizmet standartları yüksek olduğundan konuklarını çok farklı aktivitelerle dinamik bir eğlence anlayışı ile ağırlamaktadırlar. Özellikle plaj etkinlikleri önemli bir yer tutmaktadır.

# Golf: Faal durumdaki 11 golf tesisine sahip olan Antalya, özellikle kış aylarında golf sporu yapan konuklarını ağırlamaktadır.

# Yaylacılık: Kamp ve trekking yapma imkanı sunan yaylacılık, yapılabilecek bir diğer turizm aktivitesidir. Alanya – Dereköy Yaylası ve Üçoluk Yaylası, Gömbe Yaylası doğa yürüyüşüne uygundur.

# Rafting: Köprüçay, Dimçayı, Manavgat Çayı rafting heyecanını yaşayabileceğiniz yerlerdendir. Sportif olta balıkçılığı da yine Manavgat ve Köprüçay’da yapılabilir.

# Su Sporları: Ayrıca rüzgar sörfü ve dalış sporuna uygun alanlarda Antalya’da mevcuttur. Su altı dalış sporları için Kaş, Kemer, Kalkan, falezler ve Gelidonya Antik Batığı önemli noktalardır.

# Kayak: Deniz ve kültürel turizmin yanında Bey Dağları’ndaki kayak merkezi Saklıkent (2000-2400 m.) kış turizmine imkan sağlamaktadır.

Saklıkent Kayak Tesisleri

Havaalanı, otelleri, eğlence imkanları, çeşitli aktiviteleri ile Antalya aynı zamanda kongre turizmine de en uygun kentlerimizden biri olma özelliği taşımaktadır.

Antalya Altın Portakal Film Festivali

Türkiye’nin turizm yatırımlarında öncü bir rol oynayan kent, doğası, tarihsel ve kültürel birikimiyle ülke tanıtımında önemli bir yere sahip. Her yıl milyonlarca yabancı turisti ağırlayan Antalya’da hem uluslararası hem de yerel etkinliklere katılma şansınız var.

Dünyaca bilinen ve dikkat çeken en büyük organizasyon Altın Portakal Film Festivali. 1950’lerin ortalarında Aspendos’ta yapılan konser ve tiyatro gösterileriyle başlayan organizasyonların, 1963’te film festivaline dönüşmesinden bu yana Türk sinema sektörünü destekleme, uluslararası alanda sinemamızın adından söz ettirebilme ve kayda değer yapıtların üretimini teşvik etme amacı taşıyan festival, her yıl daha da büyüyerek günümüze ulaşmıştır. Altın Portakal Film Festivali ülkemizin en eski film festivali olma özelliğini taşımasının yanında Avrupa ve Asya kıtalarının da köklü festivallerinden biridir. Festival programı çerçevesinde Ulusal ve Uluslararası Film, Belgesel Film ile Ulusal Kısa Film Yarışması ödülleri verilmektedir. Dünya sinemasından önemli isimler ve filmleri sinema sevdalılarıyla buluşturan festivale yolunuz düşerse uğrayabilirsiniz.

Antalya Festivalleri

Uluslararası Antalya Piyano Festivali

Tatilinizi Antalya’da geçirmeyi düşünüyor ve klasik batı müziğini seviyorsanız Antalya Piyano Festivali‘ni kaçırmayın. 2000 yılından beri gerçekleştirilen festival etkinlikleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleniyor.

Türkiye ve dünyadan önemli sanatçıları ve grupları klasik müzik severlerle buluşturmak amacıyla, halk konserleri ve atölye çalışmalarına imza atan festivalin sanat yönetmenliğini ise yıllardır dünyaca ünlü piyano sanatçısı Fazıl Say yapmıştır.

Fazıl Say Konseri

Antalya’da Başka Neler Yapılır?

Kentte katılabileceğiniz etkinlikler bunlarla sınırlı değil elbette.

  • Manavgat Uluslararası Barış Suyu Kültür Sanat ve Gençlik Festivali (Haziran)
  • Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali (Eylül)
  • Astronomi meraklılarının çok hoşuna gidecek bir etkinlik olan Saklıkent Gökyüzü Şenliği (Ağustos)
  • Konyaaltı Karnavalı ve Yaz Şenlikleri (Ağustos)
  • Beydağı Yayla Şenliği-Korkuteli (Temmuz)
  • Finike Festivali (Haziran)
  • Kemer Yağlı Güreş Festivali (Mayıs)
  • Manavgat Belenobası Karpuz Festivali (Haziran) gibi pek çok yerel organizasyona katılabilirsiniz.

Antalya Festivalleri

Tatili sadece deniz-kum-güneş olarak görmüyor, eğlenceli ve heyecanlı aktivitelerle renklendirmek istiyorsanız birkaç tavsiye daha;

Antalya Aquarium & Fear Trophy

Antalya’da eğlenmek ve biraz da genel kültür edinmek adına ziyaret edebileceğiniz bir mekan. Ülkemizdeki su canlılarını sergileyen büyük bir akvaryum. Aynı zamanda yapay kar yağışları, wildpark ve buz müzesi de size eğlenceli anlar yaşatacaktır.

Antalya Gezilecek Yerler

Antalya Hayvanat Hapishanesi

Kimilerinin hayvanat bahçesi dediği bu yeri görür müsünüz, yoksa tel örgülerle özgürlüğü elinden alınmış hayvanların bu hallerini görmeye dayanamaz mısınız? Artık siz bilirsiniz. Biz şahsen hayvanat bahçelerinden pek haz etmediğimiz için bu konuya tavsiye olarak değil, farkındalık oluşturmak adına burada yer veriyoruz.

# Hayvanat bahçelerine gitmeyin, para kazandırmayın. Bu bencilliğe ve zulme ortak olmayın!

Antalya Gezilecek Yerler

Antalya’dan Ne Alınır?

Antalya şehrine özgü reçeller (her tür sebze ve meyveden yapılan bergamot ve patlıcan reçeli gibi), kökboyası ile boyanan ‘’Döşemealtı Halıları’’, boncuk ve iğne oyaları, kilim, keçe, heybe gibi hediyelik ürünler de satın alınabilir.

Bununla beraber doğal zeytin ve zeytinyağı almanızı da tavsiye ederiz. Fakat Ege ve Marmara bölgelerinde üretilen zeytinyağı diğer yörelerin zeytinyağlarına göre farklı bir lezzete sahip. Bu sebeple tatmadan almayın.

Manavgat’la adını duyurmuş şile bezi de unutulmamalı. Her yerde bulabildiğiniz şile bezlerinin önemi bu bölgede yetişen pamuktan gelmektedir. Verimli toprakları olan Manavgat, seralarıyla da meşhurdur.

ANTALYA NASIL BİR YER? ANTALYA HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Antalya Yemekleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir