Kapat
Edirne Fotoğrafları

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınır kapısı olan Edirne, Osmanlı İmparatorluğu’na yaklaşık bir asır boyunca başkentlik yapmış, nice tarihi olaylara şahitlik etmiş en önemli illerimizden biridir.

Edirne; Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye ile çevrelenmiş konumuyla hem tarihi hem kültürel anlamda bir medeniyetler beşiğidir. Sessiz, sakin ve huzurludur. Akşam haberlerinde çıkan olumsuz olaylarda adını çok fazla duyamayacağınız, kendi halinde modern bir şehirdir.

Ayrıca burası olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olarak gösterilen, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ev sahipliği yapıyor. Efsaneye göre Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 1361 yılında Türklerin Trakya’ya geçişi ile başlamıştır. 650 yılı aşkın süredir de geleneksel olarak devam etmektedir.

Nüfusu her ne kadar düşük olsa da, Trakya Üniversitesi nedeniyle yoğun bir öğrenci popülasyonuna sahip olan Edirne, özellikle eğitim dönemlerinde oldukça hareketleniyor. Peki Edirne öğrenciler için nasıl bir şehir? Memur hayatı burada nasıl? Edirne hakkında bilgi içeren bu başlığa yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz. Önce Edirne merkez hakkında genel bilgileri bir sıralayalım.

Edirne Nerede? Nasıl Gidilir?

Edirne, Marmara Bölgesi’nin Trakya yarımadasında bulunan, Avrupa ile sınır şehrimizdir. Doğuda Tekirdağ ve Kırklareli ile komşudur. Kuzey ve batı sınırında Yunanistan ile Bulgaristan bulunuyor. Güney sınırı ise Ege Denizi ve Çanakkale ile çevrili.

Edirne ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Edirne Karayolu Ulaşımı;
Edirne, D100 karayolu ve TEM otoyolu ile İstanbul’a bağlanıyor. Karayolu ile ulaşım oldukça kolay. İstanbul’dan her saat başı Edirne istikametine giden otobüs bulabilirsiniz. Tekirdağ, Çanakkale, İzmir ve Bursa’dan da Edirne’ye karşılıklı otobüs seferleri mevcut.

  • İstanbul – Edirne arası yaklaşık 250 kilometre ve 2 buçuk saat.
  • Ankara – Edirne arası yaklaşık 690 kilometre ve 7 saat.
  • Tekirdağ – Edirne arası yaklaşık 140 kilometre ve 1 saat 45 dakika.
  • Bursa – Edirne arası yaklaşık 400 kilometre ve 5 saat.
  • İzmir – Edirne arası yaklaşık 600 kilometre ve 7 saat.
  • Bonus: Hakkari – Edirne arası yaklaşık 2 bin kilometre ve 24 saat.

# Edirne Havayolu Ulaşımı;
Edirne il sınırları içerisinde herhangi bir havalimanı yok. Edirne’ye uçakla ulaşmak isteyenler, en yakın mesafedeki Tekirdağ Çorlu Havalimanı’nı kullanabilirler. Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı, Edirne merkeze 150 km. mesafede ve yol yaklaşık 1 saat 40 dakika sürüyor.

# Edirne Demiryolu Ulaşımı;
Edirne’ye tren ile ulaşım da mümkün. İstanbul Halkalı ile Edirne Kapıkule arasında her gün düzenli olarak yapılan tren seferleri var.

Halkalı ↔ Kapıkule tren güzergahı şu şekilde;
Halkalı • Çerkezköy • Muratlı • Pehlivanköy • Edirne • Kapıkule

TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
TCDD Taşımacılık Online Bilet: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr

Kısaca Edirne Tarihi

Edirne’nin ilk çağlarda Orta Asya’dan göç edip buraya yerleşen, Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan Traklar tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Şehrin o zamanki bilinen ilk ismi de bir Trak boyu adı olan Odrisia (Odrisler). Sonraki süreçte Akalar, Makedonlar, Romalılar, Latinler ve Bulgarların hakimiyetine giren şehir çok sayıda savaş görmüş. En sonunda Osmanlı hakimiyetine giren şehrin ismi Edirne olarak değiştirilmiş.

1361 yılında I. Murat tarafından fethedilen Edirne, İstanbul’un alınışına kadar yaklaşık 92 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. İstanbul’un fethine kadar da stratejik açıdan çok önemli bir konuma sahipti.

Osmanlı İmparatorluğu’nun gerilemeye başlaması ile önce Rus ve Bulgar işgaline uğramış, daha sonra 1. Dünya Savaşı sırasında Yunan işgali altında kalmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ile 25 Kasım 1922’de düşman işgalinden kurtarılmış ve nihai olarak Türkiye topraklarına katılmıştır.

Edirne Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Edirne’nin 2020 yılı nüfusu yaklaşık 412 bin kişidir.
Plaka Kodu: Edirne’nin plaka kodu: 22
Telefon Kodu: Edirne’nin telefon kodu 0284
Posta Kodu: Edirne’nin posta kodu: 22000
Yüz Ölçümü: Edirne’nin yüz ölçümü 6.279 km²

Edirne Belediyesi Web Sitesi: www.edirne.bel.tr
Edirne Belediyesi Telefon: 0 (284) 213 9140

Edirne Valiliği Web Sitesi: www.edirne.gov.tr
Edirne Valiliği Telefon: 0 (284) 213 91 84

Edirne İlçeleri;

  • Enez
  • Havsa
  • İpsala
  • Keşan
  • Lalapaşa
  • Meriç
  • Süloğlu
  • Uzunköprü

Meriç Nehri ve Meriç Köprüsü

Edirne Ekonomisi

Edirne, Türkiye’nin orta düzeyde gelişmiş illerinden biridir. Ekonomisinin büyük bölümü tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Ama son yıllarda sanayi alanında ufak da olsa gelişme göstermeye başlamıştır. En önemli tarım ürünleri; buğday, ayçiçeği, çeltik, mısır, üzüm, şeker pancarı, arpa, süpürge otu, pirinç kavun ve karpuzdur. Hayvancılıkta süt ve süt ürünleri üretimi yaygındır.

Edirne’de en çok çıkartılan maden ise linyit kömürüdür. Bunun yanında ayrıca kimya sanayiinde kullanılan bentonit çıkartılıyor.

Ülkemizin önemli sınır kapılarından Kapıkule ve İpsala sınır kapıları da Edirne’yi ekonomik yönden canlı tutuyor.

Edirne Sınır Kapıları

Edirne’de Türkiye’nin Avrupa’ya kara ve demiryolu bağlantısını sağlayan 5 sınır kapısı var;

# Kapıkule Sınır Kapısı
Türkiye – Bulgaristan giriş çıkışlarının yapıldığı, ülkemizin önemli sınır kaplarından biridir. Türkiye’nin en büyük kara ve demiryolu sınır kapısıdır.

# Hamzabeyli Sınır Kapısı
Türkiye – Bulgaristan arasındaki ikinci sınır kapısıdır. Tır gümrüğüne açık olarak faaliyet gösteriyor.

# İpsala Sınır Kapısı
Türkiye – Yunanistan arası giriş-çıkışı sağlayan en önemli sınır kapılarımızdan biri.

# Pazarkule Sınır Kapısı
Türkiye – Yunanistan arasındaki ikinci sınır kapısıdır. Pazarkule Sınır Kapısı sınır ticaretine kapalı olup genellikle günübirlik geçişlerde kullanılır.

# Uzunköprü Sınır Kapısı
Türkiye – Yunanistan arasındaki Demiryolu Sınır Kapısı’dır.

Edirne Sınır Kapıları

Edirne’nin Coğrafi Yapısı ve İklimi

Bütün memleket olarak hava durumu spikerlerinden duymaya çok alışık olduğumuz, hepimizin ezbere bildiği bir cümle var;

“Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası!”

Hatırladınız değil mi? İşte o Balkanlardan gelen, bitmek tükenmek bilmeyen dalganın ilk vurduğu şehrimiz Edirne. Soğuğa dikkat etmeniz gereken bir şehir yani.

Edirne, Avrupa – Asya geçiş noktasında kurulu bir şehir olduğundan, bulunduğu konum itibariyle başta Akdeniz iklimi ve Orta Avrupa’ya özgü kara ikliminin etkisi altındadır. Bölge aynı zamanda Karadeniz, Ege ve Marmara denizlerinin de etkileriyle yer yer farklı iklim özellikleri gösteriyor.

Toprakları fazla engebeli olmadığı ve denize kıyısı olduğu halde, Edirne’nin başı Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası ile her daim belada ama bazı yıllarda ise tamamen Karadeniz iklimi etkisi yaşanıyor. Karla örtülü olduğu dönem bir ayı geçmez fakat ayazı çok serttir. Yazları ise Marmara Bölgesi ortalamasına yakın şekilde sıcak ve nemli geçer.

Edirne İklimi

Edirne Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Traklardan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Edirne tam bir kültür mozaiği olan şehirlerimizden. Rumlar, Ermeniler, Bizanslılar ve Osmanlılar derken; Hristiyanlar, Museviler ve Müslüman yerleşimciler için bir geçiş noktası olan Edirne’de bir çok medeniyetin etkisi yaşanmış, en sonunda 1361’de Osmanlı’nın fethiyle birlikte Türk-İslam kültürü hızla Edirne’ye yerleşmiştir.

Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii başta olmak üzere Edirne tarihi anlamda kültürümüzü yansıtan birçok esere ev sahipliği yapar. Han, hamam, köprü, külliye ve çeşme gibi tarihi yapıların yanında Osmanlı İmparatorluğu zamanından gelme Saray Mutfağı kültürü de Edirne’de hala yaşatılmaktadır.

1361 yılından bu yana yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri de Edirne’nin vazgeçilmez geleneklerinin başında gelir. Her yıl Haziran sonu ile Temmuz başında olan şenliğin son üç gününde yapılan yağlı güreşleri izlemek için hem yurt dışından hem de Türkiye’nin dört bir yanından binlerce güreş sever Edirne’ye akın eder.

Edirne’de kutlanan diğer şenlikler ise Kakava Şenlikleri ve Hıdrellez Festivali’dir. Şehir’de her yıl 5 Mayıs’ta Hıdırellez, 6 Mayıs’ta da Romanların geleneksel etkinliği Kakava Şenlikleri yoğun katılımla ve büyük coşkuyla kutlanır. Geleneksel Kakava ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamalar, gece gündüz müzik ve eğlenceyle devam eder.

Edirne’nin yöresel adetleri günümüzde Anadolu’daki kadar belirgin ve farklı değildir. En farklı alanları, düğün eğlenceleri ve müzikleri. Edirne bu anlamda hem Rumeli hem Anadolu izlerinin ikisini de yansıtmakta. Anadolu düğünlerinde her zaman alışık olduğumuz davul zurna adetinden farklı olarak Trakya bölgesinde darbuka, klarnet, keman gibi çalgılar daha meşhurdur. Tabi peşine bir de roman havası. Biz Kibariye, Güllü diyelim siz gözünüzde canlandırın artık.

Edirne’de yöresel giyim kuşam anlamında size şimdi şalvar, entari, bindallı gibi kıyafet isimleri saymaya sayarız ama artık Edirne’nin köylerinde bile bu tarz eski yöresel kıyafetlere rastlamanız çok zor. Şehir bu anlamda günümüz modern hayatına uyum sağlamış ve eski nesiller tamamen dönüşmüş durumda. Düğünlerde, şenliklerde ve özel günlerde giyilenler dışında Edirne’de yöresel kıyafetlerden bahsetmek pek mümkün değil. Osmanlı döneminde ise Edirne’nin yöresel giyiminde sarayın etkisi büyüktü. Edirne o zamanlar İstanbul’u aratmayacak şekilde moda merkezi sayılıyordu.

Edirne Mutfağı ve Edirne’ye Özgü Yemekler

Edirne’nin yöresel mutfağı Türkiye’de başlı başına önemli bir yere sahip. Şehir, Osmanlı Saray Mutfağı’ndan bu yana çeşit çeşit farklı lezzetler barındırır. Hani şu bahsettiğimiz Balkanlardan gelen soğuk hava vardı ya. İşte Balkanlardan sadece soğuk hava değil epey güzel yemeklerde katılmış Edirne mutfağına. Başta et yemekleri ve hamur işi olmak üzere çeşit çok burada. Hele bir tava ciğeri var, yemediyseniz ciğer yedim diye sağda solda hiç muhabbete girmeyin.

Edirne’ye özgü, diyet bozduran harika lezzetlerden bir kısmı şöyle;

  • Edirne Tava Ciğeri
  • Ciğer Sarma
  • Mamzana (Patlıcan yemeği)
  • Elbasan Tava
  • Piyaziye (Soğan dolması)
  • Zirva
  • Mutancana (Osmanlı mutfağından)
  • Kandilli Mantı
  • Cevizli Oturtma
  • Zerde
  • Gerdan Tatlısı

Edirne Mutfağı

Memur ve Öğrenciler İçin Edirne Nasıl Bir Yer? Edirne’de Yaşam

Edirne ilimizde 1982 yılında kurulan Trakya Üniversitesi bulunuyor. Trakya Üniversitesi’nin ana kampüsü şehir merkezinin yaklaşık 7 km. kadar uzağında, İstanbul-Kapıkule Yolu üzerinde yer alıyor.

Edirne şehir merkezi küçük bir yerleşke ama hem öğrenci hem memur popülasyonu sayesinde her daim hareketli ve sosyal hayat anlamında canlı bir merkez. Edirne’de öğrenciler için KYK yurtları dışında özel yurt seçenekleri, kiralık apart, pansiyon ve daire seçenekleri de var ama öğrenci sayısına göre çok yeterli sayılmaz. Bu nedenle kiralar standart Anadolu şehirlerine göre biraz daha yüksek. Ama İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere oranla o kadar pahalı değil. Memur için ideal de, öğrenci için ne kadar ucuz o kadar iyi tabi.

Şehir nüfusun çok kalabalık olmaması, Edirne’de memur ve öğrenci hayatı yaşayacaklar için güzel bir avantaj. Şehir genel olarak sessiz, sakin ve huzurlu. İnsanları sıcakkanlı. Avrupa’ya sınır olması nedeniyle bol bol turist hareketliliği de var. Renkli bir şehir. Edirne ne memur için ne de üniversite öğrencisi için sıkıcı bir yer değil. “Sıkıcı” diyenler sıkıcı şehir görmemiştir. Zaten İstanbul’a günübirlik gidip gelme mesafesinde. Bundan iyisi can sağlığı. İlçeleri için de aynı şeyler geçerli. Edirne, ilçeleriyle beraber genel olarak temiz bir şehir. Öğrenciye yönelik sosyal imkanların birçoğuna sahip. Tarihi mekanları da çok, doğal güzellikleri de.

Edirne’de memur ve öğrenci hayatı ile ilgili yorumları okurken çok fazla olumsuz yazı göremezsiniz. Klasik sıkıntılar aynıdır. Büyük şehirlerden gelenler için küçük olması ve kira ödemek zorunda olmak! Biz de isteriz kira vermeyin ama öyle olmuyor işte.

“Trakya Üniversitesi’nde eğitim kalitesi nasıl?” ya da “Memur maaşlarına zam istiyoruz, zam ne zaman?” derseniz o konu bizi aşar. Biz gezi bloguyuz, o mevzulara hiç girmeyelim.

EDİRNE GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Edirne Mimar Sinan Camisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir