Kapat
Türkiye Göller

Türkiye’nin göller bakımından zengin bir ülke olduğunu söyleyemeyiz. Üstelik son 60-70 yılda yaşanan kuraklıklar ve bilinçsiz su tüketimi de sahip olduğumuz göl sayısını daha da azalttı. Yakın bir tarihe kadar Türkiye’nin en büyük gölleri listesinde bulunan Akşehir, Palas Tuzla ve Eber gibi göllerin sularında gözle görülür azalma oldu.

Büyük bölümü doğal set gölü ve tektonik olan Türkiye’nin en büyük gölleri daha çok Güney Marmara, Göller Yöresi, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde toplanıyor. Bu gölleri ayrı başlıklarda inceleyelim..

Van Gölü

van golu bitlis

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, Bitlis’te bulunan Nemrut Volkanik Dağı’nın patlaması sonucu oluşmuş bir volkanik set gölü. Bitlis ve Van topraklarında bulunan Van Gölü’nün yüzölçümü ise yaklaşık 3.700/3.755 km² arasında. Van Gölü’nün bir diğer önemli özelliği de dünyadaki en büyük sodalı göl olması.

Tuz Gölü

Aksaray Coğrafyası ve İklimi

Türkiye’nin ‘şimdilik’ en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, Aksaray, Konya ve Ankara illeri arasında yer alıyor. Şimdilik diyoruz çünkü Tuz Gölü kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olan göllerimizden biri. Ülkemizin tuz ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Tuz Gölü’nün yüzölçümü her yıl gittikçe küçülüyor. Son 50 yılda (1970-2020) yarısı yok olan bu gölün şu anki yüzölçümünün 1.665 km² ile 1300 km² arasında olduğu tahmin ediliyor.

Beyşehir Gölü

beysehir golu

Ülkemizin en büyük üçüncü gölü unvanına sahip Beyşehir Gölü aynı zamanda Türkiye’deki en büyük tatlı su gölü. Yaklaşık 650 km² yüzölçümüne sahip Beyşehir Gölü, Konya ve Isparta topraklarında yer alıyor. Doğal güzelliği ile de dikkat çeken gölün içeresinde büyüklü küçüklü birçok ada var. Temiz plajları ve berrak suyu sayesinde çok sayıda turist ağırlayan gölün çevresi Beyşehir Gölü Milli Parkı kapsamında koruma altına alınmış durumda.

Eğirdir Gölü

isparta egirdir golu

Isparta il sınırlarında bulunan Eğirdir Gölü de tıpkı Beyşehir Gölü gibi ülkemizdeki en büyük tatlı su kaynaklarından biri. Kapalı havza olan ve yer altı sularıyla beslenen Eğirdir Gölü, içme ve sulama suyu üretiminde de kullanılıyor. Karstik olaylar ve tektonik hareketler sonucu oluştuğu düşünülen Eğirdir Gölü de kuraklık nedeniyle hızla küçülen doğal göllerimizden.

İznik Gölü

İznik Gölü Fotoğrafları

Bursa il sınırlarında yer alan İznik Gölü, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü konumunda. Yaklaşık 300 km² yüzölçümüne sahip göl turistik açıdan da çok popüler. İznik Gölü çevresinde birçok konaklama ve yeme içme tesisi bulunuyor. Her yıl binlerce yerli/yabancı misafir ağırlayan İznik Gölü’nün florası da çok zengin.

BURSA VE ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Burdur Gölü

Burdur Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en büyük göllerinden biri de Akdeniz Bölgesi’ndeki Göller Yöresi’nde yer alan Burdur Gölü. Tektonik oluşumlu bu göl Isparta ve Burdur toprakları arasında konumlanıyor. Suyu oldukça tuzlu olan Burdur Gölü aynı zamanda ülkemizdeki en derin göllerden biri. Endemik kuş türlerine ev sahipliği yapan göl, doğa turizmi açısından da önemli bir alan.

Manyas (Kuş) Gölü

Kuş Gölü

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yer alan Manyas Kuşgölü yaklaşık 160 km²’lik bir yüzölçümüne sahip. Suyu oldukça sığ olan gölün derinliği ise sadece birkaç metre. Pek çok kuş türünün yaşadığı Manyas Gölü, Kuş Cenneti olarak da anılıyor. Doğa fotoğrafçılığı ya da kuş gözlemciliği yapmak isteyenlerin sık sık uğrak noktası olan mekanlardan biri.

Acıgöl (Çardak Gölü)

Afyon Acıgöl

Göller Yöresi’nde bulunan bir diğer büyük gölümüz Acıgöl (Çardak Gölü). Afyonkarahisar ve Denizli il sınırlarının kesiştiği bölgede yer alan bu göl sodalı bir suya sahip. Türkiye’deki sodyum üretiminin neredeyse tamamı bu gölden sağlanıyor. Turizm açısından da önemli bir potansiyel barındıran Acıgöl’de başta flamingo, yaban ördeği, turna ve karabatak olmak üzere birçok kuş türünü yakından görebilirsiniz.

Uluabat Gölü

uluabat golu bursa

Türkiye’nin en büyük doğal göllerinden biri olan Uluabat Gölü de tatlı suya sahip bir alüvyal set gölü. Bursa il sınırlarında yer alan bu göl aynı zamanda dip canlıları, sucul bitkileri, planktonlar, balıklar ve kuş çeşitliliği açısından da çok zengin bir bölge. Büyük bir bölümü oldukça sığ olan Uluabat Gölü’nün ortalama derinliği ise 2-3 metre kadar.

Çıldır Gölü

cildir golu manzara

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük göllerinden biri olan Çıldır Gölü yaklaşık 1950 metre rakımda yer alıyor ve oldukça derin bir göl. Ardahan ve Kars illerinin kesiştiği noktada bulunan Çıldır Gölü yılın büyük bölümü buzla kaplı. Bu nedenle görsel açıdan Türkiye’nin en güzel göllerinden biri burasıdır diyebiliriz. Bu gölde yapılan balıkçılık faaliyetleri de bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı.

Erçek Gölü

van ercek golu

Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Erçek Gölü de Türkiye’de kuş cenneti olarak bilinen ve koruma altına alınan doğal alanlardan bir tanesi. Burası özellikle Kuzey Afrika’dan İran’a göç eden binlerce flamingonun konaklama merkezi olmasından dolayı doğaseverlerin büyük ilgisini çeken bir yer. Van Gölü’ne çok yakın bir konumda bulunan Erçek Gölü, bu havzada yer alan en büyük su kaynaklarından biri.

Bafa Gölü

Bafa Gölü Nerede

Çamiçi adıyla da bilinen Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nde yer alan en büyük göl olma unvanını taşıyor. Muğla ve Aydın topraklarında bulunan Bafa, doğal set gölü özelliğine sahip ve suları oldukça sığ. Göçmen kuşların konaklama ve üreme alanı olan bu bölge, 1994 yılında Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiş. Bafa Gölü ayrıca antik kentlere ve pek çok tarihi kalıntıya da ev sahipliği yapıyor.

Hazar Gölü

elazig hazar golu

Elazığ ilinde bulunan Hazar Gölü yaklaşık 80 km² yüzölçümüne sahip tektonik bir göl. Türkiye’nin en derin göllerinden biri olan Hazar Gölü aynı zamanda batık bir kente ev sahipliği yapıyor. Doğal sit alanı statüsünde yer alan göl, hem doğal hem de tarihi güzellikleri sayesinde her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

Köyceğiz Gölü

koycegiz golu

Muğla ilinde bulunan Köyceğiz Gölü pek çok farklı kaynaktan beslendiği için bütün yıl su seviyesini koruyan göllerimizden biri. Alüvyal set gölü olan Köyceğiz aynı zamanda deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) üreme alanı. Çok güzel bir manzaraya sahip olan Köyceğiz Gölü ülkemizdeki önemli turistik noktalardan biri.

MUĞLA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Işıklı Gölü (Çivril Gölü)

isikli golu civril

Denizli’de bulunan Işıklı Gölü biyoçeşitlilik bakımından çok zengin bir bölge. Çivril Ovası üzerinde yer alan göl özellikle nilüfer çiçeklerinin oluşturduğu manzarasıyla dikkat çekiyor. Işıklı Gölü, tarım arazilerini sulama amacıyla da kullanıldığı için yıl içinde çok değişkenlik gösteren bir su seviyesine sahip. Göl en dolu olduğu zamanlarda yaklaşık 60-70 km²’lik bir yüzölçümüne ulaşıyor.

Nazik Gölü

ahlat nazik golu

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan Nazik Gölü de koruma altına alınmış göllerimizden biri. Van Gölü’ne yakın bir konumda yer alan Nazik Gölü tatlı suya sahip ve içerisinde pek çok farklı balık türü yaşıyor. Gölün ilginç özelliklerinden biri de kışın tamamen buzla kaplandığı için üzerinde araçla bile ulaşım yapılabilmesi.

Sapanca Gölü

Kocaeli Gezilecek Yerler

Sakarya ve Kocaeli topraklarında yer alan Sapanca Gölü ülkemizdeki tektonik kökenli tatlı su göllerinden biri. Yaklaşık 40 ila 45 km² arası bir yüzölçümüne sahip olan bu göl birçok küçük kaynaktan besleniyor. Suyu da oldukça temiz. Yıl boyunca turistlerin uğrak noktası olan Sapanca Gölü’nde onlarca kuş ve balık türü yaşıyor.

Salda Gölü

Salda Gölü Manzara

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, büyüklüğünden ziyade doğal güzelliği ile nam salmış göllerimizden biri. Bakteriyel kökenli beyaz mineral kayaçları ve sudaki zengin mineralleri sayesinde bembeyaz bir kumsala ve turkuaz renkte berrak bir suya sahip olan Salda Gölü, Türkiye’nin en popüler tatil rotalarından. Göller Yöresi’nin bu inci tanesi hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıda linkini verdiğimiz yazımıza bir göz atabilirsiniz.

TÜRKİYE’NİN MALDİVLERİ SALDA GÖLÜ (TIKLAYIN)

Salda Gölü Ulaşım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir