Kapat
Bilecik Nasıl Bir Yer?

Bilecik yüz ölçümü olarak Türkiye’nin en küçük illerinden biri olsa da, dört coğrafi bölgemizde de toprağı olması açısından ilginç bir şehir. Belki ufak ama doğal güzellikleri ve tarihi mekanları çoktur. Nasıl olmasın zaten? Bilecik, büyük bir imparatorluğa dönüşüp üç kıtaya hükmeden Osmanlı’nın kurulduğu şehirdir. Osman Bey tarafından 1299 yılında Belekoma Kalesi ve Yarhisar’ın fethedilmesiyle tarihin akışının değiştiği topraklardır.

Bu şehir için özetle;
Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek;
Diriliş, kuruluş ve kurtuluşun beşiği Osmanlı Sancağı, Şeyh Edebali diyarı denir.

Peki Bilecik yaşamak için nasıl bir şehir? Tarihi nedir, coğrafi özellikleri, iklimi, örf ve adetleri nelerdir? Öğrenciler ve memurlar için Bilecik’te hayat nasıldır? Tüm bu konuları kısa başlıklar halinde sırayla gözden geçirelim.

Bilecik Nasıl Bir Şehir?

Bilecik Nerede? Nasıl Gidilir?

Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda bulunan Bilecik; Marmara, Karadeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesişim noktası üzerinde yer alır. Kuzeyinde Sakarya, güneyinde Kütahya, doğusunda Bolu ve Eskişehir, batısında ise Bursa ile komşudur.

Bilecik ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Bilecik Karayolu Ulaşımı;
Dört büyük bölge arasında bulunan Bilecik’e karayolu ulaşımı oldukça kolaydır. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerden direkt olarak yapılan otobüs seferleri bulabilirsiniz.

  • İstanbul – Bilecik arası yaklaşık 240 kilometre ve 3 saat 20 dakika.
  • Ankara – Bilecik arası yaklaşık 320 kilometre ve 4 saat.
  • İzmir – Bilecik arası yaklaşık 450 kilometre ve 5 saat 30 dakika.
  • Erzurum – Bilecik arası yaklaşık 1200 kilometre ve 13 saat 30 dakika.
  • Diyarbakır – Bilecik arası yaklaşık 1200 kilometre ve 14 saat.
  • Antalya – Bilecik arası yaklaşık 480 kilometre ve 5 saat 20 dakika.

# Bilecik Hızlı Tren Ulaşımı;
Bilecik; İstanbul-Ankara arasında sefer yapan yüksek hızlı tren hattı güzergahında bulunuyor. Hem İstanbul hem Ankara’dan demiryoluyla yaklaşık 2,5 saatte Bilecik’e ulaşabilirsiniz.

Bilecik hızlı tren garı nerede?
Bilecik merkezde bulunan YHT (Yüksek Hızlı Tren) İstasyonu şehrin 6-7 km. kadar doğusunda bulunuyor. Harita konumu için ➜ tıklayın.
Bilecik (YHT) hızlı tren garına nasıl gidilir?
Hızlı tren istasyonuna şehir merkezinden kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Gün içinde çalışan ‘H1’ numaralı minibüsler ile gece çalışan ‘H8-(GECE)’ numaralı dolmuşlar Bilecik hızlı tren garından geçer.
Bilecik hızlı tren garı telefon numarası: 0 (228) 215 00 31
Bozüyük YHT (Yüksek Hızlı Tren) Garı
Bilecik’teki diğer hızlı tren garı ise Bozüyük ilçesinde bulunuyor. Bozüyük ilçe merkezinin 4-5 km. kadar güneyinde bulunan hızlı tren garının harita konumu için ➜ tıklayın. Bozüyük hızlı tren istasyonuna yine ilçe merkezinden minibüslerle ulaşım sağlanıyor.
Bozüyük hızlı tren garı telefon numarası: 0 (228) 315 18 40

TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
TCDD Taşımacılık Online Bilet: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr

Kısaca Bilecik Tarihi

Bilinen en eski isimleri Agrilion ve Agrillum olan Bilecik’te ilk yerleşim M.Ö. 3000’den öncelere uzanmaktadır. M.Ö. 3000’li yıllarda tunç yapımı için kalay çıkartılan bir bölge olan Bilecik, Anadolu’nun Tunç Çağı’na geçişinde önemli paya sahiptir.

Antik Çağ’da Bilecik, Bitinya bölgesinin içinde yer alıyordu. Bitinya Krallığı’nın bilinen tarihi ise M.Ö. 1950’lerde burada yaşayan Trakya kavimlerinden Thynler ile başlar.

Bilecik sınırlarını da içine alan bölge Thynler’in ardından sırasıyla;
Önce Mısırlılar, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar hakimiyetine girmiş, M.Ö. 326-297 arasında kısa bir süre bağımsız kalmış, sonrasında ise Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans, Emevi ve Abbasi hakimiyeti dönemlerini yaşamıştır.

Bilecik’in Bizans dönemindeki ismi ise Belekoma’dır.

1231 yılına gelindiğinde bölgeye hakim olan İznik İmparatoru Selçuklu sınırına dayanınca Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad Bizanslılara karşı bir sefer düzenlemiş, savaş sonrası Karacadağ ve Söğüt bölgesini alıp Belekoma’yı (Bilecik) vergiye bağlamıştır. Bu savaş sırasında büyük bir kahramanlık gösteren Ertuğrul Gazi’nin türbesi bugün Bilecik/Söğüt ilçesinde bulunmaktadır.

Başka bir kahraman akıncı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu olan Osman Bey, 1299 yılında Belekoma kalesini ve peşinden Yarhisar kalesini fethetti. Bu fetih tarihte Osmanlı’nın kuruluş yılı olarak gösterilmektedir.

Kurtuluş Savaşı dönemine gelindiğinde ise Bilecik çok büyük yaralar almış, binlerce şehit vermiş, kısa bir süre de Yunan işgali altında kalmıştır. 6 Eylül 1922’de işgalden kurtarılan Bilecik, Türkiye Cumhuriyeti’nde bir il olarak yerini almıştır.

Ertuğrul Bey Türbesi Söğüt

Bilecik Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Bilecik’in 2020 yılı nüfusu yaklaşık 220 bin kişidir.
Plaka Kodu: Bilecik’in plaka kodu: 11
Telefon Kodu: Bilecik’in telefon kodu: 0228
Posta Kodu: Bilecik’in posta kodu: 11000
Yüz Ölçümü: Bilecik’in yüz ölçümü: 4.307 km²

Bilecik Belediyesi Web Sitesi: www.bilecik.bel.tr
Bilecik Belediyesi Telefon: 444 88 58

Bilecik Valiliği Web Sitesi: www.bilecik.gov.tr
Bilecik Valiliği Telefon: 0 (228) 212 10 24

Bilecik İlçeleri;

  • Bozüyük
  • Gölpazarı
  • İnhisar
  • Osmaneli
  • Pazaryeri
  • Söğüt
  • Yenipazar

Bilecik Osmanlı Heykeli

Bilecik Ekonomisi

Bilecik’in ekonomisinde mermer ve seramik işlemeciliğinin yeri ayrıdır. Ekonomiye ciddi katkı sağlayan mermer ocaklarının yanında seramik ve cam yapımında hammadde olarak kullanılan feldspat rezervleri de çok zengindir. Bununla birlikte kil ve kaolin de çıkartılır. “Bilecik taşı” olarak bilinen mermer çeşidi hem yerli hem yabancı piyasada oldukça meşhurdur. Türkiye, mermer rezervi konusunda dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir ve Bilecik’te bu pazarda önemli bir yere sahiptir. Şehrin İstanbul, İzmir gibi önemli liman şehirlerine yakın olması ve ulaşım kolaylığı da sektörün büyümesinde büyük avantaj sağlamış.

Bilecik’in diğer ekonomik faaliyetleri ise tarım ve hayvancılığa dayanır. Bitki örtüsünün elverişli olması nedeniyle küçükbaş hayvancılık daha yaygındır. Şehirde en fazla üretilen tarım ürünleri ise; buğday, arpa, mısır, yonca, şerbetçiotu, domates, karpuz, kavun, kiraz, şeftali, ayva ve nardır.

Bilecik Üretim Sanayi

Bilecik’in Coğrafi Yapısı ve İklimi

Bilecik, Türkiye’nin birbirinden farklı özelliklere sahip dört bölgesi olan Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz’in kesişim noktasında bulunduğu için çok çeşitli iklim tipleri görülür. Genel olarak merkez kesimleri, Söğüt, Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerinde Marmara iklimi; Pazaryeri, Bozüyük ve Yenipazar ilçelerinde ise İç Anadolu iklimleri görülür. Bir de daha küçük ve özel alanlarda görülen bir iklim tipi olan mikroklima etkisi altında bulunan yerleri vardır. Buralar Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt ilçelerinin Sakarya Nehri kıyı şeridinde bulunan kısımlarıdır.

Bilecik’in coğrafi yapısının üçte birini dağlık alanlar oluşturur. Şehirde yayla dediğimiz düzlükler çok azdır. İlin yüz ölçümünün yarıya yakını sık ormanlarla kaplıdır, bitki örtüsü zengindir.

Bilecik Doğal Güzellikleri

Bilecik Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Türkiye’nin özellikle batı bölgelerinin birçoğunda olduğu gibi Bilecik’te de eskiye dair Anadolu gelenek görenekleri yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuştur. Ama kırsal kesimler dışında, yöresel adetlerin unutulmaya başlandığı bir dönemde Bilecik güzel bir atılımda bulunmuş. Bilecik Belediyesi şehrin kültürel, tarihsel, geleneksel örf ve adetlerini, yaşam tarzlarını yansıtan temel yapı taşlarını içerisinde barındıran ‘Yaşayan Kent Müzesi’ni kurmuş.

Bilecik, Türkiye’nin dört ayrı bölgesi olan Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege’nin tam kesiştiği noktada bulunması ve tarihte onlarca medeniyete ev sahipliği yapmasıyla kültürel anlamda çok önemli bir şehrimiz. Bu Kent Müzesi’de Bilecik tarihini gelecek nesillere anlatmak ve aktarmak için çok iyi düşünülmüş bir proje gerçekten. Bilecik’i ziyaret ederseniz Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bilecik Kent Müzesi’nde; balmumu heykeller, üç boyutlu Bilecik animasyonları, eğitim ve konferans alanları, sergi salonları, interaktif uygulamaların yanında yöresel kıyafetleri görüp, Bilecik mutfağından lezzetleri tadabileceğiniz alanlar bulunuyor.

Bu müze içinde dönem dönem Bilecik örf ve ananelerini göstermek adına kına, nişan, düğün gibi organizasyonlar yapılıyor. Mesela bu düğün gösterileri esnasında döşeğin üzerinde gelin dövme, kına yakma ya da gelinin avucuna bulgur koyup kaynanayla oynatma gibi Bilecik’e özgü adetler tek tek yerine getiriliyor ve izleyenlere öğretiliyor.

Bir de Bilecik’in Parayeri ilçesinde sürdürülen eski bir düğün geleneği vardır ki, Pazaryeri’den kız alacaksanız sizi çok zor günler bekliyor demektir. 😀 Pazaryeri düğünleri sırasında damadın üzerine ketçapından mayonezine, yumurtasından çorbasına kadar farklı yiyecekler dökülüyor. Yine envai çeşit yiyecekler damada ve sağdıca zorla yediriliyor, damadın evinin kapısı ve camları kırılıp sökülüyor. Daha neler neler.. Pazaryeri ilçesinde evlenen kimse o düğünü kolay kolay unutamaz.

Pazaryeri Düğün Adetleri Bilecik Anane ve Gelenekleri Pazaryeri Düğün Adetleri

Bilecik Mutfağı ve Bilecik’e Özgü Yemekler

Verimli toprakları ve yetişen ürün çeşitliği Bilecik mutfağını zenginleştiren unsurların başında geliyor. Tahıl üretimi yaygın olduğu için Bilecik yöresel yemeklerinin en meşhurları hamur işleri ve tatlılardır. Ama bunun dışında Bilecik mutfağı sebze ve et yemeklerinden, salata çeşitlerine kadar oldukça zengin bir yelpazeye sahiptir. Bilecik’e özgü yöresel lezzetlerden bazıları;

  • Pide, Bükme, Hodalak, Kümme (Ekmek Çeşitleri)
  • Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası
  • Ovmaç Çorbası
  • Mercimekli Bozüyük Mantısı
  • Bilecik Güveci
  • Parmak Köftesi
  • Yunus Erikli Ekşili Biber Dolması
  • Zırz
  • Kaçamak
  • Gök Fasille (Kurutulmuş Yeşil Fasulye)
  • Huris Tepsi
  • Bıldırcın Kebabı ve Bıldırcınlı Mantı
  • Nohut Kebabı ve Nohutlu Mantı
  • Keklik Kebabı
  • Büzme Tatlısı
  • Pancar Pekmezi
  • Nişasta Helvası ve Bilecik Pazaryeri Helvası

Bilecik Yemekleri

Memur ve Öğrenciler İçin Bilecik Nasıl Bir Yer? Bilecik’te Yaşam

Bilecik ilimizde 2007 yılında kurulan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bulunuyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin ana kampüsü Bilecik merkezin yaklaşık 6-7 km. kadar kuzeyinde, Pelitözü Mahallesi’nde yer alıyor. Şehirde trafik ve ulaşım sorunu yok. Oturduğunuz semt fark etmeksizin okula kolayca ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ev ya da yurt bulma sorunu yaşamazsınız. Pahalı bir şehir değil Bilecik. Zaten fazla para harcayacağınız bir yer de yok. Bol bol tasarruf yapabilirsiniz.

Hem memur hem öğrenciler için Bilecik sosyal aktivite anlamında pek bir şey vadetmiyor. Şehir merkezi yarım saatte gezip bitirebileceğiniz kadar ufak. Kafe ve restoranlar merkez caddesi etrafında toplanmış. İlçelerinde görev yapan memurlar genelde Bozüyük, Söğüt ve Osmaneli ilçelerinin diğerlerine göre daha avantajlı olduğunu söylüyor.

Bilecik’in diğer avantajlı yönü ise İstanbul, Bursa ve Eskişehir gibi büyükşehirlere çok yakın olması. Ayrıca hızlı tren sayesinde de bu şehirlere çok kısa sürede ulaşabiliyorsunuz. Zaten bu üç şehir, öğrencilerin en sevdiği yerlerin başında geliyor. Memurlar Bilecik’in sakin ve sesiz yaşamından muhtemelen memnun kalırlar ama kanı kaynayan üniversiteli arkadaşları Bilecik kesmezse kendilerini kısa sürede bir öğrenci cenneti olan Eskişehir’e atabilirler. Zaten Eskişehir’i beğenmeyen öğrenci de acil şekilde okulu bırakıp oto sanayide işe başlasın bir zahmet. 😉

Yok ben sakin, doğayla iç içe ve huzurlu yerleri severim, çok fazla sosyal ortam da aramam diyorsanız Bilecik ideal bir şehirdir. Güvenlidir, ucuzdur ve yaşam kolaydır. Gezmek için doğal güzellikleri ve tarihi mekanları boldur. Ama kışları da sağlam ayazı vardır. Hatta bahar aylarının geceleri dahi oldukça soğuk olabilir.

BİLECİK’TE GEZİLECEK DOĞAL VE TARİHİ YERLER (TIKLAYIN)

Bilecik Öğrenci Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir