Kapat
Erzincan Gezi Rehberi

Doğu Anadolu’nun küçük ve şirin şehri Erzincan.. Yaşadığı büyük deprem felaketlerine rağmen yeniden ayağa kalkmış, doğası, tarihi ve kültürü ile ziyaretçilerine çok şey vadeden güzel bir kent. Erzincan gezilecek yerler noktasında oldukça zengindir. Merkez ve çevresinde bulunan doğal güzellikler bu şehrin en güzel özelliklerinden biri.

Erzincan, Türkiye’de doğa sporu tutkunlarına hitap eden en özel şehirlerden biri, belki de birincisidir. Munzur Dağları ve Fırat Nehri’nin size sunduğu imkanlarla yamaç paraşütü, cirit, dağcılık, bisiklet, base jump, trekking, off-road, kano, rafting ve kayak başta olmak üzere onlarca doğa sporunu en uygun şartlarda yapabilirsiniz. Ayrıca enfes yaprak döneri, tulum peyniri, maden suyu ve cimin üzümü gibi yörenin kendine has harika lezzetlerini deneyebilirsiniz.

Erzincan Doğal Güzellikleri

Erzincan küçük bir şehir olsa da gezilecek yerler konusunda ziyaretçilerine son derece cömert davranan, turizm açısından önemli bir kenttir. Bir gezi sitesi olan blogumuzun bu yazısında, ilimizde bulunan en güzel tarihi ve doğal güzellikleri inceledik.

Ekşisu Mesire Alanı ve Ekşisu Kaplıcaları

Erzincan – Erzurum karayolu üzerinde, Erzincan merkeze yaklaşık 11 km. uzaklıkta bulunan Ekşisu, hem Erzincanlıların hem de Erzincan’a çevre illerden gelenlerin en çok rağbet gösterdiği yerlerin başında geliyor. Ekşisu Mesire Alanı, Erzincan’da piknik yapmak ve hafta sonu dinlencesi için çok ideal bir bölgedir. Ayrıca geniş bir alana yayılan bu mesire yerinin çeşmelerinden de sodalı su akıyor. Saf ve katkısız bu acı suyu şifa niyetine doya doya içebilirsiniz. Buradan çıkan maden suyu Kızılay tarafından şişelenerek ülke çapında da satışa sunuluyor.

Ekşisu çevresinde bulunan sazlık bölge 200’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bu çevre kuş cenneti olarak bilinir. Yaklaşık 100 bin m² alana yayılmış olan mesire alanı içinde yapay ve doğal göller, restoranlar, mescit, tuvalet, yüzme havuzu, go-kart pisti ve çocuk parkları mevcut.

Erzincan Piknik Yerleri

Ekşisu Mesire Alanı’na yaklaşık 1 km. mesafede ise Ekşisu Kaplıcaları (Erzincan Ilıcası) bulunuyor. Oda oda kısımlara ayrılmış olan bu kaplıca bölgesinde havuzlu bölmeleri günübirlik olarak kiralayabilir ve şifalı jeotermal havuzlarından yararlanabilirsiniz. Erzincan Jeotermal Yaşam Merkezi Kaplıcaları yaklaşık 40 derecelik kaynak suyu ile mide ve cilt rahatsızlıklarına, romatizmaya, kalp ve damar hastalıklarına oldukça iyi geliyor.

Ekşisu Kaplıcaları

Erzincan’daki diğer mesire alanları;

# Işıkpınar Mesire Alanı: Şehir merkezine çok yakın konumda, Işıkpınar Deresi kenarında bulunuyor.

# Mecidiye Piknik ve Mesire Alanı: Erzincan’ın kuzey kesiminde, Gümüşhane sınırına yakın bir bölgedeki ormanlık alan içinde bulunuyor.

# Çerme Mesire Alanı: Merkeze bağlı Elmaköy’de bulunuyor.

# Kemah Soğuksular Aile Piknik Alanı: Erzincan’dan Kemah’a giderken Kemah’a 5 km. kala yolun sağ tarafında kalıyor.

# Dereboğazı Piknik alanı: Üzümlü ilçesinde bulunuyor.

# Beytahtı Mesire Yeri: Erzincan – Kemah yolu üzerinde, Fırat Nehri (Karasu) kenarında bulunuyor.

# Kadıgölü Parkı: Kemaliye ilçesinde bulunuyor.

# Yeşil Çermik Mesire Alanı: Üzümlü ilçesinde bulunuyor.

# Erzincan Atatürk Kent Ormanı: Merkeze 15 km. uzaklıkta, Erzincan Üniversitesi’nin yanında bulunuyor.

# Dumanlı Tabiat Parkı: Refahiye’de bulunan bu orman, özellikle kamp yapmak için bölgedeki en ideal yerlerden biri.

Refahiye Dumanlı

Girlevik Şelalesi

Şehir merkezine yaklaşık 32 km. mesafede, Çağlayan beldesinde bulunan Girlevik Şelalesi estetik anlamda Türkiye’nin en güzel şelalelerinden biridir. Kayaların üzerinden 3 katman olarak dökülen su, ziyaretçilerine harika bir manzara sunar. Akan suyun kışın buz tutması ise ayrı bir görsel şölen oluşturur. Erzincan’ın doğal güzellikleri arasında zirvede bulunan Girlevik Şelalesi’nin çevresinde piknik alanları ve restoranlar da mevcuttur. Hafta sonları sessiz, sakin ve doğal bir ortamda kafa dinlemek isteyenlerin Erzincan’daki ilk durağı burası olabilir.

Erzincan Çağlayan

Karanlık Kanyon

Erzincan’ın doğa harikası bölgelerinden biri de dünyanın en büyük kanyonlarından olan Karanlık Kanyon’dur. Kemaliye ilçesinde bulunan bu kanyon Erzincan merkeze yaklaşık 150 km. uzaklıkta yer alıyor.

Her yıl yaz aylarında düzenlenen Uluslararası Erzincan Kemaliye (Eğin) Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’nde, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen sporcular bu kanyon üzerinde base jump atlayışları ve wingsuit uçuşları gerçekleştirirler. Ayrıca Karanlık Kanyon içinden geçen Fırat Nehri üzerinde kano ve tekne turları yapılmaktadır. Heybetli görüntüsü ile görenleri kendine hayran bırakan Karanlık Kanyon, Erzincan’da gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.

Erzincan Kemaliye Gezilecek Yerler

Sultan Melik Gazi Türbesi

Kemah ilçesi girişinde bulunan bu manevi ziyaretgah, Erzincan merkeze yaklaşık 50 km. mesafededir. Mengücek Beyliği dönemine ait olan Melik Gazi Türbesi, Anadolu’nun en güzel mezar yapılarından biridir. Sekiz köşeli olan mezar, kayalık bir platform üzerine kurulmuştur. Halk arasında Sultan Melek ya da Melikşah diye de anılan türbede Sultan Melik Mengücek Ahmed Gazi’ye atfedilen bir mumya ile 5 ayrı mezar bulunuyor.

Kemah Gezilecek Yerler

Mama Hatun Türbesi ve Mamahatun Kervansarayı

Erzincan’daki bir diğer manevi ziyaretgah ise Tercan ilçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi’dir. Türbe, Erzincan merkeze yaklaşık 100 km. uzaklıkta yer alıyor. Mama Hatun Türbesi kitabesinde yalnızca mimarının ismi okunuyor ve başka bilgi bulunmuyor. Bu nedenle yapı ile ilgili net bilgiler mevcut değil. Türbenin 1192 yılında ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırıldığı düşünülüyor.

Mama Hatun Türbesi içinde barındırdığı hamam, kervansaray, kümbet ve mescit ile bir külliye konumundadır. Bu yapı dilimli silindirik gövdesi ve etrafını kuşatan duvarları ile Anadolu’da benzerine pek rastlanılmayan türdendir. Mama Hatun Türbesi’nin ve hemen yanında yer alan Mamahatun Kervansarayı’nın Erzincan’da gezilecek tarihi yerler listenizde üst sıralarda olmasını tavsiye ederiz.

Mama Hatun Türbesi

Abrenk (Vank) Kilisesi ve Dikili Taşlar

Tercan’ın Üçpınar Köyü yakınlarında bulunan bu manastır, Erzincan merkeze yaklaşık 95 km. uzaklıkta yer alıyor. Abrenk, günümüze kadar en sağlam şekilde ulaşmış Ermeni kiliselerinden biridir. Çok fazla bilinmeyen bu tarihi kilise 1854 yılında inşa edilmiştir. Farklı mimarisi ile dikkat çeken yapının bir şapeli ve iki devasa dikili taşı bulunuyor. Eğer çok popüler olmayan tarihi yerleri keşfetme tutkunuz varsa, Erzincan Abrenk (Vank) Kilisesi ve Dikili Taşlar’ı mutlaka görmelisiniz.

Erzincan Gezi Rehberi

Altıntepe Ören Yeri

Erzincan – Erzurum karayolu üzerinde, Üzümlü ilçesi sınırlarında bulunan Altıntepe’nin Erzincan şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 15 km.

Kazı çalışmalarının devam ettiği Altıntepe Ören Yeri, günümüze kadar ulaşan en sağlam Urartu şehirlerden biridir. Bu yığma tepe üzerinde yapılan araştırmalarda iç içe iki kale duvarı ile korunan tapınak, çeşitli mezarlar ve konutlar ile pek çok arkeolojik buluntu ortaya çıkartılmıştır. Bu buluntular içinde fildişi eşyalar, miğferler, kalkanlar, seramikler ve duvar resimleri var.

Tanrı, insan, hayvan figür ve motiflerinin kullanıldığı bu eserler Urartu Devleti’nin en iyi sanat eserleri arasında yer alıyor. Tapınak-saray kompleksi, açık hava tapınağı, sütunlu kabul salonu, mezarlar ve depo binasından oluşan bu muazzam tarihi kenti Erzincan’a gelmişken mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Erzincan Gezilecek Tarihi Yerler

Otlukbeli Gölü (Kırmızı Su)

Otlukbeli ilçesinde bulunan bu eşsiz göl, Erzincan merkeze yaklaşık 130 km. uzaklıkta yer alıyor. Kıpkırmızı bir görüntü sergileyen Otlukbeli Gölü, Erzincan’ın en özel mekanlarından. Maden suyuna karışan kırmızı toprak ve mineraller, çatlaklardan yukarı çıktıkları kesimlerde kırmızı renge boyanıyorlar. Bu kırmızı suyun akması ile oluşmuş travertenler ise ortaya harika bir manzara çıkartıyor. Ayrıca bu kırmızı su birçok hastalığa karşı alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılan şifalı kaplıca suyudur. Erzincan’da gezilecek doğal yerler listenize mutlaka ekleyin.

Erzincan Gezilecek Doğal Yerler

Kemah Kalesi

Kemah ilçesinde bulunan bu tarihi kale Erzincan merkeze yaklaşık 50 km. uzaklıkta. Sarp kayalıklar üzerine kurulu olan Kemah Kalesi, Doğu Anadolu’nun en eski ve en görkemli yapılardan biridir. 8 bin m² alana ve 80 metre yüksekliğe sahip Kemah Kalesi’nin ilçeyi ve Fırat (Karasu) Nehri’ni tepeden gören harika bir manzarası var.

Kemah Kalesi’nin yapım yılı hakkında net bilgiler bulunmuyor. Fakat yapılan araştırmalar kale tarihinin Hitit-Urartu dönemlerine kadar uzanabileceğini gösteriyor. Bazı kaynaklarda ise kalenin M.Ö. 200’lü yıllarda Arzaklılar tarafından yapılmış olabileceği belirtiliyor.

Evliya Çelebi’nin de Seyahatname’de övgüyle bahsettiği bu kale, Erzincan’da gezilecek en güzel tarihi yerlerden biridir.

Ayrıca Kemah ve çevresinde gezilecek yerleri listelediğimiz yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz: gezihocasi.com/kemah-gezilecek-yerler/

Erzincan Rehberi

Ergan Dağı Kayak Tesisleri

Erzincan’ın güney kesiminde, Munzur Sıradağları’nın eteklerinde bulunan Ergan Dağı, yaklaşık 12 km. pist uzunluğu ile Avrupa’nın en uzun kesintisiz pistlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Ergan, henüz çok fazla tanınmasa da Türkiye’nin kış turizminde iddialı bir konuma gelebilecek kapasiteye sahip.

Farklı zorluklarda çeşitli pistleri bulunan Ergan Kayak Merkezi’nin iki etaptan oluşan telesiyej ve gondol-teleferik hattı bulunuyor. 2970 metre yüksekliğindeki Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizmi Merkezi sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da hizmet veriyor. Kayak merkezinin içinde yer alan Ardıçlı Gölü ve çevresindeki kafeler doğaseverler için yılın her ayı ziyarete açık. Gölün çevresinde yürüyüş parkurları ve çocuk parkları da bulunuyor.

Ergan Kayak Merkezi yazımızı inceleyebilirsiniz: gezihocasi.com/erzincan-ergan-dagi-kayak-merkezi/

ergan kayak merkezi erzincan

Erzincan Müzesi

1986 yılında kurulan Erzincan Müzesi şehir merkezinde, Atatürk Mahallesi’ndeki 75. Yıl Kültür Merkezi’nin içinde yer alıyor. Yöreye ait arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği müzeyi, Erzincan tarihi ve Erzincan kültürü hakkında bilgi edinmek isteyen herkesin ziyaret etmesini tavsiye ederiz. Müze girişi ücretsiz.

Erzincan Gezilecek Yerler

Terzi Baba Türbesi (Terzibaba Mezarlığı)

Terzilik mesleği ile uğraştığı için halk arasında “Terzibaba” lakabını alan bu kişinin gerçek ismi Hayyat Muhammed Vehbi’dir. Zamanında Erzincan’da yaşayan ve yerli halk tarafından çok sevilen Muhammed Vehbi tasavvuf ehli, maneviyatı yüksek bir insanmış. Vefat ettiğinde, önceden Kaledibi Mezarlığı olarak bilinen bu yere defnedilmiş ve buranın ismi Terzibaba Mezarlığı olarak değiştirilmiştir. Erzincan’ın en büyük mezarlığı olan Terzibaba’da Hayyat Muhammed Vehbi dışında birçok mübarek zatın kabri de bulunuyor.

Terzi Baba Türbesi sade, sekizgen yapılı ve üzeri kurşun kaplıdır. Türbenin içerisinde iki sanduka bulunuyor. Bunlardan büyük olanı Terzibaba’ya, diğeri ise Terzibaba’nın üç erkek kardeşinden birine aittir. Erzincanlıların inanışına göre, Terzibaba’yı ziyaret ettikten sonra şehirden ayrılan birinin yolu bir gün mutlaka yine Erzincan’a düşer.

Terzi Baba Mezarlığı

Erzincan’da ziyaret edebileceğiniz tarihi ve doğal diğer yerler;

  • Çadırcı Hamamı / Merkez
  • Nafız Paşa Hamamı / Merkez
  • Taşçı Hamamı / Merkez
  • Kızlar Kalesi / Merkez
  • Acemoğlu Köprüsü ve Şehitler Anıtı / Kemah
  • Köroğlu Mağarası / Refahiye
  • Hıdır Abdal Sultan Türbesi / Kemaliye
  • Gülabibey Cami / Kemah
  • Taşdibi Kilisesi / Kemah
  • Saat Kulesi / Merkez
  • Terzibaba Cami / Merkez
  • Esentepe Sosyal Tesisleri / Merkez
  • Aygır Gölü
  • Esence Yedigöller
  • Tarihi Kemaliye Evleri (Eğin Konakları)

Erzincan’da nerede kalınır?  En uygun otel hangisidir? Bu tarz konulara cevaplar aradığımız yazımızı inceleyebilirsiniz: gezihocasi.com/erzincan-konaklama-yerleri/

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan’ın Neyi Meşhur? Erzincan’dan Ne Alınır?

Erzincan gezi yazımızın sonunda, Erzincan’a gelmişken buralardan eli boş ayrılmak istemeyenler için bir kaç öneri sunalım.

# Erzincan merkezde Dörtyol olarak bilinen meydanın altında yeraltı çarşısı mevcut. Bu çarşıda onlarca dükkan Erzincan’a özgü bakır hediyelik eşyalar satıyor. Burada sayısız çeşit hediyelik eşya bulabilirsiniz.

# Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yetişen Cimin Üzümü sadece bu ilçede yetişen özel bir meyvedir. Eğer Eylül, Ekim aylarında Erzincan’da bulunursanız bu üzümü denemeden şehirden ayrılmayın deriz.

# Yine Dörtyol mevkiine yakın bir konumda bulunan Ali Kemali Caddesi üzerinde tulum peyniri satan onlarca dükkan bulunuyor. Türkiye’nin en kaliteli tulum peynirlerini burada tadabilirsiniz.

# Yemek anlamında Erzincan’ın en meşhur lezzeti yaprak dönerdir. Merkezdeki dönercilerden deneyimleyebilirsiniz. Bunun dışında yöreye özgü tava leblebisi, ceviz ve bal alabilirsiniz.

 

Erzincan hakkında bilgi ve yorumlara yer verdiğimiz diğer yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Erzincan'dan Ne Alınır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir