Kapat
Antalya Nasıl Bir Yer?

Bergama Kralı II. Attalos, M.Ö. 158 yılında, krallığının sınırlarını genişletmek ve yeni liman şehirleri kurmak için akıncılarına;

“Gidin, bana bu yeryüzünde öyle bir yer bulun ki bütün kralların, bütün hükümdarların gözü kalsın. Öyle bir yer bulun ki hiç kimse gözünü oradan ayıramasın. Gidin bana yeryüzünün cennetini bulun” emri verip, göndermişti.

Aylar süren arayışlar sonunda geri dönen akıncılar;

“Emriniz üzere cenneti bulduk kralım!” demişler.

Kral Attalos, akıncılarının ‘cennet’ dedikleri yeri bir de kendi gözleriyle görmek ister. Akıncılar önde, Kral Attalos ordusuyla beraber arkalarında onları takip eder. Bugünkü Antalya’nın bulunduğu yere geldiklerinde Kral Attalos da cennete geldiğini kabul etmiş ve burada derhal büyük bir kent kurulmasını emretmiştir.

Kral Attalos’un cennet diye ayak bastığı Antalya bugün gerçekten de Türkiye’nin turizm cenneti olmuş durumda..

Normalde iki buçuk milyonluk bir şehir olan Antalya’da yazın bu rakam üçe beşe katlanıyor. Tabiri caizse dünya Antalya’ya akıyor. Başta Rusya, Ukrayna, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler olmak üzere Antalya her yıl milyonlarca misafir ağırlıyor. Hollywood yıldızlarından tutun, dünyaca ünlü futbolculara kadar herkesin tatil rotası. Sadece yabancı ülkeler değil tabi. Kendi memleketimiz için de aynı şey geçerli. Türkiye’de sokaktaki herhangi 10 insanı çevirip ‘tatil’ deyince hangi şehir aklınıza geliyor diye sorun bu 10 kişiden 11’i de Antalya diyecektir.

Antalya’nın sahilleri, tatil beldeleri bir yana, harika doğal güzellikleri, şelaleleri, tarihi antik kentleri de şehri çok değerli kılıyor. Antalya, Türkiye’de olmasından gurur duymamız gereken en güzel şehirlerimizden birisi. Dünya boşuna burayı tercih etmiyor emin olun.

Antalya nasıl bir şehir? Antalya’da öğrenciler ve memurlar için hayat nasıl, pahalı mı, ucuz mu? Antalya’nın tarihi, coğrafyası ve kültürü hakkında derlediğimiz bilgileri sırasıyla paylaşalım.

Antalya Nasıl Bir Şehir?

Antalya Nerede? Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Antalya, doğuda Mersin ve Karaman, kuzeyde Konya, Isparta ve Burdur, batıda Muğla ile komşudur. Güney kısmı ise Akdeniz ile çevrilidir.

Antalya ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Antalya Karayolu Ulaşımı;
Antalya, Türkiye’nin her bölgesine yüksek standartlara sahip karayollarıyla bağlantılı durumdadır. Özellikle yaz dönemlerinde Türkiye’nin hemen her yerinden Antalya’ya direkt otobüs seferleri bulabilirsiniz. Tatil sezonlarında birçok şehirden Antalya’nın ilçelerine kadar giden çok sayıda ek sefer yapılmaktadır.

  • İstanbul – Antalya arası yaklaşık 700 kilometre ve 9 saat.
  • Ankara – Antalya arası yaklaşık 480 kilometre ve 6 saat 20 dakika.
  • İzmir – Antalya arası yaklaşık 460 kilometre ve 6 saat.
  • Sivas – Antalya arası yaklaşık 810 kilometre ve 10 saat.
  • Van – Antalya arası yaklaşık 1500 kilometre ve 18 saat.
  • Trabzon – Antalya arası yaklaşık 1250 kilometre ve 15 saat 20 dakika.

# Antalya Havayolu Ulaşımı;
Antalya Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20 dakika mesafede yer alıyor. Bu havalimanı sadece Türkiye değil Avrupa’nın da en yoğun çalışan havaalanlarından biridir. Antalya Havalimanı’ndan merkeze sürekli sefer yapan belediye otobüsleri var. Ayrıca özel servis, taksi, araç kiralama gibi her türlü olanak fazlasıyla mevcut. Şehir merkezi dışındaki uzak bölgelere (özellikle tatil beldelerine) ulaşım sağlayan farklı otobüs hizmetleri de bulunuyor. Türkiye’deki büyük şehirlerin hemen hemen tamamından Antalya’ya direkt uçuş seferleri bulabilirsiniz.

Bunun dışında şehirde bir de Gazipaşa – Alanya Havalimanı bulunuyor. Özellikle yaz dönemlerinde birçok şehirden bu havalimanına da ek seferler düzenleniyor. Gazipaşa – Alanya Havalimanı, Alanya merkeze yaklaşık 45 dakika mesafede bulunuyor.

Kısaca Antalya Tarihi

Bergama Kralı II. Attalos tarafından kurulan Antalya, kelime manası olarak da “Attalos Yurdu” demektir.

M.Ö. 2000’lerden bu yana bölge, sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletleri ile Pers, Büyük İskender ve onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos ve Bergama Krallığı’nın yönetimine girmiştir. M.Ö. 133’de Bergama Krallığı’nın yıkılışıyla bir süre bağımsız kalan kent, daha sonra ise korsanların eline geçmiştir.

Servilius Isauricus tarafından M.Ö. 77’de Roma topraklarına dahil edilen Antalya, M.Ö. 67’de Pompeius’un donanmasına üs olmuştur. Bizans egemenliği döneminde şehir piskoposluk merkezi haline gelmiştir.

Antalya 1207’de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldı. Anadolu Beylikleri döneminde ise Teke Aşireti’nin bir kolu olan Hamitoğulları’nın hakimiyetine girdi. Teke Türkmenleri, Türklerin eski yurdu olan bugünkü Türkmenistan’da da nüfus olarak en büyük boylardan biridir. 11. yüzyılda yörede yaşayan insanların bir kısmı bu bölgeye gelmiştir. Bugün Antalya’nın kuzeyi ile Isparta ve Burdur’un bir kısmı olan Göller Yöresi’nin diğer adı da Teke Yöresi’dir. Osmanlılar zamanında Anadolu’ya bağlı Teke sancağının merkezi, şimdiki Antalya il merkeziydi. O yıllarda buraya Teke Sancağı denirdi.

Antalya, 1. Dünya Savaşı sırasında 28 Mart 1919’dan 5 Temmuz 1921 tarihine kadar işgal altında kalmış, düşmanın çekilmesiyle o günden sonra nihai olarak Türkiye Cumhuriyeti topraklarında bir şehir olarak yerini almıştır.

Antalya şehri ve çevresine antik çağda ‘çok verimli‘ anlamına gelen Pamphylia, batı bölümüne ise Lykia denirdi. Günümüzdeki modern şehir, eski antik kentlerin üzerine kurulduğu için Antalya’da antik çağ kalıntılarının çoğu yok olmuştur.

ANTALYA’DAKİ ANTİK KENTLER (TIKLAYIN)

Antalya Tarihi Hakkında Bilgi

Antalya Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Antalya’nın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 2 milyon 520 bin kişidir.
Plaka Kodu: Antalya’nın plaka kodu: 07
Telefon Kodu: Antalya’nın telefon kodu: 0242
Posta Kodu: Antalya’nın posta kodu: 07000
Yüz Ölçümü: Antalya’nın yüz ölçümü: 20.723 km²

Antalya Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.antalya.bel.tr
Antalya Büyükşehir Belediyesi Telefon: 0 (242) 249 50 00

Antalya Valiliği Web Sitesi: www.antalya.gov.tr
Antalya Valiliği Telefon: 0 (242) 243 18 80

Antalya İlçeleri;

  • Akseki, Aksu, Alanya
  • Demre, Döşemealtı
  • Elmalı
  • Finike
  • Gazipaşa, Gündoğmuş
  • İbradı
  • Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca
  • Manavgat, Muratpaşa
  • Serik

Antalya Doğal Güzellikler

Antalya Ekonomisi

Antalya ekonomisinin en canlı ayağı bilindiği üzere turizmdir. Günümüzde Antalya’ya gelen turist sayısı yıllık 15 milyon civarına dayanmıştır. Yani neredeyse Türkiye’ye gelen her 3 turistten birisi Antalya’ya geliyor. Böyle olunca da Antalya dünya turizminde bile söz sahibi önemli bir kent konumunda bulunuyor. Bu turizm popülasyonu yılın her mevsimi Antalya ekonomisini oldukça canlı tutuyor.

Turizmin yanında Antalya’nın en önemli geçim kaynaklarından biri de tarımdır. Toprakları tarım arazisi olarak kullanılmak için son derece elverişlidir ve bu konuda da Türkiye’nin öncü şehirlerindendir.

Tarım ürünleri içinde en fazla buğday, arpa ve yulaf yetiştirilir. Bunun yanında pamuk, susam, soğan, yer fıstığı, nohut üretimi vardır. Antalya seracılıkta Türkiye’nin bir numarasıdır. 32 bin hektarlık seralarda domates, biber, salatalık, patlıcan, fasulye, kavun ve karpuz yetiştirilir. Meyvecilikte muz, portakal, mandalina, limon, greyfurt Antalya’nın başlıca ürünleridir. Elma, armut, ayva, erik, kayısı, şeftali, üzüm, iğde, keçiboynuzu, kızılcık ve daha birçok meyve de yetişir. Ayrıca zeytincilik oldukça gelişmiştir.

Şehirde turizm ve tarım kadar olmasa da, hayvancılık ve sanayi alanında da faaliyetler yapılmaktadır.

Antalya'ya Gelen Turist Sayısı

Antalya’nın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Antalya ilinin ortalama olarak 4’te 3’ü dağlık bir arazidir, kalan kısmı ise ova ve engebeli arazilerden oluşur. Akarsular ve faylar tarafından derin bir biçimde yarılmış olan Toros Dağları ve yüksek platolar oldukça geniş yayılım alanına sahiptir. Şehir; Akdağ, Susuz Dağlar, Alacadağ, Beydağları, Tahtalı Dağ ve Geyik Dağları ile çevrilmiştir.

Antalya’da genel olarak Akdeniz iklimi egemendir. Yazları sıcak ve kuraktır, hele ki kıyı bölgelerinde yüksek nem oranı ile beraber bunaltıcı bir hava vardır. Kışlar bile ılığa yakın serinlikte geçer. Şehirde kar yağması ve don gibi meteorolojik olaylar hemen hemen hiç olmaz. İç kesimlerde ise kısmen biraz daha karasal bir iklim vardır. Yılın en fazla bir ayı hava kapalı ve yağışlıdır. 9 ay gibi uzun bir süre denize girilebilir. Yılın her ayı turizm açısından elverişli bir şehirdir.

ANTALYA’DAKİ EN GÜZEL ŞELALELER (TIKLAYIN)

Antalya Gezilecek Doğal Güzellikler

Antalya Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra ikinci beylikler döneminde Antalya ve çevresinde Tekeoğulları Beyliği kurulmuştur. Cumhuriyet yıllarına gelene kadar Antalya, Teke Sancağı olarak bilinirken günümüzde de Antalya ve civarı Teke Yöresi olarak anılır. Bu dönemden kalma yaylacılık faaliyetleri hala bölgede sürdürülmektedir.

Bölgenin kendine has halk müziği ve bu müziğe uyumlu halk oyunları vardır. Antalya’nın batı ilçelerinde Zeybek ve Teke zortlatması yaygın bir şekilde oynanırken, doğu ilçelerinde Konya Bozkır Oyunları, Anamur ve Silifke Oyunları, Antalya Teke Yöresi oyunları da oynanmaktadır.

Anadolu’nun kendine has düğün, dernek, cenaze ya da yöresel kıyafet gibi kültürleri Antalya’da da yer yer görülmektedir. Fakat şehrin çok büyük bir turizm destinasyonu olması, göç alması ve sanayileşmesi gibi etkilerden dolayı Antalya’da toplum çok hızlı bir değişim dönüşüm içindedir. Özellikle kıyı kesimleri boyunca Antalya tamamen kozmopolit bir şehir haline gelmiştir. İç ve kırsal kesimlerinde klasik Anadolu halk kültürü etkileri az da olsa devam etmektedir.

Antalya Gelenek Görenekleri

Antalya Mutfağı ve Antalya’ya Özgü Yemekler

Her yıl milyonlarca yerli-yabancı turiste ev sahipliği yapan Antalya, sadece tatil beldeleri ile değil harika yöresel mutfağı ile de tatilcilere unutulmaz anılar bırakıyor. Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetlerini sunan en önemli şehirlerden biridir Antalya. Tarıma elverişli toprakları sayesinde halkın büyük bölümü toprakla, sebze-meyveyle ve dolayısı ile mutfakla çok haşır neşirdir.

Antalya’nın çok zengin bir mutfağı vardır. Antalya’ya özgü yöresel lezzetlerden bir kısmını sizin için listeleyelim.

  • Arabaşı Çorbası, Hülüklü Çorba, Sedik Aşı Çorbası, Kulaklı Çorba
  • Biber Frigya Dolması, Laba (Kaburga) Dolması, Hamur Dolması, Kabak Çiçeği Dolması
  • Alanya Bohçası
  • Gökçesu Pilavı
  • Şilofta
  • Enginarlı Girit Kebabı, Yörük Kebabı, Testi Kebabı
  • Topak Kızartma, Tarator Kızartma
  • Cive Yemeği
  • Hibeş
  • Turunç Reçeli, Bergamot Reçeli
  • Arap Kadayıfı
  • Finike Usulü Muz Tatlısı, Sarı Burma Tatlısı, Mizisra (Lor Böreği Tatlısı)
  • Toros Salatası, Tömeken Salatası
  • Leğen Kömbesi
  • Fesleğenli Bamya Yemeği
  • Yanık Dondurma
  • Şiş Köfte
  • Göleviz
  • İncir Kak
  • Ülübü Piyazı (Börülce)
  • Araka Yemeği
  • Bağaça
  • Kuzu Göbeği Mantarı
  • Çiğirdik

Antalya Mutfağı

Memur ve Öğrenciler İçin Antalya Nasıl Bir Yer? Antalya’da Yaşam

Antalya’da şu an ikisi devlet, üçü vakıf olmak üzere toplam 5 tane üniversite bulunuyor.

  • Akdeniz Üniversitesi
  • Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  • Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi
  • Antalya Akev Üniversitesi
  • Antalya Bilim Üniversitesi

Bunlardan en yoğun öğrenci nüfusunun olduğu üniversite, merkezde bulunan Akdeniz Üniversitesi’dir.

Tahmin edebileceğiniz gibi Antalya’da sosyal yaşam çok hareketli. Hem memur hem öğrenci için Antalya gezip, eğlenmekle bitirilebilecek bir şehir değil. Alışveriş merkezleri, gençlik parkları, kültür merkezleri, plajları, sahilleri, falezleri, şelaleleri, tarihi kentleri, doğal alanları, festivalleri saymakla bitmiyor. Rusya, Ukrayna ve Almanya başta olmak üzere çok farklı milliyetlerden yaşayan insanlarda cabası.

Antalya, sosyal olanaklar bakımından hem şehir merkezi hem ilçeleri olarak memur ve öğrencilere çok şey sunuyor sunmasına ama bu getirinin bir de götürüsü oluyor tabi. Antalya ucuz bir şehir değil. Konaklama, ulaşım, yeme-içme gibi temel konularda pek ekonomik sayılmaz. Tabi büyük şehir olmasından dolayı alternatifler fazla ama genele baktığımızda Antalya, öğrenci ve memurlar için biraz pahalı bir şehir diyebiliriz.

Öğrenciler genelde merkezde bulunan Konyaaltı, Meltem Mahallesi, Kültür Mahallesi ve Gülveren Mahallesi gibi daha cazip yerlerde kalmayı tercih ediyorlar. Hem yurt hem kiralık ev bakımından fazlasıyla seçenek var. Şehiriçi ulaşım oldukça gelişmiş ve sıkıntısız ama pahalı.

Antalya’daki esas bunaltıcı durumların başında ise sıcağı ve nemi geliyor. Gerçi öğrenciler için ısınma derdi kalmıyor ama yılın büyük bölümü ciddi bir bunaltıcı hava söz konusu. Özellikle öğlenleri sokaklar hayalet şehre dönüyor.

Antalya diğer büyük şehirlere oranla memur ve öğrenciler için daha eğlenceli ve aktif bir şehir. Fakat kozmopolit yapısından dolayı Anadolu’daki gibi bir aile ortamı ya da ‘öğrencinin halinden anlama’ gibi durumlara biraz uzak kalabilirsiniz. Eğer sıcaktan ve karma kültür yapısından şikayetiniz olmaz ise Antalya yaşamak için güzel bir şehirdir. İlçeleri ayrı, merkezi ayrı güzeldir. Trafiği vardır ama bir İstanbul değildir tabi ki. Turistleri avlayan mekanlardan uzak durursanız daha rahat geçinebilirsiniz. Eğer uzun süre kalırsanız Antalya bağımlılık yapar ve başka şehirlerde burayı mumla arasınız bizden söylemesi.

ANTALYA’DA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Akdeniz Üniversitesi Antalya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir