Kapat
Diyarbakır Hakkında Bilgi?

Anadolu’nun en kalabalık şehirlerinden biri olan Diyarbakır, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun ve en yüksek ikinci duvarı olan Diyarbakır surları, bu medeniyetlerin göstergelerinden sadece biri. Şehrin her yanına açılan sur kapılarıyla bu köklü tarihe şahit olmak mümkündür. Diyarbakır sadece ikamet edenler tarafından değil, yerli-yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi gören bir şehir.

Diyarbakır surları üzerinde bulunan burçlarla alakalı ilginç şehir efsaneleri de vardır. Aralarında en çok dikkat çekenlerden biri ise zamanında yedi kardeş tarafından kahramanca korunduğuna inanılan ‘Yedi Kardeşler Burcu’dur. Kısaca anlatalım..

Yedi Kardeşler Burcu Efsanesi

Efsaneye göre düşman tarafından işgal edilen Diyarbakır’da kale düşer. Ancak düşmanın tüm uğraşlarına rağmen Yedi Kardeşler Burcu teslim olmaz. Onları ikna etmek adına yanlarına bir elçi gönderilir. Yedi kardeşlerin elçiye verdiği cevap ise canlarının bağışlanması karşılığında teslim olacaklarıdır. Bu istek kral tarafından kabul edilir. Kral ve ordusu burcun içerisine girer. Girdikleri an büyük bir patlama olur ve patlama sonucunda kral, ordunun bir kısmı ve yedi kardeşler ölür. O günden itibaren orası Yedi Kardeşler Burcu olarak anılır.

Şehirde hem bu burçla alakalı hem de farklı olaylarla ilgili çok sayıda efsane vardır. Diyarbakır’ın geçmiş tarihine göz attığınızda bu efsanelere denk gelebilirsiniz.

Yedi Kardeşler Burcu Efsanesi

Diyarbakır, sahip olduğu farklı etnik kültürleri, kendine has örf ve adetleri, kıyafetleri, halk oyunları, yöreye ait şivesi ve harika yemekleri ile Türkiye mozaiğinin en renkli parçalarındandır.

Peki Diyarbakır nasıl bir şehir? Ulaşım olanakları, iklim yapısı, yaşam şartları ve ekonomisi nasıl? Dünyaca ünlü mutfağında ne tarz lezzetler vardır? Memur ve öğrenciler için Diyarbakır’da yaşam nasıl? Bu tarihi şehir hakkındaki bilgileri kısa başlıklar halinde inceleyelim.

Diyarbakır Nerede? Nasıl Gidilir?

Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta kısımlarında ve Mezopotamya olarak bilinen El Cezire’nin kuzeyinde yer alan bir şehirdir. Diyarbakır, batıda Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya, doğuda Batman ve Muş, güneyde Mardin, kuzeyde ise Elazığ ve Bingöl ile komşudur. Dağlarla çevrili bir alanda, çukur görünümündedir.

Diyarbakır ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Diyarbakır Karayolu Ulaşımı;
Şehir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta kesiminde bulunduğu için ulaşım imkanları oldukça gelişmiştir. Türkiye’nin her yerinden ister özel araçla iste otobüsle rahat bir şekilde ulaşım olanağı mevcuttur. Diyarbakır Otogarı (DİŞTİ), şehir merkezindeki Kayapınar ilçesinde bulunuyor.

  • İstanbul – Diyarbakır arası yaklaşık 1450 kilometre ve 16 saat.
  • Ankara – Diyarbakır arası yaklaşık 900 kilometre ve 11 saat.
  • İzmir – Diyarbakır arası yaklaşık 1415 kilometre ve 16 saat 30 dakika.
  • Adana – Diyarbakır arası yaklaşık 550 kilometre ve 7 saat.
  • Kayseri – Diyarbakır arası yaklaşık 560 kilometre ve 7 saat.
  • Şanlıurfa – Diyarbakır arası yaklaşık 180 kilometre ve 2 saat.

# Diyarbakır Havayolu Ulaşımı;
Bağlar ilçesindeki Diyarbakır Havalimanı, şehir merkezinden yaklaşık 9 km. uzaklıkta bulunuyor. Diyarbakır Havalimanı’na büyük şehirlerin birçoğundan direkt uçuş bulabilirsiniz. Havaalanı ile şehir merkezi arasında belediye otobüsleri ve özel servisler çalışıyor. Ayrıca taksi ya da araç kiralama hizmetleri de bulabilirsiniz.

Diyarbakır Havalimanı Telefon: 0 (412) 233 27 19

# Diyarbakır Demiryolu Ulaşımı;
Diyarbakır Tren Garı şehir merkezinde, Yenişehir ilçesinde bulunuyor. Bu hat üzerinde düzenli olarak sefer yapan ekspresler şunlar;

  • Güney Kurtalan Ekspresi (Ankara ➛ Kayseri ➛ Sivas ➛ Malatya ➛ Diyarbakır ➛ Kurtalan)
  • Diyarbakır ↔ Batman Bölgesel Treni

Bu iki ekspresi kullanarak Diyarbakır’dan çevre illere ulaşım sağlayabilirsiniz.

Diyarbakır Tren İstasyonu Telefon: 0 (412) 226 63 92
TCDD Taşımacılık Web Sitesi: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)

Kısaca Diyarbakır Tarihi

Şehrin merkezinin tarihine göz atıldığında ortalama 10 bin yıllık bir geçmişi olduğu görülür. Pek çok medeniyetin ev sahibi olmasının yanı sıra, medeniyet bölgeleri arasında geçiş noktasında bulunması da şehrin farklı kültürlere bürünmesinde etkilidir. Ayrı dönemlerde şehrin bazı bölgelerinde yapılan araştırmalar sonucunda Neolitik Çağ ve Paleolitik Çağ’a ait çok sayıda kalıntılara rastlanmıştır.

Osmanlı egemenliğine dahil olmadan önce Persler, Asurlular, Bizanslılar, Moğollar ve Romalılar gibi büyük devletlere ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır, Osmanlı İmparatorluğu döneminde iken orduların hareket üssü olarak belirlenmiştir. Cumhuriyet dönemiyle beraber Türkiye’de bir il statüsüne geçen Diyarbakır, 1993 tarihinde Büyükşehir Belediyesi haline gelmiştir.

Kendi çağında, en gelişmiş uygarlıklar arasında yer alan Babil ve Efes yok olmasına rağmen, Diyarbakır binlerce yıldır dimdik bir şekilde ayakta durur. Ergani ilçesi yakınlarında, Çayönü Tepesi’nde düzenlenen kazı çalışmaları sonucunda dünyanın en eski köylerinden biri burada bulunmuştur.

Birinci Dünya Savaşı döneminde salgın hastalık, maddi sefalet ve yangın gibi olumsuz durumlar sebebiyle büyük sıkıntılar çeken şehir, Cumhuriyet dönemi itibariyle yaşanan gelişmeler sonrasında ülkenin en önemli illeri arasına girmiştir. 1950’li yılların ardından şehirde inşa edilen hastane, eğitim kurumları ve yollarla birlikte Diyarbakır oldukça modern bir görünüm kazanmıştır. Hatta kara, demir ve hava yolları bağlantısıyla oldukça önemli bir merkez haline gelmiştir.

Diyarbakır Eski Resimleri

Diyarbakır Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Diyarbakır’ın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 1 milyon 775 bin kişidir.
Plaka Kodu: Diyarbakır’ın plaka kodu: 21
Telefon Kodu: Diyarbakır’ın telefon kodu: 0412
Posta Kodu: Diyarbakır’ın posta kodu: 21000
Yüz Ölçümü: Diyarbakır’ın yüz ölçümü: 15.355 km²

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.diyarbakir.bel.tr
Diyarbakır Belediyesi Telefon: 0 (412) 229 48 80

Diyarbakır Valiliği Web Sitesi: www.diyarbakir.gov.tr
Diyarbakır Valiliği Telefon: 0 (412) 280 20 00

Diyarbakır İlçeleri;

  • Bağlar, Bismil
  • Çermik, Çınar, Çüngüş
  • Dicle
  • Eğil, Ergani
  • Hani, Hazro
  • Kayapınar, Kocaköy, Kulp
  • Lice
  • Silvan, Sur
  • Yenişehir

Diyarbakır Nasıl Bir Yer?

Diyarbakır Ekonomisi

Diyarbakır, tarım arazileri bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Bundan dolayı şehirde yaşayan insanların büyük bir kısmı geçimini tarımla sağlar. Şehirde üretilen başlıca tarım ürünleri; pamuk, nohut, kırmızı mercimek, arpa ve buğdaydır. Bostan ve bahçelerin de ağırlıklı olduğu şehirde meyve, sebze yetişme oranı da oldukça yüksektir. Kavun, karpuz, üzüm ve elmanın yanı sıra yemek yapımında kullanılan pek çok sebzenin üretimi de mevcuttur. Hatta şehirde yetişen tahıl ürünlerinin son 20 yıldaki ortalama miktarına bakıldığında neredeyse 3 katı kadar artış olduğu görülür.

Şehir geniş arazileri bakımından hayvancılığa da oldukça elverişlidir. Ancak hayvancılık tarım kadar gelişmemiştir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra son dönemlerde arıcılık da gelişme göstermiştir.

Sanayi alanına göz atıldığında, özellikle inşaat sektöründe büyük atılımlar meydana gelmiştir. Çoğu devlet yönetimine ait olan pek çok fabrika vardır. Dokuma, halıcılık, kuyumculuk ve demircilik gibi sektörler de Diyarbakır’da gelişim oranı yüksek olan dallar arasındadır. Ergani ilçesi maden bakımından zengin bir bölgedir. Bakır üretimi yapılan ilçede ayrıca petrol yatakları da keşfedilmiştir.

Diyarbakır Karpuzu

Diyarbakır’ın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Diyarbakır, etrafında çok yüksek dağlar olmasa da yüksek arazilerle çevrilmiş bir çukur halindedir. Şehrin yarısı ovalarla diğer yarısı ise dağlarla kaplıdır. Tarıma elverişli bölge olmasının başlıca sebebi, topraklarının Dicle Nehri tarafından sulanıyor olmasıdır. Kentin denizden yüksekliği ortalama 650 metre civarındadır.

Diyarbakır’ın iklim özelliklerine göz attığımızda genel anlamda sert ve karasal bir iklimin hakim olduğunu görebiliriz. Yazları oldukça sıcak geçen şehrin kış dönemi Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kadar sert geçmez. Bunun başlıca sebebi ise Güney Torosların sert rüzgarları büyük oranda kesmesidir.

Şehir orman bakımından oldukça fakirdir. Çevre dağlardaki ufak meşe ormanları haricinde Diyarbakır’da pek yeşillik alan görülmez. Bölgenin genel bitki örtüsü bozkırdır. Bahar ayları yeşillenen şehir kısa sürede tekrar kuru görüntüsüne döner.

Diyarbakır Hakkında Bilgi

Diyarbakır Mutfağı ve Diyarbakır’a Özgü Yemekler

Yüzyıllar boyunca pek çok medeniyetin yaşamına şahitlik yapmış bir şehir olan Diyarbakır, oldukça zengin mutfak kültürüne sahiptir. Şehirde tarımın gelişmiş olması sebebiyle et ve sebze yemeklerinin ağırlıkta olduğu bir menü hakimdir. Yoğurt ve buğdayla hazırlanan özel tatlılar ülke genelinde de oldukça popülerdir. Tabii karpuzun yerinin de ayrı olduğunu söylemek gerekir. Devasa boyutlardaki ‘Diyarbakır Karpuzu‘ ülkemizin en meşhur meyvelerinden biridir.

Diyarbakır mutfağında hazırlanan ve lezzetiyle büyük beğeni toplayan yemeklerden bazıları;

  • Patlıcan Dizme
  • Sıkma
  • Meftune
  • Pıçık
  • Cartlak Kebabı
  • Nardanaşı
  • Mahlepli Diyarbakır Çöreği
  • Kaburga Dolması
  • Paluze Tatlısı
  • Burma Kadayıf
  • Duvaklı Pilav
  • Ayvalı Kavurma
  • Mumbar Dolması
  • Diyarbakır Ciğeri

Diyarbakır Mutfağı

Memur ve Öğrenciler İçin Diyarbakır Nasıl Bir Yer? Diyarbakır’da Yaşam

Diyarbakır şehrimizde Dicle Üniversitesi bulunuyor.

Ana kampüsü Sur ilçesinde olan okul, şehir merkezine yaklaşık 7 km. kadar uzaklıktadır. Sık sık otobüs ve minibüs seferleri yapılan kampüse ulaşım sorunu bulunmuyor. Dicle Üniversitesi’nin kampüsü Diyarbakır geneline göre oldukça yeşil bir çevre düzenlemesine sahip. Estetik ve güzel bir mimarisi var. Öğrenci sayısı ve eğitim kalitesi olarak da ülkemizin orta düzeydeki okullarından biri diyebiliriz.

Diyarbakır, konaklama anlamında öğrencilere çok fazla seçenek sunuyor. KYK ve özel yurt sayısı öğrenci nüfusuna göre oldukça yeterli. Ayrıca son yıllarda sayısı artan yeni konutlar sayesinde her bütçeye uygun daire bulmak mümkün. Diyarbakır’ı daha önce hiç görmeyip sadece kulaktan dolma bilgilere sahip olan kişiler genelde bu şehre karşı biraz ön yargı taşıyorlar. Diyarbakır, doğunun Paris’i olarak bilinen çok hareketli bir şehirdir. Hem öğrenciler hem memurlar için çok sayıda sosyal ortam olanağı sağlar. Gecesi ayrı gündüzü ayrı renklidir bu şehrin. Küçük illerde olduğu gibi can sıkıntısından gidecek başka şehirler aramazsınız.

Diyarbakır’da memur nüfusu da oldukça çoktur. Merkezde görev yapan memurlar genellikle Sur ve Yenişehir çevresini beğenirler. Diyarbakır 17 ilçeye sahip. Güneydoğu’nun en fazla ilçeye sahip ili burası. En kalabalık nüfusa sahip olanlar Bağlar ve Kayapınar ilçeleri. Bunun dışındaki yerler görece olarak daha ufaktır. Merkeze uzak ilçeler daha içine kapanık, mütevazi ve yöresel tarzda bir hayat sürerler. Bu kesimlerde fazla bir sosyal hayat beklentiniz olmasın.

Diyarbakır pahalı mı? Şehrin geneli için ne çok ucuz, ne de çok pahalı gibi bir tabir kullanmak pek mümkün değil. Genel olarak orta halli insanların yaşam sürdüğü ve fiyatların da ortalama civarlarda olduğu bir şehirdir. Öğrencilerin ve memur kesiminin ekonomik anlamda zorlanacağı bir il değil burası. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden gelenler, kısa vadede belki kültür farklılığı yüzünden şehre alışma sıkıntısı çekebilirler. Fakat Diyarbakır insanı çok misafirperver ve sıcakkanlıdır. Kente alışma süresi çok hızlı geçecektir.

DİYARBAKIR GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Diyarbakır'da Hayat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir