Kapat
Misi Köyü Gezilecek Yerle

Misi Köyü, binlerce yıllık geçmişi, rengarenk tarihi evleri, Nilüfer Çayı, yemyeşil doğası ile Bursa’nın en gözde turistik mekanlarından biri. Özellikle hafta sonları ve resmi tatil günlerinde bu küçük mekan ziyaretçilerle dolup taşıyor. Misi Köyü, Bursalılar için pazar kahvaltılarının vazgeçilmez noktası.

Burası 1989 yılında sit alanı olarak ilan edilip koruma altına alınmış bir bölge. Yapılan restorasyon çalışmaları da doğal görüntüyü bozmadan gerçekleştiriliyor. Misi Köyü öyle uzun uzadıya gezilecek bir yer değil aslında. Daha çok Nilüfer Çayı etrafına kurulu kahvaltı mekanları, piknik yerleri ve kamp alanlarıyla ünlenmiş, sahip olduğu ağaç çeşitliliği, temiz havası ve huzurlu ortamıyla kısa tatil kaçamakları için tercih edilen şirin bir kasaba.

Bursa’nın bu güzel beldesini ziyaret etmek isteyenler için Misi Köyü hakkındaki tüm bilgileri sizin için derledik. Bursa Nilüfer Misi Köyü nerede ve nasıl gidilir? Misi Köyü yol tarifi.. Misi Köyü’nde gezilecek yerler.. Misi Köyü kahvaltı mekanları ve kahvaltı fiyatları.. Bölgedeki kamp alanları, piknik yerleri ve daha fazlası…

Bursa Nilüfer Misi Köyü Gezilecek Yerler

Misi Köyü Hakkında Bilgi & Kısaca Misi Köyü Tarihi

Antik Yunan tarihçisi ve yazar Heredot’a göre, M.Ö. 1800’lü yıllarda Trakya’dan Anadolu’ya geçen kavimlerden biri, bu bölgede Misyalılar (Mysialılar) olarak bilinen bir birlik kurmuşlardır. Misyalıların bu topraklarda kurduğu üç yerleşim yerinden biri de Misi Köyü’dür (Gümüştepe).

Bursa Misi Köyü’nün keşfi, M.S. 183 yılında, Alex ismindeki bir keşişin yanına aldığı onlarca Hristiyan ile birlikte Misi ve İnkaya köylerine yerleşmesiyle başlıyor. Batı Roma’nın baskılarından kaçarak buraya gelen ve saklanan bu konsül, burada toplantılar yaparak İncil üzerine çeşitli görüşmeler ve tartışmalar yapıyormuş. Güçlü misyonerlik çalışmalarının yapıldığı ve Hristiyanlık için önemli bir belde olan Misi Köyü’nün yakınlarında, Misipoli isimli manastırda İncil’in bir nüshasının gömülü olduğuna inanılıyordu. Fakat bu manastır günümüzde define avcıları ve tarihi eser kaçakçıları tarafından tamamen yok edilmiş durumda.

Eski isminin Mysia olduğu tahmin edilen Misi Köyü’nün geçim kaynağı tarih boyunca hep ipek böcekçiliği, bağcılık ve tarım faaliyetleri üzerine olmuş. Bu nedenle Misi Köyü’ndeki evlerin mimarisi bile ipek böcekçiliğine göre yapılmış. Ayrıca köy misket üzümü, bu üzüm ile yapılan şarap, asma yaprağı ve pekmezi ile ünlenmiş. Şu anda şarap ve pekmez üretimi yapılan Misi Köyü, geliştirilen projeler sonucu turizm faaliyetlerinde de öne çıkmaya başladı. Yaklaşık 1300 kişinin yaşadığı (2021) Gümüştepe Mahallesi özellikle tatil günlerinde yoğun insan kalabalığı ağırlıyor.

Misi Köyü Kahvaltı Mekanları

Bursa Misi Köyü Nerede? Nasıl Gidilir? Misi Köyü Yol Tarifi

Misi Köyü, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunuyor. Köyün günümüzdeki adı ise Gümüştepe Mahallesi.
Eğer Bursa üzerinden geliyorsanız; D200 Karayolu ya da Çekirge Caddesi üzerinden iki alternatif yol bulunuyor. Bulunduğunuz konum ve trafik durumuna göre bu iki alternatif yoldan birini tercih edebilirsiniz. Bu iki alternatif yol da, Atatürk Kent Ormanı istikametine giden Lefkoşe Caddesi’nde bir araya geliyor. Lefkoşe Caddesi’ni, Kent Ormanı’nı sol tarafınıza alacak şekilde devam ettiğinizde yol sizi Gümüştepe’ye getirecektir.

Bursa Merkez ↔ Misi Köyü arası kaç km?
Bursa merkezden yola çıkıp, D200 karayolu ve Lefkoşe Caddesi üzerinden Misi Köyü’ne giderseniz takriben 13 km. uzaklıkta kalıyor.

Yine Bursa merkezden Çekirge Caddesi istikametine girip, Lefkoşe Caddesi’ne bağlanırsanız yol yaklaşık 10 km. kadar sürüyor.

Misi Köyü’ne özel araçla gidecekseniz, navigasyonda Gümüştepe Mahallesi olarak arama yapmanız gerekiyor. Haritada Misi Köyü diye sabit bir nokta bulamazsınız ve yanlış yollara girebilirsiniz. Buna dikkat edin. Yerin güncel ismi Gümüştepe Mahallesi!

Misi Köyü’ne toplu taşıma ile ulaşım nasıl?
Misi Köyü’ne Bursa’dan otobüs ile gelmek isterseniz Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin B/20-AB/20-B ve 2/B numaralı otobüslerini kullanabilirsiniz. Bu otobüsler Acemler ↔ Gümüştepe durakları arasında düzenli sefer yapıyorlar. Bursa merkezdeki Acemler durağına gitmek için şehir içi metrosuna binip Acemler durağında inmeniz yeterli.

Misi Köyü otobüs saatlerini şu linklerden öğrenebilirsiniz;

➡ B/20-A Hareket Saatleri

➡ B/20-B Hareket Saatleri

➡ 2/B Hareket Saatleri

Hafta sonu tatili için İstanbul’dan Bursa’ya gelmek isteyenlere iki seçenek sunalım;

Eskihisar – Topçular arası arabalı vapuru kullanarak Bursa’ya ulaşmak mümkün. D-100 (E5) ya da TEM üzerinden Gebze – Eskihisar sapağını geçip iskeleye gidebilirsiniz. Buradan sonra yaklaşık 40 dakika vapur yolcuğu var.

Ya da Gebze’yi geçtikten sonra Dilovası’na gelmeden önce Osmangazi levhalarından Osmangazi Köprüsü yoluna giriş yapabilir, köprü üzerinden Bursa’ya geçebilirsiniz.

BURSA’DA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Bursa Misi Köyü Nasıl Gidilir?

Bursa Misi Köyü Gezilecek Yerler

Renkli evleri ve tarihi sokakları ile fotoğrafçıları mest eden Misi’de gezip görmeniz gereken yerlere de bir göz atalım. Özellikle Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin çabalarıyla bölgede farklı etkinlikler yapılıyor. Köylü kadınların el emeği dokuduğu ipek kıyafetleri deneyebilir, yöresel yemekleri tadabilirsiniz.

# Mysia Fotoğraf Müzesi: Fotoğrafa ve fotoğrafçılığa dair birçok eserin sergilendiği, Bursa’nın ilk fotoğraf müzesi. Küçük bir yer olsa da bugüne kadar çok sayıda sanatçının sergisine ve etkinliğine ev sahipliği yapmış bir yer. Nilüfer Belediyesi’nin 2017’de hizmete açtığı bu müzeye giriş ücretsiz.

# Misi Çocuk Kütüphanesi: Ailesi ile beraber Misi Köyü’ne gelenler için güzel bir ziyaret yeri. Nilüfer Belediyesi’ne ait ve girişi ücretsiz olan bu kütüphane de her yaştan çocuğa uygun kitap bulabilirsiniz. İçeride ayrıca ebeveynler için de bir okuma odası bulunuyor.

# Misiköy Etnografya Evi: Bursalı bir Karagöz Ustası olan Şinasi Çelikkol’un katkılarıyla açılmış bir müze evi. 150 yılı aşkın geçmişi olan bu tarihi ev, tadilat görerek kullanılabilir hale getirilmiş. İçinde Bursa yöresine ait ev eşyaları, yöresel kıyafetler, el işlemeleri, metal ve ahşap aletler bulunuyor. Etnografya Evi’nde ayrıca küçük bir Karagöz perdesi ve gölge oyununun kuklaları bulunuyor. Giriş için küçük bir ücret ödeniyor.

Misi Köyü Bursa Etnografya Evi

# Misi Köyü İpek Evi: İpek böcekçiliği eskiden Misi Köyü’nün en önemli geçim kaynağı idi. Fakat zamanla yok olmaya yüz tutmuş bir meslek. Restore edilerek hizmete giren bu İpek Evi, hem ipek böcekçiliği zanaatini yeniden ayağa kaldırmak, hem de turizme katkı sağlamak amaçlı hizmet veriyor. Burada Misili kadınların elinden çıkan ipek eşyaları satın alabilirsiniz.

# Misi Köyü Koza Evi: Yenilenip yöre kadınlarına tahsis edilen bir başka tarihi ev. Burada da bölgenin en lezzetli yemeklerini tadabiliyorsunuz. Koza tatlısı, kestaneli kuzu güveç, ısırganlı erişte ve lahanalı koca görmez dolması gibi Misi Köyü’ne özgü yemekleri deneyebilirsiniz.

# Nilüfer (Mysia) Edebiyat Müzesi: Yaşar Kemal, Behçet Necatigil, Nazım Hikmet, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cemal Süreya, Rıfat Ilgaz, Attilla İlhan ve daha birçok yazara ait kişisel eşyalar, el yazmaları, mektuplar ve kitapların sergilendiği etkileyici bir müze. Türk Edebiyatı’na ilgisi olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken özel bir mekan.

Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi

# Kavacık Sultan Yatırı: Kavacık Sultanı’nın Misi Köyü’nde yaşadığı ve mezarının da köyün hemen yanında, dağın içindeki kayalarda olduğu rivayet edilir. Müslümanlar tarafından sık sık ziyaret edilen kabrin yarısı kayalara gömülü şekilde inşa edilmiş.

Misi Köyü Kahvaltı Mekanları ve Piknik Yerleri

Bursa Misi Köyü’nün (Gümüştepe Mahallesi) ortasından Nilüfer Çayı geçiyor. Kenarları yemyeşil ağaçlarla çevrili bu çay etrafında birçok kahvaltı mekanı ve piknik yeri bulunuyor. Zaten Gümüştepe’nin çok fazla ziyaretçi çekmesinin ana sebebi Misi Köyü kahvaltı mekanları ve piknik yerleri. Özellikle hafta sonları hem Bursa merkez hem de yakın çevre illerden bölgeye yoğun talep oluyor. Bu kahvaltı yerleri, kafe ve restoranlar genellikle Nilüfer Çayı’nın iki yakası boyunca sıralanmış durumda. Fakat Gümüştepe’nin iç kesimlerinde de oldukça güzel yerler var.

  • Misi Köyevi
  • Misi Mimoza
  • Misi Taşlı Bahçe
  • Endemik Bağ
  • Misi Yaşam
  • Misi Atalay Çay Bahçesi
  • Lezizar Lezzet Bahçesi
  • Misi Karşıyaka
  • Hanedan Restaurant
  • Misi Et Mangal
  • Misi Kale Restaurant Aile Çay Bahçesi

Gümüştepe içerisinde bunlar gibi çok sayıda kahvaltı yeri mevcut. Misi Köyü kahvaltıları genelde serpme köy kahvaltısı şeklinde oluyor. Menüde yok yok. Misi Köyü serpme kahvaltı fiyatları ise kişi başı ortalama 30 TL‘den başlıyor (2021) ve içeriğe göre artabiliyor. 2-4 ya da daha fazla kişilik menülerde fiyat daha uyguna gelebilir ama kişi başı genel ortalama bu diyebiliriz. Misiköy kahvaltı içerikleri kesinlikle zengin ve doyurucu. Ama çok fazla mekan var. O yüzden özellikle şurayı tavsiye ederiz diyemiyoruz.

Bursa Misiköy Serpme Kahvaltı

Misi Kamp Karavan Tesisleri

Misi Köyü’nde ayrıca Nilüfer Belediyesi tarafından 2013 yılında kurulmuş bir kamp alanı mevcut. Misi Kamp & Karavan Tesisleri onlarca araç kapasiteli, etrafı çevrili, güvenli ve geniş bir mekan. Tuvalet, duş, lavabo, sıcak ve soğuk su imkanları mevcut. Misi kamp alanında ister kendi karavanınız ister çadırınız ile konaklama yapabiliyorsunuz.

Misi Kamp & Karavan İletişim ve Rezervasyon Bilgileri

Adres: Gümüştepe Mahallesi, Çaylar Caddesi, No:6/B Nilüfer – Bursa
▶ Harita konumu için tıklayın.
Telefon: 0 (552) 469 00 50
Web Sitesi: www.misikampkaravan.com

ÇEKME KARAVAN MI MOTOKARAVAN MI? (TIKLAYIN)

Misi Köyü Kamp Yerleri

Misi Köyü Piknik Alanı

Gümüştepe içerisinde, Nilüfer Çayı’nın biraz güney tarafında bir de piknik/mesire alanı bulunuyor. Restoran ya da kafelerde değil, kendi başına takılmak isteyen aileler genelde burayı tercih ediyorlar. Girişte ufak bir ücret alınıyor. Hafta sonları yine kalabalık olduğu için erken gelmekte yarar var. Kendi mangalınızı yapabileceğiniz gibi çevrede et ve mangal üzerine satış yapan yerler de mevcut. Yukarıda bilgisini verdiğiniz 2/B numaralı otobüs bu mesire alanından geçiyor.

▶ Harita konumu için tıklayın.

Misi Köyü Mesire Alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir