Kapat
Ekvador Gezilecek Yerler

Ekvator çizgisi bir çok ülkenin ortasından geçmesine rağmen nedense ismini sahiplenen ülke burası olmuş. Sanırız bunu yüzyıllar önce burayı keşfeden İnkalara borçlular.

Ekvador, Güney Amerika seyahatinize dahil etmenizi tavsiye edebileceğimiz güzel ülkelerden biri.. Yarısı kuzey yarım kürede, yarısı güney yarım kürede bulunan Ekvador’da yılın her günü 12 saat gündüz 12 saat gece. Yani bu ülkede mevsimler ve saatler önemini yitiriyor biraz. Her gün birbirinin hemen hemen aynısı.

Ekvador Hakkında Genel Bilgiler

Ekvador’da gezilecek yerler ve dünyanın ortası konusuna girmeden önce Ekvador hakkında kısa bilgilere bir değinelim.

Bu arada başkent Quito’dan geçen ekvator çizgisiyle alakalı yanlış bilinen bazı durumlar var. Gezi Hocası olarak olayı yerinde tespit ettik. O konuyu da ‘Quito Gezilecek Yerler’ başlığında detaylı şekilde inceleyeceğiz.

Ekvador Nerede? Ekvador Haritası
Sadece Kolombiya ve Peru ile komşu olan Ekvador, Büyük Okyanus kıyısında, ekvator çizgisinin tam ortasından geçtiği küçük bir ülkedir. Büyük Okyanus’ta bulunan meşhur Galapagos Adaları da Ekvador sınırları dahilindedir.

Ekvador’a Nasıl Gidilir?
2021 yılı itibariyle Türkiye’den Ekvador’un herhangi bir şehrine direkt uçuş bulunmuyor. Avrupa, ABD ya da Güney Amerika aktarmalı bazı şehirlerden gidebiliyorsunuz. Türkiye’den sadece Ekvador’u gezmek için gitmek fiyat/beklenti açısından sizi tatmin etmeyebilir. O yüzden Ekvador’u Güney Amerika’da yapacağınız genel bir geziye dahil etmek daha cazip gözüküyor. Komşusu olan Kolombiya ve Peru’dan kara yolu ile, sınırda sorun yaşamadan Ekvador’a kolayca ulaşabilirsiniz.

Ekvador’un Nüfusu
Ekvador nüfusu 2021 itibariyle yaklaşık 17.7 milyon. Bu nüfusun büyük bölümü Quito ve Guayaquil şehirlerinde toplanmış durumda.

Ekvador’un Başkenti
Ekvator çizgisinin tam ortasından geçtiği Quito şehri Ekvador başkentidir. Quito (Kito) 2850 metrelik rakımıyla dünyanın en yüksek başkentlerinden biri.

Ekvador Tatil Rehberi

Ekvador Güvenli mi?
Güney Amerika seyahatlerimiz sırasında güvenlik açısından kendimizi tedirgin hissettiğimiz birkaç yer oldu. Bunlardan birisi Ekvador’un başkenti Quito. Şehrin tamamının günahını almak istemeyiz fakat özellikle tarihi şehir merkezi denilen kısmı turist olarak gezen birisi için hiç tekin görünmüyor. Bizim başımıza bir iş gelmedi ama hangi gezgine sorsak şehir genelinde hırsızlık ve kapkaçın çok fazla olduğunu söylüyorlardı zaten. Diğer şehirlerinde olumsuz bir durum gözlemlemedik ama başkent Quito’ya gideceksiniz biraz daha fazla dikkat etmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle toplu taşıma araçları çok kalabalık oluyor. Kullanırken dikkatsiz davranmayın.

Ekvador Para Birimi ve Ekvador Ekonomisi
1990’lı yılların sonunda yaşanan büyük ekonomik sarsıntılar ve krizler sonrası Ekvador hükümeti para birimini komple Amerikan dolarına çevirmek gibi farklı bir fikir bulmuş! 🤔 2000 yılından itibaren Ekvador, resmi para birimi olan Ekvador Sucresi (ECS) yerine ABD dolarına geçiş yapmış ve şu anda Ekvador’un resmi para birimi Amerikan Doları.

Böyle olunca gezginler için Güney Amerika ortalamasına göre biraz daha pahalı bir ülke. Ekvador’da tanıştığımız ve orada yaşayan bir Türk arkadaş, iş nedeniyle Kolombiya ya da Peru’ya geçince evinin toplu mutfak alışverişini oradan yapıp Ekvador’a dönüyormuş, siz hesap edin artık.

Ekvador Yemekleri

Ekvador, tropikal sebze ve meyve cenneti sayılabilecek bir yer olunca ekonomisi de büyük ölçüde tarıma dayanıyor. Biz de daha önce hayatımızda fotoğrafını bile görmediğimiz bazı meyvelerle ilk kez Ekvador’da tanışmıştık. O konuda pahalı sayılmaz neyse ki. Türkiye’de tanesini bile dünya paraya alabileceğimiz ejder meyvesini burada çatlayana kadar yiyebilirsiniz mesela. Kahvaltı da bile çayı çorbayı bırakıp meyveye yüklenin deriz. O kadar bolluk var. Muz gibi bizim ülkede lüks sayılabilecek bir meyvenin burada yüzüne bakan yok. Hani Türkiye’de olumsuz anlamda çok kullandığımız bir tabir var: Muz Cumhuriyeti. Burası gerçekten tam bir Muz Cumhuriyeti. Ama olumsuz anlamda değil tabi ki. Ayrıca kakao ve kahve üretiminde de kıtanın en önemli merkezlerinden.

Ülkenin bir diğer önemli ekonomik kaynağı ise petrol. Ekvator ihracat gelirlerinin %30’dan fazlasını petrolden sağlıyor. Ama para birimini ABD dolarına geçiren Ekvador, doların dünya çapındaki değer artışı ve düşüşü gibi durumlarından fazla etkileniyor. Gerçi hangimiz etkilenmiyoruz tabi ama Ekvador parasını direkt ABD’ye teslim edince durum onlar için biraz farklı.

Ekvador Vizesi (2021)
Ekvador’da, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar vize uygulamasından muaf durumdalar.

Ekvador Resmi Dili
Kıta genelinde olduğu gibi Ekvador’un resmi dili de İspanyolca.

Guayaquil Gezi Rehberi

Ekvador Gezilecek Yerler

Şimdi gelelim dünyaca meşhur Galapagos Adaları, ekvator çizgisi ve futbol aşkıyla dolu Ekvador’da gezilecek yerler konusuna.

Guayaquil

Burası bir liman kenti ve Ekvador’un en büyük iki şehrinden biri. Diğer şehirlerine göre daha modern ve eli yüzü düzgün bir yer. Ticari ve ekonomik olarak da Ekvador’un en önemli şehri. O kadar sıcak ve nemli bir havası var ki eğer klimalı bir yerde konaklamasak muhtemelen bu şehirde fazla kalamazdık.

Guayaquil’in şehir parklarında kocaman iguanalar görüyorsunuz. Her tarafta serbest biçimde geziyorlar. Korkmanıza gerek yok, zararlı değiller. Ama şehir merkezindeki yerlerde bu tarz canlıları görmeye pek alışık olmadığımız için bize biraz tuhaf geliyor tabi. Bazılarının boyları ise gerçekten kocaman. Mesela sıradan bir park görüntüsü.

ekvador gezi yerleri

Guayaquil’in Las Penas bölgesinde, kordon boyunda büyük bir sosyal tesis var ve burada Londra’daki London Eye’a çok benzer devasa bir dönme dolap bulunuyor, La Perla. Yine aynı sahil boyundaki Santa Ana Tepesi, Ekvador’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Eskiden gecekondu mahallesi olan bu tepe şu an tamamen turistik bir bölgeye çevrilmiş. Rengarenk sokakları ve merdivenleri eşliğinde tepeye tırmanıyorsunuz. Zirvedeki gözetleme kulesinin manzarası harika. Yukarıda ayrıca tarihi bir kilise, ufak bir kale ve bir de müze bulunuyor.

Guayaquil ParkGuayaquil Gezi Rehberi Tatil Yerleri

Guayaquil’de gezip görmeye değer diğer bazı yerler;

  • Iglesia de San Francisco (San Francisco Katedrali)
  • Simon Bolivar Parkı
  • Samanes Parkı
  • Parque Histórico de Guayaquil (Guayaquil Tarihi Parkı)
  • Zoo el Pantanal (Hayvanat Bahçesi)
  • Guayaquil Cemetery (Tarihi Mezarlık)
  • Guayaquil Metropolitan Katedrali
  • Museo Antropologico y de Arte Contemporaneo (Guayaquil Antropoloji ve Çağdaş Sanat Müzesi)

Şehirde yaşayan birkaç Türk ailesi ile tanıştık. Türk restoranına rastlamadık. Merkezi bölgede bir de mescit bulunuyor, Mezquita Centro Islámico de Guayaquil.

Baños de Agua Santa

Burası Ekvador’un Ambato şehrine yaklaşık 1 saatlik mesafedeki küçük ama çok güzel bir kasaba. Banos, Ekvador’un Amazon ormanlarına giriş kapısı sayılır. Bu şehirden sonra Amazon sınırları içerisine giriyorsunuz. Banos’a gitmek için hem Quito hem Guayaquil merkez otogarlarından sık sık otobüs bulabilirsiniz.

Banos turistik bir bölge. Rafting, trekking, kamp gibi doğa sporlarına katılabileceğiniz bir sürü tur firması var. İstemediğiniz kadar hostel ve otel bulunuyor. Normalde karma odada kalabileceğiniz hostel fiyatlarında, burada banyolu tek kişilik özel odalarda kalabiliyorsunuz. Yakın bölgelerde termal kaplıcaların olduğu yerler de var. Ama bizim Banos’ta görmenizi tavsiye edeceğimiz özellikle 2 yer var.

  • La Casa del Arbol / Ağaç Ev
  • Pailon Del Diablo / Şeytan Kazanı

Baños Gezilecek Yerler

 ‘Dünyanın Sonundaki Salıncak’ (La Casa del Arbol / Ağaç Ev)

Banos merkezden bu bölgeye sürekli ulaşabileceğiniz minibüsler mevcut. Yaklaşık 30-40 dakikalık bir yolculuktan sonra salıncağın olduğu parkın girişine ulaşıyorsunuz. 3-4 saatlik bir yürüyüş rotası da var ama biz bu yolu tercih etmedik.

Sanırız park giriş ücreti 1-2 dolar gibi bir rakamdı. Bizim Ayder Yaylası tarzında güzel bir ortam. Dünyanın Sonundaki Salıncak ismiyle ünlenmiş meşhur yer parkın içindeki bir ağaç evin hemen yanına kurulmuş vaziyette. 2600 metre yükseklikte bulunan bu dağın tepesinde, salıncağın uçurum kenarına kurulduğunu görünce ufaktan bir ürperme oluyor ister istemez ama manzarası o kadar harika ki sallanmadan geri dönmek istemezsiniz. Tam karşınızda ise Tungurahua Volkanı gözüküyor. Hafta sonu gelirseniz park biraz kalabalık olur ve salıncak için sıra beklersiniz onu söyleyelim. Parkın içinde büfe, piknik yerleri ve çocuklar için ufak salıncaklarda bulunuyor. En az 1-2 saat zaman geçirebileceğiniz bir ortam. Dönüşü yine minibüslerle yapabilir ya da 2 saatlik bir yürüyüş yolunu takip edebilirsiniz.

Dünyanın Sonundaki Salıncak

Pailon Del Diablo (Şeytan Kazanı)

Bizim gibi Yüzüklerin Efendisi hayranları için burası kendinizi elf diyarında hissedeceğiniz harika bir yer. Gözlerimiz Arwen‘i çok aradı ama maalesef göremedik. 80 metre yükseklikten aşağı çok şiddetli bir hızla akan şelaleye Şeytan Kazanı diyorlar. Taştan yapılmış merdivenleri ve balkonlarıyla tam bir Orta Dünya şehrini andırıyor.

Pailon Del Diablo’ya yine Banos merkezdeki minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz. Bölgeye geldiğinizde şelale kısmına giden 2 yol var. Bunlardan biri şelalenin alt kısmına, diğeri üst kısmına gidiyor. İki uç arasında bağlantı yok o yüzden yukarıdan başlar aşağıya kadar inerim diye düşünmeyin. Biz ayrım yapmadan iki kısmını da yürümenizi tavsiye ederiz. Suyun debisi çok yüksek ve suyun arka kısmına geçebiliyorsunuz. Biraz ıslanacağınız için yağmurluk getirseniz iyi olur. Bölgede birkaç tane de asma köprü var, manzaraları muhteşem. Parka giriş ücreti yine 1-2 dolar civarında.

Bölgede ister kendiniz ister turlarla gidebileceğiniz irili ufaklı başka şelaleler de bulunuyor ama burası kadar etkileyici değiller.

Pailon Del Diablo seytan kazani Ekvador Doğal Güzellikler

Galapagos Adaları

Galapagos Adaları, Ekvador’un yaklaşık 1000 km. açığında, 18 ana ada ve 100’den fazla mini adacık ile kaya parçalarından oluşan, 30 bine yakın kişinin yaşadığı adalar topluluğudur.

Belgeselcilerin de en favori mekanlarından olan Galapagos Adaları, o kadar çok çeşit bitki ve hayvan türü barındırıyor ki burası Charles Darwin’i evrime ikna eden ada olarak anılıyor.

Galapagos Adalarında Yaşayan Hayvanlar

Galapagos Adaları’na Nasıl Gidilir?

Buraya gitmek için Quito ya da Guayaquil’den uçakla Santa Cruz ya da San Cristobal adalarından birine uçuş gerçekleştirebiliyorsunuz. Adalar arasında ise yat ve tekne turları yapılıyor. Galapagos Adaları dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan birçok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Mavi ayaklı sümsük, Galapagos dev kara kaplumbağası, deniz iguanası, Galapagos pengueni gibi yüzlerce canlı türü sizi gerçekten başka bir gezegendeymişsiniz hissi veriyor. Galapagos Adaları gerçekten çok iyi korunmuşlar ve korunmaya devam ediyorlar. Aslından bunun nedenlerinden biri de adanın uzaklığı ve gidiş geliş maliyetlerinin biraz fazla olması.

Mavi Ayaklı Sümsükler

Galapagos Adaları Maliyeti (2021)

Guayaquil ve Quito üzerinden biletlerinizi haftalar öncesinden aldığınızı düşünürsek bile uçak bileti size en az 350-400 dolara mâl olacaktır. Galapagos Adaları’na girişte Milli Park Giriş Ücreti adı altında 100 dolar ayakbastı parası alıyorlar (12 yaş altı çocuklar için 50 dolar). Ayrıca 20 dolar da kart ücreti var. Konaklama, yeme içme, adalar arası geçiş ücretlerini de dahil ettiğinizde Galapagos Adası gezisi minimum 500-600 dolar civarı bir maliyet oluşturur. Ama tekrar söyleyelim, bu minimum tutacak kaba bir hesap. Diyelim ki ekstra bir dalış turu alırsanız en az 100-150 dolar daha ek ücret çıkacaktır. Ayrıca adadaki her türlü alışveriş ihtiyacınızda doğal olarak Ekvador şehirlerinden daha pahalı.
Hakkını vererek bu adaları iyice bir gezeyim derseniz en az bin dolar gibi parayı gözden çıkartın. Bu fiyatın altında sadece adayı şöyle bir gördüm der dönersiniz o kadar.

Herhangi bir tur firması ile gelmek isterseniz bu fiyat çok daha yükselir.
Şu iki siteden Galapagos park giriş ücreti ve vergilerini her zaman güncel olarak kontrol edebilirsiniz.

➡ galapagos islands (TIK)
➡ galapagos (TIK)

Galapagos Hayvanları

Galapagos Adaları’na seyahat etmek oldukça pahalı. Peki ama Ekvador’a kadar gelmişken paraya kıyıp bu adaları gezmek istesem değer mi diye sorarsanız cevabımız kesinlikle evet. Bize kalsa Ekvador’un diğer şehirlerini gezip harcayacağınız masrafları kenara koyup parayı Galapagosa’a basın. Biraz iddia kuponu tavsiyesi gibi oldu ama idare edin.

Galapagos Ada Hayvanları

Quito (Kito)

Quito, etrafı tamamen volkanlarla çevrili olan, And Dağları eteklerinde kurulu Ekvador’un başkenti. Eski ve yeni olarak iki şehir merkezi bulunan Quito’nun en büyük özelliği dünyamızı çevreleyen ekvatorun geçtiği şehirlerden biri olması. Ülkenin en çok turist çeken şehri olan Quito hakkından detaylı yazımız için sizi şöyle alalım;

QUITO GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Quito Gezilecek Yerler

Otavalo

Ekvador’un küçük ama en turistik şehirlerinden biri Otavalo. Yerli halkın kurduğu renkli pazarlar buraya gelen herkesin büyük ilgisini çekiyor. Rengarenk kıyafet ve süs eşyalarının satıldığı pazar dışında hafta sonraları bir de hayvan pazarı kuruluyor. Cumartesi günleri şehir nüfusu patlama yaşıyor desek yeridir. Otavalo, başkent Quito’ya otobüsle 1,5 saat mesafede. Hafta sonu 2 gününüzü mutlaka ayırmanızı tavsiye ederiz. Konaklama için her bütçeye uygun hostel/otel bulmak mümkün.

Özellikle hafta sonları Otavalo dev bir Latin köyü halini alıyor. Ortalık renk cümbüşü içinde ve panayır yeri gibi. Fotoğrafçılığa merakınız varsa burası sizin için bulunmaz bir nimet.

Otavalo Gezilecek Yerler Otavalo Hayvan Pazarı Otavalo Halk Pazarı

Otavalo yakınlarında ayrıca çok iyi doğa yürüyüşü parkurları da var. Bu bölgelerde görebileceğiniz bazı doğa harikası yerler;

  • Cotacachi Volkanı
  • Cuicocha Krater Gölü
  • Peguche Şelalesi

Otavalo Doğa Manzarası

Cuenca

Ekvador’un Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi şehri. Kolonyal mimarinin en güzel örneklerinden olan şehrin tarihi dokusu çok iyi korunmuş. Şehir yakınlarda İnka Medeniyeti’ne ait kalıntılar da bulunuyor. Konaklama seçenekleri ucuz ve Ekvador’un en güvenli şehri denilebilir.

Cuenca içinde ve yakınlarda ziyaret edebileceğiniz bazı yerler;

  • Piedra De Agua – Termal Su Tesisleri
  • El Cajas Milli Parkı
  • Ingapirca Antik Kenti

Cuenca Gezilecek Yerler

Latacunga

Burası Ekvador’un doğa harikası olan en özel bölgelerinden biri. Çevresinde muhteşem volkanik dağ ve göller bulunuyor. Latacunga, başkent Quito’nun 100 km. kadar güneyinde, yaklaşık 1,5 saatlik mesafede bir şehir. Otobüsle ulaşmanız mümkün.

Kendisini özel yapan ve ziyaret etmeniz gereken bazı yerleri;

  • Cotopaxi: Dünyanın aktif olan en yüksek volkanlarından biri. Tur paketleri satın alarak tırmanış yapmak mümkün.
  • Quilotoa Loop: Ekvador’un en meşhur trekking rotası. İçerisinde Quilotoa krater gölünü de barındıran bu yürüyüş rotası genellikle 3 gün süren turlar şeklinde yapılıyor. Doğasever olarak Ekvador’a gelip Quilotoa’yı görmeden dönerseniz, üzülerek söylüyoruz ki Ekvador’u yarım bırakmış olursunuz.

Ekvador Doğa Yürüyüşü Ekvador Doğa Yürüyüşü

Ekvador’un Büyük Okyanus kıyısında bulunan bazı sahil beldeleri var. Sörf, yüzme, tekne turu gibi aktiviteleri sevenler tarafından çok tercih ediliyor. Biz ziyaret etmedik ama gidenlerden iyi şeyler duyduk. İlginizi çekerse onların da isimlerini paylaşmış olalım;

  • Montanita
  • Canoa
  • Manta
  • Salinas
Küçük Bir Anekdot

Dünyamız kutuplardan basık ve ekvator bölgesinden daha şişik. Yani ekvator çevresi dünyanın çekirdeğine daha uzak kalıyor. Bu nedenle Ekvador’da tartıldığınızda kutup bölgelerine göre daha hafifsinizdir. Ama fazla değil tabi. Zayıfladığınızı düşünmek için gidip Ekvador’a yerleşmeyin durduk yere!

LATİN AMERİKA GEZİ REHBERİ ve GEZİ NOTLARI (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir