Kapat
Aydın Gezi Rehberi

Aydın gezilecek yerler listemize başlamadan önce Ege’nin bu nadide şehri hakkında birkaç kısa bilgi vermek istiyoruz. Aklımıza hep turizm fikriyle kazınan Aydın aslında çağlar boyunca ticaret açısından hep değerli bir kent olmuştur. Hatta Türkiye’deki ilk demiryolu hattı da Aydın-İzmir arasında yapılmıştır.

Akdeniz ikliminin verimli havası ve yörenin bereketli toprakları birleşince Aydın, tarım ekonomisinde de ön plana çıkmıştır. Zeytin, incir, kestane ve pamuk üretimi kentin kalkınmasında etkili olmuştur. Bu ticari hareketliliğin yanına bir de turizm eklenince, Aydın ülkemizin en gözde illerinden birine dönüşmüştür. Burası Kuşadası gibi Türkiye’nin en popüler tatil beldelerinden birine sahiptir. Efeler diyarı Aydın, sınırları içerisinde bulunan tarihi alanlarla da bir açık hava müzesini andırır.

Kentin tarihine baktığımızda ise şehrin adının defalarca değiştiğini görüyoruz. M.Ö. 13. yy’da, Traklar burada ‘Tralles’ kentini kurmuş. M.Ö. 26’da meydana gelen şiddetli depremle bölge hasar görünce, Bizans İmparatoru Andronikos kenti yeniden inşa etmiş ve bundan dolayı buraya ‘Andropolis’ adını vermiş. Aydınoğulları’nın hakim olduğu dönemde ise bölge ‘Aydın Güzelhisarı’ olarak adlandırılmış.

“… Poseidon, tutkusuna yenik düşmüş ve bir gün gizlice girdiği sevgilisi Athena’nın tapınağında, güzeller güzeli Medusa’ya zorla sahip olmuş. Medusa harap bir halde tapınakta kalmaya devam etmiş. Athena bu olayı duyunca kendisini aşağılanmış hissetmiş. O kadar kızmış ki Medusa’yı çok acı bir şekilde cezalandırmaya karar vermiş. “Onlara önce büyük acılar çektirmeliyim. Tıpkı benim çektiğim gibi” demiş. Medusa ve kız kardeşlerini birer ifrite çevirmiş. Dünyalar güzeli Medusa ve kız kardeşlerinin artık yüzleri o kadar çirkinmiş ki kimse bakmaya tahammül edemiyormuş. Medusa’nın o güzelim saçlarının her bir teli yılana dönüşmüş. Ayrıca Medusa’ya bakmaya çalışan herkesin taşa dönüşmesine neden olmuş.

Bununla da yetinmeyen Athena, Danae ve Zeus’un oğlu Perseus’la yani üvey kardeşiyle işbirliği yaparak Medusa’nın kafasını kesmeye karar vermiş. Perseus üvey kız kardeşinin bu isteğini hemen yerine getirerek keskin kılıcıyla zavallı Medusa’nın yılan saçlı kafasını bedeninden ayırmış.’’

Medusa Efsanesi’nden bir alıntı.

Aydın Tarihi

Gerek antik kentleri, gerek tatil mekanları, gerek tabiat güzellikleri bakımından zengin topraklarımızdan biridir Aydın. Hele ki yaz mevsimlerinde Didim, Söke, Kuşadası gibi ilçeleri tatilcilerin ve turistlerin yoğun akınına uğruyor. Aydın’da gezilecek yerler yazmakla bitecek gibi değil ama kısa başlıklar eşliğinde bu mekanlara bir göz gezdirelim.

Aydın Antik Kentler

Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Aydın’da çok sayıda tarihi mekan bulunuyor. Günümüze kadar iyi korunmuş antik kentler şehrin önemli ziyaret yerlerinden. Aydın gezilecek yerler listemize antik kentler ile başlayalım.

# Didyma (Didim) Antik Kenti

Didim her ne kadar deniz turizmi ile ön plana çıksa da, buraya geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken en önemli yerlerin başında Didim Antik Kenti ve Didyma Apollon Tapınağı geliyor.

Anadolu’nun Ege kıyılarındaki İonia bölgesinde, Apollan kutsal alanı (Didymaion) ve bilicilik merkezi olan kent; Aydın’a bağlı Yenihisar ilçesinin merkezi yakınındadır. Yaklaşık 16 km. kuzeydeki Miletos’ta, kutsal kapıdan başlayıp güneye yönelerek Didyma’nın limanı Panormos’a ulaşan kutsal yol, Didymaion’un kuzeydoğusunda son buluyordu. Yolun son bölümünün iki yanında, Brankhidai adlı rahiplerin oturur biçimdeki heykelleri bulunuyordu. Pausanias’a göre burası İonialılar’dan önce de bilicilik merkezi olarak biliniyordu. Arkaik dönemden başlayarak ünü yaygınlaşan Didyma bilicilik merkezine başvuran ünlüler arasında Neho II ve Karun (Kroisos) da vardı. M.Ö. 499’da Miletos başkanlığında ayaklanan İonia kentleri, Persler’e yenilince (M.Ö. 494) yağma edildi, yakılıp yıkıldı. Halkı Önasya’ya sürülüp Dicle kıyılarına yerleştirildi. Kutsal alanın M.Ö. 5. ve 6. yy.’lardaki durumu karanlıktır. Ancak M.Ö. 331’de Büyük İskender’in Didyma rahibi tarafından “Zeus‘un Oğlu” ilan edildiği bilinmektedir.

Apollon Tapınağı Aydın Didim

# Milet Antik Kenti

İzmir’deki Efes Antik Kenti gibi Aydın’daki Milet Antik Kenti de antik çağın önemli liman kentlerindendir. İonyalılar döneminde dört limanı olan Milet, günümüzde denizden içeride kalmıştır. Ünlü Söke Ovası deniz, Bafa Gölü ise bu dönemde bir koydur. Burada ilk yerleşim M.Ö. 2000’lerin ortalarından itibaren Myken kolonisi olarak başlamıştır. Milet tiyatrosu, faustina hamamı, agora, tören caddesi, anıtsal çeşme, gymnasium, Vergilius Capito, Türk hamamı, Athena tapınağı, stadyum, delphinion, liman anıtı, Zeus Olympios temenosu, bouleuterion (senato binası) ve Mısır tanrılarının temenosu kalıntıları Milet’te görebileceğiniz yerler.

# Nysa Antik Kenti

Aydın’ın Sultanhisar ilçesindedir. Kentle ilgili tarihsel bilgiler coğrafyacı Strabon’a aittir. Selevkos Kralı I. Antiochus, kurduğu bu şehre eşinin adını vermiştir. Görülebilecek önemli yapı kalıntıları Helenistik Çağ’a (M.Ö. 323 – 146) ait su deposu, Roma dönemine (M.Ö. 9. yy.) ait stadyum ve köprü, halk meclisi ve şehir nekropolüdür.

Aydın Antik Kentler Rehberi

# Priene Antik Kenti

Aydın’ın Söke ilçesi, Güllübahçe Mahallesi yakınlarında bulunan Priene, antik çağın dini merkezlerindendir. Burada görülmesi gereken en önemli yapı Athena Tapınağı’dır. Ayrıca Helenistik döneme tarihlenen tiyatroyu da görmelisiniz.

# Tralleis Antik Kenti

Aydın’ın kuzeyindeki Kestane dağlarının güney yamacındaki platoda kurulu olan kentte, günümüze kadar ulaşan cavea (tiyatroda izleyicilerin oturduğu kademeli bölüm), tiyatro kalıntısı ve ‘üç göz’ olarak bilinen yapılar bulunmaktadır. Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerine ait arsenal yapısı (silah ve erzak deposu) da açığa çıkarılmıştır.

# Aphrodisias Antik Kenti

Tanrıça Afrodit’e adanmış kentlerin en ünlüsü Afrodisias, Aydın’ın Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi’nde bulunuyor. Burası en parlak çağını Roma döneminde yaşamıştır. Kentte mimarlık, heykeltıraşlık, tıp, astronomi gibi çalışmalar yapılmıştır. Hamam, agora, Afrodit Tapınağı, odeon, piskopos sarayı ve felsefe okulu Afrodisias’da göreceğiniz yapı kalıntılarıdır.

Afrodisias Gezi Rehberi

# Alabanda Antik Kenti

Aydın’ın Çine ilçesi, Doğanyurt Köyü’nde bulunan kent, adını Karia dilindeki “ala ve banda” sözcüklerinden almıştır. Bu sözcükler at ve zafer anlamına gelmektedir. Helenistik ve Roma dönemlerine ait kuleli sur, tiyatro, senato, halk meclisi binası, agora ve anıt mezar ile güney yönündeki Kemer Deresi üzerinde, Roma yapısı su kemeri görülmeye değer kalıntılardır. Aydın gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz.

Aydın’da bulunan diğer antik kentler;

  • Myus (Myos) Antik Kenti
  • Gerga Antik Kenti
  • Alinda Antik Kenti
  • Mastaura Antik Kenti
  • Magnesia Antik Kenti
  • Orthosia Antik Kenti
  • Acharaka Antik Kenti

Müthiş bir tarihi zenginliğe sahip olan Aydın’daki bu antik yapılar hakkında daha detaylı bilgiler için sizi şöyle alabiliriz.

AYDIN ANTİK KENT REHBERİ (TIKLAYIN)

Aydın Tarihi Yerler

Güvercinada Kalesi

Aydın Kuşadası’na gelip de bu güzel şirin adayı görmeden giden pek olmaz. Esasında bu ada, şehir ile bütünleşmiş desek yeridir. Tamamı kaleden oluşan bir mekan.

Kuşadası’na bağlı Hacıfeyzullah Mahallesi’nde bulunan Güvercinada Kalesi, körfez girişinde, limanı koruyan bir konumda inşa edilmiş. Güvercinada üzerinde, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar bulunuyor. Adanın kara ile bağlantısı ufak bir yol ile sağlanmış.

Kuşadası Gezilecek Yerler

Dilek Yarımadası Milli Parkı

Şehrin doğal güzelliklerinden bir diğeri, Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı da Aydın gezi rehberi listemizde yer alıyor.

Hem Kuşadası’na hem de Söke’ye yaklaşık olarak aynı uzaklıkta bulunan bu park, fokları ve deniz kaplumbağaları ile dikkat çekiyor. Nesli tükenmekte olan hayvanlar parkta yaşam alanı bulmuş durumda. Yaban domuzu dahil çok sayıda memeli hayvan ve kuş türü bulunan bölge, hayvan severler için ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içerdiği biyolojik çeşitlilikten, nesli tükenmek üzere olan canlılardan ve endemik türlerden dolayı uluslararası bir öneme sahip. Bu bölge Avrupa Konseyi tarafından ‘Flora Biyogenetik Rezerv Alanı’ olarak kabul edilmiş durumda ve koruma altındaki özel bir mekan.

Doğal hayatın bu denli yaşandığı parkın plajında, serin koylarda yüzebilir, piknik alanlarında ise piknik yapabilirsiniz. Dilek Yarımadası girişine yakın bir konumda bulunan Zeus Mağarası‘nı da mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Aydın Tatil Yerleri

Sırtlanini Mağarası

Aydın’ın doğal güzelliklerinden Sırtlanini Mağarası, mevki olarak Karacasu Yukarı Çamarası Köyü’nden yaklaşık 4 kilometre uzaktadır. Mağaranın salon bölümünde 5-6 tane oda mevcut ve odaların tümünde sarkıt, dikit ve sütunlar var.

Burası kuru bir mağara ancak sıcaklık ve nem farklarına baktığımızda ilginç sonuçlarla karşılaşıyoruz. Mesela dışarıda 28 derece ölçülen sıcaklık, mağaranın içerisinde 17 dereceye kadar düşerken nem oranının ise içeride %40 daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Mağarada büyük koloniler halinde yarasalar yaşıyor. Sırtlanini, giriş bölümünde yatay bir mağara ve giriş çok dar. Girişten sonra yaklaşık 4-5 metre ileride salon ortaya çıkıyor. Mağara 348 metre uzunluğunda ve 32 metre derinliğinde.

Aydın Doğal Güzellikler

İlyas Bey Cami ve Külliyesi

Söke ilçesinde bulunan ve Milet’in Selçuklu dönemi yapısı olan İlyas Bey Külliyesi cami, türbe, medrese ve imaretten oluşuyor. Menteşoğulları’ndan İlyas Bey’in 1404 yılında yaptırdığı caminin yapımında Milet Antik Kenti’nin mermer blokları kullanılmış.

Kare planlı caminin ibadet mekanını örten kubbe sekizgen kasnak üzerine oturtulmuştur. Kubbenin üzeri kiremit ile örtülüdür. Pencerelerin bir kısmının üzerinde çini kakmalı ayetler, bir kısmında ise geometrik desenli vitraylar yer almaktadır. Caminin mihrabı ise mermerden olup geometrik desenlerle bezelidir.

Caminin karşısında bulunan dört köşeli türbe İlyas Bey’e aittir. Külliyenin medrese ve imareti ise günümüzde harap durumdadır.

Aydın Tarihi Yapılar

Aydın’da bulunan diğer tarihi camiler;

  • Ramazan Paşa Cami
  • Ahmet Gazi Cami
  • Koçarlı Cihanzade Mustafa Cami (Hacı Mustafa Ağa Cami)
  • Ahmet Şemsi Paşa Cami
  • Üveyspaşa Cami
  • Bey Cami

Bafa Gölü

Bafa Gölü Tabiat Parkı, Aydın’daki önemli doğal güzelliklerden biri. En derin yeri 25 metre olan Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri’nin suları ile oluşmuş. Büyük Menderes Nehri taştıkça körfezi doldurmuş ve Bafa Gölü ortaya çıkmış. Gölün bir kısmı Aydın, bir kısmı ise Muğla sınırları içerisinde yer alıyor.

Tabiat Parkı’na baktığımızda ise sadece özel ve kamuya ait araziler görülüyor. Bu parkta hiçbir tesis mevcut değil ve sadece gölün kenarı kullanılıyor. Kızılçam ağaçlarının yanı sıra ılgın ve zeytin ağaçları da bölgenin genel bitki örtüsünü oluşturuyor. Kışın ortasında bu göle yüz binlerce kuş geliyor ve konaklıyor. Kaşıkçı kuşundan tutun da flamingoya kadar çok çeşitli kuşlar göçmen olarak burada bulunuyor. Bölgede bazı kartal türleri ve kaşıkçı kuşlarının yuvalarına rastlanıldığı biliniyor. Bafa Gölü’nde bulunan bir adada Kaya Mezarı bulunmaktadır. Burada bir Bizans Manastırı da mevcut. Bafa Gölü’ne gittiğinizde ziyaret edebilirsiniz.

Bafa Gölü sportif olta balıkçılığı, Bozdoğan Alamut Köyü ise av turizmi için elverişlidir. Ayrıca Bafa Gölü çevresi kuş gözlemi için de uygun bir alandır. Alan, bataklık kırlangıcı ve mahmuzlu kız kuşunun üreyen popülasyonları ile ÖKA (Önemli Kuş Alanı) statüsü kazanır. Büyük Menderes Deltası’ndan gelen tepeli pelikan yıl boyunca gölde görülebilir. Bafa Gölü, kışlayan su kuşları açısından büyük önem taşır. Küçük batağan, bahri, kara boyunlu batağan, karabatak, küçük karabatak, boz ördek, elmabaş patka ve sakarmeke kışlayan başlıca türlerdir.

Kapıkırı Köyü Milas

Aydın Karabağlar Kanyonu

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Karabağlar Kanyonu, görülmeye değer doğal bir güzelliğe sahip. Başlangıç ile bitiş noktası arası yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğunda olmakla birlikte, başlangıç noktası ile bitiş noktası yükseklikleri karşılaştırıldığında 200 metrelik bir fark göze çarpıyor.

Karabağlar Kanyonu’nda ip ile iniş için 3 adet şelale mevcut. Kanyonun genişliğine bakıldığında ise bazı yerlerin 1 metreye kadar daraldığı görülüyor. Karabağlar Kanyonu bir miktar yol aldıktan sonra Aşağı Görle Köyü sınırları içerisindeki Görle Kanyonu ile birleşiyor. Başlangıçta derin olmayan bu kanyon gittikçe derinleşiyor. Bazı yerleri 50 metre derinliğe sahip. Kanyonun suyu Kemer Baraj Göleti’ne dökülüyor.

Aydın Gezi Rehberi

Güzelçamlı Koyu

Aydın’da kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında yer alan Kuşadası Güzelçamlı Koyu, belde turizmi açısından birçok özelliğe sahip. Mavi ve yeşilin buluştuğu bu muhteşem koy, su sporuna düşkün kişiler için vazgeçilmeyecek bir alan. Yelkenden sörfe kadar çeşitli spor imkanları ile yüzlerce kişiyi sahilde ağırlıyor. Çok farklı bitki türleri, muazzam coğrafyası, içerisinde yer alan mağaraları ve vadileriyle doğaseverler için de en iyi tercihlerden biri.

Güzelçamlı Koyu, Kuşadası’nda Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın hemen yanında uzanıyor.

Kuşadası Güzelçamlı Plajı

Aydın’ın sahil kesiminde, deniz turizmi açısından önem taşıyan pek çok ünlü plaj ve koy, kente gelen çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Sizi Ege Denizi’nin mavi sularına bekleyen Aydın plajlarından bazıları şu şekilde;

  • Pigale Plajı (Kuşadası)
  • Kadınlar Denizi Plajı (Kuşadası)
  • Güvercinada Plajı (Kuşadası)
  • Yavansu (Kuşadası)
  • Sevgi Plajı (Kuşadası)
  • Long Beach (Kuşadası)
  • Altınkum Plajı (Didim)
  • Akvaryum Koyu (Didim)
  • Tavşanburnu Plajı (Didim)
  • Gevrek Plajı (Didim)
  • Akbük Koyu (Didim)
  • Manastır Koyu ve Plajı (Didim)

Aydın Ekonomisi Nasıl?

Paşa Yaylası

Aydın’ın doğa harikalarından Paşa Yaylası, kışın dinlenmek ve eğlenmek isteyenlerin kesinlikle uğraması gereken yerlerden.

Çam, ardıç ve ceviz ağaçlarıyla çevrili Paşa Yaylası, Aydın merkezin yaklaşık 20 km. kadar kuzeyinde, piknik severler için ideal bir sayfiye alanı. Paşa Yaylası’nın en üst noktasındaki, İmam Baba Tepesi olarak bilinen zirvede, yangın gözetleme kulesi yer almaktadır. 1500 metredeki tepede aynı isimle anılan İmam Baba Yatırı da yıllardır bu dağların yalnız misafiridir.

En tepede yer alan Baba Zirvesi, gün batımında Ege Denizi’nde çıkan yakamozları bile görebileceğiniz harika bir panoramik manzaraya sahiptir.

Aydın Doğal Güzellikler

Aydın’daki Müzeler

# Yörük Ali Efe Müzesi: Yenipazar ilçesinde bulunan bu müzede Kurtuluş Savaşı’nda etkinlik göstermiş Kuva-yi Milliyecilerden biri olan Yörük Ali Efe’ye ait özel eşyaları ve yöreye ait etnografik eserleri görebilirsiniz.

# Afrodisias Müzesi: Burada Aphrodisias Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucunda gün ışığına çıkarılan buluntular sekiz ayrı salonda sergilenmektedir. Müze bahçesinde de pek çok eser bulunmaktadır. Buluntuların tarihi M.Ö. 4000’lere kadar iniyor.

# Milet Müzesi: Çok zengin bir koleksiyona sahip bu müzedeki üç ayrı salonda fosiller, keramikler, geometrik eserler, taban mozaikler ile amphoralar, tiyatro maskeleri, kandiller, cam eserler, heykelcikler, altın eserler ve küçük madeni eşyalar ile sikkeler, heykeller ve mezar taşları sergilenmektedir.

# Tales Matematik Müzesi: İlköğretim seviyesinden üst düzey matematiğe kadar matematik terimlerini görsel hikayelerle anlatan ve sevdirmeye çalışan sıra dışı bir müze.

# Karacasu Etnografya Müzesi: Karacasu ile yakın çevresinin sosyo-kültürel geçmişine dair bilgiler veren eserlerler bulunuyor.

# Aydın Arkeoloji Müzesi: 1959 yılında kurulan bu müze çok geniş bir alana ve oldukça modern bir yapıya sahip. İçerisinde arkeoloji salonu, sikke salonu ve etnografya salonu olan Aydın Müzesi’nin bahçesinde ise Aydın yakınlarında bulunmuş lahitler, mezar taşları, sütun başlıkları, yazıtlı steller ve çeşitli mimari parçalar sergileniyor.

Aydın'daki Müzeler

Aydın Kaplıcaları

# Kuşadası Davutlar Kaplıcası: Kuşadası’na 17 km. mesafede bulunan Davutlar; dağ eteklerinde, yeşillikler arasında muazzam bitki örtüsü ve ılıman iklim koşulları ile her sene yüzlerce kişiyi ağırlıyor. Bölgede misafirlerine günübirlik kür tedavileri veren, 3 adet termal havuz ve 20 yatak kapasiteli 8 odası bulunan Radon Termal Kaplıca Kür Merkezi bulunuyor. Buradaki kaplıcaların romatizmal hastalıklar, eklem hastalıkları, bel ağrısı, nörolojik rahatsızlıklar ve yumuşak doku hastalıkları tedavisinde başaralı sonuçlar verdiği söyleniyor. Hem doğa ile baş başa olmak hem de alternatif tıp tedavilerinden yararlanmak istiyorsanız bir uğrayın deriz.

# Alangüllü Kaplıcası: Aydın’ın Germencik ilçesindeki Alagüllü Kaplıcası ormanlık bir alan içindedir. Romatizmal hastalıklara ve deri hastalıklarına iyi geldiği söylenen kaplıca suyu, sodyum klorürlü ve bikarbonatlıdır.

# Salavatlı Kaplıcası: Sultanhisar ilçesinde bulunan bu termal tesisler belediyeye ait ve sadece yaz aylarında hizmet veriyor.

Aydın Termal Tesisler

Aydın’da Gezilecek Diğer Yerler

# Kurşunlu Manastırı: Davutlar’a 12 kilometre mesafede bulunan bu tarihi manastır Dilek Yarımadası içerisinde bulunuyor. Rumlar tarafından Panagia olarak bilinen Kurşunlu Manastırı, Meryem Ana’ya adanmış bir kutsal alan.

# Saplı Ada: Didim Akbük’te bulunan bu küçük ada, karaya çok yakın bir noktada bulunuyor ve bölgenin sembol yerlerinden.

# Arpaz Kalesi: Arpaz Kulesi olarak da bilinen bu tarihi yapı Nazilli ilçesinde bulunuyor. Kale etrafında bulunan kalıntılar 17. yy’a kadar uzanıyor. Heybetli mimarisi ile dikkat çeken bu kale tanıtım eksikliğinden dolayı pek bilinmiyor.

# Arapapıştı Kanyonu: Aydın, Bozdoğan ilçesinin Kemer Barajı’nda yer alan Arapapıştı Kanyonu görsel anlamda büyüleyici bir yer. Bölgede tekne turları yapılabiliyor.

# Gümrükönü Hamamı: Yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan bu hamam ve bitişiğindeki han, Aydın’ın önemli tarihi yapılarından biri. Efeler ilçesinde bulunuyor.

# Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı: 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kuşadası iskelesine çok yakın bir konumda.

# Çine Vadisi: Mitolojik hikayeleri ve doğal güzelliği ile kendine hayran bırakan bir başka ziyaret noktası. Çine ilçesindeki vadi, kamp ve doğa yürüyüşü arayanlar için ideal bir yer.

Aydın Gezilecek Yerler

Aydın Dalış Noktaları (Scuba Diving)

# Kuşadası Dalış Noktaları: Kuşadası’nda dalış dendiği zaman akla ilk gelen yer Adakale Burnu’dur. Tekne ile ulaşılan dalış bölgesine varıldığında misafirleri 9 metre derinlikte bir mağara karşılamaktadır. 30 metre yatay yüzdükten sonra içinde hava boşluğu olan bir odacığa ulaşılır. Bu alanda oksijen maskelerini çıkarabilir, ortamın büyüsüne kendinizi bırakabilirsiniz.

Kuşadası’nda bir diğer dalış noktası Ada-Banko’dur. Yaklaşık 6 metrelik bir derinliğe sahip dalış noktasına limandan ulaşmak mümkün. Çeşitli deniz canlılarının bulunduğu bu alan, su altı dünyasına meraklı insanları kendine çekmektedir.

# Didim Dalış Noktaları: Didim’de gerçekleştirilen dalışlar Altınkum çıkışlıdır. Dalışlar Dip Burun (Düz Burun) ve Tekağaç Burnu arasında kalan kısımda gerçekleştirilir. Bu kısımda suyun derinliği 10-12 metreden başlayıp 35-40 metreye kadar ulaşabilmektedir. Bu alanda 10’dan fazla dalış noktası bulunmaktadır. Dip Burnu’ndaki dalışlarda çeşitli deniz canlısı görmek mümkündür. Tekağaç Burnu ise tarihi batıkları ile dalış yapanlara büyüleyici anlar yaşatmaktadır.

bozcaada sualti dalis yerleri

Aydın Doğa Yürüyüşü

Doğa ile iç içe, bir yerlere yetişmenin telaşı olmadan etrafın güzelliklerini yaşamak isteyenler, Aydın’da Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Karina, Bafa Gölü, Çine Vadisi, Madran Yaylası, Merkez Paşa Yaylası’nı tercih edebilirler.

Dilek Yarımadası’ndan başlayan, Karina’da devam ederek Büyük Menderes Nehri ile deltası ve Bafa Gölü’ne kadar uzanan bölge doğa yürüyüşü için en ideal alanlardır.

Dağ yürüyüşü yapmak isteyenlere Beşparmak Dağları’nı tavsiye ederiz. Bu yürüyüş sırasında çevre köylere uğramak, Bizans dönemi manastırlarını görmek, antik dönemlerde insanların hava ve yağmur tanrısı kutsal alanına gitmek için kullandıkları patikadan geçmek, prehistorik kaya resimlerinin bulunduğu mağarayı ziyaret etmek sizi tarihin derinliklerinde bir yolculuğa çıkaracaktır.

Bafa Gölü Nerede

Aydın Festivalleri

Aydın’ın birçok ilçesinde Aralık – Ocak – Şubat aylarında Deve Güreşi Festivalleri düzenlenmektedir.

  • İncirliova Belediye Başkanlığı’nın Ocak ayında düzenlediği İncirliova Deve Güreşi Festivali,
  • Germencik Belediye Başkanlığı Deve ve Deve Güreşi Severler Derneği tarafından düzenlenen Germencik Kültür Sanat ve Deve Güreşi Festivali,
  • Çine’de Şubat ayında gerçekleştirilen Uluslararası Deve Güreşi Festivali,
  • Aralık ayında Atça Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Atça Deve Şenlikleri renkli görüntülere sahne olmaktadır.

Aydın ve ilçelerinde gerçekleştirilen diğer festivaller ise;

  • Nazilli Belediyesi’nin düzenlediği Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali,
  • Sultanhisar Belediye Başkanlığı’nın öncülüğünü yaptığı Uluslararası Nysa Kültür ve Sanat Festivali,
  • Atça Belediyesin’in düzenlediği Atça Tarım, Çilek Kültür ve Sanat Festivali,
  • Mayıs ayında Koçarlı’da düzenlenen Yamaç Paraşütü, Dağcılık Şenliği ve Koçarlı Çam Fıstığı Festivali,
  • Karacasu Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Eylül ayında düzenlediği Afrodisias Karacasu Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali,
  • İncirliova ve Germencik’de Eylül ayında kutlanan İncir ve Kültür Festivali’dir.

Unutmayalım ki festivallerin dönemsel olarak tarihleri ertelenebilir ya da komple iptal olabilir. Bu sebeple her yıl festivallere katılmadan önce ilgili birimlerden bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Aydın Festival

Aydın’dan Ne Alınır?

Doğa şartları, iklim ve yaşam tarzlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan el sanatları, Aydın ve çevresinin önemli kültürel zenginliklerindendir. Bu zenginliklerden bazıları olan iğne oyası tülbentler, kıl dokumalar, toprak seramik eşyalar, çömlekler ve hasır dokumalardan satın alabilirsiniz.

Bunların yanında kilim ve deri eşyalar da ilginizi çekebilir. Ayrıca yüksek kalitesi ve lezzeti ile Aydın’ın önemli geçim kaynağı kuru incirden mutlaka satın almanızı öneririz.

Aydın İnciri

Aydın Gezi Notları

# Şehirde Güvercinada ve Arpaz haricinde Osmanlı Dönemi’ne ait başka kale kalıntıları da bulunmaktadır. Koçarlı ilçesindeki Cincin Kalesi ve Bozdoğan ilçesindeki Körteke Kalesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

# Paşa Yaylası, Kahvederesi Yaylası, Necippazar Yaylası, Bulgurlu, Sarıcaova, Ömür, Madran, Korumaz Yaylası ve Kavşit Yaylası Aydın’da yapılacak yayla turizmi için uygun bölgeler.

# Söke ilçesi golf sporu, Güzelçamlı ve Dilek Yarımadası ile Didim Akbük ise bisiklet turu için uygundur.

# Aydın çevresinde kamp ve karavan turizmi için uygun yerler de mevcuttur. Kamp yapmak isteyenler Söke – Didim yolundaki Tavşanburnu Orman Kampı’nı tercih edebilirler. Büfe, market, lokanta, plaj, lavabo, WC, duş gibi imkanlar var. Ayrıca Dilek Yarımadası, Yenihisar ve Davutlar da kamp ve karavan turizmine elverişlidir.

# Kuşadası, yat turizmine uygun iskele ve yat limanına (marina) sahiptir.

AYDIN NASIL BİR YER? AYDIN HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Aydın Hakkında Bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir