Kapat
İstanbul Gezi Rehberi

İstanbul yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın da gözbebeği olan şehirlerden biri. Nice medeniyetlerin gelip geçtiği, fethine mazhar olan Fatih’in çağ açıp çağ kapattığı, hakkında sayısız şiirler yazılan, kalabalığına, gürültüsüne, trafiğine, gri havasına rağmen vazgeçilemeyen, doğal ve tarihi güzellikleriyle eşi benzeri olmayan bir kent İstanbul.

Bu şehir gezmekle biter mi emin değiliz ama yine de İstanbul’u gezip görmek isteyenler için geniş çaplı güzel bir liste yapmak istedik. Tarihi Yarımadası’ndan İstiklal Caddesi’ne, saraylarından köşklerine, müzelerinden parklarına kadar İstanbul’un görülmesi gereken en güzel yerlerini bu yazımızda bulabileceksiniz.

200’den fazla mekanı sıraladığımız listemize geçmeden önce, gezinizi kolaylaştırması açısından İstanbul hakkında bazı kısa bilgiler verelim. İçerisinde bir ülke kadar nüfus barındıran bir şehirden bahsettiğimiz için her türlü pratik bilgi faydanıza olacaktır.

İçerikler

İstanbul Gezi Rehberi ve İstanbul Hakkında Kısa Bilgiler

# Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul’un toplam 39 ilçesi var. Bu ilçelerden 25’i Avrupa yakasında, 14’ü ise Anadolu yakasında yer alıyor.

İstanbul’un İlçeler Haritası

İstanbul'un İlçeleri

# Uçakla gelmek isteyenler için İstanbul sınırları içinde hizmet veren 2 adet sivil havalimanı mevcut. Bunlardan biri Anadolu yakasında, Pendik’te bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı. Diğeri ise Avrupa yakasında, Arnavutköy’de yer alan İstanbul Havalimanı. Türkiye’de havaalanı olan şehirlerin tamamından, dünyada ise pek çok büyük şehirden İstanbul’a direkt uçuş bulabilirsiniz.

Otobüsle gelmek isteyenler için ise İstanbul sınırları içinde hizmet veren yine 2 büyük terminal mevcut. Bunlardan biri Anadolu yakasında, Üsküdar’da bulunan Harem Otogarı. Diğer ise Avrupa yakasında, Bayrampaşa’da yer alan Esenler Otogarı. Ayrıca İstanbul’un birçok bölgesinde otobüs firmalarının kendilerine ait küçük cep otogarları bulunuyor. Türkiye’deki tüm illerden İstanbul’a direkt yapılan otobüs seferleri mevcut.

İstanbul’a gelmek için kara ve hava yolunun haricinde iki seçeneğiz daha var; deniz yolu ve tren yolu. Hızlı tren (YHT) güzergahında bulunan İstanbul’a Ankara, Konya, Adapazarı ve Eskişehir istikametinden gelen hızlı tren seferleriyle ulaşabilirsiniz. Pendik Tren İstasyonu (Pendik Hızlı Tren Garı) Anadolu yakasında, Pendik ilçesinde bulunuyor. Deniz yoluyla şehre gelmek isteyenler için ise İstanbul’da onlarca feribot/deniz otobüsü iskelesi mevcut. Bursa, Yalova, Balıkesir gibi çevre illerden İstanbul’un her iki yakasına da düzenli olarak feribot seferleri yapılıyor. Yaz sezonlarında ise özel firmaların tatil amaçlı, daha uzak mesafeli gemi seferleri var.

# İstanbul’da gezilecek tarihi yerlerin büyük bölümünü içinde barındıran yer, şehrin aynı zamanda merkezi sayılan ve ‘Tarihi Yarımada’ olarak bilinen Suriçi bölgesidir. Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nin çevirdiği Tarihi Yarımada, İstanbul’un kurulduğu ve büyüyüp geliştiği kısımdır. Şu an bu bölge tamamen Fatih ilçesi sınırlarında kalıyor.

# İstanbul Boğazı’nın Tarihi Yarımada’ya denk gelen kısmında, Haliç olarak isimlendirilen bir deniz girintisi var. Burası yurt dışında daha çok ‘Golden Horn’ yani ‘Altın Boynuz’ olarak biliniyor. İstanbul’un fethi sırasında Bizanslılar buraya zincir çekerek Osmanlı gemilerinin şehre girişini engellemeye çalışmışlardı.

# “İstanbul Yedi Tepe” sözünü yıllardan beri hepimiz sık sık duyuyoruz. Fakat bu 7 tepenin neresi olduğu ile alakalı muhtemelen birçoğumuzun bilgisi yok. “İstanbul’un 7 tepesi neresi?” sorusuna siz de Çamlıca Tepesi, Gültepe, Esentepe, Seyrantepe.. diye cevap vermeye başlıyorsanız, siz de yanılıyorsunuz demektir.

Peki “7 Tepe İstanbul İsimleri” nelerdir? Bizans dönemindeki İstanbul, yukarıda bahsettiğimiz Tarihi Yarımada’dan ibaretti. Yedi Tepeli Şehir diye kastedilen yer tamamen bu bölgede yer alan kısımdır. Roma İmparatoru Konstantin, yaşadığı dönemde bilinen 5 gezegen, ay ve güneşin toplam sayısı olan 7’den hareketle İstanbul’u Bizans modeline uygun şekilde yedi tepe üzerine kurmuştur.

Şu an yoğun şehirleşme yapısından dolayı bu tepeler gözükmese de, İstanbul’un Suriçi bölgesinde yedi tepe bulunmaktadır.

1. Tepe, Ayasofya, Sultan Ahmet Camii ve Topkapı Sarayı’nın bulunduğu Sarayburnu civarıdır.
2. Tepe, Nuruosmaniye Camii, Kapalıçarşı ve Çemberlitaş Sütunu’nun bulunduğu alandır.
3. Tepe, Bayezid Camii, Süleymaniye Camii ve İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğu alandır.
4. Tepe, Fatih Camii’nin bulunduğu kısımdır.
5. Tepe, Yavuz Selim Camii’nin bulunduğu kısımdır.
6. Tepe, Edirnekapı ve Ayvansaray bölgesidir.
7. Tepe, Aksaray’daki tarihi İstanbul (Theodosius) surlarından Marmara Denizi’ne kadar uzanan bölgedir.

İstanbul 7 Tepe Nerede? İstanbul Yedi Tepe Haritası

İstanbul Yedi Tepe Haritası

# İstanbul, hayatınızda görüp görebileceğiniz en yoğun araç trafiğine sahip şehirlerden biri. Özel araçla İstanbul’da dolaşmak gün içinde büyük bir işkenceye dönüşebilir. Bu yüzden metro, tramvay, metrobüs ve vapur hatları İstanbul gezisinde hayat kurtaran seçeneklerdir. İstanbul’da yola çıkmadan önce bu konularda hesap kitap yapmak maalesef zaruri bir hale geldi. Yoksa gününüzün büyük bölümünü trafikte sıkışmış halde geçirebilirsiniz. Ayrıca İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçlarını kullanmak için İstanbul Kart kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.

İETT otobüs seferleri hakkında tüm detaylar için ➜ tıklayın.
İstanbul metro seferleri hakkında tüm detaylar için ➜ tıklayın.
İETT metrobüs seferleri hakkında tüm detaylar için ➜ tıklayın.
İstanbul şehir hatları vapur seferleri hakkında tüm detaylar için ➜ tıklayın.
İstanbul trafik yoğunluğu haritası için ➜ tıklayın.
İstanbul Kart hakkında tüm detayları için ➜ tıklayın.

İstanbul Gezilecek Yerler Haritası

Ayasofya Camii (The Hagia Sophia Grand Mosque)

Dünyanın en ünlü ibadethanelerinden olan Ayasofya Camii, İstanbul’un simgesi olmuş yapılardan biri. Her yıl yerli-yabancı milyonlarca ziyaretçi ağırlayan muhteşem bir mekan.

İstanbul’un merkezi sayılan Tarihi Yarımada içindeki Ayasofya, aynı yere tam 3 kez sıfırdan inşa edilmiş bir eser. Yapının şu an gördüğümüz üçüncü ve son hali 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus’un emri ile yaptırılmış. Ayasofya, Ortodoks ve Katolik mezhepleri açısından büyük öneme sahip, bazilika planlı bir patrik katedrali olarak inşa edilmiş. Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesiyle bu yapı daha sonra camiye çevrilmiş. Bu dönüşüm sırasında yapının eski haline zarar verilmemiş ve mümkün olduğu kadar orijinal mimarisi korunmuş. Mimar Sinan’ın yaptığı eklemelerle de görkemli halini günümüze kadar devam ettirmiş. Ayasofya 1935’den 2020 yılına kadar müze statüsünde hizmet veriyordu. 2020 yılında çıkartılan kararname ile yapı tekrar camiye çevrildi ve Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi ismini aldı.

Baş döndüren devasa kubbesi, eşsiz mozaikleri, mermer sütunları ve harika duvar süslemeleriyle Ayasofya tam anlamıyla bir başyapıt. Kapıdan içeri girdiğiniz anda büyük bir hayranlık yaşayacağınızın garantisini verebiliriz. Dünyanın en eski ve en hızlı tamamlanmış katedrali olan Ayasofya’nın önemli bölümlerinden bazıları; Padişah Türbeleri, I. Mahmud Kütüphanesi, mihrap, minber, hünkar mahfili, dilek sütunu, omphalion ve şadırvandır.

Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde bulunan Ayasofya’yı İstanbul’da gezilecek tarihi mekanlar listesinin 1 numarasına yazabilirsiniz.

Ayasofya Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

The Hagia Sophia Grand Mosque

Topkapı Sarayı (Saray-ı Cedid-i Amire)

İstanbul’un Tarihi Yarımada içerisinde bulunan bir diğer ihtişamlı yapısı Topkapı Sarayı. Fatih Sultan Mehmet’in talimatıyla 1460 yılında inşaatına başlanan bu saray 1478 yılında tamamlanmış. 700 bin m² alana yayılmış olan Topkapı Sarayı dört asır boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun idare merkezi olarak kullanılmış. Padişah ailelerinin de içerisinde yaşadığı saray, aynı zamanda uzun yıllar sanat ve eğitim merkezi olarak da hizmet vermiş. Osmanlı’nın yönetim merkezi 19. yüzyıl sonrası Dolmabahçe Sarayı’na taşınınca Topkapı Sarayı bu özelliğini kaybetmiş.

Topkapı Sarayı 1924 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor. Dünyanın en büyük saray-müzelerinden olan yapı aynı zamanda cumhuriyet tarihinin de ilk müzelerinden biri. İç içe geçmiş dört avlu ve bir harem bölümünden oluşan Topkapı Sarayı Müzesi oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Bu yüzden gezmeden önce bir haritasını edinmeniz iyi olur.

Müze içinde Kaşıkçı Elması, Kutsal Emanetler, farklı dönemlere ait el yazmaları, padişahların eşyaları, portreler, seramikler, arşiv belgeleri gibi 300 binden fazla eser sergileniyor. Sarayburnu’nda yer alan Topkapı Sarayı, İstanbul gezilecek yerler listesinin en önemli yapılarından.

Topkapı Sarayı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücretlerini ve Topkapı Sarayı Müzesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Topkapı Sarayı Müzesi

Aya İrini Kilisesi

Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda, Ayasofya’nın hemen yanında bulunan Aya İrini Kilisesi, İstanbul’da camiye çevrilmemiş en büyük Bizans kilisesi olma özelliğini taşıyor. İlk olarak I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda yaptırılan Aya İrini Kilisesi, zaman zaman yaşadığı felaketlerle çeşitli hasarlar alsa da restore edilmiş ve camiye çevrilmediği için orijinalliğini büyük ölçüde korumuş bir yapı.

İsmini “Kutsal Barış” anlamına gelen Hagia Eirene’den alan Aya İrini, İstanbul’un fethi sonrası uzun süre ganimet ve silah deposu olarak kullanılmış. 1846’da Sultan Abdülmecid’in emri doğrultusunda Tophane Müşiri Fethi Ahmet Paşa tarafından müzeye dönüştürülen Aya İrini, Türk müzeciliğinin temellerinin atıldığı ilk mekanlardan biri olmuş. 1869’da yeniden düzenlenen Aya İrini, Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) ismiyle hizmet vermeye devam etmiş. 1908-1930 yılları arasında ise askeri müze olarak kullanılmış.

Günümüzde yine müze olarak ziyaret edebileceğiniz Aya İrini Kilisesi, 1973 yılından bu yana İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV)’nın çeşitli faaliyetlerine de ev sahipliği yapıyor.

Aya İrini Kilisesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Aya İrini Kilisesi giriş ücretlerini ve Aya İrini Kilisesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

İstanbul Kiliseler

Yerebatan Sarnıcı (Yerebatan Sarayı)

Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 6. yy’da inşa ettirilen bu sarnıç, İstanbul’un en sıra dışı güzelliklerinden biri. Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak için yapılan bu dev yapı mistik havası ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

140 metre uzunluğa, 70 metre genişliğe sahip Yerebatan Sarnıcı toplamda 9.800 m² alanı kaplıyor ve 100 bin ton suyu depolayabiliyor. Sarnıcın içerisindeki 9’ar metrelik 336 sütun, sudaki yansımadan dolayı sonsuza uzanan bir görüntü sergiliyor. Bu sütunların arasında Yunan mitolojisi efsanelerine konu olan Medusa Başları da yer alıyor. Hem gizemli hem de oldukça ürkütücü bir mekan.

Şu anda müze olarak hizmet veren Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet semtinde Ayasofya’ya çok yakın bir noktada bulunuyor.

Yerebatan Sarnıcı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Yerebatan Sarnıcı giriş ücretlerini ve Yerebatan Sarnıcı ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Yerebatan Sarayı

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Temelleri 1869 yılında kurulan Müze-i Hümayun’a (İmparatorluk Müzesi) kadar uzanan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul’un en iyi ve en büyük müze komplekslerinden biridir. Zamanında Aya İrini Kilisesi’nde toplanan eserlerle başlayan bu sergi, Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen Çinili Köşk’e taşınıp genişletilmiş.

Çinili Köşk, Arkeoloji ve Eski Şark Eserleri olmak üzere 3 ana bölümden oluşan İstanbul Arkeoloji Müzeleri‘nde 1 milyondan fazla eser sergileniyor. Orta Asya’dan Yakın Doğu’ya, Kuzey Afrika’dan Balkanlara kadar birçok medeniyetin eşsiz miraslarını burada görebilirsiniz. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Tarihi Yarımada’da Gülhane Parkı’nın hemen yanında yer alıyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri giriş ücretlerini ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

İstanbul Gezilecek Müzeler

Sultanahmet Camii (Blue Mosque)

Türk-İslam mimarisinin en güzel eserlerinden olan Sultanahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Sultan I. Ahmet’in emri ile inşa edilmiş bir yapı. Caminin mimarı ise Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Sedefkâr Mehmed Ağa.

Fatih ilçesindeki Sultanahmet Meydanı’na ismini veren bu yapı, Osmanlı’nın diğer cami tasarımlarına göre çok daha gösterişli ve heybetlidir. 6 minaresi bulunan Sultanahmet Camii, yapıldığı dönem bazı tepkilere de neden olmuş. Sebebi ise o yıllarda dünyada tek 6 minareli caminin Kabe olmasıymış. Sultan I. Ahmet bu durumu ciddiye alarak önce Kabe’ye 7. minareyi yaptırmış. Daha sonra da Sultanahmet Camii’nin minareleri dikilmiş. Padişah caminin ilk temeline de bizzat kendisi toprak atmış.

Sultanahmet Camii, içerisindeki İznik çinileri nedeniyle Avrupalılar tarafından Blue Mosque (Mavi Cami) olarak adlandırılıyor. Ülkemizin en önemli siluetlerinden biri olan Sultanahmet Camii, İstanbul’daki en meşhur turistik mekanlardan biri.

Sultanahmet Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Blue Mosque Istanbul

Sultanahmet Meydanı

İsmini Osmanlı Padişahı I. Ahmed’den alan bu tarihi meydan turistik, kültürel ve mimari açıdan pek çok güzel eser barındırıyor. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin kesişim noktası olan Sultanahmet Meydanı, zengin dokusuyla İstanbul’da görülmesi gereken en önemli yerlerden biri.

Meydanın bulunduğu Sultanahmet semti, yedi tepe olan İstanbul’un ilk tepesi olarak kabul ediliyor. Burası “Tarihi Yarımada” denilen bölgenin merkezi konumunda. Bizans İmparatorluğu zamanında bu alanda büyük bir hipodrom bulunuyormuş. Büyük Saray’ın uzantıları da bu meydana kadar geliyormuş. O devirden kalma Örme Dikilitaş ve Yılanlı Sütun’u bugün Sultanahmet Meydanı’nın ortasında görebilirsiniz.

Sultanahmet Meydanı başta Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Sultan 3. Ahmed Çeşmesi ve Alman Çeşmesi olmak üzere çok sayıda muhteşem esere ev sahipliği yapıyor. Medeniyetler beşiği Sultanahmet Meydanı, İstanbul seyahatinizde uğramanız gereken ilk duraklardan biri olmalı. Ayrıca burada İstanbul’un en meşhur restoranlarından “Tarihi Sultanahmet Köftecisi”ne de uğrayıp bir yemek molası verebilirsiniz.

Sultanahmet Meydanı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Sultanahmet Meydanı

Süleymaniye Camii

İstanbul’un bir diğer önemli camisi de Mimar Sinan’ın “Kalfalık eserim” diye gösterdiği Süleymaniye Camii’dir. Kanuni Sultan Süleyman adına yapılan bu muhteşem eser, 1551-1557 yılları arasında inşa edilmiş. Camideki 4 minare Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’un fethi sonrası tahta çıkan 4. padişah olmasını, minarelerdeki 10 şerefe ise Kanuni’nin Osmanlı’nın 10. padişahı olmasını simgeliyor.

Mimar Sinan yapıdaki kubbenin etrafına sıraladığı 65 küp ile camide mükemmel bir ses akustiği oluşturmuş. Ayrıca zararlı canlıların içeri girmemesi için avizelerin ortasına deve kuşu yumurtası yerleştirmiş. Yapılan is odası ile de camide yakılan mumların ve kandillerin duvarları kirletmesini engellemiş. Yani Süleymaniye Camii her açıdan müthiş bir zekanın ürünü.

Süleymaniye Camii bahçesinde Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan başta olmak üzere Osmanlı’nın ileri gelen birçok isminin türbesi de yer alıyor. Fatih ilçesinde bulunan Süleymaniye’yi İstanbul gezinizde es geçmeyin.

Süleymaniye Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

İstanbul Gezi Rehberi

Küçük Ayasofya Camii

Fatih ilçesinin Küçük Ayasofya semtinde bulunan Küçük Ayasofya Camii, 527-536 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus ve eşi Theodora tarafından yaptırılmış bir eser. Uzun yıllar Sergios ve Bakhos Kilisesi olarak kullanılan bu yapı 1497 yılında (ya da 1504), II. Bayezid döneminde sarayın Bâbüssaâde Ağası (Kapı Ağası) Hüseyin Ağa tarafından camiye çevrilmiş.

Burası kilise iken Ayasofya’ya olan benzerliğinden dolayı mahalle halkı arasında Küçük Ayasofya olarak isimlendiriliyormuş. Zamanla da adı o şekilde kalmış. İstanbul’daki Bizans Dönemi’nin en eski yapılarından olan Küçük Ayasofya Camii, Büyük Ayasofya’nın gölgesinde kaldığı için çok popüler bir yer değil. Fakat iki imparatorluğun ortak mirası olan bu muhteşem eserin, İstanbul’da gezilecek en güzel tarihi yapılarından biri olduğu muhakkak.

Küçük Ayasofya Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Sergios ve Bakhos Kilisesi

Bayezid Camii (Beyazıt Camii)

Osmanlı mimarisinin erken dönem eserlerinden olan Beyazıt Camii, Fatih’in Beyazıt semtinde, kendi adıyla anılan meydanda bulunuyor. Sultan II. Bayezid tarafından 1501-1506 yılları arasında yaptırılmış olan caminin mimari ise tam olarak bilinmiyor.

Orijinal yapısını günümüze kadar büyük ölçüde korumayı başarmış olan bu ibadethane, İstanbul’un fethinden sonra şehre yapılan ikinci selatin cami olma özelliğini taşıyor. Hatta bu konuda ilk olan Fatih Camii orijinalliğini kaybetmiş olduğu için şu anda İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski selatin cami unvanı Bayezid Camii’ne ait.

5 asırdan uzun süredir ayakta olan Beyazıt Camii hem iç hem dış tasarımı, revakları, kapısı, mihrabı, kubbesi, şadırvanı, sütunları ve avlusu ile muhteşem bir Osmanlı klasik dönem mimarisi örneği. İstanbul’da gezilecek tarihi camiler listesine mutlaka eklemelisiniz.

Bayezid Camii (Beyazıt Camii) nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Beyazıt Camii

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İstanbul’un en önemli müzelerinden biri olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Fatih ilçesindeki İbrahim Paşa Sarayı’nın içinde yer alıyor. İslam dünyasının farklı coğrafyalarından bir araya getirilmiş nadide parçaların sergilendiği müzede 40 binin üzerinde eser var. Dünyadaki en iyi halı koleksiyonlarından birine de ev sahipliği yapan Türk ve İslam Eserleri Müzesi el yazmalarından cam eşyalara, seramiklerden cam ürünlere kadar göz kamaştıran sergiler barındırıyor.

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ilk olarak 1914 yılında, Süleymaniye Camii Külliyesi’ndeki imaret binasında açılmış. Uzun bir süre burada hizmet verdikten sonra 1983 yılında Sultanahmet Meydanı’nında bulunan şu anki yerine taşınmış. Türk ve İslam sanatı eserlerinin toplu şekilde bir araya getirildiği ilk Türk müzesi olan bu harika mekanı mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi giriş ücretlerini ve ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Turk ve islam Eserleri Muzesi

Fatih Camii

Fatih Camii ve Külliyesi ilk olarak Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462-1470 yılları arasında mimar Sinaüddin Yusuf bin Abdullah’a (Atik Sinan) yaptırılmış. Fakat cami ilerleyen yıllarda yaşadığı deprem felaketleri sonrası ağır hasarlar alıp defalarca tadilattan geçmiş. Dolayısı ile orijinal görünümünü tamamen kaybetmiş. Fatih Camii’nin de içinde bulunduğu ilk külliyeden günümüze sadece şadırvan, şadırvan avlusunun üç duvarı, birinci şerefeye kadar minareler, taç kapı, mihrap ve çevre duvarlarının ufak bir bölümü ulaşmış.

Fatih Camii’nin İstanbul için farklı bir önemi var. İstanbul fethedildiği zaman bu bölgede Havariyyun Kilisesi (Hagioi Apostoloi Kilisesi) bulunuyormuş. 1453’te İstanbul’u alan Fatih Sultan Mehmet bu kilisenin yerine Fatih Camii’ni inşa ettirerek İstanbul’un artık İslam topraklarına geçtiğini ilan etmiş.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların yaptırdıkları camilere ‘Selatin Cami’ deniliyordu. Fatih ilçesinde bulunan bu tarihi cami ayrıca İstanbul’a yapılan ilk ‘Selatin Cami’ unvanını da taşıyor.

Fatih Camii her ne kadar ilk halinden çok farklı olsa da, yine de oldukça görkemli ve güzel bir Osmanlı eseri. Mimarisinin yanında sahip olduğu manevi atmosferi ile de İstanbul için özel bir mekan. Ayrıca caminin bahçesinde başta Fatih Sultan Mehmet olmak üzere Osmanlı tarihinin birçok önemli isminin mezarı bulunuyor.

Fatih Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Fatih Cami İçi

Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri)

Yapımına Roma İmparatoru I. Konstantin döneminde başlanan bu su kemeri, İmparator Valens (4. yy.) zamanında tamamlanmış. Orta Çağ’da İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen Bozdoğan Kemeri, İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğu tepeden başlayıp Fatih Camii’nin olduğu yere kadar uzanıyor. Yaklaşık 1 km. uzunluğundaki Valens Su Kemeri’ni Saraçhane semtindeki Atatürk Bulvarı üzerinde çok yakından görebilirsiniz.

Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri) nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri)

Pertevniyal Valide Sultan Camii

Aksaray Meydanı’nda bulunan Pertevniyal Valide Sultan Camii, II. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülaziz’in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılmış bir eser. Etrafında bulunan mektep, türbe, türbedar odası, kütüphane, karakol, muvakkithane, altı çeşme ve yedi dükkan ile büyük bir külliyenin parçası olan Valide Sultan Camii, 1869-1871 yılları arasında inşa edilmiş.

Karma üslupta tasarlanmış olan Pertevniyal Valide Sultan Camii, dört büyük ayak üzerine oturmuş dört büyük kemerli ve tek kubbeli bir yapı. Tek şerefeli iki minaresi bulunuyor. Bu cami sahip olduğu yüzey bezemeleri ve iç süslemeleri ile sıra dışı bir güzelliğe sahip. İstanbul’un diğer tarihi camilerinden oldukça farklı bir görünümü var. Özellikle Aksaray Meydanı’na bakan avlu kapısı başka camilerde göremeyeceğiniz kadar görkemli ve estetik tasarlanmış. Kapı, Osmanlı taş oyma sanatının ender görülen parçalarından biri. Göz kamaştıran güzelliği ile Pertevniyal Valide Sultan Camii’ni İstanbul seyahatinize mutlaka dahil edin.

Pertevniyal Valide Sultan Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Aksaray Valide Sultan Camii

Yavuz Sultan Selim Camii

Fatih ilçesinin Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunan bu tarihi cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırılmış bir eser. 1519-1522 yılları arasında inşa edilen Yavuz Selim Camii, zaviye (tabhaneli) camilerin son örneği olarak dikkat çekiyor. Yapı, etrafına eklenen türbe, imaret, mektep, medrese, hamam ve darüşşifa gibi binalarla birlikte bir külliye olarak tasarlanmış. Hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde burada bir kervansaray olduğundan da bahsediliyor. Fakat bu yapıların birçoğu maalesef günümüze ulaşamamış. Şu anda caminin bahçesinde Yavuz Sultan Selim ve ailesinin kabirleri yer alıyor.

Sultan Selim Camii’nin mimarının kim olduğu ise tartışmalı bir konu. Bazı kaynaklarda buranın Mimar Sinan tarafından inşa edildiği belirtilse de, ağır basan görüş caminin Mimar Acem Ali tarafından yapıldığı şeklinde.

Haliç’in dik yamaçları üzerinde yükselen Yavuz Sultan Selim Camii, özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde harika bir İstanbul manzarası sunuyor. Tarihi Yarımada’ya hakim bir noktada bulunan Yavuz Selim Camii’nin avlusu İstanbul’un en huzurlu ve en görkemli mekanlarından biri. Buraya gelip Galata’dan Eminönü’ne uzanan eşsiz manzarayı izlemeden Fatih’ten ayrılmayın.

Yavuz Sultan Selim Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Yavuz Selim Camii

Laleli Camii

Adını verdiği semte bulunan Laleli Cami, Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından 1760-1763 yılları arasında yaptırılmış bir ibadethane. Büyük bir külliyenin parçası olarak inşa edilen bu cami geçmişte yaşadığı deprem ve yangın felaketleri neticesinde oldukça hasar almış. Fakat yapılan iyileştirme çalışmaları sayesinde günümüze kadar sağlam şekilde ulaşmış. Külliyenin diğer yapıları olan hamam ve medrese ise tamamen yıkılmış.

Laleli Cami’nin ön kısmı ileriye doğru uzatılmış bir yapıda ve yan taraflarında sütunlu galeriler var. Taş ve tuğla ile örülü almaşık duvarlara sahip yapının içi ise göz alıcı süslemelerle bezenmiş. Caminin hemen yanında da Padişah III. Mustafa ile oğlu III. Selim’in mezarları yer alıyor.

Laleli Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

istanbul laleli cami

Şerefiye Sarnıcı (Theodosius Cistern)

İstanbul’daki tarihi sarnıçlardan biri olan Şerefiye Sarnıcı, Bizans İmparatoru II. Theodosius’un emriyle Valens (Bozdoğan) Su Kemeri’nden su depolayabilme amacı ile inşa edilmiş. 443 yılında tamamlanan Şerefiye Sarnıcı yaklaşık 45 metreye 25 metre ebatlarında, 9 metre yüksekliğinde, 32 adet mermer sütunla desteklenmiş oldukça görkemli bir yapı.

Fatih ilçesinde, Piyer Loti Caddesi üzerinde bulunan bu sarnıç, 4. yy.’da yapılan Binbirdirek Sarnıcı ve 6. yy.’da yapılan Yerebatan Sarnıcı ile birlikte İstanbul’un su ihtiyacını yüzyıllar boyunca karşılayan bir depo olarak kullanılmış önemli bir eser. 2018 yılında ziyarete açılan Şerefiye Sarnıcı zaman zaman çeşitli sergilere ve akustik konserlere de ev sahipliği yapıyor.

Şerefiye Sarnıcı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Şerefiye Sarnıcı giriş ücretlerini ve Şerefiye Sarnıcı ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Şerefiye Sarnıcı

Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde hizmet veren bu tesis 1994 yılında kurulmuş. Haliç kıyısının kuzeyinde, Hasköy Semti’nde bulunan İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi yaklaşık 27 bin m² alana yayılmış oldukça büyük bir tesis.

Osmanlı döneminde gemileri sabitlemek için denize atılan zincire ve bu zincirin ucundaki çapaya lenger, bunların yapıldığı yere ise lengerhane deniliyordu. Haliç’te bulunan bu Osmanlı Lengerhanesi’nin 1991 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınmasıyla bu müzenin ilk temelleri atılmış. Daha sonra Hasköy Tersanesi ve çevredeki bazı binalar da bu tesise dahil edilerek müze iyice genişletilmiş.

Üç ana bölümden oluşan müzede klasik otomobiller, uçaklar, TCG Uluçalireis Denizaltısı, Turgut Alp Vinçi, I&E Greenwald Buhar Makinesi, B-24 Liberator (bombardıman uçağı) ve Fenerbahçe Vapuru başta olmak üzere sanayi, endüstri, ulaşım ve iletişim alanlarında çeşitli eserler sergileniyor. Rahmi M. Koç Müzesi hem çocukların hem de yetişkinlerin büyük hayranlıkla gezeceği harika bir kültürel tesis.

Rahmi M. Koç Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi giriş ücretlerini ve ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

istanbul rahmi koc muzesi

Ahrida Sinagogu

15. yüzyıl yapısı olan Ahrida Sinagogu, Fatih ilçesinin Balat semtinde bulunuyor. İstanbul’un en eski sinagogu olan Ahrida, pek çok kez restorasyondan geçmiş ve hala aktif şekilde kullanılan bir ibadethane.

İlk kez Romanyotlar tarafından kurulan Ahrida Sinagogu ismini Romanyotların İstanbul’a göç etmeden önce yaşadıkları Kuzey Makedonya’nın Ohri (Ohrid) kentinden alıyor. Yaklaşık 500 kişilik kapasitesi olan Ahrida, bu anlamda İstanbul’daki en büyük sinagog durumunda. 17. yüzyılda kendini Mesih ilan eden ve Sabetaycıların dini lideri olan Sabetay Sevi’nin o dönemlerde İstanbul’a gelerek burada vaaz verdiği de rivayet ediliyor.

1987’den bu yana ‘Korunması Gereken Kültür Varlıkları Listesi’nde yer alan Ahrida Sinagogu, İstanbul’un önemli tarihi yapılarından biri. Sinagogu ziyaret etmek için önce Türkiye Hahambaşılığı’ndan randevu almanız gerektiğini hatırlatalım.

Ahrida Sinagogu nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Ahrida Synagogue

Kalenderhane Camii

Fatih ilçesinde bulunan bu tarihi yapı Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen, Osmanlı döneminde ise camiye çevrilen eserlerden biri. Zamanında Theotokos Kyriotissa (Bakire Meryem) Kilisesi olarak kullanıldığı tahmin edilen yapı, hem iç hem dış tasarımı, süslemeleri ve mozaikleri ile görülmesi gereken nadide bir eser. Kilisenin ilk inşa tarihi tam olarak bilinmiyor. Fakat plan ve üslup özelliklerine bakılarak 9. ya da 10. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor.

Kalenderhane Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Theotokos Kyriotissa Kilisesi

Kapalıçarşı

Fatih ilçesine bağlı Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında bulunan bu görkemli yapı dünyanın en eski ve en büyük çarşılarından biri. İlk temelleri Bizans İmparatorluğu’na kadar uzanan Kapalıçarşı, Osmanlı döneminde büyütülüp genişletilmiş ve bugünkü ihtişamlı halini almış. Yurt dışında Grand Bazaar olarak tanınan bu mekanda altınlar, gümüşler, mücevherler, özel dokuma halı ve kilimler, baharat çeşitleri, aydınlatma ürünleri, kıyafetler, ahşap ürünler, hediyelik eşyalar, antikalar ve daha pek çok çeşit ürün satılıyor. Hollywood yıldızları dahil ülkemize gelen ünlü isimlerin genelde ilk duraklarından biri burası oluyor.

Kapalıçarşı turistik anlamda olduğu kadar ticari anlamda da İstanbul’un önemli noktalarından biri. 3600’ün üzerinde dükkan bulunan çarşıda yirmi binden fazla insan çalışıyor. Her gün yüz binlerce ziyaretçi ağırlayan Kapalıçarşı’da çok ciddi para akışı dönüyor. Öyle ki Kapalıçarşı’da yapılan döviz işlemleri Türkiye’deki serbest ekonominin yönünü belirliyor.

İstanbul Kapalıçarşı, dünyada turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar listesinde genelde hep üst sıralarda olan bir yer. Böyle şahane bir çarşıyı İstanbul seyahatinizde sakın pas geçmeyin.

Kapalıçarşı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Kapalı Çarşı Nerede

Mısır Çarşısı

İstanbul’un en güzel tarihi çarşılarından biri diğeri Eminönü’nde, Yeni Camii’nin arka tarafında bulunan Mısır Çarşısı. Bu tarihi çarşı, Sultan IV. Mehmed’in annesi Hatice Turhan Sultan’ın emriyle 1660’lı yılların başında Mimar Kazım Ağa’ya yaptırılmış. Bizans döneminde aynı arazi üzerinde Makro Envalos isimli başka bir çarşının olduğu da rivayet ediliyor. Birkaç kez büyük yangın felaketi atlatan Mısır Çarşısı en son 1940-1943 yılları arasında yapılan geniş çaplı restorasyon çalışmaları ile şu anki haline gelmiş.

İçerisine girdiğinizde bir kuyumcu gibi göz kamaştıran Mısır Çarşısı’nda ağırlıklı olarak baharatlar, şekerleme türleri, kuruyemiş çeşitleri, bitki özlü esanslar ve turistlere yönelik hediyelik eşyalar satılıyor. Alışveriş ihtiyacınız yoksa bile sırf bu renkli ortamın havasını solumak için Mısır Çarşısı’nı görmelisiniz.

Mısır Çarşısı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Mısır Çarşısı açılış – kapanış saatleri ve diğer detaylar için ➜ tıklayın.

Eminönü Baharatçılar Çarşısı

Gülhane Parkı

Tarihi Yarımada içindeki Eminönü semtinde bulunan Gülhane Parkı, İstanbul’un bir başka doğal güzelliği. Yaklaşık 163 dönümlük arazi üzerine kurulmuş olan Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılıyormuş. Parkın ilginç bir özelliği daha var. Osmanlı’da büyük bir değişimin habercisi olan Tanzimat Fermanı, 3 Kasım 1839 yılında Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından ilk kez burada okunmuş. Bu nedenle bu ferman Gülhane Hatt-ı Hümayunu olarak da anılır. Gülhane Parkı 1912 yılından itibaren ise halka açık hale getirilmiş.

Uzun bir süre kaderine terk edilen bu park, 2003 yılında yeniden restore edildi ve eski görkemli haline kavuştu. İçinde çay bahçeleri, dinlenme alanları, çocuk parkları ve yürüyüş yolları bulunan Gülhane Parkı, İstanbul’un gürültülü kalabalığından kısa süreliğine kaçmak isteyenlerin tercih edebileceği, oldukça bakımlı ve temiz bir mekan. Şairlere ilham kaynağı olmuş bu parkı İstanbul’da gezilecek noktalar listenize eklemeyi unutmayın.

Gülhane Parkı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

İstanbul'un En Güzel Parkları

Mihrimah Sultan Camii (Üsküdar & Edirnekapı)

İstanbul’da Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş iki adet Mihrimah Sultan Camii bulunuyor. İki cami de Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın kızları olan Mihrimah Sultan adına yaptırılmış eserler. Bunlardan ilki Üsküdar Meydanı’nda, ikincisi ise Edirnekapı semtinde yer alıyor.

Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biri olan Üsküdar Mihrimah Sultan Camii 1540-1548 yılları arasında yapılmış. Aslında büyük bir külliye olarak inşa edilen Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’nin bölümlerinin birçoğu günümüze ulaşamamış. Günümüzde sağlık merkezi olarak kullanılan medresesi, sıbyan mektebi, Mihrimah Sultan’ın iki oğluna, Rüstem Paşa’nın oğlu Osman Ağa’ya ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’ya ait türbeler külliyenin şu an ayakta kalan bölümlerini oluşturuyor.

Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii ise 1562-1565 yılları arasında yapılmış. Yine bir külliye olarak inşa edilen eserde caminin yanı sıra medrese, mektep, türbe ve hamamlar bulunuyor.

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii

Yedikule Zindanları

Fatih ilçesindeki bir diğer önemli tarihi yapı olan Yedikule Zindanları (Yedikule Hisarı) ülkemizin en eski açık hava müzelerinden biri.

Yedikule Zindanları’nın ortaya çıkışı, Roma İmparatoru I. Theodosius’un bu bölgeye bir zafer takı (Altın Kapı) yaptırmasıyla başlamış. Theodosius’un ölümü sonrası oğlu II. Theodosius bu Altın Kapı’nın çevresine iki büyük gözlem kulesine sahip bir kale inşa ettirmiş. Daha sonra İmparator IV. Kantakuzen zamanında hisara iki kule daha eklenmiş ve yapı dört kuleli bir hale gelmiş. Hisarın o dönemki işlevi ülkeye misafir olarak gelen kralları ve önemli misafirleri görkemli bir şekilde ağırlamakmış.

İstanbul’un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet bu hisara üç kule daha ekletince bugünkü Yedikule Hisarı ortaya çıkmış.

Yedikule dönem dönem hapishane, darphane, sanat evi, hayvanat bahçesi gibi farklı amaçlar için kullanılmış bir hisar. Hapishane olarak kullanıldığı dönemde burada yapılan idamlar ve işkencelerin namı çok yayılınca hisar Yedikule Zindanları olarak anılmaya başlanmış. Genç Osman lakabıyla bilinen Osmanlı Padişahı II. Osman da bu zindanlarda işkence edilerek öldürülmüş.

Yedikule, Bizans ve Osmanlı yapılarını bir araya getirmesi nedeniyle oldukça önemli bir mimari eser. Çok sayıda açık hava konserine de ev sahipliği yapmış Yedikule Zindanları Müzesi restorasyon çalışmaları nedeniyle şimdilik ziyarete kapalı durumda (2021).

Yedikule Zindanları (Yedikule Hisarı) nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Yedikule Zindanları

Kariye Camii (Hora/Chora Manastırı)

Edirnekapı semtinde bulunan Kariye Camii, İstanbul’un dünyaca tanınan önemli tarihi yapılarından bir diğeri. 6. yy. Bizans eseri olan Kariye ilk olarak İmparator Justinianus döneminde, Aziz Theodius tarafından bir manastır olarak inşa edilmiş. Osmanlı döneminde ise camiye dönüştürülmüş. Tarihi yapı 1945 – 2019 yılları arasında ise müze olarak kullanılıyordu. 2019 yılında tekrar camiye dönüştürülmesine karar verilen Kariye, 2020 yılında yeniden ibadete açıldı.

Kariye Camii’nin en çok dikkat çeken kısımları Ayasofya’yı aratmayacak güzellikte olan mermer süslemeleri, mozaikleri ve freskleri. Bizans sanatının başarılı örneklerinden olan Kariye’nin içi çok süslü fakat dış görünüşü tam tersine son derece sadedir. Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’ni İstanbul gezinize dahil etmeyi unutmayın.

Kariye Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Chora Manastırı

Hırka-i Şerif Camii

Fatih ilçesinin Atikali semtinde bulunan Hırka-ı Şerif Camii, Sultan Abdülmecid tarafından 1851 yılında yaptırılmış. Farklı mimarisi ile İstanbul’un diğer camilerinden ayrılan Hırka-i Şerif’in önemli bir özelliği daha var. Hz. Muhammed’in (s.a.v) dönemin büyük velilerinden Veysel Karani’ye hediye ettiği hırkası bu cami içinde muhafaza ediliyor. İsmini bu kutsal emanetten alan Hırka-ı Şerif Camii özellikle bayram ve kandil günlerinde İstanbullular tarafından sıkça ziyaret edilen bir mekan.

Manevi anlamda şehrin en önemli yapılarından biri olan Hırka-i Şerif Camii’ni İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listesine eklemenizi öneririz.

Hırka-i Şerif Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Hırka-i Şerif Nerede

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Türkiye’nin ilk panoramik müzesi unvanına sahip Panorama 1453, sekiz sanatçının ortak çalışmasıyla 2005-2008 yılları arasında hazırlanmış ve 2009 yılında hizmete girmiş bir tesis.

Topkapı Kültür Parkı’nın içinde bulunan Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde “İstanbul’un Fethi” temalı canlandırmalar yapılıyor. Top sesleri, at kişnemeleri, Mehter Marşları ve askerlerin tekbir sesleri eşliğinde gezilen müze gerçekten sıra dışı bir atmosfere sahip. Müze içinde sesli ve görüntülü canlandırmaların yanında ayrıca orijinal minyatürler, gravürler ve resimler sergileniyor. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından nasıl fethedildiğini ayrıntılı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Panorama 1453 Tarih Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Panorama 1453 giriş ücretlerini ve Panorama 1453 ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Panorama 1453 Tarih Muzesi

Dolmabahçe Sarayı

Osmanlı’nın son dönem eserlerinden olan Dolmabahçe Sarayı, 1843-1856 yılları arasında Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilmiş bir yapı. İstanbul Boğazı kıyısında tüm ihtişamıyla göz kamaştıran Dolmabahçe, hem Osmanlı hem de cumhuriyet tarihi için önemli bir değere sahip.

Topkapı Sarayı’nın miadı dolunca buraya taşınan Osmanlı Hanedanlığı, 1924 yılına kadar devlet yönetimini buradan idare etmiş. Saray daha sonra 1927-1949 yılları arasında ise Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmış. Dolmabahçe Sarayı aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de son nefesini verdiği yerdir.

Toplam 110 bin m²’lik alana kurulmuş olan Dolmabahçe’nin ana binası 3 kısımdan oluşuyor. Bunlar; Selamlık yani Mabeyn-i Hümayun, özel yaşam alanı “Harem-i Hümayun” ve devlet törenleri için ayrılan “Muayede Salonu”dur. Saray içinde toplam 285 oda, 44 salon, 6 hamam ve 68 tane tuvalet bulunuyor. Ana bina dışında kalan Dolmabahçe Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camii de yapının diğer önemli bölümleri.

Tek parça bina olarak Türkiye’nin en büyük sarayı olan Dolmabahçe, 1984 yılından bu yana müze olarak ziyarete açık durumda.

Dolmabahçe Sarayı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Dolmabahçe Sarayı giriş ücretlerini ve Dolmabahçe Sarayı ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Dolmabahçe Hakkında Bilgi

Çırağan Sarayı

İstanbul’un bir diğer görkemli yapısı Beşiktaş’ın sahil kesiminde, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan Çırağan Sarayı. Boğaza nazır bu muhteşem eserin yerinde eskiden (17. yy.) ‘Kazancıoğlu Bahçeleri’ bulunuyormuş. Bu bahçelerin olduğu alana tarih boyunca birçok kez farklı saraylar/köşkler yaptırılmış ve farklı amaçlar için kullanılmış. Günümüzdeki halinden bir önceki Çırağan Sarayı ise 19 Ocak 1910 yılında çıkan yangınla, dış duvar iskeletleri hariç tamamen yok olmuş. Bu yangın sonucu saray içindeki değerli antikalar, kıymetli koleksiyonlar ve tarihi belgeler de dahil maalesef hiçbir şey günümüze ulaşamamış.

Çırağan Sarayı 1987-1990 yılları arasında özel bir firma tarafından devralınarak yeninden inşa edildi. 2006 yılında yapılan son eklemelerle de günümüzdeki görünüme ulaştı. Şu an büyük bir otel kompleksi olan yapıda düğünler, fotoğraf çekimleri ve çeşitli kültür-sanat faaliyetleri yapılıyor. Aynı zamanda içinde boğaz manzaralı, oldukça lüks restoranlar var. Çırağan Sarayı’nın büyük bölümü otel olduğu için tamamını değil kısıtlı bir alanını gezebiliyorsunuz. Ama sırf bahçe manzarası için bile bu saray görülmeyi değer.

Çırağan Sarayı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Otel Çırağan Palace fiyatları ve diğer tüm detaylar için ➜ tıklayın.

Çırağan Sarayı Hakkında Bilgi

Yıldız Sarayı

Beşiktaş ilçesinde bulunan Yıldız Sarayı’nın ilk inşası Osmanlı Padişahı III. Selim’in annesi olan Mihrişah Valide Sultan tarafından yaptırılmış. Fakat saray asıl önemini Sultan II. Abdülhamid döneminde kazanmış. Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı yönetim merkezini Dolmabahçe’den buraya taşıyarak 33 yıllık padişahlık dönemini burada geçirmiş. Bu süreçte saray büyütülüp genişletilmiş ve 500 bin m² alana yayılmış.

Yıldız Sarayı, Dolmabahçe Sarayı’ndan farklı olarak tek bir yapıdan değil, büyük bir alana dağılmış farklı binalardan oluşuyor. Yönetim binalarının haricinde içinde tiyatro, fotoğraf atölyesi, müzik stüdyosu, resim galerisi, kütüphane, müze gibi pek çok yer bulunan Yıldız Sarayı aynı zamanda bir kültür-sanat merkezi olarak kullanılmış.

Türk-Osmanlı saray mimarisinin son örneği olan yapı şu anda Yıldız Sarayı Müzesi olarak halka açık durumda. İstanbul’da gezilmesi gereken önemli müzelerden biri.

Yıldız Sarayı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Yıldız Sarayı Müzesi giriş ücretlerini ve Yıldız Sarayı Müzesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Yıldız Sarayı Müzesi

Yıldız Parkı (Yıldız Korusu)

Beşiktaş ilçesinde bulunan Yıldız Parkı, Osmanlı döneminden beri varlığını koruyan, İstanbul’un önemli yeşil alanlarından biri. Bir dönem Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi olarak da kullanılan Yıldız Korusu, içinde Malta Köşkü ve Çadır Köşkü isimlerinde iki tane de köşk barındırıyor. Yıldız Parkı, İstanbul geziniz sırasında biraz soluklanmak için uğrayabileceğiniz güzel bir mekan.

Yıldız Parkı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Yıldız Parkı

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Neobarok mimari tarzının en güzel örneklerinden biri olan Büyük Mecidiye Camii, Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde bulunuyor. Halk arasında Ortaköy Camii olarak bilinen bu tarihi yapı muhteşem bir boğaz manzarasına sahip. İstanbul’a dair en güzel anlarınızı burada fotoğraflayarak ölümsüzleştirebilirsiniz.

Büyük Mecidiye Camii, 1853 yılında Sultan Abdülmecid’in emriyle mimar Nigoğos Balyan tarafından inşa edilmiş. Duvarları beyaz kesme taştan olan caminin tek kubbesi ve iki minaresi var. Sade ama çok ince işçilikle süslenmiş bir eser. İstanbul’un en güzel camilerinden olan Büyük Mecidiye Camii, İstanbul seyahatinizin ilk duraklarından biri olmalı.

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Büyük Mecidiye Camii

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı, İstanbul’un fethine hazırlık amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış çok önemli bir yapı. Boğazın güvenliğini sağlamak için inşa edilmiş olan bu hisar, Anadolu Hisarı’nın tam karşısında, boğazın en dar noktasında yer alıyor. Yapımına 15 Nisan 1452’de başlanan Rumeli Hisarı sadece 4 ay gibi çok kısa bir zamanda bitirilmiş. Tarihi kaynaklarda hisarın adı ‘Kulle-i Cedide, Boğazkesen Hisarı, Yenice Hisar’ gibi farklı şekillerde de geçiyor.

Yaklaşık 30 dönümlük bir alanı kaplayan Rumeli Hisarı’nın çizimi bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılmış. 3 devasa kuleye sahip olan hisar zaman zaman yaşadığı deprem ve yangın felaketleriyle hasar görse de yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüze sapasağlam şekilde ulaşmayı başarmış. Yapı bugün müze ve açık hava tiyatrosu olarak hizmet veriyor.

Sarıyer ilçesinde, adını verdiği Rumeli Hisarı semtinde yer alan bu muhteşem eser, İstanbul gezinizde hayran kalacağınız yerlerden biri.

Rumeli Hisarı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Rumeli Hisarı giriş ücretlerini ve Rumeli Hisarı ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

İstanbul Gezilecek Yerler

Emirgan Korusu

İstanbul’un doğal güzelliklerinden biri Sarıyer ilçesinde bulunan, yeşil ve mavinin buluşma noktası Emirgan Korusu. Emirgan ve İstinye semtleri arasında kalan bu koru eskiden “Feridun Bahçeleri” olarak biliniyormuş. Osmanlı padişahlarından IV. Murad bu bahçeyi İranlı Emir Güne Han’a armağan etmiş. Bu nedenle bahçe Emirgan Korusu olarak anılmaya başlanmış. Sonraki yıllarda defalarca el değiştiren koru 1940 yılında, dönemin İstanbul Belediye Başkanı olan Lütfi Kırdar tarafından kamuya açık hale getirilmiş.

Emirgan Korusu, İstanbulluların şehir karmaşasından kısa süreliğine de olsa uzaklaşmak için ziyaret ettiği çok güzel bir mekan. Koru içinde ayrıca 1871-1878 yılları arasında yaptırılan 3 harika köşk bulunuyor. Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk olarak isimlendirilen ve şu anda restoran olarak hizmet veren bu yapılar da kesinlikle görülmeye değer.

Emirgan Korusu nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

emirgan korusu

Sakıp Sabancı Müzesi (Atlı Köşk)

2002 yılında ziyarete açılan Sakıp Sabancı Müzesi, Boğaziçi’nin en güzel semtlerinden biri olan Emirgan’da bulunuyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin ana binası 1925’te Mısır Prensi Mehmed Ali Hasan tarafından yaptırılmış. Binanın tasarımı İtalyan mimar Edoardo De Nari’ye ait. O dönem Mısırlı ailenin yazlık olarak kullandığı bu yapı 1951 yılında Adanalı iş adamı Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmış. Aynı yıl bahçesine yerleştirilen at heykellerinden dolayı “Atlı Köşk” olarak anılmaya başlanan bina, Hacı Ömer Sabancı’nın vefatından sonra Sakıp Sabancı tarafından da uzun yıllar konut olarak kullanılmaya devam etmiş.

Sakıp Sabancı’nın zengin hat ve resim koleksiyonlarını biriktirdiği bu köşk, 1998 yılında Sabancı ailesi tarafından Sabancı Üniversitesi’ne bağışlanmış ve müze haline getirilmiş. 2002 yılında ziyarete açılan Atlı Köşk, 2005 yılında daha da genişletilmiş ve uluslararası standartlara ulaşmış.

Sakıp Sabancı Müzesi; Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu, Abidin Dino Arşivi gibi bölümlerden, ayrıca geçici ve kalıcı farklı sergilerinden oluşuyor. Bu sergilerde ünlü hattatların hüsnühat örnekleri ve Kuran nüshaları, el yazması kitaplar, cumhuriyetin ilk dönemlerine ait muhteşem tablolar yer alıyor. Atlı Köşk, sahip olduğu bu zengin koleksiyonlar ile İstanbul’un en kaliteli müzelerinden biri. İstanbul’da gezilecek en iyi müzeler listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

Sakıp Sabancı Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Sakıp Sabancı Müzesi giriş ücretlerini ve Sakıp Sabancı Müzesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Atlı Köşk

İstanbul Deniz Müzesi

Kendi alanında Türkiye’nin en büyüğü olan Deniz Müzesi, Beşiktaş İskele Meydanı’nda Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’nin yanında yer alıyor. Sahip olduğu koleksiyon çeşitliliği ile dünyanın sayılı deniz müzelerinden biri olan İstanbul Deniz Müzesi, Sultan II. Abdülhamit döneminde, 1897 yılında Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın emriyle kurulmuş. O dönem “Müze ve Kütüphane İdaresi” ismiyle Kasımpaşa’daki küçük bir binada (Tersane-i Amire) kurulan bu askeri müze şu anda bulunduğu yere 1961 yılında taşınmış.

Tarihi Kayıklar Galerisi, Kültür Sitesi, Ana Teşhir ve Açık Sergi Alanı olmak üzere 4 ana bölümden oluşan Deniz Müzesi’nde Atatürk’e ait eşyalar, tarihi kayıklar, silahlar, el yazmaları, mobilyalar, tablolar, taş baskılar ve buna benzer binlerce çeşit eser sergileniyor. Eğer denizciliğe biraz da olsa ilginiz varsa bu müzeyi İstanbul gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

İstanbul Deniz Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
İstanbul Deniz Müzesi giriş ücretlerini ve İstanbul Deniz Müzesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

istanbul deniz muzesi

Anadolu Hisarı (Güzelce Hisarı)

Anadolu Hisarı, İstanbul’un Anadolu yakasında, ismini verdiği Anadoluhisarı semtinde bulunuyor. 1395 yılında Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilen bu hisar tıpkı Rumeli Hisarı gibi boğazın en dar noktasına yapılmış. Boğazdan geçen yabancı gemi trafiğini kontrol amaçlı inşa edilen hisar yaklaşık 7 bin m²’lik bir alanı kaplıyor.

Anadolu Hisarı, İstanbul’un fethi sonrası önemini kaybetmiş ve çevresine çeşitli yerleşim alanları kurulmaya başlanmış. Hisar yüzyıllarca kaderine terk edilmiş şekilde bırakılsa da, günümüze kadar büyük ölçüde sağlam şekilde ulaşmayı başarmış. Anadolu Hisarı, hem görkemli yapısı hem de boğaza sıfır harika manzarası ile İstanbul’da gezilip görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca hisar çevresindeki kahvaltı mekanları ve restoranlar oldukça popüler olmuş durumda. Anadolu Hisarı’na gittiğinizde bu mekanlara da uğrayabilirsiniz.

Anadolu Hisarı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Anadolu Hisarı

Galata Kulesi

İstanbul fotoğraflarının olmazsa olmaz parçalarından biri, Karaköy semtinin üst kısmında boğazı gözetleyen Galata Kulesi. 528 yılında Bizans İmparatoru I. Anastasius tarafından inşa ettirilmiş olan bu kule, 15 asır boyunca sayısız savaşlara, istilalara, afetlere, yağmalamalara şahit olmuş. Defalarca yakılıp yıkılmış ama dönem dönem yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar dimdik ayakta kalmayı başarmış.

Galata Kulesi ilk yapıldığında tamamen ahşapmış ve bir fener kulesi olarak denizcilere yol göstermesi için inşa edilmiş. Sonraki yüzyıllarda ise hem yapısı hem de kullanım amaçları değişmiş. 70 metrelik bu kulenin ismi Bizans döneminde Megalos Pyrgos (Büyük Burç), Cenevizliler döneminde ise Christtea Turris’miş (İsa Kulesi).

Galata Kulesi ile ilgili anlatılan nice hikayeler, efsaneler, inanışlar vardır. Bu rivayetlerden en meşhur olanı ise Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde geçer. Seyahatname’de anlattığına göre Hezarfen Ahmed Çelebi 1632 yılında kuş kanatlarına benzer bir araç yardımı ile Galata Kulesi’nin tepesinden kendini boşluğa bırakmış ve İstanbul Boğazı’nı geçerek Üsküdar’a inmiş. Fakat bu olay Seyahatname dışında herhangi bir tarihi kaynakta geçmediği için tarihçiler arasında tartışılan bir konu olmayı sürdürüyor.

İstanbul’un önemli turistik mekanlarından olan Galata Kulesi yıl boyunca ziyarete açık. Tepesindeki terastan muhteşem İstanbul manzarasını izleyebilir ya da restoran katında unutulmaz bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Galata Kulesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Galata Kulesi giriş ücretlerini ve Galata Kulesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.
Galata Kulesi Restaurant fiyat ve menü bilgileri için ➜ tıklayın.

Galata Kulesi Nerede

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Beyoğlu semtinde bulunan bu tarihi yapı İstanbul’un ilk mevlevihanesi olma özelliğini taşıyor. 1491 yılında yapılan Galata Mevlevihanesi, II. Bayezid döneminin beylerbeyi İskender Paşa’nın çiftliği üzerine inşa edilmiş. Mevlevihanenin ilk şeyhi ise Mehmet Semai Çelebi. Galata Mevlevihanesi, Türk musikisinin ve Mevlevi geleneğinin önemli merkezlerinden biri.

Kulekapısı Mevlevihanesi ve Galipdede Tekkesi isimleriyle de bilinen bu Osmanlı eseri, farklı dönemlerde yaşadığı yangın ve deprem felaketleri sonucu çeşitli hasarlar almış. Yapılan onarım ve genişletme çalışmalarıyla mekan zaman içinde büyüyerek bir külliye haline gelmiş. 1975 yılında ise Divan Edebiyatı Müzesi ismiyle ziyarete açılmış. 2008-2011 yılları arasında geniş bir restorasyon çalışması daha geçiren mevlevihane, o tarihten bu yana Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla hizmet veriyor.

Galata Mevlevihanesi; şeyh odası, derviş odaları, kadınlar bölümü, semahane, hünkar mahfili, ecnebiler mahfili, kütüphane, muvakkithane, sebil, mutfak, şadırvan ve hazine gibi bölümlerden oluşuyor. Bahçede ise Şeyh Galip ile Halet Efendi’nin türbeleri bulunuyor. Müze içinde ayrıca dönemin önemli el yazması eserlerini, hat levhalarını ve müzik aletlerini de görebilirsiniz.

Galata Mevlevihanesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Galata Mevlevihanesi giriş ücretlerini ve Galata Mevlevihanesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Galata Mevlevihanesi Sema Salonu

İstiklal Caddesi

Burası İstanbul’un, hatta belki de Türkiye’nin en kozmopolit bölgesi olabilir. Onlarca farklı ulustan insanla karşılaşabileceğiniz İstiklal, 24 saat uyumayan, yaşayan bir cadde. Beyoğlu ilçesinde bulunan İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı’ndan başlayarak Tünel Meydanı’na kadar uzanır. Araç trafiğine kapalı olan bu caddenin ortasında çalışan “Nostaljik Tramvay” ise muhtemelen dünyanın en meşhur tramvayı. İstiklal Caddesi’ne gelip bu tramvayın önünde fotoğraf çekilmek İstanbul gezisinin adetlerindendir.

Geçmişi yüzlerce yıl önceye uzanan İstiklal Caddesi’nin parladığı dönem ise 19. yy’a denk geliyor. Osmanlı’nın yükseliş zamanlarında bu cadde ticari olarak çok hareketli olduğu için Avrupa’daki pek çok ulustan insan bu bölgeye akın etmiş. Özellikle Fransızların etkisiyle cadde sağlı sollu estetik binalarla donatılmış. Zaten o dönem cadde Fransızca bir isim olan “Grande Rue de Pera” (Cadde-i Kebir, Büyük Cadde) olarak anılıyormuş.

İstanbul’un en işlek caddelerinden biri olan İstiklal, daha çok eğlence hayatını sevenlerin uğrak noktasıdır. Cadde boyunca karşılıklı alışveriş merkezleri, bar, kafe ve restoranlar, sinema ve tiyatrolar, kültür-sanat merkezleri, tarihi kiliseler, kitapçılar, hediyelik eşya satan dükkanlar, konsolosluk binaları, okullar, antikacılar ve daha pek çok mekan bulunuyor. Ayrıca yol üzerinde hayranlıkla izleyebileceğiniz sokak sanatçıları ve onların canlı performans gösterileri hiç eksik olmaz.

İstiklal Caddesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Taksim İstiklal Caddesi

Taksim Meydanı

İstanbul’un kalbi sayılabilecek bir diğer önemli meydan Taksim semtinin ortasında bulunuyor. Taksim Meydanı, İstanbullular için adeta bir buluşma noktası. Bayramlarda, seyranlarda, kutlamalarda ve eylemlerde akla ilk gelen yerlerden biri burası. Her daim kalabalık, 7 gün 24 saat uyumayan bir mekan. İstiklal Caddesi’ne yakınlığı, çevresinde çok sayıda otel bulunması ve ulaşım kolaylığı bu meydanı cazip kılan etkenlerin başında geliyor.

Osmanlı döneminde halka su dağıtmak için buraya “Taksim Maksemi” denilen bir su deposu yapılmış. Bu depo, Belgrad Ormanlarından getirilen içme suyunun civar semtlere dağıtılmasını yani ‘taksim’ edilmesini sağlıyormuş. İstiklal Caddesi girişinde sekizgen köşeli, önünde çeşme olan tarihi bir yapı göreceksiniz. İşte Taksim Meydanı ismini bu maksemden (su terazisi) almış.

Taksim Meydanı’nın en önemli simgesi ise İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 1927-28 yılları arasında yapılmış olan Taksim Cumhuriyet Anıtı. Meydanın ortasında bulunan bu anıtın üzerinde Mustafa Kemal Atatürk ve bazı önemli devlet adamlarının heykelleri yer alıyor. Taksim Anıtı, İstanbul’da en fazla turist çeken yerlerin başında geliyor diyebiliriz.

Taksim Meydanı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Taksim İstanbul

St. Antuan Kilisesi

İstiklal Caddesi üzerindeki en görkemli yapılardan biri hiç şüphesiz St. Antuan Kilisesi. İstanbul’un en büyük Katolik kiliselerinden biri olan Sent Antuan’ın tarihi 13. yy’a kadar uzanıyor. İlk olarak Galata semtine inşa edilmiş olan bu kilise, 1696’da yaşanan büyük bir yangın felaketi sonrası Beyoğlu’na taşınmış. St. Antuan Kilisesi’nin şu an gördüğümüz son hali ise 1906 – 1912 yılları arasında İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından neogotik üslubunda inşa edilmiş. Kırmızı tuğla taşlarla örülü kilisenin iç mimarisi Latin hacı şeklinde tasarlanmış.

Girişi ücretsiz olan St. Antuan Kilisesi’nde haftanın belirli günleri farklı dillerde (İngilizce, Türkçe, Lehçe, İtalyanca) ayin programları yapılıyor. İstiklal Caddesi’ni gezerken İstanbul’un en güzel kiliselerinden biri olan St. Antuan’ı es geçmeyin deriz.

St. Antuan Kilisesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
St. Antuan Kilisesi ziyaret günlerini ve ayin saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

St. Antuan Kilisesi

İstanbul Modern

Eczacıbaşı ailesi önderliğinde 2004 yılında kurulan İstanbul Modern, Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak hizmet veriyor. Her yaş grubundan insana hitap eden İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde çağdaş sanat yapıtları, mimari tasarımlar, fotoğraflar, yeni medya ve sinema alanlarındaki üretimler ile heykeller sergileniyor.

Müze binasında koleksiyon ve süreli sergi salonları, video alanı, kütüphane, sinema, fotoğraf bölümü, eğitim alanı, mağaza ve kafe gibi yerler bulunuyor. Modern sanata ilgisi olanlar, Türkiye’nin yakın tarihini yansıtan başarılı sanat eserlerini burada görme şansını yakalayabilirler.

İstanbul Modern normalde Karaköy sahilinde, 8 bin m² alana kurulan bir bölgede hizmet veriyordu. Fakat bu alan Galataport Projesi kapsamında 3 yıllık bir yenilenme sürecine (2018-2021) girdiği için İstanbul Modern şu anda Beyoğlu’ndaki geçici bir mekanda ziyaretçilerini ağırlıyor. Şehrin en iyi müzelerinden biri olan İstanbul Modern’i İstanbul’da gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

İstanbul Modern nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
İstanbul Modern giriş ücretlerini ve İstanbul Modern ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

İstanbul Müzeleri

Eyüp Sultan Camii ve Eyyub El Ensari Türbesi

İstanbul’un en önemli manevi ziyaretgahlarından biri Eyüp ilçe merkezinde, Haliç’in kıyısında bulunan Eyüp Sultan Camii’dir. Buradaki ilk cami 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emriyle, Ebu Eyyub el-Ensari’nin kabrinin yanına inşa edilmiş. Fakat bu yapı deprem nedeniyle yıkılmış. 1798-1800 yılları arasında ise aynı yere yeni bir cami yapılmış. Cami daha sonraları birkaç kez daha restorasyondan geçerek şu anki şeklini almış.

Eyüp Sultan Camii hem mimarisi hem de etrafında dikili olan asırlık çınar ağaçlarıyla mükemmel bir görselliğe sahip. Merkezi konumda bulunması nedeniyle de İstanbul’un en çok ziyaret edilen ibadethanelerinden biri durumunda. Eyüp Sultan Camii’nin avlusunda başta Hz. Muhammed’in (s.a.v) bayraktarlığını yapmış sahabelerden Ebu Eyyub el-Ensari’nin kabri olmak üzere çok sayıda tanınmış ismin mezarı da bulunuyor. Zamanında padişahların kılıç kuşanma törenlerine de ev sahipliği yapan Eyüp Sultan Camii, asırlardan bu yana İslam dünyasının önemli ziyaret noktalarından biridir.

Eyüp Sultan Camii ve Eyyub El Ensari Türbesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Eyyub El Ensari Türbesi

Pierre Loti Tepesi

Haliç’in harika manzarasını kuşbakışı seyredebileceğiniz Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un Eyüp ilçesinde yer alıyor. Ziyaretçilerine nostaljik bir atmosfer sunan Pierre Loti’nin manzarası gündüz ayrı, gece ayrı güzel. Ayrıca tepede keyifli vakit geçirebileceğiniz kafe ve restoran tarzı yerler de bulunuyor.

Pierre Loti Tepesi ismini 1850-1923 yılları arasında yaşamış olan Fransız bir yazardan almış. Yazarın asıl ismi Louis Marie Julien Viaud. Fakat yerliler bu şaire Pierre Loti lakabını takmışlar. İstanbul’da subay olarak uzun yıllar görev yapan Pierre Loti vaktinin büyük kısmını bu tepede, o dönemler adı Rabia Kadın Kahvehanesi olan mekanda geçiyormuş. Yıllar geçtikçe, hem buralara olan ilgisi hem de Türklere karşı olan sevgisi nedeniyle ismi bu tepeyle özdeşleşmiş ve mekanın ismi Pierre Loti Tepesi olarak değişmiş.

İstanbul’un en güzel manzaralı mekanlarından biri olan Pierre Loti Tepesi, dört mevsim ziyaret edebileceğiniz, kendine has otantik ortamıyla oldukça etkileyici bir yer.

Pierre Loti Tepesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Haliç Pierre Loti Tepesi

Miniatürk

Hem çocuklar hem de yetişkinler için İstanbul’da gezmesi en keyifli mekanlardan biri şüphesiz Miniatürk. Bu parkta eski çağlardan Roma/Bizans dönemine, Selçuklu Devleti’nden Osmanlı İmparatorluğu’na kadar topraklarımızda yaşayıp iz bırakmış medeniyetlerin günümüze bıraktığı harika mimari eserlerin ufaltılmış minyatür modelleri sergileniyor.

Haliç kıyısında, 60 bin m² arazi üzerine kurulu olan Miniatürk’te 130’dan fazla mimari yapı bulunuyor. Ayrıca çocuklara yönelik oyun-eğlence alanları, kafe ve restoranlar da var. 2003 yılından beri hizmet veren bu eşsiz mekanı dolaşmak için en az 1-2 saatinizi ayırmanız gerekiyor. Burası adeta Türkiye’de gezilecek yerlerin özeti olan bir vitrin gibi.

Miniatürk nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Miniatürk giriş ücretleri ve Miniatürk ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Miniatürk

Kız Kulesi

İstanbul’un sembolü olmuş bir diğer güzellik abidesi de Kız Kulesi. Üsküdar sahilinde, denizin içinde ufak bir adacık üzerine kurulu olan bu zarif yapı sadece turistlerin değil, yıllardır İstanbul’da yaşayanların bile hala hayranlıkla izlediği bir eser.

Kız Kulesi’nin hem kuruluşu hem de kullanım amacıyla ilgili farklı rivayetler, efsaneler ve inanışlar var. Yaygın olan kanı yapının M.Ö. 410 yılında, boğazdaki gemi trafiğini kontrol etmek için Atinalı devlet adamı Alkibiades tarafından yaptırıldığı yönünde. Tarih boyunca birçok yangın ve deprem felaketi yaşayarak defalarca hasar gören Kız Kulesi, şu an gördüğümüz son halini ise II. Mahmud döneminde almış.

18 metre yüksekliğinde ve 5 kattan oluşan Kız Kulesi günümüzde restoran olarak hizmet veriyor. İster rezervasyon yaptırıp Kız Kulesi’nde unutulmaz bir akşam yemeği yiyin, ister Üsküdar sahilinde Kız Kulesi’nin karşısına geçip anılara dalın ama Kız Kulesi’ni görmeden İstanbul’dan ayrılmayın.

Kız Kulesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Kız Kulesi giriş ücretlerini ve Kız Kulesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Kız Kulesi Nerede?

Şemsi Paşa Camii

Üsküdar sahilinde yer alan bu küçük ve şirin cami, Şemsi Ahmet Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılmış bir eser. Boğaza sıfır şekilde konumlanmış tarihi yapının mimarı ise Mimar Sinan.

Sadrazam Şemsi Paşa bir cami yaptırmaya karar verdiğinde Mimar Sinan’dan ilginç bir talepte bulunmuş. “Benim adıma yapacağın caminin üzerine kuşların konmasını istemiyorum Sinan” demiş.. Mimar Sinan da “Olur mu öyle şey Paşam!” demeden zekasını konuşturmaya karar vermiş. Hemen araştırmalara başlayan Mimar Koca Sinan, Üsküdar sahilinde kuzey-güney rüzgarlarının kesiştiği bir nokta keşfetmiş. Sürekli dalgalı olan bu sahilde çıkan titreşim seslerinin de kuşları rahatsız edeceğini düşünen M. Sinan, caminin inşasına başlamış. Günümüzde Kuşkonmaz Camii olarak da anılan bu yapı tam olarak istenildiği şekilde tamamlanmış. Fakat Şemsi Ahmet Paşa caminin bittiğini göremeden vefat etmiş. Türbesi caminin hemen yanında bulunuyor. Şemsi Paşa Camii hem mimarisi hem de manzarası ile görülmeye değer çok güzel bir Osmanlı eseri.

Şemsi Paşa Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

uskudar semsi pasa cami

Haydarpaşa Garı

İstanbul’un simgesi olmuş tarihi yapılardan bir diğeri Kadıköy sahilinde yer alan Haydarpaşa Tren İstasyonu. İstanbul – Bağdat Demiryolu hattının başlangıç noktası olması hedefiyle yapılan bu garın inşaatına 1906 yılında, II. Abdülhamid döneminde başlanmış. Yapımını bir Alman şirketin üstlendiği Haydarpaşa Garı 1908’de tamamlanmış. Haydarpaşa tam anlamıyla klasik bir Alman mimari örneğini yansıtıyor.

Bu tren istasyonuna ismini veren kişinin Padişah III. Selim’in paşalarından Haydar Paşa olduğu rivayet ediliyor. III. Selim’in yaptırdığı Selimiye Kışlası’nın inşasında Haydar Paşa’nın çok emeği olmuş. Padişah III. Selim de ona jest yapmak için buradaki semte onun ismini vermiş. Böyle olunca tren garı da semtin ismi olan Haydarpaşa ile anılmaya başlanmış.

Haydarpaşa Garı’nın yüzyıllık geçmişine baktığımızda bazı talihsiz olaylar yaşadığını görüyoruz. 1917’de çıkan bir yangında zarar gören Haydarpaşa, 1979’da yaşanan tanker kazasında da yine büyük hasar almış. İstasyonun başına gelen son felaket ise 2010 yılında çıkan yangın. Bu yangın sonrası garın çatı kısmı tamamen çökmüştü.

2013 yılından sonra Haydarpaşa Garı tren seferlerine tamamen kapatıldı. Sebebi ise restorasyon çalışmaları sırasında garın altında arkeolojik buluntuların ortaya çıkması. Roma İmparatorluğu’ndan günümüze kadar farklı dönemlere ait kalıntıların bulunduğu Haydarpaşa’da kazı çalışmaları yıllardır sürüyor. Görünen o ki tren garı bir antik kentin üzerine inşa edilmiş. İstanbul seyahatinizde Kadıköy’e uğrarsanız, hem Haydarpaşa Tren İstasyonu’nu hem de kazı çalışmalarının olduğu bölgeyi yakından görebilirsiniz.

Haydarpaşa Garı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Haydarpaşa Tren İstasyonu

Beylerbeyi Sarayı

İstanbul’da boğaza nazır en güzel saraylardan bir diğeri 19. yüzyıl eseri olan Beylerbeyi Sarayı. Üsküdar’ın Beylerbeyi semtinde bulunan Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yılları arasında mimar Sarkis Balyan’a yaptırılmış.

Bu arazi Bizans Dönemi’nde ‘İstavroz Bahçesi’ olarak bilinen bir korulukmuş. Osmanlı döneminde bu bahçe içerisine köşk, kasır, yalı tarzı birçok müstakil bina yapılıp yıkılmış. Şu an gördüğümüz saray ise Sultan Abdülaziz’in yazlık olarak inşa ettirdiği bir saray kompleksi. Kompleksin içinde Yazlık Saray, Sarı Köşk, Mermer Köşk, Ahır Köşk ve iki küçük deniz köşkü yer alıyor. Ek binalarıyla beraber 3 bin m²’lik bir alanı kaplayan sarayda eskiden üst düzey devlet misafirleri de konuk olarak ağırlanıyormuş.

Beylerbeyi Sarayı’nın ana binası ziyaretçilere açık durumda. Ayrıca saray içindeki diğer binaların bazıları restoran, bazıları ise düğün salonu olarak hizmet veriyor. İstanbul’un en ihtişamlı saraylarından olan Beylerbeyi, İstanbul gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.

Beylerbeyi Sarayı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Beylerbeyi Sarayı giriş ücretlerini ve Beylerbeyi Sarayı ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

İstanbul'da Nereler Gezilir

Büyük Çamlıca Tepesi

Üsküdar ilçesinde bulunan Çamlıca Tepesi, İstanbul’un en yüksek noktası. Burası yan yana iki yükseltiden oluşuyor; Büyük Çamlıca Tepesi ve Küçük Çamlıca Tepesi.

Eğer temiz ve açık bir havaya denk gelirseniz Büyük Çamlıca Tepesi’nden Marmara Denizi ile Karadeniz arasında kalan çok geniş bir panoramik İstanbul manzarası izleyebilirsiniz. Yaklaşık 268 metre yükseklikteki bu tepe İstanbul’un en güzel seyir teraslarından biridir. Tepenin uç noktasındaki sosyal tesislerde kafe ve restoran tarzı yerler de var.

Çamlıca Tepesi’nde ister Orhan Veli misali gözlerinizi kapatıp İstanbul’u dinleyebilir, ister sevdiklerinizle güzel manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Zaten burası eskiden gizli aşıkların gözden uzak buluşma noktasıymış. Günümüzde de çoğu insan burayı “Aşıklar Tepesi” olarak anar. Ama tabi artık eski tenhalığından eser yok. Büyük Çamlıca Tepesi, İstanbul’un en gözde turistik mekanlarından biri haline geldi.

Çamlıca Tepesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Çamlıca Tepesi Nerede

Çamlıca Camii

Yukarıda bahsettiğimiz Büyük Çamlıca Tepesi’nin üzerinden yer alan Çamlıca Camii, 2013-2019 yılları arasında inşa edilmiş yeni bir yapı. Burası cumhuriyet dönemimizin en büyük camisi unvanına sahip. Yaklaşık 57 bin m² alana yayılmış olan Büyük Çamlıca Camii külliyesinin içinde müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu ve sanat atölyeleri bulunuyor.

6 minareli bu devasa cami İstanbul’un her yerinden görülebiliyor. Büyük Çamlıca Camii’nin kubbesi 72 metre yüksekliğinde ve 34 metre çapında. Bu rakamlar İstanbul’da yaşayan 72 milleti ve İstanbul’un kodunu (34) simgeliyor. Caminin 3 şerefeli 4 minaresi ise 107,1 metre yüksekliği ile Malazgirt Zaferi’ni simgeliyor. Diğer 2 minare ise 2 şerefeli ve 90’ar metre yüksekliğinde.

İstanbul siluetinin yeni bir parçası olan Büyük Çamlıca Camii’ni İstanbul gezi rehberinize ekleyebilirsiniz.

Çamlıca Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Çamlıca Cami Nerede

Otağtepe Fatih Korusu

Burası İstanbul’un eşsiz boğaz manzarasını kuşbakışı izleyebileceğiniz en harika noktalardan biri. Resmi adı “Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi” olan Otağtepe, Beykoz ilçesinin Kavacık Mahallesi’nde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün hemen yanında yer alıyor.

Binlerce bitki türünün bulunduğu, yemyeşil bir alan olan Otağtepe Fatih Korusu’nda yürüyüş yolları, çim alanı, seyir terasları, su sarnıcı, minik bir göl ve oturma alanları bulunuyor. Tesis içinde restoran ya da kafe tarzı yerlerin olmadığını belirtelim.

İstanbul’un boğaz manzarası en güzel nereden izlenir?” diye merak ediyorsanız, Otağtepe Parkı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Otağtepe Fatih Korusu nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Otağtepe Parkı

Küçüksu Kasrı (Göksu Kasrı)

Üsküdar – Beykoz sahil yolu üzerinde, Küçüksu semtinde bulunan Göksu Kasrı, Sultan Abdülmecit tarafından mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılmış bir eser. 1857 yılında hizmete girmiş olan bu köşk geleneksel Türk evi plan tipinde, dinlenme ve av için kullanılan bir biniş kasrı özelliğinde inşa edilmiş.

Küçüksu Kasrı, Boğaziçi’ndeki diğer saraylara göre daha küçük boyutlarda ama yine de çok etkileyici bir yapı. Sultan Abdülaziz döneminde cephe süslemeleri zenginleştirilen köşkün hem iç hem dış tasarımı çok ince işçilik barındırıyor. Köşkün iç odaları ise değerli sanat eserleriyle ve Avrupa’dan getirilen özel mobilyalarla döşenmiş.

Şu anda müze-saray olarak ziyaret edilebilen Küçüksu Kasrı’nın çevresi ise mesire alanına çevrilmiş durumda. Burada bulunan restoran ve kafelerde kahvaltı edebilir, boğaza nazır tertemiz hava eşliğinde akşam yemeği yiyebilirsiniz. Kasırda ayrıca düğün, toplantı, fotoğraf çekimi gibi farklı organizasyonlar da yapılıyor.

Küçüksu Kasrı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Küçüksu Kasrı giriş ücretlerini ve Küçüksu Kasrı ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Göksu Kasrı

Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi, İstanbul’un en renkli ve en hareketli bölgelerinden biri. Anadolu yakasının sahil kesiminde bulunan Bağdat Caddesi, Kadıköy’ün Kızıltoprak semtinden başlayıp Maltepe’nin Cevizli semtine kadar uzanıyor.

Bağdat Caddesi, Avrupa yakasındaki İstiklal Caddesi’nin Anadolu yakasındaki karşılığı diyebiliriz. Tek fark, Bağdat Caddesi’nin biraz daha lüks ve pahalı mekanlara ev sahipliği yapması. Yayalar için genişletilmiş olan bu cadde üzerinde dünyaca ünlü pek çok markanın mağazası yer alıyor. Ayrıca yol boyunca sağlı sollu onlarca eğlence mekanı, restoran, kafe ve AVM tarzı yerler mevcut. Bağdat Caddesi sadece gündüzleri değil geceleri de son derece kalabalık bir yer. İstanbulluların özellikle hafta sonları geç saatlere kadar vakit geçirdiği Bağdat Caddesi, Kadıköy’ün görülmesi gereken yerlerinden.

Bağdat Caddesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

İstanbul Eğlence Mekanları

Atatürk Arboretumu

Sarıyer ilçesinde, Kemerburgaz – Bahçeköy yolu üzerinde bulunan Atatürk Arboretumu, İstanbul’da başka bir eşine rastlayamayacağınız güzellikte bir doğal park. Daha doğrusu yaklaşık 300 hektarlık alana yayılmış büyük bir ağaç müzesi. Bu arboretum içinde koruma altına alınmış envai çeşit ağaç ve bitki türleri bulunuyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz muhteşem bir mekan.

Temelleri 1949’da atılan bu botanik bahçesi, 1982 yılında ancak tamamlanabilmiş. Atatürk Arboretumu içinde piknik yapmak, mangal yakmak, top oynamak vs. gibi aktiviteler yasak. Burası daha çok sessiz, sakin, huzurlu bir doğa yürüyüşü yapmak, kitap okumak ve temiz hava almak isteyenlerin uğrak noktası olabilecek bir yer. Bir de düğün fotoğraflarının vazgeçilmez mekanı diyebiliriz. Rengarenk bitki türleri, heybetli ağaçları, göletleri ve yürüyüş yolları ile Atatürk Arboretumu doğa severlerin İstanbul’da mutlaka ziyaret etmesi gereken duraklardan biri.

Atatürk Arboretumu nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Atatürk Arboretumu giriş ücretlerini ve Atatürk Arboretumu ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Belgrad Ormanı

İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi

2013 yılında Vialand ismiyle kurulan İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi, 600 bin m² alana yayılmış çok büyük bir tema parkı. Her yaşa yönelik eğlence imkanı sunan İsfanbul, özellikle çocuklu ailelerin İstanbul’da ziyaret edilebilecekleri en güzel mekanlardan biri. İçinde devasa bir AVM ile gösteri merkezi de bulunan İsfanbul, Eyüp ilçesinin Yeşilpınar Mahallesi’nde yer alıyor.

Roller Coaster, Adalet Kulesi, Çılgın Nehir, King Kong ve Viking başta olmak üzere onlarca eğlence ünitesi ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi, alanında Avrupa’nın en iyilerinden. Hangi yaşta olursanız olun, İstanbul gezinize biraz adrenalin katmak için buraya uğrayabilirsiniz.

İsfanbul Tema Park nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
İsfanbul Tema Park giriş ücretlerini ve İsfanbul Tema Park ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

İstanbul Tema Park

Pera Müzesi

İstanbul’daki özel müzelerden biri olan Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından 2005 yılında faaliyete geçirilmiş önemli bir kültür merkezi. Müze binası Beyoğlu’nun Tepebaşı semtinde bulunuyor.

Oryantalist Resim, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri ile Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonlarının sergilendiği Pera Müzesi’nde ayrıca Jean Dubuffet, Josef Koudelka, Akira Kurosawa, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Diego Rivera ve Goya gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserleri de sanatseverlerle buluşuyor. Her yıl ulusal ve uluslararası eğitim ve sanat kurumlarıyla ortaklaşa sergiler düzenleyen Pera Müzesi, İstanbul’da ziyaret edilmesi gereken en iyi sanat müzelerinden biri.

Pera Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Pera Müzesi giriş ücretlerini ve Pera Müzesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

İstanbul'daki En İyi Müzeler

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı, taşı toprağı betonla kaplanan İstanbul’un sahip olduğu son büyük yeşil alanlardan biri. Bu konuda özellikle Avrupa yakasının akciğeri durumunda diyebiliriz. Büyük bölümü Sarıyer ilçesi sınırlarında kalan Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası’nın doğusunda bulunuyor. Yaklaşık 5500 hektarlık orman içinde çok sayıda mesire yeri, kamp alanı, kafe, göletler, yürüyüş ve bisiklet yolları mevcut.

Burası Bizans ve Osmanlı dönemlerinde İstanbul’un en önemli içme suyu kaynaklarını barındırıyormuş. Hatta Osmanlı’nın yaptırdığı su bentlerini orman içinde görebilirsiniz. Tabi bu su kaynakları günümüz İstanbul’u için artık çok yetersiz kalıyor. Ormanın ismi ise Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad (Sırbistan) seferi dönüşü beraberinde getirdiği Belgradlılar için burada kurduğu köyden geliyor.

Belgrad Ormanları, İstanbul’dan çıkmadan temiz bir orman havası almak isteyenler için ideal bir mekan. Fakat özellikle yazın hafta sonları aşırı kalabalık olduğunu hatırlatalım.

Belgrad Ormanı nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Belgrad Ormanları İstanbul

Barış Manço Müzesi

Türkiye’de yetişmiş en önemli sanatçılardan birisi olan Barış Manço’nun Moda’daki meşhur evi, 2010 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor. 1999 yılında hayatını kaybeden Barış Manço ülkemizde her kesim tarafından çok sevilen bir müzisyendi. Ölümünün üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen evi hala sevenleri tarafından sürekli ziyaret ediliyor. Siz de büyük ustayı biraz daha yakından tanımak istiyorsanız Kadıköy’ün Moda semtinde bulunan Barış Manço Evi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Bu evin ilk inşası 1895-1900 yılları arasında İngiliz Mr. Dawson tarafından mimar Pape Kalfa’ya yaptırılmış. Sonraki yıllarda birkaç kez el değiştiren ev 1984 yılında Barış Manço tarafından satın alınmış ve restore ettirilmiş. 2010 yılında müze olarak ziyarete açılan bu 3 katlı tarihi köşkün içinde Barış Manço’ya ait eşyalar sergileniyor.

Barış Manço Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Barış Manço Müzesi giriş ücretlerini ve Barış Manço Müzesi ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

Barış Manço Evi

Harbiye Askeri Müzesi

Şişli’de, Cumhuriyet ve Vali Konağı caddelerinin kesiştiği yerde bulunan Harbiye Askeri Müzesi, geçmişi 15. yy.’a kadar uzanan büyük bir tesis. Yaklaşık 54 bin m²’lik alana yayılan tesisteki en önemli yapılardan biri ise 1800’lü yıllarda inşa edilen ve bölgeye ismine veren ‘Mekteb-i Harbiye’ binası. Osmanlı Devleti’ne subay yetiştirmek amacıyla kurulan bu Harp Okulu’nda Mustafa Kemal Atatürk de dahil pek çok başarılı asker eğitim almış.

Uzun yıllardır müze olarak hizmet veren Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nda farklı binalar içerisinde binlerce askeri parça sergileniyor. Ayrıca müze bahçesinde Mehter Takımı’nın sık sık ücretsiz konserleri oluyor. Harbiye Askeri Müzesi tarih meraklıları için İstanbul’da gezilmesi gereken önemli noktalardan biri.

Harbiye Askeri Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
Harbiye Askeri Müzesi giriş ücretlerini ve Harbiye Askeri Müzesi ziyaret saatlerini güncel olarak öğrenmek için 0 (212) 233 27 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Harbiye Askeri Müzesi

Çinili Camii (Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii)

Üsküdar, Murat Reis Mahallesi’nde bulunan bu Osmanlı eseri Sultan I. Ahmed’in eşi olan Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından 1638 – 1640 yılları arasında yaptırılmış. Çinileriyle dikkat çeken bu güzel eser önce tek planda cami olarak inşa edilmiş, daha sonra etrafına medrese, şadırvan, sebil, mektep, çeşme ve hamam eklenmiş.

Çinili Camii nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.

Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii

İstanbul Oyuncak Müzesi

Şair ve yazar Sunay Akın tarafından 2005 yılında kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, 1700’lü yıllardan bugüne kadar popüler olmuş oyuncaklara ev sahipliği yapıyor. Kadıköy ilçesinin Göztepe semtinde, 5 katlı tarihi bir İstanbul köşkünde hizmet veren Oyuncak Müzesi, hem çocuklara hem de çocukluğunu anmak isteyen yetişkinlere keyifli anlar vadediyor.

İstanbul Oyuncak Müzesi nerede? Harita konumu için ➜ tıklayın.
İstanbul Oyuncak Müzesi giriş ücretlerini ve ziyaret saatlerini güncel olarak takip etmek için ➜ tıklayın.

istanbul oyuncak muzesi

# Sahaflar Çarşısı: Fatih ilçesinde, Beyazıt Cami ile Kapalıçarşı’nın arasında bulunan Sahaflar Çarşısı, İstanbul’daki en büyük kitap pazarlarından biri. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan bu tarihi çarşı hem bulunduğu merkezi konum, hem de büyüklüğü nedeniyle kitapseverlerin çok sık ziyaret ettiği bir mekan. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Aydos Ormanı: Sultanbeyli, Kartal ve Pendik ilçeleri arasında bulunan Aydos Ormanı, İstanbul’a nefes aldıran doğal güzelliklerden biri. Aydos Ormanı içinde ufak bir göl, yürüyüş parkurları, piknik alanları, kafe ve restoranlar bulunuyor. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Fethi Paşa Korusu: Üsküdar’da bulunan Fethi Paşa Korusu, Sultantepe semtinin sahil kesiminden başlayıp Kuzguncuk Tepesi ve Paşalimanı’na kadar uzanan yemyeşil bir alan. Yüzlerce bitki ve ağaç türünü barındıran Fethi Paşa Korusu’nda ayrıca restoran hizmeti veren bir de tarihi konak bulunuyor. İstanbul Boğazı’na karşı sabah kahvaltısı yapmak ya da güzel bir akşam yemeği yemek için Fethi Paşa Korusu iyi bir tercih olabilir. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Maçka Demokrasi Parkı: Nişantaşı, Dolmabahçe, Maçka ve Harbiye semtleri arasında geniş bir alanı kaplayan Maçka Parkı, İstanbulluların dinlenmek ve yürüyüş yapmak için sıkça uğradıkları bir mekan. Maçka Demokrasi Parkı; CRR Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Vodafone Park (Beşiktaş Stadyumu), İTÜ Maçka Yerleşkesi ve Hilton Oteli gibi merkezi yerlere çok yakın olduğu için genelde çok kalabalık olan bir park. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Arasta Pazarı (Sultanahmet Arasta Çarşısı): Sultanahmet Camii’nin hemen yanında bulunan bu tarihi çarşı özellikle yabancı turistlerin rağbet gösterdiği bir yer. 70’e yakın dükkanın bulunduğu çarşıda genellikle hediyelik eşyalar satılıyor. Ayrıca Büyük Saray Mozaikleri Müzesi de bu çarşının içinde yer alıyor. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Madame Tussauds İstanbul Müzesi: Dünyanın en ünlü Balmumu Heykel Müzesi markası olan Madame Tussauds’un bir şubesi de İstanbul’da bulunuyor. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde yer alan Madame Tussauds İstanbul’da yerli ve yabancı pek çok ünlünün birebir balmumu heykellerini yakından görebilirsiniz. Harita konumu için ➜ tıklayın.

Madame Tussauds Istanbul Muzesi

# Masumiyet Müzesi: 2012 yılında kurulan Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un aynı isimli kitabından uyarlanmış bir kültürel tesis. Beyoğlu semtinde bulunan müzede ‘Masumiyet Müzesi’ romanında anlatılan kahramanların eşyaları ve roman karakterlerinin hatıralarına yönelik parçalar sergileniyor. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Yuşa Hazretleri Tepesi ve Hz. Yuşa Türbesi: Beykoz’un Anadolu Kavağı semtinde bulunan Yuşa Hazretleri Tepesi, İstanbul’da boğaza yakın olan tepelerin içinde en yüksek olanı. Yaklaşık 200 metre rakımlı bu tepenin harika bir deniz manzarası var. Tepede bulunan Yuşa Camii’nin yanındaki türbede ise Hz. Yuşa (a.s.)’nın kabrinin olduğu rivayet ediliyor. Bu nedenle bölge üç büyük din içinde kutsal kabul edilen bir mekan. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Yoros Kalesi: Anadolu Kavağı sırtlarında bulunan bu kale Bizans döneminden kalma tarihi bir yapı. Uzun yıllar Cenevizlilerin de kullandığı Yoros Kalesi çok büyük bir alanı kaplıyor ve yine muhteşem bir boğaz manzarasına sahip. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Garipçe Köyü: Sarıyer’de Rumelikavağı ile Rumelifeneri’nin arasında yer alan küçük bir köy Garipçe. Özellikle boğaza sıfır kahvaltı mekanlarıyla meşhur olan bu şirin belde, İstanbul’un kargaşasından uzak, sessiz sakin şekilde kafa dinleyebileceğiniz güzel bir yer. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Yeni Camii (Valide Sultan Camii): Eminönü Meydanı’nda bulunan Yeni Camii, İstanbul siluetinin önemli parçalarından birini oluşturuyor. Sultan III. Murad’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle 1597 yılında inşasına başlanan bu muhteşem eser, Sultan IV. Mehmed döneminde (1660’lı yıllar) tamamlanmış. Çevresinde bulunan Valide Sultan Türbesi, Hünkar Kasrı, darülkurra, sebil, çeşmeler, sıbyan mektebi, Mısır Çarşısı arastası, kütüphane ve muvakkithane ile büyük bir külliye olan Yeni Camii, İstanbul tarihi yerler listesinin değerli yapılarından biri. Harita konumu için ➜ tıklayın.

Eminönü Yeni Cami

# Binbirdirek Sarnıcı (Philoksenos Sarnıcı): Sultanahmet semtinde bulunan Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul’un en büyük su sarnıçlarından bir diğeri. Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda (ya da 6. yy.) inşa edilmiş olan bu sarnıç yaklaşık 3584 m² büyüklüğünde ve içinde 224 sütun barındırıyor. Müze olarak gezebileceğiniz Binbirdirek Sarnıcı’nda ayrıca çeşitli kültürel etkinlikler de yapılıyor. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Bahariye Caddesi (General Asım Gündüz Caddesi): Kadıköy’de bulunan Bahariye Caddesi, İstanbul’un en hareketli noktalarından biri. Araç trafiğine kapalı olan ve Beyoğlu İstiklal Caddesi’ni andıran Bahariye’de çok sayıda alışveriş merkezi, kafe, restoran ve tarihi yapılar mevcut. Kadıköy’ün meşhur ‘Boğa Heykeli’ de bu caddenin girişinde bulunuyor. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Beyazıt Kulesi: Beyazıt semtinde bulunan bu kule ilk olarak 1749 yılında, şehirdeki yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla inşa edilmiş. Kendi yaşadığı yangın felaketleriyle 2 kez yıkılan kule en son 1828 yılında, mimar Senekerim Balyan tarafından tekrar yapılmış. Günümüzde İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü içinde yer alan Beyazıt Yangın Kulesi yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek gibi amaçlarla kullanılmaya devam ediyor. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Laleli Taşhan: Laleli semtindeki Laleli Camii’nin yanında bulunan bu tarihi çarşı, Sultan III. Mustafa tarafından 1763 yılında yaptırılmış. O dönem sipahilerin barındırılması için yaptırılmış olan Taşhan, bir kısmı yıkılmış ve hasar görmüş olsa da büyük ölçüde orijinalliğini günümüze kadar korumayı başarmış. Çukurçeşme Hanı, Katırcıoğlu Hanı ve Historical Old Bazaar isimleriyle de bilinen Laleli Taşhan, iki kat ve üç avludan oluşuyor. Bu tarihi han şu anda çarşı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Harita konumu için ➜ tıklayın.

# Sapphire Seyir Terası: Kağıthane ilçesinde bulunan Istanbul Sapphire, Avrupa’nın en yüksek binalarından biri. Bu binanın 55. katında bulunan, yaklaşık 236 metre yükseklikteki Sapphire Seyir Terası benzersiz bir İstanbul manzarası sunuyor. Özellikle kentin Avrupa yakasının büyük bölümünü bu terastan kuşbakışı izleyebilirsiniz. Harita konumu için ➜ tıklayın.

Sapphire Seyir Terası

Şu ana kadar İstanbul’da gezilecek tarihi ve turistik yerler listesinin sadece en popüler noktalarına değindik. Her maddeyi kısa ve öz şekilde detaylandırmaya çalıştık. Ve gördüğünüz gibi İstanbul bu konuda başka bir şehirle kıyaslanamayacak kadar büyük bir zenginliğe sahip.

Elbette İstanbul’un gezilip görülebilecek daha çok mekanı var. Fakat bunların hepsini detaylandırarak yazıyı fazla ayrıntıya boğmak istemiyoruz. Yukarıda saydığımız duraklar, birkaç haftalık İstanbul gezisi için öncelikli tercihleriniz olabilir diye düşünüyoruz.

İstanbul şehir rehberi yazımızın devamında ise İstanbul’u keşfetmek için daha fazla vakti olanlara bazı özel listeler hazırladık. Yukarıda bahsetmediğiniz, İstanbul’un tarihi, doğal ve kültürel diğer güzellikleri arasından seçtiğimiz yerleri gruplara ayırdık. İstanbul gezi rotası oluşturma aşamasında bu listelerin size büyük kolaylık sağlayacağını umuyoruz. Bu grupların içinden ilgi alanınıza göre seçeceğiniz yerlerle İstanbul gezilecek noktalar listenizi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.

İstanbul Nasıl Bir Yer

İstanbul’da gezebileceğiniz diğer ibadethane ve türbelerden seçtiklerimiz;

  • Arap Camii
  • Aya Yorgi Kilisesi / Büyükada
  • Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Türbesi
  • Caferağa Medresesi
  • Fener Rum Patrikhanesi
  • Nuruosmaniye Camii
  • Rüstem Paşa Camii
  • Surp Garabed Ermeni Kilisesi
  • Şakirin Camii
  • Şehzade Camii
  • Yahya Efendi Türbesi
  • Zeyrek Camii (Pantokrator Manastırı Kilisesi)

Pantokrator Manastırı Kilisesi

İstanbul’da gezebileceğiniz diğer müzelerden seçtiklerimiz;

  • Adalar Müzesi
  • Aşiyan Müzesi
  • Beşiktaş JK Müzesi
  • Büyük Postane (PTT Müzesi)
  • Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  • Çağlar Boyu Aydınlatma Isıtma Koleksiyonları Müzesi
  • Deniz Ve Su Ürünleri Müzesi
  • Doğançay Müzesi
  • Fenerbahçe Spor Kulübü Müzesi
  • Florya Atatürk Deniz Köşkü
  • Galatasaray Stadyum Müzesi
  • Hababam Sınıfı Müzesi
  • Halı Müzesi
  • Hilmi Nakipoğlu Fotoğraf Makineleri Müzesi (Kamera Müzesi)
  • Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi
  • İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
  • İstanbul Demiryolu Müzesi
  • İstanbul Fethiye Müzesi
  • İstanbul Sağlık Müzesi
  • İtfaiye Müzesi
  • Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi
  • Kazım Karabekir Paşa Müzesi
  • Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi
  • Pelit Çikolata Müzesi
  • Sadberk Hanım Müzesi
  • Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  • Santralistanbul
  • Saray Koleksiyonları Müzesi
  • Şair Adam Mickiewicz Müzesi
  • Şişli Atatürk Müzesi
  • Türkiye İş Bankası Müzesi
  • TÜRVAK Sinema ve Televizyon Müzesi
  • Uçurtma Müzesi
  • Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
  • Yeşilköy Havacılık Müzesi
  • 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi

İSTANBUL’DA GEZİLECEK MÜZELER (TIKLAYIN)

İstanbul'daki Müzeler

İstanbul’da gezebileceğiniz diğer saray ve kasırlardan seçtiklerimiz;

  • Adile Sultan Kasrı / Altunizade
  • Adile Sultan Sarayı / Kandilli
  • Aynalıkavak Kasrı / Hasköy
  • Bayıldım Kasrı / Beşiktaş
  • Esma Sultan Yalısı / Ortaköy
  • Hıdiv Kasrı / Beykoz
  • Ihlamur Kasrı / Teşvikiye
  • Mecidiye Kasrı / Beykoz
  • Maslak Kasırları / Sarıyer
  • Sepetçiler Kasrı / Fatih
  • Siyavuşpaşa Kasrı / Bahçelievler
  • Tekfur Sarayı / Fatih
  • Tophane Kasrı / Tophane

İstanbul Gezilecek Saraylar

İstanbul’da gezebileceğiniz diğer koru, bahçe ve tabiat parklarından seçtiklerimiz;

  • Bahçeşehir Gölet Parkı
  • Bakırköy Botanik Parkı
  • Baltalimanı Japon Bahçesi
  • Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark)
  • Bebek Parkı
  • Beşiktaş Abbasağa Parkı
  • Beykoz Korusu
  • Beylikdüzü Yaşam Vadisi
  • Çatalca Antikköy Tesisleri
  • Çilingoz Tabiat Parkı
  • Çubuklu Korusu (Hıdiv Kasrı Korusu)
  • Fenerbahçe Parkı
  • Forestanbul
  • Göktürk Göleti Mesire Yeri
  • Gözdağı Korusu
  • Göztepe 60. Yıl Parkı
  • İdealtepe 50. Yıl Korusu
  • İstanbul Kelebek Çiftliği
  • Kalamış Atatürk Parkı
  • Kartal Sahili Sis Parkı
  • Kulindağ Dağ Evi
  • Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı
  • Maltepe Başıbüyük Piknik Alanı
  • Maltepe Orhangazi Şehir Parkı
  • Mihrabat Korusu
  • Nakkaştepe Millet Bahçesi
  • Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Polonezköy Tabiat Parkı
  • RönePark Yeşilköy
  • Selamiçeşme Özgürlük Parkı
  • Sultangazi Mimar Sinan Kent Ormanı
  • Şile Saklıgöl
  • Taşdelen Mesire Alanı
  • Ulus Parkı
  • Validebağ Korusu
  • Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi
  • 15 Temmuz Şehitler Hatıra Ormanı

İstanbul Piknik Yerleri

İstanbul’da gezebileceğiniz en iyi tarihi hamamlar;

  • Acemoğlu Hamamı
  • Ağa Hamamı
  • Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
  • Beylerbeyi Hamamı
  • Cağaloğlu Hamamı
  • Çemberlitaş Hamamı
  • Çinili Hamamı
  • Galatasaray Hamamı
  • Gedikpaşa Hamamı
  • Kılıç Ali Paşa Hamamı
  • Mihrimah Sultan Hamamı
  • Süleymaniye Hamamı
  • Üsküdar Şifa Hamamı

istanbul hamamlari

İstanbul’da gezebileceğiniz en iyi 15 AVM;

  • Akasya AVM / Acıbadem
  • Capitol AVM / Altunizade
  • Cevahir AVM / Şişli
  • Emaar Square Mall / Üsküdar
  • Forum İstanbul / Bayrampaşa
  • Galleria AVM / Ataköy
  • İstinye Park / Sarıyer
  • Kanyon / Levent
  • Mall of İstanbul / İkitelli
  • Marmara Forum / Bakırköy
  • Marmarapark / Esenyurt
  • Palladium AVM / Ataşehir
  • Torium AVM / Esenyurt
  • Vadistanbul AVM / Sarıyer
  • Viaport Asia / Pendik

İstanbul'daki AVMler

İstanbul’da çocuklarla birlikte gidilebilecek en güzel eğlence mekanları;

  • Torium AVM’de bulunan Snowpark
  • Forum İstanbul’da bulunan Legoland ve Jurassic Land
  • Akasya Acıbadem AVM’de bulunan KidZania
  • Trump AVM’de bulunan KidzMondo
  • Mall of İstanbul’da bulunan Moipark
  • Metropol İstanbul’da bulunan Hupalupa
  • Cevahir AVM’de bulunan FunLab

KidzMondo Istanbul

İstanbul’da gidebileceğiniz en iyi akvaryumlar;

  • İstanbul Akvaryum / Florya
  • Emaar Akvaryum & Sualtı Hayvanat Bahçesi / Üsküdar – Emaar Square AVM
  • Sea Life Akvaryum / Bayrampaşa – Forum İstanbul AVM
  • Viasea Akvaryum / Tuzla – Viaport Marina AVM

İstanbul’da gidebileceğiniz en iyi su parkları (aquaparklar);

  • Aqua Club Dolphin / Esenkent
  • Coliseum / Acarkent
  • Grand Aqua Marine / Büyükçekmece
  • İstanbul Dolphinarium / Eyüpsultan
  • Marina Aquapark Waterland / Tuzla

İstanbul Su Parkları

İstanbul’da gezebileceğiniz adalar;

  • Burgazada
  • Büyükada
  • Heybeliada
  • Kınalıada
  • Sedef Adası

İstanbul Gezilecek Adalar

İstanbul’da Yapılacak Şeyler – Tavsiyeler ve İpuçları

İstanbul şehir rehberi yazımızın sonunda size bu metropolle alakalı bazı Gezi Hocası tavsiyeleri vermek istiyoruz. İstanbul’u ve bu şehrin güzelliklerini daha yakından hissetmek için neler yapmak gerekir? İstanbul’a gelmişken yapmadan dönmemeniz gereken aktiviteler neler? Kısa notlar şeklinde ipuçlarımızı verip, İstanbul gezi blogu yazımızı sonlandıralım.

🔸Caddebostan sahilinde bisiklet kiralayın.
🔸Kadıköy Çarşısı’nı gezin.
🔸Kız Kulesi’nin tam karşısındaki Salacak sahili merdivenlerine oturup dost muhabbetlerine katılın.
🔸Ortaköy sahilinde kumpir yiyin.
🔸Bebek sahilinde üç beş tur atın.
🔸Polonezköy’de sabah kahvaltısı yapın.
🔸Karaköy’den Eminönü’ne Galata Köprüsü üzerinden yürüyün.
🔸Eminönü’nde balık ekmek yiyin.
🔸Beşiktaş – Kadıköy vapuruna binip martılara simit atın.
🔸Moda sahilinde dondurma yiyin.
🔸Kuzguncuk sokaklarında turlayın.
🔸Çengelköy’deki Tarihi Çınaraltı’nda çay için.
🔸Balat sokaklarında kaybolun.
🔸Bir sabah namazı Eyüp Sultan Camii’ne gidin.
🔸Kanlıca’da yoğurt yiyin.
🔸Pazar günleri kurulan Feriköy Antika Pazarı’nı gezin.
🔸Fatih’te bir kitap mezatına katılın.
🔸Süleymaniye’deki meşhur kurufasulyeci Erzincanlı Ali Baba’da kuru-pilav yiyin.
🔸Karaköy’deki Güllüoğlu baklavacısına bir uğrayın.
🔸Taksim – Tünel hattındaki Beyoğlu nostaljik tramvayına binin.
🔸Tekne ile İstanbul Boğaz Turu seferlerine katılın.

Gezi Hocası İstanbul Gezi Rehberi

“İstanbul’da Gezilecek Yerler (200+ Mekan)” üzerine 1 yorum

  1. COME RENT says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir