Kapat
Antalya Gezilecek Tarihi Yerler

Türkiye’desiniz..
Tarih seviyorsunuz..
Ama Myra’ya gitmişliğiniz yok öyle mi?.. Olmadı!

Şunu belirtelim ki Myra burada resim ve yazılarla anlatılarak size aktarılabilecek bir yer değil. Ama biz yine de ön araştırma olsun diye bazı bilgiler verecek, yorumlarda bulunacağız.

Teknik detaylara girmeden önce birkaç uyarıda bulunalım. Eğer mekana yaz aylarında gelecekseniz öğle saatlerini tercih etmemenizi tavsiye ederiz. Sıcaktan bunalarak, geziyi gelişi güzel tamamlayabilirsiniz. Myra’nın hakkını vermek için sabah erken saatleri ya da gün batımına doğru bir zaman dilimini tercih edin. Aksi halde yabancı turist kalabalığı da ayrı bir olumsuzluk olarak sizi mekandan çabuk uzaklaştırabilir.

# Myra Antik Kent giriş ücreti 2021 yılı itibari ile 45 TL’dir. Müze kart geçerlidir.

Antalya Gezilecek Antik Kentler

Her ne kadar biz burada temel bilgileri verecek olsak da, mekanın girişinde bulunan tarih bilgisini de okumayı ihmal etmeyin.
Son tavsiyemiz: Sürekli selfie yaparak vakit harcamayın. Anı yaşayın! Belki buraya bir daha gelmeyeceksiniz. Aklınız, ruhunuz sanalda değil, mekanda olsun. Yazının girişinde bu tarz mekanların yazı ya da fotoğraflarla anlatılamayacağını yazmıştık değil mi? Hala elinizde telefon boy boy selfieler.. Hiç gerek yok..!

Myra Antik Kent Nerede?

Fenike-Kaş yolu üzerinde, Antalya Demre’nin (Myra) 2 km. kuzeyindeki kayalık yükselti ve bu kayalığın güney yüzü Myra Antik Kenti’ni oluşturur.

Tiyatro ve Kaya Mezarları

Myra’nın en önemli iki kısmı buralardır. Bu mekanları adeta büyülenmiş şekilde göreceğinizden emin olabilirsiniz. Evet bazı yerli ve yabancı turistlerin ağzı açık olarak gezdiği doğrudur. 🙂 Özellikle mezar anıtlar başka yerde görülmesi zor bir estetiğe sahip.

Kent öreni dışında, düzlükte kurulan tiyatro üzerindeki kalıntılar M.Ö. 5. yüzyıla dek iniyor. İç içe dairesel geçitlerin, tonozların üzerine kurulan tiyatro karmaşık geçitli bir yapıya sahiptir. Tonoz ve kemerler dizisi, izleyicilerin oturma yerlerine ulaşırken sıkıntı çekmemeleri için tasarlanmıştır. Diğer Roma tiyatrolarında olduğu gibi, sahne yapısı oturma yerlerinin en üst düzeyine kadar yükselmektedir. 12 bin kişilik tek diazomalı, grekoromen şekildeki yapı gladyatörlerin dövüştükleri bir arena olarak kullanılmıştır.

Her tiyatro aynı zamanda bir Dianysos Tapınağı’dır ancak bir tek burada Kybele kabartması bulunmaktadır. Doğu Roma çağında kilise olarak kullanılan tiyatronun kapı sisteminde Hattuşaş’ın sur kapıları örnek alınmıştır.

Myra Gezi Rehberi Antalya

Bir Likya kenti olan Myra’nın en dikkat çeken özelliği kaya mezarlarıdır. Tiyatronun batısında bulunan mezar anıtları Batı Anadolu’nun en büyüleyici kaya mezarlarıdır. Geleneksel ahşap çatkılı, klasik üçgen alınlıklı, Helen tipli bu mezarlarda, içinde yatan kişinin hayatından alıntıları betimleyen kabartmalar bulunmaktadır.

Bazı lahit ve mezarlar boyalıdır. Bu, Fenikelilere ait bir özelliktir. Bir Likya kentinde boyalı mezar ve lahitlere rastlanması, kentin Doğu Akdeniz limanlarıyla yakın ilişkisinin kültürel sonucudur.

Bir patika yoldan ulaşılan akropolün iç duvarları Likya, dış duvarları Bizans dönemine tarihlenir. Myra-Sura (Trysa) yolu üzerinde çok iyi korunmuş korinth sütunlu bir mausoleum bulunmaktadır.

Myra Lahit Mezarlar

Noel Baba Kilisesi (St. Nicholas Kilisesi)

Patara doğumlu olduğu ve büyük ihtimalle hayatına denizci olarak başladığı bilinen St. Nicholas, Doğu Roma çağında Myra’ya atanmış bir piskopostur. Denizci kimliği nedeniyle ortaçağlar boyunca denizcilerin koruyucu azizi olmuştur. Noel Baba olarak bilinen St. Nicholas, gençliğinde sık sık Filistin ve Mısır’a seyahatler düzenlemiştir. Denizciler, bir deniz yolculuğu sırasında da çıkan fırtınadan onun duaları sayesinde kurtulduklarına inanırlar. Onun anısına Bizans döneminde İstanbul’da bir bazilika yapılmıştır. St. Nicholas, Ortodoks dünyasının, özellikle de Yunanistan ve Rusya çocuklarının, mahkumlarının, denizcilerinin ve gezginlerinin koruyucusudur.

Antalya Gezi Rehberi Antik Kentler

Antik çağda halkta yerleşik bir takım inançlar vardır ki bunlardan biri de tanrısal özellikler taşıdığına inanılan bazı hayali kişilerin daha sonra tekrar bedenlendiği inancıdır. Antik çağ tanrı ve tanrıçası Apollon ve Artemis, Patara doğumludur. Noel Baba’nın da Patara’da doğmasının sebebi, insanlara onun Apollo’nun yeniden bedenlenmiş hali olduğunu düşündürmekti bekli de. Böylece Hristiyanlık insanların ruhuna daha iyi işleyecek ve paganlar Hristiyanlık inancını daha kolay kabul edebileceklerdi.

Kale (Demre) yerleşkesinin içinde, kent merkezinin batısında bulunan kilise, 6 Aralık 343’te Myra’da ölen St. Nicholas’ın anısına 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Bazilika planlı yapı, 8. yüzyılda kubbeli olarak tekrar yapılmıştır. Yapı seneler içinde kuzey ve güneyden eklerle genişletilmiştir. 1087 tarihinde Demre’ye gelen Barili (İtalyan) denizciler tarafından kaçırılan St. Nicholas’ın kemikleri bugün Santa Claus Manastırı’nda cam bir lahit içinde sergilenmektedir. Barililerin götüremedikleri kemik parçaları ise bugün Antalya Müzesi’ndedir.

Antalya Kiliseleri

Kilise girişindeki şapelin, büyük ihtimalle mezar şapeli olduğu düşünülüyor. Apsisteki sahnede yan yana sıralanmış kilise babaları resmedilmiş. Kilise içindeki atlar (sunak taşı) 6. yüzyıldan kalmadır. 19. yüzyılda Ruslar tarafından restore edilen kilise, yüzyıllar içinde 5 nefli bir bazilika şeklini almıştır. Bazilikanın koridorlarında görülen lahitlerden sütunlu olanının St. Nicholas’a ait olduğu söylense de, bu lahitin yöreden devşirilerek Bizans döneminde buraya yerleştirildiği kuvvetli ihtimaldir.

Avlu girişinde Rus restorasyonundan kalma rüzgar gülü iki anlama gelmektedir. Birincisi, Meryem Ana, İsa’yı doğurduğunda esen rüzgarı dolayısıyla Tanrı’nın yardımını ifade etmektedir. İkincisi, rüzgar gülü gemicilerin kullandığı pusula kadranı şekline benzer. Noel Baba da gemicilerin azizi olduğunu göstermek için avlu girişine rüzgar gülü yapılmıştır.

ANTALYA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ (TIKLAYIN)

Antalya Myra Antik Kenti Demre

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir