Kapat
İzmit Kocaeli Gezi Rehberi

Kocaeli, Marmara Bölgesi’nin doğusunda, ülkemizin alanı küçük, nüfusu yoğun, sanayisi gelişmiş, önemli yollar üzerindeki kentidir. Kocaeli’ne, Türkiye’nin ‘sanayi başkenti’ demek yanlış olmaz. Aynı zamanda çok sayıda da kaçış noktasıyla, kısa sürede kendinizi doğanın kucağında bulabileceğiniz bir yerdir burası. Yani biraz zehirleniyorsunuz, sonra kendinizi doğaya atarak oksijen yüklemesi yapıyorsunuz. Orman, deniz, ırmak, şelale ne ararsanız var. Özetle Kocaeli ilimiz, sanayi ve doğal güzelliklerin iç içe girdiği nadir illerimizden biridir. Zamanında Roma’ya başkentlik yapmış Kocaeli’nin tarihte bilinen ilk adı Astakoz’dur. Şimdi Kocaeli gezilecek yerler ve gezi rehberine gelmeden önce şehir hakkında kısaca bilgi verelim.

Kısaca Kocaeli Tarihi

İlk olarak Trakya’dan gelen Megaralıların kurduğu kent (M.Ö. 712) Astakos (Astakoz) adı ile anılmakta idi. Astakos kenti yıkıldıktan sonra Bithynia Kralı I. Nikomedes gel zaman git zaman, M.Ö. 264 yılında bu bölgeye Nikomedia adında yeni bir şehir kurmuştur.

Roma İmparatorluğu döneminde devletin başkentliğini yapan Nikomedia aynı zamanda Roma, Antakya ve İskenderiye’den sonra 4. büyük kenttir. Konstantin zamanında imparatorluğun merkezi İstanbul’a taşınsa da Nikomedia Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan yolların kavşağında bulunmasından dolayı önemini korumaya devam etmiştir. Fakat İmparator Justinianus, Kadıköy-İzmit arasındaki yolu askeri nedenlerle kapatıp, ulaşımı İznik üzerinden geçirince Nikomedia eski önemini kaybetmiştir. İmparator bu hamleyi yapmasaydı belki bugün bambaşka bir Kocaeli şehri görecektik. Zalım İustinianus! İsme bak! Okunmuyor bile.. Zaten amcası Jüstin’in torpiliyle İmparator olmuş. 🙂

Eski Kocaeli Resimleri

Kocaeli toprakları Türk egemenliğine Selçuklu Devleti zamanında (1078) geçmiştir. 1204 yılında savaşlar, işgaller derken tekrar Doğu Roma devletine bağlanmıştır. Nikomedia’nın Türk egemenliğine kesin olarak geçişi ise Orhan Bey döneminde (1337) olmuştur. Osmanlı döneminde kente önce İznikmid, sonra İzmid adı verilmiştir. İzmit, en parlak dönemini Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşamış, 19. yy’da inşa edilen demiryolunun kente ulaşması ile burada ticari ve sosyal yaşam canlanmıştır. Kent Kocaeli ismini ise bölgenin fatihi Akçakoca’dan dolayı almıştır. Kocaeli “Akçakoca’nın yurdu” anlamına gelmektedir. Şimdi Kocaeli gezi rehberine geçelim.

Kocaeli’de Gezilmesi Gereken 12 Yer

1 Sapanca Gölü

İzmir Körfezi’nin doğusunda, büyük bir bölümü Sakarya ilinde, batı kesimi ise Kocaeli’nin sınırları içerisinde bulunan Sapanca Gölü deniz seviyesinden 32 metre yüksekliktedir.

Göl, kuzeyden bir plato (yaklaşık 300 metre yüksekliğinde), güneyden de Samanlı dağları ile çevrilidir. Dağlardan inen derelerin dibindeki kaynaklardan beslenen Sapanca Gölü’nün en derin yeri 53 metredir. Fazla sularını Çarksuyu ve Sakarya Nehri’ne bırakır. 16 km. uzunluğunda, 5 km. genişliğindeki gölün ilkbaharda suları yükselmektedir. En alçak düzeyine ise sonbaharda ulaşmaktadır. Tabanı deniz seviyesinin altında olan göl, tektonik oluşumlar sonucu meydana gelmiştir. Gölde yayın, turna, sazan, kerevit ve alabalık yetişmektedir.

Başta İstanbul olmak üzere çevre illerde yaşayan insanların hafta sonu soluklanmak için tercih ettikleri Sapanca Gölü ve çevresi muhteşem manzarası ve temiz havası ile görülmeye değerdir. Ayrıca gölün üst kısımlarındaki Arifiye Ormanı karavan, kamping ve piknik yapmak için uygundur. Kocaeli gezilecek doğal yerler listenize burayı mutlaka eklemelisiniz.

Kocaeli Gezilecek Yerler

2 Darıca Hayvanat Bahçesi

1990 yılında kurulan hayvanat bahçesi 250’den fazla farklı türde olmak üzere yaklaşık 3000 hayvan ve 400’ü aşkın bitki türü ile Avrupa Hayvanat Bahçeleri arasına asil üye olarak girmiştir. Hayvanat bahçesinde görebileceğiniz hayvanlardan bazıları; Bengal Kaplanı, Altın Aslan Başlı Maymun, Beyaz Elli Gibbon, Leopar, Lemur, Jaguar, Kapuçin, Babun, Flamingo, Timsah, Kakadu, Yılan, İguana ve Köpek Balığı. Bir kültür merkezi özelliği taşıyan Darıca Hayvanat Bahçesi misafirlerine eğlenme ve dinlenme imkanı sağlarken, hayvanlar için tam bir hapishane yeridir! Doğanın bir parçası olan bu hayvanlar, doğadan ve kendi sosyal dünyalarından uzak, dört tarafı demirlerle çevrili hapishanelerde ömrünün bitmesini beklemektedir. Ne için? İnsanoğlunun keyfi için! Bu notu da düşüp devam edelim..

  • Hayvanat bahçesi giriş ücreti 2020 yılında 60 TL. Öğrenci 50 TL. (İnternet üzerinden alırsanız indirim sağlanıyor.)
  • 3 yaş altı ücretsiz. “3 yaş nedir yahu? Bari 3 aylık olsaydı!” dediğinizi duyar gibiyiz. Haklısınız!
  • Öğretmene ücretsiz. Öğretmenin eşine %50 indirimli. Eğer öğretmenin eşi de öğretmense üzerine para veriyorlar. Şaka 🙂

Kocaeli Gezilecek Yerler

Botanik Park
Alanda gezilecek bir diğer yer Botanik Parkı. Bu alanda çocuklara yönelik resim, heykel, seramik ve müzik gibi görsel sanatların uygulamalı dersleri veriliyor. Ayrıca oyun parkında çocuklar enerjilerini atma fırsatı buluyorlar.

Kuş Cenneti
Darıca Kuş Cenneti ise 1993 yılında nesli tükenmekte olan kuşları bir araya getirmek ve nesillerini devam ettirmek için kurulmuş bir park. Bu park Türkiye’de tek, dünyada ise sayılı örnekler arasında.

Darıca Hayvanat ve Botanik Bahçesi ile Kuş Cenneti’ni gezdikten sonra Sevgi Tepesi’ne gidip yürüyüş yapabilir, denize girebilir, kafe ve lokantalarda dinlenebilirsiniz. Bu üç alan sizin bir gününüzü alacaktır. Günün sonunu da Sancaktepe’de gün batımını izleyerek noktalayabilirsiniz.

Kocaeli Hayvanat Bahçesi

3 Kartepe

Kocaeli gezilecek yerler listesinin en iddialı mekanlarından biridir. İstanbul’a yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan, kayak yapmayı sevenlerin adresi Kartepe, beyaz ve yeşilin iç içe olduğu, muhteşem doğası ve deniz manzarası ile son zamanlarda çokça tercih edilen bir yer.

Kartepe’de kayak sezonu Aralık-Mart ayları arasındadır. Alanda dört mekanik kayak tesisi, 42 km’lik pist alanı, özel baby lift alanı, kayağa yeni başlayanlar için kolay pistler bulunmaktadır. Bunların dışında kayak sonrası dinlenebileceğiniz restoran, dört mevsim konaklama hizmeti veren otel de mevcut. Ayrıca telesiyeje binip Geyikalanı tepesinde bulunan restoranda da yemek yiyebilirsiniz.

Yemyeşil doğası, ağaçları ve su kaynakları ile doğa harikası Kartepe’yi ister yazın sıcağında serinlemek, ister kışın soğuğunda biraz daha üşümek için tercih edebilirsiniz. 🙂

KARTEPE KAYAK MERKEZİ HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Kocaeli Gezilecek Yerler

4 Maşukiye

Kocaeli’ne bağlı Kartepe’nin eteklerinde görenleri kendine hayran bırakan Maşukiye beldesi zengin bitki örtüsü, alabalık lokantaları, piknik alanları ve zengin florası, bol su kaynakları ve tertemiz havası ile doğa yürüyüşü için tercih edilen yerlerin başında geliyor. Doğa ile baş başa zaman geçirmek, orman içi patikalarda trekking yapmak ve çevreyi tanımak için günübirlik geziler ile Maşukiye, özellikle İstanbul, Adapazarı ve Bursa gibi yakın civarda oturanlar için biçilmiş kaftan.

Maşukiye’de cilt ve mide hastalıklarına iyi geldiği söylenen şifalı sular da bulunmaktadır. Bununla beraber; Cevizdibi Tesisleri’nde paintball, Yanık köyünde ATV sürmek, atlı bahçede ata binme ve bisiklet sürmek de yapılabilecek aktiviteler arasında.

Doğa yürüyüşü demişken şu notu da ekleyelim: Maşukiye dışında Kocaeli çevresinde doğa yürüyüşü için uygun alanlar arasında Beşkayalar Tabiat Parkı, Darıca Kuş Cenneti, Kuzu Yayla, Ballıkayalar Vadisi, Sapanca Gölü ve Başdeğirmen Mesire Alanı sayılabilir.

MAŞUKİYE GEZİLECEK YERLER VE OTELLER (TIKLAYIN)

Kocaeli Piknik Yerleri

5 Ballıkayalar Kanyonu

Kocaeli’nin Gebze ilçesine 8 km., İzmit’e 39 km. uzaklıkta bulunan Ballıkayalar Kanyonu, vadinin dere tarafından oyulması ile açılmıştır. Uzunluğu 2 km., yüksekliği 100 metreye kadar ulaşan kanyon, ismini arıların mağaraları kovan olarak kullanıp bal yapmalarından almıştır.

Ballıkayalar Vadisi doğal bitki örtüsü ve tertemiz havası ile piknik severlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Bunun yanı sıra arazi şartlarının elverişli olması nedeni ile doğa sporları ve kaya tırmanışı yapanların da uğrak yeridir.

Kocaeli'nde Nereye Gidilir

6 Beşkayalar Tabiat Parkı

İzmit’e yaklaşık 26 km. mesafede yer alan Beşkayalar Tabiat Parkı eşsiz doğası, zengin bitki örtüsü ve derin kanyonları ile dikkat çekicidir. Bunun yanı sıra yaylaları, mağaraları, yürüyüş güzergahları ve kamp alanları ile de turizm açısından yüksek bir potansiyele sahiptir.

Tabiat Parkı karaçam, köknar, meşe, ıhlamur, kestane, kavak, çınar, orman gülü, yabani kiraz, civan perçemi, öküz gözü, menekşe, ısırgan gibi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Yabani hayat yönünden de oldukça zengin olan parkta kurt, ayı, çakal, tilki, domuz, tavşan gibi hayvanlar yaşamaktadır. Kocaeli’nin vahşi Amazon ormanları diyebiliriz. 🙂

Beşkayalar Tabiat Parkı, hafta sonları havanın da uygun olduğu zamanlarda çevre il ve ilçelerden dinlenmeye, kamp yapmaya, doğa yürüyüşlerine ve günübirlik piknik yapmaya gelen insanların akınına uğramaktadır. Mangal dumanları, atletli dayılar, ufak çaplı araç yoğunlukları gibi… Sıkıntı olacaksa size hafta içi bir günü tercih etmeniz daha mantıklı görünüyor.

Beşkayalar Tabiat Parkı

7 Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

İzmit’in (Kocaeli) İstasyon Caddesi üzerindeki Eski Gar alanında bulunan tarihi gar ve binalar restore edilerek 2007 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müze olarak hizmet veren alan içinde tamir atölyesi, su deposu ve lojman binası da bulunmaktadır. 5000’den fazla eserin sergilendiği müzedeki parçalar Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine aittir. Eserlerin bir kısmı da müze bahçesinde muhafaza edilmektedir.

Alanda, teşhir salonunun yanı sıra bir konferans salonu, içi kafeterya ve lokanta olarak kullanılmak üzere dekore edilmiş eski tip bir lokomotif ve iki vagon yer almaktadır. Bu vagon restoran ülkemizde ilktir.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

8 Eskihisar Kalesi

Bizans Dönemi’ne ait olan Eskihisar Kalesi, Kocaeli’nin (İzmit) Gebze ilçesi Eskihisar Köyü’ndedir. Limanı korumak amacı ile dik yamaçlı bir tepe üzerine inşa edilen kale iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yontma taş ve tuğladan inşa edilen kalenin iç kalesi dikdörtgen planlıdır. Bu bölüm üç kule, iki kapı ve bir de kumandan dairesinden oluşmaktadır.

Son yıllarda kalede yapılan çalışmalarda kalenin altında bir Bizans sarnıcı ve kale çevresinde bir tiyatro ortaya çıkarılmıştır.

Kocaeli Eskihisar Kalesi

9 Gayret Gemi Müzesi

1946 yılında Amerika tarafından yapılan gemi Türk Donanma Komutanlığı’na 1973’de geçmiştir ve TCG Gayret adını almıştır. Kocaeli Valiliği ve İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğü ile restore edilen gemi 1997 yılında İzmit marinaya getirilmiştir.

Türkiye’nin ilk müze gemisini ziyaret edenler savaş harekat merkezini, makine ve kazan dairelerini, köprü üstü, radar, silah sistemleri, toplar ve su altı silahlarını görme imkanı buluyorlar. Geminin yatakhaneleri ise sergi salonu olarak kullanılıyor.

İzmit Gezilecek Müzeler

10 İzmit Kalesi

Yapımında Nikomedia (İzmit) kentine ait mimari parçaların kullanıldığı İzmit kent surları Roma, iç ve dış kale ise Bizans dönemine tarihlenmektedir. Roma Çağı duvar tekniği ve tuğla işçiliğinin yansıtıldığı surlar herhangi bir saldırıya karşı önlem amaçlı oldukça geniş inşa edilmiştir. Surlar 75-100 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde olup burçlarla desteklenmektedir. İç kale Körfez’e hakim bir konumdadır ve dikdörtgen bir plana sahiptir. İzmit Kalesi’nde son onarımlar Osmanlı döneminde olmuştur. Bu dönemde surların daha çok güney kısmı bakımdan geçirilmiştir.

İzmit Gezilecek Tarihi Yerler

11 Abdülaziz Sarayı & Av Kasrı

Kocaeli’nin Kemalpaşa mahallesinde, İzmit Körfezi’ne hakim bir mevkide bulunan Abdülaziz Sarayı 19. yy sonlarında inşa edilmiştir. Sarayın yapılış nedeni Sultan Abdülaziz’in Haydarpaşa-İzmit demiryolunun 1875 yılında hizmet açılış törenlerine katılmasıdır. Yapı, Cumhuriyet’in ilanından sonra bir süre Hükümet Konağı olarak kullanılmış, daha sonra da Kocaeli Müzesi olmuştur.

Dış cephesi mermer kaplama ve iki katlı olan saray, ince uzun kemerli pencerelerle hareketlendirilmiştir. Sarayın mermer döşeli salonuna yuvarlak kemerli kapıdan ulaşılmaktadır. Salonun iki yanında ise iki büyük oda bulunmaktadır. Giriş katının tavanını geometrik desenler, kıvrık dallar, geyik ve aslan resimleri süslemektedir. Yan odaların tavanları da çiçekler, meyveler ve manzaralarla bezenmiştir.

Yapının ikinci katına gösterişli mermer bir merdivenle çıkılmaktadır. Bu katta divanhane, dinlenme ve yatak odaları, tuvalet ve banyo yer almaktadır. İkinci katın tavanları bezemeler ve resimlerle süslenmiştir. Özellikle divanhanenin tavanı bezemeler bakımından oldukça zengindir. Ayrıca bu kısımda bulunan yağlı boya resimler de dikkat çekicidir.

Kocaeli Av Kasrı

12 Pertev Mehmet Paşa Külliyesi

Bir Mimar Sinan eseri olan külliye, Kocaeli’nin (İzmit) Yeni Cuma mahallesinde bulunmaktadır. Caminin yapımına 1572 yılında başlanmış, 7 yılda tamamlanmış.

Cami, imaret, hamam, kervansaray, sıbyan mektebi ve çeşmeden meydana gelen külliyenin hamam, imaret ile kervansarayı günümüze kadar gelememiş, sıbyan mektebi ise orijinalliğini yitirmiştir. Cami, külliyenin merkezinde yer almaktadır. İbadet mekanında çiniye yer verilmemiş olması o dönem için pek rastlanılmayan bir durum. Cami avlusunda ise on iki köşeli bir şadırvan yer almaktadır. Sıbyan mektebi, cami avlusunun kuzeybatısındadır. Günümüzde çocuk kütüphanesi olarak kullanılıyor.

Kocaeli Gezi Rehberi

Kocaeli’de Gezilecek Diğer Yerler

Kocaeli’ne gelmişken illaki buraları da görmeden gitmeyin demiyoruz ama Kocaeli’nde bol bol çektiğiniz sanayi dumanlarını tahliye etmek için ideal yerleri de ek olarak eklemek istedik.

# Soğuksu Piknik Alanı: Kocaeli halkının piknik yapmak için akın ettiği yerlerden biridir. İzmit’in Bahçecik beldesinde bulunan piknik alanında yiyecek içecek hizmeti veren tesisler mevcuttur.

# Başdeğirmen Mesire Alanı: Karamürsel ilçesi sınırları içinde bulunan Başdeğirmen Mesire Alanı anıtsal çınarları, bol su kaynakları ve yemyeşil doğası ile ziyaretçilerini beklemektedir.

Kocaeli Mesire Yerleri

# Şehitler Korusu: Kocaeli’nin Bağçeşme mevkiinde bulunan Şehitler Korusu, muhteşem körfez manzarası ile piknikçilerin uğrak yeridir. Ayrıca burada bulunan tiyatro da yazın eski Türk filmleri gösterilmektedir.

# Eğreltidüzü Mesire Alanı: Kocaeli Suadiye beldesindeki Eğreltidüzü Mesire Alanı piknik masaları, yürüyüş parkurları, oyun sahaları, seyir terası ve motokros pisti ile tercih edilen alanların başında gelmektedir. Doğası yeşil, havası tertemizdir. Ayrıca bu alanda her yıl Temmuz ayında Kartepe Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.

# Çınarlıdere: İzmit’in merkezine 10 km. uzaklıkta bulunan Çınarlıdere Mesire Alanı su kaynakları ve yeşil doğası ile Kocaeli halkının dinlenmek için hafta sonunu geçirdiği alanlardan biridir. Mesire alanında bini aşan meyve ağacı bulunmaktadır. Bu doğa harikası yerde barbekü, çardak, oyun parkı, salıncak ve ahşap köprüler yer almaktadır.

Kocaeli piknik alanları ile birlikte Kocaeli gezilecek görülecek yerler listemizi burada bitiriyoruz. Şehirle alakalı birkaç kısa not daha düşüp yazımızı da sonlandıralım.

Kocaeli’den Ne Alınır?

  • 1843’ten günümüze ulaşan, son derece büyük bir emeğin sonucu ortaya çıkan Hereke Halısı ve Karamürsel’de artık yok olmaya yüz tutan el sanatı sepetler hediye olarak alınabilir.
  • Üzerine eski Türk motiflerinin işlendiği Kandıra bezinden çay takımı, peçete, masa örtüsü, köşe yastığı gibi ürünler dikkatinizi çekebilir.
  • İzmit’in simgesi pişmaniye ve saray helvasını da unutmayalım.
  • Kocaeli’nin tanınmış lezzetlerinden biri de Eşme ayvasıdır. Oldukça lezzetli olan bu meyveyi alınacaklar listesine mutlaka eklemelisiniz.
  • Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayan, yüksek tansiyonu düşüren ve kansızlığa iyi gelen Maşukiye armudunu da tatmalısınız.

Kocaeli Mutfağı Ne Yenir

Kocaeli’de Ne Yenir?

Kozmopolit bir kültüre sahip olan Kocaeli’nin mutfağı da çeşitlilik içerir. Sebze ve meyve tüketimi kentin mutfağında öne çıkmaktadır. Kocaeli yöresel lezzetlerinden bazıları;

  • İç Pilav
  • Yağlı Ballı
  • Değirmendere Keki
  • Höşmerim
  • Tavşan Kapama
  • Kızılcık Turşusu
  • Keşkek
  • Acıka
  • Pospos
  • Carcur
  • Ciğceli Kavurma
  • Cızlama
  • Patlıcan Boranisi
  • Su Mancarı Salatası
  • Zeytinyağlı Enginar
  • Kıvırma
  • Evelik
  • Üre Tatlısı
  • Dolu Helvası

KOCAELİ NASIL BİR YER? KOCAELİ HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir