Kapat
Balıkesir Manzara

Balıkesir; hem Marmara hem Ege Denizi’ne kıyısı olan, Türkiye’de en çok adaya sahip, yeşili, mavisi birbirine karışmış tam bir turizm merkezi, memleketimizin en yaşanılabilir şehirlerinden biridir.

Bandırma sahillerinde Avşa ve Erdek, Edremit sahillerinde Akçay ve Ayvalık bölgeleri ayrı ayrı güzeldir. Susurluk ayranını bilmeyeniniz, Ayvalık tostunu yemeyeniniz herhalde pek yoktur. Doğası, tarihi, mutfağı, kültürü.. Balıkesir her açıdan ziyaretçileri için çok şeyler vadediyor.

Balıkesir ayrıca oksijen yoğunluğu bakımından dünyada ikinci sırada olan, Altınoluk gibi bir oksijen cennetine de ev sahipliği yapıyor. Hani ‘rahat bir nefes almak’ diye bir tabir vardır ya.. İşte öyle bir nefes almak istiyorsanız dünyada Alpler’den sonra havadaki oksijen oranı en yüksek yer olan Kaz Dağları’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Balıkesir genel olarak nasıl bir şehir? Balıkesir’de öğrenci ya da memur yaşantısı nasıl? Nerelere gidilir, neler yapılır? Balıkesir ucuz mu? Bu konulara değineceğiz ama önce Balıkesir hakkında bilgilere kısa başlıklar halinde bakalım.

Balıkesir Hakkında Bilgi

Balıkesir Nerede? Nasıl Gidilir?

Balıkesir, topraklarının büyük bölümü Marmara’da, bir kısmı da Ege Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. Güneyinde Manisa ve İzmir, kuzeyinde Marmara Denizi, batısında Ege Denizi ve Çanakkale, doğusunda Kütahya ve Bursa ile komşudur.

Balıkesir ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Balıkesir Karayolu Ulaşımı;
Balıkesir, konumu itibariyle Ege ve Marmara arasında geçiş noktasında bulunur. Önemli bir turizm kenti olduğu için Türkiye’nin birçok noktasından direkt otobüs seferi bulabilirsiniz. Hatta yaz sezonlarında ilçelerine bile şehirlerarası otobüs seferleriyle gidebilirsiniz.

Balıkesir; İzmir → Bursa → İstanbul karayolu hattı üzerinde bulunduğu için yoğun bir trafik geçişine sahiptir ve gelişmiş bir karayolu ağı vardır.

  • İstanbul – Balıkesir arası yaklaşık 280 kilometre ve 3 saat.
  • Ankara – Balıkesir arası yaklaşık 550 kilometre ve 6 saat.
  • İzmir – Balıkesir arası yaklaşık 190 kilometre ve 2 saat.
  • Antalya – Balıkesir arası yaklaşık 500 kilometre ve 6 saat 30 dakika.
  • Erzurum – Balıkesir arası yaklaşık 1400 kilometre ve 15 saat.
  • Gaziantep – Balıkesir arası yaklaşık 1170 kilometre ve 13 saat.

# Balıkesir Havayolu Ulaşımı;
Edremit’te bulunan Koca Seyit Havalimanı’na, İstanbul ve Ankara bağlantılı olarak Türkiye’nin her yerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Havaalanı Balıkesir merkeze yaklaşık 100 km ve 1 buçuk saat uzaklıkta. Servislerle ya da otobüsle merkeze ve diğer ilçelere ulaşım mümkün.

Şehrin ikinci havalimanı olan Balıkesir Merkez Havalimanı ise henüz 2020 yılında tamamlandı ve aktif olarak fazla kullanılmıyor (2021).

# Balıkesir Denizyolu Ulaşımı;
İstanbul/Yenikapı/Bostancı ile Balıkesir/Bandırma arasında çok sayıda feribot ve deniz otobüsü seferi bulabilirsiniz. Yol ortalama 2 buçuk saat kadar sürüyor. Edremit’ten merkeze ve ilçelere servis ve otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

# Balıkesir Demiryolu Ulaşımı;
Balıkesir’e tren ile ulaşım da mümkün. 17 Eylül Ekspresi ve 6 Eylül Ekspresi, Bandırma ↔ İzmir/Alsancak arasında sefer düzenliyor. Önemli iki turizm merkezimiz olan Balıkesir ve İzmir arasında, özellikle yaz sezonlarında tren seferleri oldukça fazla tercih edilen bir seçenek. Balıkesir tren garı şehir merkezinde, Altıeylül ilçesinde bulunuyor.

Ayrıca Kütahya ↔ Balıkesir arasında her gün yapılan bölgesel tren seferleri mevcut. İki şehir arasında yol yaklaşık 5 saat sürüyor.

Balıkesir Tren İstasyonu Telefon: 0 (266) 241 03 00
TCDD Taşımacılık Web Sitesi: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)

Kısaca Balıkesir Tarihi

Balıkesir; sahip olduğu verimli toprakları, elverişli iklimi, Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olması gibi özellikleriyle tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Yapılan kazı araştırmaları sonucunda Balıkesir bölgesinin tarih öncesi dönemde, özellikle Kalkolitik Çağ sonlarında Balkanlardan gelen göçmenlere ev sahipliği yaptığı anlaşılıyor.

Kentin bilinen ilk sakinleri Mizi (Misi) ismiyle anılan Misyalılardır. Bağımsız bir devlet kuramayan Misyalılar; Hititler, Frigler, Persler, Makedonya ve Bergama Krallığı hakimiyeti altında yaşamışlardır. Hitit İmparatorluğu döneminde bu bölgeye Assuva denilmiştir.

M.Ö. 1200’lü yıllarda ortaya çıkan ve Troya’nın yıkılması ile başlayan deniz kavimleri göçüyle bölgeye Thrak boyları yerleşmiştir. Lidya Devleti’nin hakimiyet sürdüğü bu dönemden sonra bölge (M.Ö. 4. yy’dan itibaren) Pers istilasına uğramıştır. Pers Hükümdarı III. Darius tarafından Bergama (Pergamon) Eyaleti’ne bağlanan topraklar, M.Ö. 334 yılından sonra ise Büyük İskender’in (Makedonya Krallığı) egemenliği altına girmiştir. Bu dönemde Balıkesir ili ve çevresi Mysia bölgesi olarak anılmaya başlanmıştır.

Büyük İskender’in ölümü üzerine Bergama Krallığı hakimiyetinde kalan bölge daha sonra Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki ilk eyaleti olan ‘Küçük Asya’ya bağlanmıştır. Balıkesir bu dönemde kent kimliği kazanmış ve Hadrianoutherai ismini almıştır.

M.S. 395’de Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesiyle kentin idaresi Doğu Roma’ya (Bizans) geçti. Bu dönemde kent piskoposluk merkezi haline gelmiştir.

1071 yılında Anadolu’nun kapılarından giren Türkler ile Bizanslılar arasında uzun yıllar süren çekişmeler yaşanmış, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde Balıkesir bölgesi pek çok kez el değiştirmiştir.

1. Dünya Savaşı sonrası Yunan işgali altında kalan Balıkesir, 6 Eylül 1922 günü işgalden kurtarılmış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde bir şehir olarak yerini almıştır.

Balıkesir Tarihi

Balıkesir Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Balıkesir’in 2020 yılı nüfusu yaklaşık 1 milyon 200 bin kişidir.
Plaka Kodu: Balıkesir’in plaka kodu: 10
Telefon Kodu: Balıkesir’in telefon kodu: 0266
Posta Kodu: Balıkesir’in posta kodu: 10000
Yüz Ölçümü: Balıkesir’in yüz ölçümü: 12.496 km²

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.balikesir.bel.tr
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Telefon: 444 40 10

Balıkesir Valiliği Web Sitesi: www.balikesir.gov.tr
Balıkesir Valiliği Telefon: 0 (266) 245 13 01

Balıkesir İlçeleri;

  • Altıeylül, Ayvalık
  • Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye
  • Dursunbey
  • Edremit, Erdek
  • Gömeç, Gönen
  • Havran
  • İvrindi
  • Karesi, Kepsut
  • Manyas, Marmara
  • Savaştepe, Sındırgı, Susurluk

Kaz Daglari Gezilecek Yerler Gezi Rehberi

Balıkesir Ekonomisi

Balıkesir ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanır. Şehrin sahil kesimlerinde zeytincilik, bağcılık ve balıkçılık yapılmaktadır. Bu kesimlerde ayrıca turizm de gelişmiştir.
Başlıca tarım ürünleri; zeytin, mısır, şekerpancarı, hububat, pirinç, soğan, baklagiller, domates, biber, tütün, pamuk, kavun, karpuz ve şeftalidir.

İç kesimlerde tavukçuluk, küçük ve büyük baş hayvancılık yaygındır. Balıkesir özellikle kırmızı et üretiminde Türkiye’nin lider illerinden biridir.

Sanayi alanında tarıma dayalı endüstri gelişmiştir. Şehrin iç kesimlerinde; şeker, un, yem, döküm, tarım aletleri, aydınlatma, pamuklu dokuma, kağıt, mobilya, sentetik dokuma ve elektrik teçhizatları üretimi yapılmaktadır. Körfez bölgesinde konserve, bitki çayı, zeytinyağı ve sabun üretimi yaygındır. Bandırma civarında; kimyasal madde, şarap ve gübre sanayi, Dursunbey taraflarında ise kereste sanayi gelişmiştir.

Dünyadaki bor madeni rezervlerinin büyük kısmı Balıkesir’dedir. Ayrıca Türkiye’nin en zengin mermer yatakları da Balıkesir’de bulunur.

Balıkesir Ekonomik Faaliyetleri

Balıkesir’in Coğrafi Yapısı ve İklimi

Balıkesir toprakları fazla engebeli olmayan, büyük ölçüde dalgalı düzlüklerden oluşur. Güneydoğu ve güneybatı kesimleri daha dağlıktır. Ovalar şehir alanı içinde daha az yer tutar.

Balıkesir’de üç iklim bir arada görülür. Kuzey kesimlerinde Marmara, Ege kıyılarında Akdeniz ve iç bölgelerde kara iklimi hüküm sürer. Daha fazla dağlık olan doğu bölgelerde kışlar sert ve yazlar serin geçer. Kıyılarda yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkı azdır.

Hem Ege hem de Marmara Denizi’ne kıyısı olan Balıkesir ve ilçelerinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. İç kesimlerde karasal iklimin etkisi daha yüksektir, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Kışın Ege kıyılarının alçak kesimleri fazla soğuk değilken Marmara kıyılarında Balkanlar’dan gelen soğuk hava daha çok etkili olur.

Sarikiz Tepesi Edremit Kazdaglari

Balıkesir Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Balıkesir, yöresel halk kültürü açısından oldukça zengin bir yelpazeye sahiptir. Halk oyunları, el sanatları ve yerel mutfağı ilk göze çarpan alanlardır.

Balıkesir Sındırgı ilçesinde dokunan ve adıyla ünlenen el emeği göz nuru ‘Yağcıbedir Halıları’ Balıkesir denilince akla ilk gelen ürünlerden biridir. Yağcıbedir Halıları kullandıkça daha çok değer kazanırlar. Sındırgı Yağcıbedir halılarının otantik özelliklerinin bozulmadan orijinal haliyle gelecek nesillere aktarılabilmesi için geleneksel motif, yapı, doku ve boyaları bir proje çerçevesinde bilimsel olarak kayıt altına alınmaktadır.

Ayrıca ülkemizde iğne oyacılığında en tanınmış merkezlerden biri de Balıkesir’in Gönen ilçesidir. Balıkesir bölgesinde yaygın olarak yapılan oya çeşitleri iğne ve boncuk oyacılığıdır.

Merkezde olmasa da kırsal alanlarda kadın ve erkek yöresel kıyafetleri olarak alışageldik Anadolu etkileri hakimdir.
Başta harmandalı, ikili güvende, toplu güvende, bengi olmak üzere birçok yöresel halk oyunu günümüzde Balıkesir’de de sürdürülmektedir.

Balıkesir’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen etkinliklerde de pehlivan güreşleri, deve güreşleri ve at yarışları bölgeye özgü olarak devam ettirilmektedir.

Balıkesir Gelenekleri

Balıkesir Mutfağı ve Balıkesir’e Özgü Yemekler

Balıkesir, bulunduğu coğrafyaya uygun olarak hem Ege hem Marmara Bölgesi lezzetlerinin karması harika bir mutfağa sahiptir. Topraklarının verimli olmasıyla her türlü sebze ve ot, hayvancılığın çok gelişmiş olmasıyla da hayvansal ürünlerin ve süt ürünlerinin tüm sofralarda yerini almasına zemin hazırlamıştır.

Körfez bölgesinde zeytin üretiminin gelişmiş olması nedeniyle Balıkesir yöresel yemeklerinde zeytinyağı kullanımı yaygındır. Balıkesir mutfağının eşsiz lezzetlerinden bazıları şöyle;

  • Höşmerim
  • Bigadiç Güveci
  • Tirit
  • Peynirli Patlıcan
  • Ayvalık Tostu
  • Sura
  • Balıkesir Kaymaklısı
  • Susurluk Ayranı ve Susurluk Tostu
  • Düğün Çorbası
  • Balıkesir Mantısı (Tavuklu)
  • Saçaklı Mantı
  • Mafiş Tatlısı
  • Börülce Ekşilemesi
  • Zerde
  • Bigadiç Helvası

Ayvalık Tostu

Memur ve Öğrenciler İçin Balıkesir Nasıl Bir Yer? Balıkesir’de Yaşam

Balıkesir’de iki devlet üniversitesi bulunuyor. Merkezde bulunan Balıkesir Üniversitesi ve henüz 2015 yılında kurulmuş yeni bir üniversite olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi.

Balıkesir, öğrenci ve memurlar için nasıl bir yer? Balıkesir hakkında bilgi edinmek isteyenlerin en sık sorduğu sorulardan biri. Şehir oldukça küçük ve sakin bir yapıya sahip. Büyük şehirlerden gelenler hareketli bir şehir hayatı beklentisi içinde olursa hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Şehir merkezinde belli başlı yerler dışında çok aktif bölgeler bulamazsınız. Turistik bölgeleri olduğu için yazın ortalık şenlenir ama yazın da ortalıkta öğrenci kalmaz tabi.

Sosyal imkanlar kısıtlı olsa da Balıkesir memur ve öğrenciler için ekonomik anlamda uygun bir yer. Tatil bölgeleri haricinde pahalı bir şehir değil. Her bütçeye uygun ev ya da yurt imkanı bulabilirsiniz. Balıkesir’de şehir nüfusuna oranla çok kalabalık bir öğrenci popülasyonu yok. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi zaten Bandırma bölgesinde bulunuyor ve henüz küçük bir üniversite. Merkeze daha uzak olsa da hem sahile hem İstanbul’a çok daha yakın olmanın avantajı var.

Memurlar için Balıkesir’in şöyle bir güzelliği var ki şehrin Edremit, Burhaniye, Ayvalık gibi merkezi aratmayacak oldukça güzel ve kalabalık ilçeleri var. Doğal ve tarihi yerleri çok zengin. İlçeler arası ulaşım rahat. Güvenlik sıkıntısı yok.

Ayrıca Balıkesir; İstanbul, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi büyük şehirlere çok yakın konumda bulunuyor. Tren, feribot, otobüs gibi birçok ulaşım imkanınız var. İstediğiniz şehre birkaç saat içerisinde gidebilirsiniz.

Balıkesir özellikle öğrenciler için hareketli değil, daha çok sakin ve huzurlu bir ortam sunuyor.

KAZ DAĞLARI’NDA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Balıkesir Öğrenci ve Memur Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir