Kapat
Fethiye Gezilecek Yerler

Muğla iline bağlı gözde bir ilçe olan Fethiye, sadece ülkemizin değil tüm dünyanın öne çıkan sayılı turizm merkezlerinden biridir. Birçok farklı özelliği ile gezilecek eşsiz güzellikte yerleri mevcuttur. Tarihi, kültürü ve harika denizi ile ön plana çıkan Fethiye’nin ülke ekonomisine katkısı oldukça fazladır.

Kısaca Fethiye Tarihi

Antik Çağ’da Telmessos adıyla anılan yerleşim yeri, Lykia kentlerinden bağımsızdı. M.Ö. 545’te Pers komutanı Harpagos tarafından ele geçirildi. M.Ö. 4. yy. ortalarında, Perikles yönetimindeki Lykialılar Telmessos’u da Lykia dahil ettiler. M.Ö. 334-333 yıllarında ise bölge Büyük İskender’e savaşmadan teslim edildi. M.Ö. 188-133 arasında Bergama Krallığı’na bağlı kalan kent, bu tarihten sonra Roma İmparatorluğu’nun Asya eyaleti sınırları içinde yer aldı. Likçe’de ‘Telebehi’ diye adlandırılan yörenin adı, 8. yüzyılda ‘Anastasioupolis’ olarak değişmiş, 8. yy’dan sonra da ‘Makri’ olarak anılmaya başlanmıştır. Bölge 1284’te Menteşeoğulları, 1424′te de Osmanlı topraklarına katıldı. Türk döneminde ‘Meğri’ olarak bilinen yerleşim yerinin adı, cumhuriyetle birlikte ilk şehit Türk pilotu Fethi Bey’in anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.

Fethiye Eski Resimleri Fotoğrafları

Birbirinden güzel tarihi mekanları, tertemiz doğası ve masmavi denizi ile tatilin zevkini çıkarmak isteyenler için gidilmesi gereken bir ilçe. Şimdi Fethiye’de gezilecek yerleri başlıklar altında inceleyelim.

Fethiye Merkez

Fethiye Merkez kimine göre cıvıl cıvıl, kimine göre curcuna olarak tabir edilen, özellikle yaz ayları oldukça kalabalık olan bir ilçemiz. Eğer büyük şehirlerin kalabalığından kaçıp kafa dinlemek için bir yerler arıyorsanız, listenizde Fethiye merkez olmasın deriz. Ama hareket olsun, canlılık olsun derseniz burası size göre. Fethiye merkez önceleri sadece yazlıkçıların ve turistlerin yaz aylarında bölgeye gelmesi ve yaz sezonunun uzun sürmesi sebebi ile kalabalık oluyordu. Fakat son yıllarda ikamet olarak da Fethiye’ye yerleşen nüfusun oranı oldukça artış gösteriyor. Bu sebeple Fethiye içinde araçla bir yerlere gitmek zulüm oluyor. Otoparklarda bile yer bulma şansınız olamayabiliyor. Kontrolsüz, plansız nüfus göçleri birçok tarihi ve doğal beldelerimizi berbat etti. Ülkemizin en büyük yaralarından biri de bu maalesef. Fethiye de bu yaradan payını alıyor. Ve daha da alacak gibi..

Merkez çarşıda rengarenk dükkanlar bulunuyor. Hediyelik eşya satanlar, yöreye özgü reçel, pekmez satanlar.. Kafeler.. Restoranlar.. Kıyafet mağazaları vs.. Ortam hareketli..

Fethiye Merkez Çarşısı

Fethiye Eski Şehir

Burası Fethiye’nin ilk yerleşim yeri. Büyüleyici bir atmosfere sahip..

Merkeze uğradığınızda Eski Şehir sokaklarında da bir tur atın deriz. Ama sadece tur. Yok ben alışveriş de yaparım derseniz aracınıza para doldurun, bir araba dolu parayla gelin. Mağazalar, kafeler ve restoranlar yabancı turistlere göre tarife çıkarıyor. Gavura vurur gibi vuruyorlar. Afları yok!

Eski Şehir’de Paspatur isminde bir çarşı var. Halılar, kilimler, ipek ve pamuk ürünler, hediyelik eşyalar, ev için butik aksesuarlar ve daha neler neler. Bir saat gezin sıkılmazsınız.

Şemsiyeli sokağı var bir de.. Rengarenk şemsiyelerle kaplı sokağın üstü. Akşam ışıklarıyla ayrı güzel, gündüz gün ışığıyla ayrı güzel..

Fethiye Merkez

Fethiye Ölüdeniz

Muğla-Fethiye’den kısa zaman içerisinde ulaşabileceğiniz Ölüdeniz doğanın tüm güzelliklerini kendisinde toplamıştır adeta. Denizinin durgun ve kendisine çağıran hali, ağaçların rüzgarla yaptıkları danslar turistleri her yıl yeniden kendisine aşık eder.

950 hektarlık alanda bulunan turistik bölge, devlet tarafından doğal sit alanı kabul edilmektedir. Kanunlarla korunan bu muhteşem güzellik bembeyaz kristal bir kumla örtülüdür. Belcekız koyunun içerisinde bulunan Ölüdeniz, güneş ışınlarının masmavi bir denize nasıl kırılarak girdiğini görebileceğiniz tek yer olmalıdır. Muğla güzellikleri içerisinde en fazla aşık olacağınız yer olarak söz edilebilir.

Ölüdeniz’de yamaç paraşütü etkinliklerine de katılabilirsiniz.

Fethiye Ölüdeniz Tatil Rehberi

Saklıkent Kanyonu ve Milli Parkı

Burası Antalya – Muğla sınırındaki Eşen Çayı’nın bir kolunda bulunan kanyondur. 18 km. uzunluğundaki Saklıkent Kanyonu, anlatıldığına göre deprem faylarının yarıklarından oluşmuş.

Harika bir görüntüye sahip kanyonun bazı kesimlerinde dalış yapabilirsiniz. Suyun buz gibi olduğunu söylemeye gerek yok. Çamur banyosu severseniz burası tam sizlik.

Kanyon kenarında ahşap yolda yürümek harika bir deneyim olacak sizin için. Fakat gitmeden önce keyfinizin kaçmaması adına şu şartlara da hazır olun: Kalabalık.. Otopark sorunu olabiliyor.. Giriş ücretli.. Yemekler çok leziz değil.. Fiyatlar yüksek..

Kanyonda yürüyecekseniz deniz ayakkabısı ve şort getirmenizi tavsiye ederiz.

Saklıkent Kanyonu Muğla

Fethiye Arkeoloji Müzesi

Fethiye, başta Likya medeniyeti olmak üzere birçok uygarlığa ev sahibi yapmış beldelerimizden biridir. Buna rağmen tek katlı ve iki odalı ufak bir müzesi olması bizi biraz şaşırtmadı değil. Olsun hiç yoktan iyidir diyerek birkaç not düşelim.

İlçe müzesinde Helenistik dönem ve Roma İmparatorluğu’ndan kalma eserler bulunuyor. Sikkeler, kral heykelleri ve seramikler, steller, yöreye özgü eserler, lahit mezarlar ve Izraza Mezar Anıtı sergileniyor. 2021 giriş ücreti ne kadar diye merak ediyorsanız; giriş ücretsiz. Müze kart sahiplerine ve öğrencilere ise paralı (şaka).

Fethiye Müzesi

Likya Yolu

Doğa deseniz var.. Tarihi kalıntılar deseniz var.. Deniz deseniz var.. Manzara deseniz var.. Zorluk deseniz var.. Yokuş deseniz var.. 🙂

Evet biraz zor ama Fethiye’ye gelip de bu yolda yürümek hayatınızda unutmayacağınız bir anı olur. Dünyanın her yerinden farklı iklimlerden gelmiş onlarca insanla bir arada seyahat ediyorsunuz. Bazen birbirinize yardımcı oluyor, bazen şakalaşıyor, bazen tanışıyor, sohbet ediyorsunuz. Müthiş bir kültür mozaiği. Yerli halk ve kekik toplayan yörüklerle tanışıyorsunuz. Anılarını dinliyorsunuz.. Özellikle yaşı biraz büyük dedeler, nineler ne güzel anlatıyor. “Aaah zaman dursa da bu hikaye bitmese” diyorsunuz.

Likya Yolu, Hisarönü (Ovacık) mevkiinden başlıyor. Araçla geliyorsanız, asfalt bitince toprak yol devam ediyor. Yolun sonuna kadar araçla gelmenizi tavsiye ederiz. Zaten yürümek için epey uzun yolunuz olacak. Eforunuzu burada harcamayın.

Likya Yolu üzerinde ufak tefek esnaflar bulunuyor. Yanınızda ağırlık yapacak şeyler taşımayın. Ha ecnebi milletleri göreceksiniz, sırtlarında 15-20 kiloluk çantayla yardırıyorlar.. Yaş olmuş 70.. Neyle besleniyor bunlar? Bilemedik..

Likya Yolu’nda yürürken Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu’ndan da geçeceksiniz. “Aman Ya Rabbi! Bu ne güzellik” diyeceksiniz..

Yolu bitirmek gibi bir hedefiniz varsa hemen belirtelim: Likya yolu yaklaşık 555 km. uzunluğunda ve Antalya Geyikbayırı köyünde son buluyor.

Muğla Trekking Yerleri

Fethiye ve Çevresindeki Antik Kentler

Fethiye müthiş doğal güzelliğinin yanında harika antik kentlere de ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük medeniyetlerinden birisi olan Likyalılara ait antik tiyatrolar, kral mezarları, kiliseler, yollar ve daha birçok kalıntı.. Fethiye’ye gelmişken bir de tarih turu yapabilirsiniz.

Letoon Antik Kenti

Likya medeniyetinin ibadethanesi olan bu tapınak Artemis, Apollon ve annesi için yapılmış üç bölümden oluşuyor. Antik kentte yaklaşık 7 bin kişilik antik tiyatro, çeşme ve bir de kilise var.

Likya yolu üzerinde görebileceğiniz antik kent UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Letoon Antik Kenti’nde bulunan ve M.Ö. 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Grekçe, Aramice ve Likçe dilleriyle yazılmış bir kitabe Fethiye Müzesi’nde sergileniyor.

Muğla Antik Şehirler

Tlos Antik Kenti

Tlos, Likya Medeniyeti’nin en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Fethiye Yaka Köyü sınırları içinde yer alan antik kent, ilçe merkezine yaklaşık 42 km. mesafede bulunuyor.

Kayaların oyularak oluşturulduğu bu eserlerin içinde en çok göze çarpan, kanatlı at Pegasus’un, düşmanı olan ve üç başlı canavarı temsil eden Chimera ile savaşını resimleştiren yapıttır.

Şehirde bulunan antik tiyatro ve stadyum, Likya medeniyetinin kültür, sanat ve spora verdiği önemi işaret ediyor.

Özellikle taş kemerler ve mezar anıtların büyüleyici etkisi var. Tlos Antik Kenti, Fethiye’de gezilecek yerlerin başına alabileceğiniz bir mekan.

Fethiye Antik Kentler

Telmessos Antik Kenti & Kral Mezarları

Lykia uygarlığının batıdaki kenti olan Telmessos daha çok kaya mezarlarıyla ön plandadır.

Telmessos’un kuruluşu efsaneye göre şöyledir;
Tanrı Apollon, Finike kralının kızına aşık olur. Fakat kız utangaçlığından Apollon’a karşılık veremez. Bunun üzerine kendini sevimli bir köpeğe çeviren Apollon, kızın kendisini sevmesini sağlar. Yıllar sonra bir oğulları olur ve adını Telmessos koyarlar. Kentin antik adı da buradan gelir.

Persler Lykia kentlerini ele geçirince Telmessos’da Perslerin egemenliğine geçmiştir. Daha sonra sırayla Büyük İskender ve Bergama Krallığı’nın yönetimi altına giren kent, Bergama’nın çökmesiyle Lykia Federasyonu’na bağlanmıştır. 1248’te Menteşeoğullarına, 1424’te de Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Telmessos Antik Kenti, Fethiye’nin sırtını dayadığı dağın üzerine kurulmuştur. Kayalık üzerinde yer alan mezarlar Lykia’ya ait üç tip mezardan oluşmuştur. Ev tipi, tapınak tipi ve bal peteği tipi mezarlar.

Bu mezarlardan en ünlüsü Amyntas (Amintas) Kaya Mezarı’dır. Mezar, bölgenin kralı ve Roma’ya karşı Anadolu’nun bağımsızlığını ilan eden Amyntas için yapılmıştır. Kapısı sürgülü olan mezarın akroterleri işlenmemiş, sütun başlıkları bitirilmemiştir. İon tarzı mezarın önündeki iki sütunun başlıkları yumurta motifleriyle süslüdür. Üçgen alınlığın altında dandane denen süslemeler yer alır. Sütunların arkasında işlemeli bir kapı hemen sonrasında üç sekili mezar odası vardır. Tapınak tipi mezar özelliklerini taşıyan anıtı 1838 yılında ziyaret eden ünlü gezgin Charles Texiere, adını mezar odasının kapısının sağ üstüne kazımıştır. Texier, zamanında hiç kimsenin bilmediği Hitit toplumunu 19. yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkarmış, bütün dünyayı Hitit olgusuyla tanıştırmıştır. Bundan 120 yıl sonra da bütün siyasi ve ekonomik sistemlerin atası olarak kabul edilen Yunan uygarlığının aslında Kızılırmak yayı içinde bulunan koca bir uygarlığın etkisiyle oluştuğunu ortaya çıkmıştır.

Antik kente ulaşmak için bol merdiven çıkacaksınız. Kondisyonunuz hazır olsun. Mekanın tarihi güzelliğinin yanında harika bir Ege Denizi manzarası var. Merdivenlerin hakkını fazlası ile veriyor. Kral mezarlığının girişine kadar araç yolu var. Fakat bazı zamanlarda yoğunluk olabiliyor ve sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. 2019 giriş ücreti 7 TL. Müze kart geçerli.

Mezar anıtlarının üzerine yazılmış yazılar, saçma sapan grafitti çizimleri bu derece öneme sahip eserlere bile en ufak bir saygımızın kalmadığını gösteriyor. Girişi ücretli olan bir yerin korunamaması da ayrı bir saçmalık! Yazık..

Fethiye Amintas Kaya Mezarları

Aşağıya doğru inerken sağ tarafta tamamlanmamış bir tapınak tipi mezar, etrafında ev tipi mezarlar vardır. Bazı tapınak tipi mezarların yanında ikincil kişilerin, hizmetkarların bir oyuk içine yerleştirildikleri mezarları olur. Bunlar da bal peteği tipi mezar adı verilen gömütlerdir.

Telmessos Tiyatrosu: Kent içinde, yat limanına doğru giderken kayalara oyulmuş tiyatro göze çarpar. Geçirilen depremlerle toprağa gömülen yapı, yeniden kazılarak günümüze kazandırılmıştır.

Telmessos Antik Tiyatro

Fethiye’deki Diğer Antik Kentler

Çok fazla güzelliğe sahip olan Fethiye’ye gelmişken tarihi yerlerini de görmeden gitmemenizi tavsiye ederiz. Tarihi mekanlarını gezerken eşsiz duygulara kapılacak ve Fethiye’nin müdavimleri arasına sizler de katılacaksınız.

  • Kadyanda Antik Kenti
  • Pınara Antik Kenti
  • Sidyma Antik Kentleri
  • Oinoanda Antik Kenti
  • Araxa Antik Kenti

Fethiye Antik Kent Rehberi

Afkule Manastırı

Hagios Elefterios isminde bir papazın halktan ve dünyalık işlerden uzaklaşmak için kayaları oyarak yaptığı bir mekan olduğu anlatılıyor Akfule Manastırı’nın. Mekana kadar araç yolu yok. 15-20 dk. civarı yolu yaya tırmanmanız gerekiyor. Kondisyonunuza ve ayakkabınıza güvenmiyorsanız hiç denemeyin. Yalnız şunu belirtelim ki keşiş işi biliyormuş. Manzara efsane ötesi..

Kızılada Feneri de öne çıkan en önemli tarihi mekanlardan biridir.

Özellikle ilçeye 8 km. mesafedeki Kayaköy hayalet şehri (19. yy. Osmanlı dönemi Rum yerleşkesi) insanı büyülemekte ve farklı yerlere götürmektedir.

Fethiye’ye yaklaşık 9 km. uzaklıktaki Gemile Koyu ve Aya Nikola Adası görülmeye değer yerlerdendir. Arkeolojik sit alanı olan adada kurtarma kazıları sürdürülmektedir.

Fethiye Af Kule Manastırı

Kabak Koyu

Kabak Koyu, bölgeye doğrudan ulaşım olmadığı için bu zamana kadar eşsiz doğallığını, temizliğini ve güzelliğini korumuş bir yer. Ulaşım ancak yakın civardaki köylerden arazi araçları ile sağlanabiliyor. Ya da Ölüdeniz’den kalkan Faralya dolmuşları ile ulaşılabiliyor. Araçla gelenler de belli bir yere kadar gelip, kalan yolu yaya gitmek durumunda kalıyorlar. Kabak Koyu, doğası ve sakinliği ile kalabalıktan hoşlanmayanlar için muhteşem bir seçenektir. Burada konaklama bungalov tarzı ağaç evler ve çadırlarda yapılıyor. Bungalov evlerinin fiyatı 2019 yılı için 300 TL’ydi. Fakat yanınızda bebek ya da yaşlı varsa tavsiye etmeyiz. Az önce söylediğimiz gibi, araçla sahile kadar gidemediğiniz için sıcak mevsimlerde ciddi sorun yaşayabilirsiniz.

Fethiye Kamp Alanları

Fethiye’nin Plajları

Fethiye’nin tarihi mekanlarının yanında daha birçok farklı özelliğini de bulabileceğiniz ve gezebileceğiniz eşsiz koyları ile plajlarına da hayran kalacaksınız. Bazılarına burada yer verelim;

  • Çalış Plajı
  • Küçük Samanlı
  • Kuleli Beach
  • Gemile Koyu
  • Büyük Boncuklu Koyu
  • Akmaz Plajı
  • Küçük Boncuklu Koyu
  • Büyük Samanlık Plajı
  • Ölüdeniz Plajı
  • Gemile Plajı
  • Gemiler Koyu

Özetle: Fethiye’de tatilini geçirmek isteyenlerin, tatillerini biraz uzun zamana yaymaları gerekmektedir.

FETHİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI (TIKLAYIN)

Fethiye Plajları

Fethiye Gezi Notları

  • Kentte ayakta kalmış en eski İslam eseri Cezayirli Hasan Paşa’nın yaptırdığı Cezayirli Cami’dir (1791). Farklı bir tasarıma sahip olan camiyi görmenizi tavsiye ederiz.
  • Hükümet Konağı’nın yanında bulunan Lykia tipi lahit, geçen yüzyıllardaki gravürlerde deniz içinde tasvir edilmiştir. Bu da bize kıyının depremlerle nasıl değişime uğradığını göstermektedir.
  • Akropolün tepesinde Aziz John Şövalyeleri’nin yaptırdığı düşünülen kalenin kalıntıları yer alır.
  • Tek tek her başlık altına defalarca yazmak istemediğimiz için buraya genel olarak bir hatırlatma düşelim.. Bildiğiniz üzere Fethiye özellikle yaz sezonunda oldukça sağlam bir sıcaklığa sahip. Siz de yaz sezonunda bu mekanları gezmeyi planlıyorsanız öğle saatlerini kesinlikle tercih etmeyin. Sabah erken ve ikindi vakitlerini tercih edebilirsiniz. Fakat bazı mekanların ziyaret saatleri sınırlı oluyor. Bu noktayı da göz önünde bulundurun. Yanınızda su, şapka ve güneş gözlüğü bulundurmayı unutmayın.

MUĞLA’DA GEZİLECEK EN GÜZEL YERLER (TIKLAYIN)

Fethiye Gezi Rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir