Kapat
Pamukkale Fotoğrafları

Denizli hem antik çağlarda hem de Türk tarihinde önemli bir konuma sahip illerimizden biri. Pamukkale gibi dünyanın en güzel doğal mekanlarından birine sahip olan Denizli, yeni açılan kayak merkeziyle de Ege Bölgesi’nin en popüler illeri arasına girmeyi başarıyor. Hierapolis Antik Kenti, Kleopatra Antik Havuzu, Keloğlan Mağarası ve Ağlayan Kaya Şelalesi gibi birçok görülmesi gereken yeri sınırları içinde barındıran ilimizi biraz daha yakından tanıyalım ve sonra Denizli’de gezilecek yerler listesine göz atalım.

Kısaca Denizli Tarihi

Denizli’deki ilk yerleşim yerinin M.Ö. 4000 yıllarında Beycesultan Höyüğü bölgesinde olduğu öngörülmüştür. Bölgeye M.Ö. 1700’den sonra Arzawalılar’ın hakim olduğu bilinmektedir. Daha sonra Frigler ve Lidyalılar’ın hakimiyetine geçen Denizli, ilerleyen dönemlerde Roma ve Bizans imparatorlukları tarafından yönetilir.

12. yüzyılda Bizanslılar ve Selçuklular arasında süren yoğun savaşlarda sürekli el değiştiren Denizli’nin o tarihlerdeki ismi “Laodikya/Laodikeia”dır. Selçuklu Sultanı I. Giyaseddin Keyhüsrev tahta geçince “Bu el değiştirme olayına bir son vereyim artık” der ve Laodikya’yı tamamen hakimiyeti altına alır.

Selçuklular ve Bizanslılar arasındaki süren bu savaşlar sonucu yıkıntıya uğrayan ve özellikle su yolları bozulan Laodikya, zamanla terk edilmeye başlanır. Bu sebeple yerleşim bölgeleri bol su kaynaklarının bulunduğu Tonguzlu’na doğru kaymaya başlar. XI. yy’da küçük bir kalenin (günümüzdeki Çarşı Kalesi) çevresinde dereler, sulama kanalları ve bahçeler arasına kurulan bu yeni yerleşkeye Türkler tarafından Ladik ismi verilir. Laodikya’nın yeni adı bundan böyle Ladik’tir. Bu arada Donguzlu’nun yeni ismi de Denizli olur. Böylece kent Ladik-Denizli adını alır. Uzun süre bu ad kullanılsa da daha sonra Ladik adı terk edilir.

Denizli, 1700’lü yılların başındaki bir deprem sırasında büyük zarara uğrar. Depremden sonra yeniden kurulan Denizli özellikle 1950 yılında Kara Yolları’nın konum düzenlenmesiyle ve şehrin çevresinde bulunan tarım alanlarının artması sonucu hızla gelişmeye başlar. Öyle ki nüfusu 60 yılda 25 kat artış gösterir.

Denizli Eski Fotoğrafları

Denizli Pamukkale

Pamukkale, sadece ülkemizin değil, dünyanın en popüler doğa harikalarından biridir. Bu sebeple ismi Denizli ilimizden daha fazla bilinmektedir. Konuşurken, anlatırken dahi Denizli Pamukkale demeyiz. Sadece “Pamukkale” deriz. Gezi blogu yazılarının olmazsa olmaz mekanlarındandır. Bu sebeple yazımızın büyük bir kısmını Pamukkale’ye ayırdık.

Travertenleri ile dünyaca ünlü Pamukkale, adı gibi bembeyaz pamuksu görünüme sahip. Her ülkeden insanların akın ettiği Pamukkale, Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri.

Çaldağ’ın güney yamacından akan ırmak suyu kalsiyum oksit içermektedir. Sudaki karbondioksit uçup, geriye kalan kalsiyum güneş ışınlarına maruz kalınca ortaya bu etkileyici güzellikteki beyazlık kalıyor.

Denizli Gezilecek Yerler

Pamukkale, ender görülen bu güzelliğin yanında şifalı kaplıcaları ile de ilgi çekmektedir. Romatizma, kalp hastalıkları ve damar sertliği, tansiyon, sinir ve deri hastalıklarına iyi geldiği söylenen termal suları, en çok güzelleştirici etkisi ile ön plandadır. Fakat travertenlerde suya girmek yasak. Bunun için aşağıda yer verdiğimiz Denizli gezilecek yerler listesindeki Karahayıt termal sularını ve Kleopatra havuzunu tercih edebilirsiniz.

Birazdan daha detaylı anlatacağımız Pamukkale Antik Kenti ve travertenleri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

Pamukkale ören yerine giriş ücreti 2021 yılında 80 TL. Bu ücretin karşılığında bir rehber ya da kitapçık vs. yok. Sanki mekan tamamen turistik bir ticarethaneye dönmüş. Yerlilerin en çok şikayetçi olduğu konulardan biri bu. Müze kart geçerli. Ayrıca müze kartı olanlara içecekler %50, yiyecekler de %20 indirimli. Bu sebeple Pamukkale’ye gitmeden önce kesinlikle müze kart alıp gidin. Mekanda bulunan satış noktalarından da alabilirsiniz ama yoğunluk ve sıra uzunluğu gezinizin tadını kaçırabilir. Linkini verdiğimiz bu yazıda müze kart ile ilgili bütün detayları yazdık.

MÜZE KART NEDİR? NASIL ALINIR? (TIKLAYIN)

Yiyecek içecek çok pahalı bilginiz olsun. Örneğin su fiyatları 10-20 TL arasında seyrediyor.

Araçla gelenler için bir tavsiye: Mekana güney kapısından giriş yapın. Böylece yokuşu araçla tırmanmış olursunuz. Diğer türlü yaya olarak çıkmak zorunda kalırsınız.

Pamukkale Travertenleri Nerede

Pamukkale Hierapolis Antik Kenti

Pergamon Kralı II. Eumenes’un, Pergamon’un atası Telephos’un karısı Hiera adına yaptırdığı söylenen kent, Neron dönemi depreminde büyük zarar görmüş fakat bölgenin zengin su kaynakları sayesinde 2. ve 3. yüzyıllarda gelişimini sürdürmeye devam etmiştir. Şimdiki kent, Roma Devleti’nin kurduğu kenttir. Ören yeri, travertenlerin hemen yanından başlamaktadır.

# Frontinus Kapısı ve Caddesi: Asya Prokonsülü Julius Sextus Frontinus tarafından M.S. 82-83 yıllarında yaptırılan kapı, kentin anıtsal kapısıdır. Ana caddenin girişinde bulunan bu kapı Roma dönemi yapısıdır. Traverten blok taşlardan inşa edilmiş üç kemerli girişi ile yapı yuvarlak kulelere yaslanmıştır. Kapının firizindeki yazıtta Grekçe ve Latince kapının İmparator Domitian’a ithaf edildiği söylenmektedir. Bu yüzden buraya Domitian Kapısı veya Roma Kapısı da denir.

Frontinus Caddesi ise kentin ana girişini oluşturan anıtsal kapı ile birlikte inşa edilmiştir. Caddenin ortasında yer alan üstü örtülü monolit taşlar, kentin kanalizasyon sisteminin geçtiği yerdir. Caddenin her iki yanında depo, dükkan ve evler yer almaktadır.

Denizli Pamukkale Hierapolis Antik Kenti

# Agora: Depremden önce nekropol ve atölye alanı olarak kullanılan yamaç, M.S. 60 yılındaki depremin ardından 170 metre genişliğinde, 280 metre uzunluğunda Hieropolis Ticaret Agorası olarak düzenlenmiştir.

# Kuzey ve Güney Bizans Kapıları: Kuzey Bizans Kapısı kentin sur sistemine dahildir ve 4.yy sonunda inşa edilmiştir. Devşirme malzeme ile inşa edilen kapı Bizans döneminin anıtsal kapısıdır. İki kule ile desteklenen kapı üzerinde haç motifi ve diğer Hristiyanlık sembolleri yer almaktadır.

Güney Bizans Kapısı da 4. yy. yapısıdır. İki kule ile desteklenen kapı traverten blok taşlar ve mermerden devşirme taşlardan inşa edilmiştir.

# Tritonlu Çeşme Binası: Apollon Tapınağı’nın yakınında yer alan çeşme uzunca bir havuzdan ve nişlerin kazıldığı iki kısımdan oluşmaktadır. Kazılar sonucu elde edilen Amazonomakhia sahnesinin olduğu bloklar önemlidir.

# Latrina: M.S. 1.yy’da inşa edilmiş olan latrina binasının yıkıntıları günümüze kadar gelmiştir. Traverten bloklardan yapılmış olan bina dor düzenindeki sütunlarla ikiye ayrılmıştır. İç duvardan boylu boyunca görünen delikli sekiler oturmak için inşa edilmiştir. Pis suyu taşıyan kanalların önüne bir de temiz su kanalı yapılmıştır.

Hierapolis Kalintilari

# Apollon Tapınağı: Öbür dünyaya giden yol olarak kutsandığı için dini bir mağara niteliğinde olan Plutonion üzerine kurulan tapınak 3. yy’a aittir. Temenos kutsal duvarı ile çevrili olan tapınağın avlusundaki sütunlar bugün hala ayaktadır.

# Bizans Surları: Büyük kısmı yıkılmış olan surlarda 24 tane kare planlı kule yer almaktaydı. 4 girişi bulunan surların kuzey ve güney kapıları ana caddeye açılır.

# Antik Tiyatro: M.S. 62 yılında inşasına başlanılan tiyatro ancak 206 yılında tamamlanmıştır. Yamaca yaslı olarak inşa edilen yapının 50 adet oturma sırası vardır. Cavea’nın ortasında krallık locası yer alır. Sahne ön duvarında beş kapı ve altı niş, bunların önünde de 10 sütun bulunmaktadır.

Tiyatroda yer alan kabartmalı frizlerde Apollon ve Artemis’in doğuşu, dini ayinler, Dianysos’un eğlence sahneleri, Apollon ve Marsyas arasında geçen müzik yarışması, devler ve tanrılar arasındaki savaşlar gibi mitoloji konular tasvir edilmiştir.

Denizli Antik Kentler

# Aziz Philippus Anıt Mezarı: M.S. 80 yılında Hristiyanlığı yaymak için Hierapolis’e gelen Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Philippus burada çarmıha gerilerek öldürülmüştür. 4. yy’da Hristiyanlık resmi din olunca da adına şehitlik yapılmıştır. Bu sebeple mekan Hristiyan dünyası için büyük bir öneme sahiptir.

Sekizgen planlı yapı dini ve ruhi tedavi merkezi olarak tasarlanmıştır. Ortada yer alan mermer alanda Aziz Philippus’un mezarı yer alır. Anıtsal yapının üzeri kubbe ile örtülüdür. Yapıda dua etmek için yapılmış küçük şapeller ve halkın kalması için tasarlanmış dış odalar bulunmaktadır.

# Direkli Kilise: Üç nefli kilise 7.yy’a tarihlenmektedir. Orta nefin sonunda bir apsis, apsisin sağ ve solunda da vaftiz ve ayin bölümü yer almaktadır.

Ören yerinde Direkli Kilise’den başka kiliseler de vardır. Bu da kentin hem dinsel yönden önemli hem de Bizans devrinde büyük bir dini merkez olduğunu göstermektedir.

# Katedral: Kentin en önemli kült yapılarından olan katedral kare planlı ve 3 neflidir. Apsisli bölümde vaftiz teknesi yer alır. Apsis içten yuvarlak, dıştan çok kenarlı bir yapıya sahiptir. Apsisin içinde ayin sırasında papazların ve piskoposların oturduğu synthronon yer alır. Yapı 6. yüzyılın ilk yarısına tarihlenmektedir.

Hierapolis Antik Kenti Nerede

Hierapolis Kleopatra Antik Havuzu

Pamukkale ören alanının içinde yer alan havuzu görmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Eğer hazırlıklı iseniz böyle bir antik havuzda yüzme deneyiminden de mahrum olmayın. Havuza gelirken havludur, mayodur, terliktir vs.. hazırlıksız gelenleri bütçe olarak epey zorluyorlar.. Uyaralım. Havuz giriş ücreti 50 TL (2019). Müze kart geçmiyor.

Antik Yüzme Havuzu Denizli Pamukkale

Büyük Roma Hamamı / Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Büyük Hamam kentin sıcak su kaynaklarından yararlanılarak yapılmıştır. 2.yy yapısı hamamın spor yapılabilecek avlusu, doğusunda palaestra yer almaktadır. Yapının güney ve kuzeyinde bulunan iki oda imparatora ve törenlere ayrılmıştır. Ortaçağ boyunca akan sular yapıyı 5 metre kalınlığında traverten tabaka ile örtmüştür.

Ören yerinin en iyi korunmuş yapılarından olan bu Roma hamamı bugün müze olarak kullanılmaktadır. Müzede Hierapolis kazılarından çıkan eserlerin yanında Laodikeia, Tripolis ve Colossai kentlerinden gelen parçalar da sergilenmektedir. Ayrıca Beycesultan Höyüğü’nden çıkan arkeolojik buluntular, Pisidya, Lidya ve Karia bölgesinden gelen kıymetli eşyaları bu müzede görmek mümkün.

Müze üç kapalı mekandan oluşmaktadır. Bunlar Heykeller ve Lahitler Salonu, Küçük Buluntular Salonu ve Tiyatro Buluntuları Salonudur.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Karahayıt / Kırmızı Su Kaplıcaları

Kırmızı su olarak da adlandırılan Karahayıt travertenlerinin sıcaklığı takriben 60ºC’yi buluyor. Termal suyun içinde bulunan maden oksitleri suyun aktığı yerlerde mavi, kırmızı, yeşil, sarı, turuncu gibi farklı tabakalar oluşturarak harika bir manzara sunuyor. 500 m²’lik bir alana yayılmış travertenlerin şifalı su olduğu bilinmektedir. Neye iyi geliyor? İnanın biz de merak ediyoruz. 🙂

Karahayıt’a giriş ücretsiz ve mekanda restoran, tuvalet, otopark gibi imkanlar da bulunuyor. Otoparka ücret ödemek istemezseniz ara sokaklara dalabilirsiniz.

Pamukkale’ye yolunuz düşerse Karahayıt’ı görmeden ayrılmayın.

Karahayıt Nerede

Laodikya (Laodikeia) Antik Kenti

Denizli-Pamukkale karayolu izlenerek ulaşılan, şehir merkezinin 6 km. kuzeyinde yer alan Laodikya Ören Yeri, Seleukos kralı Antiokhos Theos tarafından eşi Laodike adına M.Ö. 261-253 yılları arasında kurulmuştur. (Eşi adına şehir kurmak da bunlarda adet galiba)

Dokuma ve özellikle iç çamaşırları ile adını duyuran kent, 2. yy’da “Asya’nın Metropolü” ünvanını almıştır. Ayrıca siyah koyun yünü üreticiliğinde de önemli yere sahip olan Laodikya’nın hızlı kentleşmesi kaçınılmaz olmuştur.

Bir zamanlar Hristiyanlar için hac merkezi olarak bilinen bu ören yerinde, İncil’de adı geçen ilk 7 kiliseden biri bulunuyor. Bununla beraber Anadolu’nun en büyük antik stadyumlarından biri de Laodikya şehrinde yer alıyor.

Daire şeklinde surlarla çevrili kentin iki tiyatrosundan büyük olanı kuzeyde diğeri ise kuzeydoğuda yer almaktadır. Kentin güneyinde ise günümüze iyi durumda gelen stadyum bulunmaktadır. Roma dönemine ait nymphaion da kentin ayakta kalabilen diğer yapısıdır. Çeşme kabartmalar ve heykellerle süslüdür ve havuzunun iki yanında sütunlar bulunmaktadır.

Kentin diğer yapılarından tapınak, odeon ve gymnasionun günümüzde kalıntıları kalmıştır.

Denizli Tarihi Yerler

Tripolis Antik Kenti

Denizli Buldan ilçesinde, Menderes Nehri yakınlarına kurulmuş Tripolis Antik Kenti şehir merkezine 40 km. mesafede bulunuyor. Buldan ilçesi, Yenicekent Kasabası ile Menderes Nehri arasındaki yamaç üzerinde kurulmuştur. Yukarıda da detaylı anlattığımız Laodikeia Antik Kenti’ne 30 km, Hierapolis Antik Kenti’ne ise 20 km. uzaklıkta bulunuyor.

Eski adı Apollonia olarak bilinen Tripolis antik şehrinde günümüzde çalışmalar devam etmektedir.

Antik kentte, 25 km. uzaklıkta bulunan kaynaktan su taşımak için yapılmış su yolları ve çeşitli kemer kalıntıları, nekropol, kale ve surlar, şehir binası, hamam, apsisli yapı ve tiyatro görülmesi gereken başlıca antik kalıntılardır.

Denizli Antik Kentler

Keloğlan Mağarası

Denizli ilimizin Acıpayam ilçesinde bulunan Keloğlan Mağarası, ilçeden 18 km. uzaklıktaki Mallı Dağı’nın doğu tarafında yer alıyor. Mağarada oldukça fazla bulunan dikit, damla taş, sarkıt ve sütunlar yapılan ışıklandırma ile harika manzara oluşturuyor. Mağara yanına kadar araçla gelebiliyorsunuz. Otopark, tuvalet ve kafe gibi imkanlar bulunuyor. Kafede sadece içecek olduğunu belirtelim. Mağarada fotoğraf çekmek serbest. Mekanın Eşeler Dağı’na ve Dodurga Ovası’na bakan süper bir manzarası da bulunuyor. Mağaraya giriş için cüzi miktar alınıyor.

Keloğlan Mağarası Denizli

Ornaz Vadisi

Karaçay Deresi üzerinde bulunan bu doğal ortam, Denizlilerin haftasonları en çok ziyaret ettiği yerlerden biri. Her hafta gelinmeyecek gibi bir yer değil ki!.. İster doğa yürüyüşü, ister piknik amaçlı gelin..

Araçla gelecekseniz, aracı Ornaz Vadisi’nden 500 m. kadar aşağıda bulunan otoparka ücretsiz olarak park ediyorsunuz ve yine ücretsiz servis araçlarıyla mesire alanına ulaşıyorsunuz. Fakat siz yürüyüş için geldiyseniz servislerle işiniz yok. Piknik için gelecek olanlara bir hatırlatma yapalım: Mekan hafta sonları çok kalabalık oluyor. Erken gelen yeri kapar.

Mesire alanında çeşme, mescit, tuvalet ve market gibi olanaklar mevcut.

Denizli Piknik ve Mesire Alanları

Ağlayan Kaya ve Yeşildere Şelalesi

Denizli Sakızcılar ilçesinde bulunan Ağlayan Kaya, ilçe merkezine 22 km. mesafededir. 30 metre yükseklikten, kayalar üzerinden akan şelale farklı bir görselliğe sahiptir. Şelalenin hemen yakınında bulunan Hocanın Yeri isimli mesire alanında alabalık tesisi de bulunmaktadır.

Doğanın verdiği huzurla dolu bu saklı cennete giden yol biraz virajlı ve meşakkatli. “Zor benim işimdir” diyorsanız buyurun..

Denizli Ağlayan Kaya

Denizli Kayak Merkezi

Beyazın cenneti olarak tabir edilen Denizli ilimizin ikinci bir beyaz mekanı da kayak merkezi. Tavas ilçesinde bulunan Bozdağ’da yer alan kayak merkezi şehir merkezine takriben 75 km. mesafede yer alıyor. Dokuz adet pistin toplam uzunluğu 10 kilometreyi buluyor. Saatte yaklaşık 2700 kişiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip tesiste 2 telesiyej, 1 teleski ve yürüyen bant yer alıyor.

Kayak merkezinin çevresinde, çok fazla imkan sunmasa da bir sosyal tesis bulunuyor. Bu tesisin dezavantajlarından biri henüz otel ve pansiyon bulunmaması. Hafta içi yoğunluk fazla olmadığı için keyfinize göre kayak yapabiliyorsunuz.

Mekan henüz yeni sayılır. O sebeple tesiste bazı aksaklıklarla karşılaşmanız mümkün. Zamanla her şey oturur diye umut ediyoruz. Atmosfer o kadar güzel ki, sadece kayak için değil gezmek için de birçok kişinin tercih ettiği yerlerden biri.

Denizli Kayak Merkezi

Akhan Kervansarayı

Denizli-Afyon karayolu üzerinde yer alan kervansaray Selçukluların batıdaki son kervansaraylarındandır. 1253-54 yıllarında yapılan Akhan Kervansarayı açık bölüm ve kapalı bölüm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yapı kare bir avludan ve dikdörtgen bir holden oluşmaktadır.

Kapalı bölüm üç sahınlıdır. Orta sahın yan sahınlardan daha geniş ve yüksektir. Üst kısmı tonoz örtülüdür. Açık bölümü ise asimetrik bir yapı sergiler. Avlunun sağında iki katlı mekanlar, bir eyvan ve iki kapalı birim yer alırken diğer tarafta revaklar ile iki mekan bulunmaktadır. Avlunun ana kapısı geometrik desenlerle süslüdür.

Akhan Kervansarayı’nın bazı bölümleri kesme taştan inşa edilmişken, avlunun güney ve batısında mermer kullanılmıştır.

Denizli Gezilecek Yerler

Denizli’nin Gölleri

Buldan Süleymanlı Yayla Gölü: Denizli’nin Buldan ilçesinde bulunan Süleymanlı Yayla Gölü denizden 1.150 metre yüksekliktedir. Suyu tatlı olan gölde sazan ve yayın balığı yaşamaktadır. Ayrıca göç eden kuşlar göl çevresinde kısa süreli konaklarlar. 2 tanesi endemik olmak üzere 95 bitki grubunun 62 tanesi göl çevresinde, 33 tanesi göl içinde yetişmektedir.

Beyağaç Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı: Kartal Gölü Denizli’nin Beyağaç ilçesinde, Çiçekbaba dağının zirvesindedir. Bitki bakımından oldukça zengin olan alan aynı zamanda Türkiye’nin en yaşlı Karaçam ormanlarını barındırmaktadır. Bir moren seddi gölü olan Kartal Gölü çevresinde karahindibağ, üç gül, yonca gibi çayır ve mera bitkileri yetişmektedir.

Çivril Işıklı Gölü Su Kuşları Koruma Alanı: Çivril Ovası’nda bulunan Işıklı Gölü yaklaşık 800 metre rakımdadır. Su seviyesi yüksek olan göl Büyük Menderes, Karanlık Dere ve Kuti Çayı ile beslenir. Su kuşlarının yaşam alanı olan gölde Küçük Baladan, Alaca Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Büyük Ak Balıkçıl, Erguvan Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru, Bıyıklı Sumru, Akkanatlı Sumru, Kır İncirkuşu gözlemlenebilir. Doğa hayvanlarından Deniz Kartalı, Sakallı Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartalı, Şah Kartal, Bıyıklı Doğan, Ulu Doğan da bu bölgede yaşamaktadır.

Denizli Doğal Güzellikleri

Bu göllerin dışında Çardak ilçesinde yer alan ve tektonik bir göl olan Acı Göl (Çardak Gölü), Acı Göl’ün 20 km. güneybatısında Beylerli (Çaltı) Gölü, Bozkurt ilçesi Çambaşı köyünde bulunan krater gölü Karagöl ve Honaz ilçesi Yukarı Dağdere köyünde tatlı su gölü Saklıgöl (Yukarı Dağdere Gölü) bulunmaktadır.

Denizli Çamlık Mesire Alanı

Denizli merkeze oldukça yakın olan (3 km.) bu güzel alanı görmenizi tavsiye ederiz. Kış aylarında ayrı, yaz aylarında ayrı bir güzelliğe sahip olan bu alanın en önemli özelliği akşam saatlerinde de hizmet vermesi. Evet akşam geç saatlere kadar piknik yapabiliyorsunuz. Ulaşım için minibüs ya da belediye otobüsleri servis yapmaktadır. Araçla gelenler için otopark mevcut. Giriş ücretli. Mangal için özel alanlar var. Alanda çeşitli kafe ve çay evleri de var. Bir demlik çay söyleyip mekanın tadını çıkarmaya bakın.

Günlük 2 bin kişilik kapasiteye sahip bu mesire alanı Pamukkale Üniversitesi’nin hemen yanında yer alıyor.

Denizli Çamlık Parkı

Denizli’de Doğa Yürüyüşü ve Kamp

Denizli’nin Beyağaç ilçesindeki Çiçek Baba Dağı hem kamp kurarak doğayla baş başa vakit geçirmeniz hem de yürüyüş yapmanız için uygun bir yer. Yaşı binlere ulaşan karaçamlar da burada görülmeye değer güzelliklerden. Macerayı seven ve uzun bir yürüyüşe hazır olanlar ise birkaç günlük yürüyüşle dağı aşıp Köyceğiz’e ulaşmanın keyfini çıkarabilirler.

Denizli’de Avcılık

Denizli-Çivril ilçesindeki Işıklı Gölü, Büyük Menderes Irmağı, Adıgüzel Barajı, Kartal Gölü ve Dalaman Çayı barındırdıkları çeşitli balıklarla oltayla balık avlamayı sevenler tarafından tercih edilebilir.

Avlanma belgesi olan ziyaretçiler de Çivril ve Baklan Ovalarında bıldırcın, bağ-bahçe bozumu sonrasında Buldan – Yenice’de ve Menderes havzasında üveyik, av yasağının bulunduğu alanlar dışında ildeki dağlarda keklik ve tavşan, akarsu yakınlarında çulluk avına çıkabilirler.

Denizli Kamp Yerleri

Denizli’de Yamaç Paraşütü

Şehir merkezine 21 km. mesafedeki Pamukkale her mevsimde yamaç paraşütü yapılabilen alanlardandır. Eğitim Tepesi ve Dinamit Deposu buradaki kalkış noktaları olup, Pamukkale travertenlerinin eşsiz güzelliğinin görülmesine imkan vermektedir. Denizli’ye 45 km. uzaklıktaki Kaklık Kasabası’nda bulunan Kaklık Tepesi ise Denizli Çimento Fabrikası’nın karşısındaki dik tepedir. 300 m. yükseltisi olan tepede uçuşa uygun rüzgar özellikle öğle ile akşam saatleri arasında oluşuyor.

Denizli Yamaç Paraşütü

Denizli’nin Neyi Meşhur?

Denizli dokumacılık, dericilik, bakırcılık, bıçakçılık, hasırcılık, semercilik, iğne oyası, tel kırma, cam işleme, fayton yapımı, yazmacılık gibi sayısız el sanatı geleneğini halen sürdüren nadir illerden biridir. Özellikle Buldan dokumaları, deriden yapılmış giysiler, ayakkabılar, bornoz ve havlu çeşitleri, el yapımı cam ürünler, yöreye özgü üzümler, Yatağan bıçağı, sıcak leblebi alınabilir.

Denizli Horozu

Denizli’nin akla ilk gelen ünlüsü şüphesiz ‘Denizli Horozu‘dur. Bu horoz renkleri ve vücut yapısı ile farklı bir ırktır. Ayrıca uzun ötüşüyle meşhurdur. Öyle ki, uzun uzun öterken bayılıp düşenleri bile vardır. Ülkemize nam salmış bu horozun heykelleri Denizli’nin her yerinde karşımıza çıkar. En son 2019 yılında yapılan 27 metrelik heykel dünyanın en büyük horoz heykelidir ve Denizli merkezin her yerinden gözükmektedir.

En uzun ötüş‘ dalında Avrupa rekoru kıran bu Denizli Horozu izlerken sizi yorabilir. Aralıksız ötüş süresi tam 21 saniye..

Denizli Mutfağı ve Denizli Yemekleri

Geleneksel beslenme alışkanlıklarının devam ettiği Denizli mutfağında ağırlıklı olarak sebze yemekleri öne çıksa da kebap çeşitleri ve et yemekleri de oldukça popülerdir.

Denizli mutfağının meşhur yöresel lezzetlerinden bazıları;

  • Tas Kapama
  • Mumbar Dolması
  • Sirkeli Et
  • Saçta İşkembe
  • Ciğer Sarma
  • Kuru Patlıcan Dolması
  • Patlıcan Gözleme ve Patlıcan Kebabı
  • Ebegümeci
  • Kuru Börülce Çorbası
  • Kedi Börülcesi Çorbası
  • Ovmaç Çorbası
  • Bazdırma
  • Filiz Salatası ve Börülce Salatası

DENİZLİ NASIL BİR YER? DENİZLİ HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Patlıcan Kebabı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir