Kapat
Spil Dağı Gezi Rehberi

Manisa, Spil Dağı’nın yamaçlarına kurulmuş bir şehirdir. Manisa’nın merkezine 24 km. uzaklıkta bulunan Spil Dağı, 22 Nisan 1968 yılında milli park ilan edilerek ülkemizin sınırlı sayıdaki milli parkları arasına katıldı.

Manisa’nın en önemli mekanlarından biridir Spil Dağı. Bu sebeple konuyu Manisa yazımızdan ayrı olarak ele aldık. Burada gezilecek yerler ile Spil Dağı konaklama ve otelleri hakkında da bilgiler vereceğiz. Bununla beraber orman köşk evlerinden ve kamp detaylarından söz edeceğiz.

Spil Dağı kendi jeolojik özelliklerinden ötürü çok farklı doğal yer şekillerinin var olduğu bir yapıya sahiptir. Kanyon, mağaralar, inler, lapya ve dolinler Spil Dağı’nı bir şahesere çevirmiştir. Tamamen doğal olan bu yapılar yüz yıllardan beri değişime uğrayarak günümüzdeki şekillerini almışlardır. Eşsiz doğası içinde yaşayan vahşi hayvanları, kuş çeşitleri ve yılkı atları da Spil Dağı’nın bir parçasıdır. Zirveye yakın bir konumda, atlara özel bir bölge olan ‘At Alanı’ bulunuyor.

Mitolojik kaynaklara göre Spil Dağı’na ismini veren kişi Tanrı Kornos’un eşi Kybele (Spilene)’dir. Bir diğer efsaneye göre Frigya kralı Menos, kızı olan Spilos’u (Sibel) bu dağa bırakmış, Spilos (Sibel) dağda vahşi hayvanlar tarafından büyütülmüştür. Böylelikle dağın adı Spil Dağı olmuştur.

Spil Dağı yapısı gereği doğa sporlarına uygun. Başta dağcılık, yamaç paraşütü, atıcılık ve trekking olmak üzere birçok spor türü burada yapılabiliyor. Milli parka çevrilip koruma altına alınan Spil Dağı günümüzde birçok yerli yabancı turistin akınına uğruyor.

Manisa Spil Dağı Yılkı Atları

Manisa Spil Dağı Nerede? Nasıl Gidilir?

Spil Dağı ile Manisa merkez arası yaklaşık 24 km. diye belirtmiştik. Merkezden buraya yapılan herhangi bir toplu taşıma hizmeti yok. Spil Dağı’na ulaşım normal araçla 45 dakika civarı sürüyor. Anayoldan çıktıktan sonra (Turgutalp yönüne doğru) yaklaşık 15 km. virajlı, dar ve hafif bozuk bir yolu var. Arabanız alçak tabanlıysa Manisa merkezden 4×4 araç kiralama seçeneğini öneririz. Dağ yolu her arabaya uygun olmayabilir. Özellikle kışın buzlanma ve kar çok etkili oluyor. Kışın ne işim var orada diye düşünmeyin çünkü Spil Dağı’nın görsel olarak en güzel manzaraları kar altında kaldığında ortaya çıkıyor. Dağın zirvesine çıkarken yol kenarında kalan Seyir Terası’ndan bütün Manisa’yı izleyebilirsiniz.

Spil Dağı, İzmir merkeze ise 50 kilometre ve yaklaşık 1 saatlik mesafede. Dağın arka tarafı yani Akalan mevkisinden gelseniz de aynı, Manisa merkez yönünden de.

Manisa Spil Dağı Gezilecek Yerler

Spil Dağı gezi rehberi yazımızda burada gezip görebileceğiniz belli başlı yerleri sıraladıktan sonra dağdaki kamp ve konaklama seçenekleri, Spil Dağı orman köşkleri, ahşap evler ve Spil Dağı bungalov kiralama hizmetleri hakkında bilgi vereceğiz.

Ağlayan Kaya (Niobe Kayası)

Burası yakından bakılınca esasında bildiğiniz bir kayadan ibaret. Biraz uzaktan bakıldığında kayanın şekli çömelip ağlayan bir insanı andırıyor. Meşhur olmasının sebebi ise yörede anlatılan Niobe isimli bir annenin mitolojik hikayesi.

Ağlayan Kaya (Niobe Kayası) Efsanesi

Niobe, Frigya Kralı ve yarı tanrı olan Tantalos’un kızıdır. Spil Dağı eteklerinde doğup büyümüştür. Yetişkin bir kız olduğunda Thebai Kralı Amphion ile evlenir. Bu evlilikten altı kız, altı erkek (bazı kaynaklarda yedi kız, yedi erkek) dünyaya getirir. Niobe’nın çocukluk arkadaşı ve aynı zamanda Zeus’un eşi olan Leto’nun (bazı kaynaklarda Hera) ise iki çocuğu vardır; Artemis ve Apollon.

Niobe sahip olduğu çocuk sayısı nedeniyle çok kibirlenirmiş. Herkesten üstün olduğunu savunarak diğer kadınları küçümser, hatta çocukluk arkadaşı tanrıça Leto’ya (ya da Hera) bile laf atar, “Leto dahi benimle kıyaslanamaz, en üstün kadın benim” diyerek dolaşırmış. Kadınlar Niobe’yi Leto’nun çok güçlü bir tanrıça olduğu konusunda uyarmaya çalışsa da Niobe’nın umurunda değilmiş. “İki çocuk nedir ki, bende bir düzine var!” diyerek böbürlenmelere devam ediyormuş.

Leto bir gün Menderes Nehri kenarında dinlenirken bir rüzgar esintisi gelerek Niobe’nin bu sözlerini kendisine fısıldamış. Sinirden küplere binen Leto, çocukları Artemis ve Apollon’u çağırıp olayı anlatmış. Niobe’yi ağır şekilde cezalandırmalarını istemiş. Gümüş ok ve yaylarını kuşanan Apollon ve Artemis çocukların peşine düşerek hepsini öldürmüşler.

Olayı öğrenen Niobe kahrolmuş ve Spil Dağı eteklerine oturup büyük bir yas içerisine girmiş. Onun bu acısını dindirmek isteyen Tanrı Zeus, Niobe’yı orada taşa çevirmiş.

Spil Dağı Gezi Rehberi

Antik Çağ’ın ünlü yazarı Homeros, Niobe’yi anlattığı şiirinde şu dizelere yer vermiş..

Güzel saçlı Niobe’nin de
yemek geldi aklına,
oysa on iki çocuğu ölmüştü sarayında,
altı kızı, ergen altı oğlu.
Apollon öfkelenmişti Niobe’ye,
öldürmüştü oğullarını gümüş yayıyla,
kızlarını da okçu Artemis öldürmüştü,
Niobe, güzel yanaklı Leto ile bir tutuyordu kendini,
diyordu, Leto iki çocuk doğurdu, bense bir düzine.
İki kişi, Apollon’la Artemis, öldürdü hepsini.
Ölüler yatıp kaldılar kanlar içinde,
kimsecikler yoktu onları gömecek,
herkesi taşa çevirmişti Kronosoğlu.
Göklü tanrılar gömdü ölüleri onuncu günü,
işte o gün yemek geldi Niobe’nin aklına,
gözyaşı dökmekten yorgun düşmüştü.
Bugün Sipylos kayalarında, ıssız doruklarında,
Akheloos ırmağı kıyısında oynaşan su perilerinin
yatakları var derler ya, işte oralarda,
tanrı buyruğuyla taş olmuştur Niobe,
Yüreğine sindirir durur acılarını.

Manisa Niobe Kayası Efsanesi

Efsanesi ile ünlenen Ağlayan Kaya, Spil Dağı üzerinde sık sık ziyaret edilen yerlerden biridir. Ağlayan Kaya nerede? Bu kaya Spil Dağı eteklerinde, Mevlana Yolu üzerindeki Dere Mahallesi yakınında bulunuyor.

Tanrıların hışmına uğrayıp taşa dönüşenlerin bir başka hikayesini de Erzincan’da duymuştuk. Ama bu Yunan mitolojisinden çok Anadolu mitolojisinin örneklerinden gibi. Onu da diğer yazımızda paylaşırız.

Kybele (Bereket Tanrıçası) Anıtı

Burası farklı kültürlerde Kubaba, Hepat, Venüs gibi isimler ile bilinen bereket tanrıçasının kaya kabartmasıdır. Spil Dağı’nın kuzeydoğu eteklerinde bulabileceğiniz bu anıtı Artemis ya da Marienna diye isimlendirenler de var. Halk arasındaki adı ise “Papaz Kayası”. Kybele Anıtı’nın M.Ö. 13. yüzyılda Hitit orduları tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Kayaların oyularak yapıldığı bu eserde, oturmuş bir kadın ve iki yanında aslan tasvir edilmiş. Fakat büyük ölçüde yıpranmadan dolayı tam net değil. Üstelik hala koruma altında olmayan esere bazı ziyaretçiler tarafından çizimler yapılarak zarar veriliyor.

Kybele Kaya Kabartması

Spil Dağı zirvesine çıkmadan önce, dağ eteklerine yakın bir bölgede bulunan ve Manisa’da ziyaret edebileceğiniz diğer yerler;

# Mevlevihane: Kendi yazıtlarında belirtildiğine göre Manisa Mevlevihanesi, Saruhan Bey’in torunu İshak Çelebi tarafından 1368-69 yıllarında, mimar Emetullahoğlu’na yaptırılmıştır. Mevlevihane, Manisa Ulu Cami Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturmaktadır fakat külliyenin biraz uzağındadır. Spil Dağı’nın kuzey yamacında, orman girişindedir.

# Manisa Kalesi: Spil Dağı’nın yine kuzey yakasında bulunan bu kalenin yapılış tarihi bilinmiyor. Sandık Tepe üzerinde kurulu olan bu kale, yaşanan bazı depremler sonrası büyük hasarlar almış. İç ve dış iki bölümden oluşan Manisa Kalesi en son Osmanlı döneminde tadilat görmüş. Günümüze ulaşan kalıntıları ziyarete açık durumda.

# Sülüklü Göl: Spil Dağı Milli Parkı’nın doğusunda bulunan bu göl, kalker erimesi sonucu oluşan bir dolin gölüdür. Suları oldukça sığ olan Sülüklü Göl’ün derinliği 1-2 metre civarındadır ve genişliği yaklaşık 100 metredir. Manisa Sülüklü Göl, trekking ve kamp severler için çok güzel bir doğal görüntü oluşturuyor.

Spil Dağı Sülüklü Göl

Spil Dağı Milli Parkı ve Konaklama Seçenekleri

Mitolojik hikayeleri, jeolojik yapısı ve doğa sporlarına uygunluğunun yanında Spil Dağı Milli Parkı, sadece bu yörede yetişen onlarca endemik bitki ve özellikle laleleriyle de ünlüdür. Park sahası içinde yaban hayatı oldukça zengindir. Koruma altındaki geyikler ve Keklik Üretme İstasyonu’nda yetiştirilip doğaya salınan keklikleriyle doğa turizmine hizmet eder. Spil Dağı zirvelerinde özgür yaşayan ve evcilleştirilmemiş yabani yılkı atlarını da görebilirsiniz.

Mağara, kanyon, göl ve sahip olduğu diğer doğal güzellikleriyle Spil Dağı Milli Parkı kampçıların da gözde mekanlarından biridir. Spil Dağı zirvesine yakın bir noktada “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü”ne bağlı bir tesis bulunuyor.

Milli park içinde belirlenen yerlerde kendi çadır kampınızı kurabilir, karavanda kalabilir ya da Spil Orman Köşkleri denilen bungalov tarzı evlerden kiralayıp konaklama yapabilirsiniz. Park içinde market, büfe, piknik ve oyun alanları, mescit, çeşme, otopark, tuvalet gibi imkanların hepsi var. Çadır kiralama hizmeti mevcut değil. Telefonlar çekiyor ama wifi hizmeti yok. Ayrıca markette satılan her şey şehir merkezinden daha pahalı. Bunu bilerek gitmenizde fayda var.

Spil Dağı Kamp Yerleri

Manisa Spil Dağı Milli Parkı tesislerinde şu an için otel yok. Spil Dağı otel konaklaması için Manisa merkezde ya da dağ eteklerine yakın mahallelerde kalabilirsiniz. Manisa’nın güzel doğasını keşfetmek isteyenler için Spil Dağı’nın yakınında birçok konaklama seçeneği bulunuyor. En uygun Manisa otelleri arasında yer alan ve hem konforlu hem de ekonomik bir konaklama imkanı sunan otelleri Enuygun.com’da bulabilirsiniz.

Milli park içinde bulunan bungalov tarzı apart daireler ‘Spil Köşk Evleri’ adıyla hizmet veriyor. Spil evlerinin her birine Manisa mesir macunu yapımında kullanılan baharatların isimleri verilmiş. 42 ev için 39 baharat ismi kullanılıyor. Diğer üç ev ise Mesir, Şehzadeler ve Sultan Orman Köşkü olarak isimlendirilmiş. Spil dağ evleri bungalov tarzında ama bildiğimiz ağaç ev gibi değiller. 1+1 ya da 2+1 apart daire şeklinde inşa edilmiş normal yapılar.

spil dag evleri ici

Manisa Spil evlerinin içi sade ve şık şekilde dizayn edilmiş. Küçük arkadaş grubu veya aile ile kalmak için son derece uygun yerler. Temel ihtiyaca yönelik malzemelerin birçoğunu Spil Dağı evlerinde bulabilirsiniz. Her evin önünde güzel bir de veranda bulunuyor. Ayrıca evlere yakın noktalarda kamelya ve piknik masaları mevcut.

manisa spil evlerispil milli park evleri ici

Spil Dağı Milli Parkı Giriş Ücretleri (2021)

  • Şahıs: 4,5 TL
  • İndirimli Şahıs: 2,5 TL
  • Bisiklet: 4,5 TL
  • Motosiklet / ATV: 9 TL
  • Otomobil / Kamyonet: 14 TL
  • Minibüs: 40 TL
  • Midibüs: 72 TL
  • Otobüs: 121 TL

Spil Dağı Kamp Ücretleri (2021)

  • Kendi Çadırınız ile Konaklama: 35 TL
  • Karavan ile Konaklama: 40 TL

spil dagi kamp yapmak

Spil Orman Köşkleri (Spil Köşk Evleri) Günlük Kira Fiyatları

  • 2021 Kış Sezonu 1+1 Bungalov (Hafta içi) 375 TL
  • 2021 Kış Sezonu 1+1 Bungalov (Hafta sonu) 475 TL
    ——
  • 2021 Kış Sezonu 2+1 Bungalov (Hafta içi) 475 TL
  • 2021 Kış Sezonu 2+1 Bungalov (Hafta sonu) 575 TL

Spil Bungalov Evleri’nin kira fiyatları yaz ve kış sezonlarında farklılık gösteriyor. Kış sezonları elektrikli ısıtma maliyetlerinden dolayı biraz daha yüksek. Özellikle yılbaşı dönemleri, kış ortası ve yaz ortasında yoğunluk olduğu için en az 1 hafta önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Spil Dağı Bungalov Evleri

Spil Orman Köşkleri için rezervasyon ve iletişim bilgileri;

Telefon: 0539 334 31 45
Web Sitesi: www.spilmillipark.com
Instagram: @spilmillipark

Spil Dağı Milli Parkı içerisinde;

# Sülüklü Göl ve çevresini kapsayan trekking turlarına katılabilirsiniz.
# Belirlenen noktalardan yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
# Bisiklet kiralayıp gezebilirsiniz.
# Yarıkkaya Kanyonu’ndan tırmanış yapabilirsiniz.
# Yabani hayvan ve kuş gözlemciliği yapabilirsiniz.

Manisa Spil Dağı Milli Parkı Nerede

Spil Dağı’nda Bir Kahraman: Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi

Manisa Tarzanı, mitolojik bir hikayenin uydurma karakteri ya da çocuklara anlatılan bir masalın hayali kahramanı değil. Bu topraklar üzerinde yaşamış, kanlı canlı gerçek bir efsanedir. İbretlik bir hayat hikayesi vardır.

Nüfustaki ismi Ahmeddin Carlak, kendi deyimiyle ise Ahmet Bedevi 1899 yılında Bağdat’ın Samarra şehrinde doğdu. 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı mücadelesine katılan bir askerdi. Gaziantep ve Kilis cephelerindeki katkılarından dolayı istiklal madalyası kazanmış bir asker.

Carlak, cumhuriyetin ilk yıllarında Manisa’ya geldi. Kimi kimsesi olmayan fakir bir adamdı. Ama adam gibi adam derler ya hani.. Öyle biriydi. Manisa Belediyesi’nde bir iş bulup çalışmaya başladı. 1933 senesinde bahçıvan yardımcısı oldu.

Ağaçlara ve yeşile karşı çok büyük tutkusu vardı Ahmet Bedevi’nin. Kutsal bir görev gibi var gücüyle Manisa’yı yeşillendirip ağaçlar dikmeye çalışıyordu. Çalışkanlığı ve dürüstlüğü sayesinde herkesin sevgisini kazanmıştı. Dört mevsim boyunca üzerinde hep siyah bir şort, ayağında kara bir lastik olur, Manisa’yı ve Spil Dağı’nı karış karış gezerdi.

Ahmeddin Carlak Hayat Hikayesi

Ahmet Bedevi, Spil Dağı’ndaki kulübesinde yalnız yaşardı. Her gün saat tam 12’de, kulübesinin yanındaki topu ateşlemeyi ve saatin öğlen olduğunu duyurmayı adet edinmişti kendisine. Bu alışkanlıktan dolayı ‘Topçu Hacı” derlerdi ona. Saçı sakalı hep uzundu.

Manisa’da karşılaştığı kadınlara, şehre gelen sanatçılara hep çiçek dağıtırdı. Çocuklara hediyeler alır, yoksullara sürekli yardım ederdi.

1934 yılında Manisa sinemalarında Tarzan adında bir film gösterime girdi. Filmin başrolünde oynayan, Tarzan rolündeki Johnny Weissmuller bizim “Topçu Hacı”ya o kadar benziyordu ki Ahmet Bedevi’nin lakabı bir anda Tarzan oldu Manisa’da. Kendisi de bu lakabı sevdiği için itiraz etmedi. Sonrasında bu lakap ülke çapında yayılıp gitti.

Yatağı yorganı bile olmayan, tahta bir divan üzerinde yatıp kalktığı küçük bir kulübe hayatı olmasına rağmen çok sosyal bir hayatı vardı Ahmet Bedevi’nin. Sporcuydu ve Manisa Dağcılık Kulübü üyesi gençlere örnek olmak için tırmanışlar yapardı. Sinemayı ve okumayı çok severdi. Elinde her zaman gazetesi olurdu.

Hayatı boyunca malk, mülk, makam ve servet sahibi olmakla ilgilenmedi. Manisa’ya sevdalıydı ve Manisa Tarzanı olarak herkesin sevgilisi oldu. Örnek bir yurttaş ve müthiş bir çevreci olarak yaşıyordu.

Manisa Tarzanı Hayatı

Çocuklar daha çok seviyordu onu. Eline geçen üç beş kuruş fazla parayı kendine ayırmaz, hep onları sevindirirdi. Kadınların da ilgi odağıydı. Onunla evlenmek isteyenler mektuplar yazardı. Ama Manisa Tarzanı hayatında sadece bir kez aşık olmuştu. İran’da yaşayan Meral’e. Onunla evlenmeyi çok istemişti ama milli mücadele çağrısı yapıldığı dönemde vatan sevgisi ağır bastığı için evlilikten vazgeçti. Bu aşk acısı yüzünden dağlarda yalnız yaşamaya başladığı da söylenirdi bazen.

Türkiye’yi şehir şehir gezdi Manisa Tarzanı. Dağcı arkadaşlarıyla tırmanışlar yaptı. Her gittiği yerde namı daha da büyüdü. Hatta Ankara’ya yerleşip orayı da yeşillendirmesi teklif edildi ama Manisa’ya diktiği ağaçlara ithafen, “Orada yetiştirdiğim binlerce evladım var, bırakamam” diyerek Manisa’ya döndü.

Manisa Tarzanı, Anadolu gezilerinin ardından Manisa’ya dönüş yolundayken, kentleşme adı altında bazı bölgelerdeki ağaçlar kesilmeye başlanmıştı şehirde. Evine döndüğünde kesilen ağaçları gören Ahmet Bedevi, “Yokluğumdan yararlanıp ulu çamları kesmişler, evlatlarını kaybetmiş baba gibiyim, göğsüme hançer saplanıyor, dayanamıyorum” diye günlerce kahrolur ve sonunda kalp krizi geçirir.

Hastalığı atlatıp daha sonra hastaneden çıkar ama o günden sonra eski sağlığına bir daha kavuşamaz Ahmet Bedevi.

Spil Dağı ve Manisa’nın her yerine binlerce ağaç dikip büyüten Manisa Tarzanı, 31 Mayıs 1963’te hayata gözlerini yumar.

Manisa’da Ahmet Bedevi’ye olan sevgi ölümünden sonra da hiç azalmadı. Adına kitaplar, şiirler yazıldı. Filmler çekildi, heykeller dikildi. Her yıl 31 Mayıs’ta Manisa’da anılmaya devam eder Bedevi.

Koca bir dağı hatta bir şehri yeşerten, Türkiye’nin ilk çevrecisi ve Doğa Aşığı’dır o..

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Manisa Tarzanı Kimdir Hayatı

“Spil Dağı Konaklama ve Bungalov Evleri, Gezilecek Yerler” üzerine 2 yorum

  1. Bilgili Sözlük says:
  2. Bu Kadar Bilgi says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir