Kapat
Muğla Nasıl Bir Yer?

Bir ucu Ege bir ucu Akdeniz’e bakan, Marmaris, Bodrum, Fethiye ve Ölüdeniz gibi Türkiye’nin en güzel tatil beldelerine sahip şehri Muğla. Her bir ilçesi birbirinden değerli, mavi ve yeşilin çok yakıştığı bir yer burası. 1200 kilometreye yakın sahil şeridi ile ülkemizde bu konuda tek.

Antik kentleri, kanyonları, plajları, el değmemiş koyları, Halikarnas Balıkçısı, Kelebekler Vadisi… Muğla’nın Türkiye’ye kattığı değerler saymakla bitmez. Her bir ilçesi dünya çapında ünlü olan kaç şehir vardır ki?

Peki hep tatille özdeşleştirdiğimiz Muğla yaşamak için nasıl bir yer? Öğrenci ve memurlar için Muğla’da hayat şartları neler? Muğla’nın tarihi, coğrafyası, ulaşım yolları ve daha fazlası hakkındaki konulara başlıklar halinde kısaca değinelim.

Marmaris Fethiye Yamaç Paraşütü

Muğla Nerede? Nasıl Gidilir?

Muğla, Ege Bölgesi’nin güney ucunda bulunuyor. Güney sınırı Akdeniz, batı sınırı Ege Denizi ile çevrilidir. Muğla’nın komşu illeri ise; kuzeyde Aydın, doğuda Burdur ve Antalya, kuzeydoğuda Denizli’dir.

Her yıl milyonlarca yerli yabancı turist ağırlayan Muğla’ya kara ve havayolu ulaşımı oldukça kolaydır. Fakat yaz aylarında yaşanan yoğunluk nedeniyle otobüs ve uçak seferlerinde yer bulmak pek kolay olmayabilir.

Muğla ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Muğla Karayolu Ulaşımı;
Özellikle yaz dönemlerinde Türkiye’nin dört bir yanından Muğla’nın ilçelerine kadar otobüs seferi bulmanız mümkün. Ama yukarıda da belirttiğimiz gibi bilet bulma konusu yaz aylarında yoğunluk yaşanıyor. Muğla’ya araçla gelenler için bazı illerden karayolu mesafeleri;

  • İstanbul – Muğla arası yaklaşık 700 kilometre ve 8 saat.
  • Ankara – Muğla arası yaklaşık 600 kilometre ve 7 saat 20 dakika.
  • İzmir – Muğla arası yaklaşık 220 kilometre ve 3 saat.
  • Erzurum – Muğla arası yaklaşık 1440 kilometre ve 17 saat.
  • Diyarbakır – Muğla arası yaklaşık 1370 kilometre ve 15 saat.
  • Eskişehir – Muğla arası yaklaşık 480 kilometre ve 6 saat.

# Muğla Havayolu Ulaşımı;
Muğla’da üç tane havalimanı bulunuyor.

  • Muğla Dalaman Havalimanı
  • Muğla Milas-Bodrum Havalimanı
  • Bodrum-Imsık Havalimanı (Bildiğimiz kadarıyla bu havalimanı sivil uçuşlar için hizmet vermiyor.)

Muğla’ya İstanbul ve Ankara’dan aktarmasız uçuş bulabilirsiniz. Dalaman ve Milas-Bodrum havalimanlarından hem merkeze hem ilçelere giden servisler bulunuyor. Havaalanı çıkışlarında araç kiralama ya da taksi hizmetleri de var. Yaz sezonlarında Muğla’ya ucuz uçak bileti bulmak için erken rezervasyon yapmak çok önemli.

Kısaca Muğla Tarihi

M.Ö. 3000’li yıllara uzanan Muğla tarihinin Hititler ile başladığı tahmin ediliyor. Hititler zamanında Lugga denilen bölgeye Karyalılar yerleşince bu topraklar bir süre Karia (Karya) olarak anılmış.

Sonrasında sırasıyla; Frigler, Lidyalılar, Persler (M.Ö. 546), Makedonya Krallığı (M.Ö. 334), Bergama Krallığı (M.Ö. 189), Roma İmparatorluğu (M.Ö. 133) ve Bizanslılar bölgede hakimiyet kurmuşlardır.

Muğla yöresinin Türklerle tanışması ise 1284 yılında, Menteşe Beyliği tarafından ele geçirilmesi ile başlar. 1391’de Yıldırım Bayezid bölgeyi Osmanlı hakimiyetine dahil etmiş, 1402 yılında ise Timur’un aldığı yöre tekrar Menteşe Beyliği’ne verilmiştir.

1425 yılına gelindiğinde II. Murat, Menteşe Beyliği de dahil olmak üzere bütün bölgeyi tamamen Osmanlı İmparatorluğu’na kazandırmıştır.

Muğla, 1. Dünya Savaşı sonrası 11 Mayıs 1919’da İtalyan işgaline uğramıştır. Ege Bölgesi’ndeki işgal güçlerine karşı yapılan direnişlerde en fazla şehit veren illerimizden biri Muğla’dır. II. İnönü Savaşı sonrası 5 Temmuz 1921’de İtalyanların bölgeden ayrılmasıyla Muğla özgürlüğününe kavuşmuştur.

‘Muğla’ adının kaynağı ile ilgili ise farklı görüşler var. Eski kaynaklarda yörenin adı ‘Mobella, Mobolia ve Moğola’ olarak geçiyor. Bu isimler zamanla değişerek bugünkü halini almış olabilir. Diğer görüş ise, bu yöre Selçuklu Sultanı Kılıçarslan’ın komutanlarından Muğlu Beyi tarından fethedildiği için şehrin isminin bu komutan tarafından verilmiş olabileceğidir.

kaunos antik kent mugla

Muğla Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Muğla’nın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 990 bin kişidir.
Plaka Kodu: Muğla’nın plaka kodu: 48
Telefon Kodu: Muğla’nın telefon kodu: 0252
Posta Kodu: Muğla’nın posta kodu: 48000
Yüz Ölçümü: Muğla’nın yüz ölçümü: 12.974 km²

Muğla Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.mugla.bel.tr
Muğla Büyükşehir Belediyesi Telefon: 444 48 01

Muğla Valiliği Web Sitesi: www.mugla.gov.tr
Muğla Valiliği Telefon: 0 (252) 214 1234

Muğla İlçeleri;

  • Bodrum
  • Dalaman, Datça
  • Fethiye
  • Kavaklıdere, Köyceğiz
  • Marmaris, Milas, Menteşe
  • Ortaca
  • Seydikemer
  • Ula
  • Yatağan

Muğla Milas Gezi Rehberi

Muğla Ekonomisi

Tahmin edebileceğiniz gibi Muğla’daki en önemli ekonomik faaliyetlerin başında turizm sektörü geliyor. Her yıl milyonlarca yerli yabancı misafir ağırlayan Muğla’da turizm gelirinin şehre ekonomik olarak katkısı büyüktür. Türkiye’de İstanbul ve Antalya’dan sonra yabancı turistlerin en yoğun ilgi gösterdiği üçüncü şehir Muğla’dır.

Muğla’nın diğer önemli ekonomik faaliyet alanları ise tarım ve hayvancılıktır. İl özellikle sera domatesi, su ürünleri, bal ve yaş sebze-meyve üretiminde Türkiye’nin öncü bölgelerinden biridir. Muğla’ya ekonomik anlamda önemli katkı sağlayan tarım ürünleri; fasulye, badem, nar, portakal, limon mandalina, zeytinyağı, patlıcan, kabak ve salatalıktır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, süt ve süt ürünleri üretimi, arıcılık ve balıkçılık Muğla’nın diğer geçim faaliyetlerindendir.

Muğla sanayisinde ise başı çeken sektörler mermer ve maden ürünleri üretimidir.

Muğla Nasıl Bir Yer?

Muğla’nın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Muğla tamamen Akdeniz iklimi etkisi altındaki şehirlerimizden biridir. Yazlar oldukça sıcak ve kurak, kışlar ise kısmen ılık ve bol yağışlı geçer. Yüksek kesimlerde Akdeniz dağ iklimi hakimdir. Kıyılarda değil ama iç kesimlerde çok nadiren kar yağışı görülebilir.

Muğla topraklarının büyük bölümü dağlık kesimlerden oluşur. Menteşe Dağları en yüksek yerleridir. Ormanların kapladığı alan bakımından da ülkemizde en fazla ağaç yoğunluğu olan illerimizdendir. 4’te 3’ü sık orman ve fundalıklarla kaplı Muğla ayrıca 1200 kilometreye yaklaşan kıyılarıyla Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip şehridir.

Muğla Marmaris Gezi Rehberi

Muğla Mutfağı ve Muğla’ya Özgü Yemekler

Ege ve Akdeniz’in yöresel lezzetlerini içinde barındıran Muğla mutfağında en önemli pay şüphesiz zeytinyağlı yemeklere ait. Dolmanın her çeşidi, salatanın her türlüsü… Verimli topraklara ve gelişmiş tarım sektörüne sahip bir il olan Muğla’da yöresel yemekler tabi sadece zeytin ve zeytinyağlı menüsüyle kısıtlı değil. Yabani otlar, mantar ve sebzeler, tahıl ve deniz ürünleri de Muğla mutfağını çeşitlendiriyor.

Biz size Muğla’nın meşhur yöresel lezzetlerinden bazılarını sıralayacağız ama şunu hatırlatalım. Muğla Valiliği ve Muğla Belediyesi tarafından hazırlanmış, Muğla’nın sevilen yemeklerini ve çok daha fazlasını kapsayan kitaplar bulunuyor. İlgilenenler bu kitapları (Muğla Mutfağı / En Güzel Muğla Yemekleri) kitapçılardan temin edebilirler.

Muğla yöresel yemeklerinden bazıları;

  • Tarhana Çorbası
  • Ekşili Balık
  • Keşkek
  • Kefal Dolması ve Kabak Çiçeği Dolması
  • Çökertme Kebabı
  • Bodrum Mantısı
  • Milas Çaykama Böreği ve Milas Köftesi
  • Börülce Ekşilemesi
  • Ahtapot Yahni ve Ahtapotlu Pilav
  • Kaya Koruğu Salatası
  • Sulu Muğla Kebabı
  • Oğlak Yahni
  • Yağlı Patlıcan Yemeği
  • Döş Dolması
  • Muğla Saraylısı (Tatlı)

Kabak Çiçeği Dolması

Memur ve Öğrenciler İçin Muğla Nasıl Bir Yer? Muğla’da Yaşam

Muğla’da bulunan üniversitemiz 1992 yılından kurulan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.

Üniversite kampüsü şehir merkezine 4-5 km. kadar uzaklıkta bulunuyor. Belediye otobüsleri ve minibüslerle kampüs – şehir merkezi arasında 10 dakika da ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Okulun bulunduğu bölge Kötekli Mahallesi ve burası tam anlamıyla bir öğrenci köyü. Özel yurtlar, devlet yurtları, apart dairler ve kiralık ev imkanları var. Zaten hepsi öğrenci dolu. Ama buna rağmen ucuz bir yer değil. Öğrenciler için konaklama anlamında Muğla maalesef biraz pahalı bir şehir. Çok fazla apart daire olsa bile fiyatlar ucuzlamıyor.

Muğla’da konaklama imkanlarının pahalılığı memurlar için de geçerli. Muğla Merkez ile Fethiye, Bodrum gibi büyük ilçeler bu anlamda hiç ekonomik değil. Ev kirası için en uygun yerler Kavaklıdere, Ula, Dalaman gibi küçük ilçeler ve çevresi olabilir. Memurlar için Muğla’nın iyi tarafı ise Türkiye’nin en güzel ilçeleri bu şehirde. Türkiye genelinde sosyal yaşantı için il merkezleri daha çok cazip gelse de, Muğla’nın her ilçesi ayrı bir cennet. Merkezi hiç aramazsınız, hatta merkeze uğramazsınız bile.

FETHİYE’DE GEZİLECEK EN GÜZEL YERLER (TIKLAYIN)

Muğla şehir merkezi oldukça küçüktür ve İzmir, İstanbul, Eskişehir ya da Bursa gibi büyük şehirlerden gelenleri biraz üzebilir. Burası aslında büyükşehir belediyesidir ama Muğla’yı büyük yapan merkezinden ziyade ilçeleridir. O yüzden merkez için büyük beklentiye girmemek gerek. Daha çok sakin bir emekli şehrini andırır.

Muğla’da öğrencilerin hayatı çoğunlukla Kötekli Mahallesi içerisinde geçiyor. Burada kafe, restoran, market vs. gibi her türlü imkanları bulabilirler. Gezmek için en çok gidilen yer ise Akyaka sahili.

Öğrenci ve memur hayatı için Muğla’nın güzelliklerinden biri, Türkiye’nin tatil beldelerinin ayağınızın altında olması. İnsanlar aylar öncesinden tatil rotaları, yol planları, rezervasyonlar vs. yaparken siz 1 saat içinde istediğiniz tatil beldesine gezmeye gidebilirsiniz. Sınavlar kötü geçti, depresyonda mısınız? Bir anda kendinizi Fethiye’de sahile atarsınız. Sınıfın en güzel kızı/erkeği size hiç yüz vermiyor mu? Gider Kelebekler Vadisi’ne bir haftasonu kampı yaparsınız hiçbir şeyiniz kalmaz. Dünyanın öteki ucundan kalkıp Marmaris’e gelmek için binlerce dolar harcıyorlar. Siz okul/iş çıkışı 1 saate oradasınız.

MUĞLA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi kampüsü, sosyal imkanları ve sunduğu olanaklar ile öğrenciler için güzel bir üniversite. Muğla da genel olarak yaşamak için harika bir şehir. Ama… işte bir aması var. “Muğla pahalı mı?” derseniz, Muğla maalesef genel olarak pahalı bir şehir. Gelir düzeyi iyi olanlar için Muğla ne kadar harika ise, ekonomik durumu ortalamanın altından kalanlar için zor bir şehir.

Muğla'da Yaşam Nasıl?

“Muğla Nasıl Bir Yer? Muğla Hakkında Bilgi” üzerine 1 yorum

  1. Aret says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir