Kapat
Assos Antik Kenti Nerededir

Assos, Çanakkale’nin küçük bir köyü aslında. Ama öylesine önemli bir köy ki ayrı bir konu açma gereği duyduk. Birazdan vereceğimiz bilgileri okuduğunda siz de bize hak vereceksiniz. Örneğin, felsefeye ne kadar ilgilisiniz bilemiyoruz ama dünyaca ünlü feylesof Aristoteles bu köyde yaşamış.

Ülkemizin her bir karış toprağıyla ilgili rehber yazılar yazmak ya da gezilecek yerleri anlatan konuları işlemek istediğimizde inanın yazmakla bitiremiyoruz. En sonunda gezilecek diğer yerler şeklinde sadece mekan isimlerini yazıyoruz. Çünkü o isimleri, orada gördüğümüz güzellikleri, aldığımız her notu ayrı ayrı yazmak istediğimizde saatler değil günler yetmiyor. İşte Assos yazımızda olduğu gibi. Çanakkale yazımızın içinde bahsedelim demiştik ama konunun çok detaylı olacağını görünce bu konuyu açma gereği duyduk.

Assos Köyü, tarihi taş binaları, berrak denizi ve tertemiz havası ile ülkemizin sit alanı ilan edilmiş güzide mekanlarından biri. Bu kadar övgü yeter, biraz önemli bilgilere girelim. 😉

Çanakkale Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Kenti’ni, bir diğer adıyla Behramkale’yi mutlaka görmelisiniz. M.Ö. 348-345 yıllarında Aristoteles’in felsefe okulunu burada kurduğu bilinmektedir. Denizden yüksekte bir tepede bulunan Akropol’de (iç kale) yer alan Athena Tapınağı, Dor ve İon düzeninin bir karması gibidir. (Tapınağa birazdan geleceğiz, konu dağılmasın.)

Assos Antik Kenti Nerededir?

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin Behramkale köyünde yer alan Assos Antik Kenti, denizden 228 metre yükseklikteki andezit kayalık üzerinde yer alır. Kent, Lesbos-Midilli adasından gelen Methymnslılar ve Aioller tarafından kurulmuştur.

Assos Behramkale Nerede

Assos Antik Kenti Hakkında Kısaca Bilgi

M.Ö. 6. yy’da Pers işgalini, ardından Frigya Satrabı Ariobarzanes’in ayaklanmasını yaşayan Assos, sonrasında Ariobarzanes’e yardım eden banker Eubulos tarafından yönetilmiştir. İskender ve Bergama Krallığı’nın egemenliği altına giren kent sonrasında Roma ve Bizans hakimiyetinde kalmıştır. Roma döneminde büyük gelişim gösteren Assos ayrıca Hristiyanlığı en erken kabul eden kentler arasındadır. Haçlı seferleri sırasında tahrip olan kent ve çevresi 20 yıl Frankların yönetiminde kalmıştır.

Assos 3200 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğinde, iç ve dış olmak üzere iki ayrı sur duvarı ile korunmuştur. Günümüze kadar sağlam şekilde gelebilen surların büyük kısmı Helenistik dönemde inşa edilmiştir.

Assos Köyü’nde Edremit Körfezi’nin nefis gün batımı manzarasını izleyebilirsiniz. Aynı mekanda Osmanlı eserlerinden Hüdavendigar Camisi’ni ve bir de Osmanlı köprüsünü Behramkale köyü içinde görebilirsiniz. Kıyıdaki limana indiğinizde ise pırıl pırıl Ege sularıyla karşılaşacaksınız. Homeros’un İlyadası’nda adı geçen, M.Ö. 2. yy’a tarihlenen Apollon Smintheus Tapınağı’nı da Ayvacık’a gitmişken görebilirsiniz. Zeus Altarı’nın kokusunu derin derin içinize çekeceğiniz bir orman yolu sizi bekliyor. Güzellik Tanrıçası Afrodit’in güzellik sırrı kaplıcası Adatepe Köyü yakınlarında, uğramadan dönmenizi tavsiye etmiyoruz.

Behram Tatil Rehberi

Assos’ta Gezilecek Tarihi Yerler

Athena Tapınağı: Assos akropolünün en yüksek yerinde M.Ö. 6. yy. ortalarında inşa edilmiş olan Athena Tapınağı, Arkaik çağda dor düzeninde yapılmış Anadolu’da tek örnektir. Pronaos ve Naos’tan (kutsal alan) oluşan tapınak dikdörtgen planlı olup iki basamaklı bir teras üzerinde yükselmektedir. Tapınağın kabartma friz parçalarından bir kısmı Boston Müzesi’nde, bir kısmı da İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Çanakkale Müzesi’nde sergilenmektedir.

Tiyatro: Günümüzde oldukça yıkık olan tiyatro M.Ö. 2. yy’da doğal bir kaya oyuğuna yapılmıştır. At nalı biçiminde olduğu sanılan yapının yüzü denize dönüktür.

Assos Çanakkale Gezilecek Yerler

Agora: Kentin agorası Assos’un ortasında bulunmaktadır. Agoranın batısından girildiğinde göze çarpan temeller M.S. 5. yy’a ait küçük bir kiliseye aittir. Doğu yönünde şehir meclis binası, güney yönünde ise hamam bulunmaktadır.

Gymnasium: Güreş, boks, disk ve cirit atma ile koşu çalışmalarının yapıldığı, matematik, felsefe, coğrafya ve müzik derslerinin verildiği gymnasium binası akropolün güneyinde bulunmaktadır. Yapı Helenistik dönemde inşa edilmiştir. Yapılan kazılarda gymnasium’un M.Ö. 1. yy. sonunda yeniden yapıldığı öğrenilmiştir. Bizanslılar döneminde ise M.S. 6.yy’da binanın ortasına üç nefli bir kilise eklenmiştir.

Bouleuterion (Meclis Binası): Dikdörtgen planlı, ahşap çatılı, tek katlı meclis binası agoranın yanında yer almaktadır. Yapının oturma sıraları günümüzde iyi durumdadır.

Liman: Liman, akropolün denizle birleştiği yerdedir. Limanın mendireği çevresinde ise antik mendireğin taşları görülmektedir.

canakkale assos gezilecek yerler

Stoa: Kentin stoalarından (önü sütunlu, üstü örtülü galeri) biri agoranın kuzeyinde, diğeri güneyindedir. Kuzey stoa iki katlı ve dor nizamındadır. Yapının alt katı panolarla süslüdür. Güney stoa ise üç katlı olup orta katta 13 dükkan, alt katta sarnıç ve 13 hamam bulunmaktadır. (Bilmeyenler için stoa: Antik Yunanistan mimarisinde bir sokak ya da agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galerilere denir.)

Nekropol: Kentin, doğu ve batı nekropolü olmak üzere iki nekropolü vardır. Nekropol, arkeolojik şehirlerde mezarlık ya da toplu mezarların bulunduğu alanlardır. Buradaki Roma çağına ait mezarlar yontulmuş taş ve mermerdendir. Bu mezar anıtlarının bazılarında tek, bazılarında çift oda bulunmaktadır. Bu odaların üzeri ise beşik tonozlarla örtülüdür.

Behramkale – Assos’a Nasıl Gidilir?

# Karayolu: İstanbul üzerinden araçla gelecekseniz;
Gebze>Yalova>Gemlik>Bursa>Karacabey>Balıkesir>Edremit>Kazdağları yolu üzerinden E881 karayolunu kullanarak gelebilirsiniz. Tabii şehir merkezlerine girmek size kalmış bir durum. Diğer bir yol alternatifi olarak Silivri, Gelibolu, Çanakkale üzerinden gelebilirsiniz. Bu yol biraz daha uzun. Ama üzerinde Gelibolu ve Çanakkale gibi iki önemli mekanın olduğunu göz önünde bulundurursak, büyük avantajımız olduğunu görürüz. Bu yolu seçtiğinizde Gelibolu – Lapseki (20 dk.), Eceabat – Çanakkale (15 dk.), Kilitbahir – Çanakkale (7 dk.) feribotlarından birini kullanmanız gerekiyor. Bizim tavsiyemiz gidişte birini, dönüşte diğerini seçmeniz şeklinde olacak. Çünkü her iki yol güzergahında da uğramanız gereken efsane mekanlar bulunuyor. Yukarıda haritada işaretledik.

# Toplu Ulaşım (Otobüs): Assos’a direkt otobüs seferi yok. Çanakkale ya da Balıkesir otobüsleriyle bölgeye geldikten sonra, Assos minibüslerini kullanarak Behram’a gelebilirsiniz.

# Havayolu: Assos’a havayolu seferi tabii ki yok. Çanakkale, İzmir ya da Edremit hava limanlarına inen uçak seferlerinden faydalanabilirsiniz.

canakkale behram gezi rehberi

Assos Nereye Kaç Km?

• Balıkesir – Assos 150 kilometre ve yaklaşık 2 saat 15 dakika.
• İstanbul – Assos 450 kilometre ve yaklaşık 6 saat.
• İzmir – Assos 265 kilometre ve yaklaşık 4 saat 15 dakika.
• Bursa – Assos 300 kilometre ve yaklaşık 4 buçuk saat.
• Çanakkale – Assos 95 kilometre ve yaklaşık 1 saat 10 dakika.
• Ankara – Assos 680 kilometre ve yaklaşık 8 saat.
• Antalya – Assos 660 kilometre ve yaklaşık 9 saat.

Assos’a kadar gelip bu bölgedeki güzellikleri görmeden gitmeyin. İşte sizin için tuttuğumuz notlarımız.

GÖKÇEADA GEZİ VE TATİL REHBERİ (TIKLAYIN)

BOZCAADA GEZİ NOTLARI (TIKLAYIN)

“Assos Antik Kenti Nerededir? Gezilecek Yerler” üzerine 1 yorum

  1. Gökşen says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir