Kapat
Samsun Gezilecek Yerler Listesi

Samsun’un tarihi ve turistik yerlerini incelediğimiz yazımıza hoş geldiniz. Orta Karadeniz Bölgesi’nin sahil şeridine kurulmuş olan Samsun şehri, antik çağlardan bu yana medeniyetlerin Karadeniz’e açılan kapısı konumundadır. Bununla birlikte Yeşilırmak ve Kızılırmak gibi iki önemli akarsuyun tam ortasında yer almaktadır. Bu iki akarsuyun oluşturduğu Bafra ve Çarşamba ovalarıyla kent, tarih boyunca tarımsal üretime dayanan güçlü bir ekonomiye sahip olmuştur. Samsun, günümüzde de Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş ili olma özelliğini devam ettirmektedir. Ulaşım olanaklarının kolaylığı, ticari hacmi, gelişmiş bir limana ve köklü bir üniversiteye sahip olması şehrin nüfusunu artırmış ve bölgedeki en büyük merkez haline gelmesinde etkili olmuştur.

Kentin günümüzde kullanılan adının, Miletli kolonistler tarafından yörede kurulan “Amisos” şehrinin isminden evrilmiş olduğu düşünülmektedir. Yunan mitolojisinde Amazonlar olarak bilinen kadın savaşçıların da Samsun’da yaşadığı rivayet edilir. Ayrıca Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımlarının atıldığı Samsun, Türkiye tarihi açısından da büyük önem taşıyan kentlerimizden biridir. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan Samsun’da gezilecek yerler listesine birlikte göz atalım.

Samsun’nun Turistik Yerleri

Karadeniz’in incisi, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle baş döndüren Samsun, Türkiye’nin gözde turistik destinasyonlarından biridir. Sahip olduğu eşsiz plajları, müzeleri ve yöresel lezzetleri ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunan bu şehir, her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır.

samsun hakkinda bilgi

Onur Anıtı (Samsun Atatürk Heykeli)

Şehrin simgesi haline gelen Onur Anıtı, Samsun’da görmeniz gereken ilk noktalardan biridir. Resmi açılışı 1932 yılında yapılan Onur Anıtı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı yere, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını temsilen dikilmiş bir heykeldir. Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’e sipariş edilen bu heykel, Viyana’daki bir atölyede 32 parça bronz döküm olarak yapılmıştır. Bu parçalar bir Alman vapuru ile 1931 yılında Samsun’a getirilmiştir.

Samsun Atatürk Heykeli

Atatürk’ün şahlanan bir at üstünde simgelendiği Onur Anıtı, kaidesiz 4.75 metre, kaideli 8.85 metre yüksekliğinde, oldukça heybetli bir eserdir. Heykelin altında bulunan kaidenin sağ tarafında Atatürk’ü, sol tarafında ise Türk milletini temsil eden kabartmalar bulunur. Heykelin ön yüzünde “Vatanda Milli Mücadeleye Başlamak İçin Gazi 19 Mayıs 1335=1919 Tarihinde Samsun’a Çıktı.” cümlesi, arka yüzünde de “Bu Heykel Samsun Vilayeti Halkı Tarafından 29. Birinci Teşrin 1931 tarihinde dikildi.” yazısı bulunmaktadır. Onur Anıtı, İlkadım ilçesindeki Belediye Parkı’nda yer alıyor.

Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu

Burası Atatürk ve 18 arkadaşının Milli Mücadele’yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığı iskele. Aslına benzer şekilde yeninden inşa edilen Tütün İskelesi, Yabancılar Çarşısı’nın hemen önünde yer alıyor. İskelede bulunan 400 metrelik Kurtuluş Yolu’nda Atatürk, silah arkadaşları ve onları karşılamaya giden Samsun halkının balmumu heykelleri bulunuyor. Açık hava müzesine dönüştürülen iskelede ayrıca küçük süs havuzları ile Bandırma Vapuru’nu temsil eden bir maket de var. Samsun çevresi gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarından biridir.

samsun tutun iskelesi

Amisos Tepesi (Baruthane Tümülüsleri)

Samsun şehrinin tarihine ışık tutan Amisos Tepesi, il merkezine yaklaşık 5 km. mesafedeki Baruthane Mahallesi’nde yer alıyor. Samsun’un ilk yerleşim yeri olarak bilinen Amisos Tepesi’ndeki tülümsüler M.Ö. 3. yüzyıla tarihlenmektedir. Kuzey ve güney olmak üzere iki kısma ayrılan bu tümülüslerde Helenistik Dönem’e ait bazı mezar yapıları ile Amisos Hazinesi’ne ait gömütler keşfedilmiştir. Bu buluntular şu anda Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergileniyor.

Baruthane Tümülüsleri

2008 yılından sonra çevre düzenlemesi yapılan ve yenilenen Amisos Tepesi, Samsun’da gezilecek tarihi yerler listenize almanız gereken çok güzel bir mekan. Burada bulunan tümülüsler ve mezar odaları ziyarete açık durumda. Ayrıca çevrede harika şehir manzarasına sahip kafe ve restoranlar da var.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun merkezde, valilik binasının hemen yanında yer alan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde Samsun ve çevresinden çıkartılan önemli eserler sergilenmektedir. 1981 yılında hizmete giren müzenin arkeoloji bölümünde Amisos Antik Kenti buluntuları, mozaikler, Helenistik Çağ’a ait günlük eşyalar, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler ile Amisos mezar odalarından çıkan paha biçilemez takılar bulunmaktadır. Müzenin etnografya bölümünde ise Samsun yöresindeki günlük yaşama ve ticaret etkinliklere ait eserler yer almaktadır.

Samsun Gezilecek Müzeler

Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi

19 Mayıs 1919’da Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a getiren Bandırma Vapuru, 1878 yılında İskoçya’nın Glasgow kentinde inşa edilmiştir. 1924 yılında hizmet dışı bırakılana kadar birçok görevde kullanılan gemi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda da önemli bir rolü üstlenmiştir. 1925 yılında sökülerek hurdaya ayrılan Bandırma Vapuru, orijinal çizimleri referans alınarak yeniden inşa edilmiş ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Döneme ait pek çok eşyanın sergilendiği Gemi Müzesi’nde Atatürk ve arkadaşlarının balmumu heykelleri de yer alıyor.

bandirma gemi muzesi samsun

Doğu Park’ta yer alan Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi yaklaşık 35 bin m² alana yayılmış büyük bir tesis. Bandırma Gemisi’nin dışında alanda seramik rölyefler, şehitler yazıtı, top, tüfek, denizaltı mayını ve uçaksavar gibi savaş malzemeleri sergileniyor.

Gazi Müzesi

Samsun merkezdeki Gazi Caddesi üzerinde bulunan Gazi Müzesi, 1902 yılında Jean Ioannis Mantika tarafından otel olarak inşa edilmiş bir yapı. Atatürk’ün Samsun’a geldiğinde konakladığı bu otel Kurtuluş Savaşı’ndan sonra kendisine armağan edilmiş. Atatürk’ün vefatından sonra da bina 1940 yılında Gazi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış. Samsun Gazi Müzesi’nde savaş yıllarına ait resimler, objeler, tablolar, Bandırma Vapuru’nun küçük maketleri, Atatürk’ün özel eşyaları ve balmumu heykeller sergileniyor.

samsun gazi muzesi

Samsun Amazon Adası (Amazon Köyü)

Mitolojik efsanelerde geçen kadın savaşçıların, bir diğer adıyla Amazonların Samsun’un Terme ilçesinde (Themiskyra) yaşadığına inanılıyor. Bu nedenle Samsun Batı Park’ta yaklaşık 50 bin m²’lik bir alana Amazon kadınlarının gündelik yaşamını yansıtan bir köy kurulmuş. 2010 yılında açılan bu Amazon Köyü’nde efsanelere konu olan savaşçı kadınların balmumu heykelleri, eşyaları, savaş aletleri ve çeşitli kabartmalar yer alıyor. Samsun’da ailece gezilecek yerler listesine Amazon Köyü’nü de eklemenizi tavsiye ederiz.

Amazon Köyü

# Samsun’da gezebileceğiniz diğer müzeler;

  • Samsun Kent Müzesi
  • Havza Atatürk Evi
  • Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ile Şehit ve Gazi Anı Evi
  • Alaçam Mübadele Müzesi
  • Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  • Canik Oyuncak Müzesi
  • Ekolojik Oyuncak Müzesi
  • Ambarköy Açık Hava Müzesi
  • Bafra Tütün Müzesi
  • Çerkes Etnografya Müzesi
  • Yaşar Doğu Anı Evi Müzesi
  • Akpınar Eğitim Müzesi
  • Panorama Samsun Dijital Gösterim Merkezi

Samsun’un Tarihi ve Doğal Güzellikleri

Samsun, binlerce yıl öncesine uzanan zengin tarihi mirasıyla büyüleyici bir şehirdir. Karadeniz kıyısında konumlanan bu antik yerleşim, Hititler’den Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Amisos antik kenti, Gazi Müzesi ve Atatürk Anıtı gibi önemli noktalar, şehrin tarihini yansıtan öğelerden sadece birkaçıdır. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktalarından biri olan Samsun’a çıkarma noktası olarak da anılan yer, Türkiye’nin modernleşme sürecinin başladığı yer olarak da büyük bir öneme sahiptir.

Samsun’un Tarihi ve Turistik Yerleri

Dilerseniz doğal güzelliklere gelmeden Samsun’un tarihi ve turistik yerlerini inceleyelim.

Samsun Büyük Cami

Samsun il merkezinde bulunan Büyük Cami 1884 yılında yapılmış bir eserdir ve kentin en büyük camisidir. Kare planlı caminin üzeri merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yeri beş bölümlüdür. Son cemaat yeri ile ibadet mekanı arasında kalan bölümün üzeri üç kubbe ile örtülüdür. Caminin mihrabı mermerdendir. Minber ise üzerindeki madalyon ve yıldız motifleri ile ağaç işçiliğinin güzel bir örneğini yansıtmaktadır. Kubbe içi ile duvarlar bitkisel ve geometrik kalem işi ile süslenmiştir. Caminin iki minaresi yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.

samsun buyuk cami

Göğçeli Cami (Çivisiz Cami)

Samsun’un bir diğer tarihi yapısı Göğçeli Cami, Çarşamba ilçesi Çay Mahallesi’nde bulunan Göğceli Mezarlığı’nda yer almaktadır. Göğçeli Camii’nin kitabesi ya da vakfiyesi bulunmadığından yapım tarihi tam olarak belli değildir. Fakat uzmanlar Göğçeli Camii’nin 1200’lü yıllarda yapılmış olabileceğini öngörüyor. Yığma tekniği ile inşa edilmiş caminin en dikkat çeken özelliği çivi kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Cami buna rağmen günümüze kadar hasar almadan ulaşmıştır.

Tarihi Ahşap Çivisiz Cami

# Samsun’da ziyaret edebileceğiniz diğer tarihi camiler;

  • Rıdvan Bey Cami
  • Değirmenbaşı Cami
  • Abdullah Paşa Cami
  • Tacettin Paşa (Kurşunlu) Cami
  • Yörgüç Paşa Cami
  • Kale Cami
  • Şadibey Cami

Fazıl Ahmet Paşa Medresesi

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Fazıl Ahmet Paşa Medresesi 1661-62 tarihleri arasında yaptırılmıştır. 1964 yılına kadar çeşitli amaçlarla kullanılan medrese sonrasında halk kütüphanesi olarak işlev görmüştür. Zamanında yörenin en zengin eserlerinin bulunduğu kütüphanede bugün binlerce Türkçe kitap yer almaktadır.

Yapı yöreye özgü Karacaviran taşından inşa edilmiştir. Medrese dikdörtgen planlıdır ve dershaneler bölümü dışarı çıkıntı yapar şekildedir. Medrese odaları ve dershane kare planlıdır. Odaların içinde ocak ve dolaplar bulunmaktadır. Dershanenin girişi dört sütunla üç bölüme ayrılmıştır. Orijinalinde üst örtüsü kurşunla kaplı olsa da, Osmanlı-Rus Savaşı sırasında kurşunlar sökülmüş, üst kısım kiremitle kapatılmıştır. Samsun’da gezilecek yerler merkez listesinin önemli mekanlarından biridir.

fazil ahmet pasa medresesi

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

1857’de inşa edilen Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, Samsun çevresi gezilecek yerler listesinde önemli tarihi yapılardan biridir. İlkadım ilçesinde bulunan kilise günümüzde de aktif şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. Birinci dereceden sit alanı olarak ilan edilen tarihi yapı, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Samsun’da gezilecek tarihi mekanlar listesine yazmanızı tavsiye ederiz.

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

Samsun Gezilecek Doğal Yerler

Samsun’un doğal güzellikleri, Karadeniz’in eşsiz atmosferiyle buluşuyor. Sahip olduğu yeşil tepeler, şelaleler ve plajlar, doğaseverleri cezbediyor. Bafra Sazlıca Plajı’nın serin suları, Ladik Gölü’nün huzuru ve Tekkeköy Kanyonu’nun büyüleyici manzarası, Samsun’u doğa tutkunları için vazgeçilmez kılıyor.

Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu, Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yer almaktadır. Samsun’un en kıymetli doğa güzelliği bu kanyondur desek yeridir. Kanyon, Altınkaya Baraj Gölü’nün iki yakasını birleştirir. Bu gizemli geçitten kendine yol bulan Kızılırmak, eşsiz bir görüntü sergiler. Baraj çevresindeki çam ormanları ise bölgeye ayrı bir güzellik katar.

Göl içinde aktif olarak çalışan feribotlarla kanyon turlarına katılabilirsiniz. Şahinkaya Kanyonu ve çevresi 2012 yılında Ulusal Turizm Bölgesi ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Bu bölgede balıkçılık, fotoğrafçılık, kanyoning, yürüyüş ve dağcılık yapılabilmektedir. Samsun’da gezilecek doğal yerler listesine Şahinkaya Kanyonu’nu kesinlikle yazmalısınız.

samsun sahinkaya kanyonu

Galeriç Subasar Ormanları

Longoz ormanları devamlı bol suya ihtiyaç duyan, sadece belirli türlerin yaşayabildiği, farklı özelliklere sahip ormanlardır. Türkiye’de bulunan İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum (Sinop) ormanlarının yanı sıra, Kızılırmak Deltası’ndaki Samsun Galeriç Subasar Ormanları da longoz ormanlarına örnek gösterilebilir.

Her yıl yaklaşık 35 kuş türü bu ormanlarda kuluçkaya yatmaktadır. Ormanda yer alan çeşitli su bitkileri, nilüfer türleri ve su içinde yaşayan ağaçlar ilginç görüntüler sunarlar. Özellikle ilkbahar mevsiminde ormanların tamamı suyla, bu suların üstü de yapraklarla kaplanır. Bu durum eşsiz bir görsel şölen sunar. Galeriç Subasar Ormanları botanik ve çevre gözlemciliği için açık bilimsel araştırma laboratuvarıdır.

Galeric Subasar Ormanlari

Gölalan Şelalesi

Samsun şehir merkezine oldukça yakın bir noktada yer alan Gölalan Şelalesi, kentin en güzel doğal mekanlarından biridir. Canik sırtlarında yer alan şelalenin bulunduğu Gölalan Köyü yemyeşil doğası, eşsiz lezzetteki kirazları ve sımsıcak halkı ile ziyaretçilerini beklemektedir. Bölgeye giden yol tamamen asfalttır. Şelaleleri köyün yüksek tepelerinden panoramik olarak da izleyebilirsiniz. Köy içinden şelalelere ulaşmak için çeşitli yürüyüşler düzenlenmektedir. Yol üzerinde kamp kurup, piknik yapabileceğiniz güvenli yerler de vardır.

Golalan Selalesi

Kabaceviz Şelalesi

Samsun’un en güzel mekanlarından biri olan Kabaceviz Şelalesi, Tekkeköy ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezine 35 km. mesafe yer alan şelale sıralı şekilde 3 kat halindedir. Yaklaşık 60 metreden dökülen suyun ortaya çıkardığı manzara görülmeye değerdir.

Şelaleye giderken sizi dere üstüne kurulu şirin bir köprü karşılar. Köprü kenarındaki patika yollardan dere yatağına inebilirsiniz. Dere yatağını yaklaşık 300 metre kadar takip edip şelaleye ulaşabilirsiniz. Şelalenin oluşturduğu gölete vardığınızda etrafta uçuşan rengarenk yusufçukları görürsünüz. Derin bir kanyonun içinde yer alan şelalenin oluşturduğu minik ekosistem, adeta yağmur ormanlarını andırmaktadır. Bölgede dağcılık, trekking, kanyoning gibi spor aktiviteleri düzenlenmektedir. Mayıs ayı sonu ile Ekim ayı başları Kabaceviz Şelalesi’ni ziyaret için en ideal dönemlerdir.

samsun kabaceviz selalesi

# Samsun’da gezebileceğiniz diğer şelaleler;

  • Karacaören Şelalesi
  • Akalan Şelaleleri
  • Çağlayan Şelalesi
  • Kurşunlu Şelalesi
  • Yeşilpınar Şelalesi

Kızılırmak Deltası

Samsun’un doğal güzellikleri deyince ilk aklımıza gelen yerlerden biridir Kızılırmak Delta’sı. Türkiye topraklarında doğup, yine Türkiye topraklarında denize dökülen en uzun akarsuyumuz Kızılırmak’ın oluşturduğu bu delta Milli Park statüsündedir. Samsun’un Bafra ve 19 Mayıs ilçelerini kapsayan Kızılırmak Deltası aynı zamanda şehir için önemli bir turizm kaynağıdır.

Kızılırmak Deltası üzerinde irili ufaklı göller, akarsular ve Subasar Ormanları yer alır. Bölge 350’ye yakın kuş türüne ev sahipliği yaptığı için ülke çapında önemli bir kuş gözlem merkezidir. Göç sırasında birçok kuş türünün dinlenme noktası olan Kızılırmak Deltası, Nisan ve Mayıs aylarında martılara, kırlangıçlar ve kum kırlangıçlarına ev sahipliği yapar. Delta alanında yürüyüş etkinlikleri de düzenlenmektedir.

Samsun Gezilecek Doğal Yerler

Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Samsun’da kar yağışının yoğun olduğu nadir yerlerden biri olan Akdağ, Karadeniz’in en güzel kayak tesislerinden birine ev sahipliği yapıyor. İl merkezine yaklaşık 80 km. uzaklıkta, Ladik ilçesi sınırlarında yer alan Akdağ Kayak Merkezi, Samsun’daki kış turizminin yükselen yıldızı durumunda. Tesiste 1600 metre ila 3500 metre arasında değişen uzunluklarda pistler mevcut. 1,5 km’lik telesiyej hattının yer aldığı Akdağ Kayak Merkezi’nde konaklamak için oteller de var. Burası Samsun’da ailece gidebileceğiniz en güzel mekanlardan biri.

ladik akdag kayak merkezi

Nebiyan Dağı ve Yaylası

Samsun’da en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerden bir diğeri Nebiyan Dağı ve Yaylası’dır. Bölge 19 Mayıs’ın güney yönünde, ilçe merkezine 20 km. uzaklıktadır. Burası sahip olduğu harika manzarasıyla fotoğraf sanatçılarının da çok sevdiği bir noktadır. Karadeniz iklim özelliklerini taşıyan Nebiyan Yaylası her mevsim görülmeye değer bir alandır. Yaylaya giderken size eşsiz güzellikteki Engiz Deresi’nin sesi eşlik eder. Yolun büyük bölümü asfalt olduğundan yaylaya ulaşım kolaydır. Yol kenarlarında çok sayıda kır lokantası ve alabalık tesisi bulunmaktadır.

Nebiyan Dağı ve Yaylası aynı zamanda koruma altına alınmış bir turizm merkezidir. Her yıl çeşitli offroad yarışlarına ev sahipliği yapan bölge yürüyüş, kamp ve yamaç paraşütü yapmak için de son derece elverişlidir. Yayla eteklerindeki Nebiyan ormanlarında yer alan kayın ağaçları ise her mevsim büründüğü farklı renklerle enfes görüntüler sunar.

nebiyan dagi ve yaylasi

Samsun’un Diğer Meşhur Yerleri

Samsun’un meşhur yerleri, zengin kültürel mirası ve tarihi dokusuyla büyülüyor. Birçok zeyahat sever Samsun’u iyi bilir ama ilimizin bir gezgin için ne kadar zengin olduğuna dair tam anlamı ile yeterli bilgiye sahip değildir. Biz bu yazımızda tüm önemli mekanları listelemeye gayret ettik. Yukarıda Samsun’un tarihi ve turistik yerlerine detaylıca yer vermiştik. Ayrıca aşağıda isimlerini sıraladığımız diğer meşhur yerleri de dikkate almanızı tavsiye ederiz.

  • Saat Kulesi ve Saathane Meydanı
  • Cumhuriyet Meydanı
  • İlkadım Anıtı
  • Bayraktepe Tabiat Parkı
  • Adapark
  • Beylik Köyü Höyüğü
  • Böğürtlen Höyüğü
  • Asarkale ve Kaya Mezarları
  • Lerdüge Tümülüsleri
  • Cüneydi Bağdadi Türbesi
  • Çakallı Taşhan
  • Alaçam Tarihi Rum Konakları
  • Geyikkoşan Baba Türbesi
  • Tekkeköy Kemerli Çeşme
  • Çırakman Tarihi Yel Değirmeni
  • Altınkaya Kilisesi
  • Tekkeköy Mağaraları
  • Şifa Hamamı
  • Çifte Hamam
  • Hamamayağı Kaplıcası
  • Havza Kaplıcaları
  • Kurt Köprü
  • Vezirköprü Bedesten ve Arasta
  • Vezirköprü Esenköy Kaya Mezarları

Vezirkopru Esenkoy Kaya Mezarlari

Samsun Doğa Sporları

Samsun, dağcılıktan termal turizme, su sporlarından kuş gözlemciliğine kadar çok çeşitli etkinliklerin yapılabileceği bir kenttir. Son yıllarda alternatif turizm konusunda da önemli adımlar atılmıştır. Atakum ilçesindeki Kocadağ Yaylası yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, oto tırmanma gibi faaliyetler için çok uygundur. Burada her yıl Haziran ayında Kocadağ Yürüyüşü düzenlenir. Vezirköprü/Kunduz Yaylası ise eğlenceli yayla şenlikleriyle her yıl çok sayıda yerli ve yabancı misafir ağırlar. Şehir merkezine 50 km. mesafede bulunan Nebiyan Dağı da oto tırmanma, yaylacılık, foto safari ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için en ideal bölgedir.

# Doğa Yürüyüşü: Yukarıda belirttiğimiz gibi Kocadağ ve Nebiyan Yaylaları, Samsun’da doğa yürüyüşü için en ideal alanlardır. Kızılırmak Deltası da doğa yürüyüşü için oldukça uygundur. Bununla beraber şehir merkezi içinde ve dışında çeşitli yürüyüş parkurları mevcuttur. Atakum Sahil, Terme ve Doğu Park bunlara örnektir. İlkadım ve Canik ilçelerinin denizle buluştuğu alanlarda 8 kilometreye yakın yürüyüş ve bisiklet alanları mevcuttur.

# Yamaç Paraşütü: Samsun’da pek çok alanda yamaç paraşütü yapılmaktadır. Özellikle Nebiyan Yaylası, Ayvacık ve Canik bu spor için elverişli bölgelerdir. Hafif rüzgar ve yeterli eğim bu alanlarda güvenli bir yamaç paraşütü imkanı tanır.

# Su Sporları: Samsun merkez ile 19 Mayıs ilçesi arasında kalan bölgede dalış, sörf, yelken ve jet ski gibi su sporları yapılabilmektedir. Bafra/Derbent Baraj Gölü de yine su altı dalışı için uygun yerlerden biridir. Canik’te bulunan Sukay Tesisleri ise bölgedeki su kayağı etkinliklerinin en önemli adresidir.

# Off-Road: Samsun’da off-road meraklıları için de birçok parkur mevcuttur. Vezirköprü’deki Kunduz Yaylası ile Ladik ve Canik ilçeleri arasındaki bölge off-road için ideal alanlardır.

# Çim Kayağı: Türkiye’de çim kayağı yapılabilen nadir illerimizden biri de Samsun’dur. Samsun’un en yüksek bölgelerinden Akdağ Yaylası’nda, doğal çimler üzerinde çim kayağı yapılabilmektedir.

samsun doga sporlari

Samsun’un Neyi Meşhur? Samsun’dan Ne Alınır?

Samsun mutfağında mısır, lahana ve fasulye ile yapılan yemekler çoğunluktadır. Keşkek, kaz etiyle yapılan tirit, kocakarı gerdanı, Samsun pidesi, Bafra lokumu, turşu kavurma, mısır çorbası, çakallı menemen, Oymaağaç kebabı ve Çarşamba kıvratması yörede yemeniz gereken lezzetlerden bazılarıdır. Orta irilikte ve esmer taneli olan Terme pirinci de yemeklere ayrı bir lezzet katar.

Havza’nın pamuk dokuma giyim eşyaları, Vezirköprü’nün el emeği göz nuru ince ince işlenen semaveri, Bafra’nın salçası ve Çarşamba’nın fındığı da Samsun’da alabileceğiniz yöresel ürünlerdendir.

SAMSUN NASIL BİR YER? SAMSUN HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Çakallı Menemen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir