Kapat
Kaz Daglari Gezilecek Yerler Gezi Rehberi

Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi’ni birbirinden ayıran Kaz Dağları (İda Dağı) Biga Yarımadası’nın en yüksek dağıdır. Çanakkale ve Balıkesir sınırları içinde bulunan Kaz Dağı Milli Parkı mitolojik hikayeleri, efsaneleri, yemyeşil doğası ve temiz havası ile ülkemizin görülmeye değer doğal güzellikleri arasındadır.

Mitolojide adı İda Dağı olarak geçen Kaz Dağı dünyanın ilk güzellik yarışmasına sahne olmuştur. Mitolojik hikayeye göre Afrodit, Athena ve Hera arasında geçen bu yarışmanın hakemi İda Dağı’nda yaşayan Paris’tir. Tanrıçalar Paris’in önünde güzellikleri ile övünüp, ona hediyeler vaat ederler. Hera evrenin krallığını, Athena savaşta yenilmezliği, Afrodit ise kadınların en güzeli Helena’nın aşkını sunar. Sonunda yarışmayı kazanan Afrodit olur. Paris’in seçimi aynı zamanda Troya Savaşı’nın da nedeni olmuştur.

Şimdi Kazdağları’nda gezilecek görülecek yerleri başlıklar altında sıralayalım.

Balıkesir Kazdağı Milli Parkı Gezi Rehberi

Tarihi ve doğal güzellikler bakımından ülkemizin en önemli milli parklarından biridir. Kazdağları sınırları Edremit Körfezi ile Zeytinli Çayı arasında, Karamenderes Çayı ile Mıhlı Çayı sınırları içinde kalan yaklaşık olarak 21,452 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

1 Ayvacık Adatepe Köyü

Doğal alanlar, mesire alanları, şelaleler, yürüyüş alanları, deniz manzaralarıyla dolu Kaz Dağları’nın en güzel mekanlarını burada sıralamadan önce ilk sıraya Ayvacık Köyü’nü koymak istedik. Bunun sebebi, ülkemizde birçok köy terk edildi ve kıymeti bilinmez hale geldi. Halbuki şirin ve doğa içinde tarihini koruyan bu değerli köylere sahip çıkmamız gerekiyor.

Balıkesir Ayvacik Koyu Resimleri

Kaz dağlarının ihtişamlı atmosferi eşliğinde, taş evlerle dolu bu köyü, çınar ağaçları gölgesinde gezmenizi tavsiye ederiz. Zeytin ağaçlarıyla dolu bu şirin köyün yakınında Zeus Altarı bulunuyor. Rivayete göre Zeus-Hera’nın ilk karşılaşması burada oluyor. Çanakkale’nin gazilerinden Erdem dedenin türbesi de burada bulunuyor.

Harika bir gün batımı manzarası sunan Adatepe, Zeus’un Truva savaşını izlediği tepe olarak biliniyor. Tepeye çıkarak Zeus reisin bu imkanına siz de sahip olabilirsiniz. Tabii savaş yerine manzara seyretmek daha güzel bir şey.

2 Ayazma Mesire Alanı

Bayramiç İlçesi’ne 5 km. uzaklıktaki Ayazma, Kaz Dağı’nın tüm güzelliğini sergileyen mesire yerlerinden biri olarak, uğramanız gereken yerlerden. Kaz Dağı Milli Parkı’nın bir kısmı ilçe sınırları içinde kalmaktadır. Ağustos ayında gitmişseniz Ayazma Festivaline de katılmalısınız.

Erdemit Ayazma Resimleri

17. yy’da yapılmış sivil mimari örneklerinden Hadımoğlu Konağı, günümüzde Bayramiç Türk Evi ve Etnoğrafya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Yapının dekorasyonunda ise Bayramiç yakınlarındaki Skepsis Antik Kenti’nden getirilen mimari parçalar kullanılmıştır. Ahşap tavan süslemelerini görmelisiniz. Bu önemli eserleri ayrı ayrı başlıklarda sıraladığımızda konu epey bir uzayacağından kısaca isimlerini vermiş olalım.

3 Altınoluk Şahindere Kanyonu

Şahindere Kanyonu, Kaz Dağı Milli Parkı sınırları içindedir ve denize dik uzanan kanyonların en önemlisidir. Uzunluğu 26 km. olan kanyonun yüksekliği 700 metreye kadar çıkmaktadır.

Deniz havası ile dağ serinliğinin karşılıklı hava sirkülasyonu yaptığı kanyonun çevresinde çeşitli endemik bitkiler ve farklı türde hayvanlar yaşamaktadır. Oksijeni bol kanyon oldukça da yeşildir.

Sahindere kanyonu resimleri

Şahindere Kanyonu’nu gezmek isteyen doğaseverlerin Edremit Milli Parklar Mühendisliği ya da Zeytinli Kaz Dağı Milli Parkı Ön Tanıtım Bürosu’ndan izin almaları ve rehber eşliğinde gezmeleri gerekmektedir.

Kaz dağları deyince iki efsane akla gelir. Buraya kadar gelmişken bu meşhur hikayelerin geçtiği yerleri görmeden geri dönmek olmaz. Milli Park sınırları içinde gerçekleştirilen yürüyüşlerde Sarıkız ve Hasan Boğuldu efsanesinin geçtiği yerleri görerek, ruhunuzu ve bedeninizi hayatın stresinden arındırmak isterseniz Kaz Dağlarını keşfe çıkmalısınız.

4 Hasan Boğuldu Mesire Alanı ve Efsanesi

Bölgenin en güzel doğal harikalarının olduğu mekanlardan biridir. Hafta sonu yoğun ilgi gören bu mekana vaktiniz varsa hafta içi gidin. Çünkü piknik ve yürüyüş yapmak için gelen ziyaretçi sayısı oldukça fazla. Bölge, ismini Sabahattin Ali’nin kitaplarına ve filmlere konu olan meşhur efsaneden almıştır. Kısaca anlatalım:

Kaz Dağı’nın yükseklerinde kurulu köyünden bal, peynir, süt getirerek pazarda satan Emine bir gün pazarda ova köylüsü yakışıklı Hasan ile karşılaşır. İlk görüşte birbirlerine aşık olan çiftin evlenmesine kızın ailesi karşı çıkar. Çünkü Emine yörük, Hasan ovalıdır. Emine’nin ailesi Hasan’ın yörüklerin zorlu hayat koşullarına ayak uyduramayacağını düşünür. Sonunda Hasan’ı bir imtihana tabi tutarlar. Hasan’ın Emine ile evlenebilmesi için 40 okkalık bir tuz çuvalını ovadan obaya kadar sırtında çıkarması gerekmektedir. Sırtında tuz çuvalı ile 5-6 km. giden Hasan daha fazla dayanamaz, göletin buz gibi sularına yuvalanır ve boğulur. Önde yürüyen Emine, Hasan’ı arkasında göremeyince deliye döner ve sevdiğini aramaya başlar. Gölete geldiğinde Hasan’a hediye ettiği yazmasını gölette görünce Hasan’ın boğulduğunu anlar. Bu acıya dayanamayan Emine kendini yazması ile göletin yanındaki ulu çınara asar. O günden sonra bu ağaca Emine Çınarı, gölete ise Hasan Boğuldu Göleti denmeye başlamıştır.

Hasan Boguldu Hikayesi Mesire Alani

5 Sarıkız Tepesi ve Efsanesi

Bölgede bulunan en yüksek üç tepeden biridir. 1574 rakıma sahip olan bu tepe; manzarası ve havası ile ön plana çıksa da Sarıkız Efsanesi burayı meşhur kılmıştır.

Sarikiz Tepesi Edremit Kazdaglari

Sarıkız efsanesinden kısaca bahsedelim:

Sarıkız, annesi ölünce, babası ile Çanakkale’ye bağlı Ayvacık’ın bir köyünden, Kaz Dağı’nın eteklerindeki Kavurmacılar köyüne göç eder. Yıllar geçer, Sarıkız büyür, güzel bir kız olur. Babası hac görevini yerine getirmek için yola çıktığında kızını da köyde en güvendiği ailenin yanına emanet eder. Köyün delikanlıları Sarıkız’a talip olurlar, yüz bulamayınca da iftira atarlar. Baba hacdan dönünce kimsenin yüzüne bakamaz. Kızını öldürmeye kıyamadığı için onu birkaç kaz ile birlikte Kaz Dağı’nın zirvesine bırakır. Aradan yıllar geçer. Bayramiç’ten gelen yolcuların dilinde Sarıkız isimli birinin yolunu kaybeden yolculara yardım ettiği vardır. Sarıkız’ın, kazları çiftçilerin tarlalarına zarar verdiği için eteğindeki taşları savurması ile kazlara bir avlu oluşturduğu dilden dile dolaşmaktadır. Kaz Avlusu olarak anılan alanın duvar kalıntıları bugün de görülebilmektedir. Bu hikayeleri dinleyen baba, bunun kendi kızı Sarıkız olacağını düşünür ve Kaz Dağı’na doğru yola çıkar. Kızını bugün Sarıkız Tepesi denen yerde bulur. Fakat bir zaman sonra Sarıkız gökyüzünü kaplayan siyah bir bulutun içinde kaybolur gider. Üzüntüsünden günlerce dağ tepe dolaşan babanın, bugün Baba Tepe denilen yerde ölüsü bulunur.

Bugün Türkmen ve Yörükler her Ağustos ayında burada Sarıkız ve babasını anmak için etkinlikler düzenlerler. Hasan Boğuldu ve Sarıkız efsanelerinin geçtiği bölgeye Kaz Dağı’nın kuzey kapısı olan Zeytinli’den ulaşabilirsiniz.

6 Çamlıbel Köyü

Kazdağları gezilecek yerler deyince ilk akla gelen uğrak yerlerden biridir. Ege denizi manzaralı bu şirin köy, otel ve pansiyon bulmanız için konaklamaya uygun bir mekandır. Bu köylülerin Çanakkale Zaferi’nde büyük mücadeleler verdiği bilinmektedir. Köyde gündelik ihtiyaçlar için alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar bulunuyor. Bununla beraber yol kenarlarında hediyelik eşyalar satan esnaflar da bulunuyor.

edremit camlibel koyu

7 Pınarbaşı

Kaz Dağları Milli Parkı’nın hemen her yeri, akan suları, benzersiz temiz havası ve harika doğasıyla birbirinden güzel mekanlara sahip. Bunlardan biri de Pınarbaşı. Mesire ve doğa yürüyüşü için vazgeçilmez bir mekandır. Hafta sonları gitmenizi tavsiye etmeyiz.

Pınarbaşı Parkı

8 Sütüven Şelalesi

Sarıkız dağlarından doğan pınarların suları, çeşitli dereler ve şelaleler eşliğinde denize doğru yol alır. Bu şelalelerin bize göre en güzeli Sütüven Şelalesi. Kızılkeçeli çayı üzerinde bulunan şelale ismini fışkıran, sıçrayan manasına gelen tüvlemek kelimesinden almış. Şelale, Beyoba Köyü’ne 2 km. mesafe bulunuyor.

Sutuven Selalesi Kaz Daglari

9 Büyük Çetmi – Yeşilyurt Köyü

700 yıllık geçmişi olan bu tarihi köy Rum ve Türk vatandaşlarının yıllarca beraber yaşadığı şirin bir köy. Ege Denizi’ne hakim bir tepenin yamacına konuklanmış köy, 40 km’lik uzunluğa sahip, Kaz dağlarının en batısında yer alıyor. Köyde tarihi Afrodit Kaplıcaları da ziyaretçilerin uğrak mekanlarından biridir.

Buyuk Çetmi Yesilyurt Koyu

10 Antandros Antik Kenti Ören Yeri

Balıkesir ili Edremit ilçesinde bulunan, Altınoluk Beldesi’nin 4 km. uzaklığındaki, İda Dağı (Kazdağı) eteklerinde, Pelasglar tarafından kurulmuş, Kazdağları’nda gezilecek en güzel yerlerden biridir. Adramytteion (Burhaniye-Ören) – Assos (Behramkale) yolu üzerinde, güvenlik ve savaş stratejisi bakımından önemli bir konuma sahip olan kentin, M.Ö. 10. yy’da kurulduğu bilinmektedir.

Antandros Antik Kenti Oren Yeri

Kaz Dağları Gezi Rotası

Kaz Dağları, Türkiye’nin batısında yer alan ve doğal güzellikleriyle ünlü bir dağ silsilesidir. Bu bölgede yapabileceğiniz gezilecek yerler ve rotalar şunlardır:

Hasanboğuldu Yaylası

Kaz Dağları’nın en popüler yaylalarından biridir. Yemyeşil doğası, temiz havası ve serin sularıyla ziyaretçilerini kendine çekiyor.

Sarıkız Mağarası

Kaz Dağları’nın en büyük mağaralarından biridir. İçerisinde yer alan göller ve sarkıt ve dikitlerle dolu bir keşif rotası sunar.

Zeus Altarı

Antik Yunan mitolojisinde Zeus’un doğduğu yer olarak bilinir. Yüksek bir tepeye yerleştirilmiş olan Zeus Altarı, eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini büyüler.

Sütüven Şelalesi

Kaz Dağları’nın en güzel şelalelerinden biridir. Yüksekliği yaklaşık 15 metre olan şelale, doğal bir havuzda yer alır.

Adatepe Köyü

Kaz Dağları’nın tarihi köylerinden biridir. Taş evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunar.

Ayazma Plajı

Kaz Dağları’nın en güzel plajlarından biridir. Kumsalı ve turkuaz rengi denizi ile ziyaretçilerini kendine çeker.

Ören Yeri

Kaz Dağları’nın antik dönemlere ait kalıntılarının bulunduğu bir bölgedir. Burada yer alan antik tiyatro, agora ve tapınaklar tarihi bir atmosfer sunar.

Bu rotaları takip ederek Kaz Dağları’nın doğal güzelliklerini keşfedebilir ve unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kaz Dağları’na Nasıl Gidilir?

# Havayolu Ulaşımı;
Uçakla gelmek isteyenler için, rötar olmadığını varsayarsak İstanbul’dan 55 dk’da gelebileceğiniz uçuşlar mevcut. Yeni İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na ulaşabiliyorsunuz.

# Karayolu Ulaşımı;
İstanbul’a takriben 5.5 saatlik mesafeye sahip. Yaklaşık 420 km’lik uzaklıkta. İstanbul’dan araçla çıktıktan sonra önce Yalova yolu üzerinden, sonra Bursa yolu üzerinden Balıkesir Edremit D2030 Karayolu’nu takip ederek Kaz Dağları’na ulaşabiliyorsunuz. Karayolu üzerinden araçla farklı bir yol daha mevcut ki biz bu yolu kullanmanızı tavsiye ederiz. İstanbul-Silivri-Malkara-Gelibolu-Çanakkale üzerinden gelen bu alternatif yol diğer yola göre daha uzun. Yaklaşık 7.5 saat sürecek bu yol üzerinde Çanakkale’nin bulunması bizce bulunmaz bir nimet. Çanakkale hem tarihi, hem doğal güzellikleri bakımından ülkemizin cennet mekanlarından biridir. Kaz Dağları gezi planınıza Çanakkale’yi muhakkak katmalısınız. Çanakkale gezi yazımızı okuyunca ne demek istediğimizi daha iyi anlayacak ve hatta belki de Kaz Dağları yerine burayı tercih edeceksiniz. 🙂

ÇANAKKALE GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Kaz Daglari Gezilecek Yerler Gezi Rehberi

Kaz Dağlarında Kamp

Kazdağları gezi rehberi yazımızı sonlandırırken kamp ve doğa yürüyüşü konusuna da değinelim. Kaz Dağı Milli Parkı sınırları içinde çadır kurmak isterseniz görevlilerin gösterdiği yerlerde konaklama yapabilirsiniz. Ayrıca dağ eteklerine kurulmuş köylerdeki evlerin restore edilip hizmete açılması da burayı gözde tatil beldesi konumuna getirmiştir.

Kaz Dağlarında Trekking

Kaz Dağları’nda trekking yapmak isteyenler, acentelerin tur programlarına ya da İDA Dağcılık ve Arama Kurtarma İhtisas Kulübü’ne katılabilirler. Bu turlardan bazıları zirveye kadar çıkıp çadırda konaklamalı turlar, bazıları da günübirlik turlardır. Bu turlarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey ateş yakılmaması.

BALIKESİR NASIL BİR YER? BALIKESİR HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir