Kapat
İzmit Nasıl Bir Yer?

Kocaeli denilince her ne kadar akla gelen ilk olgu ‘sanayi şehri’ olsa da, Kocaeli bundan çok daha fazlasına sahip bir şehir. Genellikle İstanbul’u pek sevmeyen ama İstanbul’dan fazla uzaklaşmayı da göze alamayan kişilerin ikamet için rotalarını çevirdiği bir yer. Ayrıca günübirlik olarak şehir kalabalığından kaçmak isteyenlerin kendini attığı doğal güzelliklere, güzel mesire alanlarına sahip bir sahil şehri. Kocaeli’ne taşınmak pek İstanbul’dan kaçmak sayılmıyor aslında. Anadolu yakasında oturan birisi için zaten Kocaeli’ye gidip gelmekle Beylikdüzü’ne gidip gelmek arasında çok bir fark yok. Bu şehirde ikamet edenlerin bir kısmının iş hayatı İstanbul’da zaten.

Kocaeli hem yeşil alanları, hem fabrikalarla dolu toprakları ile isteyene iş, isteyene doğa vadeden güzel şehirlerimizden biri. Bünyesinde barındırdığı Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ile aynı zamanda kalabalık bir öğrenci şehri.

Halk arasında daha çok İzmit olarak anılan Kocaeli nasıl bir şehir? Kocaeli’de memur hayatı nasıl? Öğrenciler için Kocaeli (İzmit) nasıl bir yer? Bu konuları da işleyeceğimiz yazımızda öncelikle Kocaeli hakkında genel bilgilere kısa kısa biraz değinelim.

Kocaeli Gezilecek Yerler

Kocaeli Nerede? Nasıl Gidilir?

Kocaeli (İzmit), Marmara Denizi’nin doğusunda, Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor. Batısında İstanbul ve Yalova, kuzeyde Karadeniz, güneyde Bursa, doğusunda ise Sakarya ile komşudur.

Kocaeli ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Kocaeli Karayolu Ulaşımı;
Anadolu’dan İstanbul’a geçiş noktasında olduğu için Kocaeli çok yoğun kara trafiği yaşanan şehirlerimizden birisi. Kocaeli, E80 ve D100 karayolu üzerinde bulunuyor. Türkiye’nin bütün illerinden İstanbul’a direkt yapılan otobüs seferleri olduğu için Kocaeli’den geçmeyen otobüs yok denecek kadar azdır. Karayolu ulaşımı ile her şekilde Kocaeli’ne ulaşmak çok kolay.

  • İstanbul – Kocaeli arası yaklaşık 100 kilometre ve 1 saat 20 dakika.
  • Ankara – Kocaeli arası yaklaşık 340 kilometre ve 4 saat.
  • İzmir – Kocaeli arası yaklaşık 460 kilometre ve 5 saat.
  • Bursa – Kocaeli arası yaklaşık 130 kilometre ve 1 saat 40 dakika.
  • Antalya – Kocaeli arası yaklaşık 650 kilometre ve 7 saat.

# Kocaeli Havayolu Ulaşımı;
Burada Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı bulunuyor. Bir çok şehirden direkt yapılan uçuş seferleri bulabilirsiniz. Olmayan şehirler için de çözüm son derece basit. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ile Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı arası 80 km. ve 1 saatlik mesafede. Sabiha Gökçen’den Kocaeli havalimanı ve otogarına sık yapılan otobüs seferleri mevcut. İstanbul’dan buraya kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. Cengiz Topel Havalimanı, Kocaeli şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre.

# Kocaeli Demiryolu Ulaşımı;
İzmit; Trakya’dan gelip İstanbul üzerinden Anadolu’ya giden demiryolu hattı üzerinde bulunuyor. Bu hat üzerindeki tüm tren seferleri ile Kocaeli’ne ulaşmak mümkün. Kocaeli genelindeki tren istasyonları; Büyükderbent – Köseköy – İzmit – Derince – Körfez – Yarımca – Hereke – Tavşancıl – Diliskelesi ve Gebze olmak üzere 10 tanedir.

TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
TCDD Taşımacılık Online Bilet: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr

Kısaca Kocaeli Tarihi

Kocaeli tarihi genellikle beş ayrı döneme ayrılarak inceleniyor;

Nicomedia Dönemi: Kocaeli, M.Ö. 377 – M.Ö. 67 yılları arasındaki çağlarda, ‘Bitinya’ adı verilen bir bölgede faaliyet gösteren devletin egemenliğinde bulunuyordu. Bitinya bölgesi, İzmit Körfezi, Sakarya, Bursa ve İstanbul arasında kalan bir yer. Kentin bu dönemdeki adı ‘Nicomedia’ idi.

Roma-Bizans Dönemi: Bu dönemde (284 yılında) İmparator Diocletiad, Nicomedia’yı işgal etti ve şehir uzun yıllar Roma İmparatorluğu’nun başkenti oldu. Nicomedia bu dönemde o kadar gelişti ki zamanla dünyanın dördüncü büyük kenti haline geldi. Roma İmparatorluğu’nun bölünmesinden sonra Doğu Roma yönetimine geçen Nicomedia, 11. yy. sonlarına doğru Selçuklular tarafından ele geçirildi.

Selçuklu Dönemi: 11. yy.’da Anadolu’da oldukça geniş topraklara sahip olan Selçuklular, Nicomedia’yı da aldılar. Bu bölgede bulunan Nikaia (İznik) şehrini de ele geçiren Süleymanşah, burayı başkent ilan etti. Ama 1. Haçlı Seferleri sırasında İmparator I. Aleksios Komnenos burayı Selçuklular’dan geri aldı ve aynı dönemde İstanbul’da Latin İmparatorluğu kuruldu.

Osmanlı Dönemi: 1337 yılında Nicomedia, Osmanlı egemenliğine geçince önce ‘İznikmid’, daha sonra ise ‘İzmid’ ismini aldı. Kanuni Sultan Süleyman zamanında İzmid şehri en parlak dönemini yaşadı. 1888 yılında bağımsız bir kent haline geldi. İsmi ise ‘İzmit’ olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye, fatihi Akçakoca’dan dolayı Akçakoca’nın yurdu anlamına gelen ‘Kocaeli’ ismi verildi.

Cumhuriyet Dönemi: 1918’de İzmit’i önce İngilizler işgal etti. 1920’de ise İzmit, Yunanlılara verildi. Şehir resmi olarak 27 Haziran 1921 tarihinde Türk topraklarına katıldı. Cumhuriyet’in ilanından yaklaşık 1 yıl sonra 20 Nisan 1924 tarihinde buraya ‘Kocaeli’ isminde bir il kuruldu. İzmit ise buraya bağlanarak günümüzdeki yerini aldı.

Eski Kocaeli Resimleri

Kocaeli Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Kocaeli’nin 2020 yılı nüfusu yaklaşık 1 milyon 900 bin kişidir.
Plaka Kodu: Kocaeli’nin plaka kodu: 41
Telefon Kodu: Kocaeli’nin telefon kodu: 0262
Posta Kodu: Kocaeli’nin posta kodu: 41000
Yüz Ölçümü: Kocaeli’nin yüz ölçümü: 3.626 km²

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.kocaeli.bel.tr
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Telefon: 0 (262) 318 10 00

Kocaeli Valiliği Web Sitesi: www.kocaeli.gov.tr
Kocaeli Valiliği Telefon: 0 (262) 300 50 00

Kocaeli İlçeleri;

  • Başiskele
  • Çayırova
  • Darıca
  • Derince
  • Dilovası
  • Gebze
  • Gölcük
  • İzmit
  • Kandıra
  • Karamürsel
  • Kartepe
  • Körfez

Kocaeli Eskihisar Kalesi

Kocaeli Ekonomisi

Burası Türkiye’nin tam anlamıyla sanayi başkenti sayılır. Kocaeli’de öne çıkan en büyük sanayi sektörleri kimya, otomotiv ve demir çelik işletmeleridir. Kocaeli sanayisi, Türkiye araç üretiminin yüzde 35’den fazlasını karşılar. Aynı zamanda Türkiye kimya sanayi içerisindeki payı yüzde 30’a yakın, Türkiye metal sanayisindeki payı yüzde 20 civarındadır. Kocaeli, özel sektör Ar-Ge Merkezi sayısında İstanbul’un ardından Türkiye ikincisidir.

Kocaeli’de tarım ve hayvancılık alanında faaliyetler yapılsa da şehir topraklarının küçük olması ve arazilerin genellikle sanayi için kullanılmasından dolayı çok ön planda değildir.

Kocaeli Sanayi

Kocaeli’nin Coğrafi Yapısı ve İklimi

Kocaeli’de genel anlamda Karadeniz ile Akdeniz ikliminin kesiştiği bir iklim tipi egemendir. Yazlar sıcaktır ve fazla yağış almaz. Kışlar Türkiye’nin pek çok bölgesine oranla ılık geçer. Kışın ağır zamanlarında gördüğü en soğuk derece -5’i geçmez. Ama deniz etkisiyle hissedilen soğuk bundan daha fazladır tabi. Coğrafi yapısı çok dağlık değildir. Ova ve platolar yaygındır.

Kocaeli aslında tarım açısından çok uygun bir şehirdir ama sanayi yoğunlaşması buna fırsat vermiyor. Eskiden körfezin kuzey kıyılarında yaygın olan zeytinlikler bugün yerini fabrikalara, üretim tesislerine bırakmış durumda.

Kocaeli Ekonomisi

Kocaeli Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Kocaeli’de özellikle Kandıra ve Karamürsel ilçeleri geleneksel yapılarını daha çok korumuş durumda. Şehrin geneli kozmopolit bir yapıya sahip olduğu için Kocaeli’ye has olmaktan ziyade çok çeşitli kültür etkileri var.

Kocaeli’de hem Balkanlardan, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nden gelen topluluklar hem de Çerkezler, Abazalar ve Gürcüler bulunmakta. Dolayısı ile yöresel kıyafetleri ve yerel halk oyunları hep bu topluluklara göre değişiklik gösteriyor. Bir kesimde Karadeniz kıyafetleri ve horon gibi oyunlar görebilirken diğer tarafta Çerkes oyunları ve kıyafetleri ile karşılaşabilirsiniz. Tabi bu dediklerimiz genellikle ilçe ve köyler için geçerli. Kocaeli kültürü çok karma bir yapıya sahip.

İzmit Halk Oyunları

Kocaeli Mutfağı ve Kocaeli’ye Özgü Yemekler

Şehirle alakalı ilk akla gelen ürün tabi ki pişmaniye. ‘İzmit Pişmaniyesi’nin namı Türkiye sınırlarını bile aşmış durumda. İster otobüsle ister trenle bu şehirden geçin, önünüzü kesen pişmaniyecilerle karşılaşmamanız mümkün değil. Ama Kocaeli mutfağı bununla sınırlı kalmıyor. Türkiye’nin en geniş yemek yelpazesine sahip illerinden biri. Kocaeli mutfağına ait bazı lezzetler şu şekilde;

  • Umaç Çorbası
  • Cızlama
  • Ciğceli Kavurma
  • Değirmendere Fındığı ve Değirmendere Keki
  • Mancar Yemeği
  • Mancarlı Kandıra Pidesi ve Kandıra Yoğurdu
  • Dartı
  • Pişmaniye
  • Höşmerim
  • Dolu Helvası
  • Keşkek
  • İç Pilav
  • Yağlı Ballı
  • Tavşan Kapama
  • Kızılcık Turşusu
  • Acıka
  • Pospos
  • Carcur
  • Patlıcan Boranisi
  • Zeytinyağlı Enginar
  • Kıvırma
  • Evelik
  • Üre Tatlısı

Kocaeli Mutfağı Ne Yenir

Memur ve Öğrenciler İçin Kocaeli Nasıl Bir Yer? Kocaeli’de Yaşam

Kocaeli’de şehrin en büyük üniversitesi olan Kocaeli Üniversitesi’nin yanında bir de Gebze Teknik Üniversitesi var. Kocaeli Üniversitesi’nin ana yerleşkesi olan Umuttepe Kampüsü şehir merkezinden biraz uzak ve çok yüksekte kalıyor. Merkeze ulaşım bakımından bu kampüs biraz sizi üzebilir. Ayrıca burası kışın Kocaeli ortalamasına göre çok daha soğuk oluyor. Buradaki öğrencilerin en çok şikayet ettikleri şey kampüsün konumu ve soğukluğu. Kışın okula gidip gelmek biraz survivor etkisi yaratabilir. Kampüs civarında KYK yurtları ve özel yurtlar var ama sosyal hayat bu kısımlarda ölü tabi.

Kocaeli şehir merkezinde öğrenciler için herkese uygun yerler bulunabilir. Kafe, restoran, park, AVM.. Eğer İstanbul’dan geldiyseniz kesin şikayet edersiniz “Hiçbir şey yok, burası çok küçük” diye ama doğu şehirlerinden gelen öğrenciler için Kocaeli gayet büyük ve yeterli imkanlara sahip. Beklentinizle de alakalı yani biraz.

Memurlar için ise Kocaeli ortalama bir şehir. Hem İstanbul gibi kalabalık, her yerde gri duvarlar, beton ve araç trafiği var. Ama aynı zaman da İstanbul’dan daha fazla yeşil alan ve doğal güzelliklere sahip. Kocaeli’nin Maşukiye, Sapanca gölü gibi çok iyi doğal yerleri, Kartepe gibi bir kayak merkezi, sahil şeridi, plajları ve koyları var. Hafta sonları iyi değerlendirilebilir. İlçeleri de aynı şekilde. Ulaşım anlamında Kocaeli gelişmiş bir şehir. İster ilçelerine İster İstanbul’a rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Kocaeli, İstanbul’a çok yakın olması nedeniyle hem memurlar hem öğrenciler için avantajlar sağlıyor. Şehir içinde gezmek için bir yere gitmek istemezseniz 1-2 saatte İstanbul’a ayak basabilirsiniz.

“Kocaeli pahalı mı?” derseniz, büyük şehirlere oranla Kocaeli ne öğrenci ne memur için (ulaşım haricinde) çok pahalı bir şehir değil. Her şehirde olduğu gibi fırsatçı kesim elbette burada da mevcut. Çünkü öğrenci sayısı çok fazla. Ama bütçenize göre konaklama ve yeme-içme imkanları bulabilirsiniz. İstanbul’da bulması imkansız olan fiyatlara Kocaeli’de kiralık ev ve yurt imkanları var. Ev kiraları merkezde biraz yüksek. Biz zaten merkezde oturmanızı tavsiye etmiyoruz. Kocaeli’de nerede oturulur başlığı altında birazdan bu konuya değineceğiz.

Halkın bir kesimi öğrenciye karşı ön yargılı olsa da genel olarak Kocaeli öğrenciye alışmış bir şehir. Pahalı bulduğunuz hiçbir hizmete mecbur kalmayın. Kocaeli ufak bir şehir değil alternatifleri değerlendirin. Öğrenciler için bolca part-time iş imkanları da bulunuyor.

Kocaeli’de Nerede Oturulur? (2021)

Öncelikle belirtelim ki Kocaeli merkezde oturmayı hiç planlarınıza dahil etmeyin. Şehir gürültüsü ve hava kirliliği bunun en önemli sebeplerinden biri. Bu nedenle şehirden biraz uzak mahalleleri tercih etmeniz yararınıza olur. Şimdi konuyu çok fazla uzatmadan “Kocaeli’de nerede oturulur 2021” tavsiyelerimize gelelim.

Kocaeli ilimizin en nezih mahallelerinden biri #Yahyakaptan mahallesidir. Hem üniversiteye hem de Kartepe’ye yakın olması en belirgin avantajlarından biri.

#Değirmendere mahallesi yine en güzel mekanlardan biridir. Huzurlu ve temiz hava arıyorsanız Değirmendere bu konu iddialıdır. Bunun yanında #Yuvacık da bu konuda oldukça iyidir. Diğer tavsiyelerimiz; #Alikahya, #Çayırova, #Yenikent.

KOCAELİ GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Umuttepe Kampüsü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir