Kapat
denizli hakkinda bilgi

Denizli, Türkiye’nin en düzenli yapılaşmış şehirlerinden bir tanesi. Yeşili bol, havası temiz, sakin bir Ege şehri. Pamukkale Travertenleri gibi dünyanın sayılı güzelliklerinden birine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca tekstil sektöründe ülkemizde söz sahibi olan illerimizden biri Denizli. Osmanlı Padişahları ve Sultanlarının elbiseleri Buldan’da dikilirmiş. Havlusu ve bornozu da meşhurdur.

Bir de Denizli Horozu vardır ki karizmatik hayvandır. “Her horoz kendi çöplüğünde öter, Denizli horozu her yerde öter” sözünü çok ciddiye almış olacak ki yürüyüşü bile farklıdır. Bitmek tükenmek bilmeyen nefesiyle komşulara ızdırap olur. Bir hayvan bayılana kadar niye öter onu da anlayabilmiş değiliz!

Bu yazımızda, Denizli nasıl bir şehir? Memur ve öğrenciler için Denizli’de yaşam nasıl? Denizli’nin tarihi ve Denizli’nin meşhur yemekleri gibi konulara başlıklar halinde değineceğiz. Ama öncesinde Pamukkale Efsanesi olarak bilinen ‘Oduncu Güzeli Hikayesi’ni kısaca anlatmak istiyoruz.

Pamukkale Oduncu Güzeli Efsanesi

Bundan yüzlerce yıl evvel Çökelez Dağı’nın eteklerinde fakir mi fakir bir oduncu ailesi yaşarmış. Bu ailenin çok çirkin bir kızı varmış. Köydeki diğer ailelere göre bu kız o kadar çirkinmiş ki, anneler oğullarına bu kızdan uzak durmalarını tembihliyor, yolda o kızı görünce de yollarını değiştiriyorlarmış.

Kız için fakirlik çok sorun değilmiş, aldırmıyormuş ama bu çirkinliği yüzünden maruz kaldığı eleştiriler çok zoruna gidiyormuş. Ve bir gün canına tak edince hayatına son vermek istemiş.

Çökelek Dağı eteklerindeki bir yükseltiye çıkarak kendini boşluğa bırakmış..

Fakat şans eseri içerisi su ve tortularla dolu olan bir su birikintisinin içine düşmüş. Ölmemiş ama bilincini kaybedip bayılmış. İçerisine düştüğü su birikintisi kızın cildine o kadar iyi gelmiş ki baygın yattığı süre içerisinde değişmiş ve bambaşka bir güzelliğe bürünmüş.

Bir süre sonra oradan geçmekte olan Denizli Beyi’nin oğlu suda baygın yatan yaralı kızı görmüş. Kızı sırtlayıp atına alarak evine götürmüş ve tedavi etmiş. Kız iyileştikten sonra onun bu güzelliğinden etkilenen Denizli Beyi’nin oğlu onunla evlenmiş.

Oduncu ailesinin çirkin kızının geçirdiği bu değişimi duyan tüm köylü kadınlar ise bu şifalı su kaynağına akın etmişler. Yüzyıllarca dilden dile anlatılan bu hikaye günümüze kadar gelmiş.

Bugün Pamukkale kaplıcalarının cilde çok iyi geldiğine inanan turistler de Pamukkale’ye akın etmektedirler.

Yani özetle; “Çirkin kız yoktur, Pamukkale’nin şifalı sularını henüz keşfetmemiş kız vardır.”

Pamukkale Travertenleri Nerede

Denizli Nerede? Nasıl Gidilir?

Denizli, Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda yer almaktadır. Denizli’nin komşu illeri; kuzeyde Uşak, kuzeybatıda Manisa, kuzeydoğuda Afyonkarahisar, batıda Aydın, güneydoğuda Burdur, güneybatıda Muğla’dır.

İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında köprü konumunda bulunan Denizli’ye kara, hava ve demiryoluyla kolay şekilde ulaşılabilir.

Denizli ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Denizli Karayolu Ulaşımı;
Üç önemli coğrafi bölgemizin ortasında bulunan Denizli, gelişmiş karayolu bağlantıları üzerinde bulunduğu için araçla ulaşım rahattır. Birçok büyükşehirden Denizli’ye yapılan otobüs seferi bulabilirsiniz. Denizli otogarı şehir merkezinin ortasındadır ve ulaşım sıkıntısı yoktur.

  • İstanbul – Denizli arası yaklaşık 600 kilometre ve 7 saat.
  • Ankara – Denizli arası yaklaşık 470 kilometre ve 5 saat 30 dakika.
  • İzmir – Denizli arası yaklaşık 240 kilometre ve 3 saat.
  • Van – Denizli arası yaklaşık 1600 kilometre ve 18 saat 30 dakika.
  • Mersin – Denizli arası yaklaşık 600 kilometre ve 7 saat 30 dakika.
  • Trabzon – Denizli arası yaklaşık 1220 kilometre ve 14 saat 30 dakika.

# Denizli Havayolu Ulaşımı;
Denizli’de hizmet veren Denizli Çardak Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 60 km. uzaklıkta bulunuyor. Uçak saatlerine ayarlı olarak havalimanı – şehir merkezi arasında servis hizmeti var. Ayrıca araç kiralama ve taksi imkanları da mevcut.

Denizli Çardak Havalimanı’na İstanbul’daki iki havaalanından da seferler düzenleniyor. Pegasus, AnadoluJet ve THY firmalarının Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı ile Denizli arasında yaptığı aktarmasız direkt uçuşlar var (2020).

# Denizli Demiryolu Ulaşımı;
Denizli tren istasyonu yine şehir merkezinde ve Denizli otogarı ile bitişik konumda bulunuyor.

Denizli’ye tren ile ulaşmak için düzenli olarak her gün Denizli – Eskişehir arasında hizmet veren Pamukkale Ekspresi kullanabilirsiniz.

Pamukkale Ekspresi’nin izlediği güzergah;
Denizli → Sandıklı → Afyon → Kütahya → Eskişehir şeklinde.

Bunun dışında yine her gün düzenli olarak İzmir → Aydın → Denizli güzergahında hizmet veren tren seferleri yapılıyor. İzmir – Denizli arası tren yolculuğu yaklaşık 5 saat sürüyor. Tren biletlerinin güncel fiyatları ve rezervasyon işlemleri için aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz.

TCDD Taşımacılık Web Sitesi: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
Denizli TCDD Tren Garı Telefon: 0 (258) 268 28 31

Kısaca Denizli Tarihi

Denizli bölgesine ilk yerleşimin M.Ö. 4000 yıllarında Kalkolitik dönemle birlikte Beycesultan Höyüğü’nde başladığı tahmin ediliyor. Yörenin bilinen ilk yerleşimcileri Arzawalılar olmuştur. M.Ö. 1700’lü yıllardan sonra ise önce Frigler sonrasında Lidyalılar bölgede hakimiyet kurmuştur. Yunan tarihçi Heredot’a göre günümüzde Sarayköy olarak bilinen Denizli ilçesi o dönemde Lidya Devleti’nin doğu sınırını oluşturuyordu. İlçenin o zamanki ismi Karura idi.

M.Ö. 129’da Denizli’nin de içinde bulunduğu Batı Anadolu bölgesi Roma tarafından Asya eyaletine bağlandı. Bu süreçte Denizli Bölgesi ciddi gelişim göstermiştir. Roma Devleti ikiye ayrıldıktan sonra M.S. 395’te Denizli, Bizans topraklarına katılmıştır.

Denizli yöresinin Türklerle ilk tanışması ise 1071 Malazgirt Savaşı sonrası I. Süleyman Şah tarafından bölgenin fethedilmesiyle olmuştur. Çeşitli beylikler bölgede bir süre hüküm sürdükten sonra 1429 yılına gelindiğinde Denizli, beyliklerle beraber Osmanlı sınırları içine katılmıştır. O dönem Denizli topraklarının büyük bölümü önce Kütahya sancağına bağlanmış, 17. yy’a gelindiğinde ise Aydın’a dahil edilmiştir.

Denizli, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla beraber il olarak ülkemizdeki yerini almıştır.

Denizli Eski Fotoğrafları

Denizli Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Denizli’nin 2020 yılı nüfusu yaklaşık 1 milyon 40 bin kişidir.
Plaka Kodu: Denizli’nin plaka kodu: 20
Telefon Kodu: Denizli’nin telefon kodu: 0258
Posta Kodu: Denizli’nin posta kodu: 20000
Yüz Ölçümü: Denizli’nin yüz ölçümü: 12.321 km²

Denizli Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.denizli.bel.tr
Denizli Büyükşehir Belediyesi Telefon: 444 85 20 / 0 (258) 280 20 20 / 0 (258) 265 21 37

Denizli Valiliği Web Sitesi: www.denizli.gov.tr
Denizli Valiliği Telefon: 0 (258) 265 61 00

Denizli İlçeleri;

  • Acıpayam
  • Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan
  • Çal, Çameli, Çardak, Çivril
  • Güney
  • Honaz
  • Kale
  • Merkezefendi
  • Pamukkale
  • Sarayköy, Serinhisar
  • Tavas

Denizli Piknik ve Mesire Alanları

Denizli Ekonomisi

Denizli ekonomisinin dinamiklerini tarım, sanayi ve hizmet sektörü oluşturmaktadır.

Denizli’de onlarca firmanın faaliyet yürüttüğü birçok organize sanayi bölgesi vardır. Bu firmaların yarıya yakını dokuma, hazır giyim ve deri üzerine çalışmaktadır. Özellikle havlu ve bornoz ihracatında Türkiye’nin öncü şehridir. Denizli sanayisinin yoğunlaştığı ikinci büyük alan ise metal sanayi ve metal eşya üretimidir. Ayrıca mermer üretimi, yem ve ambalaj malzemeleri alanında faaliyetler yürütülür.

Topraklarının 3’te 1’i tarım arazisine uygun olan Denizli’de yetiştirilen tarım ürünlerinden bazıları; pamuk, şeker pancarı, tütün, tahıl, mısır, baklagiller ile sebze-meyve çeşitleridir. Denizli’den direkt olarak yurt dışına yaş meyve ve sebze ihracatı da yapılmaktadır.

Denizli Ekonomisi ve Sanayisi

Denizli’nin Coğrafi Yapısı ve İklimi

Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında bulunan Denizli’nin iç kesimlerinde karasal iklim etkileri vardır. Denizli her ne kadar Ege Bölgesi’ne dahil olsa da baskın olan iklim türü Ege’den ziyade İç Anadolu iklimidir. Yazların sıcak ve kurak, kışların yağışlı geçtiği Denizli’de nem oranı genel olarak çok yüksektir.

Denizli coğrafyasının yarıya yakını dağlık alanlardan oluşur. Kalan kısmı ise plato ve ovalarla kaplıdır. Hava şartları bölgede Karadeniz bitki örtüsü çeşitleri olan kızılağaç, kestane, söğüt, ıhlamur, fındık ve eğrelti yetişmesine olanak verir.

Denizli Doğal Güzellikleri

Denizli Mutfağı ve Denizli’ye Özgü Yemekler

Ege mutfağının şekillendirdiği Denizli yöresel yemekleri, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Başta Denizli tandır kebabı olmak üzere şehirde birbirinden harika lezzetler vardır. Denizli’nin meşhur yemeklerinde öne çıkanlar zeytinyağlılar, hamur işler ve kebap çeşitleridir. Özellikle patlıcanla yapılan sebze yemekleri de Denizli mutfağını çeşitlendirir.

Denizli yemek kültürüne yakından şahit olmak için şehre gittiğinizde mutlaka bir kebapçıya uğrayın ve Denizli kebabını deneyin.

Denizli’de kahvaltı kültürü de ayrıca önemlidir. Yufka ekmeği, tulum ve çakmaklı peynir Denizli kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerindendir.

Denizli mutfağında öne çıkan yöresel yemeklerden bazıları;

  • Denizli Tandır Kebabı
  • Arabaşı Çorbası
  • Çaput Aşı
  • Keşkek
  • Mısır Gömbesi
  • Biber Tatarı
  • Süller Pidesi
  • Börülce Böreği ve Yen Böreği
  • Leyen (Leğen) Böreği
  • Katmer
  • Patlıcanlı Kapama ve Patlıcan Soğan
  • Bonus: Kendine has aroması ve tadı ile Denizli Zafer Gazoz

Denizli Yemekleri

Memur ve Öğrenciler İçin Denizli Nasıl Bir Yer? Denizli’de Yaşam

Denizli’de 1992 yılında kurulan Pamukkale Üniversitesi bulunuyor.

Pamukkale Üniversitesi konum olarak şehir merkezinde ve oldukça ferah bir kampüse sahip. Öğrenciler için sosyal faaliyet alanları geniştir. Özellikle kütüphanesi ve spor salonu ile Türkiye standartlarının üzerinde bir okul. Denizli Devlet Tiyatrosu da üniversitenin kampüsü içerisinde bulunuyor. Kampüs hayatından beklentiler öğrenciden öğreniciye değişse de Pamukkale Üniversitesi yeterli imkanlara sahip ve iyi eğitim sunan bir okuldur. Denizli’de öğrenci olmak bu anlamda avantajlıdır.

Denizli ne büyük ne de küçük diyebileceğimiz, orta halli illerimizden biri. Kalabalık şehirlerden sıkılıp göçenlerin tercih ettiği Ege’nin sakin şehirlerinden. Gerçi bu göçler nedeniyle artık Denizli, Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçti. İlerleyen yıllarda bu sakinliği yavaş yavaş kaybolabilir. Nüfusunun büyük bölümü merkezde toplandığı için ilçeleri oldukça küçük ve sosyal imkanları çok az. Memur olarak gidecekler için Denizli ilçeleri Anadolu’nun küçük kasabalarından farksızdır. Merkez ise hareketlidir, bir çok AVM, restoran, kafe gibi yerler bulabilirsiniz.

Şehrin avantajlı yönlerinden biri İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya gibi Türkiye’nin tatil cennetlerine birkaç saatlik mesafede olması. Yol yorgunluğu çekmeden bu illere hafta sonu kaçamağı yapabilirsiniz.

Memur ve öğrenciler için yurt, pansiyon ve kiralık ev imkanları bol olsa da Denizli son yıllarda bu konuda biraz pahalı bir şehir olmaya başladı. Yeme-içme ve sosyal yaşantı konusunda çok para harcamazsınız ama konaklama için Denizli biraz pahalı bir şehir diyebiliriz. İstanbul, Ankara, İzmir kadar değil tabi ki ama orta halli bir Anadolu şehri için yüksek diyelim. Şehrin büyümesinin olumsuz etkilerinden biri de bu olabilir. Ama çözüm olarak çok sayıda apart ve stüdyo daire yapılmış. Tek başına kalmak isteyen öğrenci ve memurlar için tek odalı uygun daire seçenekleri var.

Bu arada Denizli’nin yazları tam yaz, kışları da tam kış gibidir. Hem sıcağı ve nemi hem dondurucu soğuğu dibine kadar yaşarsınız.

DENİZLİ PAMUKKALE GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Denizli’de nerede yaşanır? Denizli’de memur ve öğrencilerin en çok olumlu yorumda bulunduğu merkez mahalleler; Gerzele, Yenişehir, Değirmenönü ve Yenişafak Mahalleleri, Atalar Mahallesi, Servergazi ile Forum Çamlık çevresidir. Ama Denizli genel olarak güvenlik konusunda sıkıntısız bir şehirdir. Semtler ve mahalleler arasında büyük ayrımlar yoktur.

Denizli'de Öğrenci Olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir